Condamnarile pentru Colectiv sunt bune, dar nedrepte

Presupun ca toata lumea a vazut condamnarile din dosarul Colectiv. Mi se par niste pedepse bune, in sensul educarii viitorilor posibili infractori. Când o sa vrei sa mai dai un aviz pe o spaga, poate ca o sa te gândesti mai mult inainte de a semna. Iar când tu vei zice „nu”, poate ca si altcineva din lantul acela de functionari va spune „nu”. Si asta e un lucru bun pentru societate, per ansamblu. Bineinteles, ele nu sunt inca definitive, sunt luate sub imperiul emotiei, sub teama ca setea de dreptate a populatiei trebuie satisfacuta. E foarte posibil ca la apel sa fie putin diminuate, câte unul, doi, trei ani la fiecare.

Insa, pedepsele nu mi se par drepte. Pentru unele din persoanele implicate, cel putin. Sunt acolo vreo 4 functionare, din primaria lui Piedone presupun, care au luat in medie 8 ani de puscarie, la fel ca primarul. Bineinteles ca au murit multi oameni in conditii atroce, ca altii au ramas cu sechele pe toata viata. Si totusi, 8 ani de puscarie, având in vedere ce pedepse au fost date in alte dosare, gen tâlharie, viol sau pedofilie, mi se pare o pedeapsa nedreapta. Repet, buna, cumva necesara in contextul actual al societatii românesti, dar cumva nedreapta prin prisma functionarii de pâna acum a justitiei si a pedepselor pe care le-am mai vazut pe in ultimii ani pentru infractiuni ale caror victime au fost alti oameni.

Nu am citit rechizitoriul, nu stiu exact de ce administratora firmei de artificii a luat 12 ani si 8 luni. Intamplarea face ca acum multi ani, la inceputurile business-ului ei cu artificii, sa fie clienta firmei la care lucram atunci. Nu mi-a placut foarte tare interactiunea cu ea, era ceva indicibil care nu-mi placea. I-am facut site-ul si apoi n-am mai auzit de ea. Am redescoperit-o cu ocazia asta. Si cred ca pedeapsa e nedreapta. Iar, e o pedeapsa buna pentru viitorii posibili infractori, pentru cei care vând mizerii când ar trebui sa nu o faca, care nu vad mai departe de business. Insa 12 ani si 8 luni sunt mult prea multi ani pentru a o lasa pe doamna aceea sa se gândeasca la ceea ce a facut. Sunt mult prea multi ani ca aceea femeie sa revina in societate si sa obtina o a doua sansa. Când un grup de violatori primeste pedepse de la 3 la 7 ani si o administratora a unei firme 12 ani si 8 luni ceva nu e chiar OK in Justitia din România. Violatorii au stiut exact ce fac in momentul acela, ca distrug viata unei copile/femei. Administratora nu a vândut artificii ca sa-i omoare pe acei oameni. Nu stiu daca doamna in cauza are copii (cred ca nu are mai mult de 45 ani), am vazut ca mai e si un barbat cu numele ei, poate e sotul, nu-mi dau seama. Si el condamnat la 3 ani si 6 luni, cu executare. Nu stiu de ce. Nu stiu de ce el asa putin si ea asa mult. Nu stiu daca au copii si cum va integra acesta lipsa ambilor parinti. Nu stiu nici cum vor putea ei sa reconstruiasca o relatie dupa ispasirea acestei pedepse.

Revin la functionarele de mai sus. 8 ani de zile sunt multi ani. La fel, când un violator primeste 7 ani si o functionara – pentru o semnatura – primeste 8 ani, ceva nu e ok. Adica e ok pentru exemplaritate, pentru viitorul societatii, dar nu mi se pare ok pentru persoana in cauza. Mergând pe firul logic, poate ca ea a facut o greseala semnând, dar totusi primarul e forul de decizie, ultima semnatura. El putea sa nu semneze. Iar daca a semnat, e, cumva mai vinovat decât angajata lui, functionara. In cazul asta, de ce primarul primeste aceeasi pedeapsa?

Am participat, in calitate de pârât sau reclamant, la multe procese. Mai multe decât mi-as fi dorit. Cunosc destul de bine atitudinea paternalista a judecatorilor. Cunosc si lipsa lor de pregatire (in unele domenii judecate). Faptul ca astazi cer si desfiintarea Sectiei Speciale ma face sa inteleg ca vor sa-si desavârseasca constructia propriilor statui, fiecare dupa câta empatie a primit sau acumulat in ultimii zeci de ani. Ar fi bine daca la un moment dat si-ar gasi un echilibru.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

128 comentarii

  1. Deci ca sa inteleg, in opinia ta e mai putin grav sa omori 10 oameni cu o semnătură decât să talharesti o persoană sub amenințarea cutitului.

    Tocmai aici e problema, ca si tine, functionarele alea nu au conștientizat că semnătura lor e mai periculoasă decât șișul talharului sau pula violatorului.

    Poate acum conștientizează. Chiar si urmatoarele funcționare.

    00
    • Nu exista „mai putin grav” când moare un om. Dar, in opinia mea, sa omori un om in strada, dându-l cu capul de caldarâm si bonus câteva injunghieri, nu e egal cu a face un lucru care, mai apoi, din intâmplare, duce la moartea unui/unor om/oameni.

      Ca sa inteleg, in opinia ta, OMOR PRIN IMPRUDENTA e acelasi lucru cu OMOR CALIFICAT sau chiar cu OMOR CU PREMEDITARE?

      Nu ca m-as fi asteptat ca nuantele sa fie intelese si aplicate in zona asta a Internetului…

    • Fluture, eu am inteles, am crescut puțin in ochii tai acum?

      00
    • Nu a fost omor prin imprudență, nici calificat, nici cu premeditare, a fost „abuz în serviciu”, la care pedeapsa este intre 2 si 7 ani.

      De-aia avem judecători sa hotărască ei cat merita in limitele codului penal. Asta a zis ca 7 si eu sunt de acord cu el.

      Omorul de care zici tu, adică ala intenționat se pedepsește cu parnaie de la 15 la 25.

      00
    • N-a fost… dar tu l-ai asimilat cu omor cu premeditare…

      Seara buna, cred ca nu are rost sa continuam discutia asta, stim amândoi ca nu duce nicaieri…

    • @Rumbu Omorul ala intentionat e de la 10 la 20 care e diferit de ala calificat care e de la 15 la 25 sau pe viata, dar e bine ca ati auzit voi ceva si stiti cum functioneaza justitia. Si pedepsele alea mari au fost pt ucidere DIN CULPA, si daca tie uciderea din culpa ti se pare mai grava decat violul, iti doresc un mare viol intentionat ca sa vezi cum te simti dupa aia.

      00
    • @titi & compania

      Cum dracu va da voua violul mai grav decat 64 de oameni omorati (arsi de vii sau decedati dupa zile de agonie), fie si din culpa, neglijenta, abuz in serviciu etc.?

      Suna cinic, dar oare ce este mai grav? Sa mori ars de viu sau sa fii violat? Ce ai alege titi? Sa fii talharit si violat sau sa iti dea cineva foc (din greseala) si sa mori dupa cateva zile de agonie?

      La fel de cinic, daca am putea calcula cumva suferinta provocata de acesti oameni asupra a sute de oameni, oare nu ar fi mai mare decat cea provocata de un violator asupra unei singure victime?

      @fluture de ce nu scrii in cealalta zona a internetului, unde nuantele sunt intelese? Nu iti publica nimeni ideile crete in cealalta zona? Ai incercat si au ras cei din cealalta zona de tine?

      00
    • Ba voi sinteti seriosi?

      Cat merita ala care nu-ti baga fier beton cat trebuie ca sa faca economie si mori ca un sobolan cu copii cu tot sub daramaturi in caz de ceva?

      Cat merita dirigintele de santier care semneaza ca primarul si asta cand trece o data pe luna sa-si ia banii?

      Cat merita ala de la ISU care avizeaza „la intelegere” o solutie tehnica insuficienta pe desfumare si in caz de incendiu mor niste copii sufocati?

      Cat merita ala care n-o monteaza si semneaza receptia oricum?

      Cat merita aia care-au dat avizul pentru folosirea produselor de dezinfectat neconforme….?

      Cati oameni stau la voi in bloc? Dar in cartier? Cati ati intrat in spital anul trecut?

      Pentru „doua sutici” personaje din astea va hotarasc sau nu soarta. Daca muriti sau nu maine, la urmatorul cutremur, la urmatorul incendiu, la urmatoarea boala.

      Si pentru ce? Sa mearga in grecia la vara? La all inclusive? Sa ia un parfum?

      Credeti ca tanticile alea din primarie se dau jos din Bentley cand vin la serviciu?

      Nu boss, isi mananca iaurtul mizerabil pe tastatura si pentru doi lei si-un lantisor de aur hotarasc soarta a mii de oameni care traiesc si maine si spera sa nu fie ei urmatorii la ruleta. Si in fiecare zi mai baga un cartus…

      N-am vazut asistenta sefa cu Escalade, n-am vazut diriginte de santier cu Longines. Toti participa la mizeria asta pe castiguri de nimic si baga capul intre urechi ca ” asa e mersul” , ca „daca nu fac eu face altul”…stiind ca nu risca mare lucru. Ca „pana la mine cad multi”.

      E uite ca nu cad.

      Daca sclavul mizerabil care pune stampila in primarie stie ca poate si-o fura 8-10 ani la ochiul maro in timp ce sefa-su merge linistit la alta curva minora, poate data viitoare face gat. Poate refuza sa semneze, poate….

      Visez aici, dar as mari pedeapsa invers proportional cu castigul personal. Daca omori un om pentru un milion de dolari, poate ai circumstante atenuante, deh, dilema mandarinului – hai 20 de ani. Daca-l omori pentru zece mii, iei pe viata .

      Daca omori 64 de oameni pentru „2 sutici”…bai, nu cred ca exista tortura destul de nasoala si de publica sa fii dat de exemplu….

      Asa ca mai usor cu plansul de mila, ca altfel nu ne mai facem bine ca societate niciodata.

      00
    • Mie Piedone mi se pare Fluture ca a luat cam mult. Cum adica primarul pune ultima semnatura pe o autorizatie de functionare? Adica de ce ar trebui sa o puna el de la bun inceput? Are echipe pe teren, departamente, servicii, sefi de departamente si servicii. De ca naiba toate hartiile se plimba de jos in sus si semneaza toata lumea cand doar unul e pe teren si doar unul examineaza actele?! Si Robu la Timisoara zicea asta, cine sunt eu sa stiu tot ce fac angajatii mei si sa girez eu pt ei? ai semnat, ai gresit, plateste. Aaa te-am instigat eu sa faci necurate, am luat un ban pt asta, da e in regula dar altfel ce treaba are directorul scolii cu evaluarea elevilor la clasa?

      00
    • Fanu, cum crezi ca merge spaga in primarie? Crezi ca piedone era prostul primariei, aia luau spaga pe langa el si el cauta diete de slabit pe google?

      00
    • Scriu aici, pt ca imi doresc sa pun aceasta postare cat mai in fata, sa fie vazuta de cat mai multa lume. Daca gresesc cu asta, sau cineva crede ca am abuzat, imi cer scuze !

      In principiu, acest eveniment este doar efectul a ceea ce se cheama CORUPTIE! daca faci o cautare pe aceasta postare, cuvintul „coruptie” apare doar de 2 ori! Deci cauza acestui eveniment este coruptia! Un astfel de eveniment, in mod normal nu avea cum sa apara, chiar daca doar un singur element din acest lant, isi facea treaba conform legii!
      Am citit toata discutia de aici (la momentul la care scriu erau 105 postari) si trag concluzia ca cei mai multi dintre comentatori nu fac conexiunea intre cauza (coruptia) si efect (in cazul de fata evenimentul din Colectiv) !

      Tot un efect al coruptiei este si modul in care functioneaza justitia (adica, din punctul meu de vedere, nu functioneaza bine, este ineficienta, este schioapa, ciunga, se balbaie si ii curge scuipat din gura, este domoala la minte, merge cocosata dar din pacate nu este si oarba !)

      In concluzie: cauza: CORUPTIE –> efect: COLECTIV (si toate celelalte evenimente care s-au intimplat si se vor mai intimpla si de acum in colo in Romania).

      @Fluture: si din articolul tau, reiese exact aceeasi chestie, dilema ta este data de coruptia din Romania care te face sa te indoiesti de modul in care functioneaza (sau a functionat, pana acum) justitia !

      00
    • Pedepsele in cazul Colectiv sunt corecte. Pana acum, in alte cazuri, nu au fost corecte! In Romania trebuie construite mai multe inchisori moderne si marite toate pedepsele fara posibilitatea eliberarii mai devreme (exceptie doar cazurile medicale, nu si varsta). Trebuie eliminat cazierul la angajare (din moment ce iesi de acolo sa fii curat astfel incat sa incepi o noua viata). Din cauza asta avem asa multi recidivisti, pt ca odata ajunsi acolo nu prea mai au sanse la o viata normala. Deci ies repede si fura sau talharesc din nou (ca alta solutie nu au). Pachetele cu mancare de la familie trebuie exluse, se da doar mancarea/ratia zilnica. Daca vrei mai mult (bautura/dulciuri/tigari) atunci muncesti. Daca ai fost inchise pe nedrept, atunci sa poti beneficia 1 data pe an la un recurs (in functie de ce dovezi poate aduna un avocat platit de tine sau familie). Sa existe posibilitatea ca, daca se constata ulterior ca ai fost inchis pe nedrept, sa primesti daune morale iar judecatorul care a comis-o sa fie sanctionat (salariu, dat afara sau pierderea completa sau partiala a pensiei). Nu trebuie sanctionati judecatorii care au refuzat sa condamne pe cineva (dar sa primeasca sporuri pentru fiecare caz bagat la racoare). Sa existe posibilitatea ca procesul sa poata fi rejudecat de altcineva doar daca apar probe noi. Cu alte cuvinte, un judecator bun si eficient sa fie recompensat iar daca greseste sau e corupt sa plateasca pe masura.

      00
  2. Pai bănuiesc ca va fi după tine.
    La recurs în loc de 8 ani poate va lua undeva la 5. Și cu bonusul de România și buna purtare, în 3 ani a ieșit.
    Acum e mai ok?

    00
    • Nope, nu e ok nici asa. Nu stiu cum e mai ok. Era o opinie, nu sunt judecator si nici nu spun ca judecatorii ar trebui sa judece dupa cum scriu eu…

    • ‘what if urile astea’ ce te încearcă cu articolul asta, eu le vad drept procastinare.
      De fiecare data când ma apuca o teorie de asta, era ca să mi distragă atenția de la emoții inconfortabile.

      00
    • In asemenea cazuri ar trebui sa nu exita posibilitate de reuceri pe buna purtare, volume de poezii, cursuri de sudura etc.

      Inca ceva ce a trecut mai neobservat zilele astea. Andrei Găluț – baiatul ala din formatie, din formatia aia care a vrut fireworks intr-un spatiu inchis, baiatul ala vrea 8 milioane de oiro. Acum nu spun ca si el trebuie sa-si auda ceva sentita, desi ei au inchiriat spatiul si au organizat chestii acolo. Dar baiatul ala care canta pe la vocea romaniei dupa care a zis ca se face roaker de corporatisti sa vrea 8 milioane de euro dupa ce a fost co-producer la tragedie.

      00
  3. pedespele, ca si ani, pentru semnatura mi se par bune. 8 ani cu executare, iesi poate la 5 cu buna purtare.
    da, ceilalti, violatori, talhari ar trebui sa ia 15 cu iesit la 10.

    problema mea, cu toti cei care intra in puscarie, e ca mananca si beau si dorm pe banii nostri, a tuturor, care ne luptam in libertate.
    chiria mea e enorma, mancarea nu vreti sa stiti cat ma costa pe luna, s-asa mai departe.
    ma tin deoparte de droguri, de alcool, nu-i rup capul vecinului care scapa bila din fundu nevesti-sii direct pe parchet seara tarziu, s-asa mai departe.

    intri la puscarie? direct la crescut gaini, pus rosii in solar, produs pentru painea si cazarea in care stai. cu 0 toleranta la miscat in front, impuscat direct daca fac prostii cu uneltele, intre ei, etc. puiul care-l cresc are mai multe drepturi decat ei, puscariasii, deci manevrati ca si cu manusi.
    nu e acceptabil ce primesc, fara sa dea inapoi ceva, in ziua de azi puscariasii, doar ca sunt fiinte umane.

    00
    • Nu mai stiu unde am citit, de curând, ca intr-o tara infractorii munceau si o parte din bani ii primeau la sfârsitul pedepsei, ca sa nu iasa de acolo fara un sfant si sa o ia de la capat. Mi s-a parut interesanta ideea.

      PS. Dar ce mânânci, draga, de ai asa mari cheltuieli cu haleala?

    • prin sud-america parca era la o puscarie de femei, o compania de imbracaminte le au adus ce le trebuia sa produca haine. o parte de bani la puscarie, o parte la ele sa aiba ceva cand ies pe langa cunostintele respective.

      ala e adevarul, nu s a invatat decenta, responsabilitatea, disciplina in libertate? cu forta inauntru.

      ps: fructe legume proaspete, pranzul la munca adulti, acasa cu minorul, rar carne calitate, mai rarut la restaurante (niciodata michelin evident). 1200-1500€ pe luna, nordul Europei.

      00
    • NOU
      #20

      1200-1500 Euro pe lună pe mâncare?!

      00
    • Când aud prostia asta cu banii cheltuiți cu pușcăriașii… Fix în banii aia stăteam. Asta e costul tinerii în „carantina” a oamenilor periculoși pt restul societății sau care au făcut ceva care trebuie pedepsit exemplar. Asta e. Nu putem sa le avem chiar pe toate. Și oameni pedepsiți, și gratis. Într-adevăr, pot sa și muncească ce se poate munci din detenție, dar nu mi se pare ok sa fie obligatoriu. Lipsirea de libertate e o pedeapsa îndeajuns de dura. Cel puțin pentru mine ar fi, dacă as fi în locul lor.

      00
    • Doar din auzite, dar trebuie sa fie prin Norvegia ceva

      00
    • @S, nu este chiar asa.
      Privarea de libertate este o pedeapsa dura, dar daca nu esti obligat sa si muncesti te obisnuiesti sa stai degeaba.
      Nu prea esti capabil atunci cand ai iesit dupa 10 ani de frecat menta sa te duci sa muncesti 10 ore pe zi doar pentru a-ti asigura hrana zilnica sau chiria, lucruri pe care erai obisnuit sa le primesti fara nici un efort.

      00
    • In mod inexplicabil, chiar si pentru mine, nu mi se par neaparat nedrepte pedepsele patronilor clubului. Poate si pentru faptul ca majoritatea acestora (de la 99% din cluburile din România si din lume) nu au nici o treaba cu siguranta clientilor ci doar cu facutul banilor, cât mai multi, cât mai repede… Rapacismul asta mi se pare mai condamnabil decât rapacismul vânzatorilor de Moët sau alte alcooale, de exemplu, in aceleasi cluburi…

    • Omul mi-a fost coleg de liceu. La un moment dat, în Goblin (că a fost asociat și acolo), îmi arăta agenda cu șpăgile date la stat. Între câte 2 foi de agendă, șpagile lunare sau săptămânale (după caz) pentru diverse entități ale statului. La final nu făcea cine știe ce bani, o făceau mai mult pentru mediul respectiv în care se învârteau. Nu le caut scuze, dar nici pe departe nu li se potrivește portretul de afaceriști rapace. Apropos, avocat i-a fost tot un coleg de liceu, poate dacă ar fi scos o grămadă de bani ar fi avut șansa unui Năstase de exemplu.

      De acord, după ce au mai înaintat în vârstă poate ar fi trebuit să intervină și un pic de profesionalism împreună cu dorința de a își așeza afacerea într-un context financiar mai bun. Dar șpăgile cresc și ele în condițiile astea.

      00
    • Asta e, incepi bootstrapping, tanar si prost, plm. scuzabil.

      Dar deja dupa un numar de ani eu nu as mai dormi bine stiind ca am strans niste bani si ar fi cazul sa incep sa pun niste senzori, sa imbunatatesc pe unde pot, sa las carpelile.

      Eu o vad ca o problema de propietate, dar e prea lunga discutia.

      00
    • Hai ca e amuzant. Statul ne-a zis ca e ok, deci nu e treaba noastra. Asta e ca si cum unul vine si se culca pe liniile de tren pentru ca CFR i-a zis ca trenul e programat sa treaca pe acolo la 16, asa ca el asculta orbeste de CFR, isi ignora orice urma de logica si e calcat de tren doua ore mai tarziu.

      00
    • Și eu zic că cea mare parte din vină o au patronii si artificierii (firma).
      Patronii au ascuns faptul că vor organiza concerte unde se vor aduna (în unele seri de weekend) de „n”ori mai multi oameni decît capacitatea declarată (nr de locuri pe scaune).
      Primăria și pompierii au luat de bună ( cu sau fără șpagă) declarația pe propia răspundere care a ținut loc legal de autorizație PSI.Nimeni nu a sesizat potențialul pericol. În USA se retrage licența pt. depașirea capacității. În România cine dracu să verifice vineri noaptea?
      Chiar ar fi fost organizat o dată pe an, un eveniment la care participă 500 de oameni trebuia notificat la ambulanță si pompieri.
      Firma de artificii complet iresponsabilă indiferent dacă au avut (sau nu) contract scris cu organizatorii sau propietarii clubului.

      00
    • Aia am zis și eu, după o vreme dispare scuza de „am fost tânăr și nu am știut”.
      Dar statul a fost un complice pervers, pentru că pe lângă controale vine și „te ajută” ca să spoiești un pic după ca să nu rămâi cu senzația că șpaga aia a fost numai șpagă.
      De aia personal pedepsele pentru angajații statului mi se par îndreptățite. Ca tuturor ălora care azi fac la fel, cer șpăgi, închid ochii, să le treacă niște fiori reci pe șira spinării. Și este un început bun dar n-ar trebui să se oprească aici.

      00
    • @Cornel, n-ai prea ieșit în cluburile din București prin perioada aia. Toate erau arhipline în weekend. În aproape oricare dacă se întâmpla asta se murea pe capete. Am petrecut o grămadă de nopți în vechiul expirat și după Colectiv aveam coșmaruri cu modul în care aș fi încercat să ies de acolo pe o scară îngustă.
      Iar treaba asta era cunoscută, autoritățile luau șpaga, închideau ochii.
      Apropos, ai idee câte școli, grădinițe, licee și multe alte spații (majoritatea în grija statului) funcționează fără prea mari probleme fără autorizație PSI? Că nah, doar nu s-o mai întâmpla încă vreun dezastru…

      00
    • @Radu
      Deci toți patronii de cluburi sînt inconștienti nu doar cei de la Colectiv. Clienții la fel.
      Dacă pompierii ar inchide azi un local pt. singurul motiv că au gasit 10 oameni in plus față de autorizația de 100 cum s-ar poziționa opinia publică?
      Ce spagă ar face un pompier „să nu vadă” 500 de clienti adunați într-un local cu autorizație pt. 80?
      Instituțiile publice (școli,grădinițe,spitale etc.) respectă cel puțin normele de securitate de acum 30-50 de ani. Azi normele sînt mai restrictive, mai multe si nu toate pot fi respectate fară cheltuieli enorme, dar cele de baza au ramas și sînt respectate. În plus azi mobilierul e mai puțin inflamabil, instinctoarele mai bune, s-au modificat uși, au aparut detectoare de fum etc. Riscul(redus) există, formal nu se pot autoriza ,dar nici elevii sau bolnavii nu pot fi trimși acasă.

      00
    • I loled la „școlile și grădinițele respectă…”.

      Am asistat relativ de curând la o discuție legată de faptul că niște dulapuri dintr-o instituție din asta care „respectă” nu erau bine prinse și la primul cutremur cădeau peste cine era prin jur. Te las să crezi că s-a rezolvat ceva…

      00
    • Datoria institutiilor publice e sa verifice! Cum adica au luat de bune, poate spaga a fost buna si au dormit liniștiți!

      00
    • @Radu
      Respectă teoretic. Intr-o instituție unde dulapurile cad la cutremur niște angajați sînt vinovați că nu le-au fixat,alții ca n-au verificat, dar norma exista si există si acum.
      Btw: tu, la tine acasă, ti-ai fixat mobila, ai instinctor ? Trebuie să vina un pompier să te verifice/amendeze?

      00
    • Ca să se elimine birocrația și spaga la autorizare pt. localurile cu puțin de 80 locuri declarația pe propia raspundere (ca respectă normele PSI) tine loc de autorizație. Funcționaru’ a venit, si-a luat sticla de Johnny Walker, a verificat: sînt mai puțin de 80 de scaune, are 4 instinctoare e OK. Dacă venea intr-o vineri după ora 22 …………….

      00
    • cred ca te referi la extinctor, nu de alta, dar:

      instinctor, instinctoare s. n. (er., glum.) – penis.
      sursa: Argou (2007)

      00
    • @Radu Uite boss ca nu toate au fost praf la vremea respectiva. Astia de ce au facut totul ca la carte daca puteau face altfel?
      https://www.youtube.com/watch?v=VH9iGDNq3xU

      00
    • Iote copiii.
      Berăria H s-a deschis în 2014, cu doar un an înainte de incendiul din Colectiv, cu un buget cu câteva ordine de mărime mai mare. Eu vorbeam de perioada din anii 2000-2010 și de cluburile care existau pe atunci (multe din ele încă prezente și în 2015 când s-a întâmplat Colectiv ).

      00
    • Asta e ca si cum unul vine si se culca pe liniile de tren pentru ca CFR i-a zis ca trenul e programat sa treaca pe acolo la 16, asa ca el asculta orbeste de CFR, isi ignora orice urma de logica si e calcat de tren doua ore mai tarziu.

      Not really.. e ca si cum agentul CFR nu coboara bariera inainte sa vina trenul iar tu, ca sofer, iei de buna faza cu bariera ridicata si treci. Cel putin eu asa vad.

      00
  4. Auzită chiar de la un judecător (președinte de tribunal dintr-un oraș mare): nu există nici un motiv rezonabil pentru care plajele de pedepse sunt lăsate atât de mari. În teorie judecătorul ar trebui să aibă suficientă minte cât să aprecieze cuantumul pedepsei. În realitate (după cum mi-a povestit), puțini fac asta. Restul sunt ori supra-zeloși care dau ani grei unor moșnegi de pe la țară, sau șpăgari care dau minim unor interlopi.

    De ce un viol e 3-10 ani? 7 ani diferență e uriaș. De ce nu 8-10, ca să nu fie dubii? Furt 1-5, nici măcar nu știu dacă există norme pentru pedeapsă în funcție de valoarea furtului.

    E absurd, și bănuiesc că e intenționat lăsat așa.

    00
  5. Nu se îmbunătățește nimic, doar crește spaga pentru avize că de… riscul pentru inspector e mai mare.

    00
  6. Faptul că unii din primărie au avizat aiurea un local nu justifică iresponsabilitatea patronilor în combinație cu cine știe ce dracu artificii or fi folosit firma respectivă.

    00
  7. Corect.
    Dar cred ca e si mai corect ca sa se inaspreasca celelalte pedepse. Astfel se elimina dezbaterea pedeapsa viol / crima vs pedeapsa „semnez ca primarul”.
    Nu e de trecut cu vederea nici paguba foarte mare, o groapa mare plina cu mot, chiar daca din intamplare.

    00
  8. pentru viol iei minim 3 ani, maxim 12. pentru 64 de violuri si 146 de tentative de viol sigur iei mai mult de 8 ani cat au luat functionarele alea pe ‘nedrept’. au luat 8 ani pentru ca au murit 64 de oameni si au fost raniti 146.
    14 zile pentru om mort sau mutilat. nedrept, da.

    00
    • Well, sper ca nu esti judecator sau ca n-ai nicio treaba cu distribuirea justitiei in România (sau aiurea).

    • vorbim despre ce e drept si nedrept pe un blog despre fashion si topoare, totusi. tu ai zis ca ti se pare nedrept, eu am zis ca mi se pare drept, tinand cont de cati oameni au murit si cati au avut de suferit. nu conteaza cum ni se pare noua. nu te mai lua in serios atat.

      sper ca nici tu nu esti judecator, pentru ca nu prea te-ai documentat de ce a luat atat de mult doamna administrator.

      00
    • ok, eu incerc sa nu ma mai iau in serios. promiti sa o faci si tu sau cum?

  9. Salut Fluture
    Administratora a luat atat de mult pt ca a încercat sa ascundă si sa distrugă probe

    00
  10. Vali, acelasi lucru se poate spune si despre un politician. Doar a „furat” si el niste bani acolo, nu conteaza ca a futut viitorul a sute de mii de oameni. Cred ca privesti lucrurile dintr-o perspectiva gresita. Nu doamna cu pricina a luat prea multi ani, ci violatorii au luat prea putin.

    00
  11. Omor din culpa, 1-5 ani, in general se cam dau cam 3 cu suspendare. Inmulteste totul cu 64 si hai sa vedem cam care trebuiau sa fie pedepsele daca vrem sa comparam.

    Fluture, inteleg ca trebuie sa scrii articole, dar ce faci tu sunt comparatii in sensul literar al cuvantului, nu in sensul logic.

    „`
    Revin la functionarele de mai sus. 8 ani de zile sunt multi ani. La fel, când un violator primeste 7 ani si o functionara – pentru o semnatura – primeste 8 ani, ceva nu e ok.
    „`

    Explica-mi si mie te rog care e termenul de comparatie aici? Anii de pedeapsa?

    @rumbu: ai avut dreptate cu iodul din sare ;)

    00
    • Ucidere din culpa, alin. 2 de la 2 la 7 ani, alin 3 de la 3 ani la 10.5 ani (alin. 1, de la 1 la 5 ani, este doar daca sari de la etajul 1 si ii cazi unuia in cap, 90% din ifractiunile astea sunt pe alin 2). nu vreti voi sa va vedeti de corporatiile voastre si sa lasati dreptul pt oamenii care au mai citit cate o carte din domeniu?
      Doar zic.. chiar daca ma injurati.

      00
    • @Titi – da, pentru majoritatea culpa sau intentie e totuna.

      00
    • N ai cu cine… ei stiu sa se oripileze pe net, fac pariu ca minim 50% din ei dau spaga daca asta le aduce vreun beneficiu, dar se mint ca situatia lor e mai speciala, ca la ce dau ei spaga nu conteaza, ca nu mor oameni si dupa aia iesim toti la proteste si ne dam cu parerea pe niste chestii de care nu stim nimic.
      Toti romanii se pricepeau la fotbal si la politica, acum e noua generatie, fotbalul e de cacat, acum ne pricepem la politica si la justitie.

      00
  12. ca sa stiti, Banicioiu e bine merci …isi face clinica oncologica pe Soseaua Fundeni (verificati firma CANCER CLINIC INFRASTUCTURE SRL) si tocmai a castigat un contract de multe zeci de milioane de lei pe fonduri europene (https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/proiect-de-55-de-milioane-lei-derulat-la-iasi-de-fiul-lui-prigoana–231242.html) impreuna cu alti tzepari nenorociti care au pacalit cateva zeci de oameni …romania ….

    00
  13. Subscriu 100% la ce zice fluture. dupa o logica simpla pedeapsa cea mai mare trebuia sa fie pentru „profesionistul” de la firma x care a dat foc la artificii. Trebuia sa se informeze la fata locului si desi era platit pt treaba asta sa spuna ca nu isi asuma raspunderea sa aprinda artificile. E clar ca sunt pedepse date sub o presiune si emotie uriasa.
    E gresit sa faci inmultiri de pedepse cu ani si cu 64 de morti… zic asta dpdv obiectiv. Nu vreau sa spun de ce e gresit ca sigur sigur cineva intelege gresit dar puteti sa intrebati pe cineva care are minime cunostinte de drept
    Cum nu poti sa compari o fapta facuta cu intentie ( calificat ) cu o fapta din culpa

    00
    • De ce e gresit sa faci inmultiri de pedepse cu 64? Pentru ca nu asa functioneaza sistemul in Romania? Sau e gresita ideea in sine?

      Ideea in sine mi se pare corecta. Or, aci pe bloguri nu schimbam legile justitiei, doar discutam niste idei. Nu trebuie sa avem cunostinte de drept, sa fim judecatori, avocati sau alte aiureli vazute pe aici.

      Nu ar fi stricat cateva sute de ani de puscarie, sa se mai linisteasca cucoanele, piedonii si doreii care dau cu artifica, ca nu stateau intr-o cutie de ciocolata si 100 de euro.

      Daca nu ni se pare corect sa inmultim cu 64, atunci sa se schimbe si codul rutier. Depasesti viteza de 64 de ori intr-o zi, primesti amenda cea mai mare si toate bune su frumoasr.

      Ca idee, x64 ala cam are sens si cand e vorba de depasit viteza si cand e vorba de omorat oameni.

      00
  14. Pedepsele sunt prea mari! Pentru toti.
    Stiu toata emotia, dar judecatorii care judeca dupa emotia colectiva ar trebui sa se lase de meserie.

    Sa presupunem ca localul avea toate avizele in regula. Se intampla nenorocirea. Tot mureau oameni, sigur nu atat de multi. Dar ce poti face cand prostia se intalneste cu cretinismul. Iese ce a iesit, un accident nenorocit pe care nimeni nu l-a dorit.
    Dar tot un accident este.
    D-aia multi nu inteleg cand se da cu suspendare la accidentele rutiere (daca nu erai beat, respectai regulile de circulatie, etc.).

    Sper ca oamenii din ISU sa inchida tot ce nu e in regula, altfel la orice accident vor intra la puscarie. Si aici ma refer la scoli, spitale, alte cladiri publice. Sa vedem atunci daca toti cei de aici de comentati si aveti copii la scoli va convine sa tineti copii acasa 1000 de ani pana se vor face scoli noi.
    Ipocrizia e maxima la romani: Sa fie totul in regula, sa se respecte tot, dar nu si daca ne afecteaza pe noi”.

    00
    • (daca nu erai beat, respectai regulile de circulatie, etc.).

      de cate ori se intampla asta? Ca daca tu le-ai respectat inseamna ca nu le-a respectat victima si nu e cazul de suspendare.

      00
    • eu sper ca de fiecare data cand cineva respecta regulile de circulatie si face un accident cu victime sa nu ia cu executare.

      00
    • Stai ca nu inteleg, daca respecti regulile esti achitat, pentru ca implicit nu ai vina.

      Dar rar se intampla sa nu ai nici o vina.

      00
    • in principiu ai dreptate, dar la noi se cam da cu suspendare asa cam din oficiu, chiar daca esti 100% nevinovat.
      Nu stiu drept, nu stiu de ce se intampla asta. Poate doar ca a murit un om, ceea ce nu e putin lucru.

      00
    • „Sa presupunem ca localul avea toate avizele in regula.. Se intampla nenorocirea. Tot mureau oameni, sigur nu atat de multi. ”

      Nu. chiar nu.
      Sa zicem ca lasam porcaria cu artificii, cauza initiala a focului, si restul e ca la carte.

      Ce inseamna asta? Din start ar fi fost mai putini in incinta, ca avizele nu erau pentru atatia oameni. Sau daca ar fi fost avize pentru atatia oameni, pe bune, asta insemna si un sistem antiincendiu (sprinklere de ex). Mai departe, extinderea focului… a fost foarte rapida. Cu materiale dupa standarde antiincendiu focul s-ar fi extins mult, mult mai incet. Usi de evacuare, mai multe, nu mizeria aia de container. Toate astea, si inca vreo cateva, ar fi facut o diferenta enorma atat cu privire la timpul necesar evacuarii (mult mai mic), cat si timpul avut la dispozitie pentru evacuarea respectiva (mult mai mare). Poate chiar stingerea din fasa a incendiului. Orice variabila o schimbi, reduce simtitor numarul de victime. Daca le schimbi pe toate (‘avizele in regula’) deja singurele victime ramase sunt cauzate de inhalare de nescaiva fum, nu cat sa le puna viata in pericol.

      00
    • Nu-ți bate capul.. Nu pricepe nimeni. Oamenii știu un singur lucru: „La pușcărie..!!!”

      00
    • Nu stiu boss, chiar cunosc pe cineva patit si achitat, suicide by car – cu martori cu tot tacamul.

      00
    • Rolul justiției e și sa dea exemple. Dacă totul e accident, o sa tot fie accidente.

      00
  15. Eu nu inteleg o chestie: clubul ala nu era inchiriat de altcineva in seara respectiva? Mi se pare ca ordinea gravitatii faptelor sa fie asa: 1. Ala de a dat autorizatie, 2. Ala de a dat foc la artificii, 3. Ala de a inchiriat, ca el era responsabil cu se intampla in seara respectiva.

    Acuma nu stiu care au fost dedesubturile afacerii in seara aia, daca fiecare a stiut de posibile ilegalitati dar a inchis ochii. Atunci toti sunt vinovati.

    00
  16. Pedepsele astea nu au făcut altceva decât sa strice piața șpăgilor. Acum nu se mai baga nimeni sa dea o autorizație pe câteva sute de euro…

    00
  17. amuzant-naiva incheierea lui fluture (apel la autoritate), in care vrea sa dea impresia ca el este un tip care intelege sistemul de justitie si de ce e nedreapta pedeapsa de 8 ani pentru o functionara din cauza careia au murit oameni (aflam din comentarii ca numarul nu conteaza 64, 200, 1500 etc.)

    „Am participat, in calitate de pârât sau reclamant, la multe procese. Mai multe decât mi-as fi dorit.” fix pix.

    asa ar putea spune orice infractor.
    dragnea – am participat la mai multe procese decat mi-as fi dorit. 4 ani de zile sunt multi ani. mi se pare nedrept. un violator ia 7 ani.

    pai, nedrept e ca violatorul ia 7 ani si ar trebui sa ia 20. concluzia ar fi ca ar trebui marite pedepsele pentru viol. nu ca niste functionari corupti din cauza carora au murit 64 de oameni au luat cate 8-12 ani de inchisoare cu executare.

    incredibil. dupa atatia ani de indingare, urlete, scremete, bagati la puscarie pe viata toti etc. acum flam verdictul si ni se pare mult. aaa e mult boss. pai ce-a facut? e din culpa boss. n-a vrut. nu conteaza numarul. n-a vrut boss. pai un violator ia mai putin. lol

    00
    • Gata, te-ai racorit?

      Hai, stii ca poti sa vii de câte ori vrei si sa comentezi… Ai comentat, te-ai dus sa bei o cana cu apa, poate si la toaleta, ai citit putin in sufragerie, ai revenit sa te exprimi, ca nu terminasei prima oara. Ai mai venit cu un „lol”, ca, na uitasei cu 2 ore mai devreme, nu era suficient cum m-ai facut de rahat la primul comentariu, trebuia sa mai punctezi.

      Serotonina, dopamina. Aici, eftin.

    • Eu p-asta cu culpa nu o inteleg. La volan e din culpa cand deh, e din accident. Dar daca te-ai urcat baut si tu nici habar n-ai sa conduci, mai e din culpa sau e deja premeditare. Sigur, nu te-ai urcat la volan cu intentia sa omori oameni, dar avand in vedere imprejurarile (din exemplu), cam care erau sansele sa se termine asa? Pai … destul de mari, varianta norocoasa fiind copacul, macar si-o fura doar cei din masina.
      Asa si aici, la cate norme antiincendiu au incalcat, era doar o chestiune de timp, singurul lor noroc putea fi sa se intample intr-o seara mai goala. Ghinion, n-a fost sa fie. Functionarii aia au lasat un accident in devenire sa se intampla, serand ca poate ce? … ca da faliment inainte? ca asta era singura posibilitate ca mizeria aia de local sa termine altfel decat scrum.

      00
    • Da mah.. e culpa. Sunt sigur ca oricine a facut in viata ceva care ar fi putut conduce la o nenorocire, dar nu s-a intamplat. Ceva de genul.. lasa ca merge si asa. Si da, pedepsele sunt mari, date pentru potolirea setei de sange a opiniei publice. Oamenii aia sunt oameni ca mine si ca tine. Nu sunt nici criminali, nici talhari, nici violatori. Justitia ar trebui sa fie oarba, sa judece faptele, si nu emotia din jurul unui eveniment. Mai bine ma opresc aici, sa nu inteleaga toti cretinii ca iau apararea cuiva.

      00
    • Ce culpa visezi, marius? Au incalcat legea stiind ca incalca legea si au incercat apoi sa stearga urmele, au murit oameni, au primit max. pedepsei. Daca nu murea nimeni dar erau prinsi din intamplare, primeau cea mai mica pedeapsa. E destul de simplu.

      Cand iei spaga sa lasi un club sa functioneze nu e o greseala, nici cand dai spaga. Nimeni nu ia si nu da spaga din greseala. Cand distrugi probe si ascunzi dovezi nu e nicio greseala.

      Cand ai dat spaga ultima fata din greseala?

      00
    • Cand a fost nevoie. Jura-te ca n-ai dat niciodata, imaculatule.

      00
  18. Pedeapsa, indiferent cat de mare, nu va afecta in niciun fel pe cei dedati la rele. Insa va promova in continuare climatul de teroare justificat de fenomenul dubios numit lupta anticoruptie.
    Evident, nimeni nu o sa mai faca nimic bun, toti o sa se eschiveze cand e vorba de asumarea vreunei responsabilitati administrative. Ca si pana acum, de cand e nebunia cu abuzul in serviciu, in primarii.
    Astea sunt pedepse pentru criminali in masa, nu pentru infractiuni din culpa, in cazul unui accident.
    Multi se mai catara pe saracii morti…

    00
    • foarte bine, spagarii trebuie terorizati. iar fenomenul de lupta anticoruptie nue deloc dubios ci unul foarte necesar. E dubios doar pentru fanii A3.

      00
    • Nu inteleg de ce va simtiti bine punand etichete. Eu va intreb, meditati putin, cum poate sa functioneze un asemenea sistem cu pedepse discretionare, nedrepte, arbitrare si care blocheaza individul, insa nu remediaza in niciun fel problemele sistemului.
      Mai simplu, e clar ca daca ajungi intr-o functie de decizie trebuie sa alegi – ori risti inchisoare daca devii incomod politic, ori ramai ineficient, mediocru si meschin, dar in siguranta.

      00
  19. Imi poate explica cineva de ce a fost condamnata patroana magazinului de artificii?
    Nu, chiar nu stiu, si nu inteleg ce vina are… ca a vandut artificii?

    00
    • a incercat sa ascunda si sa distruga probe.

      00
    • De ce, oare? Ea a vandut niste artificii. Cat a primit? CEL MAI MULT dintre toti? Patroana magazinului care a vandut artificii?
      Oare ce probe a ascuns? Ce a gresit firma aia? Da, artificierii, da, incompetenti. OK. Dar patroana? Aia banuiesc ca nici nu stie cate grame de praf de pusca e intr-un „artific” mai mare… Ciudat.
      Chiar sunt curios ce probe a ascuns. Marfa ilegala? Angajari aiurea?

      00
    • @Cristi : artificiile folosite de catre „firma” respectiva erau doar pentru aer liber si mai erau si aduse din bulgaria fara instructiuni in dulcele grai romaneeesc .Intelegi problema ?? acuma o luna au murit niste oameni prin Timisoara de la niste produse „de calitate”.
      „Optimizarile astea de costuri” put a premeditare, deci nu sunt convins ca 8 ani e mult …

      00
    • mi-am luat minusuri pentru ca am pus o întrebare? amuzant cât de mulți proști.
      Mulțumesc, Andrei, pentru răspuns, chiar nu știam aceste detalii. Acum pare justificata pedeapsa.
      Dar… patroana știa in ce scop sunt folosite artificiile? Cea mai mare pedeapsă, doar pentru lipsa instrucțiunilor în limba română?
      Dacă îmi tai mâna cu drujba, ce parte de vină are Dedeman, de unde am cumpărat-o?
      Eu cred că primul vinovat e artificierul. De departe trebuia să ia maximum.

      00
  20. Dupa ce am citit niste comentarii… incredibil cati aparatori de spagari avem pe aici. Nu predeapsa pentru spaga n-ar trebui sa fie mica dobitocilor. Pedeapsa pentru spaga ar trebui sa fie 25+ ani, ca asa te lupti cu un flagel care a acaparat toata tara… daca vrei sa te lupti. Si inca 25 e bland, pedeapsa normala pentru spagari ar trebui sa fie moartea, la fel cum din cauza spagarilor mor oameni. Multa muie spagarilor si milosilor care le plang pe umeri. Plecati drracu din tara asta si lasati-ne, ne-am saturat de spagari pana-n gat.

    00
  21. Doamna in cauza a incercat sa distruga probe. Cred ca din acest motiv, pedeapsa a fost atat de mare.

    Nu inteleg de ce statul (cel mai mare responsabil al tragediei) nu a fost chemat ca parte in acest dosar.

    https://stirileprotv.ro/stiri/incendiu-in-colectiv/directorul-firmei-de-artificii-din-colectiv-inculpat-in-proces-a-primit-aprobare-sa-plece-in-mauritius.html

    00
  22. Potrivit procurorilor, Viorel Zaharia a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în clubul Colectiv, în 30 octombrie, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens.

    Ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela şi Cristian Niţă „au procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi traşi la răspundere penală”, susţin procurorii.

    https://www.realitatea.net/stiri/actual/patronii-firmei-pirotehnice-care-a-pus-artificii-in-colectiv-afla-daca-scapa-de-arest_5dcc9215406af85273d2283f

    00
  23. Sa ne amintim cine a facut cea mai multa inchisoare in cazul incendiului de la Maternitatea Giulesti.

    00
  24. LEGEA nr. 307 din 12 iulie 2006
    Articolul 6
    (1) Persoanele fizice și juridice sunt obligate să respecte reglementările tehnice și dispozițiile de apărare împotriva incendiilor și să nu primejduiască, prin deciziile și faptele lor, viața, bunurile și mediul.
    Articolul 19
    Administratorul sau conducătorul instituției, după caz, are următoarele obligații principale:
    b) să asigure identificarea, evaluarea și implementarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor conform criteriilor stabilite;
    c) să solicite și să obțină avizele și autorizațiile de securitate la incendiu, prevăzute de lege, și să asigure respectarea condițiilor care au stat la baza eliberării acestora;
    h) să verifice dacă salariații cunosc și respectă instrucțiunile necesare privind măsurile de apărare împotriva incendiilor și să verifice respectarea acestor măsuri semnalate corespunzător prin indicatoare de avertizare de către persoanele din exterior care au acces în unitatea sa;

    Cateva obligatii legale. Nu exista scuze pentru acesti administratori/patroni, apararea lor este subreda.

    00
  25. Mi-a luat 2 min sa aflu ca au fost condamnati pt omor din culpa si sa gasesc pedeapsa prevăzută de lege, adica articolul 192, cod penal, si sa vad in ce conditii se majorează pedeapsa. Inteleg ca vorbim discutii dar un minim de efort sa intelegem sentinta facem si noi?

    00
    • 8 ani si 4 luni pentru abuz in serviciu – a dat autorizatie unui club!
      Iofciu Aurelia – angajată primărie Sector 4 – 8 ani de închisoare cu executare;
      Ganea Luminiţa Larisa – consilier superior primărie Sector 4 – 7 ani de închisoare cu executare;
      Moţoc Sandra Ramona – referent superior primărie Sector 4 – 3 ani de închisoare cu suspendare;
      Mai exact ce au facut Lumi si Sandra?

      00
    • Cred ca e printre putinele dati cand agaricele astea iau cu executare pentru ceva.

      Genul asta de oameni a metastazat in sistem.

      00
    • Astea e, poate se înghesuie mai putini sa fie bugetari

      00
  26. Sa le dea ca merita toti cu varf si indesat! Piedone trebuia sa ia cel mai mult. Sper sa le mareasca in apel. Cel mai nasol o sa fie cu daunele ca toti sunt saracuti ca vai de mama lor. Cazul asta a distrus multe vieti, mortii, cei raniti si cu grave probleme pe viitor plus condamnatii si familiile lor. Totul din niste cauze ce puteau fi evitate daca macar 2-3 persoane din acest lant isi luau treaba in serios.

    00
  27. Intreb, va rog sa nu va suparati. Toti care cititi aici, ganditi-va, daca e posibil ca prin actiunile voastre sa fi pus vieti in pericol. Adica sa fi facut ceva pentru care sa fi putut fi condamnati de un asemenea tribunal.
    Spre exemplu: sa nu respectati regulile de protectia muncii, circulatie, sa nu fi respectat intrutotul diferite protocoale, de orice fel. Spre exemplu, sa fi aruncat vreun chistoc pe geam, nu stiu. Sau sa fi intrat fara masca in salonul de spital unde avem internata soacra.
    In momentul in care vrem dreptate si o cerem aplicata maximal pentru oameni care nu au avut intentia de a savarsi vreo crima sa ne gandim daca noi, macar o data in viata, nu am putea fi pusi in situatia asta.
    Si apoi sa ne gandim ce inseamna justitia si cat de justa este.

    00
    • Îmi cer să-i plâg de milă pe șpăgari?!
      Asta e, e cu riscuri, e risc de forță de frecare mare fără de lubrifiere!
      Du-te…

      00
    • băi ipochimenus, tu ești tipicul miorițean pentru care e normal să
      „fi aruncat vreun chistoc pe geam”
      „nu respectati regulile de protectia muncii, circulatie”
      „etc”

      de-aia merg toate cum merg în mioristan pentru că toți cred că e normal să „arunce chiștocul pe geam”, să „nu respecte regulile în domeniul *.*”, să „arunce gunoaiele în râu și/sau oriunde apucă” etc etc etc.

      plm de maimuțe necoborâte din copac

      00
    • Ia gândește-te acum ca ti-a murit un copil din cauza lor. Care mai e nivelul tău de empatie acum?

      00
    • Alt trol.
      Toti aia si-au incalcat principalele atributii de la job, nu e ca si cum au aruncat cu hartie pe langa cos.
      Daca ar fi asa, de ce ar mai fi nevoie de inspectori, de primari, etc?

      00
  28. Mie nu mi se pare că dacă în alte situații se dau pedepse mici, trebuie să continuăm așa. Este ca și cum ai spune că nu contează că a murit un urs (sau mai mulți) că oricum, au murit mii de oi. Și altele.
    Cred că atunci când ești angajat la stat, sau când îți asumi o afacere care trebuie să se desfășoare în condiții de siguranță, ai o foarte mare responsabilitate. Și beneficiile sunt pe măsură. Nu putem compara cu unul care face alte probleme. Nu este vorba despre o semnătură versus o faptă, ci despre consecințele acțiunilor tale, rezultate din fptul că niște oameni îți dau încrederea lor. Și pentru asta faci și mulți bani și nu este nevoie să furi, dar hai să fie mai multe vile etc. Nu contează ce se întâmplă, merge și așa. Acest verdict este prea blând. Este un verdict pentru o întoarcere la normalitate, unde oamenii vor ca cei puși în funcții să pună în primul rând siguranța oamenilor în slujba cărora se află, după aceea afacerile personale. Pentru că primesc bani pentru funcții, nu o fac degeaba.
    Iar patronii… aveau clubul nefuncțional (fără asigurat bine ușa de incendiu etc? ) Aveau. Au primit autorizație pentru vreo 80 de persoane și au primit vreo 200? Dap. Au plătit șpagă pentru a primi autorizație? Da. Desigur, se poate spune că așa merge treaba la noi. Poți alege să faci altceva, dacă nu poți suporta consecințele alegerilor tale, adică pușcăria și daune atunci când lucrurile merg prost și zeci de tineri își pierd viața în niște chinuri inimaginabile, de evul mediu, iar alții rămân afectați pe viață și au suferit atât de mult că ar fi dorit să plece de pe lumea aceasta. Și suferă în continuare, fizic și psihic. Faptele lor au avut aceste consecințe și dacă se dă un verdict pro infractori, se va pierde cu totul încrederea în autoritățile din țara aceasta.
    Văd o atitudine tipică de la noi. Ok, a făcut ceva rău, dar a trecut, gata acum, e și el om. Da, dar trebuie să răspundă pentru faptele sale, oamenii au nevoie ca autoritățile să le dea asigurări că așa nu se mai poate, cu fentarea justiției.

    00
  29. „…nedreapta prin prisma functionarii de pâna acum a justitiei si a pedepselor pe care le-am mai vazut pe in ultimii ani pentru infractiuni ale caror victime au fost alti oameni.”

    adicătelea „să înceapă, dar nu cu mine, nu acum, nu așa etc” trade marc

    Zici că ăia au luat prea mult în comparație cu ăilalți care au luat (istoric) mai puțin.
    Zic că ăilalți au luat (istoric) prea puțin în comparație cu ăștia.
    Sesizezi nuanța/diferența, cum ar fi trebuit să pui defapt problema?

    Oamenii nu-s perfecți, oamenii fac legi care nu-s perfecte. E normal ca în timp legile și justiția să fie incremental perfecționate.

    Ei bine, în rațiunea ta și în consecință cu ceea ce rezultă din articol nu am putea face asta.

    00
    • Uneori apar aparatori ai pesedismului… spagatoriei de la cine te astepti mai putin. Dar nu e ceva nou, in situatii noi si extreme pentru adversar ceva se ibtampla si sar conservele precum popcornul!

      fluture scrie ca nici nu a citit fițuica cu… dar condamnarile sunt injuste sau nustiucum.

      00
    • iar tu zoso, ar fi trebuit ca fulgul ăla de nea să fie dezactivat default. Dacă vreau nea pe ecran atunci clickui pe fulg.
      sesizezi diferența? :)

      00
    • Sesizezi că fulgii ăia sunt acolo tot timpul anului, și au fost activați, „by default” doar pt. ăia care n-au dat click vreodată, iar mulți nu stiau că există opțiunea?

  30. Au picat cei mici, pestisorii, s-a dat un „exemplu” meritat cei drept. Intre timp, cei ce trebuiau sa apere interesele poporului prin functia detinuta la momentul respectiv si ne minteau grosolan in interviuri de doi lei pe la tv…banicioiu, arafat, oprea, ponta. Ce faceti?? Va spun eu sunt bine se pregatesc de alegeri ca de obicei, de alte minciuni, alte furaciuni, care vor duce poate la alte nenorociri. Oare cati oameni trebuie sa mai moara in tara asta ca sa va dati seama ca vinovatii morali pentru ce se intampla sunt cei care s-au perindat 30 de ani prin aceasta mlastina imputita cu iz de politica, au tinut omul de rand in bezna si cu toaleta in curte si si-au vazut de interesele personale calcand pe cadavre la propriu in tot acest timp. Poporul asta pare a fi blestemat sa nu invete din greseli, din alegerile facute. In alte timpuri oamenii se inchinau la zei, in zilele noastre se pare ca unii venereaza creaturi la 4 ace cu limba despicata cu o gandire limitata si vorbe putine si seci. Spaga ucide bosilor la fel ca si furatul din munca cinstita a altuia, nepasarea sau delasarea obiceiuri intalnite prea des la romani. Pacat de ei ca au murit degeaba si noi tot in intuneric suntem dupa patru ani.

    00
    • Nu au murit degeaba. Nu ai inteles ca din acest caz invatamantul tras este ca ar trebui micsorate pedepsele daca omori oameni pentru ca esti spagar? Un violator ia 7 ani si o functionara ia 8 ani pentru ca a dat cu pixul? Pai nu e normal. E cam mare pedeapsa pentru functionara. Sa fie mai mici pedepsele, ca nu a vrut sa omoare pe nimeni. Doar nu crezi ca a vrut sa omoare pw cineva. Daca viola pe cineva, mai zic. Era cu intentie. Dar asa, a gresit si ea. Tu nu ai gresit niciodata? Toti gresim.

      Deci nu a murit nimeni degeaba. Vom micsora pedepsele curand pentru ca sunt nedrepte.

      00
  31. Fluture? Salut! Scrii tu ceva de condamnarile astea, stii tu… ceva mai troll asa, sa muste bibanii? Da ma… s-au anuntat azi, toti baga pe treaba asta. K, vorbim. Trimite pana diseara, da…

    Apreciez efortul de a trola cat de cat inteligent. Dar… unele subiecte ar trebui lasate in pace, chiar daca aduc click-uri, comentarii, etc… Mi-e greu sa cred ca un tip inteligent, care poate screme ceva idei e capabil – in acelasi timp – sa produca textul de mai sus.

    Unde e empatia – de care dispui, fara indoiala – cand te gandesti la oamenii aia de si-au pierdut copiii? Imagineaza-ti-i pe ei citind textul tau. Pentru ca poate unii o vor face, ai reusit sa prinzi peste 100 comentarii, sa starnesti ceva val.
    Crezi ca ai putea citi textul asta unui astfel de parinte? Sau unuia dintre supravietuitori?

    Cum zicea Zoso? „nu ne mai facem bine niciodata”, nu? Sa ne schimbam, dar sa nu incepem cu noi… etc. Ce-ar fi sa incepem prin a ne abtine de la trolling macar cand e vorba de una din cele mai mari tragedii care au atins Romania in ultimii 10 ani? E suficient? Raman suficiente alte ocazii, cred.

    00
  32. @Geo – pur si simplu doream sa subliniez ca nici in cazul condamnarilor de la Giulesti nu a fost corectitudine in acordarea sentintelor.

    00
  33. Wow, Fluture, cata ingustime in conceptii.
    M-ai lasat masca cu articolul asta.
    Nu cunosti nimic din dosar insa stii tu ca pedepsele sunt prea mari.
    Man, câteodată e bine sa stai pe margine si sa taci.

    00
  34. omor din culpa. Sarmanii nu au facut decat sa ia si ei o mica spaga. Nu voiau sa moara oameni. Accident in plm, ca asa se fac accidentele

    bah. E coruptie. A omorat 60+ oameni si a nenorocit multi altii. Ca nu vorbim numa de victimele directe. Si voi o dati „Dar nu a violat”. Au futut si ei legile „din greseala”.

    Poate se va intelege, desi aparent nu, ca coruptia e rea. Si ucide. Si e mai mult de „100e”. Inseamna morti. multi si nu neaparat intr-un mod simpatic. Si, poate data viitoare cand o sa te gandesti ca is doar 100e…o sa ii arati muie

    si acum o sa vina fluture si ori o sa stearga mesajul ori o sa imi dea raspunsul clasic „nu ai inteles nimic”

    00
  35. „Nu am citit…” „nu știu”…. bine lasă-ne!

    00
  36. pedepsele mi se par bune atat timp cat raman asa, ba chiar as da mai mult pentru functionarii din administratie, 2-3 ani in plus exemplu pentru ceilalti spagari de la primarie.

    insa cu condamnarea la atatia ani pentru patroni nu sunt de acord. din comentarii bag seama ca o buna parte din voi nu sunteti antreprenori.

    imaginati-va ca ai o macelarie unde aduci produse de la ferma ta.
    inca din secunda unu’ de functionare Statul spune asa: vii cu spaga la noi si iei stampila, nu vii, venim noi la tine si-ti GARANTAM ca nu iei aviz.

    Ca antreprenor ce faci? dai spaga caci vrei sa traiesti, nu? spaga acolo, spaga acolo, spaga la pompieri, avize, bani, avize. Altfel ai ca alternativa sa te angajezi si aia.

    Da, nu e rau sa faci asta insa pe principiul asta, Romania nu va mai avea deloc antreprenori pentru ca spaga, aviz, bani, aviz si in final puscarie.

    Practic, 90% din patronii din Romania se gasesc in situatia patronilor de la Colectiv, macelarii, restaurante, cluburi, producatori de sucuri, ciorbe ambalate, caserole, toti !

    #Colectiv e ocazia unui restart al modului in care Statul isi face treaba nu si omorarea antreprenoriatului. Nimeni n-ar da spaga daca nu s-ar cere pe cand inversul, credeti-ma ca nimeni nu-ti da aviz fara spaga, poti sa mori de foame ca nu vezi aviz.

    Nu zic ca nu merita puscarie patronii dar nu la nivelul leprelor care faceau milioane de euro din spagi. Mi se pare ca s-au dat pedepsele astea strict emotional. Hai sa dam la capii clubului sa aratam ca ne-am facut treaba.

    In schimb Arafat, Banicioiu, Oprea, nada.

    00
  37. Mie cele mai bune pedepse mi se par cele pentru cei 2 artificieri.
    Toti ceilalti au luat spaga si stiau exact ce fac cand faceau tampeniile (autorizatii date aiurea, deschis club pe spaga, ascuns acte, etc).
    Singurii care au fost pur si simplu prosti si nu ticalosi au fost aia care au pus artificiile unde nu trebuiau puse. Aia 2 pur si simplu nu au reusit sa treaca de: „eu tre sa pun niste explozibil aici, mai departe nu-mi pasa”. Aia au incalcat legea din obisnuinta si comoditate, nu din ticalosie.
    Asta e cel mai bun exemplu pentru milioanele de romani (si nu numai) care isi fac jobul in doru lelii, fara a le pasa de consecintele tampeniilor pe care le fac (ex: nu asigura bine marfa si cade din camion, nu opereaza corect si cu atentie diverse utilaje si se rastoarna macaraua, nu baga in seama alertele diverselor sisteme si explodeaza statia de transformare electrica, etc)

    00
  38. NOU
    #124

    Pana acum, in varful pixului stateau doar foloasele.

    Acuma, in varful pixului stau si ponoasele.

    00
  39. Dura lex, sed lex. Poate sentintele in acest proces vor contribui la pavarea drumului catre o aplicare mai buna a legii (law enforcement) in Romania, lucru de care stim cu totii ca este mare nevoie.

    00
  40. Daca deciziile anterioare nu au fost aspre, sau au fost incorecte, asta nu inseamna ca cele de acum sunt alea nedrepte. Pana la urma cum schimbi un sistem?

    De ce ar trebui orice om sa primeasca o a doua sansa? De ce gandim atat de departe, pana in punctul in care administratora firmei de artificii revine in societate? Nu stiu de ce pui accent mai mult pe reintegrarea in societate a acestor persoane partase (mai mult sau mai putin) la o tragedie. Who fucking cares in situatia asta? Omoram 65 de oameni, nenorocim alte cateva zeci, sute de familii si prieteni, iar noi facem polemica pe tipa de la artificii?

    Comparatia cu violatorii nu cred ca este buna, si din pacate reducem la cifre tragediile unor oameni. Intr-un caz de viol, persoanele afectate sunt infinit mai putine (inclusiv victima/victimele) decat cele din colectiv. Si cred ca se poate folosi „mai putin grav” cand intr-o situatie moare un om, iar in alta mor 65.

    00
    • Nedreptatea este un sentiment personal. N-am zis ca toti cititorii trebuie sa resimta acelasi lucru.

      Am spus chiar de mai multe ori in text ca pedepsele sunt bune si necesare, mai ales in contextul coruptiei din România. In nici un moment, in articol sau in comentarii nu am luat apararea unor infractori sau corupti.
      Dar pedepsele sunt nedrepte – iar, din punctul meu de vedere – pentru ca nu sunt coerente. Nu sunt coerente cu justitia care exista astazi in România. Nu am cerut nimanui sa le diminueze, nu ma duc sa manifestez pentru ca ramân copiii fara parintii lor corupti, nu fac nicio petitie. Am scris chiar la final ca ar fi bine ca justitia sa-si gaseasca un echilibru. Care, cred eu – si, iar, nu trebuie sa fiti de acord cu mine – inca nu exista.

      E adevarat, sunt pe un blog unde orice sicanare in trafic trebuie sa se termine cu puscarie sau, de ce nu, cu biciuirea cuiva. Iar fitele, fentele, injuraturile unui betiv ar trebui sa se termine cu un glont in cap.

      Da, cred ca orice persoana are dreptul la a doua sansa. Si chiar la mai multe. Nu pedeapsa cu moartea ne duce spre o societate mai buna, ci capacitatea noastra de a ierta pe cineva care si-a ispasit pedeapsa. Nu, nu e nevoie sa-l invitam la masa sau sa-i facem o statuie pentru 12 ani de puscarie, nici sa devenim prieteni. Dar macar sa-l lasam sa se integreze in societate, daca si asta e dorinta acelui fost infractor.

  41. Imi ofer si eu umila parere de proiectant/arhitect care a avut nenumarate experiente cu clienti si mai departe cu autoritatile (ISU, primarii, avize SSI, etc.). Mi-au murit cativa prieteni la Colectiv, insa a trecut niste timp si cred ca pot oferi o parere destul de obiectiva. Inainte de parere, cateva puncte:
    -orice mizerie vrei sa faci dpdv al amenajarii unui spatiu cu destinatie publica, o poti face doar cu girul autoritatior
    -motivele pentru care proiectanti si patroni forteaza sau chiar incalca legea e pentru a maximiza profitul. Patronii si proiectantii nu cunosc mereu consecintele acestor fortari/incalcari si nici nu e treaba lor sa le stie, tocmai din acest motiv avem nevoie de scenarii de securitate la incendiu, aviz pompieri, autorizatie, etc.
    -legislatia pe care lucram pur si simplu nu se doreste sa fie revizuita si adusa la zi. Avem normative care se contrazic intre ele, cu ambiguitati care lasa putere de decizie inspectorilor/pompierilor. Se dau spagi inclusiv pentru ca dosarul sa pice la un anumit domn despre care stie toata piata ca are o anumita interpretare pe un articol, ceea ce e aberant. Legea trebuie sa fie clara si previzibila, conform Constitutiei, lucru care se aplica mai departe si actelor normative aferente.

    In consecinta, consider ca pedespele cele mai aspre ar trebui date autoritatilor si reprezentatilor acestora, pentru ca doar despre ei se poate spune cu certitudine ca intelegeau riscurile reale ale comiterii acestor ilegalitati.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile