Se spune că micile complimente întrețin conversația, așa cum micile cadouri întrețin prieteniile. Nu există om căruia să nu-i placă să primească complimente, dar puțini sunt cei care știu să le facă și încă și mai puțini sunt cei care știu să le primească.
Nu este rău să-i spui unei doamne că are o rochie superbă, chiar dacă nu și-a cumpărat-o ea, dar este de-a dreptul jenant s-o complimentezi spunându-i: „aveți o rochie superbă, cât v-a costat?” E draguț să-i spunem unei doamne de 35 ani că pare sora mai mare a fetei sale de 15 ani, dar nu se face lucrul acesta când doamna are 50 ani și fiica sa nici 30. La fel și în cazul domnilor, deși ei nu-s așa supărăcioși.
Nu faceți niciodată complimente unui om căruia aveți de gând să-i cereți un favor. Nu se cade să să-i spuneți că vă place la nebunie noul lui ceas și apoi să-i cereți împrumut ceva bani.
E ok să vă începeți o critică cu un compliment. Aveți însă grijă să vă și încheiați critica cu o remarcă optimistă.
A face complimente exagerate e o lipsa de tact, dar a cere să ți se facă complimente este o dovadă de postie. Evitați să deveniți și voi caraghioși intrându-le în joc. Există în fiecare dintre noi tendința de a ne autocaracteriza. Auzim adesea persoane care se simt datoare să ne spună: „eu sunt un om foarte corect”; „eu sunt foarte cinstit și discret”; „sunt foarte bun în meseria mea”. Desigur, dorind să ne ofere imaginea totală a personalității lor, completează caracterizarea cu: „dar am și defecte: sunt prea bun, prea naiv…”
Să-i lăsăm pe ceilalți să ne aprecieze după fapte și nu după vorbe. Între timp, atunci când primim un compliment pe care știm că-l merităm, să ne limităm la a le accepta printr-un simplu: mulțumesc. În niciun caz să nu răspundem unui compliment printr-un compliment de același fel, de exemplu dacă interlocutorul ne spune: „aveți o tunsoare frumoasă care vă luminează fața„, nu-i vom răspunde niciodată cu: „și la dumneavoastră se vede că ați fost recent la coafor”.
Acum că știm, haideți să facem complimente mai des, mai ales dacă cei din jurul nostru le merită!
Scrisul italic reprezinta citate din cartea doamnei Aurelia Marinescu, Codul bunelor maniere astăzi.
nina, ai fost prea blanda referitor la modul cum se raspunde la complimente.
cel mai intalnit raspuns la „aveti o rochie superba” este o versiune de genul „cum, vechitura (zdreanta) asta?”
poate scrii si un articol despre cum sa dai si sa primesti cadouri (chiar daca tocmai a trecut Craciunul). Si as fi curioasa ce crezi despre regifting (asta ar fi actual, ca tot se apropie Sf. Ion)
@msn- in principiu sunt total impotriva regifting-ului, dar e de discutat pe tema, exista si exceptii.
Pentru un autor nu este compliment citarea fără precizarea sursei, în acest caz Aurelia Marinescu și al ei Cod al bunelor maniere astăzi, editura Humanitas.
@TNH- aveti dreptate, am remediat.