Codul Bunelor Maniere: două de la masă

Eu sunt mereu uimit de faptul că lucruri simple, de bun simţ, nu există încă in obiceiurile noastre zilnice. Două dintre ele le expun mai jos:

Mâncăm când se aşează toată lumea

Urăsc mesele de familie când una din fete e încă în picioare, aranjând chestii, şi alţii deja sunt cu gura plină la jumătatea farfuriei. Nu e deloc politicos să te apuci de halit înainte să se aşeze toţi la masă.

Asta se întâmplă şi la grătare, ăla care a făcut grătarul nu s-a aşezat încă la masă, dar restul deja se simt bine pe munca lui şi nu prea se sinchisesc de el.

Ne ridicăm după ce toţi au terminat de mâncat

Asta e în legătură cu faza de mai sus. Ăla care s-a aşezat mai târziu n-a terminat de mâncat, şi îi va sta mâncarea in gât atunci când va vedea că alţii se ridică de la masă. Sau bărbaţii se ridică şi rămân femeile, ca proastele.


Nu ştiu dacă cele de mai sus sunt în Cod, dar pe mine mă agasează când se întâmplă asta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

6 comentarii

  1. Depinde foarte mult de context.
    In familie e oarecum usor sa-i pui pe toti la masa si sa manance in acelasi timp cu conditia ca masa sa fie organizata dinainte (ex: duminica in familie).
    Dar e foarte greu sa faci asta in fiecare zi la orice masa banala cand fiecare are de multe ori altceva de facut.

    00
  2. @vali – as vrea sa se aplice dar nu prea am cum. La 12-1 noaptea fii-mea si nevasta-mea dorm duse.

    10
  3. Atat de adevarat!

    Bineinteles insa exista si partea cealalta a monedei – ca gazda, e bine sa ai totusi lucrurile relativ pregatite si sa nu prelungesti prea mult asteptarea.

    Cunosc cateva persoane (in familie, eh), care pur si simplu nu se aseaza la masa si se invart ca musca, atragand atentia asupra faptului ca ele inca muncesc. Ostentativ. La fiecare masa. Mie una imi sta bucata in gat daca cineva se tot invarte in jurul meu, si ma simt jenata – ar trebui sa fac ceva? Sa ma ridic si eu? Cu ce am gresit?

    Si, cred ca exista o derogare de la regula 2 – daca esti fumator intr-o casa de nefumatori. Tigara dupa masa e o placere ‘vitioasa’; daca este un cadru relativ formal, stai cuminte pana termina toata lumea de mancat, dar daca esti intre prieteni si meteahna e cunoscuta, cred ca e OK sa te scuzi, sa te duci sa do your dirty, dupa care sa te intorci si sa te mai scuzi o data.

    00
  4. e în Cod, dară, pentru că acolo s-au adunat lucrurile de bun-simţ. E un cerc vicios:)

    Am constatat un lucru şi acum întreb în toate părţile să văd dacă nu cumva e doar problema mea: a mai observat cineva că toţi mai mulţi oameni mănâncă cu o mână sub masă? Pe vremea mea, maică, le ţineai frumuşel pe amândouă pe masă (coatele nu). Acum o mână (aia stângă de obicei) e pe telefon, pe genunchi şi pe unde se mai poate, în limita decenţei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)