Codul de securitate de pe telefon şi urgenţa

smartphone-cod-securitateMă gândeam la o chestie. A fost o campanie acum câţiva ani pentru notarea în agenda telefonică a unui număr al unei persoane care să fie contactate în caz de urgenţă (gen accident în care nu eşti conştient sau nu poţi vorbi). Cum accesează medicul/poliţia agenda telefonică dacă eu am cod de securitate pe telefon?

Şi aici se ivesc două probleme, una personală, una statală:

  • poate le dă de gândit imbecililor care umblă fără acte la ei că va fi greu să fie identificaţi în cazuri extreme, dat fiind că neatenţia pietonilor e cauza principală a accidentelor rutiere.
  • poate se mişcă statul (şi UTI) şi pun la cale o bază de date naţională cu nume, CNP, adresă, cont bancar şi număr telefon, ca să nu mai avem buletine cât paleta de ping-pong şi să se termine odată căcănăria cu cerutul de zeci de mii de detalii aiurea (cine a eliberat buletinul, când, când expiră, cum o chema pe mama, cum o chema pe mama lu’ tata înainte de a se mărita, cât port la picior şi altele). furaţi dracului de la nemţi, dacă tot v-aţi apucat de plagiat, ăia se identifică cu un CNP şi un cont bancar, nu îi pasă nimănui pe ce stradă stă şi dacă mă-sa şi ta-su au nume de familie diferite.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. asta pentru ca ii doare in kur de cetatean!
    nu este decat un numar pe o lista de votare folosita de diversi imbecili!

    00
  2. In Anglia aveam ca mode indentificare un Card. Fara poza, fara adresa..Doar nume si un cod..Ii zicea NINo…National Insurance Number..Era micut, si nu iti ocupa tot portofelul..Numai la noi tre poza si alte porcarii…

    00
  3. apropos de asta … buletinele cu SIM sunt in stand-by de ceva timp (alea cu dimensiunile unei carti de credit). banuiesc ca nu le-au bagat in productie pentru ca inca nu se stie sigur cine va fi la putere (i.e. cine sa castige contractul ;-) ).

    00
  4. Cred birocratiea asta e „necesara” pentru a sustine atat de multi bugetari inutili.

    Mie nu a vrut sa-mi faca carte de identiate noua (cea veche expirase) pentru ca nu am avut certificatul de divort in original, asta cu toate ca, atentie!, la ei in baza de date apaream ca divortat. WTF??? Si in ziua de azi am CI provizorie deaia pe hartie verde, io si suedejii, pe care scrie negru pe alb „lipsa dovada divort”.

    00
  5. Eu folosesc de ani de zile 2 dintre miile de contacte, editate in agenda telefonica cu indicativul „ICU” – In Caz de Urgenta. Apar primele si la o cautare a indicativului in engleza, pentru ca incepe tot cu „IC” – In Case of … la recomandarea @Vodafone: https://www.vodafone.ro/personal/magazin-online/utile/asigurare-mobila/index.htm

    00
  6. Ar fi relativ simplu de rezolvat: cum tasta 1 e speed dial pentru urgenta 112, tot asa se poate pune tasta 2 setata din fabrica sa fie numar de urgenta pentru apelat rude/ cunostinte. La smartfoane s-ar rezolva din soft: in momentul in care incerci sa deblochezi, sa iti apara si optiunea „apelati numar de urgenta” pe langa aia cu „bagati codul”.

    00
  7. Bine zice io. Singurul motiv pentru care nu s-a trucat o licitație pentru domeniul ăsta este votul :)

    Gândește-te cât de greu e de îndepărtat o bifă dintr-un tabel comparativ cu eticheta aia cu „Votat” :)

    00
  8. Pana la urma tot la un cod de bare pe ceafa se ajunge …
    Un simplu scanner in dotare si problema-i rezolvata.

    E mult mai complexa discutia privind digitalizarea identitatii persoanelor.

    00
  9. foarte buna ideea cu numarul in caz de urgenta
    dar greu de pus in practica

    00
  10. Asta e buna si mai e una: pierzi telefonul care are cod de securitate. Il gasesc eu, baiat onest, si vreau sa il inapoiez dar nu scrie al cui e pe pagina aia cu introduce codul. Nu ar fi normal sa poti pune acolo : „in cazul in care gasiti telefonul, sunati la …” ?

    00
  11. tu n ai nevoie de numarul de urgenta.esti prea bun sofer.

    00
  12. O solutie ar fi sa stai cu parola la telefon, ca e mai bine asa, si sa-ti lipesti pe spatele buletinului numerele de telefon ale celor din familie, ICU.

    Eu nu plec fara buletin de acasa, ma enerveaza aia care n-au acte la ei.

    E interesant ca sunt multe tari in lume care nu emit acte de identitate. De exemplu in SUA ai carnet de conducere. Daca nu ai… nu ai, trebuie sa-ti stii pe de rost numarul de la asigurarile sociale. Mai sunt si altii care fac la fel.

    Estonia e la celalalt capat. Buletinul are un cip in el care poate fi folosit ca semnatura digitala pentru acte, tranzactii si achizitii.

    UTI nu prea are treaba cu astia, de obicei Siveco si Asesoft si Softwin au fost cu baze de date pe partea de evidenta poplatiei, plati si din astea. Acum niste ani, cand ne pregateam pentru Schengen, s-au facut niste lucrari de securizare ale diverselor institutii de evidenta poplatiei, dar softul in sine nu mai tin minte ce firma l-a facut.

    00
  13. Coincidenta, chiar aseara mi-am facut un update la telefon si ma jucam cu setarile de lockscreen/security.
    Si exact la asta ma gandeam, cum am gasit eu acum cativa ani telefonul unei tipe intr-un bar, si cum l-am sunat pe taica-su (era cel mai explicit nume din agenda – Tata) si i-am returnat astfel telefonul.
    Si cum mie n-o sa mi se intoarca niciodata fapta buna, pentru ca am cod de securitate.
    Desi, daca gasitorul e foarte insistent, poate sa bage simul in alt telefon si sa constate ca n-am pin :D

    00
  14. NOU
    #14

    Tind sa cred ca buletinele au format european. Nemtii si cehii au acelasi format la cartea de identitiate ca si romanii. Mare.

    00
  15. @Sorin: mai e cazul in care numerele sunt salvate pe tel si nu ai nimic pe sim. Nu au pe cine suna. Cine vrea sa ti-l dea, lasa telefonul deschis, si cand suna careva explica situatia.

    00
  16. Eu mi-am cumpărat o aplicaţie de securitate românească Phonesecurity care afişează numele proprietarului şi două numere de telefon, în caz că-s leşinat pe undeva.

    Numerele apar după ce cineva încearcă să-l deblocheze de vreo trei patru ori. Începe si urlă, face poză „găsitorului” şi o trimite pe mail. Evident, îşi activează singur 3g şi GPS.

    00
  17. iar în caz de referendum, cred că știu câți au drept de vot, nu trebuie să numere după ce se închid urnele

    00
  18. Sa se faca ceva pentru asta in tara unde organizatii religioase au protestat impotriva cardurilor de asigurari de sanatate pe motiv ca daca citesti card de la coada iese drac?

    00
  19. Zoso, da un link catre gagica din screenshot.

    00
  20. Ia sa-i vad eu pe preafericitii acestei tari ca-si doneaza banii de pe carduri ca sa scape de dracu (sau macar de ochii sai) din buzunar !!!!

    00
  21. @zoso Modulul ala de facebook nu te deranjaza vizual, asa, un pic?

    00
  22. Prin alte ţări se poartă un mic card în portofel cu date de identificare, persoane de contact + nr de tel, grupa de sânge. E o idee bună.

    00
  23. @Zoso: o alta gagica. :D

    00
  24. Mistretu zice bine despre asta:

    00
  25. Pentru asta exista 112, numarul de urgenta.

    Oricine iti gaseste telefonul, poate tasta numarul si merge indiferent de cat de blocat e telefonul.

    In cateva minute, aia de la urgenta afla de la cine ai abonament cum te cheama si adresa si toate alea.

    Oricum, daca esti chiar asa ingrijorat, iti poti pune un actibild pe spate la bateria telefonului sau pe carcasa sau poti sa te inveti sa porti la tine buletin.

    00
  26. Cartea de identitate conţine prea multe date personale pentru a o purta permanent. Obligaţia de a o purta ne expune la scurgerea în natură a datelor personale, ceea ce, paradoxal, ne pune în insecuritate, mai ales atunci cînd CI e însoţită şi de cheile casei. Dreptul de a umbla incognito este unul natural.

    Se poate umbla şi în România bine mersi incognito, fără pericolul de a nu fi identificat la nevoie. Am experimentat-o pe pielea mea, De vreţi să aflaţi rezultatul experimentului, puteţi intra aici:

    00
  27. Mda, sunt dobi, se numeşte PhoneLocator Plus şi e dezvoltată de nişte români. Costă(puţin), dar eu zic că merită.

    00
  28. MisHaps pentru android.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile