Când scad prețurile la case (2021)

E ușor să spui “dacă scoți o casă la vânzare și ea nu se vinde în X luni, nu e normal să scazi prețul”. Foarte ușor. Și logic.

Știți teoria mea că oamenii nu se mută din zone defavorizate în zone unde sunt locuri de muncă pentru că acolo au casa?

Bun, fiți atenți la altă teorie: dacă ți-a picat casa din cer, nu te-ai agitat prea tare să muncești în viața asta. Cel puțin nu la fel de mult ca ăla care are/a avut rate la cocioaba lui. Și, când e vorba de preț, nu poți să lași nimic, că ăia sunt bani pierduți. Sigur, nu sunt munciți de tine, dar dacă faci greu 5 sau 10.000€, nu prea te lasă sufletul să scazi prea ușor prețul cu atât. Așa că mai aștepți, că poate apare fraierul. Încă o lună. Încă două. Încă șase.

De aia nu scad prețurile.

casa-vanzare-independentei

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

99 comentarii

  1. asa am patit eu cu destule apartamente. primite cadou de la comunisti, nebagat un leu 30 de ani in el, nu vrea sa lase nimic ca asa ceva nu mai gasesti.

    00
    • Cadou/necadou e bunul fiecaruia si nu te poti supara ca nu vinde cineva la pretul la care vrei tu. Ca si invers daca pui problema, nu ne place.

      Preturile vor scadea cand oamenii vor fi fortati sa vanda. Taxe mai mari, o nevoie aparuta intre timp, simplu fapt ca nu-si mai permite sa locuiasca in X loc si vrea sa plece. Depinde de caz.

      Am cumparat atat apartament cat si casa venite ambele din mosteniri.

      La apartament proprietarii (vreo 3 la numar) au negociat 5% din pretul cerut. Nu se grabeau foarte tare ca aveau pe unde locui si n-aveau planuri. Apartament vechi, de renovat tot in el…

      La casa, proprietarii (2 la numar) au negociat 20% pe parcursul a 3 luni pt ca unul dintre proprietari isi cerea imperios partea de pe casa si celalt nu avea atata cash sa-i dea.

      2 situatii in care proprietarii s-au trezit cu imobile nemuncite dar fiecare a lasat in functie de cat ii ardea

      00
    • Apartamentele comuniste nu au fost primite cadou.

      Contrar parerii fals incetatenite, nimeni nu primea apartamente gratuit pe vremea comunismului, ti se dadea apartament cu chirie unde avea partidul nevoie de tine. Chiria era cam 15-20% din salariul vremii (de exemplu era 200 de lei la un apartament de 2 camere).

      Ulterior, fostii chiriasi au cumparat in rate apartamentele de la stat (ICRAL). Pretul unui apartament de doua camere in Bucuresti la acea vreme era in jur de 7000 de dolari. Salariul mediu era pe undeva pe la 150 de parai (euro nu se inventase, Romania postrevolutionra facea calcule in marci si dolari).

      Preturile ICRAL-ului fiind fixe si stabilite in lei, cu ajutorul inflatiei galopante, rata lunara a ajuns sa numai reprezinte nimic, toti si-au achitat in avans ratele. Asa am devenit o natie de 98% proprietari.

      00
    • Unele apartamente primite „cadou” de la comuniști erau în schimbul unei case cu 800-1000 mp teren, care a fost demolată forțat.

      00
    • @Rumbu: ce vorbesti tu se aplica pana in 90, apoi a venit inflatia galopanta si dobanda n-a mai fost ajustata, asa au ajuns ai mei sa isi plateasca vreo jumatate din apartament cu un salariu prin ’92 toamna, asa au ajuns multi proprietari de apartament

      00
    • @Perkele, exact asta am zis si eu in ultima fraza.

      00
    • Deci ai zis că nu au fost primite cadou, dar în ultima frază ai confirmat că au fost primite cadou.

      enyway
      cea mai mare țeapă au luat-o ăia care au avut scadența creditului prin 89-90

      00
    • E bunul omului, daca nu doreste sa lase nici 100 de euro, e problema lui personala. Nu e obligat nimeni sa lase la pret, ca zic eu pe net ca nu merita cocioaba lui mai mult.

      E nasol sa nu gasesti casa, ori sa fie la preturi umflate, dar asa e in tenis.

      Eu am dat 10 mii de dolari IN PLUS pe casa, doar sa am sansa de a o lua. Pentru ca am ofertat la alte 6 case, am dat „asking price”, ca asa e piata, si mi s-a ras in nas.

      Se bate lumea pe case, oriunde afara din Manhattan, preturile in zona in care am luat eu au crescut 17% in ultimele luni. Zicea o proaspata vecina ca acum cativa ani se rugau de tine sa iei casa, ea cumparase cand erau zeci de case de vanzare si stateau cu lunile pe piata. In conditiile in care platesti anual peste 2% din valoarea casei in taxe, deci nu iti chiar permiti sa o tii goala.

      Casa mea a fost pe piata 5 ZILE. Au scos-o miercuri la „mezat”, am vazut-o sambata, am ofertat si marti am aflat ca am luat-o. Si am avut noroc pur si simplu ca era Pastele catolic, deci americanii faceau gratare si egg hunting. Ca altfel inca mai cautam case. Si deja preturile au crescut cu 20-30 de mii de dolari intr-o luna si ceva, de cand ni s-a acceptat noua oferta.

      Orice cotet deja se listeaza la 200 de mii, desi acum 6-7 luni se listau la 70 de mii.

      Si piata inca nu a incetat sa creasca (bun, pentru vanzatori, ca muia si-o ia cumparatorul la faza asta), inventarul de case comparativ cu nevoia de cumparare, este inca mic.

      Si eu, daca ar fi sa vand, si nu m-ar durea spinarea sa o fac cat mai repede, nu as vinde pe pierdere, doar sa vand. E clar ca peste cativa ani piata va cadea si aici, pentru ca se intampla periodic, ai grija sa platesti ipoteca, sa nu ajungi „under water” si iti vezi de viata. Cand ia piata avant din nou, atunci vinzi si tu.

      Ideea este sa ai mereu un ban deoparte, sa nu fii nevoit sa vinzi cand nu e in avantajul tau. Asa se intampla si in investitii, asa se intampla peste tot.

    • NOU
      #9

      @Rumbu, ce zici tu cred ca era pt membrii partidului. Eu stiu de rata! pt ca nu aveau drept la chirie pt ca nu erau membrii de partid, si rata era parca 700-1000 lei. In nici un caz nu era 200-300 lei.

      00
    • Dojo: O tot dai cu America ta, dar cand vei fi bătrână și slută tot în România îți vei petrece bătrânețile. Garantat. Ai un extaz ref SUA…..Mai relaxeaza-te! Citim și noi presa internațională și SUA nu mai e ce-a fost și nici nu va mai fi….on the contrary!

      00
  2. Deci:
    Ăla de-a primit casa pleașcă nu lasă la preț că e sărac.
    Ăla de-a muncit pentru casă nu lasă la preț pentru c-a muncit.

    E de mirare că se fac și tranzacții de care sunt mulțumite ambele părți.

    00
    • De fapt problema este alta: ala care vrea sa cumpere nu cumpara fiindca nu isi permite pretul zonei.

      00
  3. o sa scada. daca ma duc la birou brusc nu mai am nevoie de camera aia.

    00
    • Eu zic ca va fi exact invers, multi vor ramane sa lucreze de acasa, si vor cauta spatii in care sa aiba camera separata de ala micu’ , sa se poata concentra.

      Bine, multi vor migra catre zone mai ieftine, aproape rurale, cu internet bun, dar asta e alta poveste.

      00
    • asta zic. nu mai bine stai in Miercurea Ciuc?

      00
  4. motivele aparente sunt multe si diverse, dar pana la urma motivul fundamental pt care acei oameni nu „lasa la pret” este ca nu sunt fortati de imprejurari sa vanda, nu au nicio urgenta, niciun stimulent, vanzarea este optionala optionala pt ei.

    in rest ne zvarcolim degeaba si despicam firul in patru pt ca in cele din urma tot la asta se reduce.

    00
    • „nu cere de mancare” :D

      00
    • ba chiar produce, ca probabil e dat in chirie.

      00
    • Nu inteleg de ce sunt atatia oameni care militeaza ca cel mai bun sistem este viata in chirie, dar in acelasi timp se plang de faptul ca proprietarii nu scad preturile ca sa poata ei sa-si cumpere 1, 2, 3 case.

      00
  5. Teoriile de tipul „vânzătorii sunt de vină” vin dintr-o piață imobiliară dezechilibrată în favoarea vânzătorilor. Dacă ar exista un număr mare de locuințe pe piață, pentru toate gusturile și buzunarele, poveștile cu locuri de parcare lipsă sau cu apartamente moștenite și abandonate nu ar exista: omul cu banul în mână ar găsi în final ceva acceptabil și nu ar ajunge să vadă toate „cazurile sociale”. Dar când piața imobiliară e așa cum e…

    00
    • @Dan – e fix invers, piata favorizeaza cumparatorul si faptul ca o casa sta pe piata 2-4-6 luni inseamna pur si simplu ca nu exista destula cerere. Citeste mai sus ce spune Dojo, in toata Canada si o mare parte din US e la fel, o casa normala se vinde in 7 zile.

      00
    • BigBear: Canada e in plinà bula imobiliara de 10 ani…..! SUA la fel … .

      00
  6. Piața reglează totul.
    Depinde dacă se întâlnește primul hoț, cu primul fraier. E un paradox: populația scade, se construiește în draci, dar prețurile sunt tot sus.

    00
    • NOU
      #24

      Pentru ca sunt multi cu bale in coltul gurii care platesc 160-180-200.000E pentru niste case care nu se vindeau inainte de pandemie nici cu 120.000E.
      Cazuri concrete: toate dubioseniile de duplexuri sau case vagon din Tunari, Otopeni, Bragadiru – cu masini parcate pe drum de servitute sa arda toti ca sobolanii acolo cand e sa se intample ceva.

      00
    • bani enorm de multi in piata, caramizi, paleti de bani, mai ceva ca in ’90, doar eu stiu de vreo 3-4 cupluri care nu cred ca se mai intorc vreodata in tara, dar cam la 2-3 ani mai vin sa mai cumpere „investitii” stiu pe unii au deja 3 ap… platite cash… ghici unde? da, asa e in CLUJ! fac acolo banii seriosi, vin aici sa cumpere… mai adauga bugetarii aia cu 20k lei pe luna (medici, judecatori, functionarii p^$#), bombardierii proxeneti si transportatori de afgani si irakieni pe filiera si videochatistele si de aici reiese de ce piata merge sus sus de tot…

      00
    • S-a mai discutat, prețurile urcă strict în București și orașele cu locuri de muncă. Cluj, Iași, Timișoara, și cele de rangul 2 economic gen Sibiu, Oradea, Brașov, etc. Atât.

      Se întâmplă asta pentru că internetul a democratizat informația și acum toți tinerii știu că în alt oraș se câștigă mai bine, și nu mai acceptă așa ușor salariile mici din orașele moarte economic. De sate/comune nici n-are rost să discutăm ca tânăr. N-ai ce face.

      Faci liceul/facultatea și ori pleci în străinătate, ori te muți într-un oraș cu potențial economic.

      Așa că da, populația vine la greu în orașele astea și trebuie construit. Câte complexe imobiliare sunt în Reșița? În Botoșani? În Bistrița-Năsăud? În Hunedoara? Bănuiesc că 1-2 spre zero. Apoi vezi la Cluj, Timișoara, etc.

      Pentru că lumea știe, sunt tânăr, mai bine plătesc chirie mare din salariu mare, că poate mai și promovez, decât să stau unde sunt să sper că mă angajez la stat, că altă perspectivă n-am. Poate dacă am noroc și este ceva fabrică, dar și așa, fiind singurul angajator din zonă nu se va înghesui la salarii mari.

      Vrei să scadă prețurile la imobiliare în București? Trebuie să se facă autostradă-n moldova, să vină investitorii. Parc fără legătură lucrurile, dar sunt fix așa de fapt.

      00
  7. Bula imobiliară e dopată cu steroizi din tiparnițele cu bani. D-aia nu scad prețurile. FMI a calculat că măsurile fiscale adoptate de țările din G20 de la începutul pandemiei de COVID-19 ating 12.700 de miliarde de dolari, fără a include planul de investiții de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari anunțat recent de președintele american Joe Biden. Datoria publică mondială, care a atins deja 97% din PIB în 2020, se estimează că va ajunge spre 100% în 2021.

    Dependența economiilor de banii tipăriți este pe cale să se tripleze în contextul crizei economice produse de pandemie. O mare parte din acești bani aruncați „din elicopter” se regăsesc în active financiare (vezi Bitcoin, de exemplu) și imobiliare supraevaluate. Asta explică creșterile de preț din ultima vreme. Odată ce stimulentele vor fi diminuate, bulele se vor sparge.

    În România, facilitățile fiscale introduse odată cu starea de urgență/alertă, precum amânarea ratelor la credite și a executărilor silite au creat deja o bombă socială cu efect întârziat. Ce credeți că o să se întâmple când vor trebui să plătească toți din urmă și va începe ANAF să execute silit restanțele acumulate? Concomitent, deficitul bugetar va trebui redus drastic în următorii ani. Impozitele pe proprietate sunt o cale facilă de a crește încasările statului, iar guvernul a promis deja la Bruxelles, pentru PNRR, revizuirea „principiilor de impozitare a proprietății”.

    10
    • Deficitul ar trebui redus, dar daca va ajunge PSD la putere, va spune, „marim iarasi pensii si salarii”, daca va fi si HAUR pe acolo, aia vor spune”nu exploatam boborul, ca asa vrea muschii FMI-ului, UE etc”

      00
    • Contează prea puțin ce ar spune PSD sau hAUR, deciziile le va lua FMI dacă nu reducem drastic deficitele. Mă rog, tehnic va fi troica.

      10
    • Cine cumpără nu e afectat de pandemie, cine vinde nu e forțat să o facă și uite de ce rămân prețurile sus…

      00
  8. Casele sunt ca si aurul, intotdeauna sunt prea scumpe sa dai banii pe ele – cele mai bune sunt alea primite moca / mostenite.

    Sa vedem articol cand casa aia de a ajuns de la 80k la 200k o sa fie 600k. De fapt in momentul ala va fi sa traim ca in vest, nu o sa fie problema.

    00
  9. ” […] și va începe ANAF să execute silit restanțele acumulate?”
    daca ANAF ar face ce zici tu, in doua luni devenim Elvetia.

    00
  10. Well… You ain’t wrong… Nu sunt in situatia de a o vinde, dar am o casa in situatia asta si daca as pune-o la vanzare, as pune-o la pretul pe care il cred eu potrivit (evident, raportat la pretul pietei) si daca nu imi da cineva pretul cerut, astept, ca nu as fi presat de ceva…

    00
    • intrebarea e de ce o tii? (afara ca nu cere de mancare) sunt contraofertele prea mici? o tii in chirie momentan sau casa de vacanta? altfel nu prea vad sensul, iei banii si ii reinvestesti in altceva, e drept, cum se flutura preturile nu prea ai alte multe optiuni sigure si simple

      00
    • Vechea discutie,casa nu costa nimic,daca ar fi impozitul 2-3 la suta din valoare(ca presupun ca nu e singura proprietate)poate ar fi altceva.

      00
    • Nix o tin ca pe o „investitie”. Nu am nevoie de bani in momentul de fata, nu vad de ce as vinde-o. Poate aduce un venit lunar de x sute de euro. Daca o vand, fac rost de niste cateva zeci de mii de euro cu care fac ce? Daca as avea nevoie de bani, sa investesc intr-o afacere, sa iau o casa mai mare, pentru vreo urgenta… As vinde-o, probabil, dar asa, e acolo, e o plasa de siguranta, daca se intampla ceva pe viitor.
      Caposu’, e singura pe numele meu, ghinion, cum ar veni…

      00
  11. Cantitatea enormă de bani nefiscalizați, coroborată cu ZERO educație financiară și picat din cer ( moștenit teren, casă, apartament) dă prețuri ca și cele de care nu contenim să ne minunăm. Zici ca toți locuim în capătul sistemului solar și ne teleportăm doar să cumpărăm mici și țuică de-aia bună din găinaț de dropie. Și zbang, o plesnitură peste cornee. Mvaaaii. 250.000 de coco căzătura asta? Dar cum e posibil?!? 50 de euro mp la dracu-n praznic?!?? Vai de mine și de mine.
    Opriți într-un sat la birt, într-o zonă din asta unde apar case noi și întrebați de prețuri la terenuri. Și vedeți la fața locului teatru vesel cu țărani proști. Bă, cu căt a dat a lu Chioru terenu? 5000 de euro ! 7000 vreu, că al meu are si doi cireși în fundul curții și nici nu mai vinde nimeni, să știți. Apoi vine dom judecător își asamblează o casă de vacanță și ceaules baules 7000. În șase luni prin jurul lui e 14.000.( M-au făcut pe la spate niște verișori cu un teren de-al bunicilor. 1500 de euro 1500 de mp. Preț acu 4 ani. Ce e prin jur se vinde azi cu 10 euro mp. Practic livada satului, aflata pe marginea unui râu. Au apărut ceva case de vacanță, o pensiune. Frumos)

    00
  12. Cerere si oferta.
    Cine nu lasa la pret inseamna ca isi permite sa tina bunul ala in portofoliu.
    La fel cum si cel care plateste un pret mai mare, o face pentru ca isi permite.

    Nu e un joc pentru saraki.

    Dpmdv e mai complicata situatia in care proprietarul nu vrea sa vanda si astepti sa crape pentru a cumpara de la copii 😅

    00
    • eu zic sa iti pastrezi punctele de vedere pentru razboaiele proprii contra „asistatilor tai sociali” aka IT-stii.

      00
  13. Off-topic: Caut si eu un suport pentru monitor (sau chiar doua monitoare) reglabil pe toate axele, din acelea cu brat. Momentan am un singur monitor de 24, cred ca mi-ar prinde bine si al doilea. Cerinta ar fi ca bratul acela sa nu iasa mult in spatele biroului, sa pot monta doua birouri spate in spate fara ca suportul de pe un birou sa imi impinga monitorul de pe celalalt. Ca de obicei, pretul nu conteaza, doar sa nu fie scump.

    00
  14. Experiența proprie: am construit o casa la rosu pentru mine și familie dupa care am rămas fără bani și pus proiectul pe hold pana mai fac niște cașcaval sa o termin. In același timp am pus-o pe Olx la o plesneala de preț, gen cu 50% peste prețul pieței. 8 luni, nicio vizionare, nici un telefon. Apoi a venit un domn itst, i-a plăcut zona, i-a plăcut proiectul, in 3 zile eram la notar. De finalizat am finalizat-o pe banii lui. Acum reproduc proiectul 1/1, la câteva parcele distanță cu +60.000 de euro in conturi. Morala: pentru orice de vânzare de pe piața, undeva exista un cumpărător, dacă ai argumentele potrivite.

    00
    • Nu e vorba de „argumente”. Practic „IT-istul” a plătit timpul tău investit în găsirea terenului, a echipei de muncitori, supraveghere etc. Poate pentru el timpul valorează mai mult dacă este într-o perioadă productivă a carierei și nu și-ar permite să construiască o casă de la zero cu tot ce implică asta. Știu pentru că și eu am trecut prin fix situația asta acum niște ani și am ales tot să cumpăr timp.

      00
  15. Eu nu înțeleg proprietarii care țin în vânzare un imobil timp de 5 ani +
    Oamenii ăștia cred ca vor trai veșnic? Mâine – poimâine dau ortul popii și nu iau nimic cu ei în groapa decât niște scânduri.
    Mai bine ar lăsa acolo un procent și s-ar bucura de banii ăia cât mai au zile.

    00
  16. Eu nu vad scaderi in urmatorii 5 ani, iar scaderile vor aparea intai in orasele fara speranta (onesti, mizil, tarnaveni, turnu severin- you name it), pentru ca se vor depopula, iar in al doilea timp,anumite cartiere, zone, si in Romania vor aparea in orase zone fff rau famate, paradisul drogurilor si violentei, pe modelul vestic, si in acele zone in mod clar proprietatile se vor deprecia.
    Scaderi vom mai vedea la blocuri vechi, neintretinute, la care vor aparea probleme grave (canalizari, structura)-si pe care nu le va repara nimeni, odata pentru ca legile permit/nu vrea nimeni sa le aplice.

    Dar orasele mari, in care sunt locuri de munca, si orasele „considerate” cool vor suferi in continuare de lipsa de locuinte versus cerere, deoarece fac obiectivul migratiei interne.
    Nu trebuie neglijati „investitorii”:

    -plecati peste hotare, primul mare obiectiv e o casa/apartament in Romania; nu le inchiriaza, ca mai vin de 2 ori pe an in vacanta
    -mai nou toti garoii si interlopii si-au dat seama ca e o metoda buna de a pastra/albi niste bani, asa incet cei care nu s-au facut dezvoltatori/cumpara
    -apetitul romanului pentru a avea (fara a se bucura neaparat de ce are)-uite, avem niste bani, de ce sa ne facem vacante, dinti, cultura, lasa sa luam un teren
    -marea cantitate de bani injectata de toate statele europene, care va mai tine 1-2 ani, si al carui efect va persista in continuare
    -impozitele penibil de mici pe proprietate din Romania

    Da, preturile sunt mari daca ne raportam la calitatea vietii (orase poluate, fara verdeata), trafic infernal si nereglementat, lipsa utilitati (asfalt, acces pompieri), kitsch-ul din constructii, calitatea execrabila a unor constructii, lipsa garantiilor si responsabilitatii constructorului, versus salariul mediu, samd, dar asta e piata din Romania, fiecare tara are specificul sau.

    00
  17. … Și cu inflația asta așa cândva prețul va fi ok.

    00
  18. Nu vor scadea prea curand preturile, si nici la orizont nu se prevede vreo criza financiara care sa le prabuseasca. Sunt multi din generatia millenials (nascuti intre ~’82-’97), unii care au mai trecut printr-o criza in 2009-2012 si care vor casa ACUM, ca sa nu mai rada familia de ei ca stau in chirie. Familie care a platit 2/3 din pretul total al apartamentelor in care stau cu 100 de marci in ’90 dar, nu-i asa, nu au primit casa pe gratis.

    00
  19. Pai e inflatie, banii nu mai au valoare.De aia „toate” creste.

    00
  20. O intrebare prosteasca o sa zica unii dar ma risc sa ‘ imi ascunda spiridusii’ comentariul.

    Inteleg taxele pe venit (TVA, impozit PE VENIT, etc) dar nu inteleg de ce trebuie sa platesc o taxa anuala (impozit) pe un bun (casa/masina) pe care l-am cumparat si am platit deja niste taxe?
    Inteleg ca rolul statului e sa ceara bani dar nu vad logica pt impozitul pe prorietatea personala care nu produce nimic.

    00
    • Ca sa vina pompierii cand iti ia casa foc ? E o explicatie ok ?

      00
    • Pai aia e problema (ta) ca nu produce

      00
    • Incepi ca si dacopatii. De ce e taxa pe drum ca drumul are 100000 de ani vechime si nu era stat atunci ? Statul(face o treaba de cacat de multe ori dar face) te-a invatat sa scrii si sa citesti la scoala, te protejeaza de haiduci pe drum, ti-a asfaltat drumul, a tras curent, gaz, a facut spitale, pompieri, teatre, etc. Astea s-au facut cu bani si cu bani se intretin. Hai sa-ti mai zic ceva: nu trebuie ca ceva sa produca ceva ca sa fie impozitat.

      00
    • @krompus da :D
      @Cici ma refer strict la locuinta in care mananc si ma cac. Altii in locul meu ti-ar spune ca esti cacanar.

      00
    • @Ciocanul ai inceput bine dar ai venit cu asta
      „nu trebuie ca ceva sa produca ceva ca sa fie impozitat”. no shit sherlock.

      00
    • Casa in care stai poate e a ta, insa terenul pe care se afla este si va ramane intotdeauna al statului. Unii spun ca termenul de „real estate” vine de la „royal estate”, dar nu e o teorie 100% verificata. Tocmai pentru ca acea casa nu „produce” valoare adaugata pentru stat si cetatenii sai platesti impozitul.

      In locul acelui teren statul ar fi putut sa construiasca un spital, o scoala, o autostrada sau sa amenajeze un parc de care ar beneficia toti cetatenii platitori de taxe, dar in loc de asta iti da dreptul tie sa stai intr-o casa si la schimb platesti impozitul pe proprietate. E un punct de vedere mai filosofic dar poate si mai usor de inteles.

      00
    • @Levorius, de foarte multe ori (dar nu întotdeauna) terenul pe care se află construcția este proprietatea proprietarului construcției.
      Inclusiv la bloc, proprietarii de apartamente dețin un procentaj din terenul de sub bloc plus o distanță oarecare (mică, 1 m) față de ce depășește amprenta la sol a blocului.

      00
    • @Alex – platesti impozit pe proprietate pentru ca beneficiezi de niste chestii – parcuri, sosele, deszapezit, parcari publice si tot asa.
      Accentul se pune pe zona – intr-un oras mare ai un impozit, intr-un sat la 30 de km de orasul ala ai alt impozit, daca iti faci o casa in camp la propriu, la 1 km de satul ala o sa ai impozit si mai mic. Ai de ales :)

      00
  21. Hmmm… Aduci dovadă la primărie că locuința e dată în chirie cu contract pe cel puțin 1 an și primești reducere la impozit…. Aduci facturi peste X… sumă că ai renovat sau ai îmbunătățit etc… primești reducere la impozit sau deducere anul următor… Și așa prețurile vor fi mai apropiate de adevăr.

    00
  22. Sa-ti spun varianta expusa de un taximetrist?
    – Au ajuns toti smecherii si mafiotii sa construiasca blocuri, cu banu jos… pe mafiot nu-l preseaza nimic sa scada pretul, ca el nu are de platit credite el trebuie sa-si investeasca banii si sa-i spele.

    Tiind sa cred ca omul avea dreptate, dat fiind la ce situatii tot vezi prin presa.

    00
  23. Terenul de care am mentionat in comentarii acum vreo 2 – 3 ani inca este de vanzare…

    Teren scos cu 350k euroi, taiat fix in doua de un drum de servitute care intra pana la o casa care este construit in spatele terenului scos la vanzare, fara vreo alta cala de acces.

    Si cireasa pe tort, terenul respectiv este langa un cimitir, dar pozat in asa fel incat sa nu se vada…

    00
    • Și care ar fi dejavantajul, doar ai vecini liniștiti !? Poate doar dacă vrei să faci o fântână, apa poate avea puțin gust de stătut…

      00
    • E brici langa cimitir. Sambata si duminica mai vine lumea ca are timp, in rest ocazionalele inmormantari, si de ziua mortilor mai vine lumea sa curete si sa puna lumanari. In rest, cine vine acolo nu face galagie si nici nu pune manele.

      Cand eram mic, bunica avea in fundul gradinii cimitir. Toata ziua eram in el, mancam visine, mere, ciocaneam cu degetul clopotul din clopotnita sa aud cum suna. De-acolo nu veneau niciodata probleme, dinspre ceilalti vecini da.

      00
  24. Teoria mea e că vor scădea preturile. Ajung la vârsta cumpărării de case generațiile Dee dupa 90, care sunt numeric mult mai reduse că cele anterioare. E similar cu șocul sacderii studenților la universități și spargerea bulei facultăților private prin 2009 – fix când a ajuns la vârsta de facultate generația respectiva. Sigur aici nu e o vârstă fixa, cum e cu intratul la facultate,, dar uitandu-ne la vârsta media de însurătoare in mediul urban, eventual plus câțiva ani pentru unii care o mai lălăie cu socrii până rezistă sau încă o vreme in chirie până prind un cheag și apar copii, ar cam fi termenul. Cerere prăbușită la aproape jumătate (nu chir, că mai e migrația sat-oras, dar whatever) rezultă scădere de preț. Om trăi și om vedea.

    00
    • Depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității.

      Pleacă din ţară populaţia tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte ţări.
      Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2021 sunt azi pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari.

      Cât de grav e declinul demografic? În următorii 80 de ani, populația totală a României va ajunge la maximum 7,7 milioane de locuitori, potrivit The Lancet. Deși ceva mai optimiste, predicțiile Eurostat (sistemul de referință NUTS – Nomenclature of territorial units for statistics) confirmă trendul. Bucureștiul scade constant până în 2050. La fel și Clujul, Iașiul ori Timișoara. Toate regiunile românești din nomenclator sunt în proces de depopulare, cu o singură excepție.

      În tot acest timp, fondul imobiliar crește, pt. că se construiește mult mai mult decât se demolează.

      00
    • teorie ca teorie… dar nu spui cand prevezi ca vor scadea preturile. toti asteapta sa scada la jumatate si sunt deja 12 ani de la criza precedenta. preturile cresc, daca peste 3-5 scad de la 300 000 la euro la 150 000 euro, tot mari vor fi pentru unii.

      00
    • Bula facultăților s-a spart când funeriu a pus camere la bac și a scăzut dramatic cei admisibili la facultate.

      Țin minte și acum ce mare a fost șocul, la unele facultăți (inclusiv de stat) te puteai înscrie la cursuri și să mergi la cu taxă, iar când luai bacul ți se echivalau creditele :)

      00
  25. Intrebare:

    Cum pot evalua corect pretul unei case?
    Fac acum succesiunea si intentionam sa vindem, insa casa are cateva avantaje si dezavantaje: E din 1981, caramida, 11 camere – 314 metri patrati overall (neincluzand camere bucatarii si holuri), 2 bai + multiple magazii. E la circa 5 kilometri de Piatra Neamt, are o centrala pe gaz dar si 2 pe lemne (initial nu era posibilitatea de gaz), acoperis Lindab, tamplarie PVC in toata casa (un fix de a lui taica-meu), 2 garaje, fantana si livada de vreo 700 de metri patrati cu pomi de la Sarca.

    Cateva probleme: sunt pocnite cateva calorifere, gardul e ruginit (dar nimic ce nu ar putea fi vopsit) si camerele sunt cu intrare din una in alta.

    Cum pot obtine valoarea reala de vanzare a casei? Sau macar un interval? Nu vreau nici sa cer mai mult decat face, dar nici mult mai putin.

    00
    • Depinde. Aveți o comunitate de mormoni poligami in localitate? Că altfel nu prea vad piața pentru astfel de casă. Gândește-te așa: pentru o familie mare, cu trei copii, nu e nevoie de mai mult de 5 camere – deși se descurcă decent și la mai puțin. Tot ce e in plus nu e un avantaj, ci un balast – mai mult de încălzit, curățat, întreținut/reparat. Deci din prețul unei case de 5 camere trebuie scăzut, nu adunat.

      00
    • uită-te pe anunțurile imobiliare din zonă și calculează așa:
      – pune-o la același preț dacă nu te grăbești.
      – pune-o la 10% mai jos dacă vrei să scapi repede.

      exemplul meu e așa. trei case similare cu ce am eu, în zonă (plus minus 1km). unul o are pusă la 200.000 din anul 2010, unu la 140.000 din 2018, singura care s-a vândut în zonă (de ce am aflat eu) a fost cu 90.000€, dar era nelocuibilă. dacă ar fi să vând, aș pune-o la 90+renovarea. să zicem 120. nu primesc nici un telefon 1 lună? 110. nici atunci? 100. și tot așa. limita de jos nu există, după mine. nu există „o dau degeaba”. vrei să o vinzi și ai 2 oferte similare? vinde-o.

    • NOU
      #75

      Daca e in zona Neamt, se poate transforma in manastire sau club de swingeri daca intrarea in camere se face din una in alta…

      00
    • Tu pune-o la același preț ca cele din zonă, cum zice@ Vali. Chiar dacă alea au piscină indoor încălzită, parchet de bananier, marmură în curte și garaj pentru patru mașini. Pune-o tot pe la 500.000 de euro și așteaptă. Că așa se face prețul. Pe zonă, nu pe stare și pe ce oferă casa. De aia costă toate căzăturile pline de șobolani și igrasie cât costă, că prețul îl face zona. Dărâmați domnul și construiți ceva frumos. Ia uitați ce case frumoase o să aveți vecini.

      00
    • Cauta un evaluator acreditat anevar;cred ca e vteo 250 euro o evaluare.
      Cauti vreo 10,le dai mail,ii elimini pe aia care o sa iti zica din prima un pret,ba si pe cei care te intreaba cam la cat sa iasa raportul.
      Interesul tau e sa ai o evaluare pertinenta,iar raportul iti poate folosi ca obiect de negociere,daca cineva iti ofera un pret mult sub raport.
      Nu uita,pretul corect e stabilit de cererea si oferta din momentul respectiv,dar si de conditii particulare in momentul efectuarii vanzarii.

      00
    • @Matei – asa cum se face – chemi un evaluator profesionist si iti da un pret. Daca vrei sa fii sigur de evaluare atunci chemi 3 evaluatori si faci o medie. Fix asa face si banca sau se intampla la orice litigiu, de ce nu ai apela la un profesionist si ai incerca tu sa evaluezi ceva din afara zonei tale de cunostinta?

      00
  26. eu nu pricep schema cu apartamentele si casele… se construieste in draci, in alea vechi nu prea mai stau oameni…. sunt o gramada populate de oameni f batrani ramase in 1980 sau 1990 cu toate in ele…

    si totusi preturile cresc.

    la mine in bloc sunt 5-6 apartamente goale de multa vreme, bloc cu 8 etaje. nu se vand nu au chiriasi… suntem intr-o zona peste drum de cel mai mare mall, carrefour, kaufland, lidl auchan, dedeman, benzinarie, piata de zi mare scoli gradinite si tot ce vrei pe 1 kilometru.

    preturile sunt avion – de la 90 de mii la 200 de mii de euro. desi tranzactii peste 80 de mii de euro n-am vazut in alea vechi si peste 110-120 de mii la alea noi.

    si totusi preturile nu scad… doar cresc :P

    00
    • Craiova ?

      00
    • @mihai, pentru ca oamenii care detin casele/apartamentele respective nu au nevoie de bani. Si daca le-ar vinde, nu ar avea in ce sa investeasca banii castigati.
      De asta solutia nu este cresterea taxelor pe proprietate pentru tota lumea, solutia este cresterea taxelor pe proprietate pentru cei care au mai mult de 1 casa/apartament.

      00
    • Eu nu inteleg treaba cu abandonatul. Am aflat recent ca am doua apartamente goale in bloc, din 10. La unul a murit proprietara in ianuarie (care oricum nu mai statea acolo de ceva timp pentru ca era bolnava) si cica l-ar vinde fiica (dar nu l-am gasit pe site-uri), la celalalt proprietarii s-au mutat la casa de vreun an. Ambele stau degeaba. Sunt mii astfel de cazuri in Bucuresti (si nu numai), in timp ce tinerii cauta sa-si cumpere si nu au optiuni si se orienteaza catre rezidentiale dubioase/in zone dubioase (gen Militari Residence).

      00
  27. In caz ca vreti sa aruncati cu rosii:
    -apartament personal nelocuit la Piatra Neamt (nu il fac manastire😁)
    – ai mei 3apartamente nelocuite tot in Piatra si o casa
    -lucrez in afara nu ma intereseaza cat sunt taxele le platesc anual
    -nu as vinde pentru ca nu am nevoie dar as lasa 10-15%din pret la nevoie
    -nu cred ca poti schimba mentalitatea oamenilor usor (cel mai bun exemplu sunt eu indiferent unde ma mut vreau casa mea)
    -nu mi se pare gresit sa ai una sau mai multe proprietati personale daca ai grija de ele, le intretii etc
    Nu spun ca e bine sau rau cum fac eu spun doar ca asa prefer. Daca scad preturile in viitor vor scadea peste tot treptat iar daca scad doar in orasul meu ghinion ne asumam.

    00
    • Când înafară ai sa prinzi o oportunitate peste rezervele tale.. Ai sa vinzi… repede… repede… 😂😂😂

      00
    • In primul rind nu te intereseaza cit sint taxele pt. ca sint infime.Daca ar fi ca acolo unde locuiesti,brusc ai avea o problema.In al doilea rind daca sint mosteniri,acolo unde lucrezi plateai pina la 40 la suta din valoarea reala ca sa intri in posesie.Cam asa merge treaba in lumea unde muncesti desi la Piatra esti o bogatasa.

      00
    • Mioara, nu are nimeni de ce sa arunce cu rosii.

      Daca poti sa NU vinzi, nu vinzi si gata. Eu, cand am emigrat acum 2 ani din tara, planificam ca peste 5-10 ani de stat afara, sa vand eventual ceva din Romania si sa am avans pentru o casa aici.

      In 2 ani am reusit sa economisim niste bani, am prins niste contracte mai „groase” etc. si ne-am calificat la o ipoteca. Nu am vandut nimic in Romania, daca va fi cazul, pun banii aia catre mortgage si termin in cativa ani.

      Daca se poate sa tii de ce ai agonisit, tii si gata. Si daca platesti taxe, care e problema?

  28. In primul rand Emiratele Arabe nu taxeaza cetatenii.😀
    Expatii pot lasa mostenire Casa fara a plati o taxa speciala pentru asta (achiti doar actele la notar) si primesti 99 De ani de rezidenta daca casa depaseste o anumita valoare.😊
    Arabii primesc casa,masina,job,permis De conducere(!!) automat de la stat si pot lasa mostenire casa desi nu ii intereseaza in mod special. Fiecare copil primeste casa o data ce s-a casatorit.
    Cam asa stam cu taxele…inclusiv Cele pe salariu.

    00
    • dar de ce oare are UAE asta?

    • Este un caz particular,o lume inchisa .Nu are relevanta in discutie ,nu face parte din lumea civilizata.

      00
    • @caposu, nu are neaparat relevanta ce se intampla in UAE. Doar ca @Mioara ti-a raspuns la comentariul tau cu taxe de mostenire de 40%. Care de altfel reprezinta tot un caz particular si nu are sens sa il luam in calcul in discutia de aici.

      00
  29. Cetatenii sunt putini la numar. Nu au interes sa ii piarda .Au si destule locuri /resurse de munca pentru ei .Fiecare firma privata e obligata sa ii angajeze cu salariul mult mai mare decat orice expat pe aceeasi pozitie. (a se vedea cum sunt tratati romanii in firmele straine din Romania😁)
    Nu inteleg de ce oamenii cred ca toti, in afara, o duc rau si platesc taxe de rup.

    00
    • @Mioara – sper ca intelegi ca aia e un fel de mosie personala, practic sunt o mana de bastinasi care traiesc din rezervele naturale pentru ca au apucat sa aiba bani si sunt tolerati de restul marilor puteri.
      Gandeste-te cum erau indienii in America de nord daca nu ii jefuiau civilizatorii si isi pastrau terenurile si le inchiriau la europeni – probabil acum erau 5-10 milioane la nivel de continent si ar fi avut venit minim garantat de $300,000 pe an.

      00
  30. Big Bear de acord. Tot ce am vrut sa spun este ca nu toti platesc taxe si au o viata grea. Evident ca nu isi cumpara case ca in Romania pentru ca au totul asigurat si nu exista interes in zona asta. Moda,aurul ,masinile, excursiile si machiajul in schimb sunt la mare cautare.

    00
  31. Big Bear de acord. Tot ce am vrut sa spun este ca nu peste tot exista regim de taxe sau interes in zona imobiliara. Am explicat de ce.

    00
  32. Sunt curios daca @fluture e de părere că vor crește prețurile în București până prin 2025

    00
  33. Fain in UAE. scrie ceva pe twitter despre seic gen nu-ti place moaca lui sau ca fiica-sa bine a facut ca a fugit. cam cate minute iti raman pana te aresteaza?

    suna de pe messenger sau wattsapp acasa la piatra neamt la parinti… merge?

    e frumos in UAE in concediu… am fost de multe ori. chiar si anul asta.

    Cu meseria mea pot sa fiu un mic seic acolo… si tot nu ma duc :P

    00
  34. Intr-o oarecare masura, pe langa inflatie si parcarea banilor emigrantilor romani in real estate romanesc, cred ca si programul prima casa e un factor care tine preturile prea sus. Pe segmentul de locuinte cu pret in jurul pragului maxim +/- 10-20k, valoarea lor realista poate fi mult sub pretul cerut, dar dezvoltatorii se pot oricand ascunde dupa acest program, in sensul ca ceea ce programul a setat ca limita maxima de pret pt creditare, a devenit pretul standard cerut de dezvoltatori. Nu mai conteaza daca chiar ”face” banii aceia. Bancile au durere in pix cand statul le garanteaza intr-o oarecare masura creditul, asa ca te incurajeaza sa mergi forja, e in interesul lor – ia suma maxima, si pe nr. maxim de ani. Oamenii accepta, ca e greu sa cuprinzi cu mintea 70k dar e usor sa intelegi ”rata mica”. Cerc al indatorarii si nefericirii. Bineinteles, totul afectand cel mai tare tot pe cei mai ”nefericiti” socioeconomic.
    Ca barosanii precum noi, comentatorii de pe aici, probabil stam toti in case de sute de k, nu ne coboram noi la sarakii din astea cu noua casa :D

    00
  35. În Occident problema e ca se dau foarte putine autorizatii de constructie desi teren agricol e cacalau în jurul oraselor, în numele ecologiei, desi cu natalitatea stau mult mai bine ca România si sperata de viata e mult mai ridicata. Ar trebui sa se dea mai multe autorizatii de constructie, nu mai putine, altfel taxele mai mari pe proprietate nu ajuta destul, pentru ca pensiile sunt mari (platite prin deficite bugetare).
    Statul e astfel obligat sa dea din ce în ce mai multe subsidii (ajutorare sociale, locuinte sociale) la cei tot mai multi care nu-si permit o locuinta la preturile pietei, si asa cresc taxele si impozitele, creste somajul ca nici locuinte sociale nu sunt destule acolo unde sunt locuri de munca, si se duce economia în jos.
    În România e o problema ca nu se dau suficiente autorizatii de constructie ? Nu poti pur si simplu sa cumperi un teren la marginea orasului si sa-ti faci casa, la un pret rezonabil ? Daca autorizatiie de constructie nu se dau pe sponci tot e mare lucru comparat cu tarile din Vest

    00
    • Poti sa cumperi un teren la porumb si sa-ti faci o casa acolo. Doar ca apoi te lovesti de cateva probleme importante:
      1. Lipsa utilitatilor: electricitate, apa, canalizare, gaze si sa nu uitam de internet;
      2. Lipsa infrastructurii pentru a ajunge la locul de munca. Daca este nevoit sa pierzi zilnic cate 2 ore dus si 2 ore intors in fiecare zi, parca nu mai este atat de simplu;
      3. Lipsa creselor, gradinitelor si a scolilor in zona;
      4. Asta nu este atat de grava, dar conteaza: distanta mare fata de locurile de intalnire cu prietenii. La tine nu vine nimeni ca stai prea departe, nici tu nu prea ai chef de vizite atunci cand te gandesti ca pentru 2-3 ore mai petreci inca pe atat pe drum. Si daca vrei sa bei si o bere, mai pui in calcul inca 100 de lei pentru taxi.
      5. Pe urma ne mai gandim la situatiile din timpul iernii, daca vine cineva sa dezapezeasca ulita sau nu. Sau daca nu este asfaltat, trebuie sa iei in calcul ce faci atunci cand ploua. Pleci in cizme de cauciuc si iti iei pantofii de schimb in geanta? Dar cizmele de cauziuc unde le pui?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile