Cum faci bani cu clone de licitații SEAP: licitatii.ro și licitatie-publica.ro

Hai să vă povestesc o schemă rapidă de făcut bani: faci o clonă de licitații SEAP, dai niște șpăgi pe la oamenii din aparatul de stat care contractează servicii să împingă furnizorii către ele și scoți bani.

Așadar, dacă aveți o firmă care oferă servicii către stat, e posibil să fiți sunați de oameni din aparatul de stat, să vi se spună că nu mai pot cumpăra decât direct prin Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și să vă indice un anume site. Faza e că siteul indicat nu e e-licitatie.ro, siteul oficial al acestor achiziții, ci o clonă.

Și dacă dați pe Google, găsiți destule: licitatii.ro, licitatiiseap.ro, licitatia.ro, licitațiipublice.ro și așa mai departe.

Licitatii.ro e foarte amuzant, de pildă.

Siteul licitatii.ro e deținut de Arhipelago Interactive SRL din Iași, o firmă cu cifră de afaceri de 709.000 lei și cheltuieli 683.000 lei. Cum de are o firmă cu un site de licitații cheltuieli atât de mari? Păi, putem doar presupune.

 

În momentul în care doriți să creați un cont, sunteți redirectat către alt site, licitatie-publica.ro, un site deținut de Tender Service SRL din Sibiu.

Conform site-ului propriu, firma are peste 100 de angajați, doar că la Finanțe au declarat că au 6 angajați. Și ei au cheltuieli mari, 454.000 lei cifră de afaceri și 547.000 lei cheltuieli, deci sunt în pierdere.

Informații despre hosting și deținătorii celor două site-uri:

 

Și acum schema: site-urile astea iau cumva licitațiile de pe e-licitatie.ro și le afișează pe site-ul lor, cerând o taxă mai mare decât e-licitatie.ro. La oficial, taxa este 40 lei, pe site-urile astea este 73 lei.

Și priviți exemple de licitații:

 

Dacă vreți să descărcați documentația unora dintre ele, o puteți face cu unul din linkurile de mai jos (merge și fără cont):

  1. http://www.licitatie-publica.ro/tenderInfo/downloadAttachment/702e3f1c-bd1a-11e6-8ed9-002655ffd6c8?sp=4449&isloggedIn=&attachment=12725036
  2. http://www.licitatie-publica.ro/tenderInfo/downloadAttachment/6d037c4e-bd1a-11e6-8ed9-002655ffd6c8?sp=3025&isloggedIn=&attachment=12725025
  3. http://www.licitatie-publica.ro/tenderInfo/downloadAttachment/62f60bc2-bd1a-11e6-8ed9-002655ffd6c8?sp=3139&isloggedIn=&attachment=12725008
  4. http://www.licitatie-publica.ro/tenderInfo/downloadAttachment/43f6c350-bd1b-11e6-8ed9-002655ffd6c8?sp=3077&isloggedIn=&attachment=12725070
  5. http://www.licitatie-publica.ro/tenderInfo/downloadAttachment/43f6c350-bd1b-11e6-8ed9-002655ffd6c8?sp=3077&isloggedIn=&attachment=12725070

Și niște PDF-uri cu documentații pentru licitații:

  1. FisaDate_No255742_IP
  2. FisaDate_No256171_AP
  3. FisaDate_No256976_IP
  4. FisaDate_No257341_IP
  5. FisaDate_No257531_IP

Repet, aceste licitații sunt reale. Site-urile de mai sus la fel. Dar undeva e o problemă: că oameni din ministere, spitale și alte instituții ale statului recomandă folosirea lor în locul celui oficial/legal (e-licitatie.ro). Și în mod sigur nu o fac în necunoștință de cauză sau pe gratis.

Sunt curios de ce SRI, STS și cine ar trebui să se ocupe de asta le-au lăsat să funcționeze. Poate oamenii de hubul ITGOV sunt mai ageri.


Ce nu știu este cum funcționează sistemul din spatele lor, doar cer abonamente de la oameni care nu câștigă niciodată sau depun ofertele în numele lor.


Între timp, mi-au blocat contul făcut cu un email dubios:

Bine ati venit la licitatie-publica.ro, cea mai mare platforma de licitatii publice din Europa.

Am incercat sa va contactez telefonic, dar numarul de telefon lasat de dvs. la inregistrare se pare ca este incorect. Deoarece si celelalte date din formularul de inregistrare par a fi incorecte, am blocat accesul dvs. la aplicatia noastra pentru licitatii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Mă tem, că ai înțeles tu greșit scopul acelor site-uri. Site-ul oficial este făcut cu curul, uzabilitate zero. Efectiv, nu poți găsi o licitație. În plus de asta, este cam neproductiv să stai zilnic să dai refresh, mai ales dacă sunt domenii cu licitații mai rare. Site-urile acestea agregă licitațiile oficiale (nu doar de pe SEAP, ci și din anunțurile publicate în ziare sau alte surse) și-ți prezintă zilnic selecția conform abonamentului tău. Licitația efectivă se face tot pe site-ul SEAP. Deci, nu vorbim de clone, ci de agregatoare.

    10
    • fii sincer, ai ratat partea cu împins furnizorii de servicii către site-urile astea clonă?

    • Da bre, dar furnizorul nu are cum să pună licitația pe site-urile astea, tot pe SEAP tre’ s-o pună. E ca la căcaturile alea de site-uri care interoghează baza de date de la ONRC. Ca alea pe care cauți legislația, ș.a.m.d.
      Apărute fix pentru că statul e incapabil să creeze un produs software utilizabil.

      00
    • Meeku are dreptate. Nu poți să faci achiziția pe alt site decât prin sistemul SEAP, e ilegal, nu riscă nimeni asta.

      Site-urile acestea câștigă din faptul că site-ul oficial SEAP e prost făcut, greu de căutat și navigat. Ele preiau licitațiile și le oferă într-o formă mai bună. Unele integrează și alte licitații externe, oferă servicii de traducere pentru străini, alerte când apar licitații pe codul tău șamd.

      Dacă SEAP ar face un search mai bun (momentan funcționează ca-n SQL, trebuie să știi caractere de genul % și unde să le pui) și ar elimina necesitatea codului de verificare de la orice interogare, restul site-urilor ar dispărea.

      10
    • Nope, n-am ratat nimic. Licitația se desfășoară în SEAP, nu există nici un motiv logic pentru care o autoritate contractantă să te trimită la un agregator, când își poate da un sms „gigele, am pus licitația în SEAP, bag mare”. La agregatori apelezi de nevoie pentru că nu poți urmări, nu poți găsi o licitație în sistem altfel. poți cel mult să o iei „metaforic”, că este un site făcut cu curul și uzabilitate zero barat, dar nu te „împinge” nimeni. Gândește-te logic, sunt zeci de mii de autorități contractante în sistem, câte naiba din ele pot „împinge”? 5-10? La 400.000 de lei cifră de afaceri și 100 de lei abonamentul pe lună, înseamnă că un astfel de site are 300 de clienți. Pune 4 sclaveți cu salariul minim, pune ceva cheltuieli (că sclaveții ăia trebuie să aibă un birou undeva, un calculator, ceva internet, curent apă), din ce dracu să mai dai dreptul?

      00
    • atunci cum îți explici că mă sună oameni să mă îndemne spre site-urile astea? din bunătatea inimii lor? pe bune? :)

    • cum vine nwradu sa mai lase un link cand la el pe site nu ar pune nici mort cand este cazul.

      Poate ne mai spune si cat de bune sunt tabletele allview :)))))

      00
    • le are pe inventar, de aia nu le pune.

  2. Am abonament la un astfel de site si e ok
    Primesc informatii zilnic despre licitatii publicate in SEAP si alte site-uri si ma ajuta.

    Documentatia si oferta pt licitatii o incarc tot in SEAP, deci nu este vorba de clona a SEAP-ului.

    00
  3. saracule
    n-ai avut si tu bani de un SIM sa te poate suna baetii.

    00
  4. Te-au descoperit repede…. au zis sa nu apuci sa vezi prea multe „detalii”

    00
  5. NOU
    #12

    Un prieten lucreaza pt o firma care are un astfel de site. Site-urile astea nu inlocuiesc SEAP-ul ca nu au cum.
    Ce fac ei de fapt este ca agrega licitatiile de pe mai multe site-uri si tu poti sa subscrii si sa fii notificat: cand apar licitatii noi intr-o categorie, cand se modifica o licitatie, etc.

    00
  6. ITGOV sunt ca Eliot Ness si compania , contrabanda e atat de mare incat nu pot sa-i prinda pe toti si atunci merg direct la rechinii mari

    00
  7. Ti s-a zis si mai sus, iar oamenii au dreptate: daca trebuie sa faci o achizitie prin SEAP, o poti face DOAR prin SEAP. Legea spune sa folosesti acest sistem, nu orice site de licitatii. De aceea nu inteleg partea cu functionarii publici care imping firmele private catre aceste siteuri. Pentru ce? Il trimiti catre clona, ca sa cumperi folosind aplicatia originala? N-are niciun sens. Depinde de la cine ai primit informatia asta, daca de la un functionar sau de la unul care a fost sunat. Te-ai gandit ca poate aia care suna nu sunt functionari publici, ci sunt pusi de firmele care detin site-urile respective sa o faca, pentru a atrage clienti? Daca e asa, atunci vorbim despre o fapta penala.

    00
    • Dap. Ma suni tu pe mine ca sa imi spui ca , daca vreau sa prelungim contractul 74764, trebuie sa ma inscriu pe locitatii.ro, în mod sigur te sun la derută, cold calling.

    • Informatiile astea (datele de contact ale castigatorului licitatiei, numarul contractului etc.) nu sunt cumva publice?
      Daca sunt, atunci ai aflat si de unde au informatiile pentru „cold” calling.

      00
  8. Si n-ar fi mai bine daca SEAP-ul sufletului ar merge cum trebuie?

    00
  9. Nu cred ca ai inteles tu. Orice licitatie sau achizitie publica trebuie publicata in SEAP. Fiecare gama de produse, servicii sau lucrari au un cod CPV (Common Procurement Vocabulary). Eu ca participant la licitatii nu vreau sa stau zilnic sa caut manual in SEAP toate procedurile de achizitie care m-ar interesa. Asa ca imi fac un abonement la o firma de genul asta si imi vin pe e-mail instiintari zilnice cu procedurile de achizitie din domeniul meu. Pot avea un abonament mai complex cu mai multe domenii de cautare (o gama mai larga de coduri CPV) pentru care pot plati mai mult. Cei 40 lei de care vorbesti tu este taxa perceputa de SEAP pentru participarea la o procedura de achizitie online sau licitatie electronica (faza finala a procedurilor offline). Daca vrei sa publici produse sau servicii in SEAP trebuie sa platesti 2 lei + TVA pentru fiecare pozitie de catalog. Deci, indiferent la ce firma ai avea un asemenea abonament, toate achizitiile se fac DOAR prin intermediul SEAP. Accesul in SEAP se face doar pe baza unui certificat electronic emis de catre ei pe baza unor proceduri prealabile de inscriere. Certificatul electronic trebuie reinnoit la fiecare doi ani.

    00
  10. A descoperit zoso apa calda. Ții minte ce ziceam, cu puterea de înțelegere, acum cred ca esti sensibil sub Radu Tudor…

    00
  11. Eu astept de la SEAP certificatul de 2 saptamani. Am primit mail ca sa-i sun si ce sa vezi iti raspunde un robot defect care apoi inchide. Vezi si procedura documentelor. Deci cum functioneaza platforma aia?

    00
  12. NOU
    #21

    De ce nu copiază și ai noștri ceva ce merge bine în alte țări, de exemplu tot ce tine de stat să aibă extensia exemplu.gov.ro
    Punct, fără echivoc… Greșesc?

    00
  13. Bai Vali, imi pare sincer rau de timpul pierdut cu investigatia tolontanistica, dar daca toata lumea zice ca esti beat, te duci si te culci.
    Nu te tii ca orbu de bata ca ajunge lumea sa te compare cu antenistii.

    Si da, lucrez si eu cu SEAP si subscriu la tot ce au zis cei mai de sus: site-urile alea agrega anunturile de pe SEAP si-ti trimit alerte, nu postezi tu nimic acolo si nu face nimeni achizitia de acolo.

    00
    • Interesant este ca daca esti inregistrat si in seap iti poti seta alerte sa iti vina pe email cand se publica ceva pe diverse criterii, trebuie doar sa citesti prin manualul lor cum sa le folosesti. Si daca nu ai cont la ei, cand apare ceva de la alti agregatori tot trebuie sa te inregistrezi in seap ca sa participi.
      Fiind facut prin 2006 (era conditie de aderare la UE si arata la fel si atunci) e minune ca rezista si azi dupa 10 ani. Nu stiu alte softuri mari de stat care sa aiba durata asa de lunga, nu i-a strica un upgrade.

      00
  14. Site-ul SEAP este pur si simplu inutilizabil. Chiar si cu tehnologiile folosite acum 15 ani e greu sa faci un site mai puturos. Doamne ajuta-i pe astia care au facut agreagatoarele sau cum s-or numi, ca nu mai trebuie sa pierd vremea si sa ma enervez pe site-ul SEAP.

    00
  15. Nimic senzational, fara clone si conspiratii, doar servicii de monitorizare a achizitiilor publice

    1. Cine este si ce face licitatie-publica.ro
    Compania Tender Service SRL infiintata in aprilie 2007, se ocupa de informarea zilnica a abonatilor in ceea ce priveste anunturile de licitatii si achizitii publice.
    Compania este membra a grupului Tender Service Austria, lider european in servicii online de monitorizare a licitatiilor, cu filiale in 15 tari europene. Printr-o stransa colaborare intre toti membrii grupului, ofera abonatilor o baza de date internationala cuprinzatoare, precum si profile de cautare adaptate nevoilor individuale.

    2. “Firma are peste 100 de angajati”
    Grupul Tender Service are aprox. 100 de angajati. Firma Tender Service Romania are 6 angajati si colaboratori prin externalizarea unor servicii.

    3. Cine este Licitatii.ro
    Firma Arhipelago Interactive SRL este partener de marketing afiliat al Tender Service SRL.

    4. Schema
    Licitatie-publica.ro, monitorizeaza licitatiile publice de tipul achizitii din aprox. 2500 de surse, inclusiv SEAP, iar ulterior le transmite clientilor sai, potrivit tipului de abonament platit, in baza unor profile personalizate de notificare, zilnic, pe email.

    Clientii participa singuri la licitatiile de interes, in cazul in care indeplinesc criteriile de calificare, online pe seap, sau offline, in functie de cerintele specificate de autoritatea contractanta in anuntul / documentatia de participare.

    5. Taxe
    a. SEAP/ e-licitatie :
    i. notificare pe email 31 lei/an/notificare (in baza unui cod CPV);
    ii. notificare procedura : 4 lei/procedura;
    iii. Publicare produse catalog: 2 lei/produs
    iv. Taxa participare licitatii online : 40 lei/participare

    b. Licitatie-publica.ro
    i. Abonamentul este anual, in functie de profilul de notificare ales de client, plus alte criterii secundare, care pot face sa scada pretul standard afisat de 73 lei /luna

    6. “Undeva e o problema”
    La noi sigur nu este nicio problema, furnizam serviciul din 2007 si nu am fost contactati, nici nu am contactat nicio autoritate publica pentru vreo favoare, cu atat mai putin pentru a redirectiona catre noi potentiali clienti.

    7. SRI, STS, ITGOV
    Puteti contacta orice institutie, dar va sfatuim sa consultati si legislatia pentru afimatiile facute in articol, in special : « faci o clonă de licitații SEAP, dai niște șpăgi pe la oamenii din aparatul de stat care contractează servicii să împingă furnizorii către ele și scoți bani. »

    8. “Oameni care nu castiga niciodata”
    Oamenii castiga, altfel nu am avea client, nici noi, nici celelalte servicii similare. Acceptam totusi marturii din partea celor cu care ati vorbit dumneavoastra, fapt care v-a determinat sa faceti o astfel de afirmatie.

    9. “Mi-au blocat contul făcut cu un email dubios”
    Contul a fost blocat pentru ca nu ati fi putut fi contactat telefonic : Fie nu ati raspuns, fie numarul de telefon precizat la inscriere nu era corect.

    Potrivit procedurii interne, toti cei care se inregistreaza pentru o testare gratuita a serviciului sunt contactati telefonic pentru configurarea profilului de notificare si pentru a li se raspunde unor eventuale intrebari privind functionarea serviciului si participarea la licitatii.

    Am cautat in baza noastra de date un cont pe numele dvs.: Vali Petcu, nu am gasit, probabil ati folosit alt nume si o adresa de email care nu contine numele dvs.

    Am gasit, in schimb, un singur cont cu IP de Brasov (unde spuneti pe blog ca locuiti) blocat in data de 8.12.2016 :

    ID : 364670, Gigi Predescu, 40733907707, Buzau, firma : Bolo Yeung SRL, Domeniu de activitate : Libelule, Sursa inregistrare user: licitatii.ro

    Daca ati avut nelamuriri sau suspiciuni, existau date de contact atat in email-urile primite de la noi cat si pe site, era cinstit sa ne contactati inainte de a formula acuze.

    00
    • cum se face că licitații.ro și licitație-publică.ro are doi proprietarii separați și când esti pe unul te trimite la celălalt să faci cont?

  16. La aceasta intrebare, din pacate, nu va putem raspunde noi, va trebui sa ii contactati pe cei de la licitatii.ro https://www.licitatii.ro/contact/. Noi avem un contract de colaborare cu ei pt userii pe care ii redirectioneaza online spre noi, useri care in cele din urma fac abonament la serviciul nostru.

    Vom transmite oservatia dvs. persoanei cu care tinem noi legatura cu cei de la Arhipelago Interactive.

    Managerii nostri de cont comunica cu cei care testeaza serviciul si au ocazia sa le explice cine suntem, ce facem, inclusiv faptul ca nu sutem SEAP, nu organizam noi licitatii si nu ii putem ajuta cu realizarea/depunerea ofertelor, cel mult avem ghiduri generale (ebbok) privind participarea.

    Daca pe dvs. sau alte persoane sunt interesate de acest tip de colaborare (marketing afiliat), ne puteti comunica acest lucru pe marketing@licitatie-publica.ro si vom lua legatura cu dvs. pt detalii.

    00
  17. licitații.ro (Arhipelago Interactive SRL ) este unul dintre partenerii de marketing afiliat (https://ro.wikipedia.org/wiki/Marketing_afiliat) cu care licitatie-publica.ro (Tender Service SRL), colaboreaza.

    Avem si noi un site al nostru, pe acelasi principiu: rolicitatii.ro, care la fel redirectioneaza spre licitatie-publica.ro useri care cauta achizitii publice si ajung din google (organic) pe site-ul respectiv.

    Userii redirectionati spre noi prin acest tip de parteneriate, aleg daca isi fac cont pentru testare daca sunt interesati, daca nu, parasesc site-ul.

    00
    • ok. altă întrebare: doamna șefă se serviciu de stat care tot insista ca furnizorii de servicii să își facă cont pe licitații.ro făcea asta pentru bani din afiliere? :)

  18. deci clar era mult mai bine inainte cu licitatiile deschise, acuma au complicat totul, SEAP e un cacat inutil, sant multe institutii care nu folosesc

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile