Clasa de mijloc (2013)

Două articole despre un fenomen care la noi e și mai dubios: unu, doi. La noi, clasa de mijloc e împărțită în două: cei care au furat de pe unde au putut și care și-au făcut castele cu porți mari, pentru a se proteja de ochii celorlalți și încearcă să ignore că respiră același aer și folosesc aceleași străzi, și cei care au apucat un job bunicel pe la corporații sau prin alte părți.

Cât despre criză, blocajul care se întâmplă acum e normal. Ca să avem creștere, trebuie să avem consum și producție. Ca să avem consum, trebuie să avem salarii. Ca să avem salarii trebuie să producem ceva ce poate fi vândut. Și nu producem. Și aici se rupe lanțul. Vezi Cora.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. Bine spus. La puscarie cu toti cei din prima categorie, care sunt foarte, foarte multi. Gigi a picat un pic de cel mai prost din curtea scolii + ca el e doar un 0.0000x% din totalul hotomanilor.

    In alta ordine de idei, adancirea prapastiei dintre clase arata din ce in ce mai mult a un balon care sta sa se sparga. Si stim cu totii la ce duce asta, uitandu-ne spre trecut.

    00
    • @Leo: da, la un moment dat oamenii nu vor mai avea ce să mănânce decât pe bogați, ca să parafrazez o lozincă americană.

  2. Usor usor se duc naibii unele din marele magazine si business-uri.

    00
  3. Problema cu CORA e ca mi se pare murdar, sau nu murdar cat mai curand prafuit. Cutiile la raft sunt busite, produsele sunt murdare, prafuite, jegoase.
    real si Carrefour sunt mult mai elegante, iar CORA n-ar muri daca si-a folosi cateva servetele marca proprie pentru sters praful o data pe saptamana macar de pe LED-TV-uri de exemplu.

    00
  4. La noi, clasa de mijloc e împărțită în două: cei care au furat… și cei care urmează :)

    00
  5. De ce ar fi cei care delapideaza sau fac afaceri cu statul din clasa de mijloc? Nu ar trebui sa fie „upper class”?

    00
  6. Foarte bun articolul 2, multumesc. E cytremurator al doilea grafic, cu salariile ca procent al economiei. Problema cu castigurile pe termen scurt se va acutiza, pentru ca sefii marilor corporatii asculta de bursa, iar bursa vrea cresteri, nu shareholder value. Nu platesti dividende si nu ai cresteri, fondurile de pensii si fondurile de investitii te scuipa ca pe o masea stricata (fondurile de pensii sunt cei mai mari actionari).

    00
  7. Eu ma gandesc daca nu cumva realitatea de acum e de fapt normalul – si ma refer la „perioadele bune” sau „proaste” din ultimii 200 si ceva de ani, de pe la inceputul industrializarii in tarile civilizate. Practic tot timpul a existat o minoritate care si-a sustinut standardul de viata pe baza muncii prestate de o majoritate aparent prost platita. Raporturile au mai oscilat in timp, in special ca urmare a interventiei statului (legislatie, taxare, politici protectioniste, investitii in proiecte publice). Perioada „buna” din anii ’50-’70 din SUA (poate singura din ultimii 200 de ani) isi are originea aici, in dezvoltarea industriala conexa proiectului militar legat de razboiul rece; evolutia tehnica a desfiintat intre timp aproape toate tipurile de joburi create atunci. Acum ne-am intors in timp in zona anilor ’20-’30 si asteptam un nou plan de tip „New Deal” pe care nepotii nostri sa il arunce la gunoi…

    00
  8. sa speram ca nu prindem vremurile alea

    00
  9. Tehnologizarea si mecanizarea mijloacelor de productie a facut sa dispara clasa de mijloc. Patronii nu mai au nevoie de oameni bine calificati. Au nevoie de oameni la marketing, la cercetare si pentru functii de conducere (aia fiind putinii norocosi). In domeniul serviciilor, unde mecanizarea e redusa putem afirma ca gasim cei mai slab calificati angajati. Majoritatea sunt niste incompetenti. Profesiile liberale nu mai au prestigiul de altadata, in plus si acolo sunt din ce in ce mai multi incompetenti si oameni dezinteresati de meseria lor. Oamenii sunt dispusi sa munceasca mult pentru multi bani ori sa munceasca atat de putin incat totusi sa-si permita sa traiasca decent (in ziua de azi acest lucru e mai usor ca oricand). Clasa de mijloc nu mai are nici un sens.

    Cand exista mari sanse ca un miliardar si un asistat social sa foloseasca acelasi tip de telefon (ie. ultimul model de iPhone) diferentele vizibile de statut sunt din ce in ce mai estompate. In plus cine dracu’ mai da 2 bani pe statutul social? Foarte putini oameni (aia fiind bogatii din clasa de varf).

    00
  10. ideea lui Zoso e corecta si dau eu un prim exemplu : sunt cativa producatori autohtoni de tablete si smartphone care-si fac treaba si ruleaza fain cu produsele lor !
    au preturi mai mici decat brandurile care rup piata acum ; le stim, cu totii ! totusi, nu au un segmet din piata celor fara posibilitati financiare prea mari care prefera un brand SH si nu un produs nou romanesc !
    exemplu : un telefon smart entry-lever, sa zicem : iPhone 3 gs / Samsung Galaxy s+ .. bate la fund un Allview nou cu caracteristice ceva mai bune ! aidoma unui Golf 4/5 care ia fata unui Logan nou ..

    00
  11. Cred ca ambele articole, cel legat de discrepantele bogati saraci respectiv cel legat de salarii ca si procent din economie, sunt complet irelevante in Romania, pentru ca:

    – ok, exista ceva „bogati” insa averile lor vor reveni, probabil la stat sau vor iesi prin achizitii paguboase din tara.

    – nu cred ca are vreo legatura productivitatea si profitabilitatea Romaniei cu SUA. De ce? Daca ar avea am fi fara probleme liderul incontestabil regional.

    – problema generala legata de discrepanta bogati-saraci este data nu neaparat de faptul ca unii au bani si altii nu ci de faptul ca unii au bani dar ii tin blocati, pe cand ceilalti, chiar daca i-ar avea, tot nu ar stii ce sa faca cu ei, neavand educatia necesara. Ca dovada – castigatorii la loto.

    00
  12. la noi in clasa de mijloc sunt aia care au ce manca :) eu daca ma duc la cora dau 100 de lei. daca ma duc la lidl dau 50. deci nu mai merg la cora, simplu :)

    00
  13. Clasa de mijloc este necesara pentru asigurarea echilibrului.
    In Romania este practic inexistenta, de unde si uriase dezechilibre sociale si economice.

    00
  14. Cei mai multi din prima categorie nu prea se incadreaza la clasa de mijloc – din ce in ce mai multe masina de 100k pe strazi.. de nici nu mai intorci capul dupa ele, le vezi oricum la fiecare pas.
    Si a doua categorie care lucreaza pt multinationale – si aici din ce vad in jurul meu e din ce in ce mai greu.. in sensul ca desi au majoritatea salarii bune, muncesc din ce in ce mai mult pentru el, cu un program strict si controlat.

    00
  15. NOU
    #17

    Mai este si o a treia categorie de clasa de mijloc. Oamenii care tac din gura si isi vad de treaba. Sunt si aia suficient de multi, doar ca nu li se face reclama, ca deh, povestile lor de viata nu vand. Oricum majoritatea au vieti plicticoase – scoala, facultate, munca cinstita, din astea.

    00
  16. Clasa mijlocie in Ro poate fi definita ca acea insulita intre doua continente, este formata de cei cu venituri lunare peste 5-6 sute euro (de persoana). In termeni absoluti, persoanele astea sunt la limita saraciei, isi permit 3 mese pe zi si un gratar de 1 mai, dar doar daca soferul loganului familiei merge cu motorul subturat. Trebuie raportat totul la context. Cati au venitul asta din 4.5 milioane de romani ce muncesc? Probabil vreo 1.5-1.8 milioane, 8-9% din poplatia totala. Restul sunt pensionari si milogi ai statului social. Cum sa destelenesti o economie in care oamenii nu-si schimba periuta de dinti la 3 luni?

    00
  17. @FINCH, presupunand ca folosesc totusi asa ceva, periuta de dinti.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube