Cine plăteşte masa?

Să presupunem că ieşim la masă 3 băieţi. Bem, mâncăm, trimitem câte un campari unor fete frumoase de la masa de vizavi, că ne fac cu ochiul şi căutam motiv să le cerem numerele de telefon. Terminăm masa, vine nota. Cine plăteşte?

Există două variante acceptabile în această situaţie, la fel ca şi orice altă ocazie în care se strâng nişte oameni.

  1. se plăteşte la comun. nota se împarte în mod egal.
  2. plăteşte unul dintre meseni.

Calculatul cât are fiecare de dat e jenant, mai ales dacă oamenii se cunosc. Scosul telefonului şi calculatul e şi mai jenant, mai ales dacă oamenii nu sunt nişte puştani. Da, e ok ca la întâlnirile cu 10-20 oameni să calculeze fiecare cât are de dat, pentru că o singură persoană nu poate acoperi note de 500-1.000 lei. Dar în rest?

Şi o altă chestie pe care nu o înţeleg. De ce femeile simt nevoie să deschidă gura atunci când se achită nota? Nu văd nici un motiv pentru care şi-ar da cu părerea despre ce bacşiş ar trebui lăsat sau cât a fost partea “noastră”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

89 comentarii

  1. În ţările educate, de exemplu Germania, cum se face?

    00
  2. „cautam motiv sa le cerem numerele de telefon”
    Poate nu ai citit bine ghidul de agatat, daca te gandesti ca asa se face.

    „Calculatul cât are fiecare de dat e jenant”
    O fi jenant pentru tine, dar nu pentru alte popoare necivilizate, cum ar fi nemtii.

    „Scosul telefonului şi calculatul e şi mai jenant”
    E jenant ca nu poti aduna patru chestii in minte, in general.

    „De ce femeile simt nevoie sa deschida gura atunci cand se achita nota”
    Studiile stiintifice arata ca e si ele oameni care are inteligenta. Insa e bine ca din cand in cand sa le explice cineva ce e proaste si tre sa taca.

    00
  3. de ce sa fie jenant calculatul cât are fiecare de dat ? eu am baut trei beri si colegul meu sosise mai devreme la masa , bause 10 beri si mancase 5 mici cu o salata , sa zicem . Nu vad nimic deplasat sa lase el mai mult decat las eu . Nota se calculeaza in cap , nu cu telefonul .

    00
  4. eu cand ies cu amicii platim toti. unul singur da banii, dar fiecare ii da aluia partea lui. nu calculeaza nimeni pana la ultimul leut, dar in mare stie fiecare cam cat a consumat. nu e nevoie sa scoti telefonul, ar fi penibil.

    00
  5. Pentru femei, există o variantă decentă de a rezolva problema (asta în cazul în care nu e soţul/prietenul/etc cu ea, caz în care se aplică varianta ta şi femeia face mucles, eventual rezolvă ea mai târziu cu purtătorul de portofel, dacă se vrea independentă şi emancipată): dacă sunt la masă cu cineva şi vine nota, schiţez gestul de a o trage spre mine.

    Există două variante: omul acceptă, deci plătim nemţeşte, sau refuză, şi atunci zic mulţumesc.

    Mai există şi varianta a treia: dacă am invitat pe cineva la masă, clar plătesc eu. Tocmeala celuilalt cum că să plătim nemţeşte în cazul ăsta mi se pare de prost gust.

    00
  6. Mi-am amintit de o scena din Friends. Trei dintre ei aveau joburi bune si bani, ceilalti 3 stateau prost cu banii. Si au mers la restaurant. Cei cu bani si-au comandat ce si-au dorit, cei fara si-au luat ce au vazut mai ieftin (Joey parca a comandat omleta). La final unul dintre cei cu bani a luat nota si a impartit-o la 6, facandu-i pe cei fara bani sa se supere si sa le atraga atentia ca nu e fair.
    De ce sa fie jenant calculatul cat are fiecare de dat? De ce trebuie sa ne comportam in societate ca si cum nu ar conta banii? Banii conteaza, si nu ar trebui sa ne fie rusine sa recunoastem asta. Ar trebui sa respectam banii mai mult.

    00
  7. Ce nu inteleg eu este la ce iti trebuie calculator pentru niste operatii simple de adunare si scadere.

    adunare si scadere? Poate la restaurantele proaste, unde mai si versi nitel dupa ce ai luat masa. :D

    00
  8. Daca cineva de la masa se apuca sa imparta nota egal, si nu sa dea fiecare cat a consumat, cu sigurantza va avea de a face cu mine. Asa cum nu imi place sa platesc functionari care stau sau politisti care nu ma apara, asa nu imi place sa platesc masa nimanui (decat daca m-am oferit in prealabil ceea ce e alta poveste)

    00
  9. NOU
    #10

    dar ce te faci in situatia in care vrei sa platesti nemteste si cel cu care esti la masa nu se simte ? :)

    00
  10. Plateste unul si restul ii dau banii, sau plateste fiecare. AI o omleta care face 7-8 lei, dai 10 plus ciorba 13 lei adica 25 d lei. Si asa e si usor cu bacsisul.

    00
  11. nu poti sa lasi tzigarea aprinsa in scrumiera si sa te faci ca te duci la toaleta :)??

    00
  12. Tot ce ai zis e aiurea mai putin aia cu telefonul, cat de greu o fi sa faci niste adunari.
    Eu calculez mintal la carfur cand pun produsele pe banda totalul estimativ si nu prea gresesc cu mai mult de 2-3 lei (la un total undeva la 150-200 de lei).
    Dar pustanii din ziua de azi nu-s invatati sa le dea peste bot vanzatoarelor de la alimentarele comuniste care te furau la cantar cu minim 50% daca nu erai ager. Ei nu stiu sa se descurce fara google.

    00
  13. pai platit nemteste inseamna sa isi plateasca fiecare consumatia + bacsis, nu sa se imparta la cata lume a fost.
    evident ca pot exista exceptii – cum e cazul de fata.
    dar cum socotelile mici tin prieteniile mari – mai bine te asiguri ca platesti cat ai consumat (poate tu ai baut o sticla de vin si ailalti doar cate o cafea).
    e mai liniste asa – nu te risti sa auzi „buey, cand mergeam la baute si imparteam nota, ala facea si dregea si plateam la gramada etc. etc. etc”

    00
  14. Femeile indraznesc sa-si spuna opiniile, fiindca suntem in secolul XX. Mai ia o carte-ghid pentru bunele maniere, ca sa vezi cat de gresit se comporta lumea la restaurant.

    00
  15. @florina – suntem in sec. XXI :D
    si daca tot ai pomenit – ce scrie in cartea aia ghid despre opiniile feminine la restaurant?

    00
  16. @MSN Scuze, XXI. Ca poti sa te oferi, politicoasa, sa achiti partea ta din nota, respectiv sa intrebi cat face partea ta din nota. Insa nu este politicos sa insisti. Oricum treaba cu achitatul notei ar treb sa fie facuta cu minim de cuvinte.

    00
  17. mda..
    de obicei fiecare isi calculeaza in minte cat a consumat, si pune banii la comun rotunjiti in sus, adica daca ai consumat de 17 ron, pui 20, daca ai consumat de 19 ron, tot 20 pui.

    Nu sunt de acord cu bacsis-urile , daca nu simt ca intradevar am fost servit ca sa merite bacsis (de exemplu, sa fie paharul umplut, sa debaraseze imediat dupa ce s-a umplut scrumiera / golit sticla, etc.

    Daca-l vad pe la masa doar cand ia comanda si cand o aduce / duce, atunci isi merita minim-ul pe economie.

    my 2 cents.

    00
  18. daca „vreunul dintre meseni” are vreo problema cu calculatul sumelor, il las pe el atunci sa plateasca tot… e ok asa? LOL
    Adevarul ca e si greu sa calculezi 3 cartofi, 23 de mici si 40 de beri… in puii mei, tu nu gandesti cat te va costa ce mananci? Mananci ca porcu’, nu te uiti pe nota de plata?
    Rusinos e sa calculezi la leu, asta da, e oarecum rusinos.

    00
  19. De asemenea este politicos sa nu arati stupefiat de o nota imensa, ceea ce am observat ca majoritatea barbatilor o au atunci cand achita. Ceri nota, deschizi cartoteca fara nici un fel de expresie, explici politicos ca faci cinste si ca nu accepti nu( sau dictezi cine cat are de dat, daca le ai cu matematica), pui banii( daca esti intrebat de cat bacsis lasi… zambesti usor, fara sa raspunzi), lasi cartoteca pe masa sau o duci ospatarului in caz ca este un local mai aglomerat si multumesti pentru faptul ca te-a servit(indiferent de servicii).

    00
  20. Nu stiu ce ti se pare jenant in a calcula cat are fiecare de plata … Ce nu inteleg eu este la ce iti trebuie calculator pentru niste operatii simple de adunare si scadere.
    O vad de ce este cineva obligat sa plateasca consumatia prietenilor (3 sau 10), doar ca sa evite situatiile jenante.
    Totusi, pentru a evita aceste situatii, de ce sa nu plateasca unu’ si la iesirea din local sa se socoteasca cu ceilalti ? Asa mi se pare cel mai bine:)

    00
  21. uite ca trebuia sa isi dea si o femeie cu parerea (Florina ), sa apere partea feminina… dar din pacate mai rau s-a facut de ras :lol:

    inca odata imi intareste convingerea ca FEMEILE SUNT PROASTE! (am si mama, am si bunica.. am si sora, am si iubita).

    imi cer scuze daca s-a simtit cineva ofensat, e doar o parere proprie!

    00
    • @manole: florina e fix genul ala care care ar trebui sa taca. maddame a zis-o bine. si probabil ea isi vede de ale ei atunci cand e cazul.

  22. Cine nu plateste nu comenteaza niciodata nota, e de mare prost gust s-o faci.
    Intre prieteni se imparte mereu, e irelevant cum.
    Mesele de afaceri (chiar si informale) se achita mereu de cel care invita, exista buget pt. asa ceva.

    00
  23. erata: ” Mananci ca porcu’, nu te uiti pe nota de plata?” trebuia sa scriu „nu te uiti PE MENIU?”
    Cand ajungi la restaurant/terasa, stii cat ai in buzunare (cred). In 2 minute sunt convins ca oricine stie cata ceafa de porc sa manance… :)

    00
  24. a, chiar vroiam sa intreb – dar m-a bulversat florina cu manerele.
    ati dat peste vreun restaurant in Ro care sa aiba meniu pentru invitati (nu au preturile tiparite)?

    00
  25. in germania e foarte simplu:
    zusammen (impreuna) sau getrennt (separat)

    in general se plateste separat si asta nu e nici o rusine.

    daca e separat chelnerul trece pe la fiecare si-i ia banii fara a mai deranja pe ceilalti cu intrebari.

    e treaba chelnerului si a ta.

    in caz ca se hotaraste sa se plateasca impreuna, nota se face per total si plateste numai unul. lucrul asta se hotaraste deobicei dinainte, nu sunt discutii de genul: dar vai nu se poate misule, platesc eu, etc. etc. etc.

    la masa nu se mai discuta despre adunari, scaderi chestii socoteli

    poate mai tarziu in privat.

    00
  26. Faza cu impartitul la cite persoane sint e aplicata in afara la scara larga si foarte greu acceptata de romani.

    00
  27. @msn- da, se cheama Heritage, e pe Polona si anul trecut aveau. Nu mai stiu cum e acum, dar nu cred sa se fi schimbat ceva.

    00
  28. Poate in germania,
    La romanica daca nu ne cacam pe noi cat are de dat fiecare si nu mai stie daca a luat 3 beri sau 5, si cine pm a comandat salata aia, suntem degeaba. Personal ii atrag atentia chelnerului ca doresc nota de plata separat. In jumatate din cazuri uita, in aceste cazuri s a intamplat sa alerge dupa mine in parcare cu nota mea de plata, pentru ca nu am de gand sa adorm acolo pana binevoieste sa isi faca treaba.

    00
  29. Cu prima parte a textului sunt totalmente de acord. Dar nu inteleg partea referitoare la femei, atat timp cat si ele aduc bani in cuplu cot la cot cu barbatul sau uneori mai mult. Acum depinde, daca unele se lasa intretinute, ar putea sa se abtina, intr-adevar. Dar atat timp cat mi se cere sa particip la plata chiriei, a utilitatilor si a multor altor achizitii, nu inteleg de ce nu as intreba cat e nota de plata intr-un restaurant. Ce-i asa de blamabil aici? Mai ales ca uneori tot din portofeul meu ies, poate, si banii cu care se achita respectiva nota. So?!

    10
  30. Pai cine seamana se-aduna… deci mare probabilitatea ca intre prieteni sa cam ganditi la fel cu privire la plata consumatiei. Mi se pare aberant ca aspectul asta (intre prieteni sau colegi, la mese protocolare exista „protocol de plata”) sa fie dictat de reguli de bune maniere si carticele in domeniu. La majoritatea restaurantelor in strainatate mergi frumos si spui ce anume din lista ai comandat tu personal, chelnerul face adunarea si-ti spune cat ai de plata (si faza merge si la plata cu card). Si tuturor li se pare firesc, nimeni nu trebuie sa scoata abacul si ochelarii, nimeni nu se uita stramb ca „nu se cade, maica”, „asa ceva nu se face”. Bacsisul… depinde de cultura tarii respective.

    00
  31. NOU
    #35

    @msn sunt restaurante in romania care nu au meniu deloc si tu vrei si meniu pentru invitati ? :))

    00
  32. Cand esti cu persoane cunoscute merge sa te socotesti, acum nu cred ca e nevoie de telefon, aritmetica elementara sa invata in scoala generala. Daca sunt mai multi parteneri de afaceri, sa zicem, e mai ok parca sa imparti tot la cati sunt, daca toata lumea a baut si mancat relativ la fel. Eu mereu ma simt stanjenit cand sunt cu oameni pe care nu ii cunosc bine si vine nota.
    PS: #2 Alex e tot ala cu care m-am luat in clont la postul cu Realitatea? :D

    00
  33. Eu platesc cat imi aduc aminte , da’ niciodata mai mult de 8 beri si 4 tarii :)) Daca la plecare mi se pare ca vad in fata resturi de caracatite afumate si alte insecte , nu-i treaba mea, le-or fi pus altii acolo fara sa-mi dau seama :))

    00
  34. cand ies la masa cu nemti, daca ii vorba de impartit, se cere frumos nota „getrennt” si gata, face barman-ul calculele.

    cand ies cu americani e un pic altfel – unul (sau mai multi) scoate credit-card-ul si anunta ca vrea n-1 parti cash de la restul.

    cand ies cu ardelenii, se plateste prin rotatie – se considera ca esti nesimtit daca intrebi al cui e randul.

    00
  35. Informatie absolut sigura

    Ati auzit de Dan Vardie, da? Un nene care are treaba cu masinile.
    Ei, domnul ala (despre care apropiatii stiu ca nu are foarte multi bani, ci ca „se descurca”) cand se duce la masa cu prieteni/amici calculeaza la leu impreuna cu nevasta-sa partea lor. Invariabil.
    Stau si buchisesc pe hartie pe coltul mesei.

    La intrebarea ta, „cine plateste” e imosibil de dat un raspuns fara a sti exact relatiile. Daca sunt din primul tau cerc de prieteni, atunci intra in obisnuinta plata prin rotatie.

    Daca unul din ei e mult mai instarit decat ceilalti doi si cei doi nu sunt genul care sa se simta jigniti aiurea in tramvai si al treilea nu plateste ostentativ si cu fitze, poate achita firesc.
    Sunt foarte multe variabile.

    00
  36. E interesant cum vorbesc multi de pe aici despre bani…ca si cum toti ar fi niste mici milionari in euro. Pac pac … e 17 lei dai 20 .. pac pac 500 de lei masa … pac pac imparti frateste chiar daca unu a mancat ciorba+friptura+vin si tu ai mancat o amarata de omleta…

    Pai ce-i cu prostia asta cu criza? Nu e nici o criza. Noi dam cu banu’ fara numar ca suntem shukari… Tipic romanesc: ai facut credit ca sa-ti cumperi LCD si aer conditionat…da’ tu mananci in oras si lasi bacsisuri grase. Keep up the good work!

    00
  37. Cred că e treaba fiecăruia să se organizeze cum crede de cuviinţă. Afirmaţiile despre femei e o chestie cât se poate de gratuită şi de trolluit. Te-ai aşezat la masă cu ele, no?

    00
  38. noi mereu avem de zis ceva, intrucat voi sunteti in general scartari:))

    00
  39. Eu sunt pe datorie, mai mereu.Sunt un parazit !
    Acum serios, cel mai bine e sa platesti separat si sa memorezi pretu` la comanda facuta ca, la sfarsit, sa nu te incurci.

    00
  40. Tu la masa cu Arhi si eCostin. Lui Arhi si lui eCostin le este foame si fac consumatie de 100 RON fiecare. Tu vrei doar un suc fiindca nu ti-e foame, un suc care costa 10 RON. La sfarsit impartind nemteste e bine daca dai 70 RON pe suc? Presupun ca nu.

    00
    • @Shaorm: well, nu suntem pizde, de obicei ne intalnim cu scop precis, respectiv sa mancam sau sa bem. nu ne intalnim la masa si una dintre noi spune ca „ah, deci voi cand ati zis ca vreti sa ne vedem sa mancam, chiar voiati sa mancam? ce chestie! eu deja am mancat, ca eram un pic confuză”.

      :)

  41. NOU
    #48

    Dar cand si fata isi plateste cina cum e? :D

    00
  42. whahaha! sa mori tu ca ai tag „educatie”! Te-ai facut mare?

    00
  43. NOU
    #51

    fiecare isi plateste ce a consumat, simplu. Si femeile au voie sa deschida gura dar doar atunci cand furnizeaza si ele bani.

    00
  44. NOU
    #52

    Zoso, I’ve done that all the time!
    Asa m-a invatat mama! Si cand a insistat sa plateasca el, data viitoare am platit eu argumentand finut ca trebuie sa ma lase cum l-am lasat si eu data trecuta! Si nu s-a suparat nimeni!
    (oare d-asta m-a cerut de nevasta, ca-s putin ciudatica fata de majoritatea?) :D

    00
  45. Pe mine m-a invatat tata ca nu-i frumos :) Tot timpul mi-am platit partea mea (chit ca mi-am scos telefonul sa calculez :P). Cel mai bine este sa nu-ti scoata nimeni ochii ca vezi tu, ti-am platit atunci un suc / o bere si acum trebuie sa ti-o pun.

    00
  46. manole, sunt si pareri neproprii? si asa-i ca iubita ta e urata? :)

    00
  47. „Trimitem câte un campari unor fete frumoase de la masa de vizavi, că ne fac cu ochiul”

    Buna asta. :))

    00
  48. @LauraDriha: Normal.
    Multe pitipoance ratate pe aici. Ai atins o coarda sensibila ca vad multe sunt ofuscate pe tema de ce trebuie sa comenteze ele….

    00
  49. si vasele, cine le spala?:D

    00
  50. cand ma duc la restaurant cu o prietena si ori platim fiecare ce a mancat ori plateste una din noi si data viitoare cand iesim face cealata cinste.

    00
  51. Eu zic ca se imparte suma la numarul de „consumatori”. E corect si e drept, la urma urmei. Apropo, referitor la „penibilul” situatiei cu calculatorul, cred ca isi merita fiecare acea portie jenanta daca nu stie sa imparta un numar la 3,4 sau 5.

    00
  52. Gata cu xtrempc.In sfarsit au recunoscut oficial

    Dragi prieteni,

    Ca urmare a situaţiei economice nefavorabile şi a scăderii generale a nivelului de consum, echipa XtremPC este nevoită să vă anunţe cu mare regret închiderea temporară a publicaţiei. Astfel, începând cu 1 iulie 2010 vor fi închise pe termen nedeterminat atât ediţia tipărită a revistei, cât şi cea online, inclusiv forumul XtremPC.

    Mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături în cei 12 ani de existenţă: cititori, parteneri, membri forumului, celor care ne-au susţinut şi ne-au încurajat în tot acest timp. Speram ca am reuşit pe parcursul acestor ani să vă convingem de profesionalismul jurnaliştilor noştri şi de valoarea materialelor informative pe care le-aţi putut gasi în paginile revistei şi online. Am încercat să prezentăm subiecte cât mai diverse din domeniul IT, care să acopere interesele tuturor cititorilor, fie ca a fost vorba de recenzii, articole despre hardware, software utilitar sau jocuri.

    Vă promitem că vom reveni imediat ce situaţia economică ne va permite acest lucru.

    Cu prietenie,
    Redacţia XtremPC

    RIP
    inca o parte din copilarie a disparut

    00
  53. Parca ziceai ca ai umblat prin Germania catva timp ….poate iti suna familiar
    ” Wir zahlen getrennt ” aici merge tot timpul…si chelnerii sunt deasemenea in tema si intreaba ei mai intai ..no cam atat. Tschüss!

    00
  54. Si mie imi place modul in care barbatii se inteleg din priviri cand e vorba de nota de plata….
    In schimb daca intra doamnele in pesaj lucrurile se complica si sunt motive „intemeiate” sa faca asta. De obicei ele strang banii(nu conteaza pentru ce) si tot de obicei ele ii cheltuie(se stie pe ce). Daca fac sau nu fac bani ele este irelevant. :). Este greu sa scoti din capul unei femei, o practica care a vazut-o de mica acasa- „salariu se confisca”.
    In al doilea rand, in mintea femeilor nu exista notiunea asta de „a face cinste”, la fel cum nu este nici notiunea de „la o bere cu baietii”, unde se stie ca „mai dau eu un rand” este cea mai frumoasa poezie. In concluzie, ii las pe toti cu gura cascata si pe ei (care se molipsesc de la ele grav) si pe ele(care oricum nu termina de comentat niciodata) si platesc eu nota de plata.

    00
  55. in vest te intreaba ospatarul cum vrei sa platesti (ensemble/séparément, zusammen/getrennt etc)

    00
  56. Treci pe Antena 3. :)

    00
  57. @aoleks asa o fi…

    00
  58. erata pt. aoleks

    propriu = personal, deci pot fi si pareri neproprii… asa ca vezi, ia exemplu de mai sus si nu mai vorbi prea mult :) spre binele tau!

    00
  59. Man, a atins o coarda sensibila. Am o prietena cu care evit sa mai ies la masa ca sta sa calculeze pana la ultimul cent. Cateodata mai dam peste cate un restaurant unde painea nu e inclusa in pret si trebuie sa stea sa calculeze cat vine partea ei (bine ca nu numara cate felii de paine a mancat). Si devine penibil, pentru ca noi in general impartim in mod egal, asa ca tre’ sa stam sa ii explicam chelnerului ca ea vrea sa plateasca separat x euro si y centi iar ca noi imaprtim restul…

    00
  60. Zoso, de ce uneori, daca vreau sa citesc comentariile, imi afiseaza o pagina ciudata si nu le pot citi?
    http://tinypic.com/view.php?pic=nfs1kx&s=6

    00
    • @Ciprian: ai pe penultimul rand un „view full version”. click pe el. e un conflict intre pluginurile de cache si de mobile, de aia vezi pagina aia.

  61. Cand eram student prin ne-am adunat vreo 4 colegi la o bere, doua, trei….. S-a gasit unu mai cu creasta ce el bea doar Carlsberb , iar restul Bergenbier. Cand vine nota cocosul o ia el si se apuca de studiat. Il intrebam: cat avem de platit? El 20 lei de fiecare. Nu ba noi astia care am baut bergenbier cat avem de dat? Aaaaa…….15 lei.

    00
  62. .. il rogi pe chelner sa imparta el suma la cati sunteti atunci cand aduce nota. simplu, nu?

    lol

    00
  63. Numa’ domni p’aici. Nu se injoseste unu sa calculeze …

    Eu personal am facut si treaba cu impartitul la X persoane, si calculatul, si platitul notei singur. Depinde cu cine esti si care cit consuma. E functie de cum stabilesti cu ceilalti. Si poate treaba asta propusa de tine merge daca iesi mereu la masa cu aceeasi oameni.

    Uneori trebuie sa imparti tu, pt ca chelnerul poate nu stie care cit si ce a consumat, mai ales la o masa mare unde se comanda multe chestii, nu doar un fel de mincare si o bautura. Si da, e uneori nevoie de un calculator, mai ales daca trebuie sa calculezi ce ai consumat tu + perechea. Cind ai de adunat cafea + bautura (alcool, cocktail sau ceva) + apa + sucuri + 2 feluri de mincare + 2 deserturi si mai sunt 3-4-5 oameni care asteapta dupa curul tau, ar fi bine sa te misti rapid.

    Adevarat ca poate cineva sa plateasca si dupa aia sa stringa banii, dar, din nou, depinde cu cine esti. Mai ales ca daca e sa calculezi dupa, unu n-are decit hirtii mari si tu n-ai sa-i dai rest, altu isi da seama ca i-a trecut chelnerul ceva in plus pe nota si tot asa.

    Nu vad care e rusinea de a calcula. Sunt bani munciti, nu furati, asa ca nu vad nici o problema daca careva vrea sa calculeze. Si eu prefer sa se calculeze, pt ca oricum de obicei consum mai mult decit altii si asa mi se pare corect.

    PS: daca tot ii iubesti pe nemti, ar trebui sa stii ca ei (si restul europei civilizate) sunt foarte calculati cu banii. get it ? calculati. ;) :D

    00
  64. Normal mi se pare asa: ca fiecare sa plateasca ce a consumat. Si nu, nu mi se pare rusine sa scoti telefonul sa calculezi (asta daca ai mai luat un aperitiv o bere etc. si nu mai stii cat costa meniul initial plus bautura de ex.) Partea cu unu plateste si las ca restul imi dau e cu dublu tais, pot fi oameni ok (si cu aia ma voi intelege bine si pe viitor) si oameni care se fac ca ploua sau care brusc nu mai stiu sa calculeze si cu aia voi fi mai circumspect pe viitor)
    Cat despre partea cu femeile care deschid gura :D raspunsul e simplu: intotdeauna cat lasi li se pare mult, pe de-o parte, si pe de alta, realista vorbind, o fi o chestie din asta din subconstient „uite pe ce lasa asta bacsis, pe serviciu, pai si cand eu acasa il servesc…” :)

    00
  65. @florina:
    CARTOTÉCĂ s.f. Totalitatea fișelor care cuprind date cu privire la evidența personalului sau a materialelor dintr-o întreprindere, dintr-o instituție. ♦ Cutie, dulap unde se păstrează fișe; cartonieră. V. fișier. [Cf. germ. Kartothek, cf. fr. cartothèque].

    00
  66. Pentru duduile care s-au ofuscat cum că vai, tu, n-avem voie să vorbim despre notă. Dragelor, în general să întrebi „eu ce plătesc”, sau mai fain, ideea cum că motanul şef dictează la toată masa ce are fiecare de plătit, poate fi uzual, dar nu este elegant.

    Când vine nota, dacă se plăteşte separat, va trece pe la fiecare, fiecare om va calcula (repede şi fără prea mult tam-tam) ce are de plătit, scoate banii şi vorbeşte cât mai puţin. Iar ca o doamnă să facă vreun comentariu despre bani atunci când este cu însoţitor (aici nu intră partenerii de afaceri, vorbim de ieşirea între prieteni), iarăşi, este lipsit de eleganţă. Dacă vrei să plăteşti partea ta, te înţelegi cu soţul sau prietenul întainte sau după masă.

    Când suntem o familie sau un cuplu, este frumos să ne comportăm ca atare. Nu trâmbiţăm sus şi tare că noi plătim separat şi suntem independenţi. Spre exemplu, eu dacă îl invit pe domnul în oraş la masă, îi pasez înainte banii pentru notă (în general, sensibil mai mult decât ar putea costa şi inclusiv eventualul bacşiş). Plata o face domnul, nu trebuie să ştie tot restaurantul că eu finanţez ieşitul în târg azi.

    00
  67. faza cu calculatul fiecare mi se pare ok dar nu dusa la extrem. daaar am vz oameni care calculeaza la sange si asta nu in romania.. am vz nemti , am vz austrieci siiii, de curand am fost cu munca detasat intr-o firma in tel aviv… vreau sa zic ca acolo, oameni cu salarii de 2000+ eur au kemat seful de sala pt ceva ce ekivala cu 2ron la noi … si au cerut pix sa calculeze cat are de dat fiecare …
    mi se pare o mentalitate de om care n-a muncit pt banii lui, sa zici ca indiferent de suma imparti in mod egal … daca eu am greturi si mananc o salata si o apa plata de ce trebuie sa platesc cotletul tau ?
    astea de impartit sunt snobisme de roman imbogatit peste noapte care nu stie valoarea banului muncit…
    becali daca ar fi transpirat muncind zeci de ani pt banii lui n-ar fi dat atatia bani pt bentley-ul ala de-l are el sau ce are …..

    00
  68. Eu cu gasca ne calculam individual

    00
  69. plus ca afara bacsisul este 10% si unii kiar au nevoie de calculator sa calculeze :)
    plus ca tot asa , afara , in unele locuri e taxa de stat la terasa afara care e tot procent din nota de plata.. am vz de la 5, 6,7, pana la 10% plus bacsisul 10%… si in general kiar se tine cont de procent … cand ce am lasat depasea 10% m-am trezit cu kelnarul dupa mine pe strada sa-mi mai dea niste rest iar cand 10% nu era scris pe bon in mod explicit si am lasat ca in romania niste bani doar sa fie acolo in plus , mi s-a spus raspicat imediat: „but we are used with 10% tip” … asa ca uneori o nota de plata poate fi un adevarat exercitiu de matematica :)

    p.s. nu sunt de acord cu bacsisul decat daca kelnarul face ceva extraordinar pt mine dar nah.. acum nu pot sa ma pun tot globul sa-l reformez :)

    00
  70. da, dupa ce ca si asa ma simt ca dracu’ cand scot si ele banii si tre sa zic, nu..stai linistita, ele tot insista si te simti aiurea rau.

    00
  71. @maxp: acuma tu ai dat exemple din strainatate, si bune ca sa zic asa. Ai zis nemti, da? :) Pai de unde e in romana expresia „a plati nemteste”? :) Vali ne-ar putea confirma. Iar de evrei nu mai vorbesc… :) Acuma daca nu esti in stare sa tii minte ce ai consumat si ai nevoie de sefu de sala, atunci da , e penibil. Cu bacsisu’ e o chestie cu cantec, e bine sa stii cutumele tarii respective. In Franta am norocu’ ca in mod normal serviciul sa fie inclus, deci teoretic nu este nevoie sa las bacsis. Daca insa serviciul a fost exceptional, sigur ca voi lasa…

    00
  72. deci bah zoso, numa matematicienii si bogatii te citesc. Si florina, dar ea e categorie separata :D

    care plm e problema ca eu vreau sa platesc cat am consumat? nu de alta, dar cand beau si manc pe banii mei vreau sa ma simt bine, sa nu apara discutii gen: dal in plm pe animaloo ca el a baut 10 beri io doar 4, dar am platit amundoi 7.

    00
  73. da.. am dat exemple de afara pt ca oamenii mi se par mult mai cu mult bun simt si stiu ce inseamna banul muncit.
    la noi, cel putin mie, mi se pare ca toti cum fac o bruma de bani simt nevoia sa etaleze chiar daca de multe ori isi rup de la gura.
    la noi s-a ajuns la a -ti fi rusine sa ceri restul .. chiar si la supermarket… cucoana mai trebuie sa-mi dai 20bani ….daca eu nu aveam 20 bani tu nu-mi dadeai painea aia.. dar invers vrei sa ti-i las eu ? si culmea ca restul din spatele tau de la coada se uita urat la tine… „ia uite-l si pe saracul asta” si de multe ori ii auzi vociferand chiar pe aia care daca ar strange cate 10bani zilnic la sf saptamanii s-ar bucura la suma stransa.
    slava domnului castig bine si nu gandesc asa din cauza ca n-as avea ce sa mananc… dar stiu ce inseamna banul muncit si nu mi-e jena sa-mi cer drepturile pana la ultimul banutz.
    daca as fi vreun patriciu sau mai stiu eu ce bogatan poate, si nu din dorinta de a etala ci din ideea ca poate celalalt se ajuta de 10 bani aia care mie oricum nu-mi trebuie… dar altfel nu mi se pare normal

    nu zic acum sa duci la extrem … sa numeri feliile de paine sau mai stiu eu ce , cum zicea cineva mai sus, dar nici sa-ti fie rusine

    iar legat de cazul cu restaurantul si cu nota de plata… ati vazut ca daca de ex esti intr-un grup si tu ai sa zicem de plata 16ron si te gandesti tu ca sa lasi 20 totusi si n-ai decat o hartie de 50 mereu primesti rest in asa fel ca defapt pana la urma ai lasat vreo 22-23-24 ron ?
    de ce sa las eu aproape 10 ron in plus cand eu am mancat de 16 ron o salata si o apa ? si mereu se intampla sa-ti fie jena sa zici : „ba eu am avut 16 ron , vroiam sa las 20 dar vad ca pana la urma am lasat 23, ia mai dati-mi voi inca 3 ron rest” n-o sa zica nimeni niciodata asa… si cum tu zoso acum in vremuri de criza dai tot felul de exemple de cum sa fim cumpatati ar fi frumos sa incurajezi si curajul romanului de a-si cere restul :)

    00
  74. @maxp: ah, ai lansat o alta problema: aceea a cum esti furat in Romania cu restul. Ca-ti da o ciunga, o bomboana rest in cel mai „fericit” caz… Dar oare poti plati cu ele?!? Nu mi-a venit sa cred cand am vazut intr-un ziar francez traducerea unui articol romanesc despre aceasta plaga…

    00
  75. depinde cu cine mergi. eu cand merg cu baietii la turnee e simplu: aici platesc eu, acolo plateste altul, in cealalta parte plateste celalalt si tot asa ( indiferent daca eu am platit 10 beri si urmatorul plateste 2 ape ) pentru ca roata se intoarce la urmatoarea iesire.
    daca ies cu sotia plus fetele ( sor’mea, var’mea ) platesc eu.
    daca ma suna unul din prieteni e usor. hai ca dau o masa sau sunt chemat la o masa.

    00
  76. in mare ai dreptate, dar ce te faci cand unul comanda piept de pui, unul comanda sarmale si unul comanda vitel de pui nenascut(am vazut ca’i la moda chestia asta)

    00
  77. cine isi mai permite sa iasa in oras :))

    00
  78. În Olanda se practică „Going Dutch”: fiecare plăteşte pentru el.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Going_Dutch

    Reclamă „McDonalds Going Dutch”: https://youtube.com/watch?v=sRgJ-vgW-DA

    00
  79. Mie nu-mi place de astia care „uita” ca atunci cand sunt la restaurant/bar trebuie sa lase si bacsis, si nu sa calculeze suma exacta pana la ultimul banut.

    Mi-e rusine mie de rusinea lor cand le bat obrazul.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.