Cine e de vină că avea întreţinerea mare?

Statul? Băsescu? Vremea de afară? Cat pana mea poate fi intretinerea la doua camere, de a acumulat 23.000 lei restanţe? De cat timp n-a mai platit? De 3-4 ani?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Ehe, am si eu unele prin bloc pe care as vrea sa le vad la fel.
    Si sa iti spun eu la ce se gandesc, ca nu sunt prosti. Ei stiu ca totul se plateste la comun, si la RADET/APA nova etc. nu le pasa cine nu a platit, daca se acumuleaza multe datorii opresc serviciile la tot blocul. Asa ca se bazeaza pe faptul ca familiile tinere care au copii mici carora trebuie sa le asigure caldura sa nu se imbolnaveasca vor trebui sa ii plateasca si ei intretinerea. Plus ca din cate am inteles, datoriile la intretinere catre asociatia de locatari se prescriu dupa 3 ani. Si atunci daca nu rezolvi in 3 ani, si la cum se misca justitia nu prea se intampla, ei scapa de datorie, dar asociatia nu, asa ca automat se redistribuie datoria catre toti locatarii.

    00
  2. Mai degraba de vreo 15 – 20 de ani :)
    Ca sa fie 3 – 4 ani, ar insemna o medie de aproape 500 de lei pe luna, Cam mult!

    00
  3. dan voiculescu si toata antena1 :D:D:D……….

  4. Orice fel de datorie se prescrie in 3 ani in cazul in care creditorul „e lenes”, adica nu intreprinde masuri pentru recuperarea datoriei. De-aia se trimit si scrisori recomandate, pentru a avea in fata instantei semnatura datornicului ca a primit notificarea de plata a restantei la intretinere. Un creditor „harnic” te poate urmari in sensul popririi veniturilor si a instituirii sechestrului pe bunuri pe intreaga durata a vietii; se poate prezenta inclusiv la mostenire pentru a-si face parte din masa succesorala.

    00
  5. ascultam melodia de la obladon „egali din nastere” cand am dat de acest articol. trist.

    00
  6. Treaba e cit se poate de simpla. Esti pensionar, stai la bloc si nu mai poti sa iti platesti intretinerea? Pai vinzi apartamentul, te muti la tara si poti trai linistit si fara probleme pina mai tirziu cind o sa te ia Dumnezeu la El in ceriuri. Pina la urma nu e obligatoriu sa stai la bloc pina la moarte. Dar na, viata la tara e mai grea ca aia de la bloc, acolo trebuie sa renunti la cele enshpe mii de telenovele pe care le urmaresti zilnic, la tara trebuie sa mai si muncesti.

    00
  7. @scener: trist my ass. Daca nu-ti permiti sa traiesti acolo unde esti, te muti dracu undeva unde te costa mai putin. Idioata in speta nu putea trai intr-o garsoniera? Diferenta de pret intre cele 2 locuinte acoperea atat datoria, cat si un stil rezonabil de trai pentru cativa ani.
    Pacat de colocatarii asteia, cel mai probabil va trebui ca ei sa acopere datoria. Cat despre evacuata… e doar un proces darwinist.

    00
  8. Cine e in situatia asta poate inchiria apartamentul si se poate muta intr-o casa la tara. Statul pe loc nu aduce nimic bun, doar datorii foarte multe si situatii exceptionale cum a fost aceasta.

    00
  9. @ictin – cam ai dreptate. :) si eu stiu fo 2-3 exemplare de genul asta.

    Dar mai sunt si altii – gen ‘nu platesc de-al dreaqului’. Sau, platesc doar atunci cand le vine citatia la usa (chestie care se face destul de greu, cu plata unui avocat, samd) – pentru ca penalizarile sunt oricum frectie la picior de lemn.

    00
  10. si de unde mandra calului in varful dealului sa te muti la tara frate, din banii din care nu poti sta la apartament? si la tara e simplu, doar esti pensionar, te descurci din mana cereasca.

    nu sunt de acord cu tanti, Doamne iart-o, da nu asa se face. dar de aici pana sa spui ca rezolvarea la problema e sa vinzi si sa te muti la tara nu e niciun drum logic.

    00
  11. La 2 camere, 50 mp, poate ajunge şi la 8 milioane. Şi vorbesc doar de preţul gazelor, fără apă, lumină etc.

    00
  12. Nu-s in masura sa critic dar asta tine mult si de indiferenta persoanelor aflate in astfel de situatii.

    00
  13. A mai scapat lumea de o vaca nesimtita!

    00
  14. Cam vreo 10 ani a stat fara sa plateasca intretinerea .

    00
  15. Daca e stirea cu femeia care s-a sinucis dupa ce a venit executorul sa-i ia casa, a fost un reportaj mai detaliat ieri seara, parca la ProTV. Nu platise de 10 ani, nu-i permitea pensia foarte mica.

    00
  16. @morom3ttu. asa e, cand nu mai poti, downsizing iz gut. plus ca la bucale, din ce am simtit pe pielea mea, cheltuielile necesare pentru intretinerea unui apartament sunt mai mici ca, de exemplu, intr-un oras mititel de provincie

    00
  17. Sunt unii oameni care chiar nu au cu ce plati, acum depinde. Nu ai de unde sa stii, intervine is neglijenta, nepasarea si prostia pur omeneasca in multe cazuri.

    00
  18. erau pe la corbeanca niste aziluri private care mi s-au parut ieftinake, de un apartament poti sta lejer cativa ani acolo

    00
  19. Cosminos, nu uita ca si tu poate ai bunici care o duc greu, nu trebuie sa te exprimi in asemenea mod…din moment ce nu stii care a fost cauza pentru care nu si-a putut plati intretinerea…sau poate esti dintre cei care isi permit telefoane mobile, laptop si internet la domiciliu, dar sunt prea zgarciti pentru o centrala termica proprie!!!

    00
  20. Stiu pe cineva care a avut datorie de 60 de milioane acumulate din primavara anului trecut. Trei persoane la intretinere.

    00
  21. Imediat cum vezi ca nu faci fata cu intretinerea vinzi aprtamentul si te muti la tara,intrebarea e daca se mai vinde :|

    00
  22. @George. Hai, nu la tara ca poate era prea greu petru femeie, dar intr-o garsoniera se putea muta. Frate, nu imi permit 2 camere ma mut…e simplu. Problema e ca noua, romanilor, ne place sa traim din imagine si iluzii. Ce daca n-am nici dupa ce bea apa, eu tre sa sau in centru si sa am X5 (nu cazul de fata). Si datoriile respectivei de ce sunt asa de mari ? Cat poate fi intretinerea la 2 camere? 2-3 sute de lei MAXIM. E asa de greu de platit lunar?

    00
  23. Soluţii întotdeauna se găsesc, cu condiţia să nu se prefere adoptarea opţiunii cea mai la îndemână: ignorarea problemei, cu speranţa că va rezolva de la sine în timp.

    @Gogulica: Da, se vinde. Se vinde ca pâinea caldă chiar, dacă ceri preţul corect. Totul e să realizezi că 2008 a trecut.

    00
  24. La mine, in Bacau, e un caz cu datorii de peste 50.000 de lei. Si e si chirias al primarii intr-un apartament din fondul locativ. Iaca declaratia administratorului:

    00
  25. Ce pana mea! Numa in Iasi se intampla toate tampeniile!

    00
  26. cine e de vina? hmmm… securistii? neo-comunistii? minerii??? cine sa fie oare de vina daca, dupa aceasta iarna, mult mai multi romani nu-si vor putea achita facturile de intretinere???
    hai si razi cu gura pana la urechi, zoso! civic vorbind… pe respectivii oameni nu cred ca o sa-i ajute prea mult. nu ca ar conta…

    00
  27. tu esti chiar cretin. ce om nu si-ar plati niste datorii daca si-ar permite?

    00
  28. @dani – Darwin… ca a facut teoria aia de cacat. Mori in plm daca nu te poti adapta, ce e asa greu? E ca acum 10 mii de ani, tot o jungla, doar decorul e schimbat. Te astepti sa le plang de mila, sa ii iau in brate, sa ii consolez? Si acuma, civic vorbind, e de datoria mea sa am grija de prostimea care nu e in stare sa isi plateasca darile? Pe ce lume traiesti? Dar vai, politicienii e rai, nu ne da subventii. Fii serios!

    00
  29. @webber – stiu multi. Unii nu le platesc pentru ca pur si simplu nu vor, altii pentru ca au rate la perdele de 30 de milioane, telefoane smechere si plasme, iar o alta categorie sunt cei care isi beau toti banii si atarna de pe o zi pe alta. Iti dau cate un caz concret pentru fiecare situatia, daca vrei. Acuma recunosti ca esti cretin? Si, sa zicem ca chiar nu isi permite sa plateasca. Sunt solutii nenica… as putea sa iti enumar cateva, dar nu vad rostul, asa ca : https://youtube.com/watch?v=KEMEBBwO6J8

    00
  30. ok. bebito22 esti unul dintre pupincuristii lui zoso? probabil ca iau ban din nou.

    00
  31. Am stat temporar, o luna, intr-o garsionera. Nu apartament cu o camera, garsoniera, max. 25-30 mp.
    In timpul asta, am avut o mica cearta cu un vecin de sub, se lauda ca e proprietar acolo de 21 ani si eu sunt doar chirias, deci el are mai multe drepturi etc.

    Acesta avea datorii restante la asociatie de 15000 RON… in conditiile in care acolo se plateste doar Apa, incalzire, salubrizare si curent pe casa scarii. Dar televizor avea, curent avea, credit la telefon avea. Nu platea decat strict ce era pe numele sau.

    00
  32. Citez din reportaj: „femeia nu avea rude” care sa o ajute. Ce solutii de a se muta la tara avea ea in acest caz?
    Asta o data. Doi: in momentul in care ai datorie la intretinere (chiar si 1 leu) niciun notar din tara asta nu te lasa sa-ti vinzi apartamentul (poate doar cu o spaga). Deci, din nou, nu poate sa se mute la tara – ea nu are bani de intretinere, d-apoi de mutat la tara.
    La solutia cu mutatul trebuia sa recurga inainte de a ajunge in aceasta situatie. Dar e doar o pensionara amarata care nu mai are pe nimeni, cine era sa o sfatuiasca?
    Probabil crezi ca acest caz este identic pentru multi pensionari din Ro (aia care stau singuri la 3 camere si inchid caloriferele si se incalzesc de la aragaz) dar nu este asa – acest caz era fara scapare!

    00
  33. @zoso: eu cand am cumparat i-a cerut vanzatorului inca de la antecontract adeverinta de la asociatie ca nu are restante la intretinere. Pe de alta parte: tu ai bani cash, ai cumpara un apartament care are restante la intretinere? Eu nu. Sunt inca 100 de apt ca ala de vanzare fara nicio restanta.
    Si in al 3-lea rand: chiar crezi ca tanti stia de astea cu antecontract? Era vai mama ei.
    Parerea mea (si cred ca si tu esti de acord) e ca daca nu au pe nimeni sa-i sfatuiasca, pensionarii de acest fel sunt pierduti, traiesc de azi pe maine asteptand sa-i scape cineva din mizerie – din pacate, de obicei ii scapa doar moartea.
    Referitor la titlul articolului: nu e nimeni de vina, doar ca se intampla.

    00
  34. Eu la 4 camere am avut intretinerea 450-500 lei iarna trecuta, nu cred ca la 2 camere sa vina mai mult de atat.
    Oricum este greu pentru toata lumea dar mai ales pentru pensionarii care au ramas singuri fara copii/rude care sa poata sa-i ajute :(

    00
  35. Ba, ce naiba. Doar mie mi se pare logic ca daca nu faci fata, ai un apartament cu o gramada de restante la intretinere si vrei sa-l vinzi cu 25.000 de euro, ii zici cumparatorului ca in banii astia e inclusa si plata restantelor? Adica sa nu astepte sa ti le platesti tu, ci iti da tie 20.000 de euro si 5.000 ii da direct la intretinere ca sa scape de datorii.

    Ala tot 25.000 plateste. Ce tot ii dati cu cumpararea unui apartament fara restante?

    00
  36. daca lasi sa se adune datoriile timp de 10 ani fara sa cauti o solutie, e nesimtire si/sau prostie.

    true, avea pensia de cacat. hai sa zicem ca mutarea la tara nu era o solutie, pt ca nu putea munci si alte alea. hai sa zicem ca singurele persoane pe care le stia pe lume erau alti pensionari din zona, si nu voia sa se desparta de ei (de aia nu voia sa se mute). hai sa vedem citeva solutii fezabile:

    1. mai gasesti un pensionar in situatie similara si va mutati impreuna si inchiriati apartamentul ramas liber. brusc cheltuielile comune se injumatatesc si mai vin niste bani din chirie – daca chiria e de 200-250e, cu jumatate din chirie practic isi dubla pensia.

    aaaa, e greu sa mai stai cu cineva in apartament ? vrei „spatiu personal” ?! astea-s fite cind esti in asa cacat.

    2. iei in gazda o studenta. sunt o gramada de studente care vin de cine stie unde si care n-au bani de spaga la camin si vor sa stea pe undeva. unele ajung ca aici: https://zoso.ro/sa-ne-socam-sex-contra-cazare/ , dar unele poate prefera sa stea cu batrina in loc sa suga puli nespalate.

    3. vinzi apartamentul si te muti cu chirie pe undeva p’aproape, eventual la garsoniera. daca avea putin noroc si vindea la virful boom-ului, acum isi cumpara inapoi apartamentul la juma de pret si mai avea cel putin 20k euro „bonus”, ca sa aiba de unde plati intretinerea.

    4. faci genul ala de contract unde cineva are grija de tine si cind mori primeste apartamentul. reportajul zice ca n-avea rude, asa ca nu e ca si cum avea cum sa ii lase apartamentul. in ro e mai riscant, ca sunt prea multi tepari si oameni care ar fi in stare sa te omoare ca sa puna mina mai repede pe apartament, dar in ultima instanta e si asta o solutie.

    SAU faci acelasi gen de contract doar ca in loc sa aiba grija de tine doar iti da o suma de bani pe luna.

    There.

    In 10 minute m-am gindit la 4 solutii diferite. ea a avut 10 ani si n-a gasit o solutie. again, nu zic ca era intr-o situatie fericita. insa sa stai 10 ani fara sa-ti pese de datorii e nesimtire crasa, mai ales ca datoriile alea cad pe spinarea celorlalti din bloc.

    00
  37. @c3: Foarte bine spus! Soluţia de la pct. 4b se numeşte rentă viageră. Este cred că cea mai fericită opţiune, neintervenind cu absolut nimic în stilul de viaţă al persoanei (contrar închirierii, mutării etc). Omul primeşte lunar o sumă de bani pe toată durata vieţii. Riscul celui cu care s-a încheiat contractul este că bătrâna poate trăi atât de mult încât suma plătită în timp să ajungă mai mare ca valoarea apartamentului. Dar este un risc cunoscut şi asumat de către cei care fac aşa ceva.

    În cazul bătrânilor singuri au mai fost cazuri când administratorul imobilului făcea manevre de genul nu-i lua banii de întreţinere sau nu-i dădea chitanţă, ca apoi după ce s-a adunat o sumă de câteva sute sau mii de lei, să ceară executarea silită. Cu puţin ajutor din partea „justiţiei” schema funcţiona ca unsă. Însă nu cred că este cazul de faţă. Cei cu asemenea practici execută la sume mult mai mici, ca proitul să le fie cât mai mare.

    00
  38. @webber – esti tampit de-a dreptul. Eu scriu una, tu citesti alta. Daca cineva te contrazice (chiar si cu argumente), e prost, pupincurist, samd.

    P.S. citeste comentariul lui c3, poate o sa-ntelegi mai bine. Bafta

    00
  39. da, pt noi e usor sa zicem-ehh, bag plua, ma mut. Bah, voi stati un moment stramb sa judecati drept? e batrana, toata viata a fost obisnuita cu faptul ca parintii ii dau, ii fac;barbatul ii da, ii face;ca statul ii da, ii face si totul se rezolva;etc. Oamenii de genul NU se pot adapta la vremurile de acum. Ei tot asteapta pe cineva sa ii scoata- Statul, D-zeu, ceva/cineva.N-avea cum sa se gandeasca si sa scoata in „4 minute” solutii, cum zicea c3. Nici macar in 10 ani, pt ca pur si simplu nu poate gandi in acest mod.Mie imi este usor sa ma mut, lu` tata la fel, dar tata are doar 49 ani.
    Nici macar nu incercati sa intelegeti asemenea gen de oameni, desi aveti tone de exemple.Ei/ele nu sunt asa pt ca vor neaparat, sunt un produs al societatii si in ultima instanta, victime( ii mai si calcati pe cap, sa le fie de ajuns. Bine ca doar din spatele monitorului, ca altfel zău daca mi-e greu sa-mi imaginez cum ati arata cu niste ciomege in mana bagandu-le mintile in cap la idiotii si cretinii astia de batrani imputiti si prosti care nu vor sa se mute si sa inceapa viata din nou ca la 20 de ani, ce??!!?!?- ia mai da-i dreaqu, sa se adapteze, bah… Adica eu pot, ei nu? ce-i mah cu fitzele astea?).
    De ce nu puneti voi blogarii de un #helpseniorcitizens???? Noah, brrr , tanţo, ce-ti veni?
    Prea usor judecati, mult prea usor. Nu exista alb si negru oameni buni, doar gri si o gramada de nuante ale acestuia. Sictir, măi umanilor si modernilor.

    00
  40. Sa fac calculele dupa apartamentul meu (2 camere, Oradea, 35 de metri patrati, fara contor de energie termica):

    – in lunile fara incalzire platesc lunar circa 100 de lei
    – in lunile cu incalzire (noiembrie – aprilie, sa zicem) platesc circa 250
    – media lunara iese la 175 de lei

    Deci pentru a aduna o datorie de 20.000 de lei (fara penalitati) ar trebui sa nu platesc timp de circa 114 luni, adica aproape 10 ani.

    Ei bine, daca eu n-as plati timp de 1 an m-ar linsa vecinii – la un moment dat Asociatia de Proprietari avea o restanta de cca 2000 de lei si deja era sa se taie furnizarea apei reci in tot blocul…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube