Mă plimbam prin oraș și am văzut un cuplu de bicicliști „mai altfel”: biciclete prăfuite, cu portbagaje pe care aveau corturi și saci de dormit… adică, turiști, clar. Cicloturiști. Este un eveniment într-un oraș atât de mic să vezi un turist; sau chiar și mai și – cicloturist.
Nu au venit special să ne viziteze, erau în trecere pe ruta București – Iași. Patru-cinci zile pe bicicletă cu opriri diverse (cred că și pe câmp).
Și eu sunt cicloturist. Am mers în Italia, în România, în Bulgaria.
Am stat de vorbă cu cei doi, întrebând de ce au luat corturile – experiența mea spune că e mai bine să te cazezi la ceva hostel, e mai ok așa. Deși ar fi doar câteva zeci de lei pe noapte, au spus că „nu le permite condiția financiară.” Studenți. Știu cum e, am fost turist fără bani, am fost și cicloturist fără bani.
(de mic copil) Sistemul meu de valori implică „tratează oamenii la fel cum ai vrea tu să fii tratat”, așa că le-am propus să înnopteze la mine acasă (avem mai multe camere decât locuitori ai casei), să le fac un tur al orașului – urmând ca mâine, dacă vor, să îi conduc o bucată de drum (pedalând și eu pe bicicleta mea).
Mi s-a întâmplat ceva asemănător când am fost în Bulgaria. Ne rătăcisem cumva, mergând aiurea. Un tânăr bulgar, de vârsta noastră, ne-a luat cu mașina – gratuit – să ne ducă înapoi la hotel. Ne-a spus că, dacă a doua zi vrem să mai vizităm ceva, merge cu noi, ar trebui doar să îi punem bani de benzină.
Același lucru mi s-a întâmplat la Orșova, în 2017: am găsit rapid o cazare ieftină pe OLX (eram „between jobs”), iar proprietara, o tipă de vârsta noastră, împreună cu prietenul ei s-au oferit și ne-au dus cu mașina lor prin jurul Orșova, să mai vedem chestii. Ne-au propus să mergem și la Herculane să vedem cum arată astăzi, dar am avut o reținere – iar acum îmi pare rău – gândind că profităm prea mult de ei.
Prima prima dată când am ajuns la Torino nu știam cum vor fi cazările, așa că am căutat să mă cazez prin couchsurfing – oameni care cazează gratuit călători (la ei în cameră, eventual). Federico a fost un tip foarte amabil. Chiar am ieșit la o înghețată împreună cu prietenii lui, eu fiind prezentat ca „tipul care caută o cazare, știți pe cineva? că eu nu mai am loc” lol.
CouchSurfing is a global hospitality exchange service accessible via a website and mobile app. After setting up user profiles on which other members can post reviews, members can request lodging publicly or directly from other members, „hang out” with other members, or join/create events. The platform is a gift economy — hosts are not allowed to charge for lodging.
Acest concept de ieftineală se încadrează în sistemul meu de valori, în ideea că ofer mai mai mult decât pretind asemenea oportunități și posibilități.
Cuplului de azi i-am propus să le fac revizia gratuit la bicicletă, dacă au nevoie: curățarea lanțului, reglajul frânelor și spițelor. Asta pentru că, deși înjur comuniștii, sunt puțin comunist și cred că foarte multe lucruri ar trebui făcute gratuit, „la comun”, pe principiul „dacă eu pot și tu nu poţi, ar trebui să te ajut dacă ai nevoie, chiar dacă nu ai bani.”
Mi s-ar părea interesant ca în fiecare oraș să existe un sistem de… cum să le spunem? Prieteni? care să ajute tinerii „fără fonduri suficiente” să vadă țara. Dar de ce neapărat tineri, poate chiar și oameni maturi. Vrei să mergi cu bicicleta prin țară dar nu ai suficienţi bani – să ai o opțiune „tip couchsurfing” de a înnopta gratuit prin diferite locuri.
Trebuie să leg textul acesta de altul despre GAL-uri (Grup de Acțiune Locală) – un text la care mă chinui să scriu de câteva luni bune și nu reușesc să îi dau o formă.
Un Grup de Acțiune Locală (acronim GAL) este o formă de parteneriat constituit într-un teritoriu rural care reunește reprezentanți ai sectoarelor public, privat și ai societății civile din teritoriul respectiv, creat cu scopul de a implementa metodele LEADER (acronim din franceză : Liaison entre actions de développement de l’économie rurale) de dezvoltare rurală. Dimensiunea și populația teritoriului acoperit de un GAL sunt variabile, astfel încât o asemenea secțiune transversală multisectorială a unei comunități locale poate cuprinde între 5.000 și 150.000 de locuitori.
O astfel de structură este finanțată în baza unei bugetări prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (acronim FEADR), scopul fiind participarea la cofinanțarea proiectelor de tip Leader din arealul de acoperire. GAL-urile elaborează o strategie de dezvoltare rurală (acronim SDR) locală integrată și sunt responsabile de implementarea acesteia.
Faptul că am văzut azi doi „flower power” pe bicicletă mi-a produs bucurie. Nu îi cunosc, nu i-am văzut în viața mea până azi, dar sunt „oamenii mei” ar putea fi „oamenii mei” (deși, dacă mă gândesc la diferența de vârstă, le-aș putea fi tată)
Încercând să văd dacă au nevoie de ajutor la biciclete am sunat la service-ul de biciclete din oraș. Amuzant e că patronul deja știa că ei sunt în oraș, pentru că alt biciclist din comunitate i-a observat, a stat şi el de vorbă cu ei, și el a sunat la service. Interesant.
Poate chiar ar fi cazul să facem ceva în România de acest fel: o rețea de locuri de înnoptat (gratuite sau foarte ieftine) care să acomodeze bicicliști. Ar putea fi susținută printr-un site cum e Blablacar sau Couchsurfing – cu reviews de la călători și gazde.
Deși nu dau bani la cerșetori, nu mă impresionează plângăcioșii de pe străzi, să ajut doi tineri cicloturiști cu cazare – eventualul masă, un pat curat, un duș, să îi las să pună o tură de rufe la mașina de spălat – ar fi o chestie pe care mi-ar plăcea să o fac.
Asta pentru ca și eu am avut 20 de ani cândva, şi eu am mers cu cortul, cu bicicleta, şi eu am simţit cum 5 euro pe noapte cazarea la Berlin (20 în cameră) poate ajuta un tânăr să vadă ceva din Germania… Iar daca nu faci din astea la 20 de ani, când ai să le faci?
Tinere, pune mâna și ia-ți bicicletă, începe să pedalezi prin țară. Înjur eu România, dar nu neg că ai ce vedea. Iar drumul e… am să parafrazez o discuție de zilele trecute cu prietenul meu din Elveția, în care comparam marea cu muntele (el face cățărări, iar pe mine mă sperie sportul acesta). Spuneam amândoi că marea e „chill”, iar muntele e un fel de luptă, e o luptă cu tine însuți, e o luptă să îți demonstrezi ceva, ție.
La fel ar fi și cicloturismul, așa mi se pare pentru un tânăr. E mai mult decât pedalat, mult mai mult.
–
Folosesc ocazia să spun public aici că, dacă mă întorc în Torino, în mod sigur voi avea cel puțin trei biciclete pregătite pentru cei care vin să vadă orașul și nu au bani suficienți pentru închirieri. Torino e micuț, dar cu o bicicletă și 10 euro biletul de tren ai multe trasee pe care să mergi.
cicloturism in Romania – doar daca vrei sa vezi cum e pe lumea cealalta. Daca vrei sa cicloturism civilizat ar fi recomandate tari gen Austria, Olanda, Ungaria, etc. La noi e death wish
Nu neaparat, ca sunt si alte drumuri decat cele europene, care multe sunt aglomerate si cu spatiu putin pe margine. cu un pic de documentare, se gasesc drumuri secundare mai putin circulate si mai sigure. de exemplu, acum 2 ani am facut Iasi – Suceava pe bicicleta (un fel de cicloturism de o zi) si am mers pe european doar Iasi – Podul Iloaiei, care si acesta era evitabil daca voiam neparat. Am mai facut un Iasi – Vaslui si retur de cateva ori, acolo chiar nu prea sunt multe variante de traseu si a fost destul de sigur.
daca esti speriat de bombe poate.
altfel pe drumuri neeuropene se merge frumos.
chiar e o placere
mi-am tot propous sa reincep si eu calatoria cu bicicleta, dar uite ca a trecut si vara asta si …
Daca mergi ca bezmeticul pe dn4 crapi! sunt zeci de drumuri fara trafic intens. Am citeva mii de km facuti in excursii pe bicicleta prin tara. Cand nu aveam incotro in loc sa merg 20 km pe cine stie ce drum circulat cu camione si masini luam trenul, sau un taxi, sau un nene care voia sa faca un ciubuc.
Lumea e ok cu tine pe bicicleta, unde esti doar cu un rucsacel pe portbagaj pari foarte vulnerabil si lumea te ajuta. Am beneficiat de multe ori de servicii extra, gen spalat citeva schimburi pe care le aveam la mine, cite o cinste de la seful/patronul locatiei unde innoptam, loc de incuiat pentru bicicleta, sfaturi pentru locuri ce merita vizitate.
Probleme doar cu catzeii care ma mai alergau uneori, cite o pana, cite o furtuna nasoala.
E misto cicloturismul, da sa-l faci in ritmul tau. In general iesirile mele nu au fost mai lungi de 6 7 zile. Zile de 40 de km, zile de 80 de km, zile de stat si dormit in hotel/pensiune. Dupa chef.
Merita incercat, e totusi o distractie scumpa – bicicleta de calitate, echipament de calitate, cazare. Dar e frumos…
Eu mă aflu de doua săptămâni într-un tur cicloturistic al României, și am avut doar experiențe GROZAVE 750 km până acum, mai am vreo 250 până la mare…❤️
Concluzia mea:
Romania este o tara incredibil de frumoasa, cu oameni la fel de frumoși. Dacă te bate gândul să faci un tur cu bicicleta, nu te lăsa descurajat de idei precum „in Romania este periculos, mai bine merg in Austria, Germania, etc…”
Pace ♥️☮️
> Nu neaparat, ca sunt si alte drumuri decat cele europene.
@Perkele: Doar că sunt unele rute unde nu ai prea multe opțiuni. Mă gândesc la Constanța – Năvodari|Mangalia|Tulcea, unde sunt câte două variante, una mai kamikaze decât cealaltă. (spre Cumpăna este fix un singur drum, o bandă pe sens, foarte circulat)
In cei 430 de kilometri ditnre Brasov si Vama Veche nu am avut nici macar un singur incident cu alti soferi. Din contra, mi-a cazut lantul fix in giratoriul unde incepe Autostrada Soarelui si am fost surprins cum nimeni nici macar nu a claxonat.
Dap, chiar acum cateva zile, aveam un trailer cu ceva utilaj in fata, la intrare in Eforie Nord. Odata vad ca face brusc trecerea pe banda 2. Erau doi cicloturisti pe prima banda, pe sub copaci, ii observai tarziu acolo, la umbra.
Pentru ciclisti exclusiv e warmshowers.org ,am gazduit cativa pe vremuri.
„dacă mă întorc în Torino, în mod sigur voi avea cel puțin trei biciclete pregătite pentru cei care vin să vadă orașul”
6 biciclete si 2 canapele extensibile (suntem 2)
Pai si va trebuie cate 2 biciclete pentru fiecare?
Citez:
„Nu m-a impresionat. Nu m-a impresionat pentru că nu văd nimic extraordinar în asta, nici un câștig pentru omenire.”
Citezi… ce? Articolul meu cu viitorii astronauti Justin Bieber și Lady Gaga?
Da, articolul tău cu viitorii astronauți Justin Bieber și Lady Gaga
Am sa revin cu o completare la el, dupa ce „omenirea a castigat enorm!!!!” trimitand toti papagalii „in Spatiu”.
Omenirea nu a trimis nici un papagal. S-au dus singuri. Asa cum și cei din articolul de acum au plecat singuri cu bicicleta. Ambele categorii au făcut asta cu resursele proprii obținute prin efort personal.
Sa comentez totuși și pe subiect, în alte articole povesteai de potențialul de a întâlni nebuni pe strada / magazine / oriunde, cu care sunt întru totul de acord și mi se pare un risc enorm sa folosești genul asta de experiente low cost. Da, îți poate lua unul gâtul la 1000e pe noapte la fel de ușor ca la 0e pe noapte, dar parca mi se pare mult mai plauzibil la ieftinaciune.
Andrei, da’ de ce nu astepti textul despre ceilalti „astronauti”, daca tot am promis ca revin cu el? Stai sa ajunga Justin Bieber si Lady Gaga „in Spatiu”, pentru a avea ce comenta mai cu spor despre cum ajuta ei omenirea, care castiga enorm! că prostii aia se plimba cu avionul. Calm, mai asteapta… cat? Cand e urmatoarea cursa?
Vii tu la articol despre biciclete sa o arzi interesant degeaba…
–
Vezi ca astronautul are pagina de facebook. Mergi acolo, pana una alta, si explica-le baietilor cum sta treaba.
Sunt niste… ca mine, fraieri, care nu inteleg realizarea monumentala a lu’ Branson.
I-auzi:
* The boundary of space is not crossed
* Can these tickets be traded for Food ?? People needs that a bit more
* I find this nonsense Rick [ no offence plz]; After seen ur „mission” above little more than 70K feet ( u called it Space to loot money from ur „new customers”)
* „Space” hardly.
* Ha 10 minute trip to nowhere. No thanks
* 50 miles up is not „space“. 250 miles is, but only if horizontal speed is 15000mph +.
* Yeah, line his pockets with gold while we’re all told not to drive a petrol car, to stop eating meat, to remove your gas boiler because of global warming etc. It’s fine for Mr Branson though. He’s allowed to get even more insanely rich burning more fuel in one day than we could ever dream of in a lifetime…. And all for a pointless trip to nowhere
* They don’t go to Space, false advertising
Articolul este foarte frumos scris și este emoționant să ne aducem aminte de tinerețe.
Privind totul cu ochi de adult nu pot să nu observ că daca oamenii nu au câțiva zeci de lei pentru un hostel pe noapte înseamnă că e sărăcie – iar dacă e sărăcie te duci și muncești, nu te plimbi aiurea cu bicicleta.
Sunt trasee prin țară accesibile și evitate de țărani, mai ales în zona Ardealului
Pentru cei speriați sa plece singuri la drum, îl recomand pe Silviu Bălan. Turele organizate de el sunt accesibile și interesante, eu am văzut cu el Bicazul, Delta și Dealurile Transilvaniei.
Pentru cei mai curajoși, un jurnal pe care nu am reușit sa îl termin niciodata: http://pedalingcamino.rumbu.ro/2015/09/jurnal-de-bord-i.html?m=1
Foarte interesant.M-ai pus pe ginduri.
pacat ca nu l’ai terminat, mi’ar fi placut sa citesc continuarea… si sfarsitul.
poate iti faci timp, vreodata…
oricum, felicitari!
E mult mai bine la cort decat la hostel sau cabana montana. Chiar si facand abstractie de covid, la hostel beneficiezi de un cocktail grozav de sosete si alte arome.
Depinde de hostel. Cel din Varna, apare intr-o poza, a fost chiar fain.
De fapt, ce zic eu, 90% din cazarile mele ca turist au fost la cort sau la hostel. Număr pe degete unde nu a fost ok la hostel. Ăla 20 in camera, la Berlin, a fost nasol – s-a si închis după câțiva ani, măsuri de igienă. Asta pentru ca alesesem ceva foarte ieftin. Cum mai pui câțiva euro in plus pe noapte, se schimbă treaba.
Ce i-as mai unge lantul unei cicloturiste >20y…
Ca sa fac un offtopic
Pun pariu ca ala care a dat cu barca peste copii aia, daca l-ar da in judecata pe ala de-a filmat ( gdpr, camera neconforma) ar castiga
Domnu ministru, nea Stelica, mai lasa in pula mea desfiintarea sectie cacatului ca asta e reforma justitiei inteleg , si mai apleaca-te catre popor. Poate mai sunt si alte chestii de reformat
Boule!
Ai pierde pariul, nu este politician sau cine stie ce personalitate, poate fi filmat
Cristici, sunt curios daca ai cititi Deposedatii de Ursula K Le Guin
Mi s-a facut dor de bicicleta… pacat ca nu am timp…
Au acceptat sa stea la tine pana la urma?
Daca stii ca nu ai bani, si stii foarte bine treaba asta, cum draq sa pleci sute de km de acasa, pe principiul ca ma tine cineva la el,,,, poate te tine unul, poate ala e un dinca de caracal, poate nu gasesti nimic si scapi cu viata, dar mori de foame…oi fi eu mai inapoiat, dar imi da cu virgula poveste ca asta
era si o fata buna printre ei de aia le-ai propus sa doarma la tine?
Toti copiii mei au biciclete, chiar si cate doua.
Personal, de ieri am 3.
O cursiera, una cu doua locuri si un fat bike.
Toata adolescenta am fost pe bicicleta.
Nu am ajuns in rang de cicloturist, dar am fost pe aproape.
Unul din adevaratele regrete ale tineretii este ca nu am facut asa ceva cand se putea, motive au fost destule, dar…
Unde locuiesc nu e (foarte) departe de Torino, cine stie, daca mai ajungi pe acolo, poate ne intalnim, sa ardem o lacrima la o tacla.
Suntem de acelasi leat.
P.S. Chiar acum dimineata am in plan sa imi iau fata si baiatul cu biciletele, urcam cu ele in tren si vom vizita toata ziua orasul Milano.
frumos cicloturismu. Greu si frumos.
couchsurfingu e si el o treaba. Am primit, in bucuresti, de prin: polonia, ucraina, us si singapore.
Si, cand am fost in Singaporte tipa pe care o primiseram in cs si-a cerut scuze ca nu poate sa ne primeasca acasa, ca are casa prea mica, dar ne-a parcat la ta-su si a stat 2 zile dupa curu nostru prin tara aia.