Chiar vrei să devii freelancer?

FOTO

Probabil visul celor mai mulţi dintre noi este să nu mai aibă şef. Să nu mai fie obligat să se trezească la ore fixe dimineaţa, să nu fie nevoie să dea socoteală în faţa unui şef, să aibă libertatea de a munci pentru el.
Dar, înainte de a face acest pas, e nevoie să te gândeşti bine şi să îţi pui anumite întrebări. Pentru că, după ce faci acest pas, reîntoarcerea la stadiul de dinainte este extrem de grea.

Care este scopul? De ce vrei să porneşti pe drumul acesta şi să îţi sacrifici extrem de mult timp din viaţă? Este visul tău de o viaţă? Îţi place aventura? Poate fi considerată o întrebare ciudată, dar, în momentele grele, iar aceste momente FII SIGUR că vor veni, răspunsul la această întrebare te va putea motiva să continui mai departe.

Cât de pasionat eşti de munca ta? Poate părea o întrebare legată de întrebarea anterioară, dar de fapt e o întrebare care analizează gradul de pasiune pentru munca ta. Pentru că e o diferenţă între a-ţi place web designul şi A-ŢI PLACE web designul. Trebuie să îţi placă într-atât de mult încât să fii motivat să investeşti bani şi timp, mult timp, în el. Si sa faci sacrificii. Multe si dese, cel putin la inceput.

Eşti exceptional în ceea ce faci?
Adica mult mai  bun decat altii  la un nivel profesionist, nu la cel în care familia ne laudă munca. Munca de freelancer presupune crearea unui portofoliu de prezentare, cu lucrari de care chiar te mandresti, si ai si motive, indiferent de activitatea pe care o depui. Portofoliul tău se ridică la acest nivel? Eventualii clienţi au fost extrem de satisfăcuţi? Dacă răspunsul e nu, înseamnă că încă nu e timpul. Desigur, poţi să investeşti timp şi să înveţi ceea ce nu ştii acum. Dar până atunci, nu te gandi la a deveni freelancer, ci împarte timpul între jobul de zi cu zi şi învăţat.

Eşti diferit?
Ce te deosebeşte pe tine faţă de avalanşa de webdesigneri, web editori, bloggeri, scriitori sau ce eşti tu. Cu ce te poţi tu evidentia în aşa fel încât să poţi fi întotdeauna, dacă nu primul, măcar undeva în faţă?

Cât timp eşti dispus să sacrifici în plus? Ai decis să devii freelancer pentru că ai un răspuns pozitiv la întrebările de mai sus, deja ai nişte clienţi pentru care lucrezi şi cărora le dedici din timpul tău. Lucrând singur, vei mai acumula clienţi, care vor necesita aceeaşi investiţie de timp. Poţi să faci asta? Familia ta e de acord să lucrezi 18-19 ore zilnic, inclusiv în weekenduri? Condiţia ta fizică poate suporta un stres suplimentar?

Te pricepi la business si administrarea unei afaceri? Freelancingul nu presupune doar munca ta şi atât. Va trebui să închei contracte, să emiţi facturi, să tai chitanţe, să ai o legătură cu un contabil, să mergi la diferite administraţii fiscale şi trezorerii, să cunoşti legislaţia din domeniu, să îţi plăteşti singur multitudinea de impozite care trebuie plătite. Ştii cum se face asta? Ştii unde să mergi sau unde/cu cine să vorbeşti?

Munca ta este o artă sau un meşteşug?
Pentru că dacă este artă, întotdeauna vei fi în pericolul de a te bloca şi de a nu mai avea idei. Iar asta deja devine problematic în condiţiile în care tu şi familia ta trăiţi din aceste idei. Dacă în schimb construieşti mobilă de bucătărie, e clar că nu reinventezi roata la fiecare dulap şi singura ta grijă este să găseşti clienţi dispuşi să îţi cumpere munca.

Poţi suporta pe umerii tăi presiunea de a te întreţine singur şi de a-ţi întreţine familia numai şi numai din munca ta? Chiar si atunci cand ritmul comenzilor scade? Ca sa nu vorbim de perioadele proaste in care poate tinde spre zero. Iar dacă freelancingul tău devine afacere în toată regula, vei rezista la acelaşi tip de presiune ştiind că lunar va trebui să plăteşti salarii unor oameni care trăiesc şi îşi plătesc datoriile din ele?

Dacă nu îţi va merge bine, cum vei ieşi din afacere? Eşti pregătit pentru un rezultat nesatisfăcător? Nu toate afacerile ies bine, multe chiar eşuează în primul an. Nu vrei ca această posibilitate să te prindă nepregătit şi este unul din primele lucruri la care trebuie să te gândeşti. Da, românii au obiceiul de a spune puşchea pe limbă, doamne fereşte şi cu dumnezeu înainte. Dar totuşi, tu ce vei face, în afară de apelul la divinitate?

Ai alte întrebări de pus? Fii MaiBun şi adresează-le, poate cineva va şti să răspundă la ele.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

10 comentarii

  1. Foarte bun articol, poate chiar preferatul meu de cand citesc MaiBun. Destul de rar e evidentiat faptul ca freelancing-ul nu inseamna doar a-ti face programul singur, a nu avea un sef, etc.

    00
  2. NOU
    #2

    multumim frumos, ne straduim ;-)

  3. Te bagi in freelancing, tii ochii deschisi si sigur nu mori de foame. Cei care nu fac fata carierei de freelancing, de obicei sunt slabi si la un serviciu normal. Papa banii sefului fara rost. Poate va fi tinut in echipa pentru ca e funny.

    00
  4. foarte bun articolul
    eu chiar am deschis un forum despre freelancing
    nu am vazut prea multe astfel de forumuri in romania…de aceea am deschis propriul meu forum (doar de o saptamana)
    forumul este http://www.freelancetalk.info si are un domeniu .info deoarece toate celelalte domenii internationale (.com .net .org) au fost deja ocupate (chiar daca acel forum nu mai este activ de mult care le are)
    as dori sa invit pe toata lumea sa se inregistreze si sa ajute acest forum care are un potential foarte mare in romania,care poate fi ajutat de niste oameni ca voi
    deoarece vrem sa construim o mare comunitate toata lumea e binevenita,fie ca sunt oameni incepatori sau avansati,designeri sau programatori…
    multumesc

    00
  5. e placut sa nu ai un program fix etc. dar trebuie sa recunoastem ca nu oricine poate munci in domeniul acesta;)

    00
  6. E foarte,foarte bun postul asta.Eu sunt la nivelul …..inexistent :?
    Dar nu e nimic,consider ca sunt la nivelul la care invat,deocamdata am un blog de cam o saptamana si abia invat ce inseamna „blog”.
    Si ai mare dreptate la faza ca trebuie sa iti alegi ideea pe care trebuie sa mergi inca de la inceput.Presupun ca majoritatea au patit ca si mine,sa intre in pana de idei,sa numai stie despre ce sa mai scrie,sa ii vina zeci de idei dar sa le uite sau sa se blocheze la momentul aplicarii lor.
    Oricum pana invat cat de cat cu ce se mananca freelancerul ma mai joc putin cu blog-ul ala!
    Oricum nu am un domeniu bun,adica numele domeniului difera de identitatea blog-ului.
    Multumit de „tutorial” si mai asteptam sfaturi

    00
  7. freelancer, not freelancer, freelancer, not freelancer.
    still thinking :-?

    00
  8. si apoi mai este o diferenta intre „a-ti place” si „a-ti placea” webdesignul ;)

    00
  9. M-ar interesa si pe mine prevederile legislative cu privire la inceperea activitatii ca freelancer in IT. Care este incadrarea -trebuie infiintat un SRL, o PFA? Ce impozit se plateste?
    Sunt bineventie orice fe de informatii in acest sens.

    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    00
  10. Ca si Marius, sunt si eu interesat despre cadrul legal in care iti poti desfasura activitatea de freelancer. Cum poti face ca sa lucrezi cu forme legale, dar in acelasi timp sa nu platesti prea multe impozite. Iti poti face singur contabilitatea, sau e nevoie sa platesti un contabil?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile