Asa ceva… ce emotivi suntem

De fapt, nu noi, presa, facebook-ul, altii.

Sunt în inima Parisului, la fix 1,8 km de Notre Dame. N-am vazut, n-am auzit nimic. Mi-a dat mesaj fratele sa-mi zica ca arde Notre Dame. Imi cer scuze, tocmai eram intr-o conversatie de 40 minute cu un prestatar. Daca nu-mi zicea el, plecam la baie si apoi la somn, fara sa fiu empatic. Fara sa ma aolesc. Fara sa fiu cu drapelul la poza de profil.

Deschid lemonde.fr, desi anul asta chiar m-am tinut de una din putinele rezolutii pe care le-am luat la inceput de 2019. Sa nu mai deschid nici un site de stiri. Ocolesc abil pâna si „Stirile Zilei” ale lui Vali.

Vad pozele, citesc comentariile, tweet-urile etc. Poporul german prieten si solidar. Sarkozy supureaza ca ar fi vorba de teroristi. Unii comentatori, mai destepti decât toata pompierimea, se ofuscheaza ca nu se arunca cu apa dintr-un avion din ala special. Pompieriul de garda pe Tweeter raspunde prompt. Alte sute de colegi sunt la fata locului. In cinismul meu, ma gândesc ca unii dintre ei sunt acolo doar pentru ca voiau si ei sa povesteasca mai apoi ca „am fost acolo”. Acum, fix in momentul asta, ma intreb câti pompieri au facut fotografii pe furis.

Toti politicienii s-au apucat sa „tweeteze”, ca vai, ca aoleu, ca simbolul catolicismului. Niste tzatze. N-au mai fost de ani de zile intr-o biserica, dar isi smulg parul pe „tweeter”. Ii asteptam la moaste. Sau macar la o molifta.

Nu simt nimic. Nici nu clipesc. Imi caut o urma de empatie prin buzunarele de la trening. Ma bucura gândul ca au banii pentru reparatii, având in vedere ca era cea mai vizitata catedrala crestina din Europa. Foarte bine, sper doar sa nu ia din impozitele pe care le platesc eu.

Poate e timpul pentru alte timpuri. In loc sa reconstruim catedrale sa construim locuri in care sa ne uitam unii la altii si sa ne bucuram ca suntem in viata. Pur si simplu. Sa ne asociem liber si sa luam o parte din putere inapoi. Putin din puterea bisericii, putin din puterea politicienilor. Sa ne luam viata in mâini si sa ne cheltuim singuri impozitele, nu sa-i lasam pe altii sa decida.

Unele simboluri si-au trait traiul. Mai trist sunt când se taie un copac decât la vederea fumului deasupra Notre Dame.

Update: pentru numerosii comentatori care se simt solidari in carne si spirit, Fundatia Patrimoine va primeste donatiile pentru reconstructie incepând de mâine. Baiatul care face pagina e acum la fata locului, ca sa faca cât mai multe poze. Amin.

« Pour répondre à de multiples demandes, la Fondation du patrimoine a décidé de lancer une collecte nationale pour la reconstruction de Notre-Dame de Paris », écrit la fondation dans un communiqué qui précise qu’elle sera « accessible le mardi 16 avril à partir de midi sur le site www.fondation-patrimoine.org ».

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

106 comentarii

  1. Sec!
    Din lista: cultura vestica isi consuma eroii!

    00
    • Nimic sacru n-a mai ramas din ea, nimic din ideea de la inceput, doar o banala constructie pe post de vaca de muls turistica.
      Esti hater!
      Asa este, Notre Dame e o qestie comerciala, dar inainte de asta este istorie, este arhitectura si inginerie la maximum. Hai sa ne pisam pe tot ce nu mai match-uie cu actualitatea si sa plantam pomi. Hai sa punem la pamant Domul din Köln si Sagrada Família si sa i futem un parc. Hai sa distrugem tot ce nu are utilitate tehnica si este invechit. Hai sa punem la pamant jumate din Roma…ce kkt ne mai trebuiesc cladirile alea vechi de 2000 de ani…
      Pe bune???

      00
    • De ce esti tâmpit? N-am scris nicaieri ca e bine ce se intâmpla. N-am zis ca trebuie demolate cladiri istorice. Am zis doar ca nu e asa grav când una dintre ele se mai „strica”, „mai cade”, „mai dispare”. Pâna la urma, e un exercitiu bun pentru noi, ca oameni, care mai avem si altceva in creier decât emotie televizuala. Sunt civilizatii care au disparut, desi aveau sute sau mii de ani in spate, nu e o tragedie ca se termina viata unui monument. Dimpotriva, poate ca e momentul sa ne punem intrebari, sa vedem daca nu cumva e momentul sa ne schimbam, noi, individual, noi, ca societate…

    • Ba…sper ca nu s tampit. Dar nu cade ‘o cladire’…cade un simbol. Lasa la o parte babele cu ‘mon dieu’, nu despre asta e vorba, dar nu poti bagateliza ‘incidentul’. update la update ul tau: sunt convins ca se vor gasi bani ptr. reconstructie chiar si fara contributiile noastre

      00
    • @Flutur(e): ma tot uit la francezi si la faptul ca oamenii chiar sunt afectati, pentru ei chiar conteaza, e o chestie foarte importanta pentru francezi. tu pe de alta parte esti intr-o zona care conteaza doar pentru tine. esti parerist. nu e rau, e o chestie buna, dar cam atat. partea misto e cand ridici la fileu probleme inteligente. acum nu e cazul.

      00
    • Ender, fa-ti curaj si comenteaza si când nu sunt parerist. Aici ai irosit o parere inutila. Adica ai fost si tu, exact, parerist.

  2. Imi place cum jelesc la catedrala fix baietii care au stat in gura pana acum cu UE BOR si UE catedrala. Ador ipocrizia. La noi spitale nu catedrale, la francezi insa jelim. Da, da, stiu, or sa-mi sara acum in cap ca vai francezii au spitale. Sigur, de aia fac baietii proteste de luni de zile, ca le e prea bine si tot ce mai vor sunt cateva catedrale chiar in plus.

    00
    • Sper ca stii ca respectiva costructii a inceput prin 1100 si s-a terminat prin 1350. Acum aproape 700 de ani! Sper ca esti troll. :D Desi nu cred.

      00
    • @Eu, nu e trist ca o constructie atât de veche, atât de impunatoare, atât de indrazneata arhitectural pentru vremea in care a fost conceputa, a ajuns sa fie doar un loc in care unii si unele fac instastory-uri? Nimic sacru n-a mai ramas din ea, nimic din ideea de la inceput, doar o banala constructie pe post de vaca de muls turistica.

    • @Fluture, poate că s-a pierdut sensul construcției, dar ce făceau românii la 1100?! Gelu, Glad, Menumorut, Litovoi, Seneslau și încă vreo câțiva de care nu-și amintește nici dracu’. ce făceau la 1350?! abia ce ”descălecase Basarab” și aruncase cu pietre la Posada.

      și poate pt tine și pt mulți alții și-a pierdut sensul inițial, poate și pt mine. acum mulți ani, în adolescența mea ’90-istă am avut șansa unei excursii de câteva zile în Franța. o după-amiază a fost rezervată Parisului. inclusiv Notre Dame, ocazie cu care am constatat că un tip din grup era catolic. omul a pus lumânări și s-a comportat în general ca și cum se afla într-un lăcaș de cult, nu vizita un obiectiv turistic.

      nici eu n-am prea găsit empatie prin buzunare pt asta, dar nu-i disprețuiesc pe cei care au găsit.

      00
  3. S-o privim optimist: dacă a ținut atâta, apoi a fost făcută bine!

    00
  4. „Mai trist sunt când se taie un copac decât la vederea fumului deasupra Notre Dame.” Atât de bine spus…

    00
  5. La fel cum se grabesc unii sa isi rupa hainele de durere, altii se grabesc sa arunce cu kkt si sa fie cul ca nu le pasa…

    00
    • L’immense émotion de Cristian… Abia astept sa-mi explice el cum a schimbat lumea asezat intr-un Internet Café… Sau participând la Color Run, ca asta e baza, clar.

    • Eu de abia astept sa citesc doar zoso cand intru pe zoso.ro…

      00
  6. veniti de luati Lumiiinnnaaaa !

    00
  7. ce abureala de articol in care autorul a pierdut timpul ca sa ne demonstreze ca nu ii pasa de o chestie despre care s-a scremut sa scrie un articol. nu era mai simplu sa se culce?

    00
    • Nu era mai simplu sa nu comentezi?

    • Intre noi fie vorba, se intampla ceva ciudat: asta e al 2-lea articol la rand al fluturelui cu care rezonez, ca m-am cautat si eu prin buzunare de empatie si tristete, si nimic nimic.
      Probabil am consumat-o pe toata azi la stirea aia banala si comuna cu copilul de 3 ani care a cazut si a murit in cacatul de la scoala din sat, futuimortiimasiideviata!!!
      Ma duc sa ma culc deci.

      00
    • @fluture: Nu era mai simplu sa nu scrii „articolul”

      00
  8. se pare ca stam sa aflam daca se darama de tot sau nu… pacat de ea era asa… frumusica.

    00
  9. Eu sunt si mai dur.. ma doare la basca chiar si când se taie un copac!

    00
  10. Exista o tendinta de a te caca in gura altora, generalizat asa. Da plm, multi din aia care se dau de ceasul mortii acum, nici nu stiau in ce tara, dar nici ca era o baraca care merita sa cada ca si-a trait vremea.

    00
    • Nu e o baraca! E o cladire importanta, impresionanta chiar, cu multa istorie etc. Doar ca, dupa atâtia ani de servicii importante, a iesit la pensie urât. Urât de tot. Ca multe alte simboluri, dealtfel. Care sunt doar niste locuri de facut bani. Si atât.

    • aham, deci asta era esenta la ce voiai sa spui,. „Care sunt doar niste locuri de facut bani. Si atât” bine, nu-s intru totul de acord dar imi e greu sa empatizez cu ce spui pentru ca o comunici intr-un fel foarte greu digerabil asta si pt ca esti cam idealist, cam vrei sa faci din kkt bici

      00
    • Da, mare noroc pe mine ca tu esti digerabil in exprimare.

  11. Da, aveai dreptate, mai bine nu stiai si te duceai la somn. Sau mai bine nu intram eu pe articolul asta, dar n-am fost atent, ca de obicei.

    00
  12. Unele simboluri si-au trait traiul.

    De acord.
    Mai pe constructiv, ce ar trebui construit in loc, dupa tine? Blocuri de locuinte? Parcuri?

    Si mie incepe sa-mi ajunga cate companii si-au mutat birourile in centrul Amsterdamului fortand locatarii (eventual chiriasi) sa se duca cat mai spre periferie. Parca e exact invers fata de cum ar trebui sa fie. Mai nou toate marile branduri sau startup-uri au sedii (birouri, nu magazine) cat mai in centru, in timp ce angajatii locuiesc din ce in ce mai in exterior

    00
    • Blocuri de locuinte? No fucking way. Parc, da. N-ar fi rau sa se mai creeze niste spatii verzi, dupa secole in care s-a betonat si ne-am aglutinat.

    • Pai bre’, e locul lor, cultura lor. De ce nu te multi tu in jungla amazoniana pentru mai mult verde? Io-te dom’le, il primesc aia la el in ograda si face figuri ca nu-i prea mult verde.

      00
    • Si, le-am zis eu ceva de cultura lor? Tu crezi ca daca te duci intr-o tara trebuie sa stai mereu curbat si cu cusma in mâna?

      Nu ma duc in jungla amazoniana ca mi-e teama sa nu dau peste aceiasi cercopiteci ca pe aici…

    • C’mon dude. Ai mai multe personalități?

      00
  13. Meriți fix o replică precum în bancul cu răspunsul evaziv

    00
  14. NOU
    #41

    Mă tu pe cine păcălești aici. Nu așa se construiește un alibi, dar bună încercare :)

    00
  15. Ce-şi va fi zis egipteanul de rînd, în anul 642, văzînd cum arde Biblioteca din Alexandria: „Bah, ard nişte papirusuri vechi; ce contează, oricum nu ştiu să citesc…”

    00
    • Cu siguranta egipteanul de nerând, si-a smuls parul de pe cap, dându-se de ceasul mortii: „cum o sa mai evolueze lumea acum ca nu mai exista cartile astea atât de importante, practic, chintesenta umanitatii???”. Nici prin gând nu ii trecea ca unii vor schimba lumea din Internet Café-uri si alte Color Run-uri…

    • M-am gandit si eu sa fac o comparatie cu Biblioteca din Alexandria, dar pana la urma acolo a ars cea mai mare colectie de carti de pana atunci, spre deosebire de niste simboluri, de data asta. A fost mult mai tragica pierderea cunostintelor decat a unui monument, dar nu inseamna ca trebuie sa tratam cu nonsalanta incendiul acesta.

      00
    • Nu e nici o nonsalanta. Vezi penultimul paragraf. Dar, na, nu ma mira ca „average joe care comenteaza” sa nu inteleaga…

    • „Nu simt nimic. Nici nu clipesc. Imi caut o urma de empatie prin buzunarele de la trening”. Asta nu e nonsalanta? Sau paragraful urmator anuleaza tot ce s-a scris deasupra lui?

      00
    • Poate e timpul pentru alte timpuri. In loc sa reconstruim catedrale sa construim locuri in care sa ne uitam unii la altii si sa ne bucuram ca suntem in viata. Pur si simplu. Sa ne asociem liber si sa luam o parte din putere inapoi. Putin din puterea bisericii, putin din puterea politicienilor. Sa ne luam viata in mâini si sa ne cheltuim singuri impozitele, nu sa-i lasam pe altii sa decida.

      pot si eu sa fac Copy-Paste. Dar nu cred ca asta va schimba cu ceva perceptia ta. Tu vrei doar sa iti dau dreptate, ca in aceste momente EU ar trebui sa simt si sa actionez altfel. Altfel, adica la fel ca TINE sau o comunitate. Sa ma iau cu mâinile de cap, sa plâng monumentul, sa imi declar imensa emotie, ca 90% din spectrul politic francez. „Ca nu e ok ce zici, Fluture”…

  16. Nu e corect, casa poporului era prioritară.

    00
    • Buna, buna de tot :-)

    • La Casa Poporului nu pune nimeni foc, se sperie de hidosenia aia imensa. Eu, cu mintea mea proasta de femeie, cred ca incendiul a fost provocat intentionat. Si momentul a fost bine ales _ sa strice raportul Presedintelui si saptamana sfanta a catolicilor. Sa developeze vulnerabilitatea occidentala etc. Nu e intamplator.

      00
  17. Asa, si daca e doar un loc de facut bani ce? Toate marile monumente ale umanitatii sunt asa acum – ce vrei sa le facem, sa le dam jos si sa construim un mall ceva sa placa la toata lumea? Sa nu se mai viziteze nimic pe nicaieri, ca-si fac toti prostii instastories in fata. Logica de taran.

    00
    • „…un mall ceva sa placa la toata lumea?” – poate tie iti plac molurile.

    • Faptul ca din ce am comentat eu ti-a sarit in ochi doar cuvantul mall, care era oarecum secundar ideii, spune multe. Chiar sunt plictisita rau la ora asta daca stau sa comentez la articole de umplutura scrise de unii sa se afle in treaba.

      00
    • Baga un netflix, ca la mall a inchis. Ca asta e viata unor plictisiti emotivi tele-internationali.

  18. Mie-mi pare rău de orgă. Era un monument în sine.

    00
    • Nu ma bucur ca s-a dus orga aia, asa cum nu ma bucur nici ca a luat foc catedrala.

      Dar. Nu pot sa nu remarc ca orga aia, monumentala, in loc sa fie folosita, era doar expusa – cum am zis in alt comentariu, pentru instastory-urile lui pitzi de toate sexele. Era folosita din an in pasti, pentru ca, ironic, sa nu se strice. Pentru mine, o orga ca asta ar trebui folosita intens, lasati câti mai multi muzicieni – mai buni si mai putini buni – sa o foloseasca, sa se bucure de ea, sa o strice si sa o repare si sa o refoloseasca, s.a.m.d. Nu sa stea ca moastele Sf. Parascheva in spatele unui geam. E un obiect de care ar trebui sa se bucure cât mai multi oameni care INCA stiu sa-l foloseasca, nu sa ajunga doar un obiect la care ne perindam ca la un monument si ne facem poze.

    • o donează jean michel jarre pe a lui.

  19. The butterfly effect.2 stiri fara legatura.Un copil moare inecat in rahat in Romania.La Paris arde Notre Dame.

    00
    • Mi se pare MULT mai tragica moartea acelui copil decât fumurile de pe sau pentru Notre Dame.
      Dar mi-ar fi greu sa leg doua cuvinte despre „stirea” cu copilul. Mai ales ca nu e singulara, o auzim de cel putin câteva ori pe an.

    • Realitatea e asa: cine stie de copilul ala in afara de rudele apropiate?!? Intelegi diferenta fata de un monument cunoscut, vizitat etc. ?!?

      00
  20. Destul de cinic articolul.

    Daca a fost un accident la sudat, cum se scrie prin mediile din germania, pacat dar se va repara.

    Daca a fost, sa zicem doar, un atentat ar fi nasol dpmdv. Pentru ca atunci este vorba de modul de viață pe care dorim sa-l avem si mai ales daca merita sa-l aparam si trebuie apărat.

    Ce scrie autorul pare a fi scris de Houellebecq. Il cam doare-n puță unde si cum trăiește cum vor trăi urmașii lui. Principalul este ca are de mancare și-și baga puța in țară si valorile țări in care locuiește.
    Fluture, cand treci prin Romania nu-i asa ca parchezi la Lidl pe locurile de handicapați? Sau arunci cutia de pringle la iesirea din statia de teleferic la cota 1400 lângă tigri?

    00
    • @AlexF – din pacate, nu parchez pe locurile de handicapati, ca sunt deja luate de unii dintre comentatorii de aici. Nu tu, altii. Si al doilea motiv e ca nu am masina.
      La fel la statia de teleferic. Nu ajung pe acolo, prea multi pantofari. Aceiasi care au masinile parcate pe locurile de handicapati.

      PS. Houellebecq primeste zilele astea Legiunea de Onoare in grad de Cavaler. Crezi ca e din cauza ca il doare-n puta?

    • @AlexF Vous êtes dans l’erreur, monsieur, vous n’avez pas compris le message. Prenons notre destin en main et dépensons nous-mêmes l’argent des impôts, au lieu de laisser à d’autres de décider. Je pense que Marx avait déjà dit quelque chose de semblable, mais je suis peut-être moi-même dans l’erreur.

      00
    • Citind din comentarii incep sa inteleg cam ce gandeste Fluture. In parte sunt de acord si-mi cer scuze ptr. atacul direct la persoana ta.

      Marcos, din ce am inteles cu franceza mea de scoala de acum 29 de ani si cu cei trei ani de franceza din scoala primara a copilului nu pot sa zic decât:

      MARX a fost un mare idiot. (si asta indiferent daca a zis ce-ai zis tu ca a zis sau nu). La fel si ceilalți doi dobitoci.

      00
  21. Fiecare natzie cu tragediile ei : francezii că le arde o clădire emblematică pentru istoria și cultura lor, mai nou devenită și obiectiv turistic ; rumânii : că nu a fost condamnat un tarambete hoț și arivist,grupurile pro și contra lui paruindu-se pe stradă , în timp ce un copil moare căzând într-o budă aflată probabil într-o zonă condamnată la sărăcie de lichele ca tarambetele…mda…

    00
  22. Ma uit pe strazi si admir cladiri inalte, construite acum o suta si ceva de ani. Zeci de etaje, stiluri arhitectonice pe care nimeni nu mai are chef sa le ia in atentie, pentru ca o asemenea constructie acum ar duce costurile spre infinit. Si vad langa ele zgarie nori construiti in cateva luni, cu multa sticla si profile metalice. Fara nicio chestie care sa le deosebeasca prea mult. Constructie cu toptanul si la gramada, ca trebuie sa ne laudam cu metrii in inaltime, nu mai conteaza si cum ajungem la ei.

    Daca ar pica Freedom Tower sau orice alti zgarie nori, as spera ca nu a murit nimeni, restul nu conteaza. Daca ar pica Woolworth de pilda (facut in stil gotic, o bijuterie de cladire), as plange, pentru ca altul nu s-ar mai putea face in loc.

    Cam de asta deplange lumea distrugerea Catedralei in cauza. Chiar si aia care inca nu au apucat sa o vada. Pentru ca asemenea constructii nu mai sunt posibile, in ara ‘made in china’ si a zgarie-norilor de sticla. Lemnul lucrat asa, fresce, decoratiuni .. sunt lucruri pe care noi nu le mai putem reface .. sau le vom reface cu niste costuri imense.

    Nu plangem o vaca de muls, turistic vorbind, plangem dupa niste chestii facute pe cand noi ne scarpinam intre dinti de oameni al caror talent nu se mai poate recupera.

  23. Cateva chestii.
    Catedrala, asa cum arata pana ieri dupa-amiaza, este o lucrare de sec. XIX.
    Constructia initiala in stil gotic, da, s-a facut intre sec. X si XII pe locul unei biserici construita pe la 420.
    Dupa desacralizarea catedralei, facuta de Revolutia Franceza, constructia s-a degradat, pe la 1840 fiind partial daramata.
    Refacerea ei s-a facut intre 1844 si 1869 si s-a datorat lui Viollet Le-Duc, care a reimaginat in stil gotic intreaga decoratie interioara si exterioara, a refacut si extins arcele butante, a reconstruit acoperisul si a reconceput flesa gotica (turla).

    00
    • Corect. Ceva similar s-a făcut şi la noi, la mănăstirea Curtea de Argeş. Şi în alte locuri din lume s-au făcut lucrări de restaurare, unele de mari proporţii.
      Totuşi, atunci cînd ne comparăm cu oamenii din Vest, ar trebui să ne punem nişte întrebări: cum de ăia îşi revendică secole întregi de istorie, iar la noi nu e aproape nimic mai vechi de anul 1800? Că vezi dom’le, turcii şi alţi invadatori etc. De parcă numai la noi ar fi fost războaie şi invazii. Asta e ideea: ca să fim ceea ce sîntem, a trebuit ca strămoşii noştri să parcurgă nişte etape. Ei, etapele alea au făcut să fim ceea ce sîntem. Şi noi, şi francezii, şi papuaşii.
      Bineînţeles, cum în ziua de azi se poartă raţionamente numai în alb-negru, şi fiecare crede că: 1. Adevărul e absolut 2. El e singurul care-l deţine 3. Dacă strigă suficient de tare cît să-i acopere pe ceilalţi, a demonstrat pct. 2, nu mă aştept decît să văd reacţii de genul: „Ce vrei, bă, să păstrăm orice magherniţă din secolul XIX, că e patrimoniu?”. Nu, nu vreau aşa ceva. Dar nici nu vreau să văd apologii (involuntare, desigur) a gîndirii Stejarului din Scorniceşti, care a dărîmat 1/4 din Capitală ca să ridice Casa Poporului. Cu ce sîntem mai buni, dacă distrugem de exemplu Moara lui Asan (ştiu, era deja o ruină) şi ridicăm în loc 30 de etaje de beton şi sticlă? una trebuia s-o excludă neapărat pe cealaltă? În fine, 11 septembrie ne-a arătat în mod tragic că nici măcar betonul armat cu tone de metal nu rezistă furiei oarbe, nu a naturii, ci a oamenilor.

      00
    • @Marcos: la noi o explicatie ar fi si faptul ca seismele sunt ceva mai dese si mai violente decat in Franta sa zicem.
      Pentru ca ce nu a fost mistuit de foc a cazut in urma unui cutremur sigur.

      00
    • Ma amuza faptul ca deja au aparut cativa suparati pe Viollet Le-Duc… :)

      00
  24. Își uită un popă țigara aprinsă și zbiară tot mapamondu’.

    Anyway, 50% din comentatori n-au văzut stabilimentul, nu văd ce au cu fluture. Frigiderul vostru n-a pățit nimic, era la fel și până a luat chestia foc.

    00
  25. Asta e România lui Dragnea împărat. Jde mii de români care empatizează cu o clădire care a luat foc în Franța (și unde nimeni nu a fost rănit), dar cărora nu le pasă de miile de bolnavi din România, care mor cu zile din lipsă de medici și tratamente.
    Plângem pentru ceva ce francezii pot repara, în timp ce asistăm impasibili cum o clasă politică distruge o țară.
    Je ne suis pa Notre Dame. Je suis România!

    00
  26. NOU
    #76

    Era cel mai vizitat obiectiv turistic din lume ? da pt ca era GRATIS !

    00
  27. Toate frumoase la Romanica!!!

    15 km, 2ore cu busu… poor Notre Dame!!

    00
  28. Ieri seara, dupa ce am aflat de tragedie, unul din primele lucruri la care m-am gandit a fost „oare in cat timp un romanas de-al nostru va scrie un articol ca acesta”. Trist, e foarte trist. Eu nu sunt credincioasa si nici nu prea imi pasa de simboluri dar mi-as fi dorit foarte mult sa vad Notre Dame vreodata in viata mea pentru frumusetea ei arhitecturala.

    00
    • NOU
      #81

      n-ai pierdut decat o coada de 1km la intrare…in rest gasesti aceeasi coada la luvru…dar mergi rpd ca e posibil sa se iste si acolo ceva…

      00
    • La Sainte Chapelle coada e mai mare si merge si mai greu. Bine, acum depinde de zi. Pentru ca accesul la Sainte Chapelle necesita controale suplimentare de securitate. Va spune Fluture de ce…

      00
    • Ah, si la Sainte Chapelle chiar se plateste…

      00
  29. Bine ca stii tu sa o apreciezi, draga tovarase. Tara ta sta bine la toate capitolele, dar tu stii si ai timp sa apreciezi valorile altora. 😂

    00
  30. Draga Fluture, te rog continua sa scrii. Exista si cititori care reusesc sa inteleaga mesajul. Ceea ce ma intristeaza profund este de cat de putini sunt aceia. Cred ca la o analiza atenta, pre-89 scoala iti spunea ce sa gandesti, post-89, a avut grija doamna mare a invatamantului, eeeeee Ecaterina, sa distruga tot. Sau poate activismul de Facebook s-a urcat la cap!? Naiba stie, e important cate lacrimi romanesti se varsa pentru un generator de bani, dar daca la noi sunt proteste masive in strada, nimic nu-i impiedica sa fie nervosi din confortul vilei de weekend de la Predeal, servind cate un status de intelectual de turma.

    00
    • „pre-89 scoala iti spunea ce sa gandesti”. Iar asta era un lucru bun, nu?

      00
    • Nu dufule, nu era un lucru bun, e de la sine inteles ca perioada pre-89 a fost una neagra. Vai de capul tau, daca atat ai inteles din comentariu, vai de capul tau! Fugi repede pe Facebook sa-ti revii din nervi dupa ce citesti raspunsul.

      00
    • Citez: „cred ca la o analiza atenta, pre-89 scoala iti spunea ce sa gandesti, post-89, a avut grija doamna mare a invatamantului, eeeeee Ecaterina, sa distruga tot.”
      Deci a venit Ecaterina si a distrus tot. Stiu ca logica nu pare sa fie punctul tau forte, dar suna ca si cand Ecaterina asta a venit si a distrus ceva bun… Ca Ecaterina chiar a distrus invatamintul, e alta discutie, dar cred ca distrugerea vine tocmai din dorinta de-al pastra in linii mari asa cum era in pina in ’89. Apropos, tu ce varsta aveai in 1989?
      Daca iti imaginezi ca o tampenie de genul asta ma enerveaza… Ma amuza, ca scoate la suprafata prostii care se pretind destepti…
      Si, asa, ca sa stii si tu, nici macar nu am cont de face book…
      Ati prins-o toti pe asta cu face book si sunteti la fel de penibili ca si aia…

      00
  31. Poate imi explica si mie cineva de ce era sacra acea catedrala? Adica na, a fost facuta pe spatele poporoalelor coloniale, dar vai, ce jale ca a luat foc. Eh, si ce daca au calarit milioane de oameni si i-au secerat pentru a o construi? Neah, vietile alora nu conteaza. Muie religie si cam atat.
    PS: pentru cititori, sunt curios cati dintre cititorii de aici au vazut 50 de biserici romanesti mai vechi de 2 secole ca na, ei in schimb au fost la frantuzi dar nu si la noi in romanica asa ca de ce drac plange romanul de biserica alora in timp ce preotii catolici fut copii?

    00
    • Cat esti de prost. Nu serios acuma. Cat esti de prost. Pe spatele popoarelor coloniale?

      00
    • Nu dufule, pe spatele cui crezi ca s-a construit? Eu iti propun sa deschizi un manual de istorie si vei vedea ca franta (sub o denumire sau alta, sub o forma de organizare sau alta) aveau colonii si la 1100(sub o denumire sau alta)… ia spune-mi tu mie, tu nu ai fost colonie la austroungari? nu iti luau biruri vecinii tai mult iubiti? iti luau? da… ce iti construiau tie? o muie, deci da, erai/esti/suntem/vom fi colonie. Momentan suntem o colonie economica a catorva state mai stralucite… dar ma rog, te las pe tine sa continui.

      00
    • Pana nu esti si fudul… Ai tu senzatia ca stii ceva, dar de fapt…

      00
    • Dufule, fi sincer, iti placi sa fi gica contra

      00
  32. Sa crezi ca lumea „plange” de mila catolicismului e culmea ratarii poantei.

    00
  33. Te-ai ofticat un pic la comentariul cu inteligenta artificiala :) Chiar daca suntem de acord in unele privinte, unele articole chiar nu-si au rostul ;)

    00
  34. Fluture, tu care le ai cu construcțiile, poti sa ne explici de ce acoperișul nu era ignifug ? Pare acoperiș nou, nu din șindrilă si paie de la 1800 toamna.

    00
  35. #jesuiscatedrala

    00
  36. Nu-s Fluture dar pot sa-ti spun ca lemnul ignifugat nu inseamna ca nu arde ci ca nu se aprinde foarte usor, expus la flacara si nu propaga focul la suprafata. Cam atat.
    Ignifugarea este superficiala, la esentele tari (stejar in cazul de fata), penetrarea fiind de cativa mm. Daca piesa s-a crapat sau s-a aschiat ulterior ignifugarii, suprafata expusa este inflamabila, lemnul fiind bine uscat.
    La expunerea la o sursa cu temperatura inalta (arc electric, de exemplu) ignifugarea cedeaza destul de repede.

    00
  37. Pierre Tourrette?

    00
  38. „Unele simboluri si-au trait traiul” – nu ca ar conta dar fraza asta m-a facut ca pe viitor sa citesc autorul articolului inainte de titlu. daca vad „fluture” inchid pagina si navighez spre alte bloguri mai inteligente.

    00
  39. In cinismul meu, m-am gandit ca Macron a scapat de dezbatere si a beneficiat de o foto opp. De ce e OK sau chiar de asteptat sa vina un politician unde nu are ce cauta decat un pompier?
    Si da, prea multe piedestaluri artificiale – dar daca nu sunt piedestaluri…

    00
  40. Asta-i primul articol de-al lui Fluture cu care sunt de acord.

    00
  41. NOU
    #105

    Nimic sacru n-a mai ramas in tine.
    Ca aia e o gramada de pietre tinute impreuna de arce si mortar, nu de sacru.

    00
  42. NOU
    #106

    As dori sa transmit in eter ca ma doare la banana de ORICE catedrala/biserica care arde. Nu sunt decat simbolurile prostiei si prostirii omenirii. Sunt de acord cu „Manifestul futurist” al lui Marinetti, cu osebire cu punctul 10.

    Notre-Dame este un simbol, da, corect: un simbol al mizeriei morale, a asupririi celor fara aparare, al puterii intemeiate pe minciuna, al ipocriziei. Dezavuez orice argument intemeiat pe „bine, dar e frumos!”. O fi, dar nu cu pretul celor de mai sus.

    Pffft! „Coroana de Spini a Mantuitorului”. Povesti de adormit prostii care cred in Marea Farsa a umanitatii: crestinismul.

    Duca-se! E ca-n bancul cu avocatii:

    Q: „What do you call 1000 lawyers at the bottom of the ocean?”
    A: „A good start.”

    Well, that was just a good start.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)