Ceva de la Cluj

Ce vezi la Cluj dacă te plimbi un pic prin centru?

Un număr mare de adulți 40-50 care au avut bani în ultimii 10-15 ani. Se vede din hainele discrete, se vede pe fața lor, pe comportament, pe obiceiuri, pe mersul pe stradă. Și sunt mulți, cel puțin sâmbătă dimineața prin zona centrală. Oameni ieșiți la o cafea, oameni din zonă ieșiți la o scurtă plimbare. Prima generație de corporatiști.

Grătare pentru copaci, ca să absoarbă mai multă apă. Modele noi, nu le-am mai văzut pe nicăieri până acum. Poate le vin idei și altor primari.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. Ar trebui sa vada primarul sectorului 3, aici pomii sunt betonati

    Comentariu apreciat.1514
    • I-o fi frica sa nu se fure… wink wink…

      Comentariu apreciat.794
    • @ Ronnie
      As mai adauga: “si taiati”.

      Asa e cand pui la spatii verzi doar oameni cu pregatire 0 in acest domeniu.
      Totul pare un haos, si ca sa ia ochii la oameni, doar a betonat si bordurat totul.

      Singurul lucru care poate fi observat e ca au bordurat/betonat din spatiul gradinilor dintre blocuri, ca sa faca loc pentru parcari sau alei (unele fara nici un rost si logica) .
      Acolo unde copacii dau semne ca se usuca, se taie repede, dar nu se pune nimic in loc, eventual se vine cu beton peste.
      Nu mai zic de toaletarea arborilor, care la ei inseamna sa tai toate crengile pana ramane doar trunchiul, multi dintre ei uscandu-se dupa acest tratament.

      Comentariu apreciat.362
    • Și, ați fost la vot la recentele alegeri locale ?
      Sau era vreun citybreak, vreun grătar, vreun restaurant de incercat, fix in duminica aia ?
      Că la sectorul 3, participarea la vot a fost de 28% iar Neacoita a fost ales de 54% din ei. Deci el a fost ales de fapt de vreo 15% din cei cu drept de vot în sector …
      Așa că,luați cu pâine..
      Fântâna cu muzicuțe și luminite,la ofertă, la 6 milioane euro…
      https://vm.tiktok.com/ZGdesNQfY/

      Indecis. Tu ce zici?258
    • @ car
      Ce-ar fi sa nu te mai dai asa destept, atunci cand nu e cazul?
      Toti oparitii pe tema asta aveti placa: ai fost la vot?
      Da c***e, am fost de fiecare data la vot, dar am luat-o in brate mereu, pentru ca se pare ca omul are foarte multi sustinatori si cetateni multumiti cu ceea ce face.

      Indecis. Tu ce zici?2214
    • 15% = foarte mulți ? După ce aritmetică ?
      Poate tu ai fost, dar poate destui din cei 72% care nu au fost, nu au nici măcar reședința făcută pe sectorul lui Neacoita, că poate e RCA mai mic la județele de baștină….
      Cum dracu toți zic că au fost dar cifrele de prezența arată contrariul…

      516
  2. Sa se mute bucurestenii la Cluj, acolo unde imobiliarele cresc pana la cer. O alta parere: Clujul mi-a lasat impresia unui Bucuresti chinuit, care a atras si ceva oameni de calitate (insa mult prea putini), insa si taranusi parveniti si prost-crescuti (majoritatea). Multa mitocanie, chiar mai multa fata de Bucuresti. Oi fi avut eu ghinion.

    Comentariu apreciat.19958
    • La Clooj sunt multi tarani pretioși.

      Comentariu apreciat.12419
    • BN, AG, SV, nu sunt țăruși, sunt clujeni :D

    • Așa a fost și e peste tot în orașele mari de un secol. Cine spune invers, nu are capacitatea de a analiza. Dar nu aș schimba beneficiile și oportunitățile unui oraș mare cu ce mi-ar oferi un oraș mai mic.

      Comentariu apreciat.567
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2880
    • … râde ciob de oală spartă…

      1710
    • Intr-un oras mai mic uneori poti gasi oportunitati mai bune (tocmai pentru ca nu e atata competitie si uneori poti avea si un loc caldut pe la stat sau privat). In schimb daca vrei multe terase,cluburi,universitati si multinationale atunci te muti. Personal prefer provincia desi am locuit 5 ani in Bucuresti insa nu mi s-a parut ca salariile sunt atat de mari incat sa acopere costurile vietii (ma refer la o slujba normala nu la IT si inginerie. Salariile la farmacii,banci, relatii clienti etc)

      Comentariu apreciat.6813
    • Da, Mioara, stiu ca majoritatea celor din orasele mici sunt bugetari, impingatori de hartii, ca altceva nu prea au ce sa fie. Alternativa fiind sa lucrezi la vreo fabrica (daca o fi si aia) pe salariu minim. Dar, cum spuneai, post caldut, nu te intreaba nimeni de sanatate.

      Indecis. Tu ce zici?4750
    • Evident ca multi sunt bugetari(spitale,primarii, scoli,politie etc). Insa asta nu inseamna ca restul sunt doar la fabrica astea sunt impresii. De exemplu daca lucrezi ca manager de birouri pe la societati comerciale sau pe la EON GAZ in pozitie de management te asigur ca o duci mai bine ca in Bucuresti si in provincie. Exista alternative pentru toti indiferent de situatie.

      Comentariu apreciat.6012
    • @Deea – „Intr-un orasic nu e nimic de facut. Plictiseala, blazare, provincialism, incremenire. Nu-ti ramane decat sa urli la luna de plictis”

      Mie trebuie sa imi explici ca la prosti care este diferenta cand treci de 30 si ceva de ani si ai copii. Exact exact ce ai de facut intr-un oras mare (Bucuresti) si nu ai intr-un oras mic (Cluj). Baruri, discoteci, cluburi? Alea sunt la 20 de ani sau cand esti singur si cauti. Opera, teatru? Cati oameni chiar vor asa ceva si se duc in mod regulat? Restaurante luxoase? Cati oameni merg in asa ceva in mod regulat?

      Viata vibranta? Aia e o alegere personala, poti sa stai unde vrei si sa te invarti ca titirezul in sus si jos printre oameni sau cu masina pe o raza de 200 de km.

      Insa sunt curios de un raspuns argumentat, nu generic „ai mai multe optiuni”.

      Comentariu apreciat.6812
    • ceva imi spune Deea ca, de indata ce ai ajuns la Cluj a crescut gradul de mitocanie, dar si cantitatea de prejudecati subiective si autosuficienta. on a separate note, cum de esti asa activa aici. Nu mai are Cetin vreun orificiu de curatat cu limba-ti lingusitoare?:) slurp slurp

      Indecis. Tu ce zici?3212
    • @bigbear: Clujul nu e un oraș mic, chiar dacă e mai mic decât Bucureștiul.
      Când se vorbește de orașe mici e mai curând vorba de cele sub 100k locuitori sau chiar mai puțin.
      Și dacă în orașele mici din Transilvania economia merge binișor în sud și est e jale.
      Ce îți lipsește?
      O școală bună (de multe ori ai clasele segregate: 1 clasă cu copiii de nobili locali cu cei mai buni profesori și restul la pulime cu ce profi mai rămân).
      Un spital/policlinică decent.
      Ceva cluburi sportive pentru copii.
      Restaurante mai de doamne ajută și fără manele.
      Samd

      163
    • @Ursu, 42 de ani, copii, mega sedentar când sunt in București. Până la cluburi, sushi si spectacole ne mănâncă școli, spitale, daravele.

      Nevastă-mea mă trage săptămânal la vreo 2-3 evenimente (un teatru pentru ea, unul pentru copil, un eveniment pentru tustrei). Eu sunt pe muzică, caut și merg la concerte ca la balamunc (multe din trupele care poposesc la București vin și la Cluj, dar nu în restul țării).

      Despre mine, atât. Hai să vorbim de copii. Nu știu câți dintre voi au copii la școli, la activități, la, la, la. E moartea pasiunii, încercați să găsiți un bazin de înot în afara orașelor universitare pentru copil – mă rog, un bazin de înot din care să nu iasă cu Cordiceps sau cu cine știe ce altă ciupercă.

      În „provincie” e greu să găsești un doctor la camera de gardă care să-ți pună corect mâna sau piciorul în ghips după ce ai futut o trântă bună pe gheață.

      În „provincie” e destul de nașpa să ai treabă în afara țării, ai un drum cu mașina până la primul aeroport, conexiune internă, drum cu avionul. Mersul la mare e o aventură cu multe opriri și multă planificare.

      Lucrurile nu stau roz nici în București dacă nu ești la intersecția care trebuie pe diagrama Venn, dar știi cum e, mai bine bogat și sănătos decât sărac și bolnav.

      Indecis. Tu ce zici?2215
    • @Bogdan – inteleg ce spui insa intrebarea era „ce ai de facut intr-un oras mare (Bucuresti) si nu ai intr-un oras mic (Cluj).”, nu unde este mai bine sa locuiesti.

      Iar tu practic mi-ai spus ca te duci in fiecare saptamana la teatru (care ma gandesc ca sunt maxim 3 pe aria de interes), ca si cum mi-ai spune ca te duci la terase – si apoi vb de copii sau aeroport, domenii care nu au legatura cu intrebarea mea.

      Ma asteptam la un raspuns de la Deea ca in telenovele – „ma duc la patinaj, la calarie, la inot, la teatru, la restaurante, drumetii in jurul orasului, muzee, etc, practic de luni pana vineri ies de 2 ori si in weekend plec de dimineata si vin noaptea acasa, ca este o viata vibranta.”

      50
  3. Bună remarca lui Zoso cu oamenii care „au avut bani”, pot să confirm. Stau de 12 ani în Cluj, cel mai mare Oraș de pe Someșul Mic, metropola fără centură dar cu joburi faine. Și da, am întâlnit multi clujeni nefericiti de la Caritas incolo, pe care-l rememorau ca ultimul moment in care au avut bani. De atunci, doar rate escaladate într-un munte de datorii.

    Indecis. Tu ce zici?5128
    • Caritasul are 30 de ani deja, si-l mai amintesc doar batranii care probabil il regreta si pe Ceausescu sau pe Funar. Pe vremea aia nu existau corporatii in Cluj, primele au aparut prin 2000, initial ca firme de apartament.

      Comentariu apreciat.5217
    • „…metropola fără centură…”
      Cand a facut Boc varianta Valcele-Apahida, n-a fost bine, le-a fost ingradit oamenilor din Feleacu dreptul sfant la a le intra cate un camion in casa.
      Amarata aia de A3, buna, rea, incet cum s-a facut, scoate totusi din Cluj tot traficul, in special cel greu, care merge spre Oradea, Satu-Mare, etc. Facuta frumos sa ii protejeze si pe cei din Floresti de acelasi trafic (dar se descurca ei sa isi faca aglomeratia proprie, nu-i bai). Mai mult, acu se face si varianta A3-DN1 dupa Tureni, doamne-ajuta poate scapam de craterele din Turda.

      CATE variante ocolitoare mai vreti? Una pe la nord? Un inel extern ca la Bucuresti?

      96
    • @PHNC: nu ma intereseaza ce variante se gasesc, ca nu-s urbanist de meserie, dar trebuie gasita o varianta care sa scoata TIR-urile care tranziteaza pe Muncii, nu e deloc normal. Iesi pe balcon la o cafea cu extra praf si ii faci cu mana la domnu sofer de TIR.

      10
  4. Aia nu-s din Cluj pe care ii vezi tu. Clujeanul ala de care vorbesti nu merge sambata in centru decat daca are treaba. Ca sa înțelegi mai bine. Centrul Clujului e super aglomerat permanent. De aceea cine mai invarte ceva business nu isi da niciodata intalnire in centru pentru ca nu au locuri parcare etc. Prin urmare obiceiurile de cafea socializare ale clujeanului cu bani rar includ centrul. De aceea aia nu sunt clujeni cu bani.

    Mai e un aspect. Oamenii cu bani din Cluj nu stau in centru. Ca nimeni nu sta sa auda toata ziua sirenele de la ambulante si sa se bata de toata nebunia. Oamenii cu bani din Cluj stau la case prin Andrei Muresanu, Faget, Grigorescu, Gardina Botanica, Borhanci poate un pic Buna ziua. In toate cartierele astea au ce cafenele vor ca sa nu ajunga sambata in centru.

    Comentariu apreciat.11519
    • Or fi fost ceva bloggeri de turism.

      Comentariu apreciat.540
    • Cred că tu vorbești de oamenii cu puțin mai mulți bani decât oamenii despre care vorbește Vali aici.

      Comentariu apreciat.403
    • Grădina botanica, cancer curat. Am făcut teribilismul să urc pe Republicii (aia din Cluj evident) într-o dimineață și am prins ambuteiaj (în rampă), nu credeam că poate să mi se facă atât de rău de la gaze de eșapament. Cu siguranță față de centru e răul cel mai mic.

      Indecis. Tu ce zici?1614
    • Jesus, da, doar ca tu daca stai in cluj de o vreme stii cum sta treaba, nu debitezi generalitati pe care vizitstorii si cunoscatorii de la distanta le spun pe post de lege, fara sa clipeasca.
      Da, clujul are parti proaste, nu are centura, preturile sunt cu mult mai mari decat trebuie, dar totusi tamane cea mai interesanta optiune pentru tot omul din Ardeal.
      Nu prea exista chestii in bucuresti care sa fie relevante si sa nu poti sa nu le faci si la cluj.

      Dar da, haha, ardeleni si clooj. Voi va dati seama ca astia care stau in cluj nu dau doi bani pe glumele astea rasuflate, nu?

      Indecis. Tu ce zici?2423
    • Ce-mi place mie de provincialii cand explica cum orasul X nu e „centru ala vechi” plin de turisti si facut de austro-ungari si in care buncii lor nici macar nu aveau voie sa intre (dar divaghez), orasul X e …altceva. Ce plm altceva ma tzarusilor, ca cu tot cu centru toate sunt niste orase cvasi-plictisitoare, dar daca le mai si scoti centru ce ramane? In primul rand ca cum ai iesit din centru 3 minute nu mai dai decat de zone de case …deci fix ca la sat, in toata splendoarea lui, ce cafenele, cluburi, puburi, restaurante, moarte curata, ca nici un pachet de tigari nu ai de unde sa iti iei fara sa puta localul a „platiti acum sa va trecem pe caiet”?

      Indecis. Tu ce zici?1528
    • Boris, contrar asteptarilor, sa stii ca multa lume chiar nu invidiaza bucurestenii sau, prin extensie, oamenii carectraiesc in alte capitale europene, din simplul motiv ca pot sa duca o viata buna sau chiar mai buna in alte localitati mai mari sau mai mici.
      In plus, faptul ca ai buletin de bucuresti nu iti confera automat o aura de superioritate in comparatie cu ceilalti. Ca sa ne aducem aminte de parazitii, cu taranii de bucuresti.
      Din nou, cu scuzele care poate nu le merita toti, nu toti bucurestenii au prestanta aia a unui om civilizat care arata ca ar trai in orasul care ar trebui sa fie model pentru celelalte, dimpotriva!

      129
    • Irod, sunt de acord cu tine, fiecare traieste cum vrea, comentariul meu era insa adresat alora care zic ca domne „ai ce sa faci” in orasele alea in afara centrului turistic. Ori aici nu mai e de preferinte, e de evidenta.
      Cat despre bucuresti, pentru mine e la limita de jos a zonei de cat de ofertant este din perspectiva timp petrecut in oras. Pentru mine orasele bune sunt alea in care nu ai fizic cum (chiar daca stai o viata acolo) sa le faci/vezi cu totul. Vezi o londra, un tokyo, un new york, o roma. Din romania as putea sa stau mai mult de o saptamana fara sa imi tai venele de plictiseala poate doar in timisoara, si asta pentru ca as da o fuga si pana la belgrad si budapesta in timpul ala. In rest sunt orase absolut moarte. Asa ca blamatul turistilor (nu iesiti decat pe Republicii si habar n-aveti cate are de oferit orasul asta) e nu doar o chestie de preferinte, e o atitudine care denota ruptul de realitate (poate respectivii n-au vazut in viata lor un oras, pentru ca orasele lor, fara centru ala, sunt sate) sau frustrari provinciale.

      217
    • @FLO: gradina botanica a naspa sau drumul pana la ea? ai zis doar de drum si ca ai prins ambuteiaj. In Cluj trebuie sa stii sa tii masina din ambreaj sau auto hold ca prin anumite cartiere ii tot un deal si o vale. E suficient o masina care baga fum din greu, ca sa intoxici o strada intreaga. Gasesti in orice oras asemenea rable.

      60
  5. Cuplu tânăr (sub 30) , de 10 ani în Cluj (facultate+ job de acasă în IT) , caută să cumpere apartament în Sibiu. Spun că ar putea lua ceva cu 4 camere la banii de 2 camere din Cluj. Mai spun că aglomerația le dă dureri de cap,iar Sibiul li se pare „parfum” prin comparație.

    Comentariu apreciat.633
    • Asa e. Foarte multi pleaca din Cluj. Si eu m-as duce daca copiii nu ar fi deja aici la școli bune. Mai greu sa ii transfer in alte orase la ceva similar fara relatii si spagi.

      Indecis. Tu ce zici?2229
    • 4 camere la Sibiu unde? Pe calea Surii mici? In Arhitectilor,in Selimbar? De unde faci dimineata 30-45 min pana la lucru. 60 daca ploua. In zona centrala,nu cred ca pe banii de 2 camere iei 4. Cat a ajuns mp la Cluj? 3500? Wtf!
      La Sibiu 3 camere in bloc nou,in zona relativ centrala,70 de mp,la 15 min pe jos de Piata Mare,cu loc de parcare si predat la alb doar decat 175 k. Au si variante la 200 k,cu mai multi mp.
      2 camere finisat,100 k,in zona garii. Zona buna in sensu ca ai scoala si gradi,magazine langa si transport in comun.
      Problema cu traficul in Sibiu e intre orele 7:30 si 8:15 si intre 15:45-16:20 in zonele cu scoli si bugetari si intre 17:30-18:15 pe intrarea din oras de la aeroport. In rest fluieri prin oras.
      In vacante e decent si cand au punti bugetarii.

      Printre probleme,fiind oras turistic,e destul de scump la mancare in oras. Raport calitate pret cam meh. Sunt cateva carciumi decente,intrebati la localnici.

      Indecis. Tu ce zici?2022
    • Muta-te, nu merita Clujul. Sunt oarecum in situatia ta, cu radacini prinse aici dar tot caut alternative mai linistite.

      93
  6. Recomand cu incredere si o excursie prin Manastur,pe la piata Flora. Oameni in varsta,care au lucrat prim fabrici si uzine. La pensie,care duc o viata normala,la doar 3-5 km de cafeiul la 15-20 lei.
    Unde conopida de Apahida e 6 lei kg.
    A si gratarele alea de la copaci…e vreo 700-2000 de euro bucata. In functie de dimnesiune si model.

    Comentariu apreciat.547
  7. NOU
    #39

    La Cluj e fain dacă ești corporatist de macar un 10-15 ani ai plătit primul apartament, mai ai un pic la al doilea sau la duplex, și nu vezi cum se resemnează generația noua ca nu vor avea vreodată acces la o locuință decenta, nu ai grija parcărilor, nu te interesează poluare și traficul e un pic enervant dar nu grav când mergi tu la 10:15 la „office” în rest, dacă ești tânăr 20-25 de ani sau bătrân la 65-70 ești terminat, într-un oraș prea scump și înghesuit deja. Dar da sunt niște chestii faine

    Comentariu apreciat.736
    • Ce chestii faine? In afara de centru si ulitza aia principala a lor, ce ai de facut? In maxim 1 zi ai vazut tot.

      Indecis. Tu ce zici?5943
    • Deea, tu ce chestii faine ai vrea? Vrei să ai în dormitor și galerie de artă și sală de teatru și scenă pentru filarmonică și cinematograf. God dammit woman, somethimes you’re innsane!

      Indecis. Tu ce zici?3330
    • Am stat 3 zile la Cluj si m-am plictisit cumplit, never again. Odata ce te-ai invartit prin centru, nu mai e nimic de facut. Si ardelenii oricum au un fel de-a fi foarte iritant. De asta e plin Bucurestiul de ardeleni, de ce minunat e Clujul.

      Indecis. Tu ce zici?5655
    • Deși urăsc să mă repet, azi doar pentru tine Deea, mai întreb încă o dată: tu ce chestii faine ai vrea?

      Indecis. Tu ce zici?3422
    • @mulea panea & sons – „nu vezi cum se resemnează generația noua ca nu vor avea vreodată acces la o locuință decenta”.

      Problema este mai complexa si mi se pare interesant ca nimeni nu vorbeste de asta, este o schimbare de mentalitate, urmare a ce vezi online de multi ani „sa fie bine, toti suntem fericiti, traieste-ti viata, fii liber, libertate si independenta financiara, parinti elicopter, diplome pentru participare, incluziune, diversitate, lgbtq++ etc”.

      Sunt valori decente si nu le neg insa nu se mai vorbeste despre munca si sacrificiu, elemente care sunt parte din succes si rezultate. Toti vor o viata mai buna insa nu li se spune ca trebuie sa munceasca pentru asta, ca nu este sufiecient sa isi gaseasca un loc de munca (necalificat) si sa munceasca 8 ore pe zi, daca vor mai mult trebuie sa faca mai mult.

      Si aici vorbesc de cursuri de calificare si cautat un job mai bun, demonstrat ca esti mai bun si meriti mai mult. Nu trebuie sa fii doctor ca sa o duci bine, poti sa fii si frizer sau zugrav insa trebuie sa fii serios si sa cresti mereu ca sa iti fie bine.

      Sau te poti resemna si sa ramai amarat, dand vina pe statul paralel, oculata mondiala si alte conspiratii.

      Indecis. Tu ce zici?2119
    • Are dreptate Deea, in afara de vreo doua strazi din centru, parcul central si gradina botanica, nu prea ai ce sa vezi in Cluj. Daca te uiti pe internet ce obiective sunt in Cluj, primul pe lista e salina Turda. Cat despre ardeleni, nu cred ca vei gasi vreunul foarte suparat ca nu va mai fi vizitat vreodata de Deea.

      Comentariu apreciat.419
    • Nu-i fain nici atunci dar macar incasezi niste chirii.

      30
  8. Ce e fain in Cluj: oamenii.

    Ce e nasol in Cluj: oamenii.

    Ce e foarte nasol in Cluj: traficul si aglomeratia.

    Ce e foarte fain in Cluj: aeroportul cu multe zboruri in orase civilizate.

    my2c

    Comentariu apreciat.359
  9. Aici IT-ist consultant. Locuit ceva timp la Cluj in diferite zone pentru ca WFH. Concluzii pro si contra:

    Contra:

    – asa zisul „Silicon Valley” e maxim 1/4 adevarat, cine nu crede sa caute: „Recorder IT-ul si clujenii” unde toti spun la unison ca e de fapt „Mumbaiul ( India ) Romaniei”. Pentru cei non tehnici o imagine simplista: firmele de croitorie unde se lucreaza volum pentru branduri X, dar beneficii… sinteza: outsourcing masiv

    – calitatea vietii este sub orice critica din top 3 chestii de baza: infrastructura, parcuri, locuri de plimbat. Exemple:

    Infrastructura: se circula pe alocuri ca acum 2 secole cand carutele mergeau prin centru. TIRurile intra pe Blvd Muncii pe unde tramvaiele nu au refugiu… au murit oameni din cauza asta mai exact TIR + unghi mort + oameni alergand pe trecere dupa tramvai.

    Parcuri: in cel mare cu tigara aprinsa intri pe o parte si iesi prin cealalta cu tigara neterminata unde din orice unghi vezi „in afara” si implicit masini etc, practic imposibil sa te deconectezi sau sa te simti in parc.

    Locuri de plimbat: centru minuscul unde te invarti maxim 10-15 min pe jos. Ganditi-va ca la Cluj in „Top 3” lucruri de vizitat iti este recomandata Salina Turda care e la 30-40km distanta sau lacul Tarnita la 30km.

    – oamenii sunt extrem de diferiti in functie de zone. In Centru preponderent sunt studenti si turisti. „Clujeanul” din Mansatur care e 1/4 din populatia orasului e ft diferit de cel din Andrei Muresan ( clujean vechi ) sau cel din Faget ( clujean antreprenor ). Cine vrea sa inteleaga ce si cum sa caute „Manastur satele unite” sau sa vada un tabel cu demografia dupa WW2…

    Pro:

    – impresia despre unguri mi s-a imbunatatit simtitor
    – am ramas amic cu cativa oameni de pe acolo

    Concluzia: ai o raza de 2km unde vezi asfalt vopsit si cladiri faine unguresti, iar apoi ai realitatea din cartiere precum Mansatur, Marasti etc. Cine a stat minim 1 luna la Cluj intelege ce zic. Cam jumatate din cei cu care am ramas amic si mai discut ocazional au planuri sa plece, unii deja au facut asta.

    Personal nu pot sa inteleg cum inca exista studenti care aleg sa mearga acolo si in majoritatea cazurilor ajung sa locuiasca in Floresti sa faca 2-3h in trafic zilnic si sa castige sub 1000 euro…

    Cand te gandesti ca IKEA a ales al 3lea oras Timisoara si al 4lea Iasi pentru extindere… cine isi imagineaza ca oamenii astia nu fac studii si analize inainte e naiv. Paradoxal langa Floresti pe un teren de 7-8 hectare unde era targul de masini o sa se deschida un mare magazin de jucarii… asta desi Clujul dpdv geografic e in inima Transilvaniei, dar cine sa isi puna astfel de intrebari ?!

    Orasul cu cea mai „dinamica piata imobiliara”… si „Silicon Valley” de Romania…

    Comentariu apreciat.5210
    • Ikea vrea demult la Cluj, problema e ca la un moment dat in procesul de cumparare/vanzare a terenului cumva se afla ca Ikea e pe partea celalate, brusc creste pretul, „Ikea” zice pas.

      109
    • Imi si imaginez ceo de la ikea cum se scoala in fiecare dimineata si se intreaba daca au cumparat sau nu terenul ala la cloooj. Si imi mai si imaginez restul prostilor de pe glob, care vand terenul cu un pret si dupa aia afla uimti ca se face ikea pe terenul lor.

      112
    • @RaulN: Bulevardul Muncii nu este in centru. Este chiar la marginea orasului si ar fi bine sa nu ai treaba seara prin zona aia ca e zona rau famata, poti vedea ziua toate chestiile stradale sparte si distruse de etnici. Majoritatea locuitorilor nu au de-a face cu zona respectiva, decat daca merg la fabrici in zona aia.

      In centru, ca sa ajungi in parc, cauti 10-15 minute loc de parcare, apoi de la parcare mai mergi vreo 15 minute pe jos ca sa ajungi in parc. Sau mergi la Polivalenta in parcare si pierzi timp in trafic sa ajungi pana acolo. Nu e o atractie care sa merite efortul, decat daca ai drum prin zona.

      Hint: asfaltul vopsit verde nu ii pt unguri, sunt piste de biciclete.

      65
  10. Orasele mari din Romania au ajuns la un nivel fain de civilizatie, oricat de multi carcotasi ar fi. Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov, Constanta, Oradea, Sibiu, orase mari in care nu te plictisesti, orase cu foarte multe zone curate si aranjate, restaurante bune, cafenele bune, locuri de plimbat, muzee faine, alte atractii culturale.

    Mi-ar placea sa am o bagheta magica si sa-i intorc in timp pe carcotasi, nu mai departe de anii 2000. in Bucurestiul plin de gropi si caini vagabonzi, in Clujul prafuit si plin de magazine vechi si cladiri ponosite, in Brasovul care in afara de zona veche era tot Orasul Stalin. Be lipseste glanda aia care ne ajuta sa ne bucuram de ceea ce avem.

    Comentariu apreciat.6011
    • NOU
      #55

      Asta cu „sa-i intorc in timp pe carcotasi, nu mai departe de anii 2000” zici ca esti guvern si ne spui cat de bine o ducem, ca in 2000 aveai o dacie 1300 de care te rugai sa porneasca, si acum ai o dacie la care ii pornesti incalzirea din telefonul mobil.
      Normal in plm ca arata mai bine, ca au aparut (la noi) o gramada de utilaje, scule, materiale, care fac lucrurile sa se intample mai repede, mai bine, mai ieftin. Si in China arata mai bine.

      De boschetari si suedeji ce zici, si aici stam mai ok fata de 2000 ?

      1413
  11. Clujul e noul bucuresti. Aglomerat, imbacsit, rar mi-a fost dat sa vad undeva in miezul zilei (in timpul saptamanii nu in weekend) plina parcarea la mall. La ambele malluri. Pline full de trebuia sa dai cateva ture sa gasesti un loc. Masini parcate neregulamentar pe trotuare, cai de access, benzi de circulatie.
    Un oras de evitat din punctu meu vedere, daca vrei sa ramai sanatos mental.

    202
    • tu mergand cu treburi importante la mall… nu ti-a zis ca autorul ca e plin de oameni cu bani in Cluj? unde vrei sa ii sparga daca nu la mall?

      04
    • Fiindca merg toti cascatii plictisiti sa se plimbe aiurea. Si mai vin de prin satele din jur la cumparaturi. E halucinant cat de aglomerat a ajuns cotetul ala de oras.

      01
  12. si de marcajele de le strazi nimic?

    60
  13. NOU
    #61

    City break sau afaceri?

    00
  14. nativ clujean aici.

    Din pacate orasul a devenit scump chiar si pentru noi, cu toate ca si eu si sotia lucram in IT si avem salarii bune.
    Scump in sensul ca o iesire la restaurant ajunge lejer la 2-300 lei / cuplu.
    Scump in sensul ca mancarea pentru o familie de 4 depaseste 5000 lei / luna. Pranzul la corporatie ii in jur de 30-40 lei / zi

    In ultima vreme facem city-break-uri de o zi in AlbaIulia, Oradea, Zalau.

    Nu comentez de tineretul activ care are in fiecare zi un concertutz, un workshop, o oportunitate de socializare.

    Am renuntat sa ma intreb cum se descurca cei cu job-uri normal platite, sunt magicieni probabil.

    132

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube