O centralizare scurtă, ca să ne dăm seama de starea învățământului…

Ce computere au școlile?

Simplu. Anul dării în folosință, ce procesor, cât ram. Trei detalii care sunt pe undeva prin birourile directorilor. Și apoi putem să le împărțim pe căprării. Alea din laboratoare. Alea pe care le-au primit cadrele didactice în 2012 sau în 2020 ca să lucreze pe ele. Digitalizarea școlii, știți voi.

Core2Duo, tati, cu 4Gb de ram și XP. Asta avea învățătoarea lu’ fi-miu acum niște ani. Își luase un laptop din salariu ca să poată face una alta, dar computerul școlii aia era.

Ați văzut vreo știre cu tabletele alea date anul trecut? Câte s-au dat, câte nu s-au dat?

nmxrylwlxsn413

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. S-avem pardon, dar calculatoarele din școli sînt mai bătrîne de atît, că le-au schimbat profii cu alea de acasă, cu Celeron monocore.

    00
    • NOU
      #2

      @Hash. eu aș spue așa: maybe you should think twice? societatea care nu tolerează furtul a fost experimentată, în România până în 1989; concluzia? nu funcționează. nu cred că este relevant cine și în ce măsură nu respectă regulile (evident, în afară de cei direct implicați, care fie se duc la pușcărie, fie devin angels pentru start.up-uri). viața merge înainte și este întotdeauna cu 2 pași înaintea oricărei comunități, oricât de sofisticată ar fi ea. soluția? tu, comunitatea X, să ai mare grijă de cei care gândesc altfel decât majoritatea; evident, tu, comunitate X, trebuie să admiți că împreună cu câțiva einsteini vei crește și ceva jack-the-ripper.i. asta este, în viață toate au un preț.

      00
    • NOU
      #3

      scuze. scriu aici în timp ce prepar salată de vinete. pur și simplu nu am fost atent.

      00
    • Ar trebui să încerci să fii mai coerent, a ieșit cam convolută exprimarea.

      In comunism nu se pedepsea marea corupție – activiștii de partid erau bine-mersi, erau supra-oameni. Trafic de influență cat cuprinde. Mica corupție, furatul din fabrică, era tolerată. Schemele piramidale, capitalismul feroce, care puteau duce rapid la pauperizare, erau interzise. Corupție era și atunci. N-aș zice că nu tolera furtul.

      Oricum e cinic și fals să susții că o societate care nu tolerează furtul nu funcționează; dimpotrivă, una care tolerează furtul e disfuncțională. Este una din lecțiile de baza ale economiei politice – macroeconomie. Îmi place să cred că ești de acord ca guvernarea sa fie exercitată de profesioniști, iar nu de oportuniști inculți cu gura mare care spun prostii, și care pot prăbuși bunăstarea unei nații. Citește puțină istorie interbelică, pare că suntem într-o situație similară.

      00
    • NOU
      #5

      @Hash. 1) am să încerc să țin de sugestia ta privind claritatea în gândire/exprimare; ar fi fain să.mi și iasă; 2) supra.oamenii regimului comunist erau, numeric vorbind, foarte, foarte puțini. tatăl meu a fost secretar de partid, o poziție relativ importantă pe acele timpuri – dar asta nu l.a. scutit să bage șantier 12 ore/zi în condiții de Stalingrad și să stea la rând la butelii împreună cu toți ceilalți. de fapt, singurul avantaj „palpabil” a fost că au primit un apartament în centrul orașului, într.un bloc de ingineri/doctori/profesori – și asta după nașterea celui de.al 2 copil. și, poate, concediul standard la mare/felix. mult, puțin, nu știu. 3) prea multe nu cred că se puteau face în perioada interbelică fiindcă țara abia ieșea din neolitic – by the way, cam toți anti-comuniștii își construiesc discursul de parcă Petru Groza a fost numit prim-ministru în Elveția, ceea ce, evident, n.a fost cazul.

      00
  2. Sincer, cât timp teleșcoala copiilor merge, mi se rupe de starea generală a nu știu cărui domeniu.

    00
    • Durerea asta in fund fata de ceilalti incepe sa-si faca simtite efectele.

      00
    • @hash Ce ne intereseaza furturile masive din educatie sau sanatate, tu ai vazut ce bani de seminte a smenuit BOR in 13 ani ?! /s

      @Eftimie mare pacat ca ultimul articol nu l-ai publicat aici. Ce macel ar fi fost in comentarii :D

      00
    • Mare pacat, ce sa zic. Era doar o chestiune de timp. Puteam comenta si fara sa-l publice deloc, oricum era clar ce va contine.

      00
    • Atitudinea pleaca de la lucruri marunte – „ce ma intereseaza pe mine ca femeia de serviciu fura din sapun”.

      Nu poti sa ai o societate sanatoasa daca majoritatea membrilor ei tolereaza furtul intr-un fel sau altul.

      Mie mi se pare hilar ca lumea acuza marea coruptie, dar la mica coruptie inchide ochii. Unde punem limita, facem o lege care specifica un prag de jos sub care coruptia e acceptabila? Aia care fura mai putin, decent, sunt baietii buni, si ceilalti cei rai? Oare nu fiecare baiat rau a fost initial un baiat bun? Daca pe ‘baietii buni’ mai avem instrumente directe sa-i corectam, credeti ca pe ‘baietii rai’ ii mai corectam cumva? Cine sa-i corecteze daca de la un nivel incolo sunt numai ‘baieti rai’? Trebuie sa fie cineva nebun sa incerce sa faca ordine cand inoata impotriva curentului; nu vine sustinerea de nicaieri, si, sa fim cinstiti cu noi, etica si verticalitatea morala nu tin de foame si nici nu te apara de amenintari.

      Orcium lucrul asta nu o sa-l transam, sistemul de coruptie functioneaza binemersi de mai bine de 50 de ani (daca nu si mai mult).

      Presa nu poate decat sa informeze, ea nu ia atitudine.

      Ma deranjeaza iritarea asta fatzarnica manifestata doar in discutii private, dublata de lipsa de atitudine atunci cand ea, coruptia, apare flagrant. Nu putem astepta ca doar o minoritate sa ia masuri; nu functioneaza. Minoritatea va fi data repede la o parte de ceilalti care aproba tacit astfel de lucruri.

      00
    • @N
      @Eftimie mare pacat ca ultimul articol nu l-ai publicat aici. Ce macel ar fi fost in comentarii 😀

      Care Eftimie? Ăsta?
      https://bit.ly/30pHh9X

      Nu, mersi! Ia-l tu acasă și porcăiți-vă cât vreți!

      00
    • @Alin(a) lasă răspopitul, ia zi tu cum de ai butonul ăla magic și albastru sub comment number?

      00
    • @Marsten
      M-ai prins, eram și eu „undercover” și era frumos…pentru butonu’ ăla albastru am spălat vase o vară întreagă la șăfu’ în foișor.
      ___________________
      Scuze, am încercat o glumiță nereușită…nu știu cum a apărut…e foarte probabil să fie o autocaptură © Eftimie și eu s-o fi preluat cu tot cu [Editează]

      00
    • Eftimie să se ducă să… îmbrățișeze popi.

    • Bine că n-a trebuit să golești beciul…

      00
    • Eftimie e exact ca actorii aia care își dau cu parerea despre microbiologie. Adică scrie misto dar e un jeg de om.

      00
  3. De când caut un laptop cu Windows XP…

    00
    • Ca sa ce? Daca vrei XP pe un laptop mai nou pune-ti un vitrual box si pui pe el ce sistem de operare vrei. Ae am un scanner foarte bun, dar vechi, la care nu s-a mai dat update de driver de la XP. M-am chinuit de mi-a iesit pe nas pana am aflat de virtual box. Acum pornesc virtual box, care e de fapt o masina virtuala si pornesc XP-ul instalat pe el. Scanez ce am nevoie foarte usor si gata.

      00
    • Ei caca, masina virtuala doar pt scan.. turboscan pe telefon n-ai auzit?!?

      00
    • @Alex: de distracție. Am auzit de virtual box, am și folosit, dar io vreau un laptop cu Pentium III și Windows XP. De plăcere.

      00
    • Am un Sony, ceva cu Pentium III mobile cred… Avea XP pe el candva… Dau la schimb pe o curea de Apple Watch sau pe una de silicon ptr Panerai. Deal?

      00
    • @Pallmac: nu-s fan apple, n-am o curea extra pentru Panerai.
      Sunt destule pe ebay.

      00
    • Am găsit laptopul lui taică-meu, Celeron, Windows XP. Bootează în 15 minute. Îl dau ieftiiin! Pentru cunoscători, doar. Rog seriozitate 😇

      00
    • Cautati pe facebook grupurile de retro games si vintage hardware, vedeti cati bani puteti lua pe laptop-urile vechi in stare buna. O sa fiti surprinsi.

      00
  4. Profesori care, după un an jumate de pandemie, timp în care au fost destul de mult în online, și au avut permanent măcar unul sau doi copii în online, au în continuare probleme de dat drumul la cameră, de dat un share, de verificat online niște teme, de actualizat o nenorocită de platformă făcută ca pentru proști. Și pe care îi ajută copii de 10 ani să se descurce cu IT-ul.
    Ce sisteme au? Școala e privată, sistemele sunt noi și performante, rezistența la online e mare în continuare, și doar frica de disponibilizare (că privatul nu se joacă aiurea pe banii „clienților”) îi face să încerce în silă treaba cu online-ul. Nu, din fericire, nu toți sunt așa, aș zice că doar 10%, și nu toți sunt în vârstă, ceea ce mă sperie și întristează puțin.
    Aș pune pariu că sunt destule școli de stat unde au computere destul bune, cel puțin în marile orașe, dar nu numai. La naiba, la mine în satul natal, în fundul Bărăganului, aveau ăia la școală PC-uri mai bune decât ce aveam eu acasă acu’ vreo câțiva ani. Și era școală d-aia cu 20 de copii. Dar mă îndoiesc că cineva știa sau voia să le folosească. Asta e la nivel național, dar preferăm să zicem că nu au cu ce, că nu au net, că sunt străvechi etc. Aiurea! Au de toate, dar n-au chef. Adică n-a contribuit nici un părinte pe nicăieri până acum la cumpărat de componente IT pentru dotarea școlii? Nici o sponsorizare, nimic, nimic? Doar eu știu vreo 5 cazuri printre apropiați.

    00
    • Se întâmplă asta pentru că i-a durut în cur, fix de aia.
      Nu ai cum ca într-un an jumătate să nu găsești pe cineva, care să-ți pună la punct sistemul cu tot ce trebuie, să-l configureze în așa fel încât să fie funcțional.
      Nu trebuie să se deplaseze cineva: cu team viewer moca, cu scoate mufa, bagă mufa, rrroger, probă de mike, 2.10 country-side, rezolva problema numa decât. Uațap+ teamviwer+ poze+ apel video= love. Trebuie doar să se vrea.

      00
    • Nu e un pic am pulea treaba asta cu profii care nu vor sa invete?

      Adica, „Bine mai pula, Gigel tre sa invete la vreo 12 13 materii cu sansa limitata in viata de a da bacul si a-si stabili directia si traiectoria si tu nu poti sa inveti in 2 ani cateva cacaturi optimizate cu UX si efort sa fie totul cat mai simplu si intuitiv, cacaturi pe care si elevii la randul lor le invata oricum daca nu le stiu deja.”

      00
  5. In 2004 parca Nastase lansase „Euro 200” , multi copii si au permis atunci un PC.

    Am o ruda care a luat prin programul ala si primise PC cu Kubuntu/Linux… i-am pus XP.

    La noi inca se scrie cu creta pe tabla… un whiteboard e cateva sute de lei.

    00
    • *urasc creta, urasc praful de creta si cum se simte el pe maini, urasc sunetul pe care-l scoate creta pe tabla*

      00
    • Asta cu whiteboard-ul e trista maxim, am prins scoli cu whiteboard-uri… nu sunt bani de un sapun in multe scoli, ele depinzand direct de primarii… ca sa folosesti whiteboard ai nevoie de carioci, de solutii sa stergi ok tabla, de solutii sa stergi marker permanent de pe ele… ca sunt multi copii mici care dau rateu.

      E cam aiurea cu chestiile astea, atat timp cat nu-i reglementat nimic, nu se face nimic cu cap… ar trebui sa ai chestiile astea in lege. Scoala x are 10 clase, primeste lunar materialele astea… sau banii pentru ele.Altfel e o bataie de joc continua.

      In 7 ani am cumparat din banii mei sute de caiete, zeci de markere, zeci de cutii de creta, cateva truse didactice de geometrie… si nu-i vorba ca ma plang sau ceva de genul, dar parca n-ar trebui sa fie treaba ta ca profesor sa cumperi caiete pentru elevi…

      00
    • @Pyro … ca profesor de matematica, schimbam cam 4-5 sacouri pe an din cauza la creta.

      00
  6. :) 2010 septembrie… nu o sa uit niciodata cand am mers prima zi la o scoala din mediu rural si aveau in sala de informatica, 12 calculatoare HP puse stiva pe orizontala unu peste altul in doua coloane de 6… monitoarele puse insiruit. Asa stateau de 2 ani… sala avea trasa 3 randuri de retea, cu routere si tot ce trebuie, calitatea-ntaia, 3 randuri… Dupa 2 dupamese si 2 saci de nervi le-am rezolvat pe toate, facut frumos sa mearga cat de cat… ce zici tu cu dual core si 4gb de ram, era bine daca era asa… Tin minte ca aveau Windows 7 + tot felul de softuri educative, erau praf softurile… nici sa razi de ele nu erau ok, toate facute pe milioane grele de euro.

    Pe la finalul anului scolar, ma suna directoarea… ordin de la minister, nici nu a mai trecut prin inspectorat… toate scolile trebuie sa-si puna window 10 pe toate calculatoarele posibile… aveam ceva cheie licente kkalau, nu interesa pe nimeni, era important sa consumi cat mai multe. Dupa instalat Windows 10… dezinstalat frumos si lasat ce era inainte, ca nu mergeau cu 10 aproape deloc.

    S-au furat miliarde grele de euro cu digitalizarea scolilor, cam la nivelul banilor furati de Nastase &co cand a fost programul de renovare al scolilor… si uite asa suntem vai de noi.

    PS: In Australia au o lege ca fiecare scoala este obligata sa schimbe toate computerele, laptopurile, tabletele la 3 ani… stii ce fac cu ele dupa 3 ani? Cheama o firma care se ocupa cu e-waste si vin aia si le iau toate si le recicleaza… dupa 3 ani. Laptopuri cu i5 si alte alea… aruncate practic.

    00
    • Și marmota învelea ciocolata. Unde? În Australia împreună cu cangurul.

      00
    • Ajung la vanzare refurbished, nu le toacă nimeni. Într adevăr, I5, I7… ajung la vânzare în India sau pe acolo. La români ajung stații de lucru din Europa, ultimul stoc pe care l am văzut la vânzare erau din ceva call center IBM.
      Nu vrei așa ceva acasă. Da, sunt performante în anumite direcții, silențioase ca moartea da’ dacă vrei să bagi o placă video n ele trebuie să pui mâna pe flex. Chiar am un midi tower Thinkpad pe aici, I5 cu tot felul de brizbrizuri. A fost 400 de lei, cu 16 GB de ram după el, hard disk și tot felu’. Atâta și face.

      00
    • -18 voturi, dar tot n-am văzut legea.

      00
  7. „Ați văzut vreo știre cu tabletele alea date anul trecut? Câte s-au dat, câte nu s-au dat?”

    S-au dat destul de multe, unele pe facebook Marketplace si altele pe olx.

    00
  8. La fi-miu (Bucuresti, clasa VII) au primit toti din clasa tableta – chiar daca nu voiau; Nimeni din clasa nu le foloseste; zac in dulapuri. Maxima bataie de joc si risipa de resurse. Romanica !

    00
  9. Fii-miu a primit tableta de la scoala. Avea displayul crapat. Am cerut schimbarea ei, mi-au zis s-o trimit la service – gasirea serviceului a fost o aventura in sine pentru ca nu raspundea nimeni la telefon, si am ajuns la al treilea service subcontractor. Am trimis-o doar ca sa mi se spuna ca displayul nu e acoperit de garantie si ma costa 300 de lei schimbarea lui. Le-am spus s-o pastreze, i-am dat laptopul meu lui fii-miu.

    00
  10. Sa se dea ordonanta de urgenta sa bage niste RTX 3090-uri

    00
  11. Ohoooo. Si reteaua micro.. soft.. cu „penismanul” ala unde e? In 2010 am auzit pt prima data intr-o scoala, aici o sa fie probleme…
    Problema are mai multe ecuatii.. cine plm intra,in educatie la Info, la 21 -22 de ani pe 350 E? Cand viata ii ofera altceva?
    Vrem creiere? Le platim? Dam bani? Avem atunci pretentii?
    Iar pute a hoit liberal si apoi evlavios PSD-ist (aia care, cica, repara) subiectul.
    * ii astept pe useristi sa umfle panzele.

    00
  12. NOU
    #44

    Computere? La începutul anului la școala copilului am fost anunțați că vom primi manuale noi. Dar mai prin noiembrie. Aparent au fost luați prin surprindere că școala începe la mijlocul lui septembrie.

    00
  13. Vali, cred ca invatamantul romanesc, la fel ca satul romanesc, ar trebui sa moara, asa cum bine spuneai acum ceva timp. Si sa fie creat ceva nou, curat si pe baze solide si fara furaciuni. Vise erotice, stiu.

    00
  14. Bai, si totusi…
    Baietul meu are Chromebook, la scoala privata.
    Am avut de la scoala recomandari intre ipad si Chromebook, iar eu aveam un Pixelbook putin folosit.
    Contul e facut de scoala si folosesc Google Classroom.
    Pt video au google Meets.

    Pe aproape orice gioarsa cu procesor 64 de biti poti pune Cloudready (ChromeOS) si merge decent, fara dureri de cap sau pretentii de jocuri 3D.

    Problema este putin mai adanca, adica nu a facut nimeni (din ce stiu eu), un manual despre solutiile tehnice la indemana, care sa fie implementate rapid de orice scoala, pentru ca profesorii astia sunt orice, mai putin ITisti!

    Apoi, cand ai 30+ elevi pe ecran si jumatate stau cu camera inchisa, e foarte greu sa faci ceva.
    Ei se fac ca le pasa, noi ne facem ca ascultam.

    00
  15. bit.ly/3AMs53a – asta-i cretină. Trebuie internată.

    00
  16. Hai sa zic si eu din ce stiu: computere praf, adrese de mail pt scoala @yahoo.com!!! (La fel e si in multe primarii).
    Profi care vor sa faca meditatii gratuite la matematica sau sa stearga praful de pe calculatoarele alea antice ca sa ii mai invete pe copii una alta, dar nu au fost lasati de directori.
    Eu am cumparat din banii mei un laptop, o imprimanta si alte materiale didactice pt copiii de la o gradinita din mediul rural. (primaria a considerat mai prioritar sa construiasca o ditamai vila pt angajatii primariei)

    00
    • eu prin 2000 +/- 1 mi-am instalat pe un cyrix m2 un server de mail. pe un dial-up de 56k. l-am lasat conectat si m-am dus la un vecin si mi-am trimis un mail. a mers.

      in 2021 mi se pare absolut penibil sa ai orice firma si cu atat mai putin institutie a statului @yahoo.com.

      00
  17. Depinde foarte mult de zicala Omul sfințește locul. Dacă directorul vrea poate face rost de ce este nevoie. Dacă nu-și dă interesul .. Școala unde lucrez are rețea bună, laboratoare IT dotate mai mult decât decent, in fiecare clasa se afla un PC ( catalog electronic) , video proiector, tabla albă. Dacă un cadru cere laptop primește. In cancelarie, imprimante/ copiatoare. Se asigură markere, soluții de ștergere, hârtie de scris, birotica de bază. De când cu pandemia, fiecare clasa are camera performanta pe trepied, televizor pe perete. Softul catalogului electronic integrează Zoom , faci onlineul direct de acolo. S-au primit licențe MS Teama, s-au făcut instructaje etc. Deci, lucrurile sunt ok. Puțin mai încolo, liceul băiatului cel mare ( fost liceu cu profil electronic) nu poate face online decât asincron, nu are o rețea pe măsură. Urmărește fiu-miu profesorii pe telefon, primește fișe și le rezolva după. Delăsare maximă. Am văzut scoli in rural , unele dotate altele vai de capul lor. După chipul și asemănarea directorului și comunității.

    00
  18. NOU
    #54

    în urmă cu vreo 2 ani, la sfârșitul unui proiect de reabilitare a unei școli 1-8 dintr.o localitate mică din HD, îmi spunea directorul: acum 20 de ani, aveam 211 copii, împărțiți în 6 clase, 3 dimineața, 3 după.masa. și duminica cumpăram cretă de la Metro și ziceam Doamne.ajută că nu sunt probleme cu salariile. acum, într.o clădire nouă cu dotări la nivel de Finlanda, mai sunt 18 copii. și vor pleca și ei-și cam asta a fost. e nebun/dezinteresa/incompetent cineva de la minister? greu de zis. la prima vedere ai spune că sunt resurse risipite inutil; la o privire mai atentă realizezi că fără această risipă într.un deceniu țara asta va deveni o colecție de câteva insule (aglomerări urbane) într.o mare de sărăcie/subdezvoltare. eu unul habar nu am care este cea mai puțin rea soluție.

    00
  19. NOU
    #55

    oarecum off.topic. nu am idee ce înseamnă asta din pdv tehnic, dar chiar ar fi nevoie de un buton de care să fie atașată posibilitatea de a șterge comentariile aiurea plasate, cu greșeli flagrante sau pur și simplu stupide sub limita de îngheț. zic și eu.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile