Ce partid?

Am 39 ani si n-am fost niciodata inscris in vreun partid politic. Am cochetat, e drept, cu Partidul Liberal, dar nu am fost niciodata convins sa ma inscriu, desi am fost impins de cateva ori "hai, ma, ca avem nevoie de oameni ca sa-i punem in pozitii cheie". Eu credeam ca in altfel de pozitii. Gata cu glumele, acesta este un articol serios.

"Ideologic" sunt liberal. Pentru ca-mi place libera initiativa, imi place ideea de antreprenoriat, imi place cand sunt putine obstacole cand vrei sa faci o afacere. Nu cred ca o societate poate supravietui pe termen lung cu impozite de 50%. Inchipuiti-va cum ar fi un TVA de 50%… Insa, nu am percutat niciodata cu Partidul Liberal din simplul motiv ca am cunoscut cativa oameni de acolo. Care, credeti-ma, n-au nici o treaba cu "doctrina". Singura doctrina este banul. Dar asta e valabil in orice partid (din România).

Ce vreau de la voi? Am 39 ani si simt ca a venit momentul sa fac pasul. Sa nu-i mai las pe altii sa-si bata joc de viata mea, de strada mea, de curtea mea, de impozitele mele si de TVA-urile mele. E timpul sa ma balacesc cu porcii, daca nu vreau sa-mi reprosez peste ani ca i-am lasat, din indolenta, toleranta si scârba sa-mi invadeze viata, strada si curtea. Intrebarea este: in ce partid pot intra, pentru a putea câstiga o tribuna, un loc din care sa-mi spun pasurile si sa incerc sa schimb lucruri?

Partidele mari nu ma atrag deloc, din cauza faptului ca acestea au fost deja la putere in România si ne-au aratat deja cum NU vrem sa fim condusi. Si, ca sa fiu cinstit, cred ca locurile sunt cam ocupate, nepotismele sunt regula, iar noii veniti trebuie sa linga multe funduri pentru a ajunge la microfon.

Prietenii imi spun ca doar nu m-oi duce la PP-DD. Ei bine, nu vad de ce, in contextul actual al României, PP-DD ar fi un partid mai "câh" decât PSD sau PDL sau PC. E mai frecventabil un plagiator, un turnator la securitate sau un isteric decât un Dan Diaconescu? De ce?

Deci, intrebarea este deschisa. Ce ma sfatuiti sa fac, in ce partid credeti ca as avea o sansa sa-mi fac vocea auzita? (As vrea totusi sa nu ma sfatuiti sa NU intru in politica, caci decizia asta am luat-o deja)

scris de un cititor care dorește să rămână anonim

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. NOU
    #1

    In Miscarea populara.

    00
  2. Mi-am adus aminte ca si eu vroiam sa ma inscriu intr-un partid inainte de alegeri :)

    00
  3. Partid propriu… ceva de genul: partidul WWW care se pisa pe toate generatiile prost crescute, oamenii fara coloana, oamenii care dupa liceu au citit doua carti (gen.. EU) si in general pe toata Romania!

    00
  4. Facem un nou partid, de la zero, în care nu se pot înscrie cei ce au fost membrii în alt partid. În ală te înscrii !

    00
  5. De ce să te înscrii într-un partid? de ce să nu faci unul? Partidele actuale păcătuiesc prin faptul că sunt formate de sus în jos, fără a avea o bază reală. Neavând această bază reală, nu există presiune în vederea îndeplinirii unei misiuni sociale – îmbunătățirea calității vieții societății – ci doar o presiune în vederea îndeplinirii misiunii „găștii” de la conducere, care este doar îmbunătățirea calității vieții proprii (și a rudelor).
    Neexistând baza, nu există nici presiunea ideologică, astfel că partide declarat de dreapta iau măsuri de stânga, partide declarat de stânga continuă măsuri de dreapta.

    O clasă politică nu are cum să fie mai bună decât societatea din care provine. Ei sunt atât de buni/proști cât le permitem noi să fie.

    00
  6. La tinerete suntem toti comunisti in gandire.
    Spre batranete suntem liberali.

  7. Ma regasesc in articol. Si eu am avut aceleasi porniri acum 2 ani. M-am dus la o intalnire de partid la palatul Ghica, un partid nou, cu o programa ce o studiasem in prealabil si in a carei structura credeam si eu, parea logica, organizata si aplecata spre problemele reale ale societatii noastre. Dezamagirea a venit repede cand a inceput sedinta de partid. Mentionez ca partidul era nou infiintat, nu este in parlament.
    Cum spuneam, dezamamagirea a venit rapid cand a luat cuvantul presedintele partidului. Era un domn in etate, trecut de varsta pensionarii, frustrat pe viata si cu o mentalitate comunista.
    Totul a fost organizat intr-o manira neprofesionista, am asteptat peste 1h sa inceapa conferinta, toti cei care au luat cuvantul erau emotionati si isi inghiteau cuvintele. S-a sfarsit cum a inceput, ca un vis frumos. Visul se numea iosefinii, marele magician. Am plecat cu un gust amar si am capitulat, nu cred ca ne putem guverna singuri iar istoria nu ma contrazice. Ii urez succes prietenului tau si ii tin pumnii.

    00
  8. Eu inca nu m-am implicat in nimic de genul asta, insa cunosc o persoana de aici : si imi place ce vad la ei.

    00
  9. poti sa faci un partid daca nu esti leader?

    00
  10. Deci tu esti primul care vrea sa faca ceva in folosul comunitatii.

    Toti cunoscutii mei din politica (primari, consilieri, directori), sunt sustinuti puternic financiar de oameni de afaceri care au nevoie de aprobari speciale, ordonante, hotarari etc.
    Daca vrei sa-ti spui oful, faci rost de bani si incepi prin presa scrisa sau televiziune. cea nationala ca la otv vorbesti un an di nu te aude nimeni.

    00
  11. Ce tare, primele 2 voturi la comentariul de sus au fost negative. Comuniștilor !

    00
  12. „Ideologic” sunt liberal. Pentru ca-mi place libera initiativa, imi place ideea de antreprenoriat, imi place cand sunt putine obstacole cand vrei sa faci o afacere”

    daca vrei sa intri in politica, uita tot, lasa printipiile si ideologiile deoparte, si baga-te cu capu-nainte in partidul de la guvernare sau in partidul care are cele mai mari sanse sa castige alegerile viitoare! NU, tu NU POTI sa schimbi ceva! tu NU ai puterea! tu esti prea MIC! dar daca nu cade, intotdeauna pica :))))

    00
  13. Partidul Verde… sau daca stii germana, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, FDGR

    00
  14. Interesant. Si eu mi-am pus problema asta de foarte multe ori, insa n-am gasit nici pana astazi un raspuns. Desi am o gandire destul de sociala, si PNL-ul ar fi o alegere buna daca porcii astia ar guverna dupa doctrina, nu bani.

    00
  15. Acum ai de ales:

    PSD: nu merita
    PNL: nu ai ce cauta atata timp cat nu vi deja cu bani pentru a face alti bani.
    PDL : poti incerca, partidul acum se reface dupa niste plecari, ai loc.
    PP-DD: vorbeam de partide da?
    FC: Nu prea sunt consecventi in ceea ce fac.
    Noua Republica: Prea mic pentru a te face auzit.
    Miscarea populara: un partid ce este la inceput, promitator dar parerea mea este ca o sa se fasaie rpd.

    00
  16. Eu cred ca un partid al oamenilor influenti in internet ar avea un mare succes. Si sunt de accord cu Ariel ca cei ce au fost inscrisi deja in partidele mari sa nu fie acceptati, de asemenea ar trebui ignorati si cei cu dosare penale pentru evaziune si alte metode de inselare a statului.

    00
  17. NOU
    #17

    „Ideologic” sunt liberal. Pentru ca-mi place libera initiativa, imi place ideea de antreprenoriat, imi place cand sunt putine obstacole cand vrei sa faci o afacere”

    ideologic la nivel international,in tarile mai dezvoltate, liberalii sunt aia de stanga impotriva corporatiilor,ecologisti,pro gay etc.Daca vrei ceva de dreapta cred ca mai sunt niste partidulete dezvoltate in jurul PDL gen Noua Republica sau partidul ala nou care il face Base acuma.
    Acum realistic vorbind intr-un partid mare fara sa cotizezi ceva sau fara sa fii vreun orator/populist care sa atraga voturi imi este greu de crezut ca o sa poti detine o functie care sa te faca sa schimbi ceva.pana la urma prtidul ce obtine de la tine.Mai e si varianta sa fii popincurist si spagar si atunci ai mai avea sanse dar dupa aia nu te mai ia nimeni in serios.
    Sfatul meu personal este sa lasi vrejeala cu politica si sa-ti faci ghilda de wow sau grup de farmat in diablo III.Se castiga mult mai bine si poti influenta soarta lumii de acolo

    00
  18. Iti recomand Noua Republica – un partid de dreapta alcatuit din oameni care nu au mai facut politica. NR este singurul partid de dreapta pornit de la zero (de la firul ierbii) care nu are in spate structuri FSN-iste.

    00
  19. NOU
    #20

    Zoso, era sa fac infarct! Tu, 39 de ani? Chiar vroiam sa-ti zic ca te ții bine când am văzut ca-i guest post! :D

    00
  20. Cititorule anonim nu trebuia sa te obosesti sa scrii 6 paragrafe de text pentru raspunsul pe care deja il stii: Base te asteapta cu bratele deschise si cu un partid nou creat deja pentru tine. Si citind ce neinspirat te plangi mai bine nu intra in politica ca ii faci de ras.

    00
  21. NOU
    #22

    indiferent de optiune, ma bucur sa vad ca vrei sa faci mai mult decat sa injuri autoritatile. chapeau.

    00
  22. @Andrei, deci Noua Republica este un partid curat, dar este prea mic ca sa poti face ceva cu el, nu? Asta zici.

    Pai si atunci de ce sa nu intri in el si sa-l faci mai mare? De ce mentalitatea asta de a nu pune osul la treaba? Iti spun eu un secret: in momentul asta, e cam singurul partid in care daca intri, poti si face ceva. Tocmai pe ideea asta ca e mic. In celelalte partide tre sa dai cascavalul gros ca sa poti sa ajungi in fata. Aici poti ajunge pur si simplu pentru ca pe multe zone nu este aprope nimeni :) Dezavantajul partidului mic, dar CURAT!

    Uite, spui ca nu te poti face auzit la Noua Republica. Eu (sunt membru, daca nu s-a inteles pana acuma :) ) tocmai am iesit ieri cu un comunicat de presa pe o problema locala in doua dintre cele mai importante ziare locale. Asadar, te poti face auzit daca vrei sa faci treaba si dintr-un partid mic :)

    E adevarat ca nu poti rasturna guverne cu partid de 2%, dar il poti duce la 3%, la 5% pentru alegerile din 2016. Important e sa fie popendulat cu oameni. Si apoi chiar asa: 2% (vreo 100-150 si ceva de mii de voturi cel putin, in functie de prezenta la vot) ti se pare putin lucru pentru un partid pornit de la zero si format din oameni care n-au mai facut politica pana acuma? Nu e chiar asa mic. Tre sa ai in spate resurse importante ca sa faci mai mult intr-un timp mai scurt :)

    00
  23. nu politicienii transforma lumea. politica fac cei care s-au ratat in orice altceva. si nu doar in romania. probabil (nu sunt sigur) e posibil ca prin norvegia, islanda, danemarca sa fie ceva diferit dar si aia sunt totusi politicieni.

    00
  24. PER – Partidul Emigrării dîn România.
    Ăștia se reînoiesc permanent, funcțiili dă conducere trec de la unu’ la altu’… șanse mari dă avansare.

    00
  25. O buna parte din oameni care se perinda pe aici au legatura cu politicul intr-un fel sau altul (mama, tata, unchiu’ s.a.m.d)

    00
  26. Discursul are erori de logica…
    Sptiritul de antrepenoriat, si „cochetatul” cu liberalismul nu cadreaza cu lamentarea „doctrinei banului”, Un atreprenor nu produce nimic. El are angajati care produc pentru el. Ce-l intereseaza nu e marimea productiei cu banul. Al lui!
    Welcome to the liberal side…
    Spiritul de antreprenoriat nu cadreaza bine nici cu cautarea micului partid in care care sa te inscrii. Fii atreprenor pana la capat Organizeaza tu partidul.. Zi-mi la ce mansarda ai sediul ca sa ma duc (poate) sa ma inscriu si eu. Cand suntem indeajuns demulti – adica ” voce care sa fie auzita” o sa te lasam sa negociezi cu sacalii din partidul mare ( intamplator, in cazul de fata ala liberal ) o felie din cascavalul lor.
    Nu in ultimul rand: Politica inseamna in primul rand vizibilitate: sa stii sa primesti injutaturile zambind, sa induri oricate ca sa-i impui partial punctul tau de vedere.
    Cate minusuri iau eu pentru ce scriu eu aici anonim e nesemnificativ. Sunt sanse mari sa numai recitesc comentariile deci sa nu ma afecteze amsolut deloc. Daca tu anonimule vrei ca vocea TA vrei sa fie auzita, trebuie mai intai sa ti-o asumi.

    Incepe cu pasi mici: cat de greu e sa convingi o scara de bloc ca demes

    00
  27. Ironica denuntarea orientarii catre bani a PNL-ului in conditiile in care autorul anonim se refera la ideologia liberala tot referitor la afaceri. Apoi nu stiu de unde liberalismul = vrem taxe mici. In majoritatea cazurilor e chiar pe dos. Involuntar a iesit mai mult „vreau o felie mai mare din placinta pentru mine” decat a „vreau sa schimb lucruri”.

    Cognitive dissonance is a bitch.

    00
  28. NOU
    #29

    Pai, daca as fi in locul tau, as face altceva:
    1. M-as duce intr-o tara care are minoritati p-aici gen Turcia (Ungaria nu, aia au UDMR si alte prostii, nu mai e loc, comunitate inchisa etc), Siria, Armenia (varujan vosganian anyone?), o tara de mana mai praf dar cu minoritate, ai inteles ideea.
    2. Mi-as lua cetatenie acolo, m-as converti la religia tarii aleia.
    3. As incepe sa fiu FOARTE activ in comunitatea aia, as da pixuri si zahar la batrani, pregatindu-ma de alegeri, TOT TIMPUL e campanie electorala, nu lasa pe altcineva sa-ti zica altceva.
    4. Bazandu-ma pe crescuta mea popularitate, as incepe sa atac grav omu’ care tine de districtul meu.
    5. I-as planta droguri in masina cand nimeni nu-i atent si as chema politia. TADAAA, nu mai am contracandidat. Daca insa apare altu’, repeta pasii 4 si 5.
    6. Ajung parlamentar.

    00
  29. NOU
    #30

    Noua Republica este cel mai curat partid ,poti sa te convingi si singur. Bafta!!

    00
  30. In politica daca intrii ori esti escroc ori erou. Daca ai interese e locul bun de a escroca bani publici, daca esti capabil ai fi un martir sa intrii acolo.

    Chiar daca intrii intr-un partid bun si faci activism sincer si pasional, ce te face sa crezi ca peste cativa ani nu va fi deturnat partidul catre scopuri personale, financiare?

    Atata timp cat politicienii ajung prin vot democratic ei sunt reprezentativi. Prin dictatura am pus nebuni, prin vot hoti si incompetenti. Dar au fost reprezentativi. Inca ne miram cat de bine s-a potrivit Ceausescu, acestei natii in asa fel incat pana ce si rusii se mirau cum ne descurcam asa bine cu dictatura fara ei.

    Viata e prea scurta ca sa schimbi un popor care in final nu va da doi bani pe tine.

    00
  31. prima data trebuie ras tot, cu spaclul pana la caramida. Dupa aceea putem vorbi si de culoarea partidului.

    00
  32. mai sunt multi imbecili care sa explice cum miscarea populara e un partid nou, care promite?

    00
  33. Daniela, partidul o fi nou dar oamenii sunt vechi :P

    00
  34. Cred ca trebuie sa-ti clarifici doctrina.
    Sa spui ca esti liberal dar sa nu intelegi ca taxele indirecte (tva-ul) sunt cele care tin economia iar sprijinirea liberei intiative se face prin micsorarea taxelor directe insemana ca nu intelegi prea multa economie.
    Tva 0 nu este o optiune pentru o tara europeana care-si asuma bolnavii si pensionarii, este valabil petnru micro state sau pentru state foarte capitaliste cum erau SUA pana sa-si imuna democratii doctrina.
    Daca esti liberal european ar trebuii sa-ti alegi partidul care promite taxe minime pe munca si pe profit si care in momente economice grele impoziteaza consumul respectiv TVA-ul.
    Si eu eram liberal, pe vremea cand PNL-ul era condus de Tariceanu, consider si acum ca a fost un prim ministru foarte bun dar avand un partid mic a ajuns al varianta tampita de a se baza pe PSD in parlament asa ca a marit nejustificat pensiile si nr de bugetari.
    Concluzie: Ai 39 ani, gandeste-te ce poti face la 55 de ani intr-un partid si alege-l pe ala care in 20 ani va conta. PSD-ul actual este foarte tare pentru ca resuste sa para de stanga si sa faca doar lucruri de dreapta:
    Adica nu mareste nimic, nu angajeaza, ba chiar mai da si afara din administratie, nu reduce taxe pana nu se consolideaza bugetar dar pare de stanga…
    PNL-ul nu mai e partid e jucaria unui retardat cu dorinte de marire.
    PD-ul este uzat si nu Blaga e optiunea potrivita sa-l refaca, UNPR-ul e cel mai comunist partid cu doctrina stangista asumata, PP-DD este unpr-ul anului 2013.
    O varianta: PNL in 2014 dupa ce pica Antonescu sau partidul pe care si-l va face Chiliman.
    A doaua varianta F9, – un proiect bun dar hipstarii nu-l plac pe Naumovici asa ca nu place la media…
    Noua Republica sunt conservatori nu liberali.

    00
  35. NOU
    #36

    Toti politicienii din PSD, PDL, PC si din alte partide mari au facut afaceri cu statul, au furat de la buget. Dan Diaconescu nu a facut niciodata afaceri cu statul. Ce este mai bine sa alegi? Un jeg care a furat si o sa fure in continuare sau un prost (Diaconescu) despre care poti spune doar ca POATE O SA fure, dar nu a mai facut asta pana acum.
    P.S. Nu sunt fanul nimanui, de toti imi este greata.

    00
  36. NOU
    #37

    La 39 de ani,inca nu nu a inteles cum merg lucrurile.

    „, un loc din care sa-mi spun pasurile si sa incerc sa schimb lucruri?”

    HAHA

    00
  37. Sugestie de partid: Forta Noua (F9) – o colectie de oameni care, declarativ, s-au saturat de ce se petrece in tara asta si vor sa puna osul la munca. Si eu cochetez cu ei, ma duc la sedinte si le urmaresc discutiile din grupurile in care sunt inclus. E o sugestie de urmarit pe viitor, avand in vedere ceea ce-si propun.

    00
  38. Independent, ce are? daca esti vreun fel de Nicusor Dan (adica daca ai facut ceva pentru comunitatea in care traiesti), doar ca ceva mai pragmatic si desptept cred ca poti reusi sa obtii un post de consilier local.

    problema e sa nu vrei sa ajungi direct la palatul paralmentului. ;)

    00
  39. Partidul Nicusor Dan pls

    00
  40. „[…] They have this naive conception of power. They say power, power! Give me power! Nobody can give you power. Power doesn’t come in cans. When I hear Carmichael (Stokely Carmichael) asking <>[…] They do not realise that it’s the long term projects, things that you go about patiently and quietly that will achieve results. Once you have realised that, you are not gonna waste your energies on hatred, you are not gonna waste your energies on anything except building.”

    00
  41. Partidul ala in care ai relatii, oameni care te vor sustine atunci cand vei vrea sa dai cu cascavalul pentru o functie.

    00
  42. Va multumesc tuturor pentru comentarii. Nu ma asteptam la atat de multe. Imi cer scuze ca n-am venit mai devreme sa interactionam, abia acum am ajuns in zona.

    Raspund aici fara sa ma raportez la un comentariu anume.

    1. Partid nou e exclus. Este foarte greu, iar daca nu ai o „scula” mass-media in spate, te dai cu capul de pereti. Si asta chiar daca ai bani de aruncat pe fereastra.

    2. Noua Republica, Miscarea populara… ma uit, vad, nu prea sunt atras. Miscarea populara – desi am cunoscuti chiar printre fondatori – ma tem ca e prea „ideologic” pro-Basescu. Cred ca e timpul ca acest domn sa faca un pas in spate. Iar in acest partid el deja a facut un pas in fata. Noua Republica, nu reusesc sa simpatizez cu Neamtu. Mi se pare un orgoliu prea mare pentru un partid.

    3. Partid cu internauti/facebook-isti… nici ca gluma nu mi se pare cine stie ce :-)

    00
  43. Sa vedem unde sunt sau au fost de gasit orientari liberale. Las deoparte mamutii (interlocutorul nu e curios – nici eu, şi-au dat măsura). Pana acum au esuat PLD, URR. Au fost asimilate de arborele FSN-ist sau de alte partide. Noua Republica pare sa aiba perspectiva. Daca rezista. Isi cresc propri lideri, nu s-au lasat infestati cu figuri care sa ii lege de spectrul de pana acum. Sunt pro business, proprietate privata, stat suplu… dar au orientari conservatoare cand e vorba de familie, identitate etc. Ramane de vazut… FC ar fi si ei pro business, dar au cateva probleme: Au pornit pe caii mari ai lui MRU care par obositi acum. Au pus in locul start-ului asimilarea unei structuri existente cu origini discutabile. Au inca putina vizibilitate datorita unui „fost” si a altora carora le-au deschis foarte repede usile. Ar mai fi F9 care inca nu combat, nu sunt prezenti. De fapt, nu sunt inca partid. Si desigur MP, cu „consilierii”. Nici ei nu sunt partid, dar au logistica „de sus”. Preiau structuri intregi din fosta armata a lui Basescu. Vor creste dar, foarte probabil, vor perpetua si obiceiurile vechi. Ma intreb cat de pro antreprenoriat poate fi acest copil cocolosit. Sunt dependenti, stiu ca „Daddy’s Gonna Pay for Your Crashed Car”… Nu stiu ce poata sa iasa din initiativa lui Chiliman… pas.

    00
  44. 97% din comentariile de mai sus sunt paralele cu tot ceea ce inseamna politica, partide, ideologii samd.

    Daca nu vrei sa te implici pe viitor, ci vrei doar sa fii un simplu membru, gandeste-te la trei lucruri pe care vrei să le respecte/facă/propună/promoveze partidul tău ideal.

    Dacă vrei să te implici, fă același lucru și mai adaugă și trei obiective pe care ți le propui.

    Decizia va fi mult mai ușoară.

    00
  45. @Adi presa scrisa sau televiziunile sunt imune la mecanismul aprobarilor speciale, ordonantelor etc? Sau il sustin indirect?

    00
  46. nu cred ca Romania duce lipsa de politicieni. duce lipsa de cetateni care sa nu se lase calcati in picioare.

    00
  47. Cred ca niciodata nu am vazut atatea voturi negative la atat de multe comentarii…mai ales la unele relativ…pasnice (gen FDGR). Zoso, cu articolul asta ai atras multi postaci (votanti?) de partid si stat sau partid-stat.

    In alta ordine de idei, orice partid…din alta tara. Si eu mi-am pus intrebarea asta acum cca 2 ani, am studiat, am citit doctrinele, m-am uitat la oamenii care le compun, am si vb cu unii dintre ei si am tras concluzia ca Romania este o tara in care speranta a murit (si vasilica, si ionica, etc…) sau, de fapt, nu cred ca a existat.

    00
  48. capitalismpepaine.ro as recomanda si eu. Mai radical, dar macar e ceva.

    00
  49. În PLM.

    00
  50. Fă tu unul (al tău) fără moși, babe și toți obosiții că apoi o să venim și noi încet-încet și ne strângem de o ceată de 4-500 de oameni (sau poate chiar mai mulți români) pentru a îi da jos pe actualii, foștii și viitorii ciurucuri care nu vor face nimic pentru țară.

    00
  51. De ce vrei musai sa incepi cu un partid si nu cu un ong de exemplu? Daca vrei sa ajuti oamenii din jurul tau poti incepe cu/la un ong iar daca esti destul de bun partidele vor veni ele la tine. Sunt si exemple publice destule

    00
  52. E tare ca vrea sa intre in politica, dar momentan ramane anonim; cam de cacao inceputul

    00
  53. …poate F9?

    00
  54. cristian, s-a semnat in comentarii, este un anume Fluture

  55. Haidi bre… cine nu știe de Fluture?

    00
  56. As vrea sa raspund comentariilor de mai sus, apropo de „doctrina liberala”. Dragilor, nu am pretentia ca stiu toate punctele din „cartea liberalului 100% liberal” sau din statutul FDP (pentru cunoscatori, partidul liberal german). Am spus ca sunt mai liberal in gandire si actiune, asta nu inseamna ca sunt de acord cu tot ce presupune liberalismul. La fel cum nu sunt de acord nici cu stangismele PSD-ului (de exemplu), care moare de grija oamenilor.

    Va multumesc pentru comentarii. Le apreciez pe toate, inclusiv scuipatii (na, ma pregatesc sa intru in politica).

    00
  57. @Fluture

    Zoso spune ca esti important.Cica i-ai dat bani lui Florin Grozea.Inscrie-te in partidul muzicienilor daca tot stii pe greii din industrie.

    00
  58. @delavrancea – nu i-am dat, ci i-am imprumutat. Si chiar mai mult de atat. Dar asta tot nu ma califica la partidul muzicutelor.

    00
  59. @mybraibquit: buna idee, e un tip de la mine din județ, Grosaru, care e reprezentantul comunității italiene de ceva timp. Loc caldura in parlament asigurat si nu l-a întrebat nimeni ce legătura are cu Italia, in afara de faptul ca la un moment dat a fost consilierul nu știu cui italian, care a fost reprezentantul comunității.

    @restul: mai usor cu Noua Republica, când totusi e condusă de un increzut si un cretin ca Neamtu (si nu ma refer la performanțele academice).

    00
  60. Deci toți ați înțeles că nu ZOSO vrea să intre în politică ci autorul articolului, da?

    00
  61. Ai sa fi zdrobit ca un gandac ce esti.

    Locul multimii si al gagautelor care „vor sa ia atitudine” nu este in partide sau in candidaturi sau la tribune. Rolul lor e in multime. E in clasa muncitoare si de mijloc care moare de foame si care e batjocorita in toate felurile posibile si imposibile.

    Anonimul cu moaca de anion care vorbeste de doctrine si schimbari ne arata ori ca mizeria de mai sus e o propaganda tip promovare-jeg la adresa pp-nustiucum-, ori ca vrea tribuna sa se simta si el patron in vreun fel, ori ca e inconstient si nu are ce cauta nicaieri.

    VREI SCHIMBARE?! ia parte la revolta tata, simpatizeaza cu nemultumirile oamenilor, blameaza salariile de 3 lei ale medicilor, pune umarul la ridicarea muntelui alaturi de profesori, urla ca sindicatele nu exista, scupia televiziunile care il promoveaza pe matura si capatos, injura lipsa infrastructurii, opune-te prostirii prin biserica, IA PARTE LA REVOLUTIE !

    Doar asa se obtine schimbarea. Nu prin partid sau prin functie sau prin tribuna sau prin faptul ca oamenii ies in strada si tu stai acasa la tv si esti de acord cu toti aia de pe net care sustin ca oamenii nu au iesit in strada din cauza ca nu exista nimic in tara asta ci din cauza ca au fost platiti. Nu asa se obtine schimbarea.

    ppPestePansat, nu a existat niciodata si nici nu va exista vreodata. Iar faptul ca daca te-ai nascut nomenclaturist – vei muri nomenclaturist si daca te-ai nascut gagauta – nu vei ajunge niciodata nomenclaturist, nu iti da un semn de gandit, atunci punct si de la capat…

    00
  62. Fa-ti propriul partid. Cu blackjack si hookers.

    00
  63. Imi place ca voi vorbiti despre partide, doctrine, ideologii, puneti etichete partidelor samd, insa habar nu aveti care e diferenta dintre Republica si Democratie, ce e stanga, ce e dreapta, de ce se ajunge la oligarhie (adica fix ceea ce traim acum), de ce a fost atat de importanta separatia puterilor in stat (Alexis de Tocqueville). Fara a cunoaste aceste lucruri suntem ca pe vremea revolutiei franceze. Si urmeaza sa le aflam si noi.

    Probabil, din cate observ prin jur.. Giurgea style.

    “And hence when by their foolish thirst for reputation they have created among the masses an appetite for gifts and the habit of receiving them, democracy in its turn is abolished and changes into a rule of force and violence. For the people, having grown accustomed to feed at the expense of others and to depend for their livelihood on the property of others, as soon as they find a leader who is enterprising but is excluded from the houses of office by his penury, institute the rule of violence; and now uniting their forces massacre, banish, and plunder, until they degenerate again into perfect savages and find once more a master and monarch.” – The Histories 6.9.7-9, Polybius (ca. 200–118 BC)

    https://youtube.com/watch?v=KFXuGIpsdE0

    00
  64. Din 2014 strainii vor putea cumpara terenuri si vor constata ca politicienii din ultimii 23 de ani au aranjat totul ca sa nu se poata castiga din agricultura. Fiind bogati, vor finanta un nou partid care ajuns la putere, o sa schimbe multe.

    00
  65. In PNL, dar iti trebuie rabdare foarte multa si ficati tari. Ca e un partid vechi si e greu de patruns. Dar, daca ai rabdare, poti sa reusesti. Rabdarea e punctual cheie. Am coleg de facultate care e mare in PNL. Chiar mare. Nici mintea si nici integritatea nu il dadeau afara din casa. Dar a intrat acolo acum 15 ani si a asteptat. A urcat pas cu pas. Nu a facut greseli mari, si-a tinut gura cand a trebuit, s-a aliat cu cine a trebuit, nu a riscat mult. Problema e sa stii ca trebuie sa astepti 10-15 ani.

    A doua optiune, mai tentanta si mai riscanta, e Miscarea populara. Avantajul e ca pleaca de jos, deci e mai usor de patruns. Esti acolo de la bun inceput si asta e un mare avantaj. Exista evident riscul sa nu „decoleze”. Si trebuie sa intelegi ca si acum si in viitori ani o sa fie un partid pro-Basescu. Trebuie sa accepti si asta. Dar, daca reuseste sa intre in parlament, nu o sa fie asa pentru totdeauna. Peste 10 ani Basescu o sa fie istorie.

    Si un sfat, scuze ca il dau: partidul ala, oricare ar fi el, e o organizatie care cauta puterea si avantajele care decurg din asta. Asa e aici, asa e in toata lumea asta. Nu mai privi intrarea intr-un partid cu atat idealism („sa fac ceva pentru comunitate”). Este evident o conditie de baza pentru a fi un politician bun pentru alegatori, dar nu cred ca reusesti daca doar asta ai in cap.

    Eu alte optiuni nu vad acum.

    00
  66. Bun, inca un om care isi pune aceeasi intrebare ca mine. Eu insa am ajuns la concluzia ca intrebarea e oarecum gresit pusa.

    In mod firesc nu ar trebui sa iti doresti sa te alaturi unui partid ci ar trebui sa iti doresti sa infiintezi unul nou. Notiunea de grupuri de initiativa nu e noua, au tot exista in jurul a diverse teme, cu sprijin din exterior sau auto-sustinute.

    Idea principala e ca ar trebui sa formezi un asemenea grup de initiativa care sa isi propuna rezolvarea unor probleme simple, nu neaparat politice cat administrative. Creand notorietate la nivel local poti ajunge, pe masura ce clarifici doctrina, sa aduni membri, sustinere financiara, si notorietate.

    Apoi primul pas il reprezinta alegerile locale. E mult mai usor sa obtii rezultate in cadrul unor comunitati mici, iar unele localitati, precum cele aflate in preajma oraselor mari, in care s-au mutat sau se vor muta multi tineri de 30-40 ani, probabil ca ar alege politicieni noi ce candideaza indepedent sau din partea unor partide necunoscute la nivel national.

    In aceasta faza e important insa ca in cadrul proiectului sa nu puna accent pe individualitati ci pe o serie de solutii comune pe care toti le vor sustine neconditionat. In acest fel nu risti sa ajungi ca Nicusor Dan, 10% voturi pe primarie dar nici o reprezentare in consiliu. Formand echipe, sustinand grupul, ajungi sa ai marje de negociere atat in consiliile locale cat si in cele judetene. Chit ca reprezentarea e mica (10%) accesul la resurse e vital. Si apoi e vital ca resursele atrase sa fie corect si transparent folosite.

    Intr-un orizont de timp rezonabil (5-10 ani) astfel de miscari locale pot ajunge sa reprezinte modele de buna practica pentru alte miscari locale si, mai mult, acestea se pot asocia astfel incat sa constituie o forta si la nivel national, urmand sa obtina reprezentare parlamentara si eventual guvernamentala.

    00
  67. @Perkele, poate ca doar un increzut putea sa faca ce-a facut el: sa creeze un partid de la zero si sa-l si fereasca de opotunisti pana in acest moment.

    In rest… sunt sigur ca Vanghelie sau Ponta nu sunt deloc increzuti. Iar statura lor academica paleste in fata tuturor :)

    In politica, daca cauti perfectiunea, atunci e pretextul perfeect sa strigi mereu: toti sunt hoti si prosti si eu NU MA IMPLIC.

    Daca esti decis sa te implici, atunci alegi raul cel mai mic, na :) Alegi partidul care are valorile cele mai apropiate de ale tale si care le si respecta (ca PNL are valori bune, dar face pe socialistul cand e la putere, ca asta le aduce voturi), partidul in care nu girezi corupti, partidul in care nu girezi odiosi ca Iliescu, care au sange pe maini, sau partidul in care nu trebuie sa te inchini la Udrea (si cine alege MP cu gandul asta, s-ar putea sa aiba o surpriza, si eventual mai bine ar alege chiar Pd-L :)) ). Asa iti alegi un partid. Bine, daca esti oportunist tii cont de ce iti poate da un partid pe termen scurt. De exemplu, PC are puteri mari momentan, desi e un partid minuscul, prin contextul in care a jucat partidul pana acuma si modul in care vrea sa se desprinda. Dar acolo ar tb sa te inchini (la propriu, cred) profesorului Voiculescu :)

    Asa ca, orgoliul lui Neamtu sa fie cel mai mic pacat al sau si al intregii Noii Republici :)

    00
  68. Aratati-mi unul care a schimbat ceva in bine dupa ce a intrat intr-un partid.
    Toti se gandesc la „pozitie”, „las’ ca ajung eu mare”, „ma plimb si eu pe banii altora” etc.
    Iar dupa ce a ajuns, printr-o conjunctura astrala benefica si cotizatii targhetate, acolo „unde trebuie”, nimic bun nu se mai poate intampla.
    Nimic.

    00
  69. Primul pas ar fi liberalizarea legii partidelor. ca momentan n-avem partide ca sunt dobitoci parlamentarii.
    parerea mea ca ar fi bine sa-l cauti pe Dan Masca si sa-l ajuti cu schimbarea legii partidelor. dupaia iti alegi partidul care iti place sau iti faci tu unu :D

    https://adevarul.ro/locale/targu-mures/proiect-lobby-modificarea-legii-partidelor-initiat-targu-mures-1_50cf652c596d7200910ec2c2/index.html

    00
  70. Ca partid singurul care ti-l pot recomanda este NR. E si singurul care se declara de dreapta. Restul tin neaparat sa mentioneze ca sunt de „centru”-dreapta. Adica te poti trezi ca peste noapte sustin si politici socialiste ca doar la „centru” merge orice.

    Daca te extinzi la miscari de dreapta interesante sunt si Miscarea Antitaxe a lui Mihai Giurgea (capitalismpepaine.ro) si F9 a lui Naumovici.

    Miscarea populara si IRL-ul lui Chiliman sunt ambele pline de politruci care si-au dat girul la politicile falimentare de pana acum. Daca nu te-ai simtit bine in vechile partide nu o sa te simti bine nici in astea.

    Indiferent ce partid alegi gandeste-te nu unde este el acum ci unde poate ajunge in 10 ani in special cu ajutorul tau si altora ca tine. In Romania se pare ca cel putin o parte din electorat isi doreste ceva nou, ceva diferit in politica. Nu aceeasi ciorba reincalzita care le e servita de 23 de ani incoace. La alegerile din 2012 atat FC cat si NR erau prea noi, prea firave ca sa stea singure la alegeri. Asa ca ARD le-a inghitit si lumea nu a avut ce alege.

    Dar pana in 2016 partidele astea noi au timp sa creasca si nu m-ar mira sa vedem 2-3 formatiuni noi, fiecare cu cate 5-10% intrand in Parlament si distrugand status-quo-ul de pana acum.

    00
  71. daca nu stii pe nimeni in partidele mici – atunci intri degeaba

    daca nu ai bani destui, atunci trebuie sa ai grija sa nu iesi pe minus

    daca vrei sa faci ceva iti trebuie un partid puternic ( in Ro sunt trei PDL PSD si PNL) restul sunt basini. Iar daca intri aici tre sa stii sa dai cu pumnu in masa, un mentor, un grup de interese (o tabara) si sa stii sa urli la pustanii care au sange destul sa te domine

    cam tarziu.
    mai bine iti faci un ONG si faci ceva pentru comunitatea ta. Fara compromisuri de care ti-a fost rusine pana acum. Caci in primul rand politica asta inseamna – negociere & compromis.

    Sau du-te si bea o bere.

    00
  72. @mike Da, sa merga toti la bere si sa-si planga tara si soarta. Faina treaba. Acolo, dupa cateva beri ai senzatia si satisfactia ca te asculta toti.

    Stiu oameni care activeaza in ONG-uri si incearca de peste 10 ani sa genereze schimbari in sistemul de educatie de pilda. Avem nevoie de un mediu nonguvernamental mai puternic dar rezultatele de pana acum sunt subtiri.

    A accepta fatalitatea ecuatiei PDL – PSD – PNL unde trebuie sa te faci auzit intre oameni ca Rusanu, Simota, Dragnea etc mi se pare trist si fara viziune. Eu as paria pe un manz. As risca. Sau mi-as da un termen in care sa urmaresc evolutia acestor noi formatiuni. Dupa cateva criterii. Nu stiu, dezvoltare in timp a structurilor din tara, oameni promovati, filtru de integritate, transparenta financiara etc. Niste indicatori care sa ma convinga.

    00
  73. @Andrei C. Eu fac o treaba irationala cand merg la vot. Insasi votarea e irationala, adica eu, 1 la milioane crede ca are ceva de spus.
    Stii de ce ma duc sa votez? Ca sa anulez votul unei bunicute comuniste din Baragan. Simplu.
    Dar ca sa schimbi ceva cu adevarat, singur, e utopic.

    00
  74. R1: Nici unul…nu merita nici unul efortul…
    De multe ori m-am intrebat…de ce sa te inscri intr-un partid…ca sa ce? Vrei sa faci bine? Vrei sa fi cunoscut? Vrei sa fi cunoscut ca un facator de bine? vrei ca imaginea ta sa nu aiba de suferit niciodata indiferent de ce vremuri sunt (politice)? …

    O sa muncesti 4-5 ani intre-un partid, o sa ajungi conoscut si influent si cand nu o sa-i convina la un terchea berchea de tine ca ai ajuns prea cunoscut sau aproape atat de influent ca el, o sa devi o amenintare, iar atunci o sa vina sa-ti de la glezne…si gata s-a terminat cariera ta politica…

    Raspunsul e simplu, daca ai cap si esti inteligent: decat sa te spetesti ani de zile intr-un partid, mai bine iti creezi propriul tau ONG si faci cu el toate lucrurile pe care ai vrut sa le faci ca activist… :) . …peste ani, vor veni si satisfactiile…

    Am vorbit din proprie experienta….

    00
  75. Am vazut multe comentarii de genul „intra intr-un ONG”, „infiinteaza un ONG” si fa ce ai vrea sa faci in politica. Am o intrebare: care ONG (infiintat in Romania, nu filiala a altuia mai mare) a avut (sau are) o influenta politica in Romania. Sau care a facut schimbari majore pentru societatea româneasca? Mie nu-mi vine nici unul in minte.

    Sa infiintezi un ONG poate nu e greu. Sa desfasori activitati cu impact major asupra societatii, ma tem ca acest lucru este extrem de greu.

    Ceea ce insa e interesant e parerea multora ca ONG-urile fac sau pot face treaba. Ma mira si ma voi gandi la asta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube