Ce facem cu monedele de 1 şi 5 bani?

monede

Am un pumn de monede din astea, lucioase, noi, care nu imi folosesc la nimic. Care e utilitatea lor? Alea de 10 bani sunt bune, plătesc parcarea cu ele, dar astea mici aşa nu sunt bune nici să îneci lebede cu ele.

Bonus: când apare moneda de un leu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. Pe post de balast pentru bulimice. Sau sa arunce romanii revoltati in Boc. Sa se creada si zmei ca Mezelush(salam) cand arunca cu banii

    00
  2. Eu imi cumpar cafea cu ele. In cel mai rau caz, imi iau coada intre picioare si ma duc sa-mi cumpar tigari, sperand ca vanzatoarea sa nu creada ca vin de la cersit.

    Aduna monezi in valoare de 1 milion si mergi de le depui la banca.

    00
  3. le pastrezi pentru tigari si bilete de ratb.

    eu asa fac

    00
  4. le strangi in borcan si te duci la protest la pompa sa platesti cu ele

    00
  5. Cele de 1 ban eu le arunc. Celelalte (5/10) le depozitez intr-o tava.. s-au strans vreo 100. Le mai folosesc (la misto) la vreun targ care are taxa de intrare 1 leu :))

    00
  6. Uhm, well, n-am primit decat o singura data o moneda de 1 ban si am avut o reactie de genul „wow, nici nu stiam ca se fac din astea!” Pe aia o pastrez ca amintire. :D Pe cele de cinci le adun intr-o cana si cumpar apa cand se aduna mai multe.

    00
  7. Cum la ce sunt bune? Sa pui benzina cu ele! (evil)

    10
  8. Un pumn? Eu cred ca am vreo 3-4 kile :) si nu, nu am participat la protestul la pompa :).

    Cred ca o sa-mi platesc impozitele cu ei. Ultima oara cand am platit impozitul, a trebuit sa iau toate buticurile la rand, la 9 dimineata, ca tanti de la casierie nu avea sa-mi dea rest. Acum o sa aiba :D

    Mi-ai dat de lucru, daca tot i-am scos sa-i pozez, m-apuc sa-i numar sa vad cati sunt.

    00
  9. Eu le arunc la gunoi.

    00
  10. nu stiu de ce..dar cred ca au fost create special cu scopul de a fi enervante sau inutile.
    cred ca e o gluma dar sigur au fost facute din compasiune pentru protestatarii benzinari.

    00
  11. @nihasa: Vinde tot maruntul, o sa scoata astia de la ratb biletele.. :)

    00
  12. Monezile mici le strang si le duc inapoi de la mgazinul de unde le am. Moneda de 1 leu va aparea pana in 2015. Ccia pe atunci vor introduce euro in Romania (dezastru) si ne vor obisnui cu monezi in genul aducand moneda de 1 leu. Hai inflatie, hai.

    00
  13. …Pai un filmulet

    00
  14. stiu ca unu le-a folosit pe post de saibe cand si-a facut casa ca sunt mai ieftine decat saiba in sine

    10
  15. NOU
    #15

    Ar fi extrem de utilă moneda de 1 leu, ar ”fluidiza” mult circulația banilor. :)

    00
  16. I-am numarat. Sunt 82 de lei:
    542 de 10 bani
    143 de 5 bani
    41 de 50 de bani
    10 de 1 ban

    00
  17. Pe cele mici le poti oferi ca premiu la un concurs. :)

    00
  18. Romanii cei bogati, care nu se demit sa ia un ban sau il arunca.

    Ce fac? Dupa ce am facut pe nebuna 30 de ani, mi-a luat cateva luni de stat pe la altii sa inteleg ca e o prostie sa-ti bati joc de bani. Da, chiar si de un leu. Aici primesc la magazin si un cent si salariile poplatiei nu sunt de sute de dolari ca la noi. Si totusi isi iau restul in marunt de la magazin, daca nu au platit cu cardul.

    Dupa ce m-am intors acasa am inceput sa nu-mi mai dau aere si sa primesc si restul in monede si, cand trebuie sa dau rest, il pot da exact. Culmea, se bucura si cei de la magazin de circulatia asta a monedelor.

    Daca la salarii de cateva mii de dolari lumea nu-si bate joc de „change”, bine ca ne-am gasit noi, natie de bogatani, sa ne simtim jigniti de niste monede. Care pana la urma BANI SUNT.

  19. Romanii sunt niste nababi oricum..Cat am stat in Franta am inebunit primind bani de astia mici de ordinul 5 centi. Prtea funny e ca insistau vanzatorii sa ii iei,iar clientii stateau 5 minute pana numarau maruntisul. Nu am vazut pe nimeni sa ii spuna vanzatoarei de la paine sa pastreze restul. stateau cuminti sia steptau sa li se dea un pumn de fise rest.

    00
  20. Daca lasi zilnic tu 0,3 ron si nevasta 0,3 ron ca va e lene sa ii mai luati, intr-o luna sunt 18 ron…cam 10 paini. O familie de 2 persoane care nu mananca paine la greu, mananca 10 paini intr-o saptamana,zic eu.Acum ce parere aveti?! Merita sa iei restul de fiecare data?! Iar daca veni vorba de benzina ar insemna vreo 3 litri de combustibil. Eu fac aprox 35 de km cu 3 litri..2 zile de dus-intors la munca.
    Nici eu nu iau restul,insa cred ca ar trebui sa incep sa o fac.

    00
  21. Ce ziceți de ăsta? https://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/s-a-razbunat-amenda-de-500-de-lei-platita-in-50-000-de-monede-de-un-ban.html

    Asta-i la noi dar în schimb în UK spre exemplu, au „Legal Tender”. Asta înseamnă că în baza Coinage Act 1971 un comerciant / funcționar e obligat să accepte plăți în valoare de 20 de pence plătite cu monezi de 1 penny sau 2 pence, plăți în valoarea de 5 lire plătite în monede de 10 sau 20 de pence, sau plăți de până în 10 lire plătite în monezi de 50 de cenți. În rest cu monede de 1 , 2 sau 5 lire poți plătii până la cât vrei tu.

    La noi funcționarii își mai iau și țeapă ca mai sus.

    00
  22. le dau la cumparaturi cind imi zice ca pretul este de 7lei si 42 de bani si imi zimbeste candid spunindu-mi 7 lei 50. cu monezile de 1, 2, 5, 10 euro centi ce faci ? le arunci ? sint inutile ?

    00
  23. NOU
    #23

    Le folosesc in loc de chipsuri pentru a juca poker. Am deja un borcan mare plin de monede.

    00
  24. ți-ar fi spuso chiar boc, dar nu are de unde ști pentru că nu băse încă nu ia suflat la ureche.

    00
  25. Ar fi utile pt plata taxelor si impozitelor la primarie.

    00
  26. Eu le tin intr-un borcan si cand am nevoie de maruntis pentru ceva(bilet de autobuz, tigari, automatul de la faculta) iau cat imi trebuie.

    00
  27. NOU
    #27

    @Bancosul : cam tot la fel de multe am si eu…

    00
  28. Le pui in cutia milei la Bricostore, McDonalds etc.

    00
  29. Eram la un moment dat la coada la banca si vad cum vine o tanti de vreo 40 de ani si varsa porcusorul de bani, numai cu monede, in punga destinata special acestei proceduri. Intrebata cam cata are in porcusor, tanti raspunde ca vreo 1000 de euro, plus minus 50 de euro. Casierita a inghitit in sec, si a trecut-o in registru. Banii pe care ea ia adus sub forma de monede vor fi transformati in cash si trecuti in contul doamnei, fara sa fie percepute taxe suplimentare. In aprox 3 zile bani sunt in cont. Cand a venit randul meu, am intrebat care e procedura, si mi-a explicat sa ei efectueaza numaratoarea cate 2, ca sa nu greseasca unul, dupa orele de inchidere a bancii. Asa ca strang tot maruntul din portofel cam o data la 2 zile, si umplu sarguincioasa porcusorul.Nu arunc absolut nimic, ca in definitiv sunt bani mei, asa mici cum sunt ei.
    Prin Nemtia te obliga sa iei maruntul, si chiar si fug dupa tine prin magazin daca il ‘uiti’. Eu obisnuita ca asa e normal, ajung in tara undeva la o bezinarie de asta mediocra undeva pe langa Brasov. Cumpar ce-mi trebuie si astept cuminte restul. Vanzatoarea:’n-avem!’ Eu d-acolo, fiind si un pic iritat de tonul ei si un pic cu capsa pusa din ziua precedenta :’Cum n-aveti? Ca trebuie sa imi dati rest.Ca doar costa atat si atat si trebuie sa imi dat rest, si nu vreau gume si porcarii din astea’. La care un prieten ‘ Stiti ea vine din Germania, nu stie cum functioneaza treburile pe aici.’ Jur ca mai avem un pic si il strangeam de gat. Cred ca daca intistam destul primeam si restul ala, oricat de mic era.
    Si maruntul conteaza! Din cate stiu si anumite bancii prin romania efectuau schimburi din astea, insa nu stiu detalii. Oricum merita intrebat la banca.
    Monedele de 50 de bani eu le folosesc pt caruciore la Kaufland and Co. Ca mi-au ‘liftat’ de mai multe ori alea de 50 de centi sau de 1 euro, cand nu eram atenta. Plus ca sunt perfecte la toaletele din benzinariile nemtesti si austriece, pe autostrada.

    00
  30. Le vinzi la fier vechi. Cred ca valoreaza mai mult ca metal, decat ca moneda :))

    00
  31. Pentru diferite razbunari. Eu strang, strang, strang. Bine cam strang degeaba pentru ca buticarii de la colt de bloc s-au dat pe brazda. Restul in gume sau alte jmecherii au cam disparut. Dar sa nu ne pierdem speranta…

    00
  32. Din cate stiu eu, e ilegal sa distrugi bani ;)

    00
  33. Cand mi se aduna prea multe monede, le duc la aprozarul din colt sa mi le schimbe. Se bucura mult de banii marunti – pensionarii care cumpara de acolo asteapta rest si ultimul banut.
    A le arunca denota lipsa de respect pentru bani, lucru care, paradoxal, e foarte des intalnit la o natie care se pretinde saraca, adica Romania.
    Credeti ca nemtii arunca monedele de 1 cent?

    00
  34. in Anglia sunt la unele supermarket-uri mari tonamate unde poti schimba fisele in vouchere de cumparaturi. ar fi ok daca le-ar introduce si la noi.

    00
  35. Eu pun monezile in cutiutele acelea de donatii de la supermarketuri :-) sau diverse magazine. Cateodata mai arunc cu ele dupa caini, dar nu prea au efect.

    00
  36. la Kaufland in Sibiu pana acum 2 luni dadeau rest pana la ultimul ban

    00
  37. Is bune ca ai ce lasa bacsis la supermarket. Mai ales unde iti da un ban rest ;)

    00
  38. le duci la BNR si iti iei lei buni pe ele dupa ce scrii vreo 2 – 3 hartii

    00
  39. În țara pe unde locuiesc eu poți să te duci la bancă cu sacul de monede, îl deversezi într-un automat și banii îți intră în cont.

    00
  40. Eu le dau inapoi de unde le si primesc, de la Kauffland. Singurul unde se da restul asa meticulos, si nici n-am avut parte de priviri urate cand am platit cu ei.

    00
  41. La noi nu prea sunt respectate monezile mici pentru ca nici vanzatorii nu le dau rest iar cumparatorii trec cu vederea sau rotunjesc sumele mai mici de 10 bani.

    00
  42. Aparent nu sunt bune nici sa platesti cu ele la nervi

    00
  43. Utilitatea lor – zero. In fapt, metalul din care sunt turnate e mult mai scump. De ce exista? Asa cum International System of Units standardizeaza unitatile de masura, exista o decizie (nu stiu exact institutia, am invatat la Moneda si Credit da-i mult de atunci si am uitat ca nu-i o informatie sine qua non) care spune ca fiecare moneda nationala trebuie sa aiba subdiviziunea centima. In cazul nostru, moneda de 1 ban.
    Nu prea iau rest in asa ceva ca n-am pe unde sa le mai pun. Folosesc scrumiera de la masina pana face zgomot prea tare de la drumurile noastre impecabile. Dupa aia, scap de ele intr-o benzinarie. La schimb cu skittles-ul, ca oricum ma-nebunesc vanzatorii de fiecare data cand imi iau ceva: „Nu doriti si un skittles, ca este promotie?”

    00
  44. de unde naiba mai primesti monezi de 1 ban rest?

    00
  45. @Dani: mai sunt locuri unde primesti restul la banut. Cred ca e politica magazinului si ca e „zero tolerance” la chestia asta (camere de supraveghere, mistery shopper). Nu sunt multe. Atatea cat sa te faca sa realizezi ca exista si o astfel de moneda. Fizic, nu doar scriptic.

    00
  46. Eu la cateva luni ii numar si de obicei cand ajung pe la 50 de ron merg la banca si ii schimb.

    00
  47. Bai dar cata fudulie pe romani, cata bogatie! Ati ajuns sa aruncati cu bani. Bravo fratilor. In loc sa-i puneti intr-o pusculita si la sfarsitul anului sa va duceti sa luati o paine pentru un orfan.

    00
  48. Organizeaza ceva protest. Dar nu la pompe ca nu mai e trendy. Vezi ceva domeniu virgin la capitolul proteste. Gen florarii.

    00
  49. punkreas :nu cred ca ai voie sa le distrugi,scrie mare pe bancnote(presupun ca si pe monede)

    00
  50. Poti sa lipesti cu scotch cate 10 monede si le dai cand cumperi maruntisuri.

    00
  51. Pun pariu ca 90% dintre cei care se lauda ca arunca sau refuza monedele de 1 si 5 bani, si-ar schimba povestea daca le-as propune sa mi le dea mie in fiecare luna.

    „Ce ma, sa faca ala bani pe spinarea mea? Tu nu stii cum se aduna, de aici 5 bani, de acolo 5 bani, si noi muncim ca prostii sa il imbogatim pe ala.”

    Am dreptate, sau am dreptate? :)

    10
  52. Eu le pun intr-un PET de 5litri! S-a facut jumatate. Nu stiu ce fac cu ei.Stop

    00
  53. ei, stati linistiti ca vor aparea curand masinile de sortat monezi in supermarketuri, si se rezolva:
    vii cu borcanul/purcelul, deserti monezile intr-o tava, aparatul le inghite si le tot invarte in matzele lui, iar pe masura ce scrasneste, ti le numara. la final iti printeaza un voucher pt magazinul respectiv, dar iti si ia cam 10% din ce-ai desertat in tava.

    solutia si mai ieftina: exista pe la papetarii roll-uri de carton, pe marimi de monezi: 1c, 5c, 10c, 25c, fiecare roll avand o capacitate de 100 de bucati (oare?).
    cand se umple borcanul pui copiii la treaba, umpli roll-urile si apoi te duci cu ele la banca. banca ar trebui sa le accepte si sa-ti dea banii inapoi fara sa-ti perceapa comision, dar o inghetata poti sa iei la copii, ori daca sunt mai mari, aia sunt banii lor de buzunar pentru luna aceea.

    00
  54. NOU
    #54

    Eu am avut un client care si-a platit factura cu monede de zece bani. A venit insotit de doi prieteni, razand, pregatiti sa enerveze pe cineva. Dupa ce i-am numarat banii incet si foarte atent de 3-4 ori, pentru ca de fiecare data cand ajungeam aproape de final mi se parea ca m-am incurcat, baiatul a sfarsit parasit de prieteni, (care l-au lasat si au plecat la bere) si a inceput sa ma ajute sa numar banii. Fiind in timpul programului de lucru, nu stiu cine are mai mult de pierdut cand vine sa „protesteze” in felul asta. Daca crezi ca esti smecher, te tin cu mine pana la terminarea programului sa numeram banii si sa astepti dupa chitanta, iar a doua oara………

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile