Ce consider important de avut la casă…

…mai ales dacă o construiți/renovați.

Lumini plăcute.
2-3 surse de lumină per cameră. Veioză, lampă, lustră per fiecare cameră. NU o singură lustră in mijloc, cu becuri vechi și obosite. Au apărut plafoniere led ieftine, 200 lei pentru o cameră, schimbă atmosfera când o aprinzi.

Draperii
Unii preferă perdele care lasă lumina să pătrundă, noi stăm la casă, nu am simțit nevoia, avem în schimb folie ceață pe geamurile de la stradă, să nu se vadă înăuntru dacă ai sub 2m și lasă lumina să intre. Și draperii care pot face camera întunecată.

Internet
Am pus un mesh cu 3 posturi care ne dă internet din fața casei până în grădină. Plus UTP în dormitoare (pentru PC-uri și/sau televizoare), și în camera tehnică (pentru centrala termică și altele care vor urma acolo). Nu e un efort mare, trebuie doar un pic de planificare.

Camera regelui decentă
Gresie/faianță plăcută, în nici un caz lucioasă. Chiuvetă rezonabil de adâncă. Duș încăpător (90cm). Ventilator mirosuri.

Zonă relaxare civilizată
Văd foarte des cele mai incomode și mizere scaune. Masă de sticlă. Cu care ne purtăm cu grijă să nu se spargă. De ce? De ce scaunele alea incomode când scaunele alea clasice de plastic sunt cele mai bune. Un blat măricel este 300 lei la orice magazin de bricolaj și niște picioare metalice 500 lei și ai masă pentru următorii 10 ani. O canapea de exterior confortabilă. Se udă pernele? Se usucă ele, nu trebuie să luăm perne de ciment că poate se udă un pic.

Utilități la exterior
Prize pe la extremitățile casei, apă pentru stropit și spălat, o chiuvetă cu scurgere gândită, nu aruncată undeva.

 

 

bricolaj-imobiliare-renovare

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Fie ti mila si da o recomandare pt perne de exterior…

    243
  2. La baie sa fie ventilator silentios, chiar daca e mai scump. E cu rulment si tine mult timp.

    Comentariu apreciat.330
  3. Cât mai multă lumină naturală. Ferestre, uși de calitate. Daca vă construiți casa de la zero, de preferat driveway ( fără gard in față eventual) nu zgârceala la curte cât mai mare și parcat mașin a/ile pe străduță etc

    191
  4. Nu știam ca iti prinzi parul în coc :)

    200
  5. Poti da mai multe detalii de foliile alea de pe geamuri? Le-ai pus singur, de unde’s luate, nu iti iau mult din caldura soarelui iarna?

    51
    • Eu am luat de la Hornbach (anti UV si caldura). Aplicate pe interior.

      F ok, se simte dif de temp in iulie august si ziua nu se vede de afara (fara a fi tip ‘oglinda’).

      42
  6. Poate sunt eu invechit, dar plafoniera si gresie in dormitor? :o

    818
  7. Pisicina sa fie semideschisa, incalzita si sa poti sa o inchizi complet in perioada rece! Feeder automat pt pestii exotici din iaz!

    Comentariu apreciat.330
  8. Preț de primă mînă(Brașov) la picioarele forjate pentru masă?

    32
  9. Păi și nimic despre colecția de topoare?!?- mărime, acces, amplasament, polizoare?!?
    Auxiliare pentru cei din Dacia albă, nu e și ei oameni?!?

    60
  10. Cani cu toarta, pentru ceai.

    132
  11. Le bifez pe toate, acum mai imi trebuie casa…

    Comentariu apreciat.280
  12. O agenda cu numere de telefon – instalatori, electricieni, poate un automatist, gradinar, zugravi. Asta daca esti ca mine , cu 2 maini stangi si ale-n gips…
    Si bani!

    50
  13. Bai, da’, nici unu’ nu stie care e primu’ lucru care trebuie cumparat la o casa noua si sa fie comod?!?
    Presu’ de la intrare! 😁 Sau e valabil doar pentru noi, saracii, care stam la bloc?

    In plus, in living e nevoie de o canapea sau un coltar cu extensie pentru dormit cat mai comoda asta daca n-ai camera pentru musafiri. La un moment dat, am dormit la un prieten si avea cea mai ieftina saltea ca presul meu ar fi fost mai comod.

    42
  14. Ok. Fiecare cu preferințele lui. Mie imi place faianța lucioasă pentru că o pot curăța mai ușor, mă scuzaț, luna asta nu vine filipineza la curățenie. In plus, in baia principală mi-am pus una albastră lucioasă cu model in ape, când sunt in cadă parcă as fi in acvariu, imi place de mor. In afara bucătăriei mi-am pus gresie din aceea de exterior marmorată care imită piatra de râu, n-aș schimba-o neam. Referitor la draperii, niciodată. Sunt depozite de praf, la mine e mult praf si ar trebui să le spăl ca pe lenjeria intimă, thanks but no thanks. Am preferat niște rulouri interioare ușoare, care alunecă parte peste parte si obturează partial sau total. Plus că îmi eliberează spațiul ăla ocupat de draperii , ceea ce e foarte bine. Asta am văzut in apartamentele din state, ăia nu sunt cu perdele si draperii cum avem noi, la dormitoare au rulouri de toate felurile iar la livinguri nu pun nimic, doar folie pe exterior. La început mi se păreau dormitoarele prea austere, dar cu timpul m-am obișnuit si mi-am dat seama că problema era la mine, crescută in cultul perdelelor la care toate gospodinele deveneau sclave, ba chiar se transformau in statut social.

    118
    • @Ambra, există posibilitatea ca praful ăla, în lipsă de perdele și draperii, să intre și să se așeze peste tot prin casă și prin plămânii celor din casă? Nu știu unde locuiești, dar în București este incredibil de mult praf peste tot. L-ai șters și în câteva ore este la loc. Deci mă gândesc că poate perdelele și draperiile mai opresc din cantitate, mai filtrează… Nu știu, zic și eu.

      24
    • Praful ăla, cand se pune peste tot, este aspirat, nu rămâne in draperii să-l împrăștie mâțele când se cațără pe ele. Da, si mâțele fac parte din problema draperiilor si perdelelor. 😃
      Punctul de vedere al unei femei care întreține casa este de obicei diferit de punctul de vedere al unui bărbat care nu stă toată ziua cu laveta si aspiratorul in mână. Femeia e mai ancorată în problemă, vreau să zic. 😄 Si încearcă să găsească soluții care să-i ușureze munca, nu să i-o facă mai grea in numele falei si a „ce se poartă azi in materie de perdele și faianță”.

      90
    • La casa, mai ales daca este in zona uscata și prăfoasă, obligatoriu sistem de ventilatie cu recuperare de caldura.
      Poate fi centralizat sau pentru fiecare camera.
      Ventileaza continuu si filtreaza praful

      00
  15. geamuri cat mai mari
    canapea confortabila sa am unde sa ma relaxez
    covoare

    110
  16. Nu cred ca ai dat ca exemplu de must have in casa scaunele alea…

    180
    • Am citit in The Monocle Guide to Better Living ca e important sa ai acasa acelasi confort ca la terasa improvizata a magazinului mixt din sat.

      150
  17. daca sunteti in faza de proiectare/constructie luati in calcul:

    – trasee AC pre-instalate pregatite pentru montajul unitatilor;
    – asigurati panta de scurgere dus/balcon/terasa/alee perimetrala casa (basic, stiu, dar cand intri la dus dupa meserias si vezi panta invers sau o placa ne-plana o sa faci infarct);
    – cand pozitionati prizele/scurgerile/racord apa la bucatarie discutati si cu mobilistul, poti avea surpriza ca o priza sa pice fix in spatele masinii de spalat vase si va trebui mutata priza (apropo, luati-va MSV!), mobilistul va stii dimensiunile standard si alte tips/tricks pentru asta;
    – apropo de mobilisti, nu doar pretul conteaza, daca va pune intrebari de genul: ce MSV vrei, 45-60? cat are frigiderul? deschiderea usii nu merge cum vrei tu ca iti dai cu ea in frunte, daca masoara holurile sa vada daca are loc cu marfa etc, e de maritat! iarasi e basic, dar e meserias si iti deschide ochii
    – daca materia prima pentru mobilier poate fi discutabila (pal/MDF etc) nu va limitati la feronerie, aia trebuie buna! o balama/amortizor de calitate de tin o viata, iar bucataria ramane in linie. Apropo, neaparat amortizoare la inchidere sertare/usi!
    – intrerupator cap-scara
    – nu va faceti balcon la casa, mai bine formezi o cornisa pentru un dressing walk-in de metrii aia

    141
  18. Eu niciodată n-am fost atât de fericit la zugrăvit ca ăia doi din poză….. O fi de la vopsea?

    120
  19. Geamuri mari, rulouri electrice aer condiționat

    40
  20. Fiecare cu ale lui dar eu nu înțeleg aplecarea asta pentru detalii la baie. Eu petrec acolo 10 min/zi pișu+caca, 15 min/zi spălatul, dușul, etc. 1.5% din timpul unei zile.

    22
  21. Am plafoniere cu led in toate incaperile, dar le aprind din an in pasti, cand am vreo lucrare si e nevoie de lumina puternica, adica aproape niciodata.

    Iluminatul e fie natural pe timpul zilei, fie de la veioze si/sau spoturi seara, incat sa am parte de o ambianta difuza, placuta.

    Initial am avut parchet laminat in toate incaperile in afara de bai si bucatarie, dar intre timp am renuntat la ele si am pus gresie peste tot – mai racoare vara, incalzire prin pardoseala iarna.

    Nu suport covoarele si mocheta, mai ales covoarele alea comuniste, „persane”, din perete in perete.

    Am pus prize peste tot, cu 50% mai multe decat ar fi fost strict nevoie, pentru ca ma dispera sa trag cabluri si prelungitoare prin casa.

    Mobila am facut-o la comanda, si neaparat cu picioare sau distantiere ca sa am acces si pe dedesubt pentru robotul de aspirat.

    00
  22. Un VLAN separat pentru echipamentele din casă, altul pentru copii, al trilea pentru părinți.
    Pi-hole pentru toti

    00
  23. Nimic despre feng shui, unghiuri, mileuri si pești de sticlă așezați strategic?
    Mileniul asta pare lipsit de suflet.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile