Câţi bani se dau la o nuntă?

E sezonul nunţilor şi, când ai o vârstă, din ce in ce mai mulţi prieteni se căsătoresc şi vor să fii alături de ei la acest eveniment fericit din viaţa lor. Dar cum suntem tineri, nu cunoaştem obiceiurile darului de nuntă.

Suma dată la o nuntă e compusă din două valori:

  1. Relaţia cu mirii. Contează dacă sunt prieteni buni, dacă sunt neamuri, dacă sunt rude apropiată, dacă sunt prieteni mai îndepărtați sau dacă sunt cunoştinţe. Pentru aceste situaţii există sume minime, pe care le puteţi afla de la părinţi.
  2. Atmosfera de la nuntă. Cum e aranjamentul, cum e mâncarea (calitate, cantitate), cum e băutura, de câte ori ne-au băgat mirii în seamă şi compania. Aici există un barem mai simplu: dacă nu ne place, dăm un minim peste suma de la punctul unu. Dacă da, atunci dăm cât mai mult putem.

Important este să nu dăm prea puţin.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

3 comentarii

  1. când eram tânăr aveam o regulă: dacă’mi plăcea nunta dădeam costul meniului + 100%. dacă nu, + 25%. cu 2 săptămâni înainte înroșeam firele ca să aflu cât e meniul!
    cum în ultima vreme nunți care să’mi placă n’au mai fost, acum dau, invariabil, costul meniului +50 %. doar că acum înroșesc uaiărlesu’!

    00
  2. De unde vin eu, se si striga darul…Slava Domnului, nu mai e cazul acum, dar acum vreo cinci ani era ca la bursa: O oala sub presiune si cinci sute de lei de la Iulia! Si dupa aia aflai ca ai dat mai putin decat nea’ Gheorghe, si acum stie toata lumea, si o sa te tina minte tot Simnicu de Jos, si ti-ai facut familia de rusine, si n-o sa te mai ia nimeni de nevasta :) O chestie de onoare :)

    Subscriu – in general, la nunti in care nu sunt implicata (mirii nu imi sunt prieteni foarte buni), am incredere in ai mei la cat trebuie sa pun in plic, stau cuminte pana la sarmale, si plec acasa. Daca mirii imi sunt prieteni, dau cat pot.

    Mi se pare foarte OK, si un obicei pe care am putea sa il adoptam, treaba cu lista de cadouri: cu cateva luni inainte de nunta, mirii fac o lista cu ce le-ar trebui lor prin casa, pentru ca apoi prietenii lor sa se adune (sau sa comunice) si sa le cumpere ce vor, fara sa se intersecteze. Cand s-a maritat verisoara-mea, a primit sase roboti de bucatarie. De acelasi fel :) Unul cumparat de mine :(

  3. Zic de doi cenți:

    a. problema e temporală. Peste 5 ani nu o să mai ai atâtea invitații la nuntă, că nu mai are cine să facă nunți între cunoscuți. :P

    b. ar trebui să iei în calcul nu doar localul, ci și costurile celelalte (biserică, vestimentație, petreceri conexe, etc.).

    Poate o să vină vreun moment să discutăm despre obiceiul penibil al plicului, dar până atunci când te duci la horă te duci să joci…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)