Cheltuieli: de câte ori ați auzit-o pe asta?

Fazele astea sunt neplăcute. Suntem împreună, avem banii la comun, luăm decizii împreună, dar eu mă ascund sau eu decid ce se cumpără, că eu fac mai mulți bani. Practic, tipul nu doar își umilește nevasta, dar o și face să-l urască pentru faze din astea.

Maxim maxim am auzit-o o dată pe asta: “îmi iau o placă video nouă, proasta oricum nu se prinde”. Reacția mea a fost nedelicată. Titele, dacă te referi la ea ca fiind “proasta”, mai bine te desparți de ea. E clar că nu e o scăpare și e clar că așa o consideri, de ce mai pierzi timpul?

De aia cu upgradeul la telefon nu mai zic, e atât de frecventă la unii încât nici nu o mai bag în seamă.

Voi cum sunteți la capitolul ăsta? Vă ascundeți când e să puneți un i7 pe computer sau când e să faceți distribuția la mașină? Minimizați cheltuielile ca să aveți the upper hand în discuția despre cine e mai cheltuitor? Dacă da, de ce faceți asta?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

170 comentarii

  1. Dacă trăiești în comun și gândești de unul singur, undeva greșești. Trebuie să alegi unde. Atât.

    00
  2. Eu mai incerc din cand in cand, dar se prinde mereu. Am o banuiala ca eu sunt prostul relatiei :))

    00
  3. Tiriac cica nu are probleme din acestea…ma rog nu i se mai scoala dar asta este cu totul alta discutie si poate sotia lui Barna ne va da mai multe detalii.

    00
    • NOU
      #4

      @Zoso: de ce lasi sa treaca comentarii ca astea?

      Minusurile nu sunt de ajuns.

      00
    • acuma sa o zic pe aia dreapta , ma cam doare in cur de dilemele astora plini de bani. Auzi la el ? Sa imi iau sau nu chitara de 5000 de coco. BA esti prost? Moare lumea de foame si el isi bate capu cu zdreanta lui ca nu isi poate face poftele de copil? Un tampit care nu realizeaza ca e adult.

      00
    • Exista teorii care spun ca Dan Barna e homosexual. Da, e casatorit, dar asta nu inseamna ca nu esti in dulap. Adica sotia lui nu e satisfacuta sexual.

      Eu nu cred teoria asta, dar exista…

      00
    • @Dan, cand faci 80.000$ pe an si mai ai 2 persoane in intretinere nu esti plin de bani, esti aproape lower middle class. 5000$ pe o chitara e o extravaganta tampita. Indiferent daca spui sau nu nevestii.

      00
  4. să-i spună cineva tipei să-și ia job, că ăsta poa’ s-o lase cu curul în baltă mai spre bătrânețe când va fi mai greu de găsit job.

    00
    • „She decided on her own accord that she will be a SAHM”.
      Ar fi trebuit sa ii dea un sut in cur in momentul ala.
      Plus e genul de printesa careia i se cuvine – ea cheltuie 5% din bugetul comun pentru mofturile proprii, dar cand cel care aduce banii in casa vrea sa isi faca un moft se pune cu curu in drum.

      00
    • Sunt de acord ca ar fi trebuit sa il lase sa cumpere chitara aia, cata vreme zic ca isi permit, dar, daca a facut un copil, ce voiai sa faca? Nu e normal sa ai grija cat poti mai bine de copilul pe care l-ai facut?

      00
    • @A si @lucia
      Asa am gandit si eu – o las sa stea acasa cativa ani sa aiba grija de copii si de casa (tot „on her own accord”).
      Problema apare in timp, cand femeia incepe sa creada ca ei i se cuvine – contributie 0 si beneficii maxime. Fix ca in cazul tipului din articol.
      Si atunci devine clar ca momentul sutului in cur era la inceput.

      00
    • @MariusCC, da, trebuia să-i dea un șut în cur la momentul ăla. dacă nu-i convenea trebuia să zică, înainte să facă copilu’. măcar știa și tipa o treabă, ori și găsea de muncă, ori își găsea pe unul care accepta s-o țină prințesă. sau rămânea la mă-sa, ori ceva.

      totuși copilul are 2 ani.

      00
    • greu cu reading/comprehension – „we had a child and she decided on her own accord to be a SHAM”
      Intai a facut copilul si dupa a decis ca munca e pentru boi (tractoare).

      00
    • ok, atunci. ”pisi, mie nu-mi convine. îți iei job sau divorțăm și plătesc pensie alimentară copilului”.
      again, copilul are 2 ani, plm.

      00
    • @a mda, experienta mea spune ca odata ce a inceput sa creada ca i se cuvine nu mai exista drum de intoarcere. Se va comporta la fel indiferent de ce varsta are copilul. Si odata ce a distrus increderea intre partenerii din relatie nu mai are ce pune in loc.

      00
    • @lucia: intr-o familie dintr-o tara de asta fara protectie sociala serioasa mai tii si cont ca barbatul poate pati un accident care sa il lase incapabil de munca in general sau de munca aia bine platita. Si atunci cine mai aduce banii in casa? Ca nevasta nu are nicio calificare sau experienta?

      00
    • @Alex: Sunt de acord cu tine, asa gandeam si eu: copiii se fac dupa cativa ani de munca, ca sa ai ceva experienta pt cazul de care zici tu, desi daca e vorba de un job de duzina, nu ajuta, mai bine o asigurare in cazul ala. Dar daca s-au casatorit devreme si a venit copilul, nu prea mai au ce face.
      Nasoala situatie ca nu se inteleg… Cum au spus si altii, se vede ca au fost probleme de la inceput, dar nu si-au dat seama.

      00
    • Nu poate, ca a vazut tutorialul asta: https://www.youtube.com/watch?v=FS1WHBQxQHU

      :))))))))))))))))))))

      00
  5. In loc sa-si ia un ceas de banii aia…

    00
  6. Sunt de parere ca tipul are dreptate.
    Ei nu au bani la comun, pur si simplu isi intretine sotia care a decis ca prefera sa stea acasa decat sa munceasca.

    Asa ca mi se pare ca are tot dreptul sa isi cumpere ceva ce il face fericit, mai ales in conditiile in care nu sunt la limita cu banii (au diverse economii).

    00
    • și tu crezi că dacă aia stă acasă nu muncește?! mai ales cu un copil de 2 ani?!

      00
    • Sunt de partea tipului, aș fi procedat la fel. Nu există motiv logic pentru care să îi refuze plăcerile. Nu poți spune ”nu, pentru că nu vreau eu”.

      00
    • Nu v-ați prins nici unul de ce încerca să zică zoso în articol.

      Și eu sunt în aceeași situație și înțeleg. Ideea nu era de a cere voie sau nu, pentru că fiind banii lui, bla bla.

      Ideea era de respect reciproc de a o anunța ca să știe, și să ia în calcul părerea ei, că de-aia s-au căsătorit, nu ca să fie doar colegi de cameră, fiecare cu viața lui separată.

      Evident că teoretic nu-i putea interzice, dar în același timp poate îi zicea da, dar uite, avem o cheltuială neprevăzută, acum nu e momentul, sau poate ea știa ceva ce el nu știe, și el cheltuia banii pe chitară după care afla că era o oportunitate mai bună altundeva sau că banii ăia erau mai necesari altundeva dar el pentru că a mers undercover de capul lui, habar n-are.

      Nu era vorba de a arăta cine-i șeful și prostii din alea, ci doar de un fă muiere, vezi că bag 5k într-o chitară, tu ce zici, e ok, avem ceva cheltuieli neprevăzute, n-am luat-o razna, pot s-o iau?

      Oricum probabil 90% că nu zicea nu, dar show-ul făcut după i l-a făcut doar pentru că n-a considerat-o destul de importantă ca s-o anunțe, nu că a luat-o efectiv, din moment ce oricum nu stau prost cu banii.

      00
    • @A, ea a ales sa stea acasa, fara sa discute si cu el: „she decided by her own accord to be a SAHM”.
      Asta desi putea sa gaseasca un loc de munca destul de bine platit, cu siguranta platit mai bine decat costurile cu bona/cresa pentru copil: „she has a great degree”.

      Asadar chiar daca si acasa „munceste” avand grija de copil, tot nu contribuie egal la veniturile familiei. Sau, ca sa fim corecti, nu contribuie atat cat ar putea la veniturile familiei.

      00
    • 1. Pe de o parte daca e de la sine inteles dupa x ani ca discutam de banii care ajung in casa prin orice metoda „de comun acord” atunci a procedat ok ca a cerut voie sa zic asa.
      2. Greseala a fost ca a cumparat desi raspunsul era nu (iar raspunsul nu din parte ei trebuia sa fie „poate nu ar trebui, deoarece sunt o gramada de bani cu care putem face x, sau y, dar daca iti doresti avand in vedere ca ai munci tot anu ca un sclav go do it”, in loc sa negocieze – stiu suna stupid pe banii tai munciti dar atatat timp cat s-a stabilit punctul 1 nu mai sunt ai tai sunt ai vostrii.

      00
    • 1. știm doar partea lui de poveste. el spune că ea a zis ”nu” și atât. el spune că ea a decis singură ”să stea acasă” cu copilul, fără să detalieze care ar fi fost cheltuielile pt acel copil dacă ea n-ar fi stat acasă cu el, cheltuielile ca ea să meargă la job (o a doua mașină, benzină, chestii, țoale cu ștaif, dracu’ mai știe) și care ar fi fost salariul ei.
      2. dacă nu-i convine că ea stă acasă și el muncește, să pună piciorul în prag. ”pisi, nu-mi convine că doar eu aduc banii și apoi nu mă lași să-mi iau și io chestii pt sufletul meu. ai o diplomă mișto, treci și ia-ți job că nu-mi mai convine”.
      3. nu neg dreptul omului de a-și satisface hobby-urile, mai ales dacă nu afectează standardul de trai al familiei (dacă el era dependent de jocuri de noroc, cu datorii la cămătari și restanțe la bancă și familia trăia pe pâine cu ceai era altceva), dar…
      4. dacă au agreat și/sau el a fost de acord că el aduce banii, ea stă cu copilul și banii sunt la comun (plm, când au decis că vor un copil și ea a decis că stă acasă putea să zică ”nu”, ea găsea job sau se despărțeau și nu mai făceau copilul ăla) , totuși ține cont și de opinia celuilalt.
      încă o dată, avem doar varianta lui că ea a zis ”nu”, fără argumente.

      00
    • Manu, vezi ca spune ca a intrebat-o si ea i-a zis nu, fara nici o justificare…in conditiile de 40k economii si 15k in contul copilului.

      00
    • Ok, n-am înțeles partea aia.

      Dacă a întrebat-o înainte și ea a refuzat atunci e aiurea.

      În general pe bărbați ai de lucru să îi mai responsabilizezi să nu spargă banii pe păcănele și prostii.

      Dar dacă e un moft calculat, bani de rezervă există, nu are istoric de bătut joc de responsabilitate, chiar nu văd de ce ar refuza.

      A făcut bine că și-a luat-o, în contextul ăla și eu luam. Dacă s-a achitat de responsabilitate și tot i s-a interzis așa sec, e urât din partea ei.

      Mai ales că totuși omul muncește, mai trebuie un pic de aerisire, și mai bine o chitară decât să se apuce de alte hobby-uri distructive :))

      00
  7. :)) cand ma jucam si aveam si un pc potent, upgrade-urile le primeam drept cadou de la sotie :D in rest ne consultam, analizam urgenta, daca avem nevoie, daca putem sau nu trai fara, nevoie vs dorinta plus ca unele chestii gen ultimul model telefon au devenit neinteresante

    00
  8. Eu cred ca daca trebuie sa ascunzi ceva si nu-i amanta, atunci ai o problema…

    00
  9. Orice se cumpara de comun acord. Cu exceptia alcolului pentru mine. Ce dracu un hoby am si eu. Si excelez in el

    00
  10. Are copil de 2 ani si bonus de performanta, si i se pare ca banii aia i-a muncit numai el? Pai tati eu tre sa dau zbranca acum la sfars lunii sa fiu afara pe usa la 4 fix si sa fug sa iau Kinder-ul de la cresa pana la 4.30 MAXIM. Credeti ca o sa iau vreun bonus de performanta?

    00
    • De acord, dar doar de 2 ani. Nu am citit de cât timp sunt în relație și de cât timp o întreține.

      00
    • @Loft – bonusul tau e salariul nevestei. Si faptul ca in caz de ceva ai un sprijin in ea cata vreme nu se rupe de piata muncii. Asta in caz de accident primeste o mare muie ca tipa n-a lucrat niciodata si pe masura ce imbatraneste nu prea mai e angajabila.

      00
  11. Amandoi aducatori de venituri, banii la comun. Este cel mai simplu sa administram cheltuielile si economiile. In afara de cadouri, nu facem niciodata cheltuieli mari fara sa ne consultam. Intelegem cheltuielile necesare, personale si eventualele mofturi incat sa nu trebuiasca sa ascundem nimic.

    00
  12. Mai ales la cheltuielile mari mă sfătuiesc, chiar dacă nu stau să-mi număr banii de pe o zi pe alta. Că poate nu am nevoie, sau poate că există niște motive pentru care nu merită să arunc banii aiurea. Poate mai e un argument care-mi lipsește, o idee sau o alternativă mai bună.

    Că de-aia m-am combinat cu gagică-mea, că e femeie deșteaptă, și am încredere în ce gândește ea.

    00
  13. important e sa te ascunzi cand iti iei o amanta noua..

    00
  14. când e să faceți distribuția la mașină – la asta ma consult cu mecanicul nu cu consoarta.

    00
  15. E o situatie foarte delicata. Daca omu’ e asa modest in cheltuielile personale, un moft din asta la cativa ani o data nu face gaura in cer, mai ales ca banii sunt calculati si ras calculati si ajung. Si nu e vorba ca „el face banii” ci ca e sanatos ca din cand in cand unul dintre parteneri sa-si satisfaca cate o nevoie din asta, altfel apar frustrarea, nervii si reprosurile reciproce. Indiferent cine face banii astia (ma rog, eu pe aia cu „SAHM” nu o inteleg, in RO/EU femeile nu prea practica sportul asta, se intorc la munca)

    00
    • In tarile civilizate din Europa, in general femeile sunt mai emancipate si nu isi doresc sa fie intretinute.
      Iar in tarile de lumea a treia (a.k.a. Romania), majoritatea familiilor nu prea isi permit sa traiasca cu un singur salariu.

      00
    • Tru, aici intervine si greseala ei de a pune piciorul in prag definitiv fara un motiv concret: gigele, anul asta schimbam acoperisul.

      Indiferent situatia ar fi generat frustrare.

      00
    • Alexzen… Cu 40k economii.. Nu prea vad ce argument ar fi avut. Aia 5k oricum fiind un bonus, nu venitul obisnuit…

      00
    • F, Andrei G: diferenta dintre EU si US e ca in EU ai concediu de maternitate platit. O luna, sase luni, whatever, dar ceva exista. in US nu ai nici macar o zi garantata de stat, decat daca ai un employer exceptional (hint: majoritatea nu au si e 100% la latitudinea lui). Si atunci sigur ca mult mai multe femei ajung SAHM in US decat in Europa.

      00
    • @F.
      prin EU femeile au posibilitatea de a-si lua concediu de maternitate de 2 ani. Prin US, alea norocoase au bafta de vo’ 6 saptamani.

      Dar asta nu schimba cu nimic faptul ca aia e doar una cu aere de printesa, care vrea sa fie intretinuta.

      00
    • Pai scrie ca ei traiesc in Canada, nu in USA. Nu cunosc legea acolo. Dar chiar si dupa concediul de ingrijire copil, majoritatea femeilor din UE se intorc la munca

      00
  16. Luna trecută am băgat 24.99 lei într-un joc ca să-mi cumpăr un erou. E prima oară când fac asta, habar n-am ce m-a apucat, e împotriva principiilor mele.
    Fiind novice în treaba asta, normal că am uitat că ea are o zi dedicată pe lună când plătește online toate facturile. Aș putea să fac și eu asta, dar sunt aiurit și mi-e lene. :)) Cred că e singura sumă cheltuită de care nu i-am zis. N-am nimic de ascuns (sunt convins că nici ea), toți banii sunt la comun, știm tot timpul ce cheltuieli se fac în casă și de către cine.
    Bineînțeles că a văzut plata pe factura telefonului. Problema e cu atât mai gravă cu cât, de vreo câteva luni, ducem muncă de lămurire cu copiii pe tema „nu băgăm bani în jocuri!”. Ei nu bagă, dar bagă ta-su, rolmodelu’. Dacă nici ăsta nu e motiv de divorț, nu știu care o fi. Vă țin la curent cu desfășurarea ostilităților.

    00
  17. Nasol sa si aduci bani in casa si sa nu poti nici sa-i cheltui.

    00
    • Ah, si ea singura a decis ca va fi Mama Care Sta Acasa.

      Ah, asta e si visul meu. Sa stau acasa cu copilul si sotia sa lucreze.

      00
  18. In situatia asta particulara, eu sunt de acord cu tipul. Nu e vorba de bani la comun, el castiga toti banii aia, inclusiv bonusul din care si-a cumparat chitara. Ea e o mama care prefera sa stea acasa, ca deh, de ce sa muncesti cand poti sa stai degeaba?
    Si sunt multe situatii d-astea, in care ea face 1-2-3 copii doar ca sa nu mearga la munca, el trage ca fraierul cate 12 ore pe zi si nici macar o sticla de bautura nu poate sa-si cumpere fara aprobarea ei…

    00
    • da’ cine plm îi pune să accepte. ”pisi, nu vreau 2-3-x copii, n-am chef să fiu doar fraierul care vine cu banul”.
      dar probabil că și ea la job vine cu mai multe responsabilități și pentru el acasă și/sau cu copilul/copiii sau mai știu eu ce alte motive.

      00
    • „Ea e o mama care prefera sa stea acasa, ca deh, de ce sa muncesti cand poti sa stai degeaba?”
      O mama care sta acasa cu copilul(iii) nu sta degeaba

      00
    • @Razvan P, nu, a sta acasa cu copilul nu e muncă, cel puțin nu cum muncește prostu’.

      00
    • In general, mi se pare ca lumea din jurul meu are impresia ca a avea grija, a creste un copil sau mai multi nu este decat o suma de activitati manuale rudimentare si repetitive (gen: spalat, sters, transportat – candidatele ideale pentru automatizare).

      Dar, pe masura ce mi se mai coace mintea, realizez ca materninatea/paternitatea (activitatea de a fi mama/tata) nu este doar atat ci are un scop si implica niste eforturi mult mai mari decat activitatile mentionate anterior. Pare-mi-se ca mentoratul, sfatuirea, formarea unui caracter au mai mult de a face cu cresterea unui copil. Formarea unui caracter, a unei vieti de om mi se pare mai greu de realizat decat un target lunar.

      Legat de subiectul articolului, amandoua persoanele imi dau impresia ca sunt niste nesuferiti. El cheltuie sume importante din banii lor comuni (6% din venitul anual intr-o tranzactie e o suma importanta), ea face pe-a diva si impune limite fara explicatii sau discutii. Se merita unul pe celalalt!

      00
  19. Eu cred ca a gresit pe partea de comunicare.
    Ceva diplomatie daca avea, era in regula.
    By the way, poate cineva sa recomande o carte gen self-help pt. diplomatie? Simt ca am nevoie sa ma imbunatatesc pe partea asta si nu am idee de unde sa incep.
    Multumesc anticipat!

    00
  20. Sotia nu are dreptul de veto asupra hobby-urilor mele si nici eu in ale ei. Sigur ca ne consultam dar de aici si pana la a interzice ceva categoric e cale lunga. Asta evident exclude excesele de ambele parti.
    Incetati sa mai fiti sclavi si sa cereti voie pentru orice mai ales cand nu e nevoie. Tipul are absoluta dreptate.

    00
  21. Fix discutia asta o am cu nevasta :))))))))) mi s-a ars placa video. (A mai intrat odata in moarte clinica dar am reusit sa o resuscitez). Si i-am spus, mamacita vreau sa-mi iau o placa video noua. Vreau sa dau 15 milioane pe ea (nu ne afecteaza financiar nici macar in luna in care o cumpar, noi punem lunar deporte cam 3500 de lei). Si a zis nu! Si i-am spus simplu, ” ok, ca orice om normal am niste hobby-uri, al meu e gaming-ul pe pc. Atat, nu beau, nu fumez, nu o cumpar acum”. Astept BF ca sa o iau cat mai ieftin posibil, si calculatorul sta stins. Cealalta varianta era sa-mi cumpar o bicicleta si i-am expus niste variante :))))))))).

    Am ajuns amandoi la un consens ca mi-o fac(face) cadou de craciun.

    I know, i know. Dar chiar muncesc de crap :) si o ora sau 2 pe zi chiar vreau sa-mi crap capul prin Battlefield sau Starcraft. Asa ma relaxez eu :)

    00
    • Daca iti permiti si acum nu vad de ce-ai astepta 3 luni fara sa-ti poti folosi PC-ul

      00
    • Face edging pina la FB. Da drumul la monitor, il sterge de praf, il desface, il muta prin casa. Pina pune placa noua in el si isi da drumul. Sigur baga un binge de 12 ore pe Starcraft.

      00
    • Ok si un motiv bun sa nu ti-o cumperi ar fi ca….?? Sau tot ca aia din text a zis si ea doar nu, pur si simplu ? Ca daca da… Ba eu nu va inteleg cum acceptati niste rautati cu aer dictatorial de genul asta. Fiindca aia mi se pare ca sunt. Aere de nevasta cu slapul in mana.

      00
    • Asteptarea are o explicatie simpla. Peste o luna mi se naste un flacau. Dar in momentul de fata exista o sansa destul de ridicata sa se nasca prematur. Si pt siguranta mea mentala si psihica (sunt una si aceeasi?) prefer sa am bani in buzunare decat placi video in calculator. Asta in caz de vreun doamne fereste prefer sa fiu pregatit daca e nevoie de vreun hey rup financiar.

      Dupa cum vedeti gaming-ul nu este prioritatea mea numarul 1 in momentul de fata.

      00
    • Pai zi asa, motivul, ca asa, faci ca ala din articol si se intelege ca nevasta e nebuna :)))
      Hai, felicitari!

      00
    • Cred ca la fel ca în cazul lui IonutO, și în situația ăluia pot exista motive (neexpuse) care schimba total datele problemei. Așa, e doar o judecată superficială, fiecare rezonează cu ce are acasă. Suntem oameni și sărim rapid la concluzii.

      00
    • @Jupaneasa E cam 50% -50%. Mi-a dat placa cu bine, „faci ce vrei”. Si a mea nu intelege ca eu nu „inteleg” mesaje subliminale si eu chiar am sa fac ce vreau:)). Dar cum ziceam dupa ce se naste baiatul(si daca tot astept atat, astept si bf)

      00
  22. Inca o dovada ca banii n-aduc fericirea. De ce sa ai bani si sa te certi cum sa ii cheltui?

    00
  23. Casatoria sau concubinajul cu banii la comun era in comuna primitiva cand iti mancai de sub unghii. Daca amandoi castiga decent e ok sa pui la comun cheltuielile uzuale si sa discutii proiecte comune: strangem de un apartament, strangem de o masina, de o vacanta, de etc. Si e ok si sa comunici: mi-am luat o placa video, mi-am luat pantofi de 700 de lei, iau o carpa scump, etc. Dar sa cer voie pe banii mei si pe muzica mea sa cumpar un motor sau un telefon pt sufletul meu, c’mon, e de porc. :) Nu trebuie sa se prinda nimeni, iei chitara si gata.

    00
  24. Totul se cumpara de comun acord, banii sunt la comun. Cu toate astea, daca e vorba de un hobby costisitor, totul este realizabil, atat timp cat suntem rezonabili cu banii. In cel mai rau caz, la noi exista ideea de „Nu Inca, avem alte prioritati”, in loc de „Nu. Incheiem discutia”.
    Nu ne ascundem unul de celalalt, mi se pare lipsa de respect fata de noi si nu inteleg rostul acestui gest. Daca ajungi sa faci asta (in afara cazului in care exista un abuz in relatie si iti strangi bani sa pleci), mai bine te desparti.

    Oricum, ideea de a nu munci niciodata si a fi mama full time (ce plm mai inseamna si asta, ca doar nu tre’sa stergi copilul la fund si sa-l hranesti cu lingurita pana la 18 ani) mi se pare absurda. Mamele noastre erau fortate sa intarce si sa se intoarca la munca de la 6 luni, nu mai era atat lins in cur.
    Ce face tipa, daca el decide ca i-a ajuns si ii da un sut in fund? Mai ales ca ea nu are venituri, deci copilul ramane la el?

    Bine, nu ca mi-ar pasa prea tare, ca in viata, cu ce mana dai cu aia primesti.
    Problema e, ca nici macar pe „alt fraier care sa te intretina” nu mai gasesti, daca asta iti da cu flit, ca si aia s-au desteptat, nu mai intretin asa, pe oricine.

    Altfel isi gasea si bianca dragusanu pe cineva ca lumea, nu pe cocletele ala caruia i se incurca limba’n gura cand vorbeste.

    00
    • @Jupaneasa: Pai nu mama duce copiii cu SUV-ul la „soccer” de 2 ori pe saptamana? Pe asta ai uitat-o?
      Daca tipul ii da un sut in fund, nu numai ca tipa ii ia toate economiile, dar tipul ii mai si ramane dator si o sa o intretina pana se marita din nou.

      00
    • @Alex, ha? ce? Pai cum? Inteleg ca primeste jumatate ca asta e sistemul american. Si dupa? Ca copii oricum raman la el ca ea are fix pix, din pensie alimentara hai ca mananci da rata la casa nu o platesti (americanii au rate tata, casele lor costa averi).

      Cine o angajeaza cand vede ca are 30 de ani si zero experienta? Ea e ca la 18 ani, varza.

      00
  25. I-am zis nevestimii ca vreau sa ma apuc de raliuri si i-am batut un apropo ca masina ei, un Mini, ar fi buna pentru inceput. Mi-a zis ca daca ii cumpar alta, pot sa-i pun si racheta sa plec pe luna.

    00
  26. Am facut acum o saptamana distributia. Costa 1400 lei. M-a intrebat „la ce imi trebuie si asta”? Nu mai bine facem altele? Hmm, bine, am revenit pe subiect si i-am zis ca am facut franele. M-a costat 1400 lei. A zis „ok, sunt mai importante”! :)

    00
  27. Nu ma bag in discutii daca e gresit sau nu ca a cumparat obiectul, dar ma intreb ce va face in continuare cu chitara? Va canta la ea pe furis, in padure? Va aparea relaxat in fata sotiei cu noua chitara, cantand Nothing Else Matters?

    00
  28. NOU
    #97

    Treaba e simpla: omul poate face bonus de performanta PENTRU CA sta nevasta-sa si ii creste copilul. Daca si el crestea copilul, pula bonus. Deci femeia are tot dreptul sa decida/sa aiba drept de veto.

    Daca te ascunzi de sotie sau de partenera cu care esti, esti pe o panta alunecoasa care duce direct catre avocatul de divort. Parerea mea.

    00
    • Pe de alta parte daca ea poate decide de capul ei sa stea acasa in loc sa foloseasca diploma aia buna, poate si el de capul lui sa sparga bonusul.

      Daca lucreaza amandoi, pot sa decida impreuna cat pun la comun si cat tin pentru mofturile proprii.

      00
    • Nevasta creste copilul amandurora. Nu este numai copilul lui.
      Iar daca tinem cont ca el castiga suficient cat sa acopere toate cheltuielile casei + sa faca ceva economii, cu siguranta si-ar permite sa plateasca o bona.

      00
  29. E lipsa de comunicare sa spui un ne-empatic”nu” si la fel, ca el sa se ascunda, cand cumpara oratania.

    Aici e baiul – nu ca el castiga, nu ca ea (nu)castiga – problema e de comunicare iar restul calculelor financiare sunt fix can-can

    00
    • Pai din spusele lui, el i-a comunicat ca vrea acea chitara… Mai mult de atat ce sa faca? Sa pregateasca un monolog pe care sa i-l prezinte la ceas de seara sau…? Aia a zis nu, omul si-a bagat pla, de ce ar fi fost obligat sa se roage de ea sa il lase sa isi indeplineasca o placere?

      00
  30. Cate pareri proaste de la oameni singuri mai ca simti in comment-uri ce ar vrea sa zica: „daca comenteaza iti sparg si dintii”
    Am fost intr-o situatie relativ asemanatoare in care sotia nu a lucrat o perioada si eu am castigat destul de bine incat sa ne intretinem cu 2 copii.
    Chestia e, fa-ti hobbiul, ia chitara de $5000 dar cumpara-i si ei ceva de $1000 daca tot te dau banii afara din casa. Happy wife, happy life.

    00
    • Uite cine e insurat si stie!!!!

      00
    • Da, cu siguranta ca ea nu a primit niciodata cadouri de la el. Plus ca diferenta majora e ca ea nu a muncit NICIODATA, nu ca „a avut o perioada”. Ca nu cred ca ar mai fi scos un plod pe teava daca asta avea bani si ei nu ii dadea/cumpara chestii.

      00
  31. Eu am fost in situatia tipului, cu diferenta ca sotia castiga la fel de mult ca mine. Sotia a comentat dar pana la urma a realizat ca si ea poate face ce vrea cu banii ei, nu numai eu.
    In cazul prezentat el e singurul bread-winner, ceea ce se pare ca ii confera un dezavantaj, in loc de un cuvant mai mare de spus in privinta banilor. YTA e pe linie la pareri, ce ti-e si cu americanii astia…

    00
  32. Citind povestea asta mi-am amintit de copilarie. Mama ii asemanatoare cu femeia asta. Orice as fi vrut eu sau tata raspunsu era NU. Daca ar fi fost dupa ea si acum as fi avut Pentium 2. Tata avea bani, ea lucra si facea bani, bani erau destui de au ajuns sa puna si depoarte. Ea nu avea nici un hobby si nu intelegea pe altii care au hobbyuri. Trebuia sa te milogesti de ea pt orice si daca vedea ca insisti era de acord doar dar iti sugera sa cumperi ceva mai ieftin. La un moment dat nu i-am mai zis nimic. Cumpara tata telefonu il vedea se supara 2 zile si gata. Placa video o ascundeam si o puneam pe calculator pana venea de la lucru sau duceam calcu la „reparat”.

    E perfect normal ce o facut omu asta. Are bani pusi deoparte, are bani pt facultatea copilului, o luat un bonus ca o trudit ca un sclav, nici macar nu trebuia sa ii zica, trebuia sa cante si atat.

    00
  33. Ai un articol „in oglinda” si pentru femei? Cu intrebari gen „Va ascundeti cand va luati pantofi?”, „Va luati pantofi de 500 de lei ca sa stiti ca e marfa de calitate sau luati ceva mai ieftin ca sa minimizati costurile?”.

    Personal am devenit o mana foarte stramta (sau care e opusul lui „mana larga”) de cand mi-am dat seama ca cheltuiesc foarte mult fara prea multa planificare (merg in Ikea cu gand sa cumpar de 200 de lei si cumpar de 1000, genul asta de chestii). In acelasi timp am fortat-o si pe doamna sa faca la fel („e treaba ta cum gestionezi banii tai, dar sa stii eu ca eu am de dat doar X pe luna pentru mancarea familiei”). Caz concret – vreau o tastatura noua. Am un Logitech K360 la care s-a rupt un piciorus si nu mai sta ca lumea, iar pe langa asta se tasteaza foarte prost pe ea. Acum un an as fi luat fara sa stau pe ganduri, dadeam cu CardAvantaj. Acum am pus frana la chestiile astea – am luat salariu, am impartit banii pe categorii si n-au mai ramas de „gadgets”. Asta e, economisim un pic si luam luna viitoare sau peste doua luni.

    Stiu ca era doar un exemplu, dar „i7” si „distributia la masina” nu intra in aceeasi categorie de cheltuieli. i7 e un pic de moft, distributia la masina nu e.

    00
  34. Absolut de acord cu tipul. Degeaba sta gagica acasa cu copchilu’, ca fara banii facuti de el tot n-ar putea sa-l creasca. Daca ea ar lucra si tot ea ar sta mai mult cu odrasla ar avea un motiv de cearta, dar asa… ciocu’ mic.

    00
  35. bai nene, dar faptul ca sta acasa cu copilul, il duce si aduce de la scoala/gradinita, ii face de mancare, il educa, petrece toata ziua cu el inseamana ca nu contribuie cu nimic? Ce rahaturi de oameni preistorice is astea?

    00
  36. Sincer nu prea pot sa inteleg relatiile de genul. Nu mi se pare ok sa iei pe ascuns nimic indiferent de suma. Daca nu ai sinceritate in relatie atunci ce ai? Masina mai ales e un bun comun, deci cum as putea sa obiectez la schimbat distributia cand si eu (ma) folosesc (de) masina? Si mai ales distributia, care daca se rupe e jale :))) Cui i-ar placea sa il lase masina in drum? In plus, e frumos cand vrei sa ajungi repede undeva si pac in masina, deeeci trebuie sa fii dispus sa platesti si pretul. Altfel pa si la autobuz/metrou/taxi/etc. Nu pot sa inteleg de ce sa te ascunzi pentru ce faci la masina si sa mai si negociezi. Am auzit povesti de genul la cunoscuti si ma enervez mereu. Wtf! Cat despre hobby-uri, consider ca e foarte important sa cheltuiesti bani pe ceea ce iti place cat timp iti permiti. All work, no play nu prea merge. Sotul/sotia ar trebui sa se sustina reciproc in privinta asta, nu sa-si puna piedici. Plus ca sincer vorbind eu cred ca sunt foarte rare hobby-urile de pe urma carora sa nu beneficieze si celalalt macar un pic. Sotul e cu audio si sincer de-abia astept sa faca upgrade la difuzoare :)). Tata e cu pescuitul si nu refuz niciodata un peste proaspat prins pregatit de el. Eu sunt cu gatitul, deci sotul in avantaj cand imi iese ceva bun.

    00
  37. Si daca i-a zis NU pentru ca e a 5-a chitara care ocupa spatiu in casa? :)))

    Daca o mai si lasa oriunde… nasol sa te impiedici de ea noaptea iesind din baie

    00
  38. Niciodata nu mi-au placut judecatile cu dubla masura! Perspectiva lui: provider, cumpatat, cheltuieli mult sub venituri, fond pentru facultate, cont de economii, performer (ca a primit bonus de performanta), respect fata de alegerile personale ale celeilalte persoane, chiar daca ii impacteaza pe amandoi. Perspectiva ei: aport propriu prin ingrijirea copilului si a casei (dar decizie proprie, luata singura fara decizie comuna sau completare). La fel si renuntarea temporara la cariera (desi avea oportunitati cu o diploma buna) – tot fara consultare, tot decizie proprie.

    In concluzie, cand ne convine e decizie comuna, cand nu ne convine, luam decizii de unii singuri. Ori luam toate deciziile de comun acord, ori ne rezervam anumite lucruri pentru care decidem singuri, atata timp cat nu afecteaza armonia din familie. In cazul asta omu’ are un singur hobby si nu-s casinouri sau pixde. Omu’ vrea sa cante.

    P.S. Da, poate cu comunicare mai buna si cu explicarea dorintei, se putea ajunge la consens. Personal, la argumentul „nu, pentru ca nu vreau eu” si eu mi-as fi bagat picioru’ si faceam ca mine.

    00
  39. Asa a fost draga de soacra cu barba-su si cu sotul meu. A vrut al’ batran sa schimbe masina, niet, la ce iti trebuie, a vrut nu stiu ce, nu, nu, nu, n-ai voie. A vrut sotul cand era mai mic sa mearga la aeromodelism si karting… Nu, nu, nu lasa ca n-ajuta la nimic. Atat a stiut sa faca la viata ei, sa spuna nu si sa faca scandal. Nu-i bai, acum sta singura, singurica de n-o mai intreaba nici naiba ce mai face.
    Eu sunt de acord cu ala, daca el i-a spus ca vrea chestia respectiva si ea a zis nu, nu inteleg unde e problema ca s-a dus pana la urma sa si-o cumpere. Nu cred ca a avea fonduri la comun inseamna sa cumperi pe ascuns, dar nici sa fii singura sursa de venit si sa nu poti din cand in cand sa iti cumperi ceva, nu e ok, pentru ca nu cred ca ea nu si-a cumparat ce a vrut din banii facut de el.
    Mie din ce scrie acolo, imi da senzatia ca tanti nu e la prima chestie de genul si asta avea o frustrare, chit ca a acceptat ca ea sa nu lucreze niciodata, nu cred ca au convenit si ca ea sa interzica in stanga si in dreapta dupa cum ii trazneste.

    00
  40. Invatatura de la tata. Intotdeauna dar intotdeauna trebuie sa ai niste bani pusi deoparte de care nu stie femeia…

    00
  41. n-am o parere referitoare la subiect, dar sunt curios cat de Jimi Hendrix e tipul daca are nevoie de chitara de 5000$. Inteleg ca e pasionat, dar pare mai mult genul de om obsedat de lucruri decat de cum sa le foloseasca, imi aduce aminte de aia care baga mii de dolari in echipament foto si fac cate o poza din an in paste, dar ei au cel mai tare DSLR de pe piata, plus obiective din alea misto.

    00
    • PS: cine se pricepe, sa imi spuna cat e o chitara decenta, m-as astepta la 1000-2000$ (doar chitara, fara pedale, amplificatoare sau alte accesorii)

      00
    • mașină de 300cp. „nu a fost forjată sau folosită la curse”.

    • @Perkele – O chitară decentă, mai ales pentru chitariștii de dormitor, cum li se spune celor care cântă acasă, poate fi și una de 500 dolari. Ce are el acolo e mai mult decât ar fi vreodată nevoie pentru un asemenea om, dar știi cum este, de ce să nu dai 5.000 dolari pe ceva de top? Când îi ai te cam ia de cap :)

      00
    • true. când ai 5.000 in cont, vezi numai chitări de cinci mii. cum văd eu numai mașini de 300CP în sus.

    • @vali, pe cand un articol despre masini de 300+ cp. cu sau fara midlife crisis ;)

      00
    • e la rând. tre să bag niște reclamă la medicamente pentru prostată întâi.

  42. Din descriere par să fie destul de cumpătați la cheltuieli. De-asta nu prea înțeleg insistența lui de a-și lua o chitară de 5000 de dolari. Din ce mai știu și eu de la un prieten care are hobby-ul ăsta, de la 1500-2000 în sus începi să te lovești de legea randamentelor descrescânde. Dacă dai 5000 în loc de 2500 de dolari poate mai câștigi 5-10 la sută în calitate. Și nu merită dacă nu îți câștigi existența din asta.

    Poate ceva mai ieftin, sau chiar second hand nu s-ar mai fi lovit de un refuz?
    Într-o relație pe termen lung ajută dacă ai și ceva talent de a negocia.

    00
  43. Dragilor, citesc si ma uimesc 😎. In situatia in care veniturile familiei sunt decente ( copilul, traiul de zi cu zi nu sunt afectate de aceste achizitii…) cum naiba sa ceri voie nevestei sa schimbi distributia / placute de frana, sa schimbi placa sau sa achizitionezi calculator, sa cumperi incaltaminte scumpa, hobby etc.? Ce aveti frate? Ce va fac nevestele de sunteti asa… blegi? 🤔

    00
  44. bă tată, 5000 pe o chitară când tu faci 80k pe an și ai familie de întreținut în america? middle life crysis, sau cum îi zice. Dacă tipa voia o poșetă de 5000 îi reproșa lui.

    00
  45. Cred ca problema a fost ca tipa a zis „nu” – niciodata. Nu, „nu”, acum trebuie sa cumparam X, abia apoi putem discuta din nou.
    Lipsa de diplomatie la ea, exces de hormoni la el :)

    00
  46. Banii la comun. (Soț, sotie). Facem plati, vedem ce urgente avem, ce putem pune deoparte. Nu prea ies scântei din cauza banilor. Nu ne ascundem unul de altul.

    00
  47. Venituri si cheltuieli la comun; fiecare are placerile lui de mancat sau baut… si ni le acceptam reciproc, iar la achizitii mai costisitoare decidem impreuna.

    Eu sunt mai cheltuitor, ea e mai cumpatata.
    Pana sa o cunosc nu exista termenul de economii :-)
    Ne stim de 10ani, casatoriti de 4.

    00
  48. Nu am avut banii la comun pana acum cativa ani. Cand s-a lasat partial de job pe motiv de copiii, i-am facut un card de credit suplimentar. Nu ma intreaba cat castig, atata timp cat poate cheltui pe ce ii trebuie – si nici eu nu intreb, ca n-a exagerat niciodata. Investitiile si economiile sunt alegerea mea. Toate bune, doar ca incetasem sa mai vorbim, de fapt.

    Trucul e sa nu iei ceva “for granted” si sa arati respect (autentic). Nu ti-ai cumparat nevasta si trebuie sa joci onest. Daca ceva nu iti convine, discuti ce nu iti convine si spui ce iti doresti sa se intample. Nu ce ar trebui sa simta si ce sa faca. In tot cazul, nimeni nu ghiceste nimic.

    00
  49. Omul a procedat corect, si-a cumparat un obiect din banii lui munciti de el. Nu a luat bani de la gura copiilor sa ii bage la pacanele. A cumparat un obiect pentru pasiunea lui dintr-un excedent. Are tot dreptul sa isi cumpere ce vrea atat timp cat isi intretine familia si o face din banii lui, nu din ai nevestei sau pe credit.
    Ea a dat dovada de lipsa de diplomatie. Chiar daca nu era de acord putea pune problema altfel.
    Intr-o gospodarie barbatul trebuie sa tina casa cu toate cheltuielie. Sotia poate sa contribuie si ea in masura posibiliatilor. Ambii trebuie sa poata dispuna de banii lor cum doresc dar urmarind un interes comun. Casatoria nu e dictatura si nici sclavie economica.

    00
    • Păi hotărăște-te, „bărbatul trebuie să țină casa cu toate cheltuielile” sau „căsătoria nu e sclavie economică”? Nu le poți avea p-amândouă simultan. ;)

      00
  50. Eu nu schimb distribuția, ci o las să sară ca să pot da vina pe ea…

    00
  51. domnilor, unii o țineți langa că ”ea a decis de una singură să stea acasă cu copilul și să nu-și ia job” (deci cu concediu/întrerupere, ceva pt copil) și că el, vai, n-a avut nimic de zic.

    pe bune?!

    dacă nevestele voastre decid mâine că ele vor să demisioneze și să stea acasă cu copiii voi chiar n-aveți nimic de zis?! este pur și simplu decizia ei și v-o bagă pe gât?!

    permiteți-mi să mă îndoiesc că o astfel de decizie se ia complet și total unilateral.

    00
    • Si ce o sa faci? O obligi sa se duca?
      In cazul asta, ea a decis, dar nici pe el nu l-a deranjat.
      Dar oricum, nu il poti obliga pe celalalt sa faca ceva, poti incerca, dar cel mai probabil, o sa iasa scandal.

      00
    • tu ești ăla cu banii. în România nu sunt conturi comune. faci tu toate plățile (oricum le vei face), bagi comenzile la hipermarket pt cumpărături curente, chestii.
      da, poți să adaugi un card pe numele unei altei persoane, atașat la contul tău, dar trebuie să-l ceri tu, ca titular.

      pe bune, prin familiile voastre puteți să faceți orice fără să ajungeți la un consens (mai luăm de ici, mai punem colea) cu partenerul?!

      00
  52. Eu am devenit fanul ăstora de stau acasă cu titlul ”îmi cresc copilul, asta e mai util societății decât orice serviciu!” în momentul în care o pupăză mi-a explicat că ”nu merit să mă țină soțul acasă, ca pe o doamnă”. Stop cadru.

    V-am tot citind pe unii jelind că a sta cu copilul = muncă grea, sacrificii nemăsurate, jertfă. Mbon, și dacă-i așa cum se explică faptul că multe mămiki fac al doilea copil cât sunt încă acasă cu primul – și-n loc să stea un an, stau 4?

    Numai eu știu vreo 6-7, din care 2 sunt funcționari europeni. Au rămas gravide la câteva luni după ce începuseră serviciul, că „doar n-au cum să mă dea afară”. Ultima dată când am auzit ceva de ele lucrau din greu – cu sacrificii!!!! vă rog frumos, – cu jumătate de normă, de acasă. Asta după concediul maternal. Pentru că sunt MAME (!!!!) și pentru că DREPTURI.
    ”Vai, e așa de greu cu copiii ăștia, abia apuc să mai lucrez ceva în pat când ajung pe la prânz acasă….”. Mi s-a rupt sufletul de milă, și mai multe nu 🙄

    Nu pot spune că mă miră numărul celor pro nevastă. Maternitatea spală mulți pe creier. Dacă aud că e mamă, reacționează ca-n bancul cu tipul căruia i-a fluturat tramvaiul prin fața ochilor….

    00
    • Io cred ca ai niste frustrari. Plm, f bine ca pot sa munceasca juma’de norma si o mai si fac.
      F bine ca pot sa faca 2 copii sau mai multi si ii si fac.
      E nevoie ca oamenii educati sa faca multi.copii.

      00
    • Pai chiar am o frustrare, ca muncesc sa intretin capusele care nu stiu sa mai faca altceva decat copii. Si sa-i alapteze pana la 4 ani (no joke) ca „ma vede copilul si cere”.
      Daca asta fac oamenii educati, ce sa zic, we are sooo screwed.

      00
  53. La subiect, și noi avem banii la comun și ne-am permis fiecare și extravaganțe (un concert costisitor dorit de mine, un upgrade considerabil la PC dorit de el șamd).

    În ce privește hobby-urile, ne-am obișnuit – fără ca măcar să vorbim despre asta – să ne consultăm dacă vrem să ne luăm un chelcășoz personal care trece de 200 de euro. Nu se întâmplă prea des, că nu ne cheamă pe niciunul Rovana Plumb 😃 Pentru noi funcționează de mulți ani modelul ăsta.

    00
  54. Imi explica cineva de ce trebuie puși toti banii la comun? Care e motivul? In cazul in care ambii lucrează, desigur.

    Dacă unul (de regulă doamna) nu stie pe ce s-a topit salariul in fiecare luna si celalalt strânge banii atunci e nasol rău si nu asta e solutia. Solutia ar fi fost sa nu se căsătorească.

    Un prieten foarte bun lucrează la banca si aproape săptămânal vine cineva sa golească contul comun in pregatirea unui divorț.

    Ah, si un unchi de al meu si-a băgat toti banii timp de 14 ani in casa nevestei, stăteau amândoi acolo ce-i drept, dar era doar pe numele ei. A simțit el ca incepe sa scârțâie treaba iar intr-o dimineata cand era la servici toate chitanțele le-a ars nevasta-sa sa nu aiba ce sa ceară la partaj. Se intampla prin 1997, inainte sa le poata fotografia-google photos-alte soluții. Dar avea xerox la locul de munca.

    00
  55. Vai, dar ce mama eroina. Cum sta ea acasă și are grija de copil, deci d-aia are el bonus de performanta.
    Oare cum pzdms trăiesc majoritatea oamenilor cu copil/copii și cu munca?

    00
  56. dupa capul meu varianta optima e cu banii la gramada si din gramada aia fiecare are o suma egala din care sa isi faca damblaua fara comentarii, indiferent ce e damblaua aia, un mcdonalds la pranz, o bere cu baietii, o chitara, o placa video sau o motocicleta (un fard, o rochita, un concert cu stefan banica sau de ce nu o tigaie noua :P).

    in ce priveste cazul prezentat, luat la face value, tipul are totala dreptate. bani pentru cheltuieli curente sunt, bani pentru economii sunt, bani pentru mofturi sunt. faptul ca ei nu ii convine moftul lui e doar basina.

    00
  57. eu eram cu o tipa acum ceva timp si pentru a nu exista discutii la cine ce drepturi are in casa, eu plateam toate facuturile , ratele, asigurarile.
    La un momentdat s-a umflat orezul in ea ca si ea contribuie ca avem banii la comun. bani la comun dupa ce eu plateam toate alea de mai sus si ce imi ramanea era cam cu 20% mai mult ca venitul ei intreg.
    Cand facea dus, am inchis baia cu cheia, am oprit centrala si am stins becul. I-am zis: „Fara mine asa faci dus, doar ca il faci in strada ca nu ai avea nici baia din jurul tau”
    S-a suparat si a plecat in Teleorman la maica-sa.
    Acolo avea buda in curte, fara canalizare si gaz, apa rece era trasa in casa si aveau o gluma de centrala sa nu moara de frig iarna.
    i-am apreciat verticalitatea totusi.

    00
  58. Pot sa-mi schimb calculatorul si telefinul in fiecare an si tot nu ajung cu cheltuiala la cati bani da ea pe haine, parfumuri, creme, etc. Cand o intreb daca chiar are nevoie de toate astea mi-o taie repede cu „chestii de femei, nu intelegi tu..”

    00
  59. boos
    intai cumperi termomix si kitchen aid , si dupa upgrade. ce dreq , credeam ca la varsta asta stii deja schema

    00
  60. Noi locuim de câțiva ani împreună dar nu am ținut niciodată banii la comun. Eu nu sunt de acord cu pusul banilor la comun, iar lui îi e indiferent. Cheltuielile comune (chirie, facturi, mâncare, lucruri de igienă și pentru casă) le acoperim amândoi, proporțional cu câștigul fiecăruia. În prezent, el câștigă de 3-4 ori mai mult decât mine, așa că nu contribuim fiecare cu câte 50%. De regulă, el plătește chiria, eu facturile, iar la restul nu ținem cont, care cum apucă. Avem fiecare câte un cont de economii, dar fără o destinație clară (deși ne-ar plăcea să îi folosim ca avans pentru casă, pot fi bani pentru zile negre, pentru probleme neprevăzute, în caz că ne pierdem job-ul, sănătate, vacanțe, mofturi etc.). Nu ascundem cheltuielile pe care le facem individual, dar nici nu e un raport pe care suntem obligați să îl dăm. Ne consultăm în ceea ce privește cheltuielile mai mari: pe unele le-am amânat, la altele am renunțat, fiind doar impulsuri de moment, câteva s-au și materializat.

    În ceea ce privește subiectul articolului, îi pot înțelege pe ambii. În locul ei, o cheltuială de câteva mii de lei pe un hobby mi se pare mare și probabil aș fi supărată câteva zile, dar pe de altă parte, știu și cum e să îți dorești atât de mult un lucru încât să nu te mai intereseze de părerea altora, cu atât mai mult cu cât sunt banii tăi. Oricum, mai bine cu mai puțini bani în cont și fericiți decât cu contul plin și noi, la rândul nostru, plini de frustrări și neîmpliniri.

    00
  61. Teoretic noi avem conturi separate, practic împărțim după venitul fiecăruia cheltuielile. Asta de când ne-am mutat împreună acum 5 ani și chiar după nuntă și copil (tot de doi ani)

    Dacă suntem împreună plătesc mereu eu (vacante, Bebe Tei, Mega, ieșit în oraș). Cheltuielile mari sunt făcute din banii strânși de mine (inclusiv apartamentul și mașina) dar ea plătește facturile. Singurul hobby costisitor pe care îl am e băutul și fumatul (cred ca ajung pe la 1/3 din salariul ei doar cu asta) dar apropo de subiect dacă e să iau o decizie legată de bani doar o informez (de exemplu să împrumut un coleg cu 20K).

    00
  62. Eu sunt consternat de multe din comentariile de aici. Cum plm sa ceri voie nevestei sa cheltuiesti salariul pe 2-3 saptamani in conditiile in care esti ok cu banii si ai economii? Nici nu mai conteaza daca lucreaza sau nu femeia.

    Cum dreq sa nu te lase nevasta sa ti iei o placa video? Sfinte Sisoe, ce’au ajuns barbatii …

    Pe de alta parte e valabil si pentru ea, nici nu mi’ar trece prin cap sa’mi ceara mie voie daca vrea sa’si ia ceva care nu zdruncina stabilitatea financiara.

    Asa ca nu sunt misogin sau retrograd, pur si simplu cred ca ambii parteneri merita libertate si au nevoie de ea, altfel ajungi sa ceri voie sa scoti 5 milioane din „fondul comun” sa iesi cu fetele sau cu baietii. Am avut 2 amici care efectiv aici au ajuns. Trist. Unora poate li se pare ceva normal, mie nu.

    00
    • nu e vorba de cerut voie, e vorba de luat decizii la comun. pentru că lipsa acestor decizii la comun duce la faliment. azi eu îmi iau o placă video, mâine ea o poșetă, poimâine eu un telefon, răspoimâine ea niște bluze, și ne trezim că economiile nu mai există.

    • Americanii au un nume pt asta, pussy whip. Aia sunt barbati cum sunt eu Maica Tereza

      00
  63. Eu il stiu pe unul caruia concubina nu-i da voie sa isi cumpere fifa 2019 sau cat dracu e acum.. Ce sa mai zici? Eu de exemplu castig de 10 ori mai mult ca ea, dar nu stie cat exact, are doar o banuiala. Casa, masina sunt cumparate exclusiv din banii mei, de conturi habar nu are. Iar ce am citit pe aici m-a socat sincer. Cum adica nu iti da voie nevasta sa iti cumperi placa video? Cum? Mai bine stai singur sa imi bag picioarele decat sa ai parte de faze de genul. Nu vreau sa imi imaginez cu fututul cum e ..

    00
  64. Salut,
    Pot sa expun si eu modelul nostru. Am inceput sa avem un bun (masina) la comun de care ne asiguram impreuna ca-i putem face mentenanta (asigurari,rovigneta,service,etc). Am trecut la 2nd stage si ne-am mutat impreuna si am stabilit o suma comuna pentru consum (in general mancare), iar daca o depaseam fiecare iti aducea aportul.
    Fiecare are economiile lui in diverse moduri (partenera are apetenta mai mica la risc si ii tine in depozite bancare, eu ii am investiti in bursa si asigurari cu componente de economisire).
    Nu suntem casatoriti, dar nu vad o mare diferenta.
    Toate cheltuielile comune se impart, iar cand iesim in oras… plateste cine are chef. Cred ca fiecare cuplu/familie isi gaseste modelul propriu si nu trebuie sa luam un tipar ca fiind cel mai bun.

    00
  65. Atat de i7 cat si de distributie ne folosim amandoi.

    00
    • Sper ca asta cu distributia o vrut sa insemne ca ar putea fi niste bani cheltuiti pe ceva secret si justificati ca o reparat ceva la masina. Altfel, o revizie sau ceva interventie la masina familiei e clar ca-i o cheltuiala comuna si necesara.

      00
  66. Mie mi se pare ca omul s-a cam saturat sa o intretina. Hey , vremurile s-au schimbat, nu mi se pare corect sa capusezi omul :-)

    00
  67. indiferent de suma castigata, daca amandoi lucreaza (chiar daca ea lucreaza parttime dar are grija de copii si casa) cheltuielile se discuta in 2. Daca unul nu lucreaza, cel care lucreaza hotaraste.

    Eu cu soata suntem impreuna la tot. Ea fiind mai impulsiva a invatat sa se consulte cu mine si cand e vorba de chestii mai personale (gen aparat de epilat) pt ca am timp mai mult de cautat pretul si calitatea potrivita pt ce avem nevoie.

    00
  68. Nu cred ca are mare legatura aportul banilor in casa cu modul de cheltuire a lor. Sau nu ar trebui. E mai degraba vorba de dragoste, intelegand prin asta intelegere, sustinere, impartit de bucurii, trecut peste greutati, sa stii sa sarbatoresti sau sa strangi randurile cand trebuie. Daca ai asa ceva, nu mai exista problemele de mai sus.

    00
  69. Am rude in Canada. Cei care stau in zona franceza, provincia Quebec mai exact, dau pe gradinita foarte putin (este in functie de venituri). Se poate ajunge, cu salariu mai mare, la cateva sute de dolari canadieni pe luna.
    Am o fosta colega plecata si stabilita in Toronto, provincia Ontario. Gradinita pentru fetita ii costa (locuiesc in oras, nu in afara lui) aproximativ 1500 dolari pe luna, adica mai mult decat un salariu minim pe economie NET la ei.
    Salariul acela de 80 000 CAD inseamna un net mult mai mic, cam 59 000 CAD in provincia Ontario. E doar un exemplu de provincie. Ar insemna ca la un net de aproximativ 4900 cad pe luna…o gradinita de 1500 cad…
    Este adevarat ca nu scrie daca acea suma este bruta sau neta dar ei in general vorbesc despre sume brute anuale.

    00
  70. Stai putin. El si-a luat ceva din banii lui. Si merita sa faca asta pentru ca doar el castiga bani in familia aia. Si ce daca sunt banii la comun? Care e contributia ei? Ea nu aduce absolut nimic pe partea financiara… pentru ca asa a decis tot ea, sa stea acasa.

    Plus, omul e de bun simt, o intretine, probabil o iubeste si ii cere mereu parerea. Care e problema? De ce e el vinovatul?

    Sigur, daca isi cumpara el ceva scump din banii pusi la comun si avea si ea o contributie, atunci discutia se schimba. Dar nu e cazul aici.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.