De ce casele românilor arată banal spre trist

După ce m-am plictisit de de frecat duda pe Pinterest, am răsfoit niște pliante și niște siteuri în căutare de prețuri. Făcând asta, am realizat destul de bine de ce românii preferă gresia albă și chiuveta la fel.

Bine, mai știam câte ceva. A venit tata la mine, i-a plăcut chiuveta din bucătărie, care e ceva în genul ăsta. De asta îmi iau, în mod sigur. Da, tată, ar fi frumos, tu casă la țară, noroi, prostii, o chiuvetă antijeg e de preferat. S-a întors cu cea mai ieftină chiuvetă. Aia era 600, cea mai ieftină era 250. Mult când ai de luat 3-4-5 chiuvete.

Și așa începe spirala compromisurilor. Luăm gresie lucioasă, că e mai ieftină, nu abrazivă, că mergem cu grijă pe ea să nu alunecăm. Luăm prize din alea turcești, că sunt 4 lei, nu din alea serioase, că sunt 12 lei. Luăm uși chinezești, că sunt la jumătate de preț, ce dacă se lasă. Gresia sexy e 41 lei, aia normală e 27 lei (Dedeman au magazin cu livrare acasă, e foarte mișto ideea de a folosi camioanele care oricum stăteau degeaba pentru asta).

Și am mai observat ceva. Mobila care arată decent spre bine nu e de pal și e scumpă ca naiba. Dulap, pat, masa, nu contează, dacă arată decent sigur nu e fabricat din pal și îl poți găsi la jumătate de preț făcut din pal. Și nu, nu sunt eu singurul dobitoc care, din lipsă de bani și pentru că era student, credea că și-a cumpărat mobilă și a încercat să mute șifonierul de pal și a rămas cu el în brațe. M-am lecuit după asta și, având un vecin care se lucra mobilă la comandă, i-am spus că nu mai vreau să văd niciodată mobilă de pal. Sigur, m-a costat 900 lei un birou de calculator, dar arăta fabulos și nu avea nici o trepidație.

Da, știu, pal-ul are avantajul că, fiind ieftin, după 5 ani poți sa îți iei din nou mobilă nouă, dar câți fac asta?

 

baie dusumea gresie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Deci taica-tu a fost gratiat sa-nteleg…

    00
  2. Compromisul trebuie sa-l faci pt ca nu avem bani. Insa ce nu ai scris este ca in multe din constructiile noi se face in special rabat la finisaje si rareori la structura. Daca in loc de 200-300mp construiti s-ar face 100-150mp ar ramane multi bani de finisaje si mobila. Idei avem si noi, multe de traditie insa nu le foloseste nimeni.

    10
  3. NOU
    #3

    @Andrei, atunci de ce te-ai apucat de casa daca nu aveai tot bugetul sau daca nu poti evalua un buget corect ? Asta e ca faza cu creditele, multi s-au aruncat pentru lecedeuri si excursii in insule, apoi upsi, stai ca nu mai am bani de rata. Este fix problema lui. Nu este o scuza ca iti faci casa noua, mai mare decat ai nevoie, apoi pui termopane proaste si mobila de cacat, de fapt, cam asta e mentalitatea balcanica …

    00
  4. am pus gresie abraziva in apartamaent.
    a trebuit sa iau aparat de spalat cu abur cald, pentru ca nu le cureti cu metoda clasica nici dupa 2 zile de lucru. si si cu aburul, faci praf si altele.
    bine tot abraziva o sa pun si la casa ca nu imi place cea lucioasa din mai multe puncte de vedere, dar e de rahat din perspectiva curatarii.

    00
    • Cea mai mare prostie e gresia abraziva…mi-am pus eu alba in bucatarie…frecam la ea in nestire si tot gri murdara e…imi vine s-o sparg cu ciocanul……deci luati-va lucioasa sa mearga mopul pe ea si sa arate curata….

      00
    • se curata cu cif+apa fierbinte+green pad( chestia aia verde, abraziva, de pe buretii de spalat vase, dar mai groasa si mai mare) sau cu masina de spalat podele.
      ca sa pui gresie descisa la culoare, iti trebuie spatii mari, in care poti baga un scrubber f usor. pt bucatarii, bai, de apt., eu as pune culori inchise, sau as cauta pe net toate metodele de curatare profesionala. taranii pun gresie lucioasa pe unde apuca. pt podea iti tre’ mata.

      00
  5. sunt multe de spus pe acest subiect , cum ar fi spiritul de turma, cum are vecinul asa sa iau si eu … de cate ori mi se spune ca „asa se poarta” renunt sa mai cumpar,
    Cand merg prin magazinele de specialitate ma uit pe la gresie si faianta si constat ca nu prea ai ce sa cumperi, sunt numai culori pastelate , culorile de pamant, naturale, le gasesti doar la marfa f.scumpa care nu se preteaza la baile si bucatariile mici de bloc
    Eu am facut ceva renovari acum 3 ani si pentru 3 mp de faianta, ca atat imi trebuia pentru bucatarie, am batut magazinele in nestire , pentru ca refuzam sa iau faianta pastel … baia nu am refacut-o atunci si imi doresc sa tina faianta existenta cat mai mult din acelasi motiv – nu pot sa ma spal in liliachiu, banan, vernil, bleu-ciel etc
    Deasemenea am o problema cu lenjeriile de pat, sunt pline de flori pastelate :(

    00
  6. Cam toata mobila de la noi este din pal. Diferenta e ca este pal mai de calitate(mai gros si mai dens) si pal de proasta calitate (mai subtire). Mobila din „lemn” e foarte scumpa si cam inaccesibila romanului care nu a facut si el 2-3 ani de inchisoare acolo.

    00
  7. Primul meu apartament avea 55 de mp si n-am avut bani sa il mobilez decat la un an dupa ce l-am renovat. Pentru ca era prima casa in care urma sa stau fara parinti, nu stiam de ce o sa am cu adevarat nevoie. Am platit un designer sa imi faca un plan si sa imi aleaga materialele, iar toata mobila pe care am cumparat-o a fost dupa acel plan. Nu cred ca puteam sa iau o decizie mai buna, experienta pe care am cumparat-o a meritat cu priosinta banii. Mobila (mai putin bucataria) a fost toata ieftina, dar nu am avut sentimentul ca imi „cade in cap”, ca imi ocupa spatiul sau ca puteam sa o compartimentez mai bine. Nu stiu pe nimeni altcineva care sa considere ca a plati un designer profesionist merita.

    La al doilea apartament, de doua ori mai mare, am realizat ca pe masura ce cumparam materiale si mobila de calitate, am ajuns sa dau 20% din pret numai pe renovare si inca atat pe mobilare. Avand in vedere pretul apartmentului (mult peste pretul zonei de blocuri comuniste), nu se justifica deloc economic, dar, hei, o sa stau aici inca 10 ani. Dar ceea ce vreau sa spun este ca de-abia poti sa gasesti materiale (gresie, faianta, usi) care sa nu se potriveasca prostului gust general, chiar si daca ai bani. Sau un parchetar care sa stie meserie (adica sa demonteze si sa monteze la loc un parchet clasic). Daca nu ai timp sa cauti, e foarte rau. Cu mobila a fost la fel de rau. Pentru copii m-am descurcat cu Ikea, iar pentru dormitor am avut noroc sa gasesc un furnizor care sa faca ceva decent (ca si simplitate si tehnica de prelucrare a lemnului in primul rand – nu, nu voiam mobila stil). Sufrageria mai asteapta…

    Apropos, doar mie mi se pare ca apartamentele din blocurile noi (nu e cazul de mai sus) sunt compartiementate groaznic (nefunctional), in special cele cu trei sau patru camere?

    00
  8. IKEA e extrem de popular prin vest și la multe din produsele lor nici PAL nu poți să le zici.

    10
  9. @Vali, din nou, iti aduc in discutie casa noua. Dupa ce ai ajuns cu casa gata la rosu si urmeaza finisajele, incepi sa faci calcule. Si nu ai de pus doar o usa, ai 10, parchet prin multe camere etc etc. Sunt multe cheltuieli, pe care poate nici nu le-ai luat initial in calcul, care pot duce finisajele la 20 de mii de euro sau la 100.000 de mii sau chiar mai mult.
    Si nu vorbim de palate, ci de o casa normala. La care numai termopanele, daca le vrei de calitate, costa destul de mult.
    Si atunci incepi sa iei decizii, ca de exemplu, iau birou din PAL ca sa-mi ramana bani de damigene si butoaie pt vinul din beci :)

    00
  10. Si aici este o problema, luam „terminale” (prize, lampi, lavoare etc.) high class, iar in pereti avem cabluri electrice si tevi chinezesti.

    00
  11. problema nu e doar pe persoana fizica, e si pe comunitate. Nu stim cum functioneaza si cit de misto e cu scump si bun si nici nu avem la cine sa vedem. Daca ne-ar trage careva de mineca – bua, ia de aia ca uite, parca ar mai fi ceva. Pe urma, mesterii-sfatuitori, care stiu ei pe cineva care are sau care face, in garaj, fara bon, la mai ieftin, is si ei parte din problema.

    00
  12. @Andrei – pe langa suma calculcata, nu cred ca esti atat de batut in cap si nu adaugi o marja de eroare de +10-20k euro pentru orice situatii; sa nu mai zic de calcule facute serios si in amananunt, toate cu adaos; daca iti raman bani, e bun, mananci shaorma de ei, dar daca nu , ce ai facut? te apuci de compromisuri? eu prefer sa nu fac asa daca am ocazia; daca se poate sa am dublul sumei pe care il dau pe casa, macar stiu una si buna ca nu incep ceva si nu mai termin.

    00
  13. sa nu generalizam …pot sa ti trimit poze cu doua bai cu faianta,gresie alba , a unei case care e aproximativ in zona ta , asa sa-ti schimbi parerile :)

    00
  14. Mai sunt multe motive: nu ai de unde cumpara lucruri frumoase. Am cautat o masa misto din lemn masiv cu lunile. Am gasit prin Ardeal, desigur, dar nimeni nu voia sa trimita doar o masa la Bucuresti. Ei lucrau pentru export. De corpuri de iluminat ce sa mai zic: am gasit numai chinezarii, iar alea mai misto se livrau in 3 luni. Parchetul, gresia, mobila din MDF trebuiau platite inainte si veneau in 3 luni (asta am si facut, am platit si am asteptat), ceea ce e inadmisibil dupa parerea mea. Asta e business?! Niciun stoc si comenzi numai pe banii clientului? Anyway, ajung la n-lea motiv: aia care au pus parchetul nu au fost destul de buni, aia care au adus mobila l-au zgariat, au lovit si tocurile de usa nou-noute, care au costat o gramada de bani. Mobila de bucatarie de mii de euro nu arata cum ar trebui (ca asa e in ro, pliantul nu se pupa cu realitatea), nu au pus bine nici mega biblioteca si a facut burta… S-a reparat, dar ca idee. Mana de lucru e proasta, oamenii nu au habar sa lucreze sau sa protejeze lucruri de calitate.

    00
  15. @Valentin Valeanu, sper ca vorbesti din experienta, iar calculele tale, cand te-ai apucat de casa, au fost perfecte si nu ai cheltuit niciun leu in plus fata de cat ai preconizat.

    In plus, trebuie sa stii ca nu toti se apuca de casa noua doar atunci cand au bani de usi de stejar si mobila din lemn. Unii sunt fericiti cu usi made in China, culmea.

    00
  16. Eu am asteptat dupa parchet 6 luni:) Ca idee, si la apartament la bloc, de la gri la locuibil, lejer 10-15k euro cu lucruri de calitate… cand nu-i ai, merge si mobila de la Ikea:)

    In vest/nord e popular magazinul pentru ca ei nu au boala sa-si cumpere case, maj stau in chirie si se muta dupa job (FR, DK stiu eu) si nu-ti pare rau dupa dulap si pat cand ai dat pe ele 400 euro…

    00
    • NOU
      #21

      imobilele sunt mobilate/utilate in proportie de 98%, afara. cine se muta dupa job? rar. f rar, si sunt cei pe care companiile ii trimit. la fel, 98% stau in acelasi sat/oras.

      00
  17. Parchetul din poza 2 si gresia din poza 3 sunt bestiale.

    00
  18. Eu am investit cam 12.000 euro intr-un apartament de 2 camere , schimbat tot , inclusiv cablurile din pereti . Pal de calitate ( egger , ales dupa mostrar ) , prize de calitate, sigurante separate pentru electrocasnicele din bucatarie, baterii grohe, calorifere purmo .
    Pentru mobila am contractat un proaspat absolvent la arhitectura care a venit , a vazut apartamentul, i-am dat releveu’ , in 2 saptamani mi-a facut cateva propuneri pe diverse culori si pozitionari pentru toata casa, am facut si noi modificarile dorite, am stabilit forma finala , am platit 250 euro si am trecut la treaba. Cand ai deja toate cotele si toate schitele foarte usor negociezi cu producatorii de mobila, am lucrat cu o firma care mi-a dat si discount de vreo 30 % , am platit cam 200 mil numai mobila, au trecut 3 ani si ceva, nu s-a stricat nimic in casa, sunt in continuare incantat de mobila si de alegerea arhitectului, inca mi se pare totul nou si toata lumea care vine lauda sandramaua.
    M-am dus cu cel putin 150 mil peste cat planificasem noi insa a fost ok, ca aveam bani in plus si acum nu regret decizia.
    Am un prieten care s-a intins la un credit mai mare, la 1 an dupa ce s-a mutat a inceput renovarile ( era apartament nou ) si abia dupa 3 ani si-a facut si el mobila asa piece by piece tot cu firma recomandata de mine, abia acum ii place si lui cum ii arata casa.
    Investiti de la inceput in ceva de calitate, o sa va bucurati de-a lungul timpului de fiecare decizie.

    00
    • buna..si eu vreau sa renovez casa. Imi poti da numele firmei cu care ai facut mobila ?…absolventul de arhitectura mai face „consultatii”?…m-ar interesa o parere avizata.

      Monica

      00
    • Buna
      si pe mine m-ar interesa firma pentru mobila si o parere de arhitect, daca este posibil

      Multumesc

      00
  19. Pe langa faptul ca poporul roman e lipsit de simt estetic (a se vedea ce cumpara oamenii de la raioanele de gresie si faianta si cum construiesc case cu tot felul de briz-brizuri si ce pitici si fantani arteziene trantesc in curte), lucrurile de calitate si intr-adevar frumoase se gasesc greu si de multe ori astepti saptamani/luni sa iti fie livrate…
    Perfect de acord cu ideea de a angaja un designer de interior.

    00
  20. „daca se poate sa am dublul sumei pe care il dau pe casa”
    Bah zoso, numa bogatani te citesc ma. N-am vazut asa ceva.

    Problema e cand vezi apartamente facute cam prost, desi s-au bagat o gramada de bani. Aia nu inteleg eu, sa bagi 20k intr-un apartament, fara sa dai inainte 1000 unui arhitect de interior

    00
  21. NOU
    #28

    eu mi-am luat un apartament mic/decent (50 mp utili) intr-o cladire de patrimoniu si l-am decorat interior cat de cat modern. am combinat stilul ultraminimalist (a nu se intelege ca am o saltea si un laptop) cu arhitectura clasica al cladirii/apartamentului. dar tot spre casa tind, undeva langa oras, fara vecini cu case roz si verzi. fara vecini la 200-300 m.

    00
  22. De ce sunt casele romanilor banale si triste?
    Pentru ca bunul gust si estetica vizuala este o disciplina care trebuie educata. Pentru ca romanii sunt „specialisti” in absolut toate domeniile si in loc sa plateasca un arhitect, designer, decorator, prefera sa se descurce.
    Saracia nu este un factor definitoriu in ecuatie.
    Cand un arhitect te intreaba de buget, nu te intreaba sa stie cat iti ia comision, vrea sa stie ce poate sa iti propuna.
    Am proiectat mobila de pal care arata perfect, am facut bucatarii din mdf care aratau doar decent din cauza montatorilor, si am vazut bucatarii din corian care aratau execrabil pentru ca avea beneficiarul un prieten care „stia el” cum se face.
    Daca vrei casa perfecta, mergi la un arhitect, spune absolut tot despre rutina zilnica a familiei, tabieturi, modul in care gatesti, cum petreci ziua si cum dormi. Stiu ca e greu sa lasi pe cine pe cineva in intimitatea ta dar asta este singura metoda prin care omul ala te poate cunoaste si iti poate propune solutii optime pentru tine.

    00
    • NOU
      #30

      Da, ai dreptate, dar am incercat sa apelez la un designer…si surprinzator, a iesit ceva foarte …nasooool!…deloc nu mi-a placut, si asta era ceva nu pretentios!…plus ca sunt tare scuuuuuumpi!!!!!!!!!..nu stiu ce sa zic, dar intr-adevar, romanii nu au idee de stil in general, mai toate apartamentele sunt absolut …ciudate…si casele la fel ca romanii!!!!!

      00
  23. Asa am facut eu cand am ajuns in DE. Copila mica si naiva, m-am aruncat pe un dulap mare din pal , cu usi glisante si oglinda, la vreo 400 de euro ( printre cele mai ieftine) si am crezut ca am facut afacerea anului. Si l-am si montat aproape singura, cu exceptia usii cu oglinda la care a fost nevoie de doi barbati sa o puna pe sine.Pana cand a inceput sa imi fie frica sa mai trec prin dreptul lui , au inceput sa pice rafturile, sa se desfaca spatele, si am ajuns sa dau, in mai putin de 6 luni, aproape 1000 de euro pe unul nou , jumatate cat primul, din lemn masiv. Si am inteles in sfarsit expresia „suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine”.

  24. @Dorin: pai nu e intotdeauna cum zici tu. Eu m-am apucatd e casa stiind precis ca nu o sa-mi ramana bani de finisaje/mobila decat pt cele mai ieftine/simple chestii. Dar am preferat totusi sa construiesc casa, sa refolosesc mobila din apartament care s-a putut refolosi, etc., decat sa mai stau inca 5 ani intr-un apartament de 2 camere intr-o zona galagioasa si aglomerata a orasului. Ca tot mai bine e intr-o casa cu finisaje interioare modeste dar cu curte si gradina si intr-o zona efectiv idilica, decat in apartamentul de 2 camere unde zgomotul traficului ma irita zi si noapte.
    Au trecut 4-5 ani pana mi-am permis niste finisaje cumsecade, dar asta e, tt mai comfortabili ne-am simtit in casa decat in apartament…

    00
  25. Din pacate mentalitatea romanilor inca nu este axata pe calitate. Multi nu percep ca achizitia unor produse pentru amenajarea casei reprezinta o investitie indelungata. Produsele mai slab calitative se schimba mai repede intr-un timp mult mai scurt fata de produsele premium. Ca investitie pe un timp mediu spre lung tot produsele premium sunt mai rentabile.

    00
  26. Bine zice animal00. Vorba aia, ce fel de sarac nu are si el acolo un 80-120k EURO pe langa aia 80-120k EURO initiali ?!

    Gresia sexy nu e doar 41 de lei. Iar livrare acasa au toate magazinele cu materiale de constructii si amenajari, mari si mici. Ar fi si culmea sa car eu 2t+ de materiale, sau sa ma chinui sa-mi gasesc duba/camion.
    Unii mai sunt si neglijenti, nu au chef sa isi traiasca viata cu mare grija sa nu zgarie/pateze mobila, au copii, chestii din astea. De aia prefera un dulap din PAL la 1.000 de EURO, pe care il pot schimba cand se rupe/zgarie/nu mai place etc. Nu prea iti vine sa schimbi unul de lemn la 4.000 de EURO o data la cativa ani.

    @Mihai D>
    „Sufrageria mai asteapta”
    Super. E si normal sa iti iei apartament si sa nu folosesti (sau sa folosesti in scarba) o camera din el timp de 2-3 ani. Ca tu ai gusturi, esti stilat, nu ca toti dobitocii care folosesc tot spatiul.

    @sidryane
    ” la apartament la bloc, de la gri la locuibil, lejer 10-15k euro cu lucruri de calitate… cand nu-i ai, merge si mobila de la Ikea:)”
    @maniak
    „Eu am investit cam 12.000 euro intr-un apartament de 2 camere , schimbat tot , inclusiv cablurile din pereti”
    Bravo…dar fara relevanta aici.
    Este normal sa dai 5-6k renovare/6-7k mobila si electrocasnice la 2 camere, 8k renovare/8k mobila si electrocasnice la 3 camere. Adica 11-16k „de la gri la locuibil”. Si in banii astia vorbim de gresie/faianta/parchet de maxim 50 lei/mp, mobila de pal (Ikea sau altceva, tot aia), usi de 500 de lei, chestii din astea. Mobila din lemn masiv e un vis frumos la banii astia.

    @maniak
    „Eu am investit cam 12.000 euro”
    „Investiti de la inceput in ceva de calitate”
    Apartamentul sau casa in care locuiesti nu e o investitie, ci o cheltuiala. Sunt bani pierduti, nu bani care iti aduc alti bani.
    Sigur, poti abera cu „investesc in confortul meu”. Ce sa zic, trebuie sa fie o viata frumoasa in lumea ta, in care te simti investitor ca iti cumperi mobila OK. Sau o friptura de vita la un restaurant. Sau un vin bun. Sau o vacanta frumoasa. Cred ca e minunat sa cheltui bani pe consum si sa te simti om de afaceri in acelasi timp.

    00
  27. …scrie omul care ridica in slavi Ikea pentru ca e mobila usoara si poti sa scapi repede de ea ca sa o schimbi.

    Stiu foarte multi oameni care si-au renovat apartamentul de curand (pare un curent ceva…). Niciunul nu a facut rabat la calitate, chit ca s-au indatorat sau au mai asteptat pana sa-si ia ce le place cu adevarat. Pana la urma e o chestie de gust, nu e o „spirala”.

    …iar gresia sexy (si de calitate) nu e 41, se duce usor spre 60.

    00
  28. @maniak > Renovari dupa un an la un apartament nou? Aici m-ai pierdut… Eu m-am mutat in 2010 intr-un apartament nou si nu a fost nevoie de renovari. L-am luat la gri de la constructor si l-am facut eu cum mi-a placut (3 camere, 90 mp), dar am cheltuit cam 25.000 pe mobila, gresie, faianta, parchet, usi si electrocasnice. Ideea era ca sper sa nu aiba nevoie de renovari inainte de 2020. :)

    00
  29. Deci e bine cu faianta , gresie , obiecte sanitare albe ?

    00
  30. adi: turismul este o investitie serioasa in bunastarea ta mentala. Lucrurile din casa nu. De alea te saturi, pe cand o vacanta reusita poate sa te bucure si la 10 ani dupa.
    Eu cand mi-am luat apartamentul aveam fix 6000E. In minus. Pe langa credite. Noroc cu parintii. Ca urmare, nu prea aveam cum sa mai bag prea mult in el.
    Bine, norocul meu cu parintii a fost dublat si de faptul ca statea la cineva fara sa platesc chirie + aveam chiriasa in apartament.

    Dupa un am m-am trezit cu ~4000E si fara chiriasa si ca tre sa ma mut in apartament. In conditiile astea cam ce trebuia sa fac? Sa imi cumpar o canapea de 4000E, sa fie lucru bun si sa multumeasca anonimi pe net, sau sa incerc sa vad cum transform eu apartamentul cu banii aia, din semigrota in locuibil?
    Daca mai pui tu mana pe lavabila, daca din 3 camera faci doar 2, daca iti faci singur mobila de bucatarie…culmea e ca iese ceva :)

    00
    • Mi a placut comentariul tau dar cu o singura exceptie. De ce sa nu astepte un an doi si sa si ia ceva de calitate si cum isi doreste si sa si ia ceva prost si nu cum doreste doar ptr a nu ti fi scârba de camera? In primul rand nici nu se ajunge chiar acolo, parerea mea. Poate de exemplu sa si puna o parte din sufrageria din primul apartament in cel nou pana o schimba. Sau sa cumpere niste piese de baza si atat. Oricum vrea s o schimbe asa ca n are rost sa dea bani multi, din contra! Daca iei o mobila completa din pal probabilitatea cea mai mare e sa tina doar cativa ani. Asa ca eu zic ca mai bine o tine mobilată partial sau mai ieftin acei unu sau doi ani, in scârba cum ii spui tu :)) p.s: decat 12 ani cu o mobila nu extraordinara si nu cum ai visat o, mai bine 2 ani cu una mai slăbuta dar 10 cu cea de vis…parerea mea

      00
  31. Eu nu înţeleg o treabă, de ce toată lumea foloseşte expresia „am investit” când astea sunt clar cheltuieli? Dacă nu dai în chirie să zici că amortizezi, e doar cheltuială, bani pe care nu-i mai pupi veci pururi. Îi dai doar ca să te simţi bine/să te laude alţii, după caz.

    De-aia da, nu mi-aş pune poate chestii ieftine, dar nici nu mă dau în vânt după luxuri inutile. E o cheltuială, banii ăia îi bag şi nu ii mai văd niciodată, trebuie făcut cu cap.

    Iar pentru deştepţii care cred că nu te apuci de o casă decât dacă ai un milion de euro + un milion, ne vedem peste 50 de ani când eu o să fi trăit toată viaţa la casă cu uşi de 100 ron şi ei la bloc, care e mai câştigat.

    Mai ales dacă ai copii, e total altceva să se joace în curtea ta în siguranţă decât printre blocuri/maşini/câini comunitari.

    00
  32. @Adi
    Ma bucur cand intalnesc romani mai destepti decat mine, care isi imagineaza imediat cum sta treaba, fara a folosi sabloane. Sufrageria nu are mobila, dar nu e goala si nici nefolosita. E locul de joaca al copiilor atunci cand nu se poate afara. Nu am grija de a-i lasa nesupravegheati, pentru ca nu au ce strica sau rasturna in afara de jucariile lor. Mi-e mult mai utila asa.

    00
  33. In atentia alora care si-au permis sa depaseasca bugetele cu mult: ati uitat sa va laudati cu perdelele (si alea pot sa iasa la cateva mii de euro, mai ales la un apartament), cu automatizarile din casa (degeaba ai gresie si mobile de fitze daca nu se stinge lumina cand bati din palme), si cu gradina ca-n Avatar pe care o aveti – si in care daca n-ati investit inca vreo 15.000 de euro (ca o irigatie calumea si niste pomi d-aia, mai speciali, nu costa 100 RON) chiar nu merita sa mai vorbiti.

    A, si mai am o curiozitate – oare copii au voie sa faca ceva in casa aia? Sau se joaca doar in camera nemobilata – ca deh, daca zgarie cu masinuta parchetul de 5000 de euro sau mobila de 6000, cred ca ii sta inima parintelui in loc.
    Si de gatit, gatiti? Ca la miile de euro date pe mobilele alea de bucatarie, eu n-as crede.

    00
  34. Am lucrat vreo 4 ani la o firma specializata in special pe pal si mdf. Am mai lucrat vreo 3 ani si la firma care se ocupa in principal cu materiale compozite; culmea am mai lucrat din cand in cand si pe mobila masiva(hand made, lux extrem in zilele noastre). Pot sa va spun ca se pot face lucrari foarte bune din pal si mdf si se pot face lucrari proaste din materiale scumpe. Nu conteaza materialul cat felul in care stii sa il folosesti si imaginatia pe care o ai. Am citit cum multi angajaza designeri iesit din scoala. Din experienta designerii nu au habar de un releveu iar cei care au facut constructii au cunostinte foarte mici despre cum sa puna in practica ceea „ceea ce au invatat la scoala”. Va sugerez sa va inspirati din reviste siteuri de design si sa puneti mana pe o ruleta; masurati uitati-va de 2 ori si pe urma faceti alegerea potrivita; repet orice material are avantaj si dezavantaj dar daca este lucrat corect si cu putina imaginatie va arata bine. Cei care vin in casa sa monteze vor fi mai putini tentati sa „dea buleala” sau sa va „traga pe sfoara” daca aveti niste cunostinte minime despre ce se intampla; nu e chiar atat de greu sa deschizi un site si sa te informezi. Ps: Vali, chiuveta din link este din compozit….am ramas uimit sa gasesc compozit la un asemenea pret; sa o stapanesti sanatos. Daca se pateaza o poti curata cu alcool izopropilic iar daca o zgarii mai tare se poate slefui si adusa la starea initiala.

    00
  35. Urasc gresia si faianta, mai ales aia alba (comunista) sau, cum se poarta mai nou, albastra. :D

    Prefer sa am piatra naturala/travertin/marmura/granit/portelan chiar daca costa mai mult. Arata si mai bine daca ai putin simt estetic (adica nu o sa pui piatra in bucatarie lol) si se simte altfel cand mergi descult. E chiar misto senzatia cand esti in baie pe wc si simti aspectul poros si neregulat al podelei. (in comparatie cu gresia aia alba si lucioasa, de spital, bleah)
    Si mai prefer si parchetul ala barbatesc, din lemn masiv, nu rahaturi din alea care scartaie dupa 4 luni.

    Ma rog, depinde si de bugetul fiecaruia pentru ca niste finisaje ca lumea, cu materiale ca alea de mai sus, te duc lejer la 5-600eur/mp (evident se poate si mai mult, gen 1-2k, daca esti tiriac), insa consider ca a meritat efortul pentru ca mi se pare trist sa calc pe o gresie de 40ron/mp tot restul vietii. :)

    Vecinu are in curte …asfalt. Vara poate praji oua pe el. :D

    Un sfat pentru cine isi face casa: bucataria cat mai mare. Acolo iti petreci cateva ore pe zi (gatesti, mananci, iti bei cafeaua, fumezi). Nu va faceti si o camera separata de luat masa, mi se pare inutila, o folositi de cateva ori pe an cand aveti musafiri. Zic asta din experienta proprie, dupa un an am unit-o cu bucataria. :D

    00
  36. 5-600eur/mp – mai taie daonpendula mea. Intoarcete la 5-600lei/mp.

    sunt de acord cu bucataria mare. Pana si in apartament, cand vin mai mult de 10 oameni, stau toti in bucatarie. Acolo poti fuma in liniste, acolo se face mancarea….

    Cine a mers pe podea cu rasina?

    00
  37. Un mic comentariu referitor la mobila de lemn, pe care toată lumea o consideră o mobilă foarte scumpă.

    Materialul e relativ ieftin, un metru cub de cherestea din stejar pentru tâmplărie (deci clasa A sau B) costă în jur de 1300 lei. Exceptând masa de lucru, uneltele necesare pentru a prelucra lemnul costă încă 500-600 de lei (asta dacă preferi o rindea şi să faci lucrurile manual), iar din acel metru cub faci lejer un birou şi un dulap, după câteva încercări.

    De exemplu, pentru un banal dulap de haine, un tâmplar are nevoie de foarte puţină experienţă şi trebuie să stăpânească doar 2-3 îmbinări şi 2-3 unelte relativ decent. Sunt foarte multe filmuleţe pe YouTube despre cum să lucrezi lemnul (Rob Cosman e un punct de plecare foarte bun https://www.youtube.com/user/robc45/videos) şi chiar nu e ceva fenomenal de greu. E nevoie de timp, spaţiu şi răbdare.

    Asta pentru cei care zic că nu au bani de mobilă scumpă sau să cheme nu ştiu ce arhitect. Or avea americanii multe păcate, dar la nivel de DIY sunt un exemplu foarte bun.

    00
  38. @Po granitul costă cam la fel de mult ca o faianţă sau gresie scumpă, manopera e ceva mai scumpă.

    00
  39. @Adi : asta intelegi tu cand despici rahatu’n 4.
    Desi alegerea cuvantului „investit” pare nefericita cam isi are rostul, daca vreau sa il vand acum valoarea lui este mai mare decat daca il lasam asa si luam bucataria de la dedeman.
    Dealtfel nu am zis ca am investit in confortul meu, vroiam doar sa recomand tuturor sa isi cumpere chestii de calitate de la inceput, se poate numi investitie si asta, decat sa dai acum 100 ron pe o baterie si peste un 1 an sa se strice si sa iei alta si tot asa mai bine dai 300 pe una de firma si o ai 5 ani fara probleme, pe termen lung ramai cu niste bani in buzunar. Ieftin a fost mai nimic, numai usa de la intrare a fost 17 mil .
    Sfatul meu este sa lucrati de preferat cu un student la design interior sau daca aveti prea multi bani apelati la o firma de design interior , preturile sunt de la 500 euro in sus si iti sugereaza doar chestii scumpe :)
    Cine isi pune mobila din lemn natural intr-un apartament de 2 camere clasic are ceva probleme , imo. ar fi ca aia de au q7/c klasse si stau langa mine in berceni ,eeventual in garsoniera.

    00
  40. Andrei: lemnu ala este uscat? Ca daca nu e uscat, ai belit michidushu.
    Mai conteaza si cum sunt placile (marimi).
    Am vrut sa imi fac o masa desteapta dar, pentru modelul initial, ma costa enorm de mult materia prima.
    Eu pe acasa am folosit placi de lemn de la hornbach. Lemn lipit. Mai ieftin nitel si usor de lucrat

    00
  41. @animal00, din anunţ, aşa reiese. Însă preţurile variază destul de mult, în funcţie de site. De exemplu, am găsit cherestea de stejar lung, tivită şi aburită, calitatea A, şi pe la 800 de Euro metrul cub.

    De la Hornbach am luat şi eu nişte plăci de lemn, însă cele lipite sunt mai scumpe la metru cub deoarece procesul de lipire e deja rezolvat. De fapt, în Hornbach eram când am făcut prima dată o socoteală rapidă referitoare la costul de producţie al unui dulap din lemn masiv şi era pe la maxim 800 de lei pentru materia primă. Dulap care se vinde în Mobexpert cu 8000 de lei.

    00
  42. pai:
    biroul meu de calculator m-a costat ~2-300lei (placi de stejar). Plus cateva ore de mesterit, pentru ca imi lipseau niste scule si niste capacitati :)

    un dulapior de carti: sub 200. Dar lemnul cel mai ieftin. Asta nu mi-a iesit cel mai bine, dar era primul meu proiect.

    problema e ca trebuie sa te apuci. Dar, stiind cum lucreaza majoritatea „mesterilor” nu inteleg de ce lumea nu isi face singura mobila. Sau sa cheme un prieten

    bucataria, fara manopera, a costat toata ~800lei, dar multa e zidita. Si a iesit ceva altfel

    00
  43. NOU
    #54

    Pantru ca sufletul romanului e banal si trist

    00
  44. Multe case arata rau sau patetic din cazuza noilor proprietari ce incearca sa inghesuie in ele tot felul de lucruri mai mult sau mai putin folositoare sau sa le transforme fara sa tina cont de etica-moralitate-normalitate. oare cati pereti de rezistenta au fost scosi de asa zisii arhitecti-demolatori de ocazie. O sa vedem din pacate in curand la plus 7 gr. Richter.

    00
  45. Nivelul de trai din Romania si educatia, lipsa cultivarii bunului gust, toate acestea influenteaza si aspectul estetic al vietii romanilor.

    00
  46. Din cauza lipsei educatiei de baza in domeniul designului si arhitecturii, precum si a faptului ca, atunci cand aceasta educatie lipseste, nu apelam la un specialist: arhitect, designer (din cauza situatiei materiale precare).

    O locuinta frumos amenajata (nu neaparat cu materiale scumpe, ci cu bun-gust) impresioneaza foarte mult clientii, atunci cand vrei sa inchiriezi sau vinzi o proprietate. Eu personal, fiind pasionata de domeniul architecturii si designului si citind atat articole, cat si carti de specialitate, mi-am amenajat o locuinta pe care am pus-o la vanzare si am fost uimita de incantarea vizitatorilor, astfel incat am reusit sa o vand foarte repede.

    E impresionant ce impact are o locuinta bine amenajata si repet ca amenajarea tine mai mult de pregatire decat de multi bani.

    00
  47. Ok, tu compari mobilă din pal făcută prost cu mobilă din lemn scumpă dat făcută bine. Mai există și mobilă din pal făcută bine, cu pal dublat, etc…. Dacă vrei pot să-ți dau un număr de telefon și să-ți trimit niște poze să scapi de frustrare

    00
  48. Romanii au mobila din pal pt ca atat isi permit. Un metru cub de lemn ok e 800 Ron din care poti face f. multa mobila de calitate. Problema e c cei ce fac asta o vand la supra, supra pret pt ca nu gasesti tamplari care sa sa iti faca ceva bine facut la un pret decent. Si asta din cauza ca un utilaj bun e foarte sump. Deci tamplarii nu isi permit asa ca fac manual totul si sa faci un scaun muncesti o zi cel putin poate. Deci manopera costa f mult la noi.

    00
  49. Eu tocmiai mi-am luat un apartament si m-am apucat sa il renovez complet.

    Din pacate ceea ce descopar este ca mereu mai trebuie ceva, mereu mai apare ceva, chiar daca estimarile de costuri le-am facut impreuna cu echipele de muncitori. Deci de aici incepe sirul compromisurilor.

    Vreau sa cumpar produse calitative si atractive ca design dar ceea ce magazinele ofera este ceea ce am tot vazut pe piata de ani si ani. Unde apare ceva mai deosebit pretul bate cu mult salariul pe care eu il castig in mod cinstit.

    Si cel mai important poate, NU vreau ca apartamentul in care eu am investit sa fie distrus de vecinul care il inunda sau Doamne Fereste mai rau. Am patit asa ceva in urma cu cativa ani cand o echipa de „profesionalisti” care lucrau la etajul superior au spart magistrala de apa. Pe scurt am avut apa in casa de 15 cm, mobila plutea, apa curgea prin prize si lustre….,. va imaginati cam ce a ramas din apartament.

    Deci da romanii fac compromisuri ! Si bravo celor care stiu sa realizeze un echilibru intre costuri si calitate.

    00
  50. Am vazut mai mule amenajari de bai (cam la asta ma pricep ) care cu un buget redus aratau super ok. ca exemplu sunt mobilierele de baie clasice ce arata bine ,se mentin in stare buna si ofera o nota de unicitate baii.
    Exista si modele mici pentru baile noastre de bloc https://www.goodbath.ro/produs/mobilier-baie-clasic-savini-62-65-cm

    00
  51. Arata ieftin, se simte ieftin. O vorba romaneasca spune ” Suntem prea saraci, sa cumparam lucruri proaste „

    00
  52. Cel mai nasol la PAL e faptul ca are in compozitia sa formaldehida care este cancerigena dar binenteles ca nimeni nu vorbeste de asta. Epurare etnica sau altceva? Voi decideti!

    00
  53. Conceptie pur romaneasca, sa fie casa mare vedem noi ce punem in ea dupa.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile