Case: acoperișul de tablă…

 

acoperis-tabla

Am văzut faza asta la câteva case din zonă: acoperișurile de tablă își pierd vopseaua și în câțiva ani trebuie peticite și vopsite sau înlocuite cu totul.

Asta se întâmplă pentru că tabla e de proastă calitate. Și oamenii se duc la magazinul de bricolaj și sar direct pe cea mai ieftină, pentru că e ieftină, și nu se gândesc pe termen mediu sau lung, luând în calcul că o tablă ieftină nu are garanție prea mare și trebuie înlocuită.

Acoperișul din imagine, de pildă, e pus în 2009.

Ca funfact, cel pe care l-am întrebat a zis că mulți nu au guri de aerisire la pod și de aceea tabla se încinge, rezultând o vopsea arsă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Ciudat, eu as fi crezut ca tabla aia e sursa de caldura, nu podul. Iar ca intre pod si tabla ar fi ceva izolatie termica.

  2. Tigla e sfanta si nici aia nu e nemuritoare.

    • Poti sa mai spui asta inca o data. Cand mi-am facut casa am ales tigla ceramica. In 8 ani nu s-a spart/stricat/distrus nici macar o bucata. E drept, muncitorii au incercat sa faca economie la cuie, drept pt care au dat jos o jumatate de acoperis si l-au montat din nou asa cum scrie in instructiunile producatorului.

  3. Decat tabla scumpa mai bine tigla de beton sau ceramica.

  4. ala facea misto de tine

  5. Ondulina sau onduvilla. Ca alternativa accesibila si estetica

  6. Nu inteleg de ce nu se utilizeaza in Romania „asphalt shingles”. E de 3 ori mai ieftin decat asta de metal. E cam 95% din toate cladirile in N. America zonele temperate.

    • Nu se pun „asphalt single” pentru ca trebuie pus „decking”( plywood, osb) dedesupt, apoi foarte putini stiu sa le instaleze corect. Apoi sunt destui „destepti” care stiu ei ca tabla e cea mai buna.

    • ”But longevity and good looks come with a very high price, one that turns off even ardent admirers of metal. “I use asphalt on all my projects,” says Texas-based builder Robert Aiken. “Metal is a better roof, but it costs three times as much.” ” pana mea, o zice ala din articol…

    • Asphalt shingles sint de rahat.

    • @mihai: Da, bre! Sant asa de rahat ca toate firmele de construction folosesc. Daca erau ‘bad’, constructorii n-ar fi putut onora garantiile si ar fi renuntat de mult. De ce sa dau $11mii pe un acoperis metalic garantat 50 de ani daca pot sa dau $3.5mii pe unul de asphalt shingles garantat 25 de ani?

    • Cred ca exista si la noi si se numeste sindrila bituminoasa. Si e o varianta low cost, chiar si pe langa tabla.

    • DanC,
      Desigur ca cel de shingles e mai ieftin dar nu tine 25 de ani nici sa stai in cap. Cel de 25 il schimbi la 15 ani iar daca ai probleme cu el, producatorul iti da fie contravaloarea lui actualizata la uzura sau in cazul cel mai bun iti vine cu camionul si le descarca in curte. Cum manopera e 70% din pretul acoperisului iti dai seama ce afacere buna ai facut?
      Cum continentul nord american se bazeaza pe lucruri care se instaleaza usor dar se deterioreaza repede asa ca asphalt shingles e ok.

  7. Eu am tigla pusa de 8 ani pe casa de la Bramac. Inafara de faptul ca nu mai are aceeasi culoare ca la inceput, e perfecta. Avantajul tablei pe.acoperis incepe si se termina la pret: e mai ieftina decat tigla de ceramica sau beton plus ca si acoperisul trebuie sa sustina o greutate mai mica, implicit mai putina lemnaraie si un cost final mai mic. Pe termen lung insa…

    • ce garanție ai la ea?

    • „… acoperisul trebuie sa sustina o greutate mai mica, implicit mai putina lemnaraie si un cost final mai mic…”

      Asta-i o aiureala promovata de vanzatorii de „tigla” de tabla.

      Principalele incarcari ale unui acoperis sunt cele date de zapada (150-200 kg/mp) si de vant (echivalent a cca 100 kg/mp) care trebuie luate impreuna.

      Deci avem cca 250-300 kg/mp.

      Daca tii cont si de sarcinile dinamice (rafale sau cutremur) ajungi la o sarpanta dimensionata corespunzator care va fi construita din sectiunile standard de lemn si pentru care nu mai conteaza diferenta de greutate dintre tigla ceramica (cca 40 kg/mp) si tabla (cca 5 kg/mp).

    • Nu stiu Vali, sincer. Eu am cumparat casa in 2014… Din ce am gasit pe net, cel mai mult seamana cu Bramac Natura Plus.

    • Acoperisul e calculat in felul urmator in US:
      – live load ( ca se plimba gheorghe pe acoperis, la 20 lbs/sqft asta inseamna 97 kg/m2)
      -dead load
      -wind ( sunt 3 zone pe acoperis), apoi in functie de zip code.
      -earthquake
      -materialul cu care e acoperit ( asphalt shingle, tiles, metal, single-ply membrane, roll- comp)

  8. lindab verde, pus in 2007, arata ca in prima zi, aceeasi tabla, acelasi an, la o ruda, incepe sa bata spre gri :D. problema la tabla apare si din cauza faptului ca materialele utilizate in procesul de fabricatie (tabla, vopsea) nu au o calitate uniforma (loturi diferite, calitate diferita). daca proprietarul a mai ales si modelul/marca la 15 lei mp, dezastrul e oarecum garantat. ce e imbucurator insa, e ca am auzit mai multe persoane care au reclamat probleme de decolorare in intervalul de 10 ani si li s-au aprobat dosare de garantie.

    un sfat pentru cei carora li se pare ca s-a matuit vopseaua pe tabla si, evident, pot ajunge la acoperis usor- incercati cu o pompa de presiune :D, e jale ce mizerie se depune… un fel de ”un exterior, te rog…fara ceara”

  9. Tigla de beton sau ciment e cea mai rezistenta de obicei vine cu garantie de 50 de ani de la producator, prin tari mai prin vest. De obicei tine intre 50-100 de ani. Dezavantaj ca e foarte grea si necesita structura a podului si casei mai solida, mai multe lemne, cuie. Au o greutate de 60kg/m2.
    Tigla ceramica (de argila), e mult mai usoara decar precedenta, rezista in timp dar nu poti umbla pe ea ca pe cealalta, se sparg mai usor. Au o greutate de 30-40 kg/m2
    Asphalt single – sunt de mai multe feluri in functie de calitate, garantie de la 25 de ani pana la lifetime. Au o greutate de 15 kg/m2, rezista la vant de pana la 200 km/h. Rezista 25-50 de ani si apoi se mai poate adauga un rand, cand trebuie adaugat al 3-lea rand e de preferar sa se indeparteze primele doua.
    Tabla- are avantaj ca e usora si dezavantaj ca e zgomotoasa cand ploua, vara se incingecam tare, are o greutate de 10-15kg/m2.
    Cel mai greu acoperis e cel de „spanish clay tiles” are 100 kg/m2 si ai nevoie de o structura mai solida.
    O sugestie e cand va faceti casa sa cumparati tigla extra pentru acoperis ca nu stie cand se strica ceva si producatorul nu va mai fi sau nu mai face modelul respectiv.
    In Romania multe din materialele de constructii sunt foarte scumpe pentru ce calitate au.

  10. Aia cu tabla care se încinge de se arde vopseaua sau ai pus-o intenționat ca să ne trolezi sau ți-a dat ăla un hap și l-ai luat din prima. Aproape am vărsat berea de ras. Nu am văzut pana acum tablă cu vopsea arsa și toate casele acoperite cu tablă pe care le știu au asteriala închisă bine, fără aerisire, „să nu-și facă vântul loc”, sau șobolanii.
    Vopsea cojita de rugină însă, hehe, grămadă.

    Eu am la casa de la țară tabla zincata de aia veche de vreo 50 de ani. E pusă peste sindrila. A ruginit parțial și acum 3 ani am dat-o cu ceva decapant și grund. Trebuia să dau și un strat de vopsea peste, dar m-am luat cu altele și a rămas așa. Acum începe iarăși să rugineasca și probabil voi face la fel și mai trec 4-5 ani.
    Sigur, aș putea să schimb acoperișul și să plătesc de 10-15 ori mai mult.
    Tabla ține mult și bine. Dar o mai întreții. Ai mei au țiglă tot cam de 50 de ani pe casă și s-a cam uzat, s-a mai spart, se sparge din ce în ce mai des. Când e vijelie mai zboară cateuna și îți mai plouă în casă.
    Problema cu țigla, pe care nu ți-o spune nimeni care vinde țiglă sau dă cursuri de bramatica, lol, e că atunci când se sparge o țiglă, sau ți-o mișcă vântul nu știi. Vezi când îți plouă în casă.
    La tablă problemele de montaj ies la iveală în primul an. Le rectifici și aia e, când începe să mijeasca rugină vezi și rectifici înainte să îți plouă în casă.

    Desigur, dacă iei tablă ca foaia de ceapă, prima pată de rugină înseamnă perforație.

    Iar ăia cu carton asfaltat „ca în America” e fiță dar nu știu dacă merita. Un apropiat si-a pus anul asta. Circa 20 000 de lei l-a costat pentru acoperișul unei case mai mici de 100 mp (amprenta).
    Pe lângă solzii aia mai cumperi un strat de asfalt ca izolație, ce se pune pe sub solzi, plus podea de scânduri cum zicea cineva.
    Și nu știu cât ține, o fi mai bun decât ăla de pe vremuri, ai mei au avut de ăla comunist pe o sandrama. S-a perforat în 20 de ani de la soare.

    • In sec 21 asteriala sub tigla e deja standard. Si o folie buna care deja face hidroizolatie si bariera de vapori. Facute bine deja nu mai vezi cerul .
      Si un pont: tigla de beton si ceramica are grosime dubla sau tripla decat cea de pe vremuri si se si fixeaza fiecare cu cate un cui. Datorita suprapunerii pe 2 laturi e imposibil sa scoti una fara sa o spargi. In plus sunt tratate la exterior cu substante care asigura protectie uv si chiar controleaza absortia de apa.

    • Da, boss.
      Dacă pui folie, sau un strat suplimentar de izolație obții același lucru și la tablă.
      Plus, cuiul de prins țiglă trecut prin folie înseamnă o gaură în folie. Sau îi pui și garnitură la fiecare cui? Că folia nu e elastică.
      Țigla părinților mei, de pe vremuri are grosime 2 cm. „Carne”, nu din cel mai înalt și pana în cel mai de jos punct. Vrei să spui că țigla asta nouă are 6 cm „în carne”? Cât cântărește, 200 kg/mp?

      Și spune-mi tu mie cum observi cum vezi când se sparge o țiglă.

      Și ia spune-mi ce se întâmplă în 10 -15 -20 ani când din cauza greutății și neomogenitatii lemnului din căpriori/lanți pe care e pusă țigla se creează burți, mai mici sau mai mari și cuiele alea se lasă, țiglele fac rosturi,suficient cât la vijelii apa să se scurgă peste canale, printre țigle.
      Sau o montezi pe structură de metal și costă cât 2 acoperișuri?

  11. Eu am pus tigla metalica acum aproape 5 ani. Nu am avut probleme cu ea si nici nu s-a decolorat.
    Poate conteaza si calitatea, conditiile climaterice etc. Oricum, atunci cand am pus tigla, i-am cautat pe cei mai buni, am mers direct la producator si nu neaparat pretul a fost pe primul plan.
    Bafta

  12. Presimt o reclama Metigla. La baiatul din Bucuresti parca a ajuns deja.
    Cum care? Ala care mi-a sters comentariul cand i-am zis sa se mute, dupa ce i-au spart casa. O fi crezut ca-l iau la misto, atat de ultrasensibil e.

    • îți dai seama că acum nu prea ii arde de glume.

      am avut reclamă la bramac, campania continuă cu alți bloggeri.

    • E blogul lu’ matale, faci ce vrei.
      Nu, nu era gluma, cu tatarul. Mie mi-au spart apartamentul la Piata Rm. Sarat, acum cativa ani. Tot asa, un laptop, un aparat foto, etc.
      Ii banuiesc pe aia de au schimbat tevile in bloc. Odata au venit si m-au gasit acasa, cand nu trebuia sa fiu. Nu mi-a picat fisa, atunci. Apoi mi-au spart masina. Deh, numar de PH, suport de gps in geam.
      Dupa 2-3 luni i-am auzit pe unii fortand o masina cu nr de Germania, pe la 2 dimineata. Am sunat la politie. Au venit aia cu 3 masini, fara lumini. Au incercuit IOR-ul. 5 insi au prins. Razbunare.

  13. placi de azbociment, anyone?

  14. Exista tigla de plastic, stiati? Unii spun ca se „sfarma”, altii o lauda. Eu am tabla Lindab si a ruginit unde a fost zgariata de gheata. Pe anexe am tabla de 25 lei mp, arata mai bine decat Lindab, toate montate in 2012.

  15. Anul acesta se fac 10 ani de cand am montat tigla metalica de la Lindab. Intr-adevar nu mai este la fel de lucioasa ca la inceput, insa nu s-a decolorat vopseaua. Am primit garantie 15 ani iar producatorul spune ca durata de viata este de 50 de ani…. ramane de vazut in timp cum se va comporta.

  16. Indiferent de acoperis, aerisirea podului este foarte importanta. In casa parintilor mei, acoperita cu tabla, dar fara aerisire, la etaj vara este mai cald cu 3-4 grade decat in casa mea acoperita cu tigla ceramica

  17. Casa veche de vreo 50 si ceva de ani. Doar cateva tigle is puscate, in rest sunt super OK. Sunt solutii mai ieftine decat tigla, dar prefer solutii din astea vechi.

  18. Obsidian sau Quartz = virtual indestructibil.
    Cam scump dar merita.
    sursa: Minecraft

  19. Tigla ceramica e de mai multe feluri, unele modele se exfoliaza/crapa/sfaramiteaza/uzeaza de la ploaie si vant pur si simplu. Tigla de calitate tine poate chiar sute de ani daca nu prinde niste grindina sau cine stie ce ploi mai atipice, gen Decembrie ’89.
    Cam la fel si cu tabla, una eftina se duce dracului in cativa ani, una de calitate gen Lindab sau mai stiu eu ce marca buna, duce 15 ani garantat, apoi mai vedem, ma indoiesc tare ca s-ar degrada masiv in anul 16 de la montaj. Plus ca la o grindina nu se sparge, doar se indoaie putin, ca la masina si nu te inunzi.
    Sustinerea greutatii depinde foarte tare de scheletul de sub tabla, altfel duce mai mult decat tigla ceramica daca e sa luam 1 la 1. Am vazut un comentariu despre omat. Tabla este mai neteda si mai fina decat tigla ceramica, daca ii dai inclinatia corecta, zapada o sa alunece mult mai repede la vale decat de pe ciripurile clasice.

  20. Nu prea cred povestea cu vopseaua arsa ca nu are aerisire. Mai repede substratul nu a fost preparat bine. Din cite stiu unele vopseluri se coc in cuptor pentru aderenta deci caldura nu ar fi o problema.

  21. Am mers pe mâna arhitectului și am luat una din cele mai scumpe table prin 2009, de la Plannja. Oțel Suedez din aceeași sursă pe care o aveau si ăia de la Volvo. Mai aproape de atât de un volvo, n-am putut să ajung! :D

  22. Repetati dupa mine :
    NU EXISTA TIGLA METALICA.
    ȚÍGLĂ1, țigle, s. f. (Adesea cu sens colectiv) Piesă de argilă arsă, de sticlă sau de ciment în formă de placă dreptunghiulară, folosită pentru executarea unor tipuri de învelitori de acoperiș. Era o casă la marginea satului, învelită cu țiglă. PREDA, Î. 133. Pătratul din stînga era făcut din ziduri înalte, cu acoperiș țuguiat de țiglă. CĂLINESCU, E. O. I 110. Cîrciuma… avea acoperișul de țiglă. REBREANU, I. 32. Peste țigla cazărmii au căzut primii fulgi de zăpadă. SAHIA, N. 113.

  23. pt a monta tigla ceramica trebuie si alta structura de rezistenta, care sa suporte o greutate mai mare fata de cea folosita pt tigla metalica

  24. Ce se vede in poza se cheama punte termica. Cea mai buna tabla nu rezista daca este pusa prost, cum este cea din imagine. Te protejeaza de precipitatii , nu de prostie. Toata discutia tabla vs ceramica este inutila in economia pozei.

  25. salutare.am de acoperit o casa cu acoperisul de tip mansarda frantuzeasca.suprafata ar fi de 210 mp.ce firma de tigla metalica imi recomandati si ce model pentru acest tip de acoperis?am luat legatura cu cei de la careta,bilka si lindab.am inteles ca cei de la bilka ar lucra cu materiale low cost.ce firme pute ti sa imi mai recomandati.cam ce fel de tabla este mai buna ?eu as opta pentru cea mata,un maro inchis de 0,5 mm grosime si cu onduleul mai accentuat.astept niste sugestii de la voi.pentru tigla metalica nu as opta ca as ingreuna f tare acoperisul si nu ma risc.ar fi fost o varianta mai sigura dar asta e.

  26. Salut Marcel. Hai sa te ajut in legatura cu tigla metalica. Am cumparat de la Rodach tot sistemul de acoperis si vreau sa iti spun ca sunt foarte multumit de el. Cel mai bun Raport calitate pret din cat am observat eu. Daca vrei sa vezi poze cu acoperisuri facute de ei intra pe rodach.ro/rodach sau suna-l pe Mihai la 0765025175 reprezentant firma. El va poate da mai multe detalii.

  27. Buna prieteni. Ce parere aveti de tigla ceramica Creaton? Dar Siceram, Tondach?

  28. Salut,

    Am fost pentru prima oara în sudul tarii și am observat ca majoritatea caselor au acoperiș de tabla în loc de țiglă cum suntem noi obișnuiți în Ardeal.

    Am cautat pe google care e faza cu tabla de pe acoperiș dar nu am găsit niciun rezultat conclusiv.

    Are tábla vreo proprietate care ardelenii nu au descoperit-o încă sau e doar vorba de cost?

    Sau e vreo tradiție ce tine de partea respectiva a țării?

    Mulțam fain!

    • istoric, muntenia a fost ținta raidurilor turcești, care dădeau foc caselor. de aceea vei găsi puține case trainice, paianta fiind preferată.

    • cica diferenta dintre un ardelean si un locuitor din regat este urmatoarea-ambii te prostesc din vorbe la fel,doar ardeleanul incheie cu -DOAMNE AJUTA,ca sa para mai cinstit si mai cu frica de d-zeu…

  29. Am un acoperis in 2 ape simplu cu panta de 30 la suta si nu sunt hotarat ce tigla metalica sa cumpar,Va rog sa ma ajutati cu un sfat.DOAMNE AJUTA

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile