Când ar trebui să începem să fim speriați?

Cam acum. Când vedem reclamă la Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare.

Am intrat pe site (fgdb.ro) și n-am găsit nicăieri cea mai importantă informație: ce sumă are disponibilă fondul ăsta. Pentru că lumea ar începe să facă ce am făcut eu acum 9 ani, să calculeze câți oameni ar putea despăgubi Fondul în cazul unei probleme și s-ar lămuri.

Altfel, de ce ar avea nevoie Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare de reclamă pe net?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

89 comentarii

  1. „Este bine sa stiti ca existam!” :))) Vorba ta, de ce?

    00
    • „Este bine sa stiti ca (inca mai) existam”.

      00
    • este bine să rămână în istorie că am existat și noi cândva, până să fim trântiți de tot la pământ și oamenii să fie f… fără alifie!

      00
    • Pentru a inspira încredere sau a inspira ceva bani in buzunarele unora avand drept pretext o cauza nobilă!

      Au ales un moment prost!

      00
  2. Fraieri… si v a spus baiatu ala sa bagati banii in oancoin….

    00
  3. Masura instrumentata de BNR pentru a atrage bani din piata?

    00
  4. Banui ca reclama e sponsorizata tot de banci pentru a induce stare de ” totul e ok, exista si astia, nu va retrageti banii din banca pentru ca am belit-o si nici bonusurile alea grase nu le mai luam”

    00
  5. Pune banii in 2-3 banci si in aur.

    00
  6. Să mituiască niște milogi din presă.

    00
  7. Scrie in raportul lor anual.
    Citez” Resursele financiare disponibile aferente fondului de rezoluție bancară, incluzând și profitul reinvestit aferent anului 2018,se ridicau la 1.164,4 milioane lei la 31 decembrie 2018, în creștere cu 16,8% față de nivelul de la finele anului 2017″

    Tot acolo scrie
    „Depozitele eligibile ale populației la instituțiile de credit participante la FGDB au consemnat o nouă creștere în anul 2018, majorându-se cu 10,7%, până la 176,6 miliarde lei la 31 decembrie 2018.”

    Concluzia o trage fiecare

    00
  8. Un lucru pe care nu il stie multa lume: banii de la ING sunt garantati de FGDB din Olanda:

    > Sumele depuse în conturi deschise la ING Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucureșți sunt garantate de Schema de Garantare a Depozitelor din Olanda, având în vedere că subscrisa este sucursala a unei instituții de credit cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene, respectiv a ING Bank N.V., societate bancară, cu sediul în str. Bijlmerplein 888, 1102 MG, Amsterdam, Olanda.

    > În prezent, potrivit acestei scheme de garantare, sumele plasate la ING Bank N.V., inclusiv la ING Bank N.V. Amsterdam, Sucursala Bucureșți, de către clienții persoane fizice și juridice în conturi curente, conturi de economii sau conturi de depozit sunt garantate în limita sumei de 100.000 Euro/client, indiferent de numărul conturilor deținute la ING Bank NV. Din schemă de garantare nu fac parte investițiile în acțiuni, obligațiuni sau fonduri de investiții.

    E mai bine? E mai rau? Mai bine pentru ca sistemul bancar din Olanda e mai potent? Mai rau pentru ca in caz de faliment al ING trebuie sa rezolvi cu fondul din Olanda? Nu stiu.

    Faceti ce vreti cu informatia asta.

    00
    • Primit azi pe mail: Stimate Client ING,

      Dorim să vă informăm că începând cu 1 aprilie 2020 va intra în vigoare modificarea comisionului aferent tranzacțiilor la POS, de la 0,8% la 1% per tranzacție.

      Noul comision va fi evidenţiat în versiunea actualizată a broşurii “Lista de Taxe și Comisioane pentru persoane juridice, PFA și alte entități” a ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala Bucureşti disponibilă pe http://www.ing.ro, care va intra în vigoare în luna aprilie 2020

      00
    • slabut, si eu am primit mesajul asta, doar ca de la 5% la 6%!

      00
  9. Ca reclama la CET Govora în Adevărul lui CTP și Tinu.

    00
  10. uite, de asta e bine să ai instalat adblock…

    00
  11. E un mesaj criptat. FGDB – Fugi Gigele Din Bucuresti.

    00
  12. NOU
    #27

    Daca vine o criza financiara, stati linistiti, o sa va retrageti sumele depuse in banci ,in limita de 100.000 euro per depozit stiam eu.

    Dar ce faci daca inflatia, inclusiv pe zona euro-dolar , o sa fie ca pe timpul razboiului ????
    Ce dreaqu o sa facem cu niste hartii fara valoare, astia care au pus ceva deoparte ?

    Nu degeaba a explodat pretul aurului

    00
    • man, nu te potolești deloc?

    • „Dacă vine o criză financiară, stați liniștiți”
      Famous last words.

      00
    • Pe timpul razboiului puteai sa suni la 112 fara sim in telefon ?!

      00
    • NOU
      #31

      Era sarcasm.
      Oricum, ce poti face in situatia asta ?
      Este doar un scenariu….dar sti cum e, viata bate filmul.

      00
    • si cu aurul ce faci boss? il mananci? plus fara test ce faci mai bine iei niste kilograme de suflate cu aur, hohoho,
      pe mine ma amuza mereu panicarzii, de aia a ajuns bitcoiu la 20k apoi unii fraieri au ramas cu buza umflata, ma amuza si psihopatii care si-au facut buncar si acum rand in stilul ‘ti-am zis eu’

      00
    • > in limita de 100.000 euro per depozit

      Nu, in limita a 100.000 euro per deponent per banca ECHIVALENT IN LEI la data falimentului:

      > Banii fiecărui deponent la bancă sunt garantați până la 100.000 de Euro. În cazul în care banca nu mai poate rambursa banii deponenților, FGDB plătește o compensație care poate fi de maximum 100.000 Euro/persoană/ bancă. Compensațiile vor fi plătite în lei la cursul BNR din ziua în care sumele depuse la bancă nu mai pot fi rambursate deponenților, indiferent de moneda în care a fost constituit depozitul. Deponenții nu suportă costul ridicării în numerar a compensației sau transferului sumei respective într-un cont bancar.

      00
    • eu sunt curios câți ani ai, ce educația ai și ce lucrezi. pentru că ești un festival de tâmpenii și nu-mi dau seama ce cauți aici, că ăsta nu e un blog care să-ți dea mură în gură.

    • ps. nu, nu sunt amuzante glumele cu panicarzi cand vezi cati idioti care se panicheaza exista, te face sa te gandesti ca in caz de calamitate trebuie in primul rand sa te protejezi de idioti si apoi sa vezi cat trebuie sa te feresti de calamitate

      00
    • NOU
      #36

      Eu NU sunt curios cati bani ai in depozite !

      Scoala vietii.
      Lucrez PRINTRE OAMENI, cu situatii reale, petrec putin timp in fata calculatorului, recomand si altora…
      Cu inima tanara.
      Eu nu stiu de ce te deranjeaza comentariul meu, tu ai deschis subiectul.
      Recunosc, am dramatizat, dar si un 10-15 % ne da la cap.

      Eu la Crah ma gandesc de acum 1 luna, cand altii auzeau ,,duduind,, in jurul lor.
      Aritmetica de clasa a doua ne arata ca in ritmul asta, acolo ne indreptam.
      Chill out man, nu o lua personal

      00
    • Pai aurul e ultimul bastion înaintea trocului.

      00
    • Au pus banii deoparte intr-un sac? De obicei economiile se tin in fonduri pe o perioada mai lunga, e putin probabil sa iesi in pierdere dupa 5-10 ani. Stai linistit, omul de rand o sa fie platit in „hartii fara valoare”si o sa faca cumparaturi cu „hartii fara valoare”, nu o sa se schimbe mare lucru. Daca incepe un razboi mondial o sa avem probleme mult mai mari decat banii de la ciorap.

      00
  13. Offtopic. Doar mie mi se pare de mega porc ca presedintele tarii sa spuna „m am interesat de cei 30 si ceva de oameni declarati pozitiv….” ???!!! Mie unul nu imi inspira nicio incredere ca presedintele tarii habar nu are sau cel mai probabil nu reuseste sa tina minte un numar exact….lasa impresia ca il doare fix in pl, nu ca pana acum ar fi lasat alta impresie.

    00
    • tu nu te-ai prins nici acum că iohannis e incompetent?
      și că din nou am avut de ales între răul cel mai mic?

    • Stiu, dar totusi….. ungaria a dat stare de urgenta. Noi ce plm asteptam ???!!! Asta e un moment in care trebuie sa iei cele mai drastice masuri, legale dar cele mai drastice. Ei se gandesc ca pierde peneleul nush ce voturi din diaspora si plm. Azi au murit inca 200 in italia. Orice cifre verifici in cazul coronavirus o sa vezi ca au crescut direct proportional si inclusiv china si italia au spus ca au luat masurile drastice cu intarziere. Daca se ajunge la triererea pacientilor atunci efectiv condamni la moarte anumiti oameni… asta se intampla acum in italia unde nu mai fac aia fata la cate cazuri apar zilnic

      00
    • Pai si-au luat consilierii masuri de prevedere, ca pana termina Iohannis o fraza asa complicata se mai confirma 2-3 cazuri. Decat sa fie incorect mai bine sa fie aproximativ

      00
    • Dan, ce se întâmplă acum în Italia se va întâmpla și la noi în maxim o lună. Cu diferența că noi n-avem sistemul de sănătate al Italiei, al nostru e întins la limită cu pacienții curenți, fără câteva mii de coro.

      00
    • ce se întâmplă acum în Italia se va întâmpla și la noi în maxim o lună. Cu diferența că noi n-avem sistemul de sănătate al Italiei

      cam așa ceva. dar ești optimist, eu zic mai repede. 2 săptămâni. la mall e plin, la cinema e plin.

  14. Dormi linistit, fondul vegheaza pt tine!

    00
  15. Dupa aia cu simul, unde raspunsul era pe pagina STS la Intrebari Frecvente, tot n-ati invatat…

    32. Există riscul ca FGDB să nu poată plăti compensațiile?

    Nu. În cazul în care resursele financiare ale FGDB (proprii și atrase) ar fi insuficiente pentru acoperirea plății compensațiilor, legea prevede că, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, pune la dispoziția FGDB sumele necesare, sub formă de împrumut, în termen de maximum 5 zile lucratoare de la data solicitării.

    http://fgdb.ro/pagini/intreb%C4%83ri-frecvente/%C3%AEntreb%C4%83ri-frecvente-1

    00
    • din ce fonduri, cocoș, dacă e bank run sau crah? că guvernul ia bani de la bănci ca să plătească salariile…

    • De la BCE.
      Iar dacă e bank run, no problem, baga masurile de acum câțiva ani (aka „vremurile bune”) din Grecia și cipru. Nici nu merita sa încercați. Și în ce să-i schimbați? În monedele tarilor unde nu e rău? Pai a rămas Botswana printre tarile fără corona…

      00
    • și dacă apar bank runs în toată Europa? nu cred că poate veni BCE cu fonduri simultan pentru toate țările membre U.E.
      în urmă cu 3 luni poate că varianta aia ar fi părut de domeniul fantasticului, dar azi… *hmmm*

      00
  16. Nu ai nevoie de informația asta, tot ce trebuie să știi e că și fondul ăsta “e asigurat la rândul lui la unul mai mare”, care te despăgubește în caz de ceva :) Și ăla la unul și mai mare, și tot așa…sau cum ziceau unii mai demult: “dormi liniștit, veghează” :D

    00
  17. Dormi linistit, FGDB garanteaza pentru tine. https://www.youtube.com/watch?v=1Bt4aXhLi6k

    Navala la cash a inceput, azi au ramas la o banca fara numerar. ATM-uri si tezaur golite, BNR n-a dorit sa suplimenteze.

    00
    • yeap, la unele bancomate la 8am nu mai aveau cash. e ok, o să plătim cu cardul la magazinul din colț.

    • e perioada de salarii cocos, in 9-10-11-12-13 eu nu pot sa scot peste 500 si vorba aia lucrez la 2 min de centrala BCR si inca o sucursala.

      00
  18. Haidi, bre, că ești om mare, ai lucrat și tu pe lângă presă când erai tânăr. E sifon, mai plătește omul o rată la leasing, o mai da o sută de lei la Google translate (era să zic angajați, dar nu cred că mai are).

    00
  19. Intre timp, 1 Bitcoin a ajuns = un pachet de faina.

    00
  20. Stări cuminți. Banii nu au valoare fără sistemul bancar, degeaba i-ați scoate. Ca nu sunt de aur. Plătiți acolo cu cardul în continuare și sustineti sistemul. Altfel bancnotele alea de plastic și de hârtie nu valorează nimic.

    00
  21. Ori medicii lucrează cu teste de acum 30-50 de ani, ori batista pe țambal nu mai ține:
    5 zile necesare pentru a fi testat pozitiv?!
    http://mobile.hotnews.ro/stire/23716186
    Dacă așa stau lucrurile atunci este groasă tare.

    00
    • este groasă tare

      abia acum te-ai prins?

    • Sistemul medical nu mă surprinde deloc dar sînt destui care fac parte din acesta, cu salarii babane și șpăgi pe măsură, și dau pe goarnă că totul este sub control.
      Culmea este că tot ăștia din sistem dau vina pe politruci ca și cînd ei nu știu cum este condus, scuze furat, un spital, o policlinică, ministerul.
      Iasă mult fum deja, dar parcă am mai trăit așa ceva acum 3 ani, corect?

      00
  22. https://instnsp.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/5eced796595b4ee585bcdba03e30c127

    45 cov19 in ro deja, e buna pagina ca arata distributia pe judete din ro

    00
    • E ok încă, marea majoritate sunt dintre cei aflați în carantina sau în izolare. Păcat de faza cu milițianul de la București.

      00
    • Marea majoritate a celor depistati sunt din carantina, pentru ca in mare doar alora li se fac teste. Nu-ti garanteaza nimeni ca daca se iau random 1000 de oameni la Unirea si le fac teste nu se gaseste cel putin 1 bolnav. Si 1 la mie ar insemna inca vreo 2 000 doar in bucuresti. Doar o ipoteza, bineinteles, insa pana nu testam in masa (cum se pare ca doar coreea de sud a facut), n-ai ce sa te bazezi pe numere.

      00
  23. Cand incepe Atanasiu de la Eurolines sa ceara statului sa ii plătească salariile angajaților.
    Haha
    Capitaliști la profit, socialiști la pierderi.

    00
  24. „”””Mica mea viziune asupra prezentului rasei umane.

    Intotdeauna am privit omenirea ca o posibila civilizatie in devenire observata de niste auditori extraterestri. Auditori in genul unei adevarate civilizatii avansate care au dezvoltat calatoria prin spatiu eficienta si care ne supravegheaza ca si „gradina zoologica” de cel putin cateva mii de ani.

    Si incercand sa ma pun in locul lor, mai bine zis in locul unui echipaj trimis in prezentul nostru ca sa observe situatia la zi, am fost de fiecare data lovit de niste realitati pe care cel mai probabil nu le inteleg eu cum trebuie.

    Haide sa facem un exercitiu la zi, sa incercam sa privim omenirea cu adevarat din afara. Sunt cateva situatii pe care le pot puncta dar oricine poate adauga si altele, premiza este acest echipaj din afara planetei noastre ajunge sa analizeze omenirea impartita pe zonele geografice sau ma rog geopolitice sau ce mai vreti voi. E un pamflet inflamatilor deci nu sariti. Probabil un pamflet prost.

    – europa, zona de unde a plecat cu adevarat civilizatia umana, trecem peste dark ages si religiile cretine care au tras-o inapoi, si ne concentram pe descoperirile geografice. Unde este acum? Fostele mari puteri au reusit sa adere la o ideologie comuna, teoretic, care nu le mai aduce nici un progres de cativa ani buni. Fostii mari jucatori nu mai stiu nici sa se stearga la gura dupa un stranut si devin penibili in declaratii si irelevanti in actiuni. brexit grexit itexit….. „bre, astia au o problema” zisera alienii.

    Acum, extraterestrii se uita in alta parte… cea mai mare putere…

    – usa, tara care a profitat cel mai mult dupa ww2 dar care acu are nevoie de etichete pe cuptoarele cu microunde unde sa se specifice sa nu se bage copilu acolo. plus ca educatia si sistemul public de sanatate sunt foarte scumpe pentru cetateanul de rand. „bre, astia au o problema” zisera alienii.

    Terminam cu america de nord si trecem in sud…

    – se omoara si se impusca astia ca pe vremea inchizitiei, nu au nici o noima si nu produc mai nimic.. „bre, astia au o problema” zisera alienii.

    Rusia, hai sa ii luam ca si continent plus parte din europa de est si asia

    – nu au mai nimic in afara de resurse naturale si arme de distrugere in masa. dar cumva par sa conteze. „bre, astia au o problema” zisera alienii.

    Asia

    – sunt foarte multi, aici trebuie sa fie hubul lor de inteligenta si civilizatie. Da de unde, defecheaza in strada si mananca sobolani si lilieci. Sunt carne de tun pentru liderii lor si nu reprezinta nimic individual… „bre, astia au o problema” zisera alienii.

    Africa…

    – umbopo freaca undeva 2 bete sa faca focul, nu reuseste deci moare de hiv sau ebola. „bre, astia au o problema” zisera alienii.

    Australia

    – auditorii ocolesc acest continent datorita pericolelor prea mari. „bre, astia au o problema” zisera alienii.”””

    00
  25. Când Carmen Avram zice că Băsescu e singurul care le zice bine, atunci știi că e chiar apocalipsa.

    00
  26. vand oua 100 ron bucata
    gaina vie 1000 ron bucata
    porumbei 50 lei bucata (astia vin pe gratis in fiecare luna in podul casei)

    00
  27. Oare ăia din Venezuela ce mai fac? Cum o mai duc? Nu am mai auzit la știri nimic.

    Bunicul îmi povestea cum în ’46 cumpăra 10 zarzăre cu 3 000 000 lei. (zarzăre=corcodușe pentru cei din Ardeal și Moldova)

    Acum serios, dacă îmi scot banii din cont, ce fac cu ei? Îi țin la saltea? Mă ajută cu ceva? Că nu mă pricep.

    00
    • Mai am 10 POS uri de făcut săptămâna asta. Inainte de a face update, scot settlement.
      Nici un POS, repet, NICI UNUL nu are tranzacții făcute. Ok, dacă te duci la SC Gargarita SRL care vinde mărgele. Dar ieri am făcut 2 magazine alimentare la amiază. Să fii alimentară și să n ai tranzacție cu cardul?
      Sertarul gemea de cash.

      00
    • zarzare = un fel de caise pentru cei din Vaslui :D
      Legat de bani, ii tii la saltea, o parte ii schimbi in ceva valuta, o parte in alcool si alimente; fupa prioritati!

      00
  28. Italia face shut-down, cam asta trebuie să facem noi acum, ca să nu ajungem ca ei.

    00
  29. O sa umble zombalaii cu corona peste tot. Stam bini di tot.

    00
  30. Eu am cateva intrebari (ne sarcastice) pentru astia de fac stocuri:

    1. aveti o tinta clara in cap (gen vreau sa pot sa stau X zile/saptamani/luni) fara sa ies din casa deloc?
    2. daca da, cat? Daca nu, atunci care e rostul?
    3. cand anume va apucati sa „porniti ceasul”. Adica te apuci prea devreme de „carantina” te trezesti ca epuizezi stocurile pe peak si tre’ sa iesi afara, te apuci prea tarziu (well ai toate sansele sa iei boala)

    Mie mi se pare ca o epidemie d-asta e cam la mijloc pentru situatii de criza in care stocul e important. Gen daca te pregatesti pentru un cutremur sau tornada e ok, stii ca lucrurile o sa se regleze in 2-3 saptamani dupa eveniment, si oricum va fi gradual din ce in ce mai bine. LA fel, stii exact cand sa incepi, imediat dupa eveniment.
    Daca te pregatesti pentru razboi, e fix la polul opus, pentru ca de orice partea a frontului ai pica o sa ti se rechizitioneze mai tot fie de ai tai fie de ai lor (surprise, surprise), plus ca oricum risti sa pleci in „excursii organizate” (tot asa fie de ai tai fie de ai lor)

    Pentru o epidemie care nu stie nimeni cat va dura…e cam joc de noroc.

    00
    • 1. da. fiecare se pregătește pentru diverse situații, urmând o linie generală.

      2. 2-3 săptămâni.

      3. când e nevoie.

      ideea generală nu e să te inchizi în casă, ci să ai mai mult decât ceilalți dacă se raționalizează sau se oprește lanțul de distribuție. o să stau la coadă la rații cu restul, dar în timpul ăsta o să am acasă mai mult decât ăia care nu se pregătesc.

    • Multumesc pentru raspuns.

      Ok, deci in cazul asta te pregatesti (nu stiu daca tu personal) de o penurie de bunuri care poate aparea in caz de situatii gen cutremur, inundatii, incendii etc (cum ziceam in commentul de mai sus), dar nu de carantina in casa pentru a te proteja de epidemii. Deci raspunsul la intreabrea 1. nu e chiar „da, vreau sa nu ies din casa 2-3 saptamani”

      00
    • rezervele pe care le am sunt și pentru epidemie/carantină.

    • Că tot ai zis de cutremur, ne cam gâdilă cu 4.x în ultimele zile. Adevărul e că doar un cutremur serios ne lipsește acum, în rest avem de toate.

      00
    • 2.000€ mp construit. cam mult.

    • @Boris, faci nişte stocuri nu neapărat că nu o să fie mâncare, ci pentru a minimiza ieşitul prin magazine şi interacțiunea socială. Spre deosebire de Vali, eu nu consider posibil un scenariu de genul „fără mâncare, fără apă, gaz sau curent”. Dar nici să te duci ca de obicei în fiecare zi la supermarket să-ți iei croissantul şi iaurțelul. Orice ieşire/interacțiune care poate fi evitată înseamnă o şansă în plus. Nu ca nwradu (unde, dacă citeşte aici, nu ştiu de ce sunt blocat) care visează conferinţe şi restaurante. Calmul e ok, inconştiența nu.

      00
    • radu își ai destulă muie prin comentarii, pe merit cred :D

  31. Aseara era Banicioiu pe televiziuni si ca un mare expert spunea ce trebuie sa faca populatia. Am crezut ca dupa greselile pe care le-a facut s-a retras undeva si sta fericit ca nu e in puscarie. Nicidecum sa mai iasa in fata si sa mai dea sfaturi. Ma sperie tare tupeul astora.

    00
  32. Ieri în zona sensului giratoriu de la ieșirea din Dej spre Baia Mare, vânători de italieni.
    Care i procedura: oprește mașinile cu număr italienesc și le incoloneaza în funcție de zona geografică unde trebuie să ajungă. Fac coloană de 4-5 mașini, pun poliția în față și jandarmeria în spate …. și „înainte flăcăi!”. La granița dintre județe se predă coloana spre următorul echipaj.
    Vrei la budă? Ok, cu jandarmul după tine.
    Când m-am întors acasă, m-am întors pe ruta Dej-Branistea-Beclean. Rupeau italienii asfaltul pe acolo ca să evite poliția.
    Nu știu în Sud cum e…în Cluj/Maramures/Satu Mare și Bistrița asta e procedura.
    Dacă nu eram speriat până acum, aseară am stat juma de oră la coadă pentru două flacoane de Mona ca să mă șterg pe labe în timpul orelor de program.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube