Am fost un pic intrigat de camerele astea foto. Eram curios să văd ce le poate pielea, nu atât ca şi rezistenţă la căzături, cât la calitatea pozelor. De altfel nici n-am testat elementul rugged decât involuntar (e greu să ţii trei aparate foto în mână şi să încerci să faci aceeaşi poză, aşa că le-am scăpat pe rând pe ciment şi n-au avut nimic).
Aşadar, m-am jucat cu Panasonic DMC-FT20 (875 lei)(850 lei), Panasonic Lumix DMC-FT4 (1.760 lei)(1.780 lei) şi Olympus TG-1 (1.860 lei)(1.700 lei). Toate trei sunt lansate în cursul acestui an, toate trei au senzor de aceeaşi mărime (1/2,3 inch), diferenţele fiind:
- procesorul de imagine, atât Panasonic, cât şi Olympus având tehnologii proprii
- deschiderea lentilei: TG-1 f/2.0, FT4 are f/3.3, iar FT20 f/3.9
- stabilizarea: TG-1 e sensor-shift, iar la Panasonic e optică.
- microfonul incorporat: la TG-1 este stereo, la Panasonic este mono.
- înregistrare video: TG-1 şi FT4 ştiu 1080p, iar FT20 doar 720p.
- greutate: TG-1 cântăreşte 230 grame, FT4 190 grame, iar FT20 140 grame.
- GPS: FT20 nu are, celelalte două da.
Imagini cu cele trei camere foto:
Panasonic FT20 este cea mai mică şi cea mai ieftină, dar şi cea care n-are nici un fel de grip, scăpându-mi din mână cel mai des. Olympus TG-1 e cea mai groasă şi cea mai grea, dar şi cea care stă cel mai bine în mână. FT20 câştigă însă la uşurinţa folosirii, având butoanele cel mai bine plasate.
Poze făcute cu Panasonic FT20:
Poze făcute cu Panasonic FT4:
Poze făcute cu Olympus TG-1:
Observaţii:
- TG-1 focalizează cel mai bine şi cel mai repede
- imaginea #4 e făcută in debara, cu lumina stinsă. TG-1 are cele mai bune culori.
- FT4 se descurcă cel mai bine pe macro.
- cu nişte setări ulterioare, FT20 poate scoate culori mai bune.
si cu toate astea, FT 20 face poze misto. si arata foarte bine. si daca comparam preturile, chiar renteaza
mda, Olympus da de pamant cu amandoua
Eu am panasonicul ala ieftin, nu-i stralucit la poze dar nici rau in schimb e destul de rezistent, asta a fost criteriul principal. Niste poze in apa nu ai facut?
Daca te uiti la oamenii care chiar fac poze in locuri „dificile” o sa vezi ca nici unul nu merge cu „rugged”. O compacta normala (cu acumulatori Li-Ion, nu cu AAA) si putina grija e tot ce trebuie.
@Jan: ce spui tu se intampla din cauza ca „o compacta normala” costa de 2-3 ori mai putin decat o camera rugged. Mai departe, e destul sa ploua afara si cred ca nu mai scoti compacta din geanta
@jan prin ce locuri dificile ai fost tu?
M-a tentat foarte tare un Panasonic Lumix DMC-FTx încă de la apariţia primului model. Am urmărit îndeaproape generaţia a doua şi a treia, de a patra acum am auzit prima oară. Mi-ar fi plăcut să aibe mai multe funcţii soft (de exemplu timelapse) dar ceea ce m-a oprit la limită să-l cumpăr a fost calitatea slabă a fotografiilor.