De ce cafeaua e mizerabilă în 90% din localuri

Nu mă refer aici la cafenele, ci la alte tipuri de localuri: hoteluri, restaurante, benzinării. Dacă sunteți ca mine și căutați un anume tip de cafea (mie îmi place mult Julius Meinl), știți ce gust are cafeaua bună și ce gust are cafeaua tristă.

Și mi s-a răspuns așa:

  1. nu se curăță espressorul prea des.
  2. agenții de vânzare nu învață personalul, asta și pentru că personalul se schimbă prea des
  3. localurile care vând puțin nu sunt băgate în seamă de distribuitorii de cafea bună, așadar se văd nevoite să apeleze la distribuitorii de cafea mediocră.

O poveste vizavi de punctul 3 sună cam așa: local nou deschis, rugat de distribuitor să vină cu espressorul X, distribuitorul venit cu un espressor inferior, pe care nu a venit niciodată să îl curețe și la final se mira că s-a vândut puțină cafea.

 

cafea-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

128 comentarii

  1. Se maturizeaza piata, in buc sunt deja cateva localuri cu parteneriat origo printre care frufru si dianei parca.

    00
  2. Lasa ca si in cafenele e dezastru, prea putine sunt fac o cafea buna. Mai buna cred ca imi iese mie acasa.

    00
  3. Asta e,trecem pe bere.

    00
  4. Acum 3 ani ziceam si eu ca julius meinl e buna.
    Apoi am descoperit cafeaua proaspat prajita/rasnita inainte de preparare.
    De atunci nu mai pot bea cafea in oras, mi se pare oribila.
    Iti recomand sa incerci si tu, in Brasov cica ar fi 3 prajitorii locale:

    – Cafeteca – magazin pe str. Grigoras Dinicu 1 si pe str. Republicii 26. Web: http://www.cafeteca.ne
    – Croitoria de cafea – str. Iuliu Maniu nr. 17 Web: http://www.facebook.com/croitoriadecafea
    – Shake Coffee, str. Sf. Ioan. Aici cafeaua este prajita pentru consumul cafenelei cat si pentru acasa.

    00
    • bun.
      1. mă jignești așa, cu manta, să fim bine înțeleși că ești coios.
      2. arăți că ești teribil de prost, pentru că am scris că nu e vorba de cafenele, și, la naiba, nu sunt atât de multe paragrafe în articol.

    • Julius Meinl se macină înainte de a se prepara bautura x.

      00
    • @ionut esti analfabet functional.

      00
    • N-auzi ma ca esti prost ca nu bei cafea verde din Brazilia, cacata de maimute din Etiopia undeva intr-o padure din Peru?

      Cafeaua este una din acele chestii care creaza polemica inutila (cam ca veganii, mersul la sala, ifoanele etc.). Atata timp cat treci peste cafeaua aia de se face guma in rasnita, cafeaua buna este aia care-ti place tie. Daca aia care-ti place tie este servita prost intr-un local, atunci localul ala are problemele enumerate in articol.

      Nu esti destept cand te apuci sa recomanzi cafele din astea exotice unor oameni care prefera o cafea normala. Esti doar un rupt in cur care vrea sa para interesant si nu are ce sa ofere altceva. Marea majoritate a consumatorilor de cafea nici macar nu fac diferenta intre arabica si robusta, espresso lungit cu apa si cafea normala.

      00
    • 1. Nu te-am jignit cu nimic. Julius Meinl e una din putinele cafele comerciale de pe piata care inca nu au gust de anvelopa carbonizata.

      2. Cafenelele alea cu siguranta iti vand si pentru acasa.
      Eu in Iasi ma duc si cumparboabe de la cafenea (care are si prajitorie). Poti alege s-o cumperi boabe (ti-o rasnesti tu acasa) sau sa ti-o rasneasca ei acolo pentru nevoile tale (gradul de rasnire difera intre espresso, filtru, ibric, aeropress, etc)

      ps – La final m-ai jignit tu pe mine, gratuit. Desi iti citesc blogui zilnic de peste 10 ani, promit sa nu te mai deranjez. Spor.

      00
    • ionut, bun, drum bun, cale bătută. eu zic că e cafeaua infectă la alte localuri decât cafenelele, tu insiști cu cafenelele. pana mea. du-te tare.

    • Vali, cum te-a jignit Ionut?
      Ai actiuni la Julius Meinl sau ceva? Ca nu inteleg contextul in care te-ai oparit.
      Daca mie imi spune cineva ca nu le place Coca Cola, ar trebui sa ma supar?

      Si plm, daca nici tangential la subiect nu mai putem comenta (omul a recomandat niste cafenele pe care a presupus ca poate nu le stii, ca fapt divers, nu pentru ca in articol e vorba de cafenele sau nu), atunci la ce cacat mai lasi comentarii?

      Stiu stiu, drum bun si mie.

      00
    • dacă nu poți înțelege cum a făcut-o, degeaba îți explic.

    • Vali, imi pare rau de raspunsul tau. Si eu as fi scris ceva similar fara sa imi treaca prin cap ca te jignesc. Nu am intentia sa te jignesc nici sa bravez.

      Ca si Ionut, nici eu nu mai pot bea cafea din supermarket, restaurant sau cafenea. E carton. Cafeaua prajita si macinata local, de cineva care se pricepe, nici macar nu e semnificativ mai scumpa, e 10 lei pe suta de grame. Nu e fitza, carevasazica.

      Deci, zic ca lumea s-a obisnuit cu gustul prost, la fel ca si cu legumele de supermarket.

      In primul rand, materia prima e proasta, ieftina, pentru ca lantul de distributie e lung si toata lumea trebuie sa faca profit. E supraprajita pentru a masca proasta calitate. E rearomatizata pentru ca nu poate fi ambalata compact imediat dupa prajire (degaja dioxid de carbon), ci doar dupa doua saptamani. E stocata prost. E preparata prost. Ceea ce ai spus tu e numai o parte din problema.

      Unii dintre cei care o aduc si prajesc local mai stiu care e treaba cu cafeaua. Importa direct materie de calitate medie (nici macar ridicata), ca sa vanda proaspat. Au o selectie decenta. Stiu sa o prajeasca. Chestii simple. In cele din urma, ajungi si tu sa te bucuri de o cafea normala, fara a plati “fitze”.

      Ah, si guess what: sunt cafenele si restaurante care cumpara de la ei, ca inca mai au respect pentru clienti. Probabil sub 1 la mie.

      00
    • mihai, tonul ăla cu „acum 3 ani era prost ca tine, acum ascultă la mine unde să bei cafea, prostea, deși ai scris in articol ca nu e vorba de cafenele, eu îți explic unde sunt e cafea bună, prostule” e total stupid. e un cumul de factori. ba mă jignești, ba insiști să nu citești articolul, dar te dai deștept.

    • Nu e adevarat ca 90% din restaurante servesc cafea proasta . Te duci tu in restaurante proaste .
      Illy e mult mai buna .

      00
    • Ba tampitilor, omul vine si spune ca ii place coca-cola insa locurile unde se bea lichidul sunt de cacat, cu pahare murdare si doze prafuite, iar voi veniti sa-i explicati ca acum 3 ani si voua va placea coca-cola, dar acum beti numai suc de rodii strivite intre buci de virgine, si ii recomandati locuri unde se consuma asa ceva. De asta e tara de cacat, rezistentilor, ca nu intelegeti intrebarile, iar raspunsurile vin de la mintea altora.

      00
    • sa dea dreak, s-a imbata zoso cu cafea.. nu credeam ca sta asa subtirel

      00
  5. Am lucrat in casino 17 ani; cafea gratuită pentru clienti…
    Contează apa : majoritatea pun de la rețeaua publică.
    Contează prețul cafelei; degeaba e brand ul Lava…a daca e 80 ron/ kg.
    Contează reglajul aparatului si igienizarea lui. O igienizare costa 50 – 60 euro si se face lunar; depinde de nr de cafele.
    În funcție de cate kg faci comanda lunar de cafea iti aduce expresor performant.
    Rezistența care încălzește apa se umple de depuneri si nu face transferul termic= cafea călduță și slabă și scurta.
    Pentru alte detalii percep taxe…😁

    10
    • *Espressor

      00
    • Da, apa este de la reteaua publica insa trece printr-un sistem de filtrare, cel putin la espressoarele pe care le dau Julius Meinl. Mai conteaza iar sa fie rasnita reglata ca lumea (sa nu puna nici mai mult, nici mai putin de 7g pentru o cafea, 14 pentru dublu). Important e si ca boabele sa nu prinda umezeala cat stau in rasnita, de-aia ei iti recomanda sa nu pui toata punga de-o data ci mai putin (acuma depinde foarte mult si cata cafea vinzi), iar punga desfacuta sa stea la loc ferit de umezeala (noi o trageam in vid ca aveam la bucatarie). Cat despre igienizare, veneau baietii lunar, cum vin si cei care igienizeaza instalatia de la drafturile de bere.

      00
  6. Nici hotelurile nu stau prea bine la capitolul asta!

    00
  7. Sau poate pentru că marea majoritatea nu vrea să dea mai mult de 5 lei pentru o cafea?

    00
  8. mai sunt si altele, espressorul trebuie si servisat, nu doar curatat. la unele espressoare pompa nu mai impinge nici 5 bari, extractia cofeinei nu se mai face. la fel garniturile de cauciuc trebuie schimbate ca sa coc etc.
    alta problema este calitatea cafelei, vrei cafea ieftina si fara aroma bagi robusta, vrei aroma bagi arabica dar te arde la buzunar.
    cafeaua e mizerabila si pentru ca majoritatea clientilor inca accepta aceasta calitate infecta, inca exista putini consumatori avizati ( prosumeri ).
    o sa dureze ceva timp pana oamenii vor intelege ca mai bine beau o cafea buna putin mai scumpa dimineata decat 3-4 mizerii la 2 ron.

    00
  9. cafea foarte buna + masina decenta = cafea buna
    cafea buna + masina decenta = cafea obisnuita
    cafea buna + masina excelenta = cafea foarte buna
    cafea proasta + masina excelenta = cafea decenta

    ( nu te astepta sa faci cafea foarte buna din cafea cu pret sub 100 lei/kg )

    P.S. espressorul de baza in Starbucks e vreo 20.000 USD ( Mastrena se cheama daca-mi aduc bine aminte si au exclusivitate in achizitia acestor masini )

    00
    • Apropo de Starbucks… nu cred ca intra in discutie cand e vorba de cafea buna. Cal putin in Romania.
      PS: Da, beau cafea si stiu cum e o cafea buna (Origo, Olivo, Meron – blend vs origine).

      00
    • Starbucks au probabil cea mai proasta cafea din Romania. Arsa de o ia dracu, cu aroma aia tipica de cafea robusta, ieftina… Si la crasme nasoale de cartier am baut mult mai buna. Dar nah, majoritatea clientilor Stabucks sunt fete de liceu, ele merg sa-si cumpere rahaturile alea cu o tona de siropuri, arome si frisca, nu vor cafea, oricum…

      00
    • Da, Olivo e si favorita mea. Mi-am cumparat de la ei si o chestie https://prajitoriaolivo.ro/shop/brewing-gear/aeropress/ pt birou, dar e super misto, iese cafea excelenta.

      00
    • Cafea proastă + mașină excelentă = cafea proastă. Fizic, n-are cum să fie altfel.

      00
  10. Starbucks Galati, deschis de aproximativ 2 luni de zile – cel mai prost latte pe care l-am baut vreodata! Si nu s-a intamplat sa-mi iau o singura data teapa, de 3 ori am luat cafea de la ei si de 3 ori a fost proasta. Prima data amara, a doua oara la fel, iar a treia oara mi-au pus doar laptele si-au uitat sa adauge shot-ul de cafea. E clar ca angajatii aia n-au fost deloc instruiti sau probabil s-a mers pe principiul „las’ ca nu stiu prostii ce gust are cafeaua la Starbucks si nu-si dau ei seama cat e de proasta, putem sa le dam orice”.

    00
    • La galati, la starbucks e cafeaua proasta? Ce tragedie.

      Vorbim de orasul ala fara apa calda/caldura, nu?

      00
    • Asa-i ca nu mergi pentru cafea la ei?

      00
    • Nici sa nu mai aud de Starbucks. De cand so deschis in Cluj nu am luat niciodata pentru ca pur si simplu mi se parea un pret prea mare (zgarcenia asta, ce sa-i facem?). Dar am fost in excursie la Budapesta si mi-am zis hai sa incerc si eu totusi Starbucks, plus ca era ultima zi si trebuia sa cheltui toti forintii altfel nu mai aveam ce face cu ei in RO. Cea mai proasta cafea bauta vre-o data. De la tonomat ii mai buna. Ma bucur ca nu am luat din Romania ca ma zgariam pe ochi de cheltuiam atat pe zama aia cu iz de cafea. In schimb am descoperit cafeaua de la Subway care mi se pare excelenta.

      00
    • Nu locuiesc in Galati, ci intr-un oras apropiat, iar la ei am mers doar pentru cafea, pe care de fiecare data am luat-o la pachet. Nu era vorba de Galati aici, ci de Starbucks, asta ca nu mai vorbim la misto.

      00
    • E clar ca n-ai inteles nimic, e ok.

      Poate se deschide si un Outback la Galati si te plangi de calitatea steak-ului.

      00
    • Un „oras apropiat” de Galati = nickname pentru Braila?

      00
    • La Starbucks e proasta cafeaua oriunde. Am baut si in Copenhaga, Munchen si Timisoara. E o zeama oribila ce nu poate fi bauta. La ei mergi sa cumperi hipstereli cu tot felul de siropuri si arome. Cafeaua simpla e sub orice critica.

      00
    • Deci dupa ce mergi pana la Galati de doua ori, doar pentru cafea proasta, mai incerci si a treia oara?

      00
    • Vezi ca te-ai murdarit la gura de la atata steak.

      00
    • @alexzen fii înțelegător, Galațiul e lângă Dunăre de unde vrei atâta apă.

      00
    • Daca ai luat latte inseamna ca ultima data ti-au dat ce trebuia.

      00
  11. 1.1 De curatarea aparatului nu se ocupa doar distribuitorul, acesta se ocupa de curatarea interna. De curatarea sitei de cafea ar trebui sa se ocupe angajatii localului, zilnic.

    4. Aparatul este setat prost temperatura apei fiind de foarte multe ori prea mare (are gust de cafea de la mc)

    Romanii oricum nu apreciaza cafeaua buna, la noi se bea lapte cu zahar cu aroma de cafea.

    00
    • Mai alde’ pierre luigi lavazza, pana acum 27 de ani rupeati nechezolul si năutul iar acum o dati experti in cafea. Fi-mi-ar sila, vorba poetesei!

      00
    • @tonys: ce treaba are faptul ca acum 27 de ani se gasea numa cafea „cu numele”? Stii… sunt doua zeci si sapte de ani la mijloc. Cam ce crezi ca nu poti invata in 27 de ani a.i. sa faci afirmatiile lui gc? Ba’ bine ca avem si interneti si mai si circulam liber prin UE, deci avem de unde ne informa.

      00
    • Nu e nevoie sa fi expert in cafea ca sa sti ca o cafea buna se bea neagra, daca nu poti bea cafeaua neagra atunci costul suplimentar este nejustificat si te poti orienta catre un brand mai ieftin avand aceeasi experienta. La fel e si cu alcoolul, daca e foarte bun calitativ nu il amesteci cu altceva.

      00
  12. Un vad care a lucrat ca salahor/agent de vanzari/sofer la un distributor aparate de cafea mi-a povestit ca in unele locuri punea apa menajera in aparatele de cafea…

    00
    • Da, ca apa de la robinet e mega-scumpa! Ce prostie!

      00
    • Exista filtre speciale pentru expressor care se pun in aparat daca folosesti apa de la robi… wait, what? Cum adica menajera? Din veceu?!!? Din masina de spalat vase?

      00
    • E bine macar ca acolo punea apa menajera, in alte locuri am auzit ca menajera se pisa in cafetiere pentru ca ii era lene sa aduca apa…

      00
  13. Motivul pentru care cafeaua e mizerabila in majoritatea locurilor este cafeaua mizerabila. Orice aparat ai folosi si oricat de bine l-ai intretine, cu cafea proasta si prajita pana la stadiul de carbune n-o sa faci minuni.

    00
    • Ce înseamnă cafea mizerabilă ? Sunt sincer curios, cum distingi boabele unei cafele de calitate de cele ale unei cafele ”mizerabile” ?

      00
    • Nune vorba de stadiul de prajire ,ci de alti factori. Starbucks e prajita pana la stadiul de carbune si nu mor se foame

      00
  14. faceți ca mine BEȚI CEAI și o să vedeți că e mult mai bine

    00
  15. care a băut vodată cafeaua lor, intelege de ce englezii sunt așa mari consumatori de ceai

    00
  16. Dupa 3 ani in Torino, orasul unde s-a inventat Lavazza si Vergnano (Ferrero, Nutella si alte produse de cafenea), am baut in bukale o chestie numita cafea la o chestie numita Venchi.
    Bai, fac acasa o cafea mai buna, cu o machinetta, decat ce fac aia la masina speciala de cafea!
    Dafuck, dupa trei cafele baute in diferite locuri din oras, am spus „pa” acestui produs.
    Daca am de baut cafea pe undeva (la munca, la munte, la mare), am termos si-mi fac singur cafea, acasa.

    De ce e cafeaua proasta in oras? PENTRU CA NU PUN SUFICIENTA CAEFA IN MASINA cand fac una, de aia.

    P.S.: prietenii mei din Italia spun ca Venchi ar trebui sa fie o cafea foarte buna! Nu si in Romania.
    P.S.2: in orice cofetarie si cafenea din Torino, miroase puternic a cafea si cacao. La noi a ce miroase in cafenele?

    00
    • Acolo ai blenduri si cafea selectionata. La noi ai cafea cumparata de niste baieti si marketata ca o facea buna, vezi Origo. Ori pun prea putina cafea, ori pun prea multa.

      00
    • Da bine, o sa ai pretentii acuma sa se faca si vinu din struguri.

      00
    • De ce e cafeaua proasta in oras? PENTRU CA NU PUN SUFICIENTA CAEFA IN MASINA cand fac una, de aia.

      Râșnițele de cafea sunt reglate, în general, la cantitatea care trebuie: 7.5gr de cafea per cană. Slabe șanse să nu pună suficientă.

    • Znuff, in Italia pune omul cafea din niste „dozatoare”, nu stiu cum sa le spun. Niste recipiente cu manete din plastic, apasa de 2-3 ori pe ele si umple un din ala de espresso.
      Chiar am incercat acasa sa vad ce iese, la machinetta mea. Adica, am chemat o prietena ( :) ) si am facut doua cafele. Una cu doza „normala”, una cu „doza” umpluta 75%. Si-a dat seama de gust.
      „Aqua sporca”, asa spun italienii la cafeaua pe care o bem noi. :)
      Despre calitatea apei nu spun, banuiesc ca nu-s idioti romanii sa reduca si mai mult calitatea folosind apa de „ghiveta”, cand un set de filtre e cateva sute de lei.
      –––-
      Faceti cafea acasa, sa fie pe gustul vostru. Testati mai multe feluri de apa, opriti-va la care va place.

      Eu am termosul asta.
      https://www.decathlon.ro/bidon-izoterm-inox-04l-verde–id_8358350.html
      PĂSTREAZĂ TEMPERATURA CONȚINUTULUI
      Pornind de la 95°: 76°C după 6h, 63° după 12h, 48° după 24h.

      Cafea fac cu asa ceva (Vali, pune link profitshare, ca e promotie la emag :) ):
      Espressor Bialetti Fiammetta, 3 cesti, galben: 134,99 Lei (- 57% ) = 56,99 Lei
      https://www.emag.ro/espressor-bialetti-fiammetta-3-cesti-galben-8006363004442/pd/DH3CL7BBM/?X-Search-Id=5bb40628d6d669415ba8&X-Product-Id=1436685&X-Search-Page=1&X-Search-Position=1&X-Search-Action=view

      00
    • Despre calitatea apei nu spun, banuiesc ca nu-s idioti romanii sa reduca si mai mult calitatea folosind apa de “ghiveta”, cand un set de filtre e cateva sute de lei.

      Hai sa nu ne mai cacam pe noi atat ca am stat in Italia, ca ma irita treaba asta.

      Filtrele le aduce, din nou, distribuitorul. Am lucrat cativa ani in industrie si mereu distribuitorul a venit cu espressor, cesti, filtru, de multe ori si rasnita (in functie de cafea, de ex. Illy vinde mereu cafea boabe la butoi si-ti aduce rasnita special pt. aia).

      Nici un local nu-și cumpăra espressorul – si aici, la fel ca Vali, exclud cafenelele al caror punct forte ar trebui sa fie FIX treaba asta cu espressorul si blendul de cafea specific (gen Origo) – mai toti depind de distribuitor/agent de vanzari.

    • Apropo de „aqua sporca”, imi zicea un copil de italian cum testa taica-su espresso inainte sa-l bea: comanda o ceasca, punea niste zahar. Daca se ducea zaharul la fund, se ridica si pleca fara sa-l bea. Daca statea deasupra, mai comanda unul pe care il bea.

      00
  17. Problema e ca majoritatea expresoarelor nu se decalcifiaza, de acolo totul…

    00
  18. Nu stii ce inseamna cafea buna pana nu ai incercat una chiar buna.
    In primul rand cred ca inca ne lipseste gustul.
    In al doilea rand nu prea avem curajul sa spunem ca refuzam jegul primit pe post de cafea.
    In al treilea rand sunt probabil o mie de motive tehnice si umane care duc catre o cafea proasta. Asta e. Lumea nu stie cum se foloseste corect aparatul si altele.
    Inca stam bine. La bulgari pe unde am umblat am primt la ness pe post de cafea sa am inebunit.

    00
    • La bulgari nici macar nu e cafea uneori; aveau un soi de…. punga cu ceva maro, care era combinat cu apa si incalzit. #nojoke Avea gust mediu, pana cand am vazut ca a schimbat punga aia si dupa am zis pas; nu mai stiu ce scria pe punga…

      00
  19. 1.expresor nespălat, sunt putine care au ciclu intern de spălare cu soluție Salina , apoi grupul trebuie spălat cel puțin 1 data pe zi .
    2 râșnița de cafea cu reglaj prost la măcinat cafeaua
    3 personal fără cunoștințe de întreținere
    Sau aduc cafea din comert sa facă un ban fără sa știe patronul

    00
  20. Secretul e in cata cafea macinata pui; sunt doar trei retete
    – multa
    – foarte multa
    – toata

    00
    • Cand ai timp, rasnesti cafea boabe si faci cafea in ibric. Dar cumperi, oricum, doar cafea boabe Meihl, nu cafea gata macinata si cine stie cu ce amestecata…

      00
  21. Cafeaua espresso in România, Franța, Spania, Anglia, pishat comparând cu cafeaua espresso din Italia. Dacă o dam in SF-uri gen cafea lungo (gen american coffee) și derivatele probabil ca in ro sunt mai inventivi. Dar strict vb de espresso nu își are rost comparația cu italia

    00
  22. Ca bautor de cafea si calator prin Romania zilnic… cafea buna nu prea ai unde. Am cafenelele unde ma duc dar ca acasa nu e nici o cafea(80% avem cafea boabe de buna calitate cumparata de la prajitorii mici ).

    In schimb de cand au schimbat espressoarele la benzinariile mol… e mai buna decat in 90% din cafenele. Pana se vor invechi si cum nu prea crrd ca se ocupa cineva serios… va dura putin.

    00
  23. eu nu inteleg de unde atatia hipsteri pretentiosi la cafea.
    e o chestie prea banala la care ii dai super mega importanta si va dati cunoscatori de zici ca daca nu macini tu boabele de cafea intre dinti sa fie 99% proaspat macinata esti deja lame.

    00
  24. Pretiosilor. :D Iei apa de la robinet, bagi cana in cuptorul cu microunde pana te pisi la baie. Apoi deschizi borcanul de Amigo, pui 2 lingurite inapa incalzita si esti ca nou. :D

    00
  25. Oare cati din cei care comenteaza aici dau mai mult de 10 lei pe o cafea?

    00
    • De ce sa dea?
      Continui cu opinii din Italia: am pozat vitrine in care era anunț: „din cauza situației economice precare, susținem oamenii aflați in criză: cafeaua costă la noi 50 de cenți”. Multe anunțuri de felul ăsta.
      2,5 euro pentru o cafea? DE CE?

      00
  26. În următorul subiect ne plângem de calitatea ceaiului și cum nu îl face nimeni după regulile asiatice!

    00
  27. ‘Tedreacu, repede ai uitat gustul de Amaroi la ibric. :)
    Eu unul nu stiu, nu sunt atat de „umblat”, dar mai exista in alta tara atatea dozatoare de cafea ca aici? Pt ca 90% dintre romani de acolo bea cafea

    00
  28. Cafea bună nu au șanse să facă, atâta timp cât folosesc cafea proastă.

    Cafea bună nu poate fi decât proaspăt prăjită. Că așa funcționează cafeaua. Uleiurile volatile care îi dau aroma oxidează. În 3 săptămâni de la prăjite e pa.

    Prăjitoriile nu prea au acces la localuri pentru că distribuitorii mari de cafea vin cu echipament. Bun, prost, nici nu contează, pentru că proprietarul localului nu își mai bate cu asta.

    Eu nu pricep cum un restaurant gen Baracca (Cluj) poate avea cafea infectă. De cafenele nici nu mai zic. Probabil lipsa de informare.

    Din fericire sunt din ce în ce mai multe cafenele cu cafea de specialitate și probabil, încet-încet, se va schimba treaba și prin localurile mai ok.

    00
  29. de ce va stresati, cafeaua n-are toata cam acelasi gust, mai ales daca mai torni si niste lapte in ea?

    00
  30. As adauga eu doua motive pertinente pentru care cafea e naspa in localuri:
    1. Cafeaua, chiar daca e buna, e tinuta in conditii improprii (lasata la aer dupa prajire si rasnire lucru care scoate toata aroma din ea).
    2. Economie la cafea. Pur si simplu nu pun destula cafea pentru un espresso decent.

    Iin general, daca nu miroase a cafea in incinta, nu-mi comand. Un indiciu de unde iti dai seama ca intr-un local se vinde cafea buna este mirosul.

    00
    • Daca in localiroase a cafea poate sa insemne si ca o tinla aer dupa rasnire…

      00
    • @Lucifer. De acolo de unde imi iau eu cafea prajita si rasnita proaspat pana acasa fac 30 de minute. Cafeaua e in punga de hartie, si in inca una de plastic. Trei zile dupa aia, masina inca miroase a cafea. S-a mai zis mai sus, lumea nu stie ce e aia cafea buna (de 10 lei suta, sa ne intelegem ca nu de fitze).

      00
  31. Eu nu breau cafea in mod normal. Doar atunci cand plec in vacanta cu familia sau cand ies undeva cu masina si nu pot bea o bere.
    Cea mai buna cafea bauta a fost iarna asta in Bran, la Galeria Bran la restaurant. Era Julius Meinl. Desi am baut in alte locuri aceeasi marca de cafea, asta era total diferita si mi-a ramas intiparita in memorie. Probabil ca apa e cea potrivita, aparatul curat, cafeaua decenta, dar recomand sa incercati o cafea de acolo.
    Pe de alta parte, starbucks vinde zoaie, sa fim seriosi.

    00
  32. Am baut cafea deosebita la Gheorghe Florescu in Bucuresti, (Confesiunile unui cafegiu), cafea scumpa dar buna, mare hot de altfel.
    Am mers special dupa ce am citit cartea.

    00
    • Un mare smenar, rechin de dinainte de revolutie.
      Dar cafeaua… de doua ori am trecut pe-acolo cand prajea. Stiti cum miroase pe strada cand scoate cafeaua din cuptor… MORI! :)
      Hot, hot, dar macar se tine de meserie.
      [cine vrea cartea, o am in format kindle]

      00
    • Am baut din cea mai ieftina, cred..la 100 lei/kg, a fost ..cu totul altfel decat ce am baut in orice fel de local. Dar ma intreb, tinand cont de restul preturilor, mai cumpara cineva in afara de smecherasi? Ca mi-e greu sa cred ca au romanii cum sa dea de la 250 de.lei in sus pe kg…ca am vazut la el sortimente de la 700 lei/kg pana la 1200lei/kg..

      00
  33. Cafeaua e un bici inutil. Dupa trei luni fara cafea esti super zen, dormi ca ursul si viata e parca mai color.

    00
  34. Dupa ce am citi ceva bloguri despre cafea, am inteles ca ceea ce bem noi este un fel de zeama. Iti trebuie masini si rasnite de la cateva mii de lei in sus, pana la cateva mii bune de euro.
    Imi place mult cafeaua, dar nu am inebunit sa dau sumele vehiculate intre „adevaratii bautori de cafea”.
    Asa ca imi fac eu cafea folosind un aparat decent si schimb cafeaua in permanenta pentru a experimenta gusturi noi.
    Vali, degaba te-au urzicat pe ala cu referinta la Julius Meinl; in ceva articole din urma faceai referinta la ceva aparat care merge cu capsule. Aia nu prea e cafea, este rezultatul chimiei moderne :)

    00
  35. Beau cafea dar nu prea fac diferenta. In afara de brand, gust si sa zicem zona de unde vine cafeaua, nu tot apa fiarta se pune? Sau tocmai asta e secretul?

    00
  36. Cafeaua aia proasta e Robusta, mai ieftina decat Arabica. Si cea mai ieftina robusta e aia care vine din Vietnam si tarile vecine, unde solul e contaminat cu celebrul Agent Orange, dar si cu ingrasamintele din vremea agriculturii intensive de dupa razboi. S-aveti pofta.

    00
  37. Nu stii ce inseamna cafea proasta pana nu ai baut-o in State… Zau ca pana si cafeaua aia de la noi de la covrigarie pe care o iei cu 1 leu e mai buna decat cafeaua bauta de 90% dintre americani. Acolo daca esti pe langa un Starbucks l-ai pupat pe Dumnezeu de picior ca ai ceva ce seamana a cafea.

    00
    • Starbucks in state + Canada e proasta. Platesti cam 3-4$ pe cana si e extrem de arsa. Pentru americanul ignorant o cafea buna e cea care e amara tare adica are gust de ars. Desigur ca toti hipsterii merg acolo. Am cumparat odata chiar boabe de cafea Starbucks de la Costco si nu am avut ce face cu ele de arse ce sint.

      00
  38. 1: aparat jegos
    2: cafea proasta
    3: cafea depreciata, stocată infect
    4: din sursă sigură mai știu ca la anumite benzinarii, al caror nume incepe cu O si se termina cu MV, angajatii schimba cafeaua cu specia cea mai infecta din cea vărsată si duc bunatatea acasa ori o vand. Practica poate nu i singulară.

    00
  39. Ce abur de țigară iese din cafeaua aia… Bad photoshop

    00
  40. Eu nu pot sa-mi iau gandul de la cafenelele si de la cafeaua din serialul ala al lui Seinfeld.

    00
  41. eu scriu in articol că nu e vorba de cafenele. jumătate din comentarii…

    1. dau exemple de cafenele.
    2. dau exemplu starbucks.

    pana mea.

  42. 90% din localuri nu sunt în stare să facă niște cartofi prăjiți care să nu miroasă a rânced și o friptură care să nu fie talpă de pantofi și tu ai pretenții să bei cafea bună? Ce mai urmează, că salata de la Mec e ofilită?

    Dacă-ți zic că de trei ani umblu cu espressorul după mine în toate deplasările? :D

    00
  43. Cum se recunoaste o cafea buna? Eu beau cafea destul de rar.

    00
    • Are spuma fina deasupra daca a fost preparata adecvat si are un gust mai complex, nu doar amar.

      00
    • Opinie după doar 3 ani de făcut și băut cafea: cafeaua buna are o aromă anume, nu e extraordinar de amară. Lavazza Oro, una dintre cele mai scumpe, scrie pe ea ca e „dolce” – un amar dulceag aromat.
      Cafeaua „tipo Napoli” e și ea mai specială, la fel, un fel de dulceață. Ca diferența dintrr mar acru și mar ionatan – acrișor-dulce.
      După mai puțin de doi ani de băut cafea zilnic, pot să identific o cafea ieftină.

      00
  44. Un bilet de avion dus-intors catre Torino, in perioada asta costa pana in 30 de euro.
    Mergeți! Poate prindeți și o ofertă la Lavazza! (gen 7 euro kilu” pentru Lavazza Rossa) :)
    Eventual băgați și o sanie in Bardonecchia (e la o oră cu trenul de Torino – 7 euro biletul de tren).

    00
  45. Ah, noul hipster de cafea, super-expert intr-ale cafelei dupa ce a baut el undeva o cafea „adevarata”. :-)) A simtit pana si buchetul de arome, rasaritul de soare, practic. Ce simpatici imi sunteti. Glumesc.

    00
  46. Stie cineva de unde pot cumpara cafea buna, boabe, proapat prajita in Cluj? Mersi

    00
  47. Sper sa mai fie citit si acest comentariu, chiar daca vine tarziu. Dati macar cu minus! :)
    Cum se pastreaza cafeaua? In frigider, in borcan cu capac. Cand deschideti un pachet de cafea, puneti toata cafeaua intr-un borcan cu capac etanş (repet, etanş) iar apoi depozitati-l in frigider. Il scoateti doar cat sa puneti cafea in ibric/masina/espressor, apoi imediat inapoi in frigider.
    Am sa repet: borcan cu capac etanş! (cafeaua are si avantajul ca, lasata liber in frigider, absoarbe mirosurile neplacute – puteti incerca si asta :) )
    Se poate folosi un un borcan clasic, cu filet, dar cu un capac relativ nou.

    00
  48. Iete galceava! Ce-i aici? Forum espressoman?pe scurt: ce vrei tu e imposibil. Nu ai cum sa gasesti cafea buna in locuri unde se vand 10-20 cafele pe zi. Pur si simplu nu e rentabil. Povestea e lunga, complexa si are multe aspecte!

    00
  49. Răspunsul este simplu: benzinăriile, hotelurile și restaurantele nu pun mare preț pe cafea, se merge pe principiul: să fie și o cafea acolo… câte benzinării cu Barista ai văzut?
    În prepararea unei cafele și omul e un factor important, dar hai să nu o dau în tehnicalități aici, deja am văzut specialiști cărora le place mai mult cafeaua de automat decât Starbucks

    00
  50. Cea mai buna cafea este cea distribuita de http://luciancaffe.ro/ pentru ca:
    – vin cu aparatul lor pe care-l instaleaza in locatie
    – alimenteaza ei cu cafeaua boabe si atentie! si apa tot de la ei
    – saptamanal vine un tehnician curata aparatul si-l alimenteaza

    00
  51. Cafeaua e mizerabila pentru ca lumea nu e deloc pretentioasa. Nu prea exista cultura cafelei in Romania. Cand o sa existe cerere de cafea buna, vor exista si locuri mai multe unde sa poata fi bauta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)