Cadrele didactice nu au dubii: religia trebuie să fie obligatorie

Conform unui sondaj de pe didactic.ro, 1.600 cadre didactice au votat într-un sondaj despre religia în școli. Rezultatul e puțin surprizăntor: 65% vor ca religia să fie materie obligatorie.

 

sondaj-didactic

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. 65% raportat la 85% declarați ortodocși și peste 90% copii înscriși la religie este un rezultat bun.

    00
  2. De ce e surprinzator? Spunea statistica altceva despre apartenenta religioasa?

    00
  3. O dovada in plus ca majoritatea profesorilor sunt niste cretini.

    00
    • Faptul ca esti crestin nu te califica automat ca cretin la fel cum nici faptul ca esti ateu nu te califica ca posesor al unei inteligente peste medie

      00
    • Unde anume vezi tu legatura cu crestinismul ? Majoritatea e cretina pentru ca inca a ramas in evul mediu si este de parere ca elevii nu au dreptul sa aleaga daca sa faca religie in scoala sau nu.

      00
    • pai nu zicea nimeni de crestini in mod special. suneti fix in aceasi oala cu islamistii, hindusii, etc
      eu automat ii consider pe atei mai inteligenti, ca si pe copii care se prind mai repede de Mos Craciun nu exista. la unii insa nu le pica fisa pana mor.

      00
    • Bă, voi sunteți duși? Nu vedeți că omul a zis că-s cretini, nu creștini? Chiar nu vă uitați de două ori înainte să săriți de cur în sus?

      00
  4. Pe langa mobilizarea preoteselor pe didactic.ro, sa stii ca din pacate foarte multor profesori le vibreaza sufletelul la vederea rochiei de popa prin cancelarie. Sa vezi discursuri despre valori, traditie, sa invete si ei, draga, ceva bun, ca societatea asta… etc. Putini sunt cei care cred ca religia nu are niciun numitor comun cu sala de clasa, si mai putini au curajul de a rosti asta. De mai multe ori i-am explicat preotului ca ce face el, rugaciuni cu elevii in timpul orelor, cu sculat in picioare, ochii la icoane, nu este frumos, dar niciun coleg nici macar nu a ridicat capul din pamant. Dupa care unii ma mai si felicitau, bine i-ai zis etc.

    00
  5. e un sondaj sociologic, făcut pe un eșantion reprezentativ, sau e unul care exprimă viziunea a 1600 de oameni care au intrat pe site? nu de alta, dar în românia, după sondajele ce au lucrat chiar și cu eșantioane reprezentative, ponta ar fi președinte.

    00
  6. Trebuie să facem și o oră obligatorie despre cum te aperi de deochi, ce faci când trece pisica neagră, chestii de-astea. Să revenim la adevărata tradiție româneasă !

    00
  7. De ce e surprinzator?
    In sondajul ala au votat si profesorii de religie, iar ei nu vor sa-si piarda locul de munca. Pentru ei religia ca materie obligatorie inseamna siguranta locului de munca.

    00
  8. Este spirit de clan. Vor doar ca profesorii de religie sa nu-și piardă locul de muncă. Corb la corb nu-și scoate ochii.

    00
  9. NOU
    #15

    didactic.ro e pt educatoare si invatatoare mai mult.

    00
  10. Este un sondaj deschis tuturor celor care au intrat pe didactic.ro.

    In astfel de cazuri, elevii unui seminar ortodox (cum este cel de la Buzau) pot fi persuadați să intre și să voteze, dând complet peste cap orice idee de reprezentativitate a rezultatelor. Asta și pentru că, nota bene, tabăra pro-religie în școli este mult mai bine organizată, net superior celei opuse, a contestatarilor (printre care mă număr).

    Oricum, în toată această discuție, părerea profesorilor despre oportunitatea orei de religie, dacă ar fi măsurată în mod riguros, științific, nu contează mai mult decât, de exemplu, părerea părinților.
    Iată de ce: pentru profesori (generic vorbind) ideea existenței în programă a unei materii pe care majoritatea lor s-ar pricepe să o predea este destul de atractivă. Vorbesc din experiența familie mele: am o verișoară la Focșani, profesoară de franceză „la bază”, care în urmă cu vreo patru ani nu și-a găsit post decât pe ore de religie…
    Peste 70% dintre profesorii de religie de astăzi și-au început cariera cu alte specializări, inclusiv științe exacte. Prin urmare, profesorii sunt mai degrabă subiectivi, din motive ce țin de interesul lor (legitim și firesc) de a asigura norme didactice și, prin ele, posturi. E ca și cum i-am întreba pe farmaciști dacă nu cumva sunt prea multe farmacii în România…

    00
  11. chiar ca e surprinzator, trebuiau intrebati doar profesorii de religie, cred ca ajungeau pe la un 110% :)

    00
  12. In scoală unde am eu orele de terapie toti profesorii sunt pro religie in scoli. Cei mai multi nu vorbesc despre subiectul asta, li se pare ceva „sfânt” si e un subiect tabu. Doar eu l-am confruntat pe părinte când a trecut la sfintirea cabinetului, moment in care nu mi-am facut cruce si nici nu am „pupat crucea”. Copiii care vin la mine la cabinet citesc ca si tema de casa biblia sau carti de rugăciuni in loc sa citească povesti. Nu stiu exact daca cadrele de religie fac asta sau parintii, dar le este indusa frica de dumnezeu si încep sa dezvolte diferite angoase pe tema asta. E vorba de clasele 1-5.

    00
  13. au votat doar profesorii de religie :D…

    00
  14. Pot sa spun ca sunt inconjurat de viitori popi/profesori de religie. (studenti la teologie). Oameni prost educati. Iesi pe scara, deschide si el usa sa vada cine e si ce se intampla. Esti pe strada? I se pare normal sa dea tarcoale la geam. Butonezi la pc? Acolo iti sta holbat in monitor chiar daca conversezi cu cineva si conversatia este privata. Decat sa ajunga unul de gen sa predea religie la copilul meu..mai bine se destinteaza biserica.

    00
  15. Am un var cu un an mai mare decat mine. Chiulangiul liceului, corijent la cate 3 materii pe trimestru, il gaseam mereu iesind in pauze din spatele cate unei cladiri din curtea liceului, chiulea grav. A absolvit liceul in 1990, n-a luat la nici o facultate vreo 3 ani la rand, dar parintii, cadre didactice, aveau pretentii sa faca baiatul facultate. A intrat la …. hai ca nu e greu, ati ghicit, teologie. A ajuns preot, oricum murise preotul in sat si cel care suplinea nu prea era hotarat sa se stabileasca in satul ala departe de localitatea lui de bastina. Asa ca a ajuns preotul satului cu acte in regula. Ocupatia lui de baza este instalarea de sisteme audio in biserici si samsaria de masini din Jermania. A mai aparut un preot cu seminar, l-a luat la bataie la primul botez si i-a alocat Ferentariul satului, cel mai sarac colt de sat. A impuiat judetul cu sisteme audio de cate 200 Wati, de se aude slujba in doua sate vecine. A luminat biserica cu LED-uri Luxten de vreo 45000 de euro. M-am luat cu el in gura de un Craciun, cand venise cu botezul, plin de vin fiert la creier, pentru ca deschisese un subiect sensibil si abera grav, facea pe evlaviosul si recita tampenii sinistre, el fiind beat, tocmai isi schimbase Passat-ul vechi cu unul nou, din salariul de preot, iar nevasta era internata dupa o noua cadere nervoasa din cauza amantlacurilor lui prin satele vecine. In principiu vroia sa-mi explice de ce unele cupluri nu pot avea copii, scrie la biblie, clar: pentru ca fac sex oricand, in loc sa faca sex doar miercurea si joia. I-am reamintit ca vorbeste cu mine, nu cu niste babe surde, si ca nu e nevoie sa joace teatru prost. I-am reamintit (da, am fost rau…) ca la cultura generala e praf, la cat chiul a facut in liceu, si ca facultatea de teologie nu suplineste cunostintele de biologie, fiziologie, genetica, matematica, fizica, etc. De atunci nu mai am nici un contact cu el, il evit total si i-am spus ca nu vreau sa ma mai salute si ca il voi evita total daca il vad. Nu am nevoie sa interactionez cu un om care prin comportament imi jigneste inteligenta cu buna stiinta. Si mi-e var de grad doi.

    00
  16. pai evident ca trebuie studiata, chiar obligatoriu. religia este unul dintre cele mai importante fenomene ale umanitatii, normal ca trebuie studiat. aaaa….sa nu se transforme intr-un instrument de prozelitism si indobitocire, asta e altceva.

    00
  17. Procentele sunt in concordanta cu optiunile religioase exprimate deja. Se poate verifica si prin repartizarea in functie de cele 4 optiuni de raspuns. Deci chiar nu e nimic surprinzator.
    Ramanand la procente, daca 80% au optiuni religioase (dovada fiind dincolo de declararea apartenentei la ortodoxie si optarea pentru orele de religie, care tine de alegerea proprie, nu a impus-o nimeni) ramane un procent de 20% de oameni non-religiosi sau atei. In realitate, procentul ateilor autodeclarati este mult mai mic. Iar apropo de parerile exprimate de unii pe aici cum ca oamenii religiosi nu exceleaza la capitolul inteligenta ar insemna ca vreo 80% din popendulatia Romaniei sta prost la capitolul IQ & educatie stiintifica (cum ar veni, restul astia de 20% sunt crema cremelor, da inteligenta pe afara din ei).
    De fapt, asa cum s-a vazut deja apropo de dezbaterile privind orele de religie, relevanta discutiilor pe retelele sociale este neglijabila.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile