Businessuri pentru clasa de mijloc?

Sunt un băiat simplu, crescut la marginea Bucureștiului, în cartierul fără parcuri, care a mai dat României un Hoinaru, un Negrea, un Eftimie, un DeMaio. Ieri, m-am văzut cu o fată care m-a dus la un local relativ de fițe, ca să facă impresie bună. Am băut o cafea bună la 8 lei, apa a fost din partea casei. Mi-am dat seama că e ceva cu el când am văzut că un hamburger costă 46 de lei. OK, a fost un hamburger foarte bun, dar 46 de lei?!

Eh, în timp ce mestecam ideea (și hamburgerul) am început să realizez că nu e primul business destinat românilor cu venituri de care aud. E chiar o frenezie în a lansa businessuri de genul ăsta, și nu toate vin de la puștoaice de 22 de ani.

Problema n-ar fi hamburgerul de 46 de lei sau eclerul de 8 lei, ci ideea care stă la baza acestor afaceri aduse de afară. Ele se adresează unei pături sociale care nu prea există pe la noi în număr atât de mare încât să susțină afacerile astea: oamenii cărora le mai rămâne salariu la sfârșitul lunii. Pentru că, momentan, multe dintre aceste afaceri depind de “lasă, dragă, îmi permit și eu un hamburger de 46 de lei pe săptămână, că doar de asta muncesc” și nu de o pătură socială cu venituri decente, care consumă constant produsul X sau serviciul Y.

Similar și cu tot ce înseamnă brand premium de haine de la noi. Uitați-vă prin mall-uri, la C&A și H&M e înghesuială, la orice nu e ieftin e aproape gol, pentru că puțini oameni vor să cumpere o cămașă de 300 lei când pot cumpăra una cu 69,99 lei la C&A.

film-breaking-bad-4

PS: o prietenă, care acum un secol era prin online, are acum Salon Golescu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. „”S-a intors, a invatat si a incercat, investind 700.000 impreuna cu Vlad intr-o afacere, lucru destul de comun pe la noi. Orice tanara careia nu-i prea surade corporatia pe 800 euro pe luna baga toti banii stransi pana atunci intr-un business in mall-ul de la Baneasa.””

    Pana in 23 ani se intorsese, invatase si a incercat cu cei 350k stransi din salariu de 800e pe luna.
    Ale drak ele de articole de 4 paragrafe lemnoase.

    00
  2. Miercuri dupamasa, ora 19, Salon Golescu are doar locuri la bar…

    00
  3. M-am saturat de astfel de afaceri facute de tinere care s-au saturat sa munceasca !Sper sa dea faliment ! ZF este plin de asfel de „succesuri„

    00
    • da, prezinta toate stersele care habar nu au pe ce lume traiesc dar zambesc frumos si se pisicesc unde trebuie…sau are mami bani.
      A facut cineva ceva din forte proprii ? Eu prefer sa strang banii aia care imi raman din salariu + alt business, sa il vand anul asta si sa plec in alta tara unde sa nu mor de foame cu minimul pe economie si sa am cel putin 1 an pentru orientare . Am doua societati in Ro si de la 1 ianuarie 2016 cine mai vrea sa faca un mic business in Ro e condamnat pare-se.

      00
  4. zoso, tu ai dreptate, dar in bucuresti (cel putin) sunt multi bajeti care consideri ca 50 de lei un burger e ceva OK (si poate pt ei chiar e). Lasam la o parte ca asta e o masa (din 3, probabil) intr-o zi. Doi la mana… uita-te la scorurile prezentate de radu in turul burgerilor.

    00
  5. La salon golescu mergea facut si un meniu online…nu pdf.

    Primul lucru pe care l-am observat cand am aruncat ochii pe meniu a fost ca 1litru de sangria costa 89(opt zeci si fucking noua) lei. Nu cred ca o fac din Vin de la isarescu sau vin de porto sa justifice pretul enooorm. 1.5 litri de sangria Don simon(cea mai buna) costa 15 lei

    00
    • Ca să fie cu adevărat bună Don Simon, trebuie să mai cumperi tu niște fructe proaspete (portocală, măr, câțiva struguri etc), să le tai bucăți și să le pui în sangria, lăsându-le așa câteva ore.

      00
    • Radu: stiu, eu ma ocupam de vandut Don Simon prin Bucuresti :)

      Daca pui cateva fructe, pretul o sa fie pe la 20 de lei si poti vinde cu maxim 40.

      00
  6. 700.000€ intr-un loc de joaca?
    trebuie sa fii nebun, sau sa fie bani ciorditi de mama de la stat

    si de juca pe bursa si tot avea mai multe sanse de castig :)))))

    vai de capul meu cum isi bat unii joc de bani

    00
  7. Better call Saul!

    00
  8. Tipul din poză e cumva Vlad?

    00
  9. Ai fi uimit cata lume isi permite mese de pranz de 100 lei,
    Sa fim seriosi, e Bucuresti.

    00
  10. Piata bunurilor de lux are o alta strategie. Nu vinzi 100 de produse cu o marja mica, ci 2 cu o marja uriasa.

    00
  11. Luat din ZF:
    ” El este fiul Mirelei Penciu, una dintre primele antreprenoare care a deschis un magazin de haine pe Calea Victoriei după Revoluţie.

    Cristina este fiica Cameliei Şucu şi a lui Dan Şucu, unii dintre cei mai importanţi antreprenori din industria mobilei.”

    Bai ce sa zic, bravo lor ca s-au nascut in familii cu bani/relatii. Struguri acri stiu dar as avea respect si admiratie insa daca ar fi pornit pe barba lor si ar fi facut ei baniii.

    P.S. nu pot sa nu remarc:
    ” Vlad Alexandru, care este absolvent al Facultăţii de Comerţ şi Servicii din cadrul ASE şi al unui master în International Business Communication.”
    Daca il ducea capul la cum il tinea portofelul putea sa inceapa afacerile mai devreme sau sa faca ceva pe afara. Ca la noi, comertul si inovatia sunt ca baba si mitraliera.

    00
  12. Uite, am eu o idee de business pentru clasa de mijloc :D. Waze pentru parcari. :D. Am si solutia hardware tehnica, pot dezvolta si app-ul, mai imi trebuie idee de monetizare :D.

    00
  13. Nu stiu ce sa zic.

    In ultima vreme este greu sa gasesti un loc de parcare la Mall la Baneasa de exemplu.

    Dimineata stau in trafic inconjurat de SUV-uri de la 30.000 in sus.

    Cred ca in Bucuresti este clientela suficienta pentru un local de genul asta.

    00
  14. Da bon dau? Ca de nu io nu dau banii!

    00
  15. cand in Romania multe salarii sunt de pana in 1000 lei, si o savarina la 6 lei pica din schema „bunuri si produse zilnice”.

    00
  16. Adiq faci reclamă la salon Golescu că-i de fitze, da` nu are hamburgher chiar la 46 (ci la 35). Și cheeseburger la 39?
    Cât despre clasa de mijloc, așa mă miram eu în centrul Clujului privind la vitrine, pe vremea Caritasului.
    Cine naiba să cumpere scumpeturile astea?
    Apoi m-am luminat: ăștia fac afaceri între ei!

    00
    • pentru cei nelamuriti cum un resturat/cafenea de lux, traieste doar cu doi trei clienti: e cea mai usoara forma de a spala bani negri (prima e a cazinourilor). de fapt nici nu vor clienti.

      00
  17. Si Bonton Palace din Bucuresti, tot de un tanar care a invatat, a strans bani, a investit….

    00
  18. De ce are Starbucks success in Romania ? are cea mai buna cafea ? ma cam indoiesc , e ieftina ? nu as zice. Si totusi merge lumea . De ce in poiana iarna sunt preturi la cazare pe noapte de poti sta on saptamana la Paris si inca nu am auzit de hoteluri care se inchid.
    Apoi ai mai vorbit de cei cu iphone in rate .
    Dorinta romanului de ” show-off” face ca astfel de afaceri sa fie profitabile.

    00
  19. H&M e calitate proasta.
    Ce am remarcat in Romania este ca hainele „de firma” au valoare doar daca scrie mare pe ele numele firmei.

    00
    • AM o camasa de la Mark & Spencer, dupa 2 ani este in stare impecabila.
      Toate camasile de la Zara se tocesc sau se deterioreaza dupa 3 spalari, alea de la H&M sunt ceva mai bune dar materiale tot naspa.
      Prefer sa dau 300 lei pe o camasa buna.

      00
    • Te referi la toate produsele lor?
      Nu de alta dar am vazut si produse de calitate la ei si cu preturi pe masura.

      00
  20. sa-mi trag doua daca am auzit vreodata sau am citit pe undeva de vreo afacere a unui tanar de conditie medie spre joasa care a reusit sa ajunga la un nivel decent. totul se intampla la nivelul oligarhiei.
    fete de antreprenori devin antreprenoare cu C.A de 2 milioane de euro, baieti de bani gata preiau imperii sau magazinul din scara blocului al lui taticu’, fete de piloti de linie devin si ele pilotese „prin fortele proprii” si pulimea sta si citeste povestile astora „aduse din condei” si crede ca se poate.
    sunt de acord cu ce zicea zoso acum cateva zile despre startupuri. adevarat ca sunt si unii care reusesc dar cuvantul cheie e unii, putini, rari, nu pulimea.
    eu unul provin dintr-o familie modesta care nu mi-a lasat nici macar o casa sau un teren sau o masina iar „start-upurile” pe care le-am incercat le-am incercat cu bani din salariu sau credite pe care le-am dat inapoi cu dobanda si tot angajat sunt (pensionar in timpul liber) si nu se intrevede nimic bun, din contra.

    si da, exista o discrepanta intre ceea ce declara romanul ca are si ceea ce are de fapt. de ce credeti ca se construiesc in continuare malluri in bucuresti? nu plangeti de mila romanilor caci au bani iar unii au bani multi, uitati-va numai la multitudinea de zde bloggerite care cheltuie zeci de milioane pe rahaturi, banii aia vin de undeva, nu? cineva ii face, ele, iubi, tati, mami….

    cat despre haine, da, prefer sa-mi iau o camasa buna de la braiconf o data la 6 luni decat 3 camasi ieftine….
    pentru ca ceea ce pui pe tine, ceea ce mananci si ceea ce futi, in final e ceea ce esti.

    00
  21. La investitie de 700.000 e indoielnic ca o va recupera vreodata. „Afacerile” acestea sunt facute ca sa zica ca are si copilu’ o ocupatie.

    00
  22. Prefer Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, H&M, C&A si mai sunt. De prea putine ori am intrat in Zara, ca sa nu mai spun de Massimo Dutti si celelalte extrem de scumpe.

    00
  23. @pensionarul cunosc cazuri de oameni din familii foarte modeste care au facut scoala profesională , între timp au si facultate, care au afaceri de succes, si nu au avut nici un sponsor. Nu sunt la nivel de bill gates dar rămân cu zeci, sute de mii de euro profit.

    00
    • nu am spus ca nu sunt, am spusa ca marea masa a cititorilor de povesti de succes din ZF, BM si alte dintr-astea sunt ca niste fluturi inchisi intr-un borcan pus langa bec. Scolile de coching si pozitivismul de kkt contribuie negativ la whisful thinkingul unei intregi generatii de tineri care nu mai vor sa fie corporatisti, meseriasi sau casieri la cora ci toti vor start-up-uri si bani facuti usor si eventual facand ceea ce le place. ori deocamdata lumea nu functioneaza asa.

      00
    • O persoana care Muncește din greu nu va merge la ziar sa se laude ca de la bube, mucegai…. A ajuns , unde a ajuns. In România chiar dacă Muncești pe rupte si ai norocul sa prinzi nisa ta pe care faci bani , lumea te va privi ca ai facut banii din Ilegalități, furt ….
      Sfat pentru tineri la început de drum banii se fac cu multă munca si networking ( ca dacă spun relații – conectii se înțelege altceva ).

      00
  24. Hamburgerii sunt de multe feluri si daca sunt facuti cum trebuie pot costa 46 lei. Asa cum la Salon Golescu sunt vanduti intre 31-35 lei. In gastronomie nu poti compara un „hamburger” de la compania X cu un „hamburger” de la compania Y, decat daca au folosit exact aceleasi ingrediente, din aceleasi surse, si diferenta o fac forta de munca (costul), chiriile, productia in serie mica sau de masa. Altminteri produsele culinare nu se pot compara. Cred ca trebuie ca publicul sa evolueze. De exemplu poti compara o doza de Coca-Cola cu o alta doza, in locuri diferite de comercializare. O paine nu se compara cu o alta paine. Simplul fapt ca folosim numele generic al produsului nu inseamna ca sunt acelasi lucru, ci doar ca indeplinesc aceeasi functie: hrana.

    00
  25. Sunt multi oameni care arunca bani nejustificat, dar merg in mall saptamanal si se plimba si isi dau check-in pe Facebook ca sunt la shopping, in conditiile in care ei sunt mari muritori de foame.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile