"Bună ziua, de la Comisia de Cultură suntem…"

…știți că normele spun să păstrați culoarea inițială a casei, da?"

OK. Care e aia? Nu, serios, care e aia în cazul casei de față? Că regulile astea amuzante au fost făcute de oameni care fie stau la părinți, fie la bloc.

Mi-am adus aminte că și eu am trecut prin aceeași situație în 2016. Cu cât dădeam mai multă tencuială jos, cu atât găseam mai multe culori. Dar, din nou, specialiștii în urbanism cu domiciliul la mami acasă nu au de unde să știe asta, că nu scrie nici în cărți, nici la masterat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Pai poate in loc sa specifice „culoarea originala” ar fi bine sa-ti dea codul de culoare. Altfel sa mearga la plimbare.

    00
  2. Sau culoarea există la data intervenției

    00
  3. offtopic: scuze daca am ratat, Cristici mai scrie pe aici, in ultimul timp nu am mai vazut articole de la el.

    00
  4. una dintre alea

    00
  5. Vrei casa maro? Şpaga în bancnote de 50 de euro. Vrei verde ? Bancnote de 100. Multicolor cu termopane albe? Lire sterline. Pentru demolat şi reconstruit bitcoini.

    00
  6. va ofer un sfat necerut, ca fosta impingatoare de hartii la compartimentul de urbanism, inainte sa cumparati casa (sau imediat dupa) cereti la primarie un certificat de urbanism pentru informare legat de zona in care e casa. il pastrati si cand vine SRI la voi sa se planga si sa va impuna amenzi dubioase legate de casa ii aratati fituica, in care, cel mai probabil scrie nimic.

    00
    • NOU
      #15

      poti sa detaliezi un pic te rog? ce amenda poate da sri pentru o casa?

      00
    • Nu se asortează culoarea microfoanelor cu nuanța fațadei.

      00
    • Certificatul de urbanism de informare nu poti sa-l ceri decat ca proprietar.

      Si oricum ala nu-ti spune decat in linii mari regulamentul zonei, oricum daca vrei sa-ti schimbi culoarea tiglei trebuie sa ceri autorizatie.

      Se rezolva cu pile, atuncea nu mai trebuie nimic.

      Oricum regulile sunt facute in asa fel incat oricum o dai, ceva tot incalci => spaga.

      00
    • @thebblack: ai ratat niste glume bune pe blogu’ asta.

      00
  7. Trebuie sa platesti o expertiza arheologica. :D Orice culoare pui va fi amenda si dosar penal, cum sa strici aceasta casa monument ?

    00
    • Pe langa plata, trebuie sa te inarmezi cu rabdare, deoarece oricarei hartii trimise i se va raspunde in 2x termenul legal, iar daca e vorba de monumente istorice, ti se va raspunde o data la 6 luni, pentru ca aia e frecventa de reunire a comisiei de cultura.

      Daca te apuci pe la 35 de ani probabil pana la pensie vei primi toate avizele, insa ti-au expirat primele si o iei de la inceput – si intre timp se schimba regulamentele.

      Situatia se schimba daca esti dezvoltator, ti se deschid toate usile si-ti zambesc toate functionarele, in 12 luni ai blocul gata.

      00
  8. Ca om care a renovat casa nelistata ca monument istoric dar in zona protejata, iti pot spune ca in tarile civilizate si cu apa calda se face ceea ce se cheama „Studiu istoric”. Si studiul ala iti poate spune cum arata casa acu 100 de ani, iti poate scoate poze din arhiva, iti poate da o serie de coduri de culoare folosite atunci.

    Am incercat in RO, a iesit un rahat evident :D

    00
  9. Cred că în viitor ar fi bine să apelezi la un specialist când dorești să faci ceva și nu la Dorei și vecini. E ca și cum i-ai întreba pe vecinii care au gunoi în șanț dacă e ok să îl arunci și tu.
    Un arhitect atestat de Ministerul Culturii va avea competențele necesare pentru a stabili care este această culoare în baza unui studiu de parament. (Și) în baza acestui studiu se întocmește un proiect ce trece prin faza de avizare a Comisiei de Cultură înainte de a fi autorizat.
    Bineînțeles că dacă apelezi la oameni lipsiți de experiență sau la desenatori de proiecte care obțin ei cumva ștampila unui arhitect atestat s-ar putea să ai aceași problemă pe care ai avut-o când ți-ai întrebat vecinii și să te frustrezi de toate problemele care apar și de respingeri repetate ale proiectului de către Comisia de Cultură.

    00
    • Studiu de parament(ce-i aia?) … proiect … comisie … avizare … minister.
      Se mira cineva ca mai bine lasi casa sa se demoleze singura?

      00
  10. Iar bati campii fara sa te informezi. Se numeste „studiu de parament” si poate fi completat de „studiu istoric”. Este intocmit de catre specialisti atestati de catre ministerul culturii (de regula cei care lucreaza in domeniul restaurarii si patrimoniului) Nu este treaba ta sa dai cu dalta si sa iti dai cu parerea. Treaba ta este sa contractezi si sa platesti pe cineva specializat, la fel cum faci cu celelalte servicii.

    00
  11. Ceva clădire în centru istoric? Culoarea se păstrează obligatoriu pînă la următorul cutremur.

    00
  12. NOU
    #30

    Ma gandesc la nenumaratele city break-uri pe care le facem prin vestul Europei, prin orasele acelea sexy, istorice, care arata intr-un fel anume, si apoi imi amintesc ceva drumuri prin frumoasa noastra tara, si imi vin in minte numai cladiri facute dupa cum il doare pe fiecare capul, unele tencuite, altele nu, unele colorate, altele albe, si apoi ma intreb de ce dracu’ aia au turisti si noi nu, de ce aia sunt bogati si noi nu. Apoi imi aduc aminte de o conversatie pe care am avut-o cu un conducator de barca/ghid din Delta, care imi spunea ce rau e ca le impun astia sa pastreze aspectul traditional, ca nu vrea sa-si faca acoperis de stuf, de ce nu poate sa isi faca acoperis lindab sau whatever, si care la randul lui probabil se intreaba de ce sunt putini turisti, de ce sarac si prost, etc…

    00
    • Orasele alea sexy se obtin prin fotografierea fatadei, daramarea imobilului de pe vremea lu’ tataia, urmat de refacerea cu _exact_ aceeasi fatzada dar alte materiale, recompartimentare, solutii de incalzire, izolatie si acoperis noi.

      00
  13. Cred că toți constructorii care au lucrat și lucrează cu clădiri vechi știu ce complicat este să faci ceva unde din tencuaială a rămas doar nisip. Singura soluție este ras totul până cărămidă și refăcută tencuiala.

    00
    • Singura solutie este demolarea, de multe ori igrasia intra in caramida pentru ca izolatia de fundatie este o gluma.

      00
  14. Ai mei au in curte un garaj. Au fost chemați la poliție să dea explicații pentru el, că e casă și zonă istorică. Imbecilii de la disciplina în construcții nu s au obosit să verifice că garajul are autorizație de construcție luată cu 6 7 ani înainte de legea pe care o invocau.

    00
  15. Usa harjaita pana la lemn, cu lacul sarit de mult dar cu pretentii retro.

    Scarile lucrate cu gresie de baie, maro, ieftina.

    Lucrarea facuta in dorul lelii, vopsit peste straturile mai vechi, pe principiul „lasa ca merge si asa”. (lucrarile de fapt). Normal ca tine un an dupa care da lepra in ea (se coscoveste pe regiuni).

    Tencuiala decorativa plina de noroi, ca nu o spalam cu vapul ca sare. Culoare anti-jeg, un crem cacaniu.

    Soclu sarit din aceleasi motive, ca a fost dat peste porcaria veche decapata insuficient, ca ‘ce suntem noi prosti sa dam bani aiurea pe amorsa.

    Cablurile puse in plinte jum’ate plastic, jum’ate fier, si care fier se termina de-a-n-pixelea fara sa acopere nimic. Cablul zace pe langa. Efect estetic mirific, de cort.

    Felinar murdar care arata ca curu’ cu cablu aparent ‘spanzurat’.

    Poarta recent schimbata cu luft sub ea sa arate ca dracu’ (pentru pisica probabil, sa treaca 50 de pisici simultan).

    O p_la de fier care nu mai e utila la nimic, la origine vopsita neagra, acum plina de tencuiala si de praf.

    Tara lui „merge si asa”.

    Concluzie: orice casa trebuie detonata si refacuta de la zero, costa prea mult sa repari dupa toti proprietarii si meseriasii rupti in cur si cu minte lipsa.

    00
  16. NOU
    #37

    Ba, voi v,ati tampit cu totul? Pe terenul meu daca vreau sa fac un bloc verde cui plm trebuie sa cer parerea? Asta cu verde mi.a venit de la hotel vega, faleza galati.

    00
    • Doar terenul e al tău, nu vecinătățile, nu cartierul, nu orașul.
      Mentalitate de om primitiv.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile