Cea mai bună reclamă la legea chiriei

Aceeași garsonieră, în patru ipostaze. Patru prețuri. Patru suprafețe. Patru seturi de poze.

Varianta 1: omul a dat-o la 4 agenții.
Varianta 2: agențiile au furat anunțul una de la alta.

Cât de greu e să dai o lege care spune că nu ai voie să faci scheme din astea? Și ori ți-o rezolvi singur, ori printr-o singură agenție. Și agențiile nu au voie să fure anunțuri una de la alta. Complicat? Greu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Sună bine in teorie, păcat ca e anticoncurentiala. Dar da, asa dac agențiile, vor sa faca poze, vor sa ajusteze, plus ca fac greseli multe.

    Eu de ex. cand am închiriat, o agenție a zis in anunt ca apart are 2 balcoane, noroc ca am vazut eu anunțul, ca ei nu cer review.

    00
  2. si anul constructiei a tot crescut :)

    00
  3. Acum pe bune, de ce n-as avea voie sa dau anuntul mai multor agentii? Da, sunt dispus sa fac 10.000 de vizite pana iau banii pe care ii vreau. Da, sunt dispus sa le dau un comision mai mare in functie de ce target am.

    Si pe aici se practica sporturi d’astea. Agentiile se „apara” cerand un comison mai mare daca nu au exclusivitate. La fel, daca dai anuntul unei singure agentii, esti la mana ei. Daca agentul vrea comision mare, tine la pret si te „fenteaza” una/doua chiar daca tu te grabesti, dar vrei si un pret corect.

    Sunt 2 categorii de oameni pe care le dispretuiesc pe lumea asta: taximetristii si agentii imobiliari. Am ceva cunostinte in domeniu (nu, nu sunt agent, nu lucrez in real-estate, doar conjunctura) si daca ai sti ce manarii fac, te iei cu mainile de cap. Si nu, nu doar in Ro.

    00
  4. Aia de la GalaxyImob minte cel mai mult :)) – https://prnt.sc/uz74fr asta e singurul de 4 etaje din zona si ca sa ajungi la shop&go-ul ala de pe colt e ceva mai mult de mers, sa nu mai zic ca metroul … e cam intre statii asa – aia cu 10min e trasa de par – 10 minute cu trotineta electrica poate.
    In rest, legi nu se vor da 100% – pt ca lasa ma ca merge asa.

    00
  5. Dar la aia in Congo de exemplu, tot in euro le afiseaza pretul? Ce cacat de treaba are Romanica cu euro? De ce peste tot sunt afisate preturi in euro, de ce nu se afiseaza in lei? Vrei sa pui gresie, pret in euro, vrei sa schimbi amortizoarele la reprezentanta, pret in euro, incredibil.

    00
    • Pentru mine cel putin, pretul la imobiliare si masini are sens in euro dar in lei nu.
      Si cred ca la multi este la fel; mai demult era in marci germane.

      Dar eu sunt un boomer batran.

      00
    • incearca sa-ti negociezi si salariul in euro, tine-ne la curent cum merge

      00
    • si la abonamentele de telefon. Euro

      00
    • NOU
      #17

      Pentru ca suntem o natie de slugi, de asta toate preturile sunt in euro. Si de asta leul e intr-un downtrend continuu de la aderarea la UE.

      N-ai voie sa facturezi in euro pentru clienti din Romania, dar ai voie sa te raportezi la preturi in EUR. O idiotenie care doar la romani se intampla.

      00
    • Pentru ca, de vreo 15 ani minim, onor politicienii Romaniei au facut cu bolta in stabilitatea macro-economica a tarii, de aia. Orice problema a fost rezolvata prin imprumuturi, consum, inflatie si devalorizare moneda. A fost calea prin care toate dezechilibrele economice au fost rezolvate cat mai putin dureros pentru „bobor”.

      Si pentru ca oamenii nu vor sa piarda sau sa fie pacaliti, negociind ceva in lei, pentru a vedea ca au trecut niste alegeri si BNR nu mai arunca cu euro in piata si leul se duce dracu, odata cu toate preturile tale puse in lei.

      Crezi ca bat campii? Ia uite:
      Curs 28 nov 2008: 3.7794 lei/euro
      Curs 1 aprilie 2009: 4.2329 lei/euro

      Misto, nu, sa pierzi prin devalorizare 12% din valoarea negociata in doar 4 luni?

      Azi suntem la un curs de 4,89 lei. Tu stii cat o sa fie la 1 aprilie 2021? Vezi, de aia sunt preturile puse in euro.

      00
    • Nu stiu cum e pe la altii, dar de 10 ani de cand sunt prin Cehia, nu am vazut preturi afisate in alta moneda decat in cea nationala, coroane.

      00
  6. Disperare mare din partea proprietarului . Vine iarna și creste factura la întreținere.
    Disperare și la agenții imobiliari.
    Știu, imobiliarele sunt o poveste frumoasa „cu profit” despre penthouse-ul Deliei Matache dar pentru ca aia sa se bucure de priveliștea minunata asupra parcului Verdi trebuie sa pună botul vreo 15 etaje de fraieri sub ea. La fel și la chirii. Trebuie sa existe clienți. Numai ca acum nu mai sunt!
    Personal cunosc vreo 5 studenți care au renunțat la chirie anul acesta și fac învățământ la distanța.
    Mai vorbim la primăvară, dacă supravietuim

    00
  7. imobiliare.ro cum comentati?
    – luati bani de la toti 4?
    – index imobiliar ce pret considera ca e real?
    – as dori pe aceasta cale sa va transmit sa muriti de covid

    00
  8. Asa fac si la vanzari, nu doar la inchirieri, basca ca tot reinoiesc anunturile cu apartamente scoase la vanzare de ani de zile ca si cum ar fi aparut ieri. Manaraie curata din partea la toti, proprietari, firme agentii etc! Toti vor sa te jupoaie. Cat despre lege nu prea imi dau seama ce efect ar avea asupra chestiei, la noi efectele fiind, in general, cu totul altele decat cele preconizate. :))) La noi e mereu valabila chestia – unde dai si unde crapa!

    00
  9. E inutil sa dai o lege speciala, pentru situatii deja prevazute in codul civil. Contractul de locatiune este destul de clar.
    Subiectul postului poate fi incadrat la publicitate inselatoare.

    00
  10. am avut apartamentul postat spre inchiriere pentru 2 săptămâni. a fost închiriat cu 650 euro. după 4 luni imi spune un prieten că vrea să închirieze apartamentul si i-am zis ca e ocupat. ba nu, e postat cu 450 de euro negociabil. băi nebunule, e închiriat cu 650. nu mă creadea. sună și răspunde o domnișoară de la o agenție și rămâne să se vadă a doua zi. între timp îi spun soției și sună ea la agenție și le spune să scoată apartamentul etc etc. nu primește decât niște înjurături. în fine, trimite email la storia olx și anunțul este scos și respectiva agenție 30 de zile fără posibili
    tate de a mai posta.

    00
    • Păi nu ne lăsa așa în suspans. Prietenul nu a mers a doua zi să vadă apartamentul?

      00
    • Prietenul a luat apartmentul cu 450 si l-a inchiriat el mai departe cu 650.

      00
    • prietneul stă în bloc cu mine și avea client pe apartamentul lui cu 800 de euro și voia să se mute la mine:)))

      nu a mai fost cazul să se întâlnească. oricum agenda nu avea de unde să știe unde a apartamentul. ar fi fost hilar.

      00
  11. Sa nu amestecam corectitudinea cu exclusivitatea. Da, ar trebui sa fie corecti; nu, exclusivitatea nu ar profita clientilor, ci doar agentiilor imobiliare care s-ar purta si mai nesimtit.

    00
  12. Lasa ca le-a scazut incasarile acum. Sa o mai si suga ca vad o gramada de apartamente si garsoniere la prima inchiriere desi se observa clar ca nu e asa. Sunt si agenti corecti dar majoritatea doar niste bisnitari de ultima speta care au auzit ei ca se fac bani multi din imobiliare, hranindu-se cu povesti de la Razvan Munteanu (sotul Deliei) cum a ajuns el milionar.

    00
  13. Garsoniera asta e buna cand nu vrei sa cumperi sau sa inchiriezi, vrei doar sa socializezi. Ii suni pe toti si 3-4 ore te poti conversa cu diversi oameni fara sa te deplasezi. Deja la al 3-4lea agent poti sa faci pe mama omida: „Am citi la horoscop ca a treia placa de faianta de pe randul 2 este sparta! Ce stiti despre problema asta?”

    00
  14. NOU
    #32

    Funny story, sotia lucra in imobiliare acum 5 ani. Ii spune clientului ca are un apartament cu doua camere la 45 de metri patrati. Clientul refuza pentru ca alt agent a gasit in aceeiasi zona la 48 de metri patrati. Era același apartament dar comisionul s-a dus la cine umflat putin suprafata.

    00
    • Nu pot sa ma abtin…scuze… In realitate cat avea ????

      00
    • probabil 48.
      cu tot cu holul și ghena!:)))))))

      00
    • 60mp in final, cu cota parte indiviza de pe scara, de pe lângă bloc și de pe acoperiș. Subsol nu, ca ala a fost transformat de dezvoltator în apartamente dupa ce a intabulat blocul. Acolo unde nu a reușit sa transforme subsolul în apartamente s-a mutat dezvoltatorul cu neamurile!

      00
    • asta imi aduce aminte de discutia cu mie cineva care vindea un complex nou din buc.
      Defapt un apartament de 3 camere 80 MP utili (cu tot cu balcon, cum indraznesc sa zic ca suprafata aia nu e utila din mom ce o folosesc?) are aproape 160 mp construiti.
      Pai cum? intreb eu ca prostul.
      Pai cum sa nu? raspunde ea. Casa scarii, cota parte zona curte, corta parte subteran etc. Toate astea duc la 160mp. Si cand imparti pretul de 130k defapt vezi ca dai mai putin de 1000 euro pe mp. ca toata alea sunt ale tale. Bine ca nu a pus si peretii exteriori.

      00
  15. nu ca sfirsitul lui octombrie o sa le schimbe naravurile, dar se vor mai asana, c-o sa fie nevoiti sa revizuiasca toate anunturile cu preturi in scadere :D

    00
  16. Dar ce zici de urmatoarele. Vezi un ap/casa/etc la un pret mic, zona decenta ce zici ca intra la fix. Si suni bucuros si… tada …. nu mai e valabil ca s-a dat dar … avem niste cacaturi la supra pret ce vi le aratam bucurosi desi anuntul cu ce te interesa abia fusese pus. Pun cu alte cuvinte anunturi la deruta ca sa prinda fraieri. Mai nou vor si 50 de lei de vizionare ca prea merg de multe ori degeaba.

    00
    • pai asa fi de acord cu cei 50 de lei de vizionare. dar doar daca apartamentul corespunde 99% descrierii. adica 45 de metri patrati sunt 44-46, nu 50 (si da, poti merge cu o ruleta sau daca esti dispus sa arunci cu banii, sa iti iei un laser d-ala de 100 de lei si in 2 minute ai stabilit suprafata cu suficienta precizie), alea 5 minute pana la metrou (sau orice altceva sunt chiar 5 minute, dovedite prin mers pe jos pana acolo in ritmnormal,) structura de rezistenta si anul constructiei dovedite cu acte de la isc sau mai stiu eu de unde, autentificate si opozabile in instanta (daca va e greu, lasati-va de meserie ba baetzi), loc de parcare inseamna rezervat in conditii legale dinainte nu „pe trotuar”, „faci cerere la primarie” sau alte balarii, finisaje moderne, complet echipat si restul lingoului se subintelege macar la nivelul anului 2015, nu 1984. daca oricare din astea lipsesc, sa dea agentul 50 de lei ca si timpul clientului e la fel de important.

      00
  17. Reglementarea trebuie sa fie pe siteuri, nu pe agenții. Daca arzi site-urile centralizatoare top 3 și obligi să filtreze informațiile, deja ai rezolvat 90% din problemă

    00
  18. In luna Iulie am inchiriat un apartament. Nu l-am dat ieftin. Am avut anunt pus de mine pe OLX. M-au sunat destul de multi, inclusiv agenti La agenti le-am spus din start ca nu le dau nimic. Ca daca au un client cu care ei au contract si pe care vor sa il reprezinte onest pot sa vina cu el la mine. Evident nu a venit nici unul. Anuntul l-am pus pe 28 Iunie. Pe 29 am avut unica vizionare si am facut contractul. Nu am negociat. Stiu ca am avut noroc. Dar pe de alta parte nici un agent care a sunat nu a incercat sa ma convinga ca el chiar poate oferi niste servicii pentru care merita sa platesc niste bani… Comparativ acum niste ani, in alt oras, nu in Bucuresti, agentul a avut cheie, a adus clienti, a negociat corect si am simtit ca isi merita baniii.

    00
  19. Am fost recent sa vad un apartament pus pe un grup de fb, nu era inca pe imobiliare sau storia. Peste cateva zile oamenii au anuntat si pe grup ca l-au pus pe imobiliare, cand am intrat am vazut 6 anunturi pentru acelasi apartament cu preturi diferite (cam 4-5mii in plus fata de cat cere proprietarul) si toate precizau comision 2-3% de la cumparator. I-am scris proprietarului pe fb daca stie de alea si a zis ca le-am vazut si ca a vorbit cu agentii care au zis ca nu pretind nimic de la el ci doar de la clienti.

    00
  20. Si siteurile se complac. Cautati flow imob pe storia. 388 de anunturi. Toate lux. Toate pe la 30% sub prețul pieței.
    Nu te suna nici dracu inapoi de la ei.
    De ce dracu le permite storia sa tina 388 de anunturi de-am pixu? Ca bani evident.

    00
  21. Agenții imobiliari mănâncă covrigi o luna și când iau comisionul își cumpără ceva carne.

    00
  22. Ce lege a chiriasului, alea vin cu flotant, vin cu taxe platite… vin cu justificari dupa… fix pix, legea asta o sa fie data cand o sa fim obligati de UE, pana atunci o sa fie gargara ieftina… si chirii platite cash

    00
  23. Dacă mai fură încă vreo zece agenții anunțul ajunge 400 de euro chiria

    00
  24. Comisionul calculat la intreaga valoare creaza un conflict de interese intre vanzator si agentul imobiliar. In cartea „Freakonomics” este explicat foarte bine. Astfel la vanzarea unui apartament de 100.000 euro cu 3% comision agentul castiga 3.000 euro; daca s-ar mai zbate inca o luna ar avea mari sanse sa gaseasca cumparator cu 110.000 euro, dar agentul ar castiga doar 300 euro in plus si el este mai interesat sa incheie acest contract si in acea luna sa se ocupe de vanzarea altui apartament, pentru alte 3.000 de euro.

    00
    • e bine ca a fost nevoie sa citesti o carte intreaga ca sa intelegi asta.

      00
    • @MihaiC – nu inteleg conceptul, sincer. O proprietate devine mai putin interesanta cu trecerea timpului si sansele sa obtii un pret bun scad. Sa admitem ca pui un apartament pe piata cu 100 de mii si in prima luna ai o oferta de 90 de mii, cum spui tu. De ce crezi ca dupa 3 luni sau 6 luni cineva ti-ar da un pret mai bun pe el? Practic cumparatorul o sa vina si o sa spuna „nu l-ai vandut in 6 luni, iti dau 80 de mii pe el”.
      Nu inteleg cum un agent influenteaza pretul de vanzare al unui imobil atata timp cat el reprezinta doar vanzatorul si pretul este dat de piata. Daca apartamentul vecin s-a vandut cu 100 de mii, cum faci tu sa il vinzi pe al tau cu 110 mii si cine ti-ar da mai mult decat cel vecin, admitand ca piata e aceeasi?

      00
    • @BigBear – sunt multe apartamente similare, dar nu identice; pozitia (nord/sud), finisaje, mobilat sau nu (si in ce stare este mobila). Poate vecinul avea nevoie (mai) urgenta de bani.
      Nu am zis ca daca astepti cateva luni, sigur il dai mai scump, ci doar ca ai avea sansa.
      Cum influenteaza agentul imobiliar pretul de vanzare ? De obicei proprietarul zice: „Vreau 100, sunt dispus ma las maxim la 95”. Agentul e mult mai tentat sa ii spuna potentialului cumparator de discount decat sa il lase sa plece si sa il piarada.

      00
    • @MihaiC – Inteleg ce spui insa nu are sens, zau. Nu am inteles niciodata „100 de mii pret negociabil”. Care e sensul exprimarii si al pretului? Ori e pret fix ori vanzatorul stie si e convins ca o sa primeasca un pret scazut? Nu e mai firesc sa spuna „95 de mii pret ferm, nu deranjati cu preturi joase”?

      00
    • @BigBear – in exemplul meu informatia ca pretul de 100 este negociabil pana la 95 nu este informatie publica; ar trebui sa fie folosita de agentul imobiliar ca ultim argument, dar de fapt agentul nu este asa de interesat sa „lupte” pentru a vinde la pretul initial.
      Exprimarea „pret negociabil”eu o vad in 2 sensuri: 1/ pentru ca multi oameni vor sa negocieze intotdeauna, chiar daca tu spui „95 pret fix”, asa ca mai bine zici „100 negociabil”si il dai cu 95; 2/ pretul poate sa scada in anumite conditii, gen batut palma pe loc, plata cash a 2-a zi.

      00
    • @MihaiC – inteleg principiul insa arunci vina doar pe agent si pare ca vanzatorul e nevinovat. Daca el spune – pret 100 insa sunt multumit si cu 95 si accepta 95 atunci inseamna ca e bine 95. In acelasi timp daca 95 e prea putin si spune 100 e minim care accept poate sa puna pe piata cu 105, nu? Nu in ultimul rand, nici dracu nu are incredere in agenti ca sa le spuna adevarul, probabil ca daca spune minim e 95 omul e multumit si cu 90. La final de zi agentul aduce o oferta si vanzatorul accepta sau nu.

      00
  25. Am pus acum 11 ani un anunt de vanzare la un apartament. Am specificat clar ca NU vreau agenti si agentii imobiliare. 90% din telefoane erau de la agenti, evident. Unii se dadeau oameni simpli care voiau sa vada apartamentul. Le-am zis ca ne vedem, fara probleme. Dar le repetam, fara agenti si agentii. Nu a mai revenit nimeni cu telefonul.

    00
  26. Agentiile fura anunturile.
    Proprietarul pune un anunt si scrie clar FARA AGENTII. Se gandeste ca gaseste mai repede un om interesat daca il scuteste de comisionul imobiliar (platit absolut degeaba dupa parerea mea). Dar parazitii nu inteleg limba romana si copiaza tot ce prind.

    Ca doar muncesc, nu? Au copiat anuntul, au sunat proprietarul, te-au dus pana acolo. Ce mai vrei? Hai, repede, 200 – 300 de euro la baiatu’!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.