Bugetarii știu ce urmează, dar își neagă aceste sumbre presimțiri…

Știrile de genul ăsta se vor înmulți:

Sub semnătura ministrului Eugen Teodorovici, instituţiile deconcentrate sunt avertizate că trebuie să se încadreze în bugetul de salarizare existent, ceea ce înseamnă fie tăierea lefurilor, fie trimiterea angajaţilor în concedii forţate, fără plată. Funcţionarii intră rând pe rând în şoc, amintindu-şi de tăierile din „epoca Boc” şi întrebându-se cum îşi vor putea plăti creditele. (sursa)

Articolul e de azi, și confirmă împrumuturile frecvente ale guvernului, care a mărit salariile și pensiile care să fie bine, fără să aibă vreun plan pentru a face rost de bani pentru ele, în afară de împrumuturi.

Bugetarii sunt captivi, n-au încotro decât să voteze PSD, știu și ei că nu merită salariile actuale și că ăia care vor veni le vor tăia, la fel de bine cum știu că statul nu are un sac fără fund de unde să le plătească lor salariile și pensiile. Dar ce să facă? Să-și caute de muncă în altă parte? Să vrea meritocrație?

Întrebarea e cât timp se poate împrumuta guvernul pentru a plăti salariile și pensiile. Doi ani? Mai mult? Că nu e un joc cu sumă zero, dobânda aia trebuie plătită de undeva…

fun-socialism-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. Grav este ca PSD nu a așteptat pana la alegeri cu tăierile de salarii.

    00
    • Asta e bine, cu cat prapadul se intampla mai mult sub stapanirea PSD cu atat mai mari sunt sansele sa scapam de ei.

      00
    • Daca se continua cu plecarile in afara, nici dobanda n-o s-o mai plateasca nimeni pentru ca Romania nu va mai exista ca tara. O sa vina o vreme cand actualii bugetari vor iesi la pensie si ma intreb, pensiile lor cine le va plati?

      00
    • Păi nu e deloc grav. Dimpotrivă!

      00
    • Nu mai au bani, dezechilibrele sunt prea mari, au jucat 21 si acum sunt pe la 24 si inca mai trag carti.

      Au fost reactii prea mari la OUG 114, inclusiv externe, asa ca totul a intrat in asteptare. De acolo asteptau bani buni (din suprataxe si lichidarea Pilonului II).

      P.S. Pensiile normale sunt si ele inghetate, cel putin pana in septembrie. Si oricum, cresterea la pensiile normale au fost mult mai reduse fata de salarii (19% crestere in lei in 30 de luni, asta nu e prea departe de rata inflatiei REALE cumulate). Bine, PSD-u impinge cat poate narativul „am marit salariile SI PENSIILE”

      00
    • cum să nu mai existe rromânia ca țară? păi, nu ziceau că aduc pakistanezi, vietnamezi și alte culturi? se va redenumi pakiromânistan și va dăinui pe veci, abia aștept

      00
    • „am marit salariile SI PENSIILE”, dar a venit agenturili străine să crească prețurile, pentru că am fost fraieri și ne-am vândut industriile. Good

      00
  2. Bugetarii vor avea si mai mult timp ca sa se uite la seriale.

    00
  3. Pai Partidul o sa scape foarte simplu…nu castiga urmatoarele alegeri iar cei de dupa ei or sa faca scaderile de salarii…ca sa vina ei peste alti 5 ani sa arate cu degetul…

    00
    • Asta pentru că avem memorie de muscă, uităm cam tot ce depășește 1 maxim 2 ani. Sau dacă e vreun scandal interesant, ne distrage atenția de la ce contează cu adevărat. Ca în final să ieșim la plimbare după-masa ca să protestăm.

      00
    • Guvernul va pica printr-o coincidenta fantastica anul asta si in locul lui va veni un guvern de tehnocrati care va taia salariile pentru ca sunt impotriva poporului si vanduti intereselor straine.
      Si in 2020 PSD va intra in alegeri din opozitie cu sloganul „noi v-am dat ei v-au luat” si vor castiga cu 85% deoarece corporatistii stiu ca PSD – celelalte partide, aceeasi mizerie si nu vor vota. Nimic nou sub soare.

      00
    • să nu mergeți prin cluburi că vine iohanus și le dă foc ca să-și pună guvernul LUI

      00
  4. Salariile sa raman asa cum sunt o perioada adica mari, cursuri de perfectionare pentru fiecare bugetar facute de profesionisti, perioada de proba 6 luni, daca merge treaba salariul ramane asa sau mai creste si daca nu merge treaba salariul scade la jumate sau un anumit procent(destul de semnificativ). fiecare sa aiba optiunea de a mai face inca o data cursurile si daca demonstreaza ca merge treaba salariul revine la cel dinainte de primul curs. asta-i tot. ii atat de simplu.

    00
    • NOU
      #15

      si ce faci cu toate nepoatele, nepotii, curvele , amantele, prietenii ……….nevestele, cumetrii, verii, ……………….(continuati voi) ???????

      00
    • solutii:
      – inghetarea pensiilor/salariilor bugetare/ ajutoarelor pe termen nedeterminat
      – inghetarea angajarilor
      – desfiintarea pensiilor speciale
      – desfiintarea a minim jumatate din primariile rurale
      – desfiintarea a minim 70% din agentiile guvernamentale
      – privatizarea intreprinderilor de stat
      – eliminarea totala a subventiilor pentru sistemele de termoficare.

      00
    • Eu sunt singurul care a vazut poze cu tot felul de „aratari” botoxate si „solarizate”, aratari care imping hartii prin vreun birou. Pe alea si de pe centura le dau afara TIR-istii turci.

      00
    • și pe cine angajăm să supervizeze sistemul pe care l-ai clocit, ca să nu abuzeze bugetarii de el?

      00
  5. Daca as fi PSD as trimite dulaii pe teren-anaf, OPC, politie rutiera, etc.
    Apoi niste legi sa fu**-n gura artistii si itistii.
    As ameninta bancile ca daca nu dau bani imprumut le coc o lege noua.
    As mari accizele la tutun., alcool si combustibil.
    mai zic?

    00
    • as trimite dulaii pe teren-anaf, OPC, politie rutiera, etc.

      păi de aia am dat eu șpagă pentru un post la anaf? ca să muncesc? pentru stat?!?!?!

    • Ghici ce: motorina si benzina s-au scumpit deja!
      Si vine efectul de cascada: totul se scumpeste…
      Deci, suntem _exact_ in momentul cand „shit hit the fan” :(
      Degeaba ne pisam impotriva vantului, rezultatul e fix acelasi.

      00
    • Ce zici tu e cam asa: pun biciul pe vreo 6 milioane de oameni care lucreaza in afara mediului bugetar (companii private, antreprenori, angajati, persoane fizice, PFA-uri, liber profesionisti, etc) ca sa pot sa sustin nivelul asta de salarizare pentru 1,2 milioane de bugetari (atentie, ca e vorba doar de bugetari aici, nu de pensionari)

      Problema e cat mai poti sa ii prostesti pe aia 6 milioane ca sa mai ramai la putere in conditiile astea.

      00
    • @silicon
      e convenabil pt psd sa plece peste juma de an si sa arunce cartoful cald in mana altora.
      PSD si AlDE se baseste in camera si iese pe usa din dos lasand in urma lor miros si confuzie.
      cine va veni nu va fi in stare repare ce au stricat astia.
      N-ar fi prima data.

      00
    • ce praft esti :) ei fac deja asta si uite ce duduie economia!

      Cand ne invatam ca munca aduce prosperitate, nu haituiala si mesele gratis.

      00
    • IT-istii aceasta specie, radacina tuturor problemelor din tara asta… te doare mintea, problema in tara nu-i ca au IT-istii astia salarii mari, problema e ca au ceilalti salarii mici.. cand deschideti ochii odata, in Anglia o femeie de servici castiga cat un medic la noi… hai sa hulim femeile de servici din Anglia… PS: singura problema cu IT-ul e ca nu intelege 90% din populatie despre ce e vorba acolo… si Nelson Mondialu a ajuns sa explice prostalailor ce bani se fac din youtube si altele… sa le deschida ochii, ca de prosti s-a cam saturat lumea.

      00
    • La ANAF i s-a dat drumul demult. La fel și celor de la ITM. Și firmele știu asta. Nu de acum. Se șpăguiește la greu în unele cazuri. Sună ăia de la ITM să ceară supliment dacă ei cred că nu e de ajuns cât e în plic.
      Legi nu mai sunt necesare. Este suficient cât se modifică legislația actuală. Cu câte schimbări apar, riscul de a scăpa ceva e destul de mare. Serverele ANAF pică în perioade în care se depun multe declarații. Și-și revin greu.
      Nu vor umbla niciodată să fută artiștii și nici IT-iștii. Dimpotrivă, pe zona asta, la cel mai mic scandal au modificat codul fiscal. Uneori chiar aberant. Dar vor ciocăni firmele. Apar somații din ce în ce mai des uneori cu sume triplate. Dacă nu ești atent și nu faci contestație îți iau bani de vreo 3 ori din cont. Nu modifică legislația legată de popriri. Acolo unde se face evaziune intră rar și când intră se anunță în prealabil. Doar nu vor să sece robinetul de bani.
      De plătit vor plăti oricum cei care plătesc și acum. Indirect toată populația. Dar na, oamenii încă nu știu cum e să ai firmă. În țara asta ești privit ca un hoț doar când află că ai firmă, nici nu e necesar să ai vreo activitate în firma aia. Și te poartă pe drumuri uneori absolut inutil. Și o fac cu satisfacția faptului că știu că nu le poate face nimeni nimic. De exemplu: legea spune că nu se solicită ștampilarea actelor și funcționarul nu le primește dacă nu sunt ștampilate. Nu-i face nimeni nimic pentru asta. În cel mai rău caz în critică puțin șeful lui, dar dacă e pila cuiva nici asta nu-i face.

      00
    • Stii de ce nu platesc IT-istii impozit? Ca sa se oftice ceilalti.

      00
    • hai sa futem aitiștii, ca să muncească la altă masă. Nouă nu ne trebe.

      Ultimele două sunt deja realitate.

      /s cumva?

      00
  6. S-a dat o lista cu nr max de angajati pe ministere si deconcentrate. In prima faza zboara tot ce nu e pezedeu. Dupa aceea o sa urmeze concedii fara plata. Bugetarii nu sunt captivi. Vad babe de 70 de ani la casierie la Profi, asa au ajuns pt ca nu gasesc oameni. Putem sa luam un captiv dintr-asta de la etajul 7 din minister ce freaca pula toata ziua si il facem casier, constructor calificat urgent la locul de munca, etc.

    00
    • In prima faza zboara tot ce nu e pezedeu.

      sunt domenii și zone unde nu poți face asta, că pesediștii sunt incompetenți și daca sunt dați afară oamenii buni, crapă tot.

    • „sunt domenii și zone unde nu poți face asta, că pesediștii sunt incompetenți și daca sunt dați afară oamenii buni, crapă tot.”

      Poate acum 20 de ani era asa in mediul bugetar, acum PSD-ul a trecut cu mult de limita care parea de netrecut. O privire la cum merg companiile PMB sau RADET sau Tarom sau CFR iti spune tot.

      Da, crapa tevile Radet in draci si avem trei deraieri de locomotiva pe saptamana. Si ce daca?

      00
    • Ai dreptate, dar și dacă va crăpa, atunci ce?

      Acuma pică serverele anaf de n-ai văzut, cine ce poate să comenteze? Aștepți. Nu apuci să depui pe 25, mere și pe 26. Nu vor mai da amenzi.

      Va fi o lălăială generalizată pentru că ‘știm că nu merge’, ‘șefu nu e aici’, etc.

      De-asta sunt ferm convins că se va concedia tot ce nu e PSD.

      Și cine va fi absolut-mega esențial, și va refuza să fie PSD, probabil va pleca singur că n-ai cum să reziști ca profesionist cu zeci de idioți. Cu 2-3 reziști, mai îi ocolești, mai una alta. Dar când de la șef la portar e așa, clachezi psihic.

      00
  7. cica sunt si oameni la stat care muncesc mult, fiindca sunt prea multi angajati doar pt salariu, si cum pe aia nu-i poti deranja sa lucreze, trag altii si pt ei. Scarba tot ramane pt ce invarteli fac bugetarii si tot ei se plang…

    00
  8. Care-i problema cu salariile mari? In sfarsit, ca bugetar, poti trai decent. Un croitor la teatru are 6.000 lei net, un medic primar 11.000 lei, un functionar la primarie are 5.000 lei. Sunt salarii bune, din care poti trai.

    00
    • problema e cu faptul ca banii aia vin fie ca munceste bine, fie ca nu. Problema vine din faptul ca foarte rar pot fi dati afara, mergi sa scoti niste hartii si se comporta cu tine de parca l-ai deranjat, nu de parca el lucreaza pt tine, din banii tai.

      ar mai fi si alte probleme, dar nu vreau sa faci overload the informatii.

      00
    • Problema e ca salariile alea mari de la stat sunt platite de cei de la privat care stau pe salarii de 2-3000 lei.

      00
    • NOU
      #37

      Cine va pune sa munciti ca boii la privat pe 2000 de lei!? faceti greva, luptati-va cu patronii pentru salarii mai mari! In realitate, toate comentariile astea acide vin din partea unor frustrati care de fapt nu urasc bugetarii, ci mai degraba ar vrea si ei sa lucreze la stat, dar nu au acces…

      00
    • Problema e ca nu suntem inca Franta sau Belgia sau Italia ca sa dam salarii de 1000-2000 de euro net. PIB-ul/capita e tot de 4 ori mai mic decat in tarile alea. A incercat si Grecia manevra, a tinut vreo 10 ani, apoi a venit nota de plata si s-a lasat cu sticle incendiare pe strazi si batai cu jandarmii.

      Sau, daca vrei sa o spun altfel: problema e ca, in mediul privat, sunt unii care lucreaza din greu pe 1500-2000-2500 de lei net. Si ei platesc taxe de 42% la asa venituri. Din taxele alea au bugetarii aceste salarii. Nu e prea fair, nu? Unii lucreaza din greu pe bani putini si sunt impozitati de parca sunt milionari.

      Si banuiesc si replica: e treaba lor si a patronilor sa obtina salarii de 1000-2000 de euro pentru toata lumea. Stiu si eu, poate vi se pare cam ajuns Austria din urma, dar nu e chiar asa. In tara in care un tuns costa 3.5 euro, un spalat de masina 7 euro, un covrig 30 de eurocenti si o gradinita privata program-lung 300-350 de euro e un pic cam complicat sa dai salarii nete de 1000-2000 de euro (si vorbesc de preturi de Bucuresti)

      Sa fiu mai scurt, ca am scris mult (si prost): salariile bugetarilor sunt mult peste ce poate economia tarii acum si undeva se va rupe chestia asta.

      00
    • @grasul din …. : Un salariu net de 5000 lei il costa pe angajator 8740 lei. Deci, o firma cu 5 angajati, l-ar costa pe patron 43700 lei doar plata angajatilor. Cam cate domenii de activitate exista in Romania in care firmele cu 5 angajati pot plati 10.000 de euro numai pe salarii si sa mai fie si pe profit ?

      00
    • – De unde vin banii de salarii?
      – De la bancomat…
      – Si cum au ajuns acolo?
      – I-a adus masina blindata

      QED. Atata trebuie sa stii cand esti bugetar.

      00
    • Uite am io o explicatie simpla:

      2 salariati la privat castiga fiecare 100 de lei si platesc taxe 50%, deci contribuie la stat 100 de lei.

      Guvernul zice ca trebuie sa-i dam lui Bugetescu salariu de 150 de lei, ca sa castige mai mult decat ala de la privat. Ca sa ii dam 150 de lei lui Ionel, avem mai multe posibilitati:
      – marim taxele alora de la privat la 75%, dar atunci se supara si prefera sa isi ia salariul la negru;
      – tiparim niste bani, dar asta ii afecteaza pe toti din cauza inflatiei generate, cei 150 de lei noi ai lui Bugetescu s-ar putea sa valoreze cat 50 de lei vechi.
      – marim accize la tutun, alcool, benzina; problema e ca si Bugetescu fumeaza, bea si merge cu masina.
      – ne imprumutam 50 de lei pentru 4 ani, sa plateasca urmatorii fraieri dobanzile. Incercam cu titluri de stat, dar nu ni le cumpara nimeni; santajam bancile cu diverse doar, doar ne dau o dobanda preferentiala;
      – mai punem o taxa nou nouta la privatii aia care platesc cei 2 salariati; dar si Bugetescu cumpara servicii de la privatii aia – servicii care acum includ si taxa aia, ce a luat pe mere da pe pere;

      Suna cunoscut? Cat costa kilu’ de cartofi acum?

      00
    • @silicon_v..prețurile alea ce le-ai înșirat , de unde sunt, că a fost prea subtil pentru mine..Din Austria sau din București ? Întreb serios nu fac mișto..

      00
    • @tziahs, da, asa e. dar nu sunt justificate nici de activitate (poate o fi cazul la cativa medici, profesori universitari, poate vreun judecator, procuror ceva, cu merite deosebite pe bune), nici de productivitate (hai sa fim seriosi nici un anagajat la stat, indiferent de activitatea prestata nu isi justifica financiar salariul; si asta nu e o problema, avem denovie de ei, trebuie sa ii platim, dar noi am cazut in extrema cealalta), nici de sursa banilor: bugetul alimentat de taxele platite de aia care chiar produc ceva, imprumuturi externe (credit pentru vacanta sau telefon careva?), fonduri proprii la aia care produc totusi ceva (fondurile alea ar trebui folosite pentru imbuntatirea serviciilor prestate pentru ca scopul lor final este cetateanul si de abia dupa ce acestea devin ireprosabile, daca mai raman bani umblam la salariul functionarilor.

      in concluzie, ce zici tu acolo este doar o varianta a cretinului dicton comunist „fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi”. salariul nu trebuie sa reflecte nevoile salariatului ci performanta acestuia. daca salariatul are mai multe nevoi are o singura varianta, extrem de simpla: sa isi creasca performanta.

      00
    • @Tziahs 6000 pentru croitor la teatru !? Mama e croitoreasa la norma pentru o firma privata. Daca face 1300 intr-o luna e veselie mare. Asta inseamna ca a lucrat 8 ore aproape non stop la masina de cusut(fara nici o pauza de juma de ora de masa).
      Pai unde e justificarea diferentei ?
      De ce cel de la teatru ia mai mult ?
      Cu cat lucreaza el mai mult sau mai greu fata de croitorii la privat ?
      Mama daca nu isi indeplineste norma lunara, ia sub 1000 de lei. Cel de la teatru, daca nu coase ce ii e asignat, ce repercursiuni sunt asupra lui ?
      Cum e vorba aia : Daca nu au paine, sa manance cozonac.
      Hai sa ne angajam cu toti la stat, ca acolo is salarii mari

      00
    • Ce fel de educatie si ce experienta are functionarul ala la primarie care merita sa ia 5000 net? Taci in plm de nebun, toti neispravitii au inceput acuma sa se scalde in bani, ei fiind cei mai prosti din curtea scolii si ne rad in fata noua celorlalti care chiar producem ceva pentru avansul societatii.
      Sa aiba functionarul 5000 cand o fi salariul mediu in privat 7000. Atunci va fi normalitate.

      00
  9. Da, sunt salarii bune, corect, doar ca sunt nesustenabile atunci cand vorbim de sectorul bugetar.

    00
  10. Bugetarii vor ramane someri pentru ca nu inteleg de ce solitaire-ul la birou este gratis.

    00
  11. Eu daca as fi opozitia acum nu m-as baga la guvernare. As lasa PSD-ul sa iti rupa gatul cu masurile pe care le-au luat.

    00
    • Se vor împrumuta in continuare, ii vor scapă pe marii corupți in timp ce șefii PSD vor face avere.

      00
  12. Daca s-ar preocupa sa recupereze prejudiciile măcar la hoțiile care au verdicte definitive s-ar mai scoate pe câțiva ani. Dar cum aia sunt preteni’ …
    Si nici in teren nu mai mișcă măcar cât mișcau în trecut, se fac acum golanii și nimeni nu mai îndrăznește sa miște ceva, probabil de frica sa n-o încurce tot ei ca la cum au schimbat legile acum nu-i exclus :P

    00
    • NOU
      #51

      DNA a fost doar de fatada, sa spunem ca facem treaba cand vine Timmermans in vizita… in rest rezultate reale ciuciu… acum il aduc pe Mazare din exil ca sunt alegeri si au nevoie de un tap ispasitor ca sa arate ca justitia PSD ar exista

      00
    • @pawemperor

      Si tu stii asta ca ai informatii, sau doar ai pareri?

      00
    • boss, am intrat in Europa ca ei au vrut sa ne bage ca stat tampon fata de Rusia si ca le-am dat proprietatile statului in grija… la schimb statul a primit liber sa-si trimita surplusul de forta de munca in exterior… si ca informatii iti spun doar ca in Constitutia Romaniei sta scris clar ca procurorii (aka justitia) sunt subordonati ministrului justitiei (care este in mod evident om politic)… o poti da cum doresti, DNA a fost mereu doar o fatada, un buffer, care sa mimeze o transformare…

      00
  13. Pai vor veni penelistii, vor taia salarii pensii si ajutoare pentru cei cu dizabilitati. Desigur, pensiile speciale si salariile politicienilor nu se vor taia, eu cred ca voi ati uitat de 2012…

    00
    • Pai deja plata pentru asistentii persoanelor cu dizabilitati a fost pasata la autoritatile locale. Si sunt comune unde, surpriza, nu mai exista bani pentru acestia, ca tot platesc salarii enorme la consilieri si se colecteaza fix … Dar si astia cu dizabilitati ar trebui sa se sacrifice pentru binele hoardei pesedizste

      00
    • eu cred ca te faci ca uiti ca in 2010 s-au eliminat multe categorii de pensii speciale, care au fost repuse in plata in 2012.
      daca scrii despre pnl in 2012 la guvernare, este semn clar de bugetar postac psd in timpul programului de lucru.
      te-ai deranjat de la solitaire!

      00
    • kilroy buba cu cei cu dizabilitati a fost anul trecut si intr-un final s-au rezolvat prin rectificari bugetare. Anul acesta nu ar trebui sa mai fie aceasta problema daca s-a trecut aceasta cheltuiala in buget… in 2010 nu s-a eliminat mai nimic deci stati linistiti, vom retrai era penelista cu taieri la restul bugetarilor mai putin la politicieni

      00
  14. asta nu e ceva de genul bate saua ca sa priceapa iapa, in sensul ca le arata ce urmeaza daca nu castiga cine trebuie alegerile?

    00
  15. Chestia este ca se resimt aceste cretinatati ale guvernului. A fost bine atunci cand au marit, insa cu totii (sau macar o parte) stiam ca vine vremea taierilor.
    Eu imi desfasor activitatea intr-o universitate de stat, iar lucrurile nu sunt prea imbucuratoare in sensul ca au marit salariile cu vreo 15% in ultimele 3 luni (10% spor neuro si vreo 300 de lei norma de hrana), Acum se pune problema ca nu sunt bani suficienti pentru salarii, iar masurile se pot regasi doar in taierea acestora.
    Insa nu prea au cum sa le taie legal, ci doar sa oblige angajatii sa-si ia concedii fara plata – alta cretinatate pentru ca apar efecte negative in timp (daca vrei sa-ti iei credit sau chestii de genul).
    Per total am o singura remarca: MUIE PSD!

    00
  16. „știu că statul nu are un sac fără fund de unde să le plătească lor salariile și pensiile ”

    te contrazic putin , habar n-au …

    00
    • NOU
      #61

      Discutie sofer RATB doamna in varsta acum vreo 10 ani: “Vorbiti civilizat cu calatorii, domnule, in fond salariul tau e platit de noi!” Soferul: “Nu, pe mine ma plateste primaria!” The end :))

      00
  17. Era unul acum vreo 11 ani la guvernare..si striga tare si sus ca economia duduie, la noi nu vine criza. A venit, altii au taiat salariile si pensiile. Unde este acum personajul?..aa..tot la guvernare..n-am invatat nimic. (indiciu: rimeaza cu muiceanu)

    00
  18. Sor-mea lucreaza de peste 15 ani ca bugetar si ia 3000 si un pic iar la ei in institutie sunt prea putini oameni, insa nu se face nimic in legatura cu asta. Prima de Craciun anul trecut au fost 5 bonuri de… 10 lei. A dat examene de treapta unde au fost supravegheati mai ceva ca la inchisoare. E drept, ea nu ia spaga, nu a acceptat nici macar flori, spre deosebire de alte colege care.. stiu sa se descurce…si ca extra venit si ca pupat in dos pe la aia de sus.. Dar aia de genul nu vor zbura nicaieri si nici taieri de salarii nu or sa aiba.

    00
    • La mine in firma privata nu exista prima de Crăciun. Care este fundamentul economic al unei prime de Crăciun?

      00
    • NOU
      #65

      Depinde de domeniu. In general in vanzari se tripleaza minimum in decembrie. Deci e normal sa se ofere prima fundamentata economic, produci de 3ori mai mult si iei o … prima de maximum un salariu daca esti norocos :))

      00
  19. …tara asta are nevoie de inca 5 ani de PSD… asta ca sa se trezeasca odata, asa cu doze mici de PSD nu ne trezim niciodata si ne tot invartim in cerc, 4 ani de „altii” si dupa iar voteaza lumea PSD… ca atunci era mai bine pe bani imprumutati… si tot asa.

    00
  20. pentru poza de la articol am 2 clipuri pentru tine

    filmare reprezentativa:
    https://www.youtube.com/watch?v=v7JATeB8Ug0

    poate te apuci de un nou sport:
    https://www.youtube.com/watch?v=ZPUKWh-V7OU&t=438

    ” Funcţionarii intră rând pe rând în şoc, amintindu-şi de tăierile din “epoca Boc”” – au fost taiate si s-au castigat toti banii in instanta, nimeni n-a pierdut nimic (toate sindicatele au recuperat).

    00
  21. Toata treaba asta, trebuie sa rasufle undeva prin decembrie sau ianuarie anul viitor. Ce mi se pare absolut fantastic, este ca ei s-au grabit cu toata pomana asta si puteau s-o dea mai gradual, dar cineva a sperat la o minune.
    Daca intri pe pagina lu domn profesor Socol, ceea ce recomand oricaruia sa faca in timpul liber, vei descoperi ca in Romania este totul lapte si miere si ca totul va fi bine. Desigur, totul argumentat cu niste cifre si niste comparatii de mai ai nitel si plangi. Din pacate, cand taierile vor veni si veni momentul 2010 va reveni pe firmament anul viitor sau peste 2 ani sunt sigur ca ne va spune ca am avut un ghinion fantastic.
    Morala este cam asa, orice politician care mai spune ca totul va fi bine, aplicand masuri din pix va obtine efectul invers dorintei sale.
    Nota de plata va veni si va fi nevoie de oameni capabili s-o plateasca asa incercati sa ramanet cat mai mult prin tara si sa va legati cat mai mult de ea. Tara va, va multumi prin onoarea de a plati nota de plata aferenta petrecerii ce tot tine de vreo 3 ani. Voi trebuie (doar) decat sa munciti si sa nu puneti intrebari prea multe.

    00
    • va fi mult mai nasol decat in 2010, pentru ca atunci nu s-au facut disponibilizari, doar s-au redus pentru 2-3 ani niste salarii care abia ce se dublasera electoral.

      00
  22. Cine spune ca cei care vor veni dupa PSD vor trebui sa taie din salarii la toata lumea este idiot. Daca ar veni niste oameni cu dorinta de a face treaba buna chiar ar mari salariile la cei care merita iar cei care stau si freaca menta toata ziua pe acolo sa fie dati afara. Sa ia exemplu primarului din Oradea care atunci cand a inceput el mandatul , primaria avea 700 de angajati iar acum are 300 si lucrurile merg chiar foarte bine la primarie. De unde mai pui ca a facut si o economie de vreo 20 mil de euro. Solutia este pastrarea celor compententi si eliminarea celor pusi de partid sau pe pile.

    00
    • tu vrei sa trimiti putori de 30-40-50 de ani, care nu sunt buni de nimic nici ca bugetari, la munca in privat? or sa fie sinucideri in masa!

      00
    • Pensii mai puține, calitate generală a oamenilor mai crescută, go go go!

      00
  23. Sa fim sinceri si sa recunoastem ca in administratie cam 5% sunt fara pile.
    Restul sunt PSD-isti si PD-isti, recte PNL-listii de azi.
    Cand a fost criza si s-au redus salariile au fost functionari care au plecat acasa cu 500 lei/luna. Normal ca au demisionat. PD-ul s-a grabit sa umple locurile cu lipitorii de afise. Cum nu putea sa-i angajeze direct in primarii, i-a angajat la gospodariile locale si alte societati ce depindeau de primarie, iar apoi prin transfer i-a transformat in functionari publici.
    Asa ca sa nu-i plangem pe bugetari. Ca inafara de sotii de politisti, verisori de directori de la curtea de conturi, amante de inspectori fiscali si lipitori de afise ai partidelor, procentul celor care au luat concursurile de angajare pe bune e destul de mic.

    00
  24. Vad multi pesimisti aici cu plata salariilor si pensiilor. Si multi care zic ca va veni ziua cea mare a taierii pensiilor in curand. Articolul lui Eftimie e din decembrie 2018 si nu prea s-a intamplat ce a zis el acolo.
    Cred ca se vor mai gasi metode de finantare, mai un FMI, mai o Banca Mondiala.
    Se poate prelungi treaba cu promisiunile, se vor gasi resurse, totul sa vina amnistia si gratierea.
    Si dupa aia, gasesc tapul ispasitor (Soros, corporatiile, poate Dragnea) si PSD-ul tot sus ramane (fie cu numele asta, fie cu numele de ProRomania sau ALDE). Si PNL Orban e multumit cu locul 2.
    Iar criza in Ro vine la 1-2 ani dupa o criza regionala europeana sau mondiala. Ca doar nu suntem nici buricul si nici Cuba sau Venezuela.

    00
    • ignori realitatea ca taierile din 2010 au fost impuse de fmi!
      bineinteles, cauza a fost desfraul bugetar al guvernului tariceanu cu sustinerea parlamentara a psd.

      00
  25. conform legii salarizarii unitare a doamnei Olguta, salariile vor creste cu inca 25% anual pana in 2022.

    00
  26. Caut loc de muncă la stat – la cât se caştigă, plus sporuri şi creşteri anuale, program de lucru boieresc, vinerea zi scurtă, libere legale fară număr……

    *ultima dată „darul” comunicat era: 1000 € banu-n plic la semnare + 25% pe 6 luni

    00
  27. NOU
    #80

    nu stiu cum naiba dar in mediul rural deja se stie ca e posibil ca pensiile sa nu mai vina la timp pentru toti.
    motiv pentru care unii pensionari mai smecheri, fac scheme cu postasii sa le dea pensiile anticipat (gen pe 1 primesti pensia lui Georgel in loc sa astepti 5 ale lunii iar Georgel in loc sa o primeasca pe 1 i se va spune ca o primeste pe 5 pentru ca „n-a venit”, asta pentru ca Gigi a dat 90 de lei la postas ca sa-i dea pensia inainte).

    Deci prin mici orificii negre ceva ceva transpira, nu stiu daca doar din presa sau vin stiri pe surse din interior sau poate e prea evident ca nu poti sa arunci cu banii fara sa intri in default, vezi Grecia. Doar ca situatia Europeana actuala nu mai permite un bail out, daca Ro intra in default iar S&P muta ratingul de tara in jos ca urmare a retragerii rezervei de aur, Romania se va gasi in situatia de a nu mai avea bani si nici de unde sa-i ia si atunci e usor de inteles de ce viorica umbla prin tarile arabe, israel, turcia. Abia asteapta bancile rusesti, turcesti etc sa acorde niste imprumuturi „avantajoase” statului roman. Alora nu le va pasa de dobanzi, chestii, aia vor spune direct „puneti gaj aurul din Apuseni cu cianura inclusa”.
    Oricum ai da-o, 2 generatii de acum incolo sunt futute. Ganditi-va la asta cand va puneti intrebari daca sa mai ramaneti sau nu in ro.

    00
  28. Domnilor, mai nou se platesc salariile bugetarilor cu fonduri europene.

    De unde sa scoata saracii nostri parlamentari bani sa sustina economia… si sa mai castige si alegerile!

    00
  29. NOU
    #82

    Văd că nimeni nu atinge și cealaltă latură, și anume aceea a sănătății.
    Salariile în sănătate vor scădea sau vor rămâne așa mari în continuare?
    Și aici greșeala făcută cu măririle salariale e cu două tăișuri:
    1) dacă le lasă așa mărite, nu vor avea de unde să le mai dea decât din împrumuturi fiindcă ele sunt chiar mai mari/atractive și decât cele din UE. În străinătate medicii primesc 3900-4200€ net, adică în mână, și asta dacă sunt medici primari, adică cu experiență. Mai scazi chiria cam 800-1200€, mai scazi încă 1000-1500-2000€ mâncare și utilități și vezi cu ce mai rămâi. În România sunt medici care iau în mână echivalentul a 5000€, nu tu chirie, nu tu utilități scumpe, nu tu mâncare scumpă, altă viață. Ce părere aveți?… Sunt medici care vin din alte țări ca să lucreze în România. Nu mulți, e adevărat, că mulți s-au stabilit și și-au făcut o viață acolo. De unde le dai salariile astea nesustenabile de economia românească dacă nu te împrumuți sau dacă nu îi strângi de gât și mai tare pe cei care lucrează în privat?
    2) daca le vor scădea vor pleca pe capete, și tineri, și bătrâni, și indiferent de pregătire, și medici primari, și specialiști, și rezidenți, asistente, infirmiere, toți. Întrebarea este: de ce? Iar răspunsul este cât se poate de simplu: fiindcă au văzut că se poate și mai bine, au văzut că se poate și altfel. Până acum un salariu mic era ceva normal dar acum normalul a devenit altul, au văzut că se poate și altfel și că se poate trăi și altfel, așa cum se trăiește în țările civilizate. De asta vor pleca pe capete și acest lucru ar duce la o prăbușire a sistemului medical românesc, de asta zic că e cu două tăișuri că nu vorbim de niște birocrați incompetenți pe care nu-i vrea nimeni și care în altă țară nu s-ar duce fiindcă ar fi buni doar ca gunoieri sau la îngrijirea bătrânilor ci vorbim de o clasă socială prețioasă căreia tocmai i s-a arătat că se poate și altfel și că normalul e altul și că a fost ținută în întuneric până acum și care pot pleca liniștiți oricând în altă țară, cu mâinile în buzunare.
    Ce credeți că se va întâmpla cu salariile din sănătate?

    00
  30. E din ce in ce mai bine. Guvernul se imprumuta fara oprire, salariile bugetarilor cresc, pensiile cresc. Dar si cand o sa vina nota de plata…

    Preturile cresc de la o zi la alta. Taxele si impozitele cresc. Bugetul tarii e praf. Grija penalilor din guvern/parlament: legile. PSD!

    00
  31. Lucrez in invatamant de 6 ani de zile, deci bugetara. Totodata lucrez part-time si in mediul privat. Am doua job-uri inca de cand am intrat in invatamant deoarece nu imi ajungeau banii, primul meu salariu in 2013 fiind de 900 de lei. Acum a crescut, am 2500, insa cu tot cu sporul de dirigentie, de stres si gradul de definitivat. Oare 2500 de lei sunt multi bani?!? Nu sunt titulara, nu am avut pile sau relatii, pur si simplu de 6 ani de zile ma duc in fiecare vara la examen. Anul acesta cu tot cu maririle de salariu este primul an in care am vrut sa imi dau demisia.Stresul si orele de munca sunt enorme. Nici elevii, nici parintii nu ma doboara, cat ma doboara sistemul. Comisii peste comisii, intalniri unde nu se discuta nimic,inspectii, lucruri pe care inspectoratul ti le trimite seara si trebuie realizate pana maine dimineata etc. Cine are impresia ca bugetari = doar functionari la primarie, sa se gandeasca si la profesori sau medici, care in sfarsit au un salariu decent pentru munca depusa.
    La noi deja taierile au inceput, titularizarea in scoala a fost desfiintata, dirigentia nu se plateste decat daca indeplinesti anumite conditii,si…. tot mai asteptam.

    00
  32. De acum încolo votez numai cu PSD până vă intră în oase ura de politicieni.
    Ștafeta asta penibilă PNL/PSD e doar praf în ochi pt cine mai crede că ăștia nu-s aceași șobolani.

    00
  33. PSD nu sunt socialiști, sunt populiști. Socialiști sunt Bernie, Cortez, NDPul care conduce provincia mea (si pe care i-am votat) etc.
    #muiePSD

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile