Salariile bugetarilor cresc diferit față de ce auziți la televizor…

Azi s-am votat în regim de urgență măriri de salarii pentru cadrele medicale și pentru cele didactice, ceea ce ne face să ne întrebăm:

  1. cât de stupid să fii ca politician ca să dai foc țării pentru a demonstra că guvernul tehnocrat e incompetent?
  2. de ce nu sunt alegeri de 2 ori pe an, să pună leprele astea de parlamentari mâna la muncă?

Dar, dincolo că nu sunt bani pentru aceste măriri, că au fost furați de ștrumfi, nu de politicieni, nu am văzut nicăieri explicat mecanismul măririlor. Pentru că e o perversiune excelentă în toată mărirea asta.

 

Așadar, să zicem că se anunță măriri de 50%, da?

Doar că ăștia 50% nu sunt la salariul total, ci la salariul de bază. Știți voi, ăla cu care e angajat înainte de sporuri de vechime, competență și merite deosebite. La cadrele didactice e 900 lei, de pildă, la asistentele medicale 800 lei, la medicii tineri 1.500 lei. Bun, deci 50% mărire la 800 lei, da? Sună bine 400 lei mărire, oricum ar fi. Nu e cât trebuie, dar e bine. Doar că sunt 50% impozabili. Deci 200 lei. Și nu sunt fonduri. Deci…

…drumroll…

40 lei.

 

Care e schema: publicul nu știe asta și articolul ăsta oricum nu se va viraliza, plus că presa nu are interesul să scrie nimic pe tema asta. Așa că scopul acestor măriri anunțate e pentru a învrăjbi popendulația și a forța mâna cadrelor medicale să accepte ăia 40 lei aruncați în silă.

‘ra-ți ai dracu cu sistemul vostru medical, v-au mărit salariile și voi tot vreți șpagă?!

 

fun-negrutiu

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. De ce își ia statul taxe si impozite la banii lui, mi-e foarte greu să înțeleg…

    • ca sa nu discrimineze. :)

    • „statul ia impozite la banii lui” pentru că atunci când trebuie să îi dea nu mai sunt banii lui, sunt ai salariatului și plata impozitelor pentru salarii se face cu reținere la sursă, nu ca pentru alte venituri ocazionale unde trebuie ca cetățeanul să depună anual o declarație de venituri la fisc.

    • Stii ca unele contributii se platesc si de angajator, nu?

    • Adevarul e ca e greu de inteles, ideea e ca si statul intelege greu de ce e nevoie si face asta doar teoretic, ceea ce duce la haosul economic in care ne aflam. PS: Matematica poate sa fie simpla tare, dar totodata poate sa fie simplu de complicata pentru multi.

    • ” ia statul taxe si impozite la banii lui” – asta e bună, banii statului – banii statului sunt banii luați prin lege de la oameni care produc, lege care e făcută de parlamentari, parlamentari care măresc salarii din banii altora, nu ai lor, nici ai statului. Statul ia bani bani de la alții, îi dă cui crede, și mai ia și din ce dă – ce-i mai rău e că mecanismul ăsta pervers li se pare unora că asigură ‘buna funcționare a țării’

    • Acu’ nu vreau sa fiu eu ala care tine cu ursu’ dar si prin alte parti mai civilizate ale lumii statul pune impozite la banii lui. De ex, tarile scandinave

  2. Nu am inteles exact logica ta, insa 50% din 800 ar trebui sa fie 400, peste care se adauga sporuri si la final se ia impozitul, desi e foarte posibil sa gresesc.
    Ce nu inteleg insa e aia cu „trebuia sa fie 200 insa nu sunt fonduri si atunci va dam 40”. Daca ala e salariul prin lege, cum adica nu sunt fonduri?

  3. Vali, rugaminte, daca ai timp sa citesti, citeste inainte sa-i dai drumul din moderare

    Cel putin 1 din 4 profesori inscrisi la concursul pentru directori de anul asta in mediul rural si urbanul mic sunt membri de partid sau neveste de membri de partid. Cu sampling in patru judete.

    https://galatiinfo.wordpress.com/2016/11/06/familia-politica-a-invatamantului-romanesc/

  4. La cadrele didactice debutante, care au facultate si master, salariul brut este 1645, iar, potrivit calculelor mele, salariul net ar fi in jur de 1200 lei. Nu reusesc sa aflu salariul net, deoarece am multe ore suplimentare.

    Indiferent daca se maresc sau nu salariile, este mizerabil ce se intampla la noi in tara. N-ai cum sa ramai „curat” daca ceilalti sunt murdari. Degeaba se bat unii profesori, daca vine altul si iti strica munca. Sunt multe bube, care nu se vor rezolva niciodata.

    Pacat.

    • ascultă la nenea, era 900 lei. lasă ce știi tu, era 900 lei. a mai mărit ponta cu 50 lei, au mai fost 40 lei la mărirea asta cu 50%, crede-mă, am făcut pedagogicul, am prieteni în învățământ.

    • Nu te contrazic, doar voiam sa-ti atrag atentia. In trecut era 900 lei in mana (aici ai dreptate), acum vine in jur de 1200 lei in mana. Este o diferenta importanta.

    • acum vreo doi ani era 900. acum nu mai știu exact cât e. dar 900 cu 50% măriri erau 940 lei :)

  5. Noi nu reusim sa intelegem ca altii au furat si nici sa vedem ca ei se straduiesc! Asa e?

  6. Cheia consta in absorbtia de fonduri europene. Am ajuns in al-II-lea an si am absorbit abia 1%. Nu sunt in stare sau nu vor sa faca ghidurile de accesare.

  7. Nu stiu care a spus dar a spus bine: „beneficiarii” maririlor de ce nu refuza marile mariri de salarii aruncate in scarba in campania electorala de niste penali?? Chiar nimeni nu are pic de demnitate in tara asta? Pentru cateva zeci de lei sa stai in genunchi si sa injuri pe toti care se impotrivesc…. Daca le pasau penalilor de ce nu au marit cu procentele astea cand erau ei la butoane?! Pentru ca ii doare un cur de voi!

  8. ce drăguț! deci banii ăștia vor crea un deficit bugetar care trebuie acoperit din ceva. să zicem că o parte va fi acoperită din consum, deci banii se întorc în economie. o parte, pentru că nu tot consumul înseamnă producție locală, mai sînt și importuri. revenim. restul trebuie scos din taxe. și cel mai la îndemînă vor fi contribuțiile pe muncă, de la toți salariații, stat + privat. adică unora li se va lua cu stînga ce li s-a dat cu dreapta, iar altora li se va lua pur și simplu. chestia asta se va traduce prin devalorizarea leului. în final, salariile vor fi insuficiente, doi miniștri vor fi nevoiți să reducă niște posturi. echivalentul a două-trei spitale și alte cîteva școli va dispărea de pe fața pămîntului.

  9. Si tu mai gresesti.

    La salariul de baza se aplica toate sporurile. Daca aceste creste cu 10% si restul sporurilor cresc cu 10%.

    Nu sunt de acord cu masura din singurul fapt ca este 100% populista dar si ministrul muncii s-a cam bâlbâit in declaratii (deci nici de tehnocrati nu e mare lucru).

    Vrei au o tara cu salarii decente dar asta trebuie făcută pas cu pas si nu prin masuri populiste de persoane care ridica mana fără sa înțeleagă de ce…

    • Confunzi lucrurile amice … E o mărire de salariu, nu mărirea salariului de bază, ceea ce înseamnă ca, chiar dacă procentul se calculează la salariul de bază, nu se adaugă la el ci la brutul actual. Adică, mărirea e FIX 40 RON, ca in exemplul lui Zoso.

  10. Impozitarea salariilor la sursa e cea mai mare gogoasa. Daca fiecare romanas ar trebui sa-si plateasca cu manuta lui impozitele si restul darilor catre stat, nu ar mai pune botul la pomenile electorale.

    • Nu impozitarea la sursa e problema. Daca nu impozitezi la sursa, ai belit-o ca stat. Sa te astepti sa-ti vina oameni cu salariu de 1600 lei brut si sa dea 400 lei in fiecare luna…

      Cea mai simpla solutie este negocierea salariului brut. Daca iti negociezi brutul, o sa simti pe pielea ta fiecare taxa si taxulita bagata in plus si cum din salariul ala negociat de tine ramai cu 40%…

    • bai nene, cat de prost sa fii sa crezi ca e normal ca „fiecare romanas ar trebui sa-si plateasca cu manuta lui”.
      Sau sa credeti ca in alte tari impozitarea e mult mai prietenoasa cu salariul.

  11. Promoveza si tu ia romaneasca
    Poate imi face francesca o c da mai mare!

  12. Ar fi interesant cand. a. aflat societatea romaneasca de „”parandarat””

  13. Salariul minim brut pe economie (pt un program normal) e 1250 lei, in invatamant e, parca, 1400 (un institutor, debutant, studii superioare), de unde ai scos salarii de 800? Cine ti-a zis asta a facut misto de tine sau nu are norma intreaga (am in familie si institutori si profesori) [ ]

    Apoi, tinand cont ca in romania nu exista impozite/taxe progresive ci doar ca procent fix, 50% la brut, inseamna (aproximativ, la sume mari iese mai mare) 50℅ net. [ http://salaria.ro/ ]

    Mai mult, tinand cont ca sporurile (vechime si ce mai au) sunt, mare parte din ele, procent din salariul de baza, asta inseamna ca se maresc si alea.

    Deci, 50% inseamna 50%.

  14. In buc au aparut PUNCT DE LIVRARE EMAG
    Am vazut in Colentina langa un. Oficiu postal

  15. Din cate stiu, inca mai e valabila legea care spune ca nu poti opera mariri de salarii cu mai putin de 3 luni inainte de alegeri. Dar nu asta e subiectul si nimeni nu intelege. Miza este una pur politica: PSD-ului ii e frica ca nu va reusi sa faca un guvern alaturi de aliatii sai, asa ca arunca cu masuri populiste ca sa-si creasca masa de alegatori. Ii doare in p*** ca arde tara, pe ei ii intereseaza voturile. Atat.
    Iar prin manevra asta au reusit sa-i puna la colt si pe PNL-isti si tehnocrati.

  16. Sa se dea la toata lumea…………mai baieti se prefigureaza vreo criza financiara mondiala sau ceva asemanator ca vad ca politicienii nostrii o miros primii.Warren e mic copil.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile