Bugetari supăraţi pe capra vecinului

pentru toti baietii destepti care lucreaza in domeniul privat si se lauda ca tin tara in spate in timp ce bugetarii se inplinuta din sudoarea acestor eroi necunoscuti. ia spuneti baieti pentru cat din veniturile voastre reale platiti (voi sau patronii vostri) impozite si alte taxe si asigurari sociale?

Nu e mişto? Deci, problema nu e că bugetarii sunt mulţi şi ineficienţi, ci că particularii nu plătesc destule impozite. Eu sunt mândru că susţin, din impozitele plătite de mine, oameni care gândesc astfel. Simt că banii sunt folosiţi eficient şi just.

Şi, ca să îi răspund omului, banii primiţi pe sub mână sunt proporţionali cu şpaga pe care fiecare o execută în 90% din cazurile în care are de-a face cu oamenii din instituţiile statului.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. first? :)

    E corect ca problema de baza sunt bugetarii.
    Dar asta nu exclude practica generalizata de a plati salariul minim pe carte de munca si restul „la negru”, la privati. La un control sumar s-ar scoate bani faini.

    00
  2. sa ne facem cu totii bugetari !

    00
  3. NOU
    #3

    Foarte bun raspunsul.

    00
  4. Mugur Isarescu: In 1990 aveam 800.000 de bugetari iar Statul functiona. Acum avem 1,4 milioane si ne intrebam unde e problema

    Poate ca impozitele nu sunt extraordinar de mari, dar serviciile oferite de stat lasa de dorit.

    00
  5. cum ar fi daca o luna nu ar plati nici un agent economic privat nici un impozit si nici o taxa? Sau 2. Sau 3. Bineinteles ca o sa coste un pic, dar oricum costa. Cred ca atunci ar vedea toata lumea cum ar fi sa se opreasca complet toate salariile. TOT! Hai sa zicem ca de la 1 iunie.

    00
  6. Oare de ce ducem discutia in aia sunt de vina si nu noi sau invers.

    Nu cred ca este de discutat prea mult pe urmatoarele:

    1. Ca nu se platesc taxe la stat pentru salarii e o problema
    2. Ca se ia spaga nu este OK
    3. Ca se cumpara tigari la taraba fara sa platesti taxe, dandu-se o gramada de bani la mafioti
    4. Incompetenta in Romania este mare, iar in politica abunda.

    Lucurile de mai sus arata ca problema este intreaga societate si ca toti contribuim la problema din jurul nostru.

    Dar la fel ca si cu poluarea mediului, vom intlege doar cand e prea tarziu.

    00
  7. Stiti care e chestia distractiva? Ca aia cu gura mare la adresa „privatilor” sunt fix aia care ard gazul pe bani multi la stat. Nu vad profesori, doctori sau cercetatori sa urle pe-aici, poate si pentru ca sunt preocupati sa isi asigure ziua de maine. In schimb, taietori de frunza la caini de prin administratie… cat incape.
    Cred ca ar fi interesant un reverse DNS lookup la niste comentarii…

    00
  8. @alexnicolae: sa te rogi sa nu dea masina peste tine atunci, ca nu va avea cine sa te trateze. Sau scoti 3000 de ieuro pentru tratament la privat.

    00
  9. Da’ hai să luăm și privații care fac afaceri cu statul pe bani mulți. Cam ca de obicei adevărul e undeva pe la mijloc.

    00
  10. Sunt total de acord cu zoso, si vorbesc in cunostinta de cauza: lucrez la stat, sunt bugetar, si cei care o freaca prin institutie (eu muncesc) au gura cea mai mare si injura ca li se ia din bani. Subscriu la ce spunea cineva in comentariu pe blog: Fa somajul la un nivel la care sa nu fii muritor de foame, si o sa fac si imposibilul sa fiu somer asistat toata viata.

    00
  11. Calculul din ultima fraza iti poate aduce multa carne, in forma necircumcisa :)

    Despre citat nu pot sa spun nimic, ne arata fix asa cum sintem: in timp ce noi dansam dansul pinguinului (de suparare bineinteles) in piata victoriei, portughezul venit sa ne faca munca moare pe santier. Io zic sa facem o petitie (astia care platim impozite) in care sa cerem sa ni se ia macar jumate sau macar sa ni se dea voie sa le cumparam pentru urmatoarele proteste niste boxe mai bune si ceva dispozitive de racit berea.

    00
  12. Cat de retardat e bugetarul cu citatul…

    Bai boule. Eu sunt PFA si platesc de ma ia dracu si alerg ca sa-mi vand serviciile si ca sa le fac. De banii pe care ii dau statului nu-mi face nimeni vanzari, nu-mi da clienti sau lead-uri macar. Dau taxe in benzina cu care ma invart din firma-n firma… si din administratie financiara in banci si alte alea. Dau 16% din tot ce fac. Dau si sanatate 6%. La pensie mi-am dat seama demult ca e tampenie sa contribui ca o sa apuc eu fix poooola in mana de la emoisti si alti tineri luminati. Si macar statul imi da optiunea sa nu ma bag la pensii, ca PFA.

    Ideea e ca oricum se vor mari cota unica si TVA-ul. Si foarte repede. Si atunci sa vezi tu boule de bugetar cu impresii de investigator… sa vezi tu cum imi voi baga pooooola in PFA si voi lucra la negru. Ia sa o vezi p-asta… sau cu donatii :) Ca si asa la sanatate dau bani aiurea… de aia 16% nu mai zic.

    Ia? E rau ca dau niste zeci de milioane la stat doar din impozite, ca sa nu mai adaug accize. Ia sa-mi iau eu tigari fara timbru. La benzina nu am cum sa fac fenta :)

    Ia, asa o fi mai bine?

    Bai boule… asa e sistemul, privati si bugetari. Nu putem trai unii fara altii. Dar din ce in ce mai mult se inclina balanta incompetentei spre voi. Cand platesc taxele sunt umilit, cand intru in spital sunt umilit… Ia sa dau eu bani la privati la sanatate cand devine grava durerea in cur de faptul ca tu esti bugetar si ai rate la perdele.

    Bai frate… nu suport tampenia!!! Nu suport nici fraierii care zic ca ei sunt privati si ii doare undeva ca se micsoreaza salariile la bugetari. O sa ne ia dracu pe toti ca scade puterea de cumparare per total.

    Depindem toti unii de altii, dar parca de unii ca asta din citat nu prea vreau sa depind, ci sa depinda el de mine si sa planga daca imi inchid PFA-ul si merg la negru ;)

    00
  13. pai legat de citat: eu platesc TOT. nu am chef sa mearga un ciumpalac care nu stie sa scrie daca se supara pe mine sa cheme cine site ce controale si dupa aia sa isi ia concediu medical ( pentru ca poate cu spaga la bugetar ) si eu sa nu-l pot trage la raspundere. asa ca pentru bugetarul care se intreaba cu cat contribuie eu raspunsul este cu TOT.
    bugetarii aia care fac controalele sa nu mai vina cu norma impusa si sa faca controale mai dese. asa s-ar rezolva problemele. daca ei vin o data-n an si atunci iau spaga, ca deh – leafa-i mica. Oricum eu as cere INSOLVENTA pentru ROMANIA si asa poate ne vine administrator judiciar Germania cu un bici in mana si atunci sa vedem daca se poate face treaba :)

    00
  14. 99%, vrei să zici.

    00
  15. exact ca in bancul ala care se termina cu :”hai ba gheorghe sa plecam, ca asta-si tine copiii la facultate pe banii nostrii”.

    00
  16. NOU
    #16

    @ovidiu, faza e ca eu deja platesc mai mult de 3000 de euro pe an la stat. si daca vreau orice, de regula platesc. Indiferent ca vreau sa imi platesc impozitul, platesc pe cineva sa stea la coada in locul meu, daca vreau sa imi fac analize standard anuale platesc, daca am vrut sa invat ceva, a trebuit sa platesc in plus. Nu contesc necesitatea administratiei de stat, contest faptul ca multi oameni nu inteleg ca eu platesc pentru asa, si deci bugetarii sunt angajatii mei. Daca eu zic ca is prea multi si ineficienti, eu am dreptate. Pt ca eu platesc ! Stii cum se maresc salariile in firma unde is eu ? Sa luam un departament de 5 persoane. Unul pleaca ceilalti preiau munca si salariul, pe masura ce devin tot mai eficienti. Daca scad veniturile, scade si salariul. Daca creste, apar si primele. Pe scurt, daca clientul e multumit. In relatia cu statul, eu sunt clientul, seful si patronul!

    00
  17. NOU
    #17

    ba grasu are dreptate baaaa. eu sunt sef la o companie pe bursa cu 4 hoteluri la predeal(ropr-simbol bvb) si sa ma pis pe fiscu ala platit tot de noi. in 2007 au vrut sa imi vinda un hotel la licitatie pt o datorie de 4mld vechi….hotel evaluat tot de ei cu 56mld vechi….la a 7 licitatie au ajuns la vinzare la un pret de cacat 8mld vechi. in ziua cind trea sa il matraseasca cu aia de la hotel continental m-am dus cu o sacosa cu 4,6mld vechi adica principalu la fisc predeal si ….nu m-au primit. i-am amenintat cu dna si au zis ca nu au masina de numarat banii, am scos eu masina de numarat din masina…etc in fine am scapat….dupa aia de cite ori vine la putere psd, unu nita din brasov vine sa imi ia fara plata un hotel, daca vine pnl, vine rusanu tot la japca…asta e ba romnica reala ba nu aia de la antene. si am facut banii numai pe bursa administrind fonduri de investitii nu vinzind terenuri, apropo sa vezi bucurie pe EKG cind ai actiuni ce au scazut si cu 98% si in care ai mil de euro. si acu regret ca nu m-am combint cu fata unui securist-silinescu-ca munceam draqu mai putin::))

    00
  18. Ca privat am ajuns la concluzia ca statul detine mai multe actiuni decat mine in propria afacere motiv pentru care am decis sa-l sabotez fiscal asa cum pot mai bine. L-am lasat sa decida in ,,afacerea,, noastra pana in momentul in care s-a vazut pus in situatia sa se retraga. Primul pas a fost sa-mi trimit acasa angajatii si sa-mi diminuez corespunzator cifra de afaceri pana la nivelul de supravietuire. Concluzia? Ministerul Muncii are de platit cu 14 ajutoare de somaj mai multe, si vreo 27 de oameni aflati in intretinerea celor disponibilizati de mine le va fi foarte greu in perioada urmatoare. Nu ma bucur de suferintele lor, dar Statul mai are ceva sa-si impute. Daca ma gandesc ca 80% din companiile cu care lucram au dat faliment nimic nu ma mai face sa dau vreun pic de credibilitate celor care detin fiscalitatea in Romania. Cel mai mare client al meu avea vreo 900 de angajati pe care din cauza crizei si fiscalitatii aberante i-a trimis acasa. Si patronii de acolo au procedat la fel. La o estimare sumara, numai in firmele cu care colaboram au fost disponibilizati aproximativ 3000 de persoane, adica poplatia unei comune. Este firesc ca acum fostul meu partener ,,statul,, sa-si faca un pic de curatenie in ograda…

    00
  19. Asta care a nascocit ideea asta e de-a dreptul prost. Mai degraba se lua de faptul ca bugetar=lucrator la privat din moment ce ambii isi platesc darile la stat. Se sustin singuri intrei ei, nu poti spune ca banii tai se duc la un ministru.

    00
  20. mi se pare geniala reusita politicienilor. reusesc sa mascheze incompetenta lor prin declansarea unei controverse bugetari – privati. noi punem botu elegant.oricum masurile anuntate – scaderea cheltuielilor – nu vor rezolva problema, fiind dublate de scaderea incasarilor. nu pentru ca ar cumpara mai putin doar bugetarii ci in principal pentru ca se instaureaza panica. si apoi urmeaza pasul 2 – cresterea fiscalitatii. e o situatie loose-loose, doar ca reusesc cel putin pe moment sa dea impresia de sustinere a sectorului privat.

    00
  21. Comentariu inteligent @Radu. Depindem unii de altii. Si pana nu terminam cu rahatul asta „bugetarii sunt de vina” nu o sa facem nimic. O sa o sugem toti in toamna cu TVA-ul si restul de impozite. (indiferent de numarul de olimpiade castigate sau de numarul de seminte sparte la coltul blocului)

    00
  22. NOU
    #22

    Sa ma gandesc un moment, cine e de vina? Privatii care nu platesc impozite aberant de mari, dublate si la angajat si la angajator, pentruz care primesc sictir si ignor in spitale, invatamant si institutiile statului? Sau statul care a incurajat ineficienta, lipsa de productivitate, subventionarea lenei, indolenta, stabilirea unor nivele de impozitare SF de se plateste sub forma de taxe si impozite echivalentul unui salariu net al angajatului?

    00
  23. ieri, la mitingu’ „saracimii muncitoare” cum ziceam, stateau si beau bere pe la toate terasele din zona. cand s-a spart gasca si a trebuit sa traverseze str Buzesti, au oprit circulatia injurand si aproape luand la bataie soferii care treceau pe verdele lor (de drept). politia si jandarmii erau pe margine amuzati de situatie, fara sa intervina, evident. te mai mira ca gandesc astfel? in orice situatie este dreptul lor neneaca, sa nu cumva sa schimbi ceva…

    00
  24. @ipo: nope. de vina sunt toti cei care se lasa maniplati si gandesc ca „bugetarii nu muncesc, doar freaca menta”, sunt toti cei care cred ca aceasta masura aberanta este solutia iesirii din criza (ma refer la taierea pensiilor si a salariilor cu un anumit procent), sunt toti cei care stau in spatele LCD-urilor si cred ca pe ei nu-i va afecta cu nimic acest lucru deoarece ei „lucreaza la privat”, sunt toti cei care dau sfaturi bune, de genul „luati-va a doua slujba” , „plecati din tara”, „plecati in alta parte daca nu va convine” si care se lauda ca „stau in fiecare zi pana la ora 19 la birou”.

    00
  25. @Attilla: de vina pentru damnarea bugetarilor de catre oamenii care muncesc la privat sunt: 1. politicienii, care de dragul voturilor si de frica grevelor nu au facut restructurari si taieri de salarii cand trebuia, ba pe dos; 2. liderii de sindicat care forteaza nota in cretinismul lor.

    Eu unul nu mai am rabdare cu cretinii astia. Sincer, imi venea sa ma duc la miting si sa provoc scandal.

    00
  26. @zoso: i-a afectat de prin 2008, dar din motive diferite. Prin 2008 la noi nu prea se stia de criza (la noi inca „erau bani”, „economia duduia” si restul de gargara) se stia ca e doar la „ailalti” (aia mai prosti care nu aveau bani si la care nu duduia economia) si atunci ale noastre firme cu capital strain au inceput sa tot care banii afara la firmele principale. Asta a fost motivul pentru care i-a afectat pe cei din mediul privat din 2008. (m-am referit la firmele mari, celebrele multinationale, nu la firmele mici, de familie)

    00
    • @Attilla: şi asta, dar sunt si firme de oameni care au fost afectate. trusturile media au fost cele mai evidente. ori ele nu au actionari străini. fabricile de mezeluri. tot felul de IMMuri.

  27. @zoso
    Nu sunt analist economic, iti pot doar spune cm am simtit eu acel an.
    In mai 2008 a fost primul moment in care am iesit din supermarket cu cumparaturi de 40 lei pentru 3 zile de mancare (pana atunci nu-mi inchipuiam ca poti cumpara sub 200 pe saptamana). 2008 a fost anul in care am inceput sa beau Ciucas mai mult acasa, decat Timisoreana in oras. 2008 a fost anul in care am inceput sa fac mai multe economii.

    Daca au mai fost 4-5000 ca mine, e normal sa dea cateva fabrici de mezeluri faliment, e normal ca tot felul de imm-uri sa se impiedice (tot ala a fost anul in care nu se mai lua credite de 80000 euro pentru o garsoniera in Tei).

    00
  28. @zoso
    Dar chiar daca mediul privat sufera din 2008, e nimic in comparatie cu ce se va intampla in toamna asta. Pana acum in multinationale nu s-a scazut niciodata salariul (in cel mai rau caz se marea cu strict nivelul inflatiei) sa vedem acum :D

    00
  29. Angajatorii mei sunt mai prosti si platesc toate taxele aferente salariului meu.
    Criza intr-adevar a afectat majoritatea IMM-urilor de prin 2008-2009, dar a afectat mai ales angajatii care nu au mai primit cresteri salariale(decat in cel mai bun caz foarte mici procentual <10%). Pe cand bugetarii din 2008 incoace au avut majorari salariale mult mai mari.
    Intr-adevar sunt foarte multi care nu trec pe cartea de munca a anagajatilor salariul complet si astfel platesc impozite mult mai mici, dar nu este DOAR asta problema care genereaza criza.

    00
  30. Sa se certe lucratorul de la privat cu cel de la stat – asta mi se pare cea mai mare tampenie!
    Suntem toti in acceasi oala plina cu cacat.

    00
  31. NOU
    #33

    Peste tot se spun doar jumatati de adevar. Este adevarat ca sistemul bugetar este ineficient si supradimensionat (desi si aici s-a exagerat, s-au pus ca bugetari si cei 600.000 care lucreaza in companiile cu capital mojoritar de stat).
    Dar la fel de adevarat este faptul ca avem deja o evaziune fiscala care inseamna peste 30% din PIB, adica un buget intreg. Din 2008 si pana acum evaziunea s-a dublat, iar bugetul s-a injumatatit.

    00
  32. interesante comentarii, majoritatea decente, unele foarte agresive, e normal, e multa tensiune in aceasta perioada. ce e interesant e ca fiecare vede paiul din ochiul celuilalt dar evita barna din ochiul lui. ceva in genul „hotul striga hotii”, si e valabila din ambele directii. toti bugetarii sunt shpagari si ineficienti nu-i asa? iar cei de la privat nu se gandesc decat cum sa evite platile catre bugetul de stat, vazut ca o gaura fara fund.
    numarul bugetarilor se va reduce ca si salariile lor. nu exista alta solutie, dar nu va deloc un proces facil. in schimb am mari dubii ca se va putea misca ceva in domeniul evaziunii fiscale, in afara declaratiilor sfaraitoare. cam ca in genul luptei anti-coruptie, vorba multa si rezultate nule.
    din pacate pentru calitatea serviciilor sociale din sistemul de stat nu vor pleca cei ineficienti si slab calificati ci cei care mai misca ceva. cei slabi se vor agata cu disperare de post, vor pupa funduri si alte alea si vor ramane chiar daca li se va reduce salariul la jumatate.
    ce vreau sa spun este ca avem exact genul de politicieni si societate pe care o meritam. si nu vom iesi din aceasta fundatura daca o sa continuam sa dam vina pe oricine altcineva in afara noastra.

    00
  33. Salut… uite ca aici nu prea iti dau dreptate… Sunt firme si firme…. Uite ca in domeniul meu (distributie si instalare de tehnica de securitate) nu prea exista evaziune fiscala. Toti clientii primesc factura pentru ca altfel nu ar avea cum sa revanda/instaleze si apoi sa avizeze proiectele la IGP.
    Si fiindca ala mic in general la noi e si cel mai prost cei de la finante din Iasi si-au facut un obicei din a ne popri lunar conturile (cam la 15 zile dupa ce se depun declaratiile), ca deh… e criza nene.
    In concluzie noi nu facem evaziune fiscala … dar nu pot sa zic ca sunt mandru de asta. Nu sunt adeptul principiului „Sa moara si capra vecinului” dar la sfasitul anului cand vad cate sute de milioane ma dat la stat ma oftica faptul ca si taximetristul de la 2 si tarabagiul de la 4 si-au facut casa si nu imi mai sunt vecini…in timp ce eu stau in acelasi apartament de 2 camere inchiriat de vreo 4 ani…

    Din punctul meu de vedere sunt 2 probleme in Romania la fel de importante:

    1. Evaziunea fiscala (in general foarte raspandita la nivelul micului intreprinzator si al marilor rechini)
    2. Consumul ineficient de resurse

    Deja e lung si plicitistor postul …da’ va mai povestesc ceva si gata

    Acum vreo 2 ani instalam sisteme de alarma pe la primariile de la Tara din judetul Neamt. Ei … pai taranii aia care habar nu aveau ce e ala calculator primeau pe atunci cate sisteme IBM/Lenovo, imprimate laser, retelistica Cisco… samd
    Fix la 6 luni la revizia pe care am facut-o am observat ca mare parte did sisteme erau tot in cutii depozitate… iar unde rau instalate erau sisteme pentru relaxare (se juca solitare pe ele)
    Intr-o singura locatie statea primarul pe net ( aveau ceva fibra optica de la Romtelecom la vreo 600 de euro abonament – oricum mai mult de 256kb/s nu ducea conexiunea aia).

    Concluzia mea – bani aruncati pe fereastra. Nici nu vreau sa ma gandesc cat costase un sistem dar sigur cateva zeci de milioane bune la cum se fac achizitiile la noi).

    00
  34. Pentru a nu fi foarte afectati de taierile salariale, va propunem crearea unui business care sa va aduca veniturile pe care le doriti, dar si recunoastere pentru munca dumneavoastra. Daca va doriti acest lucru, poate va putem ajuta in acest sens.

    00
  35. Tapu’ vecinului, si cu bugetarii astia :))

    00
  36. rzv a scris pe 20 Mai 2010, 9:07 am

    ba grasu are dreptate baaaa. eu sunt sef la o companie pe bursa cu 4 hoteluri la predeal(ropr-simbol bvb) si sa ma pis pe fiscu ala platit tot de noi. in 2007 au vrut sa imi vinda un hotel la licitatie pt o datorie de 4mld vechi….hotel evaluat tot de ei cu 56mld vechi….la a 7 licitatie au ajuns la vinzare la un pret de cacat 8mld vechi. in ziua cind trea sa il matraseasca cu aia de la hotel continental m-am dus cu o sacosa cu 4,6mld vechi adica principalu la fisc predeal si ….nu m-au primit. i-am amenintat cu dna si au zis ca nu au masina de numarat banii, am scos eu masina de numarat din masina…etc in fine am scapat….dupa aia de cite ori vine la putere psd, unu nita din brasov vine sa imi ia fara plata un hotel, daca vine pnl, vine rusanu tot la japca…asta e ba romnica reala ba nu aia de la antene. si am facut banii numai pe bursa administrind fonduri de investitii nu vinzind terenuri, apropo sa vezi bucurie pe EKG cind ai actiuni ce au scazut si cu 98% si in care ai mil de euro. si acu regret ca nu m-am combint cu fata unui securist-silinescu-ca munceam draqu mai putin::))

    Nu inteleg cum un hotel evaluat la 56 mld. lei vechi sa ajunga la 8 mld. lei vechi atata timp cat Art. 162 alin. 8 din OG 92/2003 rep zice urmatoarele „Pretul de pornire a licitatiei este pretul de evaluare pentru prima licitatie, diminuat cu 25% pentru a doua licitatie si cu 50% pentru a treia licitatie.” astfel mai jos de 28 mld. lei vechi nu are cum sa ajunga indiferent cate licitatii se organizeaza. Daca ei la a patra, a cincea … a n-spea licitatie, scadeau pretul cu mai mult de 50% din valoarea evaluata era clar motiv de contestatie si castigai usor.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube