Potrivit Mediafax, liderul Sindicatului Liber Independent din Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, Ioana Stoica, a declarat, marţi, că bucureştenii ar putea rămâne fără caldură, treptat, începând cu 1 decembrie, urmând ca de la 1 ianuarie să fie închisă întreaga reţea de termoficare a oraşului. Ioana Stoica a explicat că, din lipsa banilor, RADET nu va mai avea posibilitatea să remedieze avariile şi ca urmare, pentru a evita pierderile, va "izola zona", adică va închide apa caldă.
Sau poate n-ați votat prost, dar n-a ieșit cine trebuie și primăria nu are de unde să subvenționeze căldura pentru jumătate din oraș. Așa că, ghinion, șosete groase și răbdare multă. Nu se poate și curățenie, și căldură, și asfalt, mai ales când ești cel mai bogat oraș din România și cu un primar atât de gospodar.
Hai, iarnă ușoară!
“fata calorifer” via shutterstock
Pai cum, parca din 2015 nu se mai platea…. :-)))
https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-14503707-oprescu-doi-ani-bucurestenii-nu-vor-mai-plati-caldura-nu-vorbesc-prostii.htm
Păi nu o vor plăti. Dar nici nu o vor primi.
Stai ca trebuie sa-si plateasca Ponta datoria catre Oprescu si vireaza acum banii din buget. Crezi ca a stat degeaba Oprescu in spatele lui in ultimele 2 saptamani de alegeri. Iar daca chiar a stat degeaba atunci e prost gramada.
A stat degeaba, ca nu a iesit Ponta presedinte
Sa fie primit!
eu am votat cu nicusor dan. n-a iesit el, mi-am pus eu centrala.
totul e sa nu raman fara gaze.
10 lei kilu de fasole.
Lasa ca o sa avem flori si arbusti:
ce jigodie e doctoru!
Ei da… logic ca se intampla asta daca au plecat altii cu toti banii de la „conducere”…
Ma doare la vasile. Avem centrala proprie.
de scumpiri ati scapat vreun an dar sa nu ramaneti fara gaze, ca fasolea-i scumpa.
Sistemul centralizat de încălzire e un lucru extraordinar pe care puține țări îl au sub această formă. Acest sistem trebuie apărat și în niciun caz nu trebuie renunțat la el. În acest moment RADET-ul nu este eficient din cauza căpușelor care și-au făcut loc pe acolo.
Si nici n-a fost intretinut si restructurat cum trebuie. Ca e investitie pe termen lung si nici frumos ca panselutele lunare si bordurile anuale nu arata.
Elaboreaza. In ce mod este un sistem extraordinar?
– Pentru ca presupune straniul si ridicolul concept de a transporta energia termica pe o retea complicata de conducte, lunga de sute de km?
– Pentru ca necesita niste agregate uriase de producere?
– Pentru ca sunt necesari mii de oameni angajati pentru a exploata sistemul?
In loc sa produci energia termica local, langa consumator, cu randament mai mare, cu agregate de dimensiunea unui geamantan si cu niciun angajat necesar?
Stiati ca…
– cu banii necesari numai reabilitarii retelei de distributie stradala (fara cea de producere, fara cea din cladiri) se pot cumpara 1.700.000 centrale de apartament, cam de doua ori mai multe decat necesarul la toate cladirile din Bucuresti?
@Lucil Pentru ca energia termica e un produs secundar, totusi, elcen fiind unul dintre cei mai mari producători de energie electrica din tara? Pentru ca rwteaua e deja construita si partial modernizata, cu puncte de termoficare locale cu tot? Pentru ca 1 milion de centrale proprii, cu cosuri de evacuare la 4, 5, 10, 25 m ar face orasul nelocuibil ( fata de 7 -8 cosuri de y x 10 m, cat or fi alea) ? Pentru ca fuck gazprom (de unde gazele pentru centrale de apartament sau bloc/zona?) Pentru ca eficienta energetica ( daca 30% din cei cu centrale proprii sau, mai ales, de bloc ori cartier au eficienta apropiata cu RADET in 2014, eu îmi tai un … deget) ?
Dacă tot e așa extraordinar, de ce nu le propunem guvernanților sa facă și un sistem centralizat de iluminare ?
Transportul energiei termice la consumatori casnici este un proces ineficient. Costurile de capital sunt enorme (reteaua). Se adauga existenta unor capuse precum Radet. Romania este exportator de energie electrica, deci de Elcen nu este nevoie. Terenul pe care-l consuma sutele de puncte termice si zonele traversate de retele este irosit fara rost si ar putea fi valorificat mult mai bine. Macar ca parcari.
Apoi, de la chimie ne amintim formula: CH4+O2 = CO2 + H2O. Deci, poluarea produsa de miile de micro-centrale ne-ar deranja cu o ploaie in plus?
Necesarul de combustibil e cam acelasi. Procesul de productie poate e mai eficient in centralele mari – teoretic – dar pentru consumatorul final ajunge evident sa fie mult mai putin eficient, din cauza transportului si a costurilor de exploatare a retelei. Dovada? Chiar administratorii Elcen admit ca o GCal costa 350 lei. Produsa intr-o microcentrala costa cam un sfert.
Cogenerarea este eficienta cand ai un consumator industrial mare alaturi, care sa foloseasca aburul fara a-l transporta prea mult. Distributia la consumatori multi si mici este ineficienta.
Sistemul centralizat de incalzire a fost creat cu un scop precis: controlul popendulatiei. Nu degeaba este raspandit in estul Europei, in orasele cu blocuri comuniste. Dupa ’89, serveste unui alt scop: furtul, capusarea.
Solutia este disparitia cat mai rapida a acestui sistem.
@arr Daca e asa exteaordinar si e un produs secundar de ce se opreste? Deci nu se mai produce nici electricitate sa inteleg?
@arr multumesc pentru argumente, altfel as fi fost nevoit sa le scriu eu. As mai adauga ca Elcen poate arde si combustibili lichizi (pacura) pe care nu trebuie sa-i cumparam de la rusi.
@Lucil. Stai jos ești prost și neinformat
Arderea gazului în centrala de apartament nu este atât de eficientă pe cât spune producătorul. Eficiența maximă se atinge în anumite condiții de temperatură și încărcare a centralei. Gazele rezultate din ardere nu sunt numai CO2 și H2O, mai ai acolo și SO2 și altele. Gazul natural nu este metan pur ci un amestec de gaze.
În schimb, Elcen poate arde și combustibili lichizi, produce energie electrică (de aici și plusul de randament). Poluarea nu este în oras. Mai avem un avantaj, dacă rusul va închide gazele nu tremurăm de frig, trecem pe păcură.
Problemele sistemului centralizat țin de izolația conductelor, de pierderile de pe sistem, de firmele căpușă, etc.
Tare asta cu CO2+H20, numa parfum si miere.
Alti compusi de ardere din gazul metan sunt neglijabili. Centralele clasice sunt deja foarte eficiente, conditiile de temperatura sunt pentru cele in condensatie.
Daca Elcen arde alti combustibili decat gaz metan (adica pacura), polueaza de sute de ori mai mult. Putin imi pasa ca tehnic poate sa arda si altceva, in mod practic este de evitat. Rusul poate inchide gazele, pentru ca productia interna este mai mare decat necesarul de consum al popendulatiei. Ar fi afectati unii consumatori industriali mari, precum fabricile de ingrasaminte. Care ingrasaminte oricum se cumpara mai ieftin de la import.
Dupa cum spuneam, Romania exporta energie electrica, deci activitatea Elcen nu este strict necesara. Sunt alti producatori, din surse regenerabile sau chiar mai eficiente decat termocentralele de oras.
Asa cum spuneam si eu anterior, comentatorii de mai sus subliniaza ca productia centralizata poate fi mai eficienta la producator, insa transportul pe sute de km de conducta o face ineficienta. Investitiile in izolarea, mentenanta si inlocuirea acestor conducte nu pot fi justificate in niciun fel, intrucat depasesc de zeci si sute de ori costul dotarii cu incalzire individuala sau produsa local.
Sistemul centralizat de incalzire este o prostie si o vaca de muls pentru primarii penali. Cine sustine acest sistem nu poate sa fie decat interesat: din postura de salariat sau de beneficiar intr-un fel sau altul al sistemului, in dauna celorlalti.
Nu inteleg de ce nu se renunta odata pentru totdeauna la sistemul asta centralizat, si suna comunist! Pe unde am umblat in Europa, nu exista sistem centralizat.. Sa se stranga locatarii sa puna centrala de bloc, sa isi puna fiecare centrala de apartament, chiar si ajutati de stat. Bineinteles sa se renunte si la obiceiul de a scoate apa din calorifer
ei na nu exista
si asa food for thought:
Esti sigur ca la Viena, de exemplu, nu-i pe baza de sistem centralizat de incalzire? Si, ‘ghinion’, austriecii nu-s si n-au prea fost comunisti…
@MM – centralizat si subventionat?
dude, esti boules? exista, se numeste sitem de ventilatie, la noi n-ar functiona fix de ce nu functioneaza prea bine nici sistemul asta centralizat de acum
Nu stiam ca la viena statul face factura 50/50 cu locatarul. La noi asa e. Ia doctori impozite de la toti si subvenționează caldura la unii. Sa fie primit. Restul platesc pretul intreg, ca doar e democratie ce pnm
https://ec.europa.eu/energy/studies/doc/20141013_subsidies_costs_eu_energy.pdf
puisor asta cu pretul pietei macane, mai ales cand e vorba de energie.
Am centrala pe gaz, sa moara radet-ul de ciuda.
Si sa imi plateasca asociatia 10% din caldura, cum le platesc eu acum la radet, chiar daca nu am repartitoare sa inchid caloriferele, ca vecinii.
Tu vrei sa-i faci ciuda lui Arhi?
Bucurestenii isi platesc facturile ? Cum se ajunge in situatia asta ?
UPDATE 15:45 – PMB: Nu e niciun pericol de întrerupere a căldurii. Transferul acţiunilor Elcen, miercuri la Guvern
e ok ba, e ok! inca cateva milioane din fondurile de rezerva date la biserica si va fi bine.
Păi ar trebi să contribuie și celelalte orașe la factură, că Bucureștiul e capitală.
Nu e ușor.
Da, merita bucurestenii sa raman in ger… ghinion au votat cu Iohanis. S-a taiat macaroana acum in prag de iarna. Daca nu sunt bani, ca rezerva de stat zace in noua catedrala :)) .
Coaieee, în fiecare zi epansiunea universului e tot mai vizibilă
sa se incalzeasca in gura lui ponta.
Pentru mine cresterea pretului la gaz e o veste buna, chiar foarte buna.
Acum CET-urile cumpara gazul la 50 lei/MWh in timp ce eu platesc aproape dublu.
Nu mersi.
Vreau liberalizare astfel incat sa am si eu sansa sa pot plati mai putin.
Asa ca bucurestenii ca toti asistatii din tara asta ar trebui sa-si reevalueze preioritatile.
Daca vor caldura sa faca bine si sa stranga bani pentru caldura nu pentru smartphone-uri.
Bah esti nebun ? Am calatorit si stat prin Europa dar nicaieri nu s-a pus problema caldurii iarna . Sunt in Cehia de 7 ani si nu cred ca am avut vreodata intrerupta apa calda mai mult de 1 zi. Si aia in timpul orelor de munca. Sa nu ai caldura iarna e un concept inexistent aici. Cand le spun cehilor de problemele din Ro se uita crucis la mine. Hai rromania!
Chiar ma intrebam cand scapam de primarul Gargamel si de camaradul lui tovarasul Monta. Eu zic ca o sa fie destul de cald in Piata Victoriei daca nu e caldura in Bucuresti. O sa fie foc de tabara si artificii… in curtea Guvernului si la Primarie
Fara suparare, dar articolele astea cu „s-ar putea” nu sunt cu nimic diferite de cele cu „senzational, extraordinar, bomba, dezastru, etc. „
1. Sistemul centralizat e o mare prostie. Centrale de bloc, incalzesti apa local, nu o incalzesti la 3km so apoi o transporti prin conducte de incalzesti si strazile orasului.
2. Ce-mi plac romanii verzi, cu ‘ma doare la basca de altii’. Si daca erai tu in situatia asta cum era? Pe principiu ‘sa taie parcurile, eu am 3 pomi in fata blocului’.
Sistemul centralizat a avut ca baza reciclarea caldurii reziduale din activitatile industriale. Sistem ca in Romania cu tevi prin oras am vazut numai in filmele cu accidente din Rusia, probabil de acolo am importat si sistemul de termoficare, ca in interbelic fiecare isi facea focul in casa sau avea arzator la subsol (cu fochist, etc).
Nu e asa ca Bucurestiul e plin de hidrocentrale?
@Bogdan aici nu e vorba doar de caldura. Elcen produce electricitate si caldura cu un randament superior. In plus pastreaza poluarea departe de oras.
@ Dan
Despre ce „activitate industrială” mai putem vorbi acum? În ce procent de eficienţă mai este aceasta, rămasă după 25 de ani, viabilă din acest punct de vedere, în referinţă cogenerării, reciclării etc.?
Căci, să ne fie cu iertare, peste 70% din această „activitate industrială” a fost fie închisă, fie vândută la fier vechi, fie „sacrificată” pentru construcţia de mall-uri sau clădiri office sau mai ştiu eu ce proiecte rezidenţiale.
E vina lu’ Basescu.
Foaie verde de dudau o sa fie si mai … bine.
Vorba la cate unii de pe aici. Ma doare la basca, am centrala.
Pe mine ma doare la buzunar sa stiu ca am centrala, dar in acelasi timp ii subventionez serios pe cei care sunt racordati la Radet. Subventia este egala cu tariful achitat de consumator. Pretul corect la termoficare ar fi deci dublu.
E cazul ca fiecare sa isi plateasca ce consuma!
Nu prea cred ca e eficient un sistem centralizat, prea multe pierderi. In loc sa subventionam un aftfel de sistem mai bine se instaleaza centrale de bloc, scara, apartament sa ne gandim cate locuri de munca ar fi cu instalarea si apoi din mentenanta .
Nu e ok un sistem centralizat? Glumiti!
In momentul de fata, pretul pe care il platim cu totii la gaze e subventionat. Pretul la gaze va exploda cand piata va fi liberalizata la presiunile UE, adica pana in 2018. Aproape ca se va tripla.
Stai ma, cum au votat prost? N-au votat cu „dreapta”? (la prezidentiale ma refer). Pai asta cu ajutoare sociale, ajutoare de incalzire, subventii si alte minunatii, e de stanga. Sa simta acum pe propria lor piele ce inseamna liberalismul. La noi 65% din tara e „de dreapta”, dar 100% vor pensii mai mari, salarii mai mari, ajutoare peste ajutoare de la stat si sa le faca guvernul locuri de munca.
primesc in gazda. Am 2 canapele langa semineu.