Bucureșteni, donați sânge!

Asociatia React si Vodafone Romania anunta organizarea unei sesiuni mobile de donare de sange sambata, 10 mai 2014, in parcul Herastrau (intrarea Charles de Gaulle), intre orele 11.00 -15.00. Aceasta  sesiune face parte din caravana „O sansa pentru viata”, caravana ce va ajunge in aceasta primavara in 20 de orase din Sangele recoltat sambata va fi folosit pentru pacientii cu arsuri grave sau cei care sunt supusi unor operatii complexe, pentru bolnavii de leucemie si pentru victimele accidentelor rutiere. In Bucuresti, doar in primele trei luni ale acestui an, au avut loc 650 de accidente rutiere soldate cu 791 de victime.

Toti bucurestenii care indeplinesc conditiile minime pentru a fi donator sunt asteptati sa doneze sange benevol in unitatea mobila a Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti, care va fi amplasata in parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle. Orice donator trebuie sa fie sanatos si sa indeplineasca urmatoarele conditii:

• sa aiba varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani
• greutate 50 – 100kg femeile si 60 – 100kg barbatii
• trebuie sa nu fi suferit in ultimele luni interventii stomatologice sau chirurgicale
• sa nu aiba/nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie
• femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala.

Inainte de donare se recomanda consumarea unei cani cu ceai sau cafea, un mic dejun putin consistent.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

15 comentarii

  1. +1 la miopie , am grupa de sange 0 si as dona cu placere dar nu inteleg de ce miopia e o problema .

    00
  2. Miopie nu mai mare de -6 pentru donarea de sange.

    00
  3. Am avut hepatita cand aveam 8 ani (acum am 30) si am miopie si am donat acum o saptamana. Din ce am inteles e o groaznica nevoie de sange.
    Ca proces pentru cei ce intereseaza:
    1. Am ajuns la 9 si am terminat e la 13.30. Am donat la Centrul de transfuzii.
    2. Semnezi o fisa, ti se da un numar si astepti pe un hol.
    3. Esti chemat intr-un cabinet in care completezi o alta fisa (un chestionar: viata sexuala, boli avute, unde ai calatorit…)
    4. Apoi esti intepat in deget si ti se ia sange pe cateva lamele pentru teste rapide.
    5. Astepti iar pe hol.
    6. Intri in alt cabinet, ti se ia tensiunea si se dau cateva reguli:
    – tensiunea sa fie buna. Eu ca barbat, 1.85m, 100kg am avut 13jumate cu 8 si a fost ok.
    – trebuie sa mananci micul dejun, dar evita grasimile ca pur si simplu se descotorosesc de sange. Eu am mancat ciocolata, banane, covrigi si cola. Beti alte sucuri (chiar si cafea mi s-a zis) dar cola nu e prea indicata.
    – apoi sunteti intervievati legat de istoricul medical (cand ati avut probleme, ce fel, ultimele analize, controale, cei cu tatuaje cand le-au facut …)
    7. Ajungeti la donat si dureaza 5-10 min max dupa care trebuie sa stati 20-30 min relax.
    8. Dupa 3 zile reveniti sa luati rezultatele analizelor (HIV, hepatita, sifilis …)

    Max 30 min donarea, restul birocratie, dar la actiuni de genul acesta cred ca se vor misca mai repede.

    Succes

    00
  4. @omucu si Exe:

    Cauze:
    Ereditară – Una din cele mai frecvente cauze este cea genetică, aproximativ 89% din părinții cu miopie având de asemenea copii miopi.

    00
  5. miopie? asta mi se pare ciudat. Port ochelari de aproape 20 ani si pentru asta am putut dona sange fara probleme

    00
  6. @Lucian Serios??? Transfuzia de sange iti schimba genele? Google e minunea care te salveaza de la a scrie tampenii ;)

    Cei cu miopii medii/severe n-ar trebui sa doneze din cauza asta:

    00
  7. @Lucian – nu prea am inteles ce ai incercat sa explici. transfuzia de sange nu e fertilizare in vitro ca sa transmiti gena miopiei

    @omucu si Exe – in miopia peste -6 dioptrii pot aparea probleme de irigare a ochiului si implicit a retinei

    00
  8. @Lucian – si ai impresia ca daca ti se face o transfuzie de sange o sa ii iei „materialul genetic” aluia de unde provine sangele ?

    apropo… vezi sa nu uiti sa respiri !

    00
  9. Ma gandesc doar ca la -6 nu gasesti usor locul in care se doneaza sange

    00
  10. @Omucu, ce spiritual eşti!!!! Nu te doare, fecior?
    Am miopie -7…. şi da, aş găsi locul de donare, mulţumită ochelarilor. Şi mulţumită celui care-a inventat indicele de subţiere, lentilele sunt atât de subţiri încât par a fi de cel mult -2.
    Nu pricep cum de postarea ta are 42 de voturi pozitive în momentul ăsta, dar nah, în definitiv Europa a votat femeia cu barbă, deci nicio mirare.

    00
  11. Inainte de donare se recomanda consumarea unei cani cu ceai sau cafea, un mic dejun putin consistent.

    Vali, esti sigur de asta? Inaintea mea, am vazut oameni refuzati la donare pentru ca au baut o cafea inainte. Motiv a fost asta „oamenii care urmeaza sa primeasca sangele asta sunt in situatii grave si surplus de cofeina nu le-ar face bine”.

    Asta se intampla in cadrul uneo campanii de donare organizata in cadrul unei sali de sedinta dintr-o multinationala.

    00
  12. Daca esti donator pentru prima data atunci iti fac aia o droaie de teste, cand te duci a 2 a oara procesul este mai simplificat.
    Pe marginea acestui subiect… un individ nu ar trebui sa fie lasat sa doneze sange de mai mult de 2-3 ori pe an, dar practic este imposibil de verificat pe loc, daca de exemplu donez sange la Oradea azi si peste 1 saptamana ma duc la Cluuuuj sa donez sange. Sistem informatic centralizat parca ii zice la solutie….

    00
  13. La mine a fost cu totul alta poveste…
    La serviciu am fost anuntati printr-un mail ca un coleg ar avea nevoie de sange pentru mama lui.
    Am fost intrebat de bolile de mai sus ( + verificata tensiunea + stabilirea grupei sanguine – pana atunci nu stiam nici ce grupa sanguina am, asa am aflat ca am 0 negativ ), dar pe langa cele de mai sus am fost intrbat si de alergii. I-am raspuns ca sunt alergic la ambrozie, dar nu eram in perioada in care alergia era activa. Si mi s-a dat voie sa donez. Dupa ce am terminat de donat, mi-au spuns cat de importanta este grupa mea de sange si ca este foarte posibil sa fiu contactat pentru a dona din nou.

    Dupa aprox 2 luni am fost sunat pentru a dona din nou. Am ajuns, le-am spus din nou ca sunt alergic la ambrozie ( de data asta eram in perioada activa – dureaza aprox 2 luni pe an ) si mi-au zis ca nu pot dona.

    La jumatate de an dupa toata povestea din nou un coleg a avut nevoie de sange pentru o ruda apropiata. Am mers din nou sa donez. Le-am spus din nou ca sunt alergic la ambrozie ( nu in perioada activa ), iar de data asta nu mi s-a dat voie sa donez deoarece s-a schimbat medicul sef.

    Inteleg foarte bine ca cei care sunt alergici nu pot dona. Ar fi foarte nasol sa se transimata o alergie la antibiotice de exemplu, dar o alergie la ambrozie ( care multi o au si nu-si dau seama – ei doar cred ca racesc in luna august ) mi se pare ceva minor.
    Sunt curios cum se intampla in Ungaria, unde peste 50% din popendulatie au alergie ( sau cel putin o sensibilate crescuta ) la ambrozie.

    00
  14. In romania nu se doneaza sange si e un lucru foarte rau. Nu e greu sa donezi 400 ml la 2-3 luni. Chiar iti face bine la organism.

    00
  15. si astmul este eliminatoriu (nu prea conteaza care mai e statusul). Lista completa de criterii http://pentruviata.com/resurse/O.M.S.P.%201193.2007%20-%20extras%20afectiuni.pdf

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube