Bricolaj: update #13

Am făcut niște chestii din fier și mi-au rămas bucăți de toate dimensiunile și toate grosimile. La cât costă fierul nu mă îndur să le arunc, dar parcă nici nu le-aș ține cu anii pe undeva, că poate îmi mai trebuie.


Nu mă plâng că am mai mult de muncă în grădină. Nu mă plâng, deși e mai mult. Că e relativ simplu, trag mai mult anul ăsta, să pun totul în ordine, și apoi o să fie lejer.

Trebuie să închiriez o motosapă mai îngustă decât media, ceva sub 50cm, să dau o tură prin grădină, după care o placă compactoare, să avem totuși un nivel civilizat al grădinii, că acum am prea multe goluri. Dar asta probabil în toamnă.


Cu pomii am rezolvat momentan, am rărit din crengi, ca să poată crește coroana, am tăiat crengi care creșteau unele în altele sau care se împingeau în gard sau magazie, am scos niște sârme și cuie bătute în ei. Așteptăm să vedem ce pomi avem, ce rodește și apoi ne decidem ce păstrăm sau ce scoatem.


Lămâiul din casă s-a uscat în două săptămâni.

Magnolierul cumpărat în toamnă nu a făcut nimic. Prin oraș e plin. Bâzâi.


Discutam cu cineva pe tema vopselurilor tip “direct pe rugină” sau “direct pe acoperiș”. Eu am o experiență bună cu ele. Gen, dat în 2015 pe o tablă pe care ploua și de atunci nu am observat probleme. Vopseaua a acoperit rugina complet și nu a fost mâncată de aceasta.

oskar-direct-pe-rugina

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Bucatile de fier sunt super utile la exersat sudura.

    00
  2. Magnolia nu înflorește în primul an după plantare, mai ai răbdare ;-)

    00
  3. Din bucățile de fier poți să faci nişte protecții gen Mad Max pentru Toyota. Bull-bar, țepi, grilaje pentru parbriz, lunetă şi geamuri. Şi nişte topoare. Toate date cu ,,direct pe rugină, nuanță roz Ich,,.Merg la fix cu pregătirile pentru apocalipsă. Nu eşti tu tata la feşăn, topoare şi maşini? Eşti.

    00
  4. ps: dacă aveți papuci din ăștia de scarificare și vi se rupe chinga, se găsește peste tot chingă la metru și cataramele alea de plastic.

    • Aia sint papuci pentru aerat solul, scarificarea se face cu scarificator

      00
    • @vectrapxi Scarificarea se poate face și cu o greblă specială (sau una normală dar cu țepi mai ascuțiți). Pentru un teren mai mic poate că nu e ideal să mai ai și scarificator. Dar da, ai dreptate, tălpicile alea sunt pentru aerat.

      00
  5. Eu acum o săptămână către soție: „Ne luăm concediu o săptămână și mergem la tine la țară să ne relaxăm? ”

    Eu azi: „Am curățat pomi de am consumat 5 rezervoare de Stihl, am mutat 1 tonă lespezi de piatră în curte, am făcut 4 cazane țuică de 40 grade, a câte 35 litri țuică cazanul, am săpat în curte, am plantat 2 pini”
    Mâine e sărbătoare, să merg la Vulcanii Noroioși sau la Focul viu, că e la 2 km de mine?

    00
  6. De când ne-am mutat la casă la țară, am făcut proiecte câte nu credeam că voi face vreodată.

    1. Pe lateralele casei fostul proprietar turnase ciment. Câte 2-3 rânduri de ciment unul peste altul, cu plasa pe fiecare rând în parte. 3 săptămâni am spart la cimentul ăla. Problema era că rămăseseră câteva zeci de tone de ciment de scăpat de el și nici nu-l lua nimeni, nici nu aveam unde să-l arunc legal, ieftin. Într-un final am pus foarte multe tine de pământ în loc (desigur, am făcut și mici alei de picior), iar acum cresc trandafiri și pomi.

    2. M-am apucat să fac o alee printre pomi (plantați anul trecut și acum 2 ani). Momentan aleea are vreo 25-30 de metri (90 de cm lăține și 2 metri adâncime). Unde credeți că am băgat tot cimentul? Da, acolo. Iar deasupra am pus nisip. Mi-a luat vreo 7 luni să sap șanțul și să-l transform în alee și să scap și de ciment. La final am făcut frumos o gura de colectare a apei formată din vreo 10 roți de mașină. Când plouă, șanțul preia o mare parte din apa din grădină și o adună acolo. Până atunci apa stătea baltă peste tot.
    Colac peste pupăză, am scos tone de pământ cu care am înălțat pe lângă alee.

    3. Mi-am plantat vreo 15-20 de pomi în primul an (2020). Fiind 2021 an ploios, iar grădina joasă, au murit 85%. Ridică gradina, drenează apa, zeci de tone de pământ, replantat pomi, acum văd că 90% s-au prins.

    4. Anul trecut am construit o alee de 50 de metri de ciment până în fundul grădinii, mi-a luat 2 săptămâni. 50 de saci de ciment, 4 mașini de nisip pietriș (de alea mici). Am plantat vreo 70 de trandafiri, afini, mure, zmeură, flori, lalele etc pe ambele părți ale aleii.

    5. Soția a vrut și grădina. Sapă o zonă foarte mare din curte, apoi adu mașini cu bălegar (a trebuit să le car tocmai în fudul curții – acolo am aplasat grădina), cară alte multe mașini cu pământ. Dar cine a mâncat roșii, castraveți, ridichi etc?

    În pandemie, până să ne luam casa, stătatea pe Neflix în timpul liber. Acum am ce face. Azi spre exemplu am curățat căpșunile de iarbă.

    Ah, să nu uit. Am plantat vreo 15 tui. Două s-au prins. Nu știu de ce. Și mari (2 metri) și mici.

    00
    • Just my 2 cents: chiparosii sunt mai puțin pretențioși decât tuia.

      Am luat acum 3 ani din bricostore 12 puieti la 20 de lei/buc, acum au 2 metri.

      00
    • Arunca tuile alea, otravesc totul in jur. Mai bine pune niste tufe de agrișe.

      00
    • Oooo! In fine am găsit un blog de grădinărit.

      Am o întrebare în legătură cu un arțar japonez pitic….. Il am de 6 ani într-un cazan vechi din zinc. Până anul trecut a fost totul ok și mă bucuram în fiecare zi să-l văd. În ultimul an a făcut frunze mari, ca de un pom normal și a făcut și fructele alea „elicopter” și unele din rămulețe (puține) sau uscat.

      Ce ar trebui sa fac ca să-și revină? Mulțumesc…

      00
    • Jur ca nu mai pot cu tuia, e peste tot… Tuia, muscatepe balcon si orhidee cu tija lunga in ferestre – la asta se rezuma cultura botanica majoritara!

      00
  7. Aia sint papuci pentru aerat solul, scarificarea se face cu scarificator

    00
  8. Daca cineva se pricepe la pomi, am 3 încercări nereușite de a avea un gutui în curte. Am încercat și puieti și unul bătrân transportat. Am respectat toate indicațiile legate de mocirlirea solului, fasonarea rădăcinilor, degeaba.

    Nu e o problema de sol fiindca toți ceilalti pomi fructiferi (piersic, prun, cais, mar, par, cires, visin) au avut chiar fructe din anul 2.

    Exasperat, în februarie am pus in acelasi loc un alt vișin. Deja are muguri.

    00
    • Gutuiul și părul sunt adesea atacați de focul bacterian și se usucă dacă nu sunt tratați. Trebuie stropiți cu Aliette când sunt în floare pentru că boala intră prin pistil. Soiul Beretzki mi s-a părut mai sensibil decât altele, dar e posibil să fie doar o impresie. Spor!

      00
    • @Rumbu: la mine s-a prins gutuiul super, are vreo 5 ani de când l-am plantat, deja producția e de vreo 20-25 gutui mari. Are aproape 2 metri înălțime și creste foarte frumos.
      Ce îți recomand, caută să cumperi unul din zonă. Adică sa fie obișnuit cu pământul și clima din zona ta.

      00
    • Rumbu, incearca un biostimulator de inradacinare, inclusiv atonik.
      Pui cativa ml intr-un fas – fas si dai pe radacini sau pui in apa dintr-o galeata, lasi pomul putin in galeata, iar apa din galeata o torni in groapa inainte sa pui pomul si amesteci cu pamantul (faci o mocirla).
      Daca ai avut probleme cu bolile, incearca un fungicid dithane, unul cupric ca champ 77 sau direct vestita zeama bordeleza, care face minuni.

      Din experienta proprie, iti pot spune ca mai important e sa fasonezi crengile decat radacinile.

      00
  9. La „direct pe rugina” am avut si eu rezultate ft bune. Mai bune dupa 2 straturi, moderat bune dupa 1 strat, in sensul ca la 2 straturi e perfect, la 1 strat inca mai sunt mici zone unde se vede ft usor rugina dupa vreo 3-4 ani de la aplicare.

    00
  10. Și eu am folosit Oskar direct pe rugină, cutie pătrată. Sunt mulțumit de ea.

    De aruncat nu mai arunc aproape nimic. Caut sa salvez și să refolosesc cât mai mult. Chit ca muncesc mai mult. Dar, am grija și de aspect.

    00
  11. „motosapă mai îngustă decât media, ceva sub 50cm”
    Gasesti inclusiv pe emag, dar sunt electrice astea inguste.Pe benzina nu am gasit foarte inguste (mie imi trebuie pentru a sapa printre randurile de vie) , am luat una de la Lidl cand au avut produse de gradina, a fost pana in 400 de lei si isi face treaba excelent.

    00
  12. Bucățile de fier le poți dona. Astfel mai are și colegul material pentru articolele din seria „nu va mai donați gunoaiele”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube