Bricolaj: soluție pod neaerisit?

A venit căldura și a devenit deranjantă problema.

Am un pod la care am acces doar de la etajul casei. Pe căpriori e pusă scândură, peste scândură o folie și peste folia aia țiglă. Acum, vara, la etaj sunt cu 4-6 grade mai mult decât la parter, ceea ce e un pic neplăcut.

Proprietarul anterior nu a făcut nici o aerisire a podului. Aș sparge în perete și aș pune o aerisire din asta. Acoperișul e simplu, dar nu aș umbla la el, mai degrabă aș da gaură în perete (e BCA tencuit).

Aerisesc, țin geamurile deschise, dar nu face față. Nu vreau să dorm noaptea cu geamurile deschise pentru că la două străzi distanță e bulevard și mai trece câte un adorabil de motociclist care, chiar dacă nu și-o turează gratuit și inutil, diferența de nivel al zgomotului e destul de mare încât să mă trezească.

Ar avea vreun succes soluția?

bricolaj-168

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

  1. Ideal af fi să pui două, diametral opuse, ca să se creeze un curent de aer.
    Sau, în funcție de configurația acoperișului și a modelului de țiglă, se pot găsi și monta aerisiri chiar în învelitoare.

    10
  2. Daca e acoperisul incins nu prea vad cum ar ajuta aerisirea respectiva.

    01
    • Plafonul nu e încălzit de acoperiș, ci de aerul din pod. Dacă ăla e răcit, nici plafonul nu se mai încălzește.
      Dhăăăăă

      30
    • Pe cuvantul tau ca un acoperis incins de prajesti oua pe el nu incalzeste aerul din pod?
      Mai mult sau mai putin in functie de calitatea izolatiei.

      10
    • Bogdan, sa presupunem ca pui o oala cu apa la fiert. Daca la fiecare 5 minute schimbi apa, mai fierbe?

      10
    • Nu, dar o mica gura de aerisire nu iti va schimba aerul dintr-un pod intreg incalzit in permanenta de soare. Solutia este o izolatie ca lumea.

      02
    • Pt ITisti: e ca la PC cand fierbe AMDul si stai cu unitatea fara carcasa

      30
  3. Daca poti face 2 gauri in pozitii diametral opuse poate ca are sens. O singura gaura sigur nu, nu se formeaza curenti de aer care sa-ti ventileze podul.
    In functie de ce tigla ai, poti verifica daca nu te ajuta ceva din genul asta:
    https://www.google.com/search?q=tigla+ventilata&rlz=1C1GCEA_enRO990RO990&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiGhKrG5734AhULgv0HHbkJB6QQ_AUoAXoECAEQAw&biw=2001&bih=1013&dpr=0.9

    00
    • inițial la aia m-am gândit, dar nu există pe modelul pe care il am eu (are minim 60 ani țigla)

    • Dacă te chinui un pic reușești să dai gaură în ea sau să găsești pe cineva care să îți dea gaură.

      Orice ar fi, să ai grijă la păsări, sunt încăpățâmate și își fac loc dacă le dai ocazia.

      00
  4. Eu am doua ventilatii de 100 mm diametru in podul inchis si cu toatea astea nu ajuta foarte mult. La momentul asta tin „crapata” usa podului si un geam la parter pt a crea un flux continuu de aer , rezolva partial problema. Pasul urmator este sa tai un geam in pod cu suprafata ceva mai mare sau sa montez un ventilator sa fortez schimbul de aer.

    00
  5. Voi aveti viespi la Bv? Ca daca da, acea aerisire e o casa perfecta pt ei.
    Solutia o sa o dau tot eu: faci o gara/geam patrat si pui o plasa metalica.
    Cadrul de care fixezi acea plasa sa fie detasabil ca din cand in cand sa o poti da jos si sa o speli cu jet de apa.
    Pe acel cadru faci un sistem de prindere pe care il vei folosi iarna cand pui polistiren sau ceva acolo sa nu iasa caldura.

    01
  6. Izoleaza acoperisul. Pune intre capriori vata bazaltica.
    Eu am un acoperis neaerisit si vara la 40 de grade in pod e ca si jos in casa.
    Ce contine de jos in sus :
    – osb 8mm
    – folie isoflect silver
    – vata bazaltica 10cm intre capriori
    – scandura astereala
    – folie anticondens
    – tabla

    20
    • Poate ne spui si noua cum poate sa bage placi de OSB prin trapa de la pod. Ar fi minunat daca i-ar intra macar niste role de vata pe acolo.

      10
    • @Trl, face sul plăcile de OSB.

      30
    • Sunt placi de OSB la jumătate, la fel ca alea de gips carton.

      10
    • Nu trebuie sa puna placi de OSB, baga lambriu.

      Eu am izolat pe interior un pod existent, cu tabla direct pe capriori. Am pus folie anticondes, vata minerala, folie bariera de vapori cu aluminiu, lambriu.

      00
  7. Bad joke here : cel mai bine încerci să contactezi un consultant rus, am auzit că sunt experți în crearea de aerisiri la imobile ..

    00
  8. NOU
    #28

    Americanii procedeaza in felul urmator: aerul rece este lasat sa intre prin soffit (sageac presupun ca se cheama la noi), iar aerul cald este eliminat prin ridge (coama), doar ca depinde si de forma acoperisului – mai exact, sa nu fie in 4 ape.
    Urmaresc de mult timp canalul „Perkins Builder Brothers” pe youtube, iar ei explica destul de bine fiecare pas al constructiei.

    20
    • Nu doar americanii, doar ca romanii sunt mai speciali si inchid orice orificiu ca intra frigul, mai ales pe la coame.

      Daca e viscol, iti umple podul de zapada, pt ca casele vechi nu aveau astereala, doar un grilaj de suport tigla, mai ales prin Transilvania => se dau cu ciment coamele.

      00
  9. Cateva solutii:
    – Grila la streasina, care sa permita mai mult aer intre tigla si folie.
    – In functie de cum este pusa folia, daca nu se suprapun foarte mult, se poate pune un despartitor intre folii. Nu stiu insa pe unde se gasesc in tara. Link: https://amzn.eu/d/fjqxKgT
    – Cum s-a propus si mai sus, cateva tigle de aerisire. Exista si modele universale, vizual nu s-ar potrivi cu tigla, dar ai nevoie de doar cateva.

    Ce izolatie ai intre pod si etaj? Probabil ca ar trebui imbunatatita, dar pana nu rezolvi ventilatia risti probleme de condens.

    00
  10. Izolatie cu spuma poliuretanica in doua straturi. Random video https://youtu.be/afxewyZ5ipw

    Pe deasupra, intr-adevar cum mai spunea cineva, doua geamuri diametral opuse sau doua aerisiri vor ajuta la ventilatie.

    11
  11. https://www.climasoft.ro/sistem-de-ventilatie-cu-panou-solar-vents-pss-102

    Doua din astea, unul montat sa bage aer, celalalt sa-l evacueze.

    00
    • NOU
      #33

      Aceeasi idee, dar nu cu panou solar, e o mizerie…doua ventilatoare de aerisire pentru baie – unu baga altu scoate… sau ceva mai profi, dar pe curent

      30
  12. Daca spatiu iti permite as merge cu 2 ferestre dametral opuse de 60×60 sau ceva similar: https://www.emag.ro/fereastra-termopan-pvc-6-camere-alb-600×600-mm-dreapta-bthf-3/pd/D8SRWNBBM/?cmpid=79170&gclid=CjwKCAjwtcCVBhA0EiwAT1fY74wcnK7utrpCYLSrwmpI4FZ2GtZQ16-e4baD4gHawnpEvL5SANcCFhoC5_kQAvD_BwE , sunt si la dedeman(200-300 de lei cu tot cu sita). Va trebui sa le pui si o sita. Iarna o sa poti usca carne, o sa ai lumina si o sa poti folosi spatiu pt depozitare.

    10
  13. 2 aerisiri. Una din ele ar putea fi cu ventilator controlat de tine sau de un senzor de temperatura. La diametru de 200mm nu cred ca ajuta prea mult ventilarea naturala.

    10
  14. Câteva întrebări suplimentare:

    1. Sub scândură există ceva izolație?
    1.1. Dacă nu există? Iarna la etaj e cu 2-5 grade mai rece la etaj?

    Dacă răspunsul la astea 2 este da, ai putea rezolva punând un strat de vată de sticlă sau spumă (dar cu spumă e mai greu de lucrat acolo dacă e cazul).

    2. Între etaj și pod este o placă de beton sau alt tip de material? Dacă există placă de beton și podul este suficient de mare să circuli prin el, aș mai adăuga încă un nivel de izolare suplimentară: parchet + izolație de parchet.

    00
  15. Depinde cat de etans este podul (daca exista aerisiri ‘naturale’ prin rosturi intre diverse elemente), poate sa ajunga o singura gura de aerisire. Nu m-as apuca din prima sa dau 2 gauri decat daca n-am ce face si imi place munca in zadar. Grila aia propusa este ciudatica , din cauza lamelelor FIXE probabil fluxul de aer este la jumatate (sa calculeze inginerii de pe-aici). Si tot pot sa intre vietati (inclusiviespi cum spunea cineva mai sus) in pod. Ca marime, pare suficienta pentru o camera, nu un pod intreg. Pentru ventilatie activa trebuie un traseu electric, complicat daca nu ai in zona vreun tub scos in pod.

    Cineva scria de tigle cu (de) aerisire, cam inutile daca ai astereala – nu ai scris exact asta , dar ‘pe capriori e pusa scandura’ cred ca la ea se refera. In plus, aerisirea sub invelitoare creeaza un flux de la streasina la coama (cum scria altcineva mai sus), cateva tigle de aerisire nu schimba mult situatia, iar in functie de panta acoperisului si de unde bate ploaia pot chiar sa dauneze (intra apa prin gaura respectiva). Era util sa descrii mai bine structura acoperisului.

    Un pas evident si important ar fi de adaugat izolatie intre capriori, gen vata, 10-15 cm (mai mult nu cred ca se poate, probabil nu sunt f inalti capriorii). Transferul de caldura merge in ambele sensuri, deci iarna este invers si probabil sunt pierderi serioase de caldura acolo.

    00
    • PS oricat de bine izolat ar fi podul, este normal ca la etaj sa fie mai cald decat la parter, daca nu ai climatizare pe camerele de la etaj (sau parter incalzit extra). De ce ? 1) Parterul este in contact cu pamantul, care vara este mai rece si daca nu exista vata intre capriori putem sa pariem ca nu exista nici izolatie serioasa sub placa parter. 2) aerul cald ‘urca’ , pana si intr-o camera ai gradient de temperatura de la podea la tavan. 3) etajul este mai expus razelor solare (mai ales in lipsa vegetatiei din jurul casei)

      Un pas suplimentar – daca este posibil, monteaza jaluzele exterioare mai solide (aluminiu ?) cel putin la etaj, posibil ca nici foile de geam sa nu fie chiar de calitate

      10
  16. In partea de la strada ai putea pune un gemulet termopan cu plasa de insecte care se deschide doar in plan vertical iar in partea din spate grila de ventilatie. Gemuletul ar putea fi o suita de gemulete pentru estetica.

    00
  17. Doar pe mine ma zgarie un pic formularea asta?
    „mai trece câte un adorabil de motociclist care, […], diferența de nivel al zgomotului e destul de mare”

    02
  18. Varianta care mi-a fost recomandata e ventilatie de camp(2 buc) si o izolatie mai buna a acoperisului. Acum am vata doar pe planseu pusa cumva de mantuiala, ma mai gandesc sa pun vata si sub capriori.
    Am mai primit ca recomandare si ceva folii termoizolante dar parerile erau impartite.
    https://mathaus.ro/p/folie-termoizolanta-isoflect-silver-3-straturi-12-x-34-m-408-mp/000000000010917263
    Pe de alta parte vecinii care si-au mai pus cateva straturi de vata nu au imbunatatiri semnificative pe partea de temperatura vara, doar iarna ar fi ceva mai bine.

    00
    • Si ca o completare. Am optat ca prim pas sa imi pun aer conditionat pentru ca oricum pe caldura nu puteam lucra sub acoperis, iar beneficiile pareau mai degraba marginale (probabil reduceam temperatura de la 27-28 grade la 25-26 grade) si tot la AC ajungeam.

      00
  19. Podul trebuie aerisit continuu, grila aia de ventilatie e pentru hota, nu va face fata volumului de aer ce trebuie sa se ventileze. Mai bine pui un geam… in bca-ul ala.

    01
  20. Daca acoperisul e de tigla, exista tigla speciala pentru aerisire, care se pune dupa o regula pe fiecare panta a acoperisului, cateva bucati pe fiecare. Asta nu asigura venitare foarte mare, ci una minimala. Pentru problema ta cred ca ar merge o izolatie mai buna fie a planseului, fie a acoperisului, sub invelitoare.

    00
  21. Ventilatie in cazul tau nu ajuta decat sa puna aerul in miscare, sa scoata vaporii de apa. Ai nevoie de termoizolatie.

    00
  22. Mai urmează o recomandare de dat jos tot acoperișul, refăcut cu țigle de la Elon Musk și montat un sistem de climatizare industrial. Plus material fonoabsorbant, să nu se audă motocicleta de pe stradă, dar să aibă un zgomot melodios băshina de la miezul nopții. Sunet prețios, ca la orchestra filarmonică din Viena. Două geamuri e prea de săraci?
    La mine în pod cu două geamuri deschise, unde am și centrala termică și rezervorul de combustibil și acoperiș de ceramică fără nici un fel de vată, folie, plexiglas și alte bazaconii, e acceptabil de stat și scris un comentariu pe acest blog.

    10
    • știi niște firme dornice de un barter cinstit? :D

    • Tu spui acceptabil de stat ceea ce e subiectiv adica inutil in cazul de fata. Zi daca e umbrita casa de vreun copac, cate grade sunt afara, cate ai in pod si cate la parter ca daca afara-s 20, ai 22 la parter si 25 in pod n-ai facut nimic.

      00
    • @nxs, nu am nici umbră de la copaci, afară sunt 26 de celșiuși, în casă 22 și în pod 23. Casa e construită din piatră, dacă îmi dai un like, îți spun și ce grosime au pereții. Pentru 10 like-uri îți arăt și casa.

      01
    • @Paco mai ramane sa spui ca de fapt casa e sapata in piatra si noaptea temperatura coboara la 10 grade :D

      00
    • @nxs, decizi tu cum și ce.
      https://i.imgur.com/oxvf29L.jpg

      00
  23. Primul pas e sa vezi de unde vine caldura. Izolezi sa nu mai vina, al doilea e sa o scoti pe pe aia care totusi intra si pentru asta trebuie sa ai gauri pentru un debit suficient si amplasate OK. De exemplu intr-un solar de legume vara chiar daca ai lateralele ridicate la maxim si usile deschise tot o sa fie semnificativ mai cald decat langa el. Trebuie sa scoti aerul prin in partea de sus, o gaura sus si una jos. Daca nu poti sa le faci mari atunci puse ventilatoare la ele. Sau fa o vizita la o firma care se ocupa cu asta, cred ca ti s-a mai recomandat pe aici. Aia vin cu o camera cu termoviziune, vad pe unde ai probleme, vad fluxurile de aer etc. Poti face si tu asa, dar probabil e mai ieftin sa chemi pe altii.

    00
  24. Eu am trei geamuri mari – de bloc comunist – la mansarda si chiar daca le tin crapate pe toate trei tot nu ajuta prea mult. Nu stiu ce ar putea face o gaura de ventilatie in afara de praf.

    10
  25. Cu ventilatia naturala nu faci mare lucru daca nu creezi un efect de horn. Teoria e ca ai avea nevoie de „admisia” aerului (mai) rece intr-o zona joasa (beci) si „evacuarea” lui undeva sus (pod).

    Daca nu se poate, fa-ti o izolatie sanatoasa si ia-ti AC-uri.

    00
  26. Buna,

    Am avut si noi aceasta problema anul trecut, intr-un pod neizolat. Am izolat cu role de vata de sticla de 10 cm cu aluminiu pe partea exterioara, si inca o folie de aluminiu spre interior, folie de izolatie termica. Anul acesta inclusiv la parter este cu 3 grade mai racoare in aceasta perioada (23 grade maxim, cand afara sunt 30), iar in pod este mult mai bine. Avem si o ferestra mica de termopan,care sta mereu rabatata.

    00
  27. NOU
    #56

    Ac in pod.

    Aerisirile pe care vrei sa le faci ajuta la improspatarea aerului in pod, nu la temperatura (nu prea mult oricum). Pune o statie meteo cu 2 senzori si urmareste variatiile temperaturii zi noapte pod/afara.

    Ce te-ar ajuta ar fi o teava trasa din beci daca ai, pana la podeaua podului sa vina aer rece, si aerul cald evacuat pe la streasina.

    00
  28. Daca ti-e cald, dormi in pivnita.

    Eu lucrez acolo pana m-apuca stranutul si-mi curge nasul. AC natural la 22 de grade.

    Cam intuneric insa.

    00
  29. Acoperisul tau e in 2 ape sau in 4?

    00
  30. Ai nevoie de 2 ventilari si aici ma refer la vantilarea aerului dintre tigla si astereala – ventilatie care de obicei se face natural prin diferenta de presiune dintre golul de la jgheab si golurile dintre coama si primul rand de tigla de sus in jos.”Stiu ca se obisnuieste ca coama de ceramica sa se lipeasca cu material”
    A doua ventilatie este cea din pod – accesul aerului ar trebui facut de preferat pe o fatada Nord si cat mai jos de pardoseala dar nu la nivel cu ea, ci pe la 10-15 cm mai sus, iar iesirea aerului sa se faca la partea superioara a spatiului eventual pe un tub pentru a avea un tiraj natural din diferenta de presiune.
    Spor.

    00
  31. geamuri de 56×56 la capete care se pot rabata, sau deschide pe orizontala.
    o sabie de genu te ajuta la decupajul in BCA https://www.emag.ro/panza-fierastrau-sabie-pentru-taiat-bca-si-caramida-455mm-silver-2128/pd/D70W8JMBM
    + izolatie sub astereala. in pod e mai cald… dar volumul de aer ce poate circula pe geam e mai mare.
    de asemeni daca e nasoala treaba le poti inchide. pe aerisitoare de genul celor mentionate s-ar putea sa iti suiere daca e vantul puternic.

    00
  32. Aerare. Aerisirea e doar gaura.
    Pune doua ca sa circule aerul, u a spre nord spre umbra.Difeentele de temperagura vor face sa circule aerul. Neaparat sa fie blocabile si izolate iarna.

    00
  33. Soluția este “mișcarea” permanenta a aerului cald printr-un sistem automatizat de genul acestora:

    https://ventilatie-recuperare.ro/categorie-produs/recuperatoare-de-caldura/

    Ventilator Elicent Rec Dyo 100 Plus RC, cu recuperare de caldura, senzor de umiditate, telecomanda, Sleepm mode, Silentios, A+, 100 mm

    Aceasta abordare te ajuta și in sezonul rece

    00
  34. Nu zic sa faci ca mine, dar poate iti vin alte idei:

    https://photos.app.goo.gl/FPYKLid3d2z8hmsTA

    Eu am facut asa ca nu am curent electric, doar din ciocan si fierastrau.

    Vata, unde dorm, are 5 cm, sa se racoresca repede vara si sa fie izolatia proasta iarna, ca acolo urca caldura de la soba. In restul casutei vata are 10 cm. Folia de aluminiu e esentiala, e asa subtire ca vezi prin ea, dar reflecta 90% din caldura inapoi.
    Lambriu OK doar la Hornbach, la restul sunt rebuturi strambe si crapate.

    Vara la pranz, am jos 24 grade sus 28 grade. Iarna am….depinde cate lemne bag in soba :)

    10
  35. Doua gauri diametral opuse cu ventilatoare (unul sa bage altul sa scoata), ala de evacuare pus pe peretele mai cald (sud, soare, etc). Insa depinde mult de volumul podului, distanta dintre ele, si daca chiar ai de unde trage aer usor mai rece decat ce ai in pod. In conditii optime porbabil ca poti scade 1-2 grade in pod.

    00
  36. Poate aflam si noi varianta finala ? Sau apelezi la un profesionist , cati or mai fi ramas pe meleagurile astea? As spune sa faci si un calcul termic pentru incaperi, ca sa nu ai surprize cand vine iarna (presupun ca este o casa nou achizitionata, nu ai precizat ca ar fi fost planificata de tine). Dar nu spun, faci cum crezi.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube