Bricolaj: nu sunt cam overkill tablourile astea?

Mă uitam la băieții ăștia ce panouri fac și mi se pare că de la o vreme totul a devenit overkill. Zeci de siguranțe pentru o casă cu 2 etaje? Come on…

Da, ok, siguranță pentru garaj, că poate pui acolo un încărcător, una în bucătărie, pentru plită electrică, una pentru magazie, că poate sudezi, una pentru baie, că e mașina de spălat și tot așa. Siguranțe separate pentru lumini și prize.

Dar de la ce punct încolo e prea mult?

panou-electric-overkill

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

114 comentarii

  1. Nu PuI PrEt Pe SiGuRaNtA!
    Ciudat ca replica asta o auzi doar de la oameni pentru care banii nu prea conteaza…

    Comentariu apreciat.11214
  2. Este prea mult atunci când faci ITP și CASCO la panoul electric.

    Comentariu apreciat.547
    • Ai sa razi, dar in vest se face ITP pentru panoul electric. ;-)

      Comentariu apreciat.966
    • NOU
      #4

      Asa e
      unii vecini de ai mei au dat 8.000 sa o repare
      eu am dat 200 si restul mi le am facut singur ca altfel era 600-1000

      Indecis. Tu ce zici?1420
    • Am 6 sarme pentru becuri trase in tavan la o camera de vreo 25mp, un apartament. Groase cat degetul si cred ca fiecare cu siguranta lui (sunt vreo 4 cel putin).
      Foarte necesar, aha, au cate un mare consumator bec led de 5w. Dar cineva trebuie sa ia bani cumva. Cu un cablu din acela de bec pot incarca si tesla la cat e de gros..

      46
  3. o fi casa vreunuia dintre ei si au zis sa faca de prezentare

    1214
  4. Ideal ar fi să existe o siguranță pentru fiecare priză. Bine, asta nu se face din pricina costurilor dar o siguranță per cameră e ok deasemenea.

    Comentariu apreciat.5921
    • In camera am o lustra cu 5 becuri led, fiecare bec led e conectat la o siguranta curba C!

      Indecis. Tu ce zici?1735
    • B se folosesc la casnic. Fiind cerere mica sunt mai scumpe în Ro.
      C se folosesc la consumatori de putere mai mare, de regula non casnic spre industrial. Conductori „în aer”, pozați în canale de cablu deci rezista la alte temp.

      Diferenta între ele e mare sau enorma, in timpul de declanșare. B declanșează mai repede, exact ce e nevoie sa protejeze cablurile și casa de incendiu. C declanșează muuul mai lent, deci la casnic pot începe sa se topească conducătorii în perete și eventual incendiu.

      Cu cât un tablou e mai mare, cu atât ai o protecție mai bună. Eu am siguranță automata dedicata pt centrala termica & detector de gaz. 2A. A fost destul de scumpa comparativ cu una de 16A.

      179
    • Nu ati inteles gluma. Stanciu a zis ca „Ideal ar fi să existe o siguranță pentru fiecare priză”. O singuranta pe prizele de la o camera e ok, sa pui pe fiecare priza…
      Doar daca ai 1 priza pe camera, dar eu am 6 prize in fiecare camera (casa cu 4 camere + living+hol pe ambele etaje etc) si chiar ma gandeam cum ar fi aratat cu cate o siguranta pe priza.
      La consumatori mici cum sunt becurile e suficient o siguranta pe etaj, la prize 1 siguranta pe camera, la baie separat, frigider separat (pleci in concediu si vrei sa lasi doar frigiderul deschis), plita separat, pompa apa separat, masina de spalat separat, exterior separat, blat bucatarie separat.

      75
  5. Ma intrebam si eu acelasi lucru chiar de curand. In Olanda in cladire noua am sigurante separate pentru: masina de spalat, uscator, masina de spalat vase, cuptor, plita, fiecare dormitor, hol, si inca vreo cateva

    Comentariu apreciat.577
    • In general pentru marii consumatori se pun sigurante individuale. Pentru nesemnificativi se pot pune pina la max 8 prize pe o siguranta.

      40
  6. Cam asa am si io, dar impartite in patru tablouri (zona de zi, camera tehnica, zona de noapte, pod-exterior), dar cablurile de culori diferite. Si impamantare de 20 de metri cu 6 stalpi.

    168
  7. Costul marginal e mic. Oricum ai toate traseele mapate la un loc (nu se mai fac instalatii cu duze in pereti aproape de tavan), daca mai adaugi o siguranta in plus iti permite sa identifici exact cauza problemei in caz de accident.

    Comentariu apreciat.623
  8. Salut, la o casa cu etaj,3 bai, curte, garaj si alte dependinte electrificate tabloul general are 15 sigurante, etajul are un tablou cu 7, iar restul curtii cu garaj cu tot alt tablou cu 4 sigurante. Ideea de „cascada” la tablouri e ca se izoleaza eventualele evenimente in zona produsa, fara sa afecteze intreaga proprietate. justificarea cantitati de sigurante/tablouri a venit asa: fiecare baie cu diferentiala ei( apa, consumatori mari si care pot fi problematici) zone de iluminat( cate 2/3 camere) zone de prize( cate 2/3 camere) sigurante pentru echipamentele speciale( centrala, pompele de incalzire, exterioare) fiecare tablou secundar are cate o siguranta in tabloul principal iar in tablourile secundare o impartire similara ca in cel principal. Nus ce sa zic o fi mult o fi putin…momentan a izolat o masina de spalat care a dat un rateu iar cand sudez nu am avut niciodata probleme.

    Comentariu apreciat.345
    • Pe trifazic este chiar indicat sa pui pe faze diferite iluminatul așa ca oricum ai mai multe siguranțe. Pe monofazic clar ca nu este posibil. Și dacă ai diferențială în zonele cu probleme (baie în special) atunci nu prea este justificata diferențială generală
      pe etaj.

      24
  9. Poate ca e overkill, dar nu este cine stie ce cheltuiala extraordinara daca ne raportam la costul total al unei case noi.
    Avantajele sunt clare cu un astfel de set-up.
    Daca cumva este legatura trifazica, este cat se poate de normal sa ai asa tablou.

    Comentariu apreciat.407
    • „dar nu este cine stie ce cheltuiala extraordinara daca ne raportam la costul total al unei case noi.”

      Corect, dar principiul asta il aplici si la incalzire, si la izolatie, si la instalatii , si la usi si ferestre, vopseaua exterioara sa fie de calitate ca doar nu vrei sa zugravesti la 3 ani , etc

      Si vezi cum s a dublat costul casei.

      Comentariu apreciat.7710
    • E evident trifazica. Si la cum arata ma duce cu gandul la ceva birouri cu instalatii separate pe fiecare etaj.

      144
    • Daca nu pui materiale de calitate, o sa fii ca ala din reclama de la Hornbach, „Du hast immer etwas zu tun. Yupeekaiaaayeee yuppikaiiiaoo”.

      136
  10. Nu cred. Daca in viitor o sa ne oblige la panouri, pompe, statie de incarcare, poate vrei sa-ti pui un contor acolo si e mai ok sa ai loc de manevra ca lumea, nu sa-ti tot rupi degetele.

    124
  11. Imi dau si eu cu parerea: sa zicem ca ai o casa cu 5 camere + camera tehnica in care ai tot ce tine de apa (centrala, eventuala dedurizare), masina de spalat, uscator.
    Pentru camere (living, dormitor, 2 camere de copil si un birou) – 5 sigurante de prize dintr-un foc (unii oameni fac asta- o siguranta de prize per camera); 1 siguranta pe bucatarie pentru ca ai plita / cuptor etc; 2 sigurante pe camera tehnica (centrala separat); 1 pentru garaj, cum ai zis si tu; dacă ai și pod poate vrei priză separat acolo, cine știe…

    9 sigurante de prize dintr-un foc. Daca separi iluminatul pe interior si exterior se mai adauga 2, deci 11.

    Parere neavizata a unui om care a mai fost prin case la curte

    224
    • Plita daca e electrica o bagi pe siguranta ei, daca nu chiar trifazica.
      Cuptorul electric pe alta.
      Masina de spalat vase numarul 3.
      Ce e la blat si frigider al treilea circuit.

      263
    • Mai nu mai zice de sigurante, prize si foc in aceeasi propozitie ca dai palpitatii unora.

      123
    • Orice casa ar trebui sa fie pe trifazic din start, așa ca discuțiile încep de la cel puțin 2 siguranțe/etaj pentru iluminat, plus separat pe consumatorii mari/cu risc (diferențiale pe unii), trifazic pentru o plita electrică mai serioasă (necesita doua faze de fapt, pe a treia poți sa pui cuptorul), tot trifazic dacă vrei sauna cu încălzire electrică în casa (da știu boierie cică, ce sa vorbim ca nordicii aveau saune dinainte ca românii sa învețe să se spele). Diferențială 2P la cada cu hidromasaj .
      Și așa încet se-aduna, pentru ca diferentialele din start trebuie sa fie separate altfel nu au sens (nu știi unde ai problema). Dacă instalația electrică este făcută cu răspundere și circuite izolate, nu legate ca nu mai știi ce paianjeniș e acolo, ai nevoie de siguranțele alea.

      PS sigurantele 2P ocupa mai mult loc decât P+N. Cine știe știe, cine nu treaba lui.

      44
  12. Nu e chiar overkill. Omul explica de ce are atâtea siguranțe. În plus exista normativul I7, completat de standardele naționale/UE care trebuie respectate. Pe langa siguranțe și diferențiale, mai pui și protecții cu temporizare la supratensiune, și uite așa se umple tabloul. În cazul meu am pățit sa am tensiune de 284V la intrare în casa – dacă nu aveam protecția, rămâneam fără electrocasnice prin casa. P.S. un tablou corect echipat pentru un apartament de 2 camere costa (piesele) în jur de 1200 Lei. Zic eu ca merita.

    Indecis. Tu ce zici?284
    • „dacă nu aveam protecția, rămâneam fără electrocasnice prin casa” chestia asta poate fi si buna si rea, daca esti baiat istet si nu te zgarcesti la asigurari, chiar astepti runda noua de supratensiune cand se schimba generatia de electrocasnice, daca 1 data la 3 ani schimbi pe asigurare toate electrocasnicele eu zic ca faci o afacere buna

      215
    • Nu ai stat după ei să-ți plătească. Asta dacă plătesc…
      Eu am pus doar 8 siguranțe într-un apartament cu 3 camere. Dar am pus diferențial la întrare, ăla a fost scump. M-am curentat când eram mic și nu mai vreau….

      83
    • @raul, daca nu ai sigurantele (tabloul) conform, nu primesti nici banii de asigurare, desi ai asigurare.

      113
    • @alexnicolae – panoul tau nu trebuie sa reziste la supra sarcini imense, pentru ca distribuitorul se obliga sa-ti dea curent in anumite limite, nu trebuie sa-ti creezi tu o mica uzina pentru ca aia sunt prosti. normativul ce spune? trebuie sa am in casa sigurante de suprasarcina ca poate imi vin 500V -1000V? sau electrica spune ca imi da max 270V (cifrele sunt puse din burta, nu sunt specializat pe zona asta)

      10
  13. Un tablou din ăsta se face pentru instalație cu cablu prin perete, fără doze intermediare. Adică fiecare priză din casă are cablul ei, care duce direct la tablou. La fel pentru iluminat. Fiecare siguranță e dimensionată și aleasă conform consumatorului. Nu mai ai probleme de supraîncărcare pe circuite pentru că bagi AC-ul și mașina de spălat pe același circuit, nu mai ai siguranțe de 32A „să țină!”, în schimb ai protecții diferențiale pe toate circuitele, foarte anormal pentru RO. Chiar dacă legea zice că-s obligatorii.

    Apoi tot în poză ai și alte protecții rare pentru RO, cum ar fi separatoare cu siguranțe fuzibile, pentru protecție la arcuri de tensiune mare, și monitorizare faze (care închid alimentarea dacă una din faze pică, sau ai sub/supratensiuni, sau schimbă Dorel fazele între ele pe stâlp).

    Viața e ieftină la noi, n-are rost să o protejezi.

    Comentariu apreciat.463
    • lege cere diferential pt fiecare circuit?

      26
    • Corect ce spui. Firele se trag direct de la prize si becuri pana in tablou. Daca vrei pe o siguranta mai multe prize sau becuri se duc alimentari din priza in priza. Dozele de legatura sunt niste mizerii cauzatoare numai de probleme. Dar pentru electricieni e mult mai usor sa iti umple casa de doze si o sa iti explice cum e mai bine asa.

      39
    • @maxp sigur pentru circuitele din mediul rezidential.

      13
    • Eu m-am oprit din citit la:
      „Fiecare siguranță e dimensionată și aleasă conform consumatorului.”.
      Dimensiunea se face pentru protectia circuitului, nu a echipamentului terminal.

      1213
    • @Bogdan, cele două afirmații nu se exclud!

      83
    • @Bogdan, ghici de ce există mai multe tipuri de curbe de răspuns și tipuri + curenți de protecții diferențiale. E cablul din perete de alt fel dacă pui o siguranță de curbă B sau C? Sau te uiți și dacă drăcia de la capătul cablului are nevoie de curbă C, sau e ok cu B? (da, mai există chestii cu motoare mari, care au nevoie de C – curenți mari la pornire – pe lângă casa omului, nu doar industrial).

      32
    • Da e ieftina viata, am vazut cum curg mortii curentati in apartamentele comuniste cu doar 4 sigurante. Nu e zi fara macar unul pe bloc, aha.

      52
  14. In proiectul de instalatii ce scrie?
    In bucatarie pe langa plita, mai si un cuptor electric, daca e cu piroliza, minim 3,5KW ii trebuie circuit separat; daca e catalitic la peste 2,5KW, tot nu vrei sa ii pui si masina de spalat vase pe acelasi sarme si sa sara siguranta, ca o sa ai probleme cu „vecina de apartament”, ea pregatit, bagat la cuptor, bagat la spalat si a sarit siguranta. Asta daca e siguranta buna si nu iau foc firele. La multi a mers si asa, pana au venit pompierii.
    Toate lucrurile acestea se calculeaza, puterile de la consumatori, coeficienti de „suprapunere” si iese proiectul.
    Personal am doar 8 circuite pe un bransament monofazic intr-un apartament cu 3camere. Si am fost singurul din 60 de apartament ce a sunat la furnizor ca imi sarea protectia la supratensiune, 265V in loc de 230V. Trebuia sa astept sa se arda echipamente prin casa?

    183
  15. mi-a pus si mie electricianul (imi vine sa-l pun intre ghilimele, dar avea atestat) multe, dar problema e ca majoritatea sunt de 32

    35
    • Depinde si cate circuite si ce sarme ai pana acolo. ca de schimbat in tablou nu e greu, deranj mare. Trecut de la C32 la B16 unde nu ai consumatori mari. Dar e de tras sarme noi, atunci e cu deranj.
      Ca si in alte domenii din Romania, trebuie sa te documentezi sa verifici ca nenea ala cu atestat iti face conform normele in viguare. Ca el face de 30 de oameni n-a murit nimic sau luat foc casa.

      43
    • Sarmele conteaza si nu am sarme mai groase de 2.5. Degeaba am C32 la consumatori mari daca sarma e subtire.

      Tu banuiesc ca stii, dar pentru restul: https://youtu.be/tFw5Gs-VzMA?t=152

      43
  16. Daca nu-i la un click distanta e overkill…

    33
  17. – cate o siguranta pentru fiecare aer conditionat
    – doua sigurante pt plita cu inductie
    – una pentru cuptor
    – una pentru masina de spalat vase
    – 1-2 sigurante pentru ce mai e prin bucatarie
    – o siguranta pt masina de spalat
    – un diferential special pentru cada cu hidromasaj
    – o siguranta pt centrala termica
    – cate o siguranta pt iluminat pentru fiecare camera
    – cate o siguranta pt prize per fiecare camera
    – siguranta pt iluminat afara
    – siguranta pt garaj/poarta electrica
    – siguranta pt o priza afara

    Incet, incet se aduna

    85
  18. Voi ati observat ca in magazinele de bricolat sunt doar sigurante C?

    64
    • niciodata nu am reusit sa inteleg diferenta. ce spun acele curbe b c?

      14
    • Curba C e pentru motoare, sunt industriale nici nu au ce cauta in magazine!
      Exista ca sunt mai ieftine, si romanului ii place tot ce e ieftin ca la asigurari.

      56
    • @claudiuuss e curbele(C,B,D) iti dau indicele/coeficientul cu care inmultesti valoarea aia de dupa litere si obtii curentul care are siguranta sare. Daca pe ea scrie C32 iti va sari la 5 sau poate 10 inmultiti cu acei 32A, adica poate fi 320A.
      Ai desenat aici cu valori: https://www.youtube.com/watch?v=KWa7YhwPYdM
      Eu m-am minunat ca am gasit cu curba B, intr-un Dedeman.

      53
    • MCB-urile intrerup circuitul electric cand curentul care trece prin ele depaseste de X ori valoare nominala scrisa pe MCB.
      Astfel avem curba:
      Z: cand curentul de sarcina este 2-4 ori mai mare valoare decat nominala se declanseaza MCB-ul
      B: x4-6
      C: x6-10
      K: x8-12
      D: de peste x12
      Pentru rezidentiale se folosesc cele de curba B.

      62
  19. Nu stiu ce au de gand sa faca acolo, ce a cerut beneficiarul, dar instalatia este mult prea complexa, aici nu e vorba de siguranta ci mi se par bani aruncati.
    Ideea e ca instalatiile elctrice se proiecteaza conform normativului I7, care spune ca
    – un circuit monofazat (230V) trebuie dimensionat la maxim 2kW;
    – prizele in baie amplasate in anumite conditii si circuitele echipate cu sigurante cu protectie diferentiala.
    Deci cu exceptia circuitelor din baie, bucatarie, exterior, restul prizelor merg cu distributie in doze.

    711
    • – un circuit monofazat (230V) trebuie dimensionat la maxim 2kW;

      Ceva dă cu rest aici.
      Boilerul are o rezistență electrică de 3kW
      Fierul de călcat are puterea de 2.2 kW

      .. dar poate greșesc eu undeva

      75
    • @gupi
      Din normativul I7 art 5.4.7. Puterea instalata pe un circuit monofazat de prize din cladirile de locuit si social – culturale este de 2kW.
      In locuinte, pentru receptoare de puteri de peste 2kW( de ex. masini de spalat, aparate de climatizare etc.), trebuie prevazute circuite de priza separate.

      poate te lamureste un pic.

      52
    • O fi vrut să zică 20kw, nu ai cum să dimensionezi un circuit rezidențial la 2kW. Cuptorul meu are 4kW.

      46
    • @ubercool De unde 20KW?
      Au fost perioade in care contorul inteligent decupla la depasirea consumului de 5,1KW, pentru ca atat era trecut in contract.
      Daca tu ai cuptor electric de 3,7kW si e alimentat din tablou direct prin 2 sarme ce duc in tablou intr-o siguranta ce protejeaza la supracurent si circuit atunci acolo ai un circuit. Pentru lumini alte sarme, alti consumatori, alta siguranta, alt circuit. Pentru masina de spalat rufe alte sarme protejate de alta siguranta de supracurent si scurtcircuit. Daca pui insa si un calorifer electric de 2KW si un uscator pe acel circuit, iar siguranta e de C32, adica sare poate la 10x32A = 320A ai sanse sa iti ia foc o priza, unde e rezistenta mai mare, contactul imperfect.

      43
    • tl;dr
      Stați liniștiți, se pot conecta și consumatori de peste 2kW (sunt niște condiții, e drept).

      Problema comentariului initial e că @Alin a citat după ureche din normativul păcii

      – un circuit monofazat (230V) trebuie dimensionat la maxim 2kW;

      Nicidecum nu e vorba de o valoare maximă – textul corect fiind cel menționat de @Blin

      5.4.7. Puterea instalată pe un circuit monofazat de prize din clădirile de locuit si social – culturale este de 2kW.
      În locuinte, pentru receptoare cu puteri de peste 2 kW (de ex. masini de spălat, aparate de climatizare etc.), trebuie prevăzute circuite de priză separate.

      Așadar se poate, da?

      În plus, mai este o precizare în normativ, care e din nou destul de clară:

      5.3.2.3. Este admisă racordarea prin prize a receptoarelor electrice cu putere nominală până la 2 kW. Receptorele cu puteri peste 2 kW se pot racorda prin prize dedicate (numai pentru un singur receptor) sau prin racorduri fixe. Pentru conectarea si deconectarea acestora receptoarele se prevăd cu dispozitive de actionare pe circuitul fix de alimentare, dacă receptorul nu este echipat cu întreruptor de către producător.

      @Alin, dacă tot comentezi cu referințe tehnice, măcar fă-o cu cartea pe masă, altfel creezi confuzie și te ia lumea la mișto.

      /s

      152
  20. @Vali, tu ai alege sa mergi cu familia ta intr-o masina CU airbaguri sau FARA ?

    Daca iti pasa de viata ta, faci un tablou ca cel din poza. OK, nu mai dai bani anu’ asta pe un aifon nou … dar protectiile costa.

    Daca vrei sa vezi tablou „overkill” cauta pe net un tablou intr-o vila cu automatizari. KNX si alte vrajeli. „Prea mult” e sa vrei la casa sa se aprinda lumina cand bati din palme sau alte fitze de genu’ asta. In rest, ce ai tu in poza e normalitatea 2023. In tarile cu apa calda, evident. La noi, merge si asa, da’o reacu.

    1211
    • Voi realizați că în era comunistă aveai 3 siguranțe în toată casa și reșouri de 3-4 kW improvizate? Câți au mierlit-o de la asta?

      67
    • @ubercool Da, mai ales dupa ora 22:00 cand incepea economia la energia electrica si oricum in tablou erau puse cuie.

      31
    • @cineva de acord, totuși în anii 90 tot aceleași siguranțe erau. Eu am cumpărat un apartament în 2019 și avea tabloul original din 67.

      11
    • @ubercool Aceleasi cu cuie?
      Legislatia in domeniu s-a tot schimbat, tablourile au ramas aceleasi pentru ca nu verifica nimeni pana e de stabilit cauza incendiului.
      Din anii 1990 au aparut si in legislatie, dar si in magazine si apoi tablouri sigurantele alea care au rolul sa te protejeze pe tine/utilizatorul daca atingi ceva conectat la faza. Nu sunt obligatori, dar sunt in magazine si unele tablouri cele care te decupleaza la supra si subtensiune.
      Si in domeniul auto de-a lungu anilor, a aparut obligatia ca masinile sa aiba centuri de siguranta, airbag, ABS-uri, E-call si altele.

      33
  21. NOU
    #62

    Omul explica in clip si par logice explicatiile, daca si respecta normativele inseamna ca asa trebuie facut.
    Cand ai atatia consumatori intr-o casa din 2023, mi se pare normal sa fie mult mai multe decat cele 4/6 sigurante fuzibile de pe vremea lui ceasca.

    63
  22. Ok, deci o priza de 16A cu siguranta aferenta permite un putere de maximum 3680W.

    Din comentariile specialistilor de pana acum, avem asa:

    – 1 siguranta 16A pentru o masina de spalat rufe care consuma 2000W (8,7A) pentru o perioada de aprox 10-20 minute dintr-un ciclu de spalare
    – 1 siguranta de 16A pentru o masina de spalat vase care idem, consuma ca si cea de rufe, poate chiar mai putin
    – 1 siguranta de 16A pentru un uscator de rufe care in varianta cu condensare consuma aprox 800W (3,5A)
    – 1 siguranta de cuptor electric aici sunt de acord, idem si 1 separat pt plita la cine are plita electrica
    – 1 siguranta pe clima de 16A care de fapt consuma 1000-1200W (5,2A) la varianta de 12.000 BTU
    – 1 siguranta pe prizele din dormitor unde n-ai de unde aduna mai mult de cativa W (laptop, incarcare telefon si alte device-uri, router) ?
    – 1 siguranta pentru becurile din fiecare (????) camera? Ce are daca grupam cate 3-4 camere la 1 siguranta? S-au terminat lanternele pana remediem problema?
    – 1 siguranta pentru centrala pe gaz care ia 100W (0,43A)???
    – 1 siguranta pentru frigiderul care are un consum de maxim 300W (1,3A) la varianta mare de sidebyside?

    Ideea e ca daca ne spargem putin capul, putem reduce un tablou de 60 sigurante la unul de 15-20, ca poti lega masina de spalat vase cu mixerul sau cu radioul din bucatarie, asa cum poti lega uscatorul de rufe de priza de la uscatorul de par ca nu depasesti 16A niciodata. Poti lega centrala de gaz de alti consumatori mici din zona. Daca mergem pe overkill, the sky is the limit!

    Cred ca aici intervine si lenea si lacomia electricienilor. De ce sa isi bata capul sa inteleaga cum va functiona casa aia si sa combine consumatori medii cu aia ft mici, mai bine aruncam cate o siguranta pentru fiecare priza…

    Indecis. Tu ce zici?2121
    • F echilibrat comentariul! BRAVO!!!

      33
    • „ca poti lega masina de spalat vase cu mixerul sau cu radioul din bucatarie”
      Majoritatea masinilor de spalat vase, plite, hote au in manual un paragraf in care se cere sa fie singure pe circuit si se specifica si cerinta pt. echipamentul de protectie.

      Pe bune ca asta cu economisit-ul e o boala si la electricieni si la instalatori.

      Fratilor, faceti ceva ce trebuie sa reziste 15-20 ani, faceti-o avand in vedere perioada de exploatare. Aia 1000 de lei economisiti azi nu inseamna absolut nimic avand in vedere perioada de exploatare si beneficiul de a nu sparge pereti cand iti iei o plita mai desteapta.
      La fel cu tuburile alea flexibile trase cu unghiuri imbecile, sau strange cu ceva coliere de plastici de zici ca vrei sa le omori.

      86
    • NOU
      #66

      ceva imi spune ca Arthur e practician in domeniu

      44
    • @ ciocolatiulverde: mama omida ce esti, ceva iti spune prost. Dar prost prost de tot! Ca stiu sa citesc niste detalii pe electric nu inseamna ca sunt electrician autorizat.

      @ Radu: citeste din nou comentariul meu, am specificat clar ca plita electrica e normal sa fie separat. Masina mea de spalat vase n-am vazut sa scrie asta in manual. Hota? Hota??? Hota aia care are motor de 100-200W (sub 1A) maxim??? Mai lipseste sa-mi spui ca pui circuit separat pentru incarcatorul de la telefon…

      63
    • @ciocolatiulverde daca ar fi fost in domeniu Arthur ar fi stiu ca un motor energie la pornire trage de 6 pana la 8 ori curentul nominal.
      Ar fi stiut ca in 10minute e timp suficient sa iti ia foc priza de „ceremica” din Turcia cu contact imperfect in care ai conectat masina de spalat rufe.
      Si mai important ca sigurantele magnetotermice se instaleaza sa iti protejeze sarmele din pereti.

      47
    • @cineva: iti trage puterea aia pt un timp scurt,, ft scurt de o priza smart nici macar nu prinde consumul mare initial. Si ce motoare de energie ai asa de mari? Cei mai mari consumatori intr-o casa sunt rezistentele si aparatajul de inductie: masinile de spalat consuma mult prin rezistenta nu prin motor, clima intr-adevar consuma aprox 1 kW dar la pornire din nou o priza smart nu prinde fenomenul, hota ajunge in 1-2 sec la turatia de lucru, plita si cuptorul nu sunt motoare, boilerul e o rezistenta, deci care sunt acele motoare care consuma asa de mult la pornire???

      62
  23. Cand se face treaba de mantuiala spui ca e nasol, cand se face treaba buna si ordonata spui ca e overkill.

    Imi place ce au facut baietii, iar proprietarul a vrut sa plateasca pentru o treaba bine facuta.

    Tot inainte!

    205
  24. Unde dau eu cu sapa: spital în România, de peste 100 ani, cu circuite electrice din conductor învelit în pânză îmbibate cu ceva ca o păcură, făcute la vremea lor la mână, nu mecanizat. Cică anul acesta se schimbă toată instalația și am auzit ca în proiect e prevazut siguranță pt fiecare priză!

    42
    • ”am auzit ca în proiect e prevazut siguranță pt fiecare priză!”

      Nu îmi dau seama dacă e pentru siguranță sau vreun șmen de stors bani.

      34
    • _spital_ – da, si eu as pune siguranta pe fiecare priza. Nu vrei ca daca iti baga unul un fierbator de ceai in priza sa sara siguranta si sa se opreasca ventilatorul de la patul alaturat.

      92
    • @hash: foarte bună remarca, majoritatea căderilor de curent pe care le-am întâlnit în decursul timpului (cele din cauze locale) erau de la fierbatoare ale pacienților, mai ales de la termoplonjoane. Un termoplonjon de 10 lei îți rupe o instalație de nu-ți vine a crede.

      30
  25. @majoritatea instalatorilor au procent la vânzări dar e bine așa.
    Siguranța e pe primul loc.Am ajuns sa zicem ca firul de 2.5 e subțire…
    și totuși ne uitam când cumpărăm ca majoritatea electrocasnicelor sa fie cu consum redus la electricitate.
    Deci unde e logica ?

    65
  26. Nu e overkill. Instalatia electrica si tabloul par ca sunt realizate si dimensionate conform normativelor in vigoare. Overkill, zic eu ca ar fi fost daca ar fi folosit aparataje (MCB-uri, contactoare,etc) de la S.E./Siemens, care sunt varf de gama in domeniu. ETI sunt low/medium cost.

    52
  27. E overkill. Dacă ai sfeștanie făcută nu mai trebuie.

    102
  28. @Vali pune te rog o poza cu tabloul sau tablourile din casa noua si ce consumatori ai pe acele sigurante.

    32
    • am 8 siguranțe per etaj, 1 pentru beci, una pentru magazie.
      mașina de spălat e pe circuit separat, centrala la fel, frigiderul la fel.

    • OK, dar e important si ce scrie pe ele.
      Daca sunt C si nu e bine, la ce consumatori ai descris.
      Daca nu ai nici una cu buton de test(adica diferentiala), iarasi nu e bine sau daca e trecut un curent mai mare de 30mA.
      Daca nea Dorel de pe stalp/punct trafo iti schimba nul cu o alta faza si ai 400V, ai ceva protectie in tablou care sa il deconecteze si sa va protejeze? Echipamentele din casa, dar si cei care le folosesc? Se intampla chiar si in Romania.
      Vorba aia cu o poza face cat o mie de cuvinte, acum e valabila

      61
    • luminile sunt C10, prizele sunt C16 și C20

    • Dar zii te rog ca ai macar una cu buton de test?
      Ca altfel ce ai acolo in tablou sunt pentru protectia sarmelor din pereti, nu a voastra, a utilizatorilor. Atingi faza si nu e bine deloc, il poti saluta pe sf Petru.
      Oricum si ce ai acum C20 pe sarme de 2,5mmp in sectiune e mult.

      94
    • C20 e deja prea mult pentru casnic, asta daca nu ai vreun circular prin beci…

      30
  29. Acesta este panoul electric din apartamentul meu de 52 de MP: shorturl.at/xyB05 (acum sunt etichetate)
    In bucatarie am 11 prize, cel mai puternic consumator, cuptorul electric are propria lui siguranta. Am prize pana si in balcon, nu mai spun de baie, unde am 4 (masina de spalat, uscator si pentru ciurucuri ca periute de dinti, aparate de ras…). Unde era nevoie de ceva electric, bam, priza! Langa fiecare AC priza!
    Tot citind pe aici din 2007 am invatat ca trebuie sa-ti faci proprietatile vandabile, si dpdv al unei femei prizele insuficiente sunt motiv de scandal! Mai bine mai multe, decat mai putine.
    O situatie: am fost neatenta si am varsat apa pe priza masinii de cusut. Nu a fost nevoie sa dam jos tot curentul, ci doar priza respectiva, ca sa lasam sa se usuce de tot.

    73
    • @casnica ai multe, dar una singura cu protectie diferentiala si aia C32 si in rest doar magnetotermice. Un 400V venit pe retea iti arde multe din echipamente din priza.
      Avantajul ca ai firele trase si e mai simplu sa iti faci upgrade in tablou.

      31
  30. In Germania sunt niște regulamente făcute de asociația electricienilor germani care trebuiesc respectate cu strictețe. Electrica din case este luat de ITP (cum am citit aici si in Olanda este la fel).

    Noi avem pe ca 60m2 open space (sufragerie si bucatarie) + wc si dus ptr oaspeți asta:
    https://share-your-photo.com/9c4618d5cc

    Pe ceilalți 60și m2 unde avem doua dormitoare, un birou si o baie principală (ocupată acum in întregime de un adolescent) sunt ceva mai multe siguranțe.

    Plusul meu este ca dacă sare o siguranță nu se face beznă in casă. Pe de altă parte pot pune destul de mulți consumatori in aceeași priză fără să-mi fie frică ca ia foc casa. In plus, acum dorim sa schimbam circuitul lămpilor din living – electricianul a zis ca trebuie doar sa schimbe niște legături in panou…

    Deci mie mi se pare foarte ok ce a făcut tipul acolo. Nu înțeleg chestia cu boxa din dressing. La ora actuală găsești boxe si sisteme bluetooth, wifi si in gama high end.

    22
  31. Apartament de 52M, probabil bucătărie de 6-7mp. 11 prize. Aproape 2 prize pe mp. Username checks out.

    12
  32. Ca și observație de pe margine, zic că am putea prelua de la englezi două concepte bune
    – siguranta fuzibila din ștecher
    – întrerupătorul automat de la fiecare priză

    62
    • Fuzibila din stecher din UK e mai mult o consecinta a topologiei de circuit de acolo, nu prea e asa utila in restul Europei. Priza insa ar merita preluata (pozitie clara a fazei si a nulului).

      21
  33. Prea mult e cand nu pui, pentru ca „sunt prea multe / costa prea mult”. Am cumparat o casa facuta prin 2010, p+2. La parter avea 6 sigurante. Am refacut instalatiile, si am 14 sigurante la parter acum. 1 centrala, 1 plita (pusa pe trifazic, ocupa 4 sloturi), 1 cuptoare (electric + microunde), 1 masinile de rufe si vase, 1 AC, 1 terasa (2 sloturi), 1 prize bucatarie, 1 prize hol si living, 1 semineu electric, 2 pt becuri (pe zone), 1 pt retelistica (router, camere, etc).
    In general, am tras cablu separat pt consumatorii mari. La etaje am cate 6 sigurante, 1 pentru lumini, 2 pt prize, 1 pt baie, 1 pt fiecare AC. Electricianul mi-a confirmat ca se poate si mai aerisit, dar a vazut si o casa pe 8 sigurante. Nu am vrut sa am doze, nu am vrut sa am surprize daca e o buleala pe undeva, sa caut 2 zile buba. Ca bani nu e mare branza, daca te gandesti ca inlocuirea sau modificarea unui traseu dupa ce renovezi implica multe alte costuri, pe langa cabluri si aparataj.
    Bine, in acelasi timp exista si speciali care spun, de exemplu, ca plita cu inductie e un cacat, dai o poala de bani si nu are nici stecher, si cand o bagi in priza sar sigurantele…

    60
    • Stai să pocnească un cablu şi să vezi atunci distracţie. Sper că ai făcut poze cu traseele de cabluri.

      20
    • Intamplator, am facut. Si mereu am facut asta, in orice casa m-am mutat, oricate „instalatii refacute” se vehiculau. Si in toate cele 3 situatii in care am revenit dupa altii, intalatiile erau „adaptate”, ca sa fiu elegant, nicidecum refacute. Dar discutia era despre numarul de sigurante din tablou. „Stai să pocnească un cablu şi să vezi atunci distracţie.” Iti dai seama ce fun e scenariul asta cand ai juma de casa pe o siguranta? Si am vazut situatii de genul asta si in constructii 2015+, „rezidenț lux” gen

      21
    • Eu mă refeream la pozarea cablurilor. Aparate de protecție din gama recomandată de standarde poți să pui cîte vrei tu și cît te ține buzunarul.

      10
  34. Sunt 2 aspecte
    – sa nu ramai fara curent pe un circuit important cand altul si-a luat-o in bot si a picat siguranta (s-a dus sursa de la PC, frigiderul trebuie sa mearga)
    – sa separi circuitele care se pot parazita (cand porneste frigiderul nu vrei sa-l auzi in difuzoarele TV-ului sau sa fileze lumina)

    in functie de asta cumperi un panou mai mult sau mai putin performant cu stabilizatoare si numar proiectat de circuite.

    Altfel daca ai mai multe circuite si un generator/ups de backup ar trebui sa poti decide ce circuite primesc alimentare din backup si care raman doar pe retea.

    80
  35. La cât costă o siguranță și metru de cablu nu cred că mai e o problemă să faci un pic de overkill ca să ai spațiu de manevră pe următorii 30-40 de ani cât stai acolo probabil.

    Da, cu siguranță e overkill dar dacă stai în casa aia 30-40 de ani, să ai totul separat și organizat frumos ajută.

    E cum zici tu la alte posturi, mai bine să fie 1-2 în plus decât să nu fie. Cum zic alții mai sus, dacă pică un circuit nu vrei să ducă toate camerele cu el. Dacă ai boxe și amplif nu-l vrei pe același circuit cu altele care pot genera probleme.

    Dacă mai târziu vrei să adaugi chestii, știi mereu că ai capacitate pe circuit, riscul de foc sau supraîncălzire e minim spre zero.

    70
  36. Aici unde locuiesc (UK) tablourile au cam un sfert din mărimea celui din poza. Se folosesc sigurante monopolare curba B. Un tablou standard pentru o casa cu etaj conține 2 RCD-uri (diferențiale). Circuitele standard sunt: plita electrica, bucătărie, prize jos, prize sus, lumina sus, lumina jos împărțite pe cele două RCD-uri. De precizat că circuitele de priza sunt de tip „ring”. După realizarea instalației electrice totul este testat de o persoană autorizată și se eliberează un certificat completat cu toți parametrii instalației.

    40
  37. CIne are asa tablou nu sudeaza.

    21
  38. @Zoso Mai ai pozele de la vechea casă? Cele cu circuitele trase oblic prin tencuială şi legăturile de aluminiu cu cupru? Dacă întrebarea era pentru tine eu cred că e overkill. Dar cel mai bine o judeci tu singur. I7 este destul de stufos, 400+ pagini. Caută Ghidul instalatiilor electrice, o să te ducă la o pagină de producător de echipamente electrice. În pdf-ul respectiv materialul este extrem de bine structurat chiar şi pentru cineva care nu se pricepe.

    30
  39. Îmi place cum gîndeşte circuitele, ce tip de materiale şi aparate foloseşte, cum cablează tablourile, nu-s însă de acord cu modul cum pozează circuitele. Podeaua ar trebui să fie ultimul loc prin care tragi cabluri. Eu sunt partizanul executării cablajelor prin tubulatură .Mai ales că o să vină deasupra o şapă şi o încălzire prin pardoseală. La el nu e de obicei overkill pe partea de aparataj şi calitatea cablurilor. Depinde acum şi ce-i cere clientul.

    50
  40. Ideal e fiecare priza sa aiba siguranta ei pt ca ideal fiecare consumator trebuie sa aiba siguranta lui

    21
  41. Asa am si eu:

    Pt fiecare aer condiționat
    Pt lumini in fiecare camera, hol, balcon.
    Pt fiecare priza cu impamantare, unde am un consumator mare (cuptor electric, frigider, masina de spalat, uscator rufe).
    Pt grupuri de prize in fiecare camera.
    Pt rețeaua de curent, daca sarcina e peste sau sub parametri.

    20
  42. bre, recomanda si mie un electrician bun pt bucuresti ca sa imi faca o treaba frumoasa la o casa pe lemn 70mp: instalatie aparenta, proprietarul (je) il poti considera absolut nepriceput si dornic sa plateasca pe cineva care vine si cu solutii si ajuta clientu dummy sa ajunga la o concluzie nu doar „pai eu va iau atat pt manopera si tot ce vreti materiale/trasee/etc treaba dvs” deci nu doar executant ci si putin brainer si customer support. platit, of course

    20
  43. Avem un panou principal proiectat similar. Casa (demisol, parter, etaj, pod) a fost finalizată în 1990, în Elveția. Racord trifazat (40A/fază), consumatori mari pe câteva circuite izolate: pompă de căldură, boiler, saună, pompa de aer din bunker (funny until it’s not).

    Mașina de spălat, uscătorul și electrocasnicele din bucătărie ale foștilor proprietari erau toate pe circuite de 400V: Miele din 1990.

    Proiectul a fost făcut de firma de distribuție curent electric din regiune la vremea respectivă. Când ne-am mutat în 2020 am înlocuit toate electrocasnicele cu unele de la Bosch din seria 8, toate din clasa A de consum. La ceva vreme după am început să automatizez câteva lucruri prin casă și am montat transformatoare de curent care să-mi măsoare consumul pe diverse circuite: pompa de căldură, boilerul, un circuit nou pentru încărcat mașini electrice și unul general. Fără nicio schimbare în cum sunt aranjate circuitele am încărcare aproape egală pe toate fazele.

    Cum singurul consumator mare nou e stația de încărcare pentru mașină, mi-am făcut o automatizare care deconectează stația în caz de consum prea mare (asta se poate întâmpla doar când e pornită pompa de căldură) și o reactivează când există capacitate.

    Mi se pare o idee foarte bună proiectarea unui panou în stilul ăsta. Chiar dacă majoritatea consumatorilor au devenit mai eficienți, văd o tendință în a avea din ce în ce mai mulți.

    50
  44. Remarc un inceput de OCD pe acolo, transpuns in aranjamentul din panou.

    21
  45. Doua sigurante pe fiecare camera. Prize si iluminat. Apoi pe consumatorii mari separat. Si uite asa se aduna :).

    21
  46. Mama de cand asteptam un articol de genul asta, chiar mi-am pastrat o punga de popcorn.
    Dintre toate meseriile din lume, romanul se pricepe cel bine la doctor si eletrician

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile