Vrei să te muți la Brașov în 2018? Iată situația din teritoriu!

Am furat ideea articolului de la niște clujeni, care au scris un ghid despre cum e orașul lor pentru cineva care se gândește să se mute acolo, sătul fiind de obicei de București (că alt oraș mare de unde).

Discuția asta o am și eu frecvent cu bucureșteni, care vin încoace câteva zile și se gândesc la a pleca din Capitală către orașe mai liniștite. De obicei, sunt oameni care au ceva succes financiar și personal, dar li se pare că orașul îi sugrumă și că pierd prea mult timp și nervi cu probleme care n-ar trebui să existe.

Preambul

Am venit în Brașov în septembrie 2009, după o discuție simplă: Oradea e un oraș foarte mișto, dar trebuie să mai merg la București din când în când, cu treburi.

Am închiriat un apartament frumos, cu vedere la munți, dar care nu avea încălzire, existând o problemă cu termoficarea centralizată de care eu nu știam. Anul următor, în august 2010, m-au mutat la casă într-o zonă din “orașul vechi”. În 2015 am cumpărat casa în care stăteam și am rămas aici.

Și acum, păstrând aceeași structură a articolului…

Oamenii

Sunt trei mari grupuri de oameni aici: ardelenii, moldovenii și leneșii. Etniile prezente în oraș (români, unguri, germani, suedeji) se amestecă în toate aceste trei grupuri, care sunt mai degrabă o etichetă aplicată unui tip de comportament.

În general, ardelenii sunt mai așezați, mai calmi, mai ordonați. Moldovenii, urmașii celor aduși de Ceaușescu să lucreze la fabricile din oraș, sunt mai impulsivi, mai gălăgioși, mai delăsători, mai bădărani. Poți identifica un moldovean ușor în oraș. Cine intră la medic, la poliție sau la magazin și nu dă bună ziua. Cine scuipă pe jos. Cine merge cu manelele blană. Din astea. Moldovenii nu sunt neapărat doar cei veniți din Moldova, sunt și suedeji, ardeleni sau covăsneni. Leneșii sunt din toate etniile și se comportă ca niște leneși. Toată lumea mai pune mâna să facă ceva la casă primăvara, leneșul stă la birt. Vecinii mai ajută femeile singure din zonă, leneșul pufnește și râde. Și tot așa.

O categorie relativ nouă în oraș sunt studenții ai căror părinți nu i-au trimis la București. Apar toamna, sunt ușor de recunoscut după mașinile cu număr de PH, AG, BC, BZ, BR sau GL și au tendința să se civilizeze până în primăvară. Nu toți, desigur.

Cartiere, chirii și prețul imobilelor

Chiriile sunt rezonabile, iar procentul proprietarilor care sunt chiriași de profesie e foarte mare. Sigur, asta nu înseamnă că nu veți da și de proprietari care au mobilat cu resturi și scriu în anunț “mobilat lux”.

Prețurile imobilelor diferă de zonă și de mărime. Sunt apartament cu 2 camere la 60 de mii și sunt apartamente de 4 camere la 64.000€.

Toată lumea întreagă la cap evită zona Șchei, care e un deal plin de case, întâi din cauza umezelii (pe partea unde nu bate soarele puteți găsi uneori case la 30.000€, dar cine le cumpără trebuie să aibă încă pe atât pentru a le face locuibile și a nu muri din cauza igrasiei), apoi din cauza accesului. E o zonă pitorească, care trebuie îngrădită și lăsată așa.

Alte zone evitate sunt Triaj și Noua, care sunt departe de oraș. “Departe” e un termen relativ când vorbim de Brașov, dar o să explic asta la capitolul “trafic”.

În zona Tractorul se construiește mult, dar va fi o problemă cu accesul acolo peste un an sau doi, când se vor da mai multe blocuri în folosință.

Prețurile

Am mai spus asta parcă, cheltuielile noastre curente însumează 3.500 lei. Nu avem chirie, taxiurile sunt ieftine, mașina consumă puțin. Unele produse sunt mai ieftine la hypermarket, la fel și leguma de bază (dacă știi de unde să o iei).

O masă la restaurant, 4 persoane, 2 feluri, 150 lei la un restaurant decent. 200 dacă e un restaurant mai scump.

Locuri de muncă

Aici e teribil de dureros, pentru că Brașovul are două tipuri de locuri de muncă: highly skilled professionals și salahori. Se caută programatori, ingineri, automatiști, tehnicieni și alte asemenea, plus oameni care să facă muncă fizică (de orice fel, de la șofer la betonist la ospătar).

Joburile dintre, marketing, barista, copywriter, HR, orice altceva, sunt foarte puține, pentru că firmele au sediul la București (sau în străinătate) și aici au doar execuția. Și nu doar puține, ci și mediu plătite, în comparație cu București sau Cluj.

Orașul e ok pentru că viața e ieftină dacă ai casă și o mașină cât de cât.

Mediul de business

Multe fabrici de industrie ușoară, câteva fabrici măricele. Miele. Olympus, Delaco, Unior, Allview. Microsoft. Vodafone. Siemens. Autoliv.

Destul de multe afaceri mici și medii care își mută aici execuția pentru că e mai ieftin decât la București sau decât la Debrecen. Vreo doi prieteni și-au mutat sau angajat aici programatori pentru că nu mai făceau față cu salariile în București.

Nu știu dacă intră tot la mediul de business, dar avem puține afaceri de delivery bune. O shaorma bună? Nu prea, avem doar una decentă. Un catering bun? Doar ceva așa, cât de cât.

Infrastructura rutieră

Foarte OK. Bulevarde largi, sistematizare bună, se fac schimbări de câteva ori pe an pentru a fluidiza traficul, se adună rablele, lucrurile se mișcă.

Autobuzele vin la orar, metroul circulă la 20 minute.

Taxiurile sunt mai scumpe decât în București, dar mai curate și șoferii mai civilizați. Rutele sunt mai scurte și mai rapide.

Trafic

Până acum câțiva ani, orele de vârf însemnau de la 7.50 la 8.10 și de la 8.50 la 9.10. Acum s-a mai lărgit un pic orarul, zona cu Mall Coresi e mereu aglomerată, iar intrările în oraș dintre Cristian și Stupini sunt pline dimineața și seara. Intersecția Calea București cu Zizinului e iar aglomerată mereu. De obicei, Poliția Rutieră e pe traseu și își face treaba bine.

Ce înseamnă “trafic”? Păi, că faci cu 5 minute în plus. Că mai stai o dată la semafor. Că nu traversezi orașul în 15 minute, ci în 20. Cam ăsta e traficul. 20 minute să traversezi orașul dintr-o parte în alta.

Și, cu toate astea, oamenii nu se aruncă în mașini să se ducă în partea ailaltă o orașului decât dacă au treabă cu adevărat. Ardelenii preferă să aștepte și să aibă o listă de cumpărături dacă vor să meargă la Decathlon din Bartolomeu, nu se duc așa, în plimbare.

Orașul e un pic paralizat în weekend dacă e soare sau dacă se schiază pe câteva străzi, pe unde circulă turiștii. În rest e liber. Poliția stă la taxat bucureșteni în weekend.

Administrația locală

Așa și așa. Problemele se rezolvă mai repede decât la București, dar CJ-ul e la PSD, iar primarul la PD, deci sunt niște frecușuri din care au de suferit cetățenii.

Se construiește foarte mult fără autorizație în zone în care nu ar trebui să se construiască sau în zone unde va fi greu cu accesul când se va da drumul celor 12 blocuri de pe strada de 4m lățime și Primăria nu face nimic.

O altă problemă e starea dezolantă a Centrului Vechi, unde sunt mulți proprietari săraci, care nici nu vor să plece, nici n-au bani să schimbe măcar fațada și primăria se cam face că nu vede.

Sănătate

Așa și așa. Nu am avut nevoie până acum de asta, știu doar că serviciile stomatologice sunt acceptabile ca preț, iar spitalul de copii a fost renovat recent.

Educație

Până la nivel preuniversitar, lucrurile sunt standard. Grădinițele de stat sunt relativ curate, școlile primare depind de cât de jegos e directorul impus de PSD, cadrele didactice sunt de toate felurile și culorile și tot așa.

Predarea în limba germană, desigur, e cerută insistent de toți parveniții pentru copiii lor, inclusiv de la grădiniță. Uneori și 2 copii asiatici în clasă.

Cultură

Atât Teatrul Dramatic, cât și Opera sunt populate de oameni inimoși, care fac spectacolele lor o încântare.

Concerte de la tot felul de trupe. Lipsa unui stadion decent face imposibilă prezența unor trupe mari, iar lipsa unei săli de concerte face imposibilă prezența unor trupe medii.

Going out

Avem un singur mall, deschis recent, unde în weekend e înghesuială. Baruri și cafenele destule în centru, inclusiv câteva tematice. Restaurante de toate felurile.

Localurile se cam închid după ora 22, inclusiv în weekend. Deși oraș turistic, dacă 50% din timp e frig seara, oamenii nu prea mai au chef de stat pe afară, așa că nu merită să ții bucătăria deschisă sau sau lumina aprinsă că poate mai vin 2 clienți.

Nu sunt festivaluri majore, Bamboo s-a închis.

Turism

Din aprilie și până în septembrie, orașul e plin de străini, aduși cu avionul până la Sibiu și Cluj și plimbați cu autocarele prin zonă, pe la bisericile fortificate, pe la Schitul de la Sâmbăta, pe la Cascada 7 Scări, Biserica Neagră, Cetățuia etc. După ce le-ai văzut pe toate, ți se par banale.

Încheiere

Brașovul e un oraș mișto, liniștit și frumos de trăit, cu condiția să ai un loc de muncă.

 

 

brasov-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

154 comentarii

  1. „Brașovul e un oraș mișto, liniștit și frumos de trăit” – ACUM.
    Cand era primar Ghise era jale mare de tot.

    00
    • Ghișe nu e ăla care și-a vandut apartamentul ca să construiască metrou în Brașov?

      00
    • Cu Ghișe povestea e lungă și complicată. 90% din felul în care arată orașul acum i se datorează, Scripcaru doar a dus până la capăt niște proiecte începute și propuse de el. Ghișe a fost un pas necesar pentru administrație, a fost cel care a pus coșuri de gunoi peste tot și a rezolvat iluminatul public. Scripcaru a continuat cu asfaltul.

      00
    • NOU
      #4

      Asta am vrut sa zic si eu. Daca nu era Ghise care sa puna niste baze solide, nu ajungeam aici.
      Daca mai iesea Ghise inca un mandat (dar nu mai mult), sa inceapa sa culeaga roadele proiectelor, Brasovul era mult mai departe in ziua de azi.

      00
  2. trebuie sa discutam cum reusiti sa ramaneti in 3500 lei/luna cheltuieli 4 persoane :)) si sa mergeti de 8 ori pe luna la restaurant, 1000 lei merge doar pe restaurant luna aia, minim.

    00
  3. Foarte util articolul. Thanks!

    00
  4. Urmasii, nu strămoșii. La partea cu moldovenii.
    Am auzit că și autoliv e mare, la partea cu enumerarea corporațiilor.

    00
  5. De acord cu tot ce ai zis, cu o singura exceptie: metroul nu circula la 20 de minute, ci la o juma’ de ora.
    :))

    00
  6. Cat timp nu o sa se dezvolte si alte sectoare, o sa ramana un oras „mic”. Nu merge segregarea asta intre IT si pulime.

    00
  7. Nu, chiriile nu sunt rezonabile, sunt gandite pt cei mutati de la buc in provincie, carora le plateste compania chiria. Sigur, o sa spuna ca ce mare lucru o garsoniera decenta la 30m patrati la 300 €. Dupa capu’ lor.

    Tocmai din cauza asta, NU e ok pt un om necalificat sa nu isi permita o chirie acceptabila. Daca nu ai doctorat in computer science si esti platit cu 15 miloane, esti fortat sa stai – unde ? In shared house gen uk, cu inca 4-5 persoane sau la camin de studenti???!! Iarasi, NU e normal ca unui om de hr sa ii dai acelasi salariu cu al unuia necalificat, care daca trage un pic mai tare la overtime, il ajunge sau chiar il depaseste.

    De sanatate am o mica mentionare doar: am avut nevoie in vara anului 2016 si am ajuns la urgente la judetean. Cand ne au vazut, ne au zis pe soptite sa plecam mai repede de aici, ca plecam cu dracu stie ce. Atat.

    E excelent in brasov daca ai minim 1500€ pe luna de persoana in familie. Daca esti tanar si vrei sa te dezvolti, sa faci bani, sa inveti si sa cresti, fugi cat te tin picioarele, ca nu tine cu brasovu’. Asta e, induri cu traficu’ din bucuresti etc, decat sa stai sa te uiti ce frumosii sunt muntii cu foamea in gat. Ca ai salariu 13 milioane.

    00
    • Cu 1500 E de persoana din familie, e frumos oriunde in Romania :)

      00
    • Dacă la Brașov ai 13 milioane salariu, fii convinsă că la București nu depășești 16-17. E mai mult despre ce știi să faci, nu unde faci.

      00
    • Cu siguranta e vorba despre ce stii sa faci si cat de bine, dar in bucuresti se apreciaza altfel lucrurile astea pt ca e un flux mare de oameni. Chiar vali a zis in articol ca nu stiu cine si a mutat IT-ul la bv, din buc. De ce crezi ca a facut asta? Ca ce platesti la buc cu 1000€, la bv e 700€.

      00
    • Fa o vizita pana la Cluj si vorbim apoi de ce inseamna chirie decenta…

      00
    • Draga mea Antonia,

      Eu am f multi prieteni in HR. Si salariile variaza de la 1300 la 4000 in functie de ce stii sa faci.

      (Stau in Buc).

      Asa ca nu-mi poti spune ca in Buc pe un entry level position castigi mai bine decat in BV.

      Tu probabil ai mai promovat intre timp ai mai invatat de ai crescut in salariu.

      (Eu sunt IT’st vb doar din auzite de la prietenii/fosta hr-isti)

      00
    • Ai vrea să câștigi 13milioane, dar tu ești cu 13ani in urmă.

      00
    • @iCiolac: Nu e chiar asa… In joburile „de mijloc” salariile sunt mici pentru ca Brasovul nu a tinut pasul cu salariile, nu in toate domeniile.
      Companie din Bucuresti care si-a mutat o parte din activitate aici – stii cat ne dadeau? 33% din suma care era platita oamenilor din Bucuresti pentru acelasi job.
      1500 lei nu e un salariu cu care poti trai in Brasov. Mai ales daca ambii castiga la fel si au si un copil… Nici nu bag chiria in schema.

      00
    • Antonia are dreptate! Dupa 8 ani de HR stiu salariile in majoritatea zonelor tarii. Un entry level pe HR in Bucuresti, companie multinationala castiga lejer aproape cat castigam eu dupa 8 ani pe HR in Brasov. Exista o prapastie foarte mare pentru acest gen de specialisti. Tot ce inseamna servicii operationale e prost platit in Bv. In Bv e bine sa fii muncitor / inginer, etc in automotive (traditia industriala a orasului s-a cladit pe productia de tractoare si autocamioane, acesta e si motivul pentru care multe companii multinationale din domeniul automotive au investit in Bv). Probabil se castiga relativ bine si in domeniul medical (cu ore pe la spitalul public+ privat si evident ca se castiga foarte bine in IT (domeniu bine platit cam pe oriunde).
      Ar mai fi de aduagta la articol idee de cultura spre 0. Bv-ul nu e un oras cu evenimente culturale (suntem oras muncitoresc…), insa e un oras perfect pentru tot felul de evenimente si manifestari outdoor (din acestea avem o gramada)

      00
  8. „Autobuzele vin la orar, metroul circulă la 20 minute.” Metroul vine chiar mai rar in Brasov.

    00
  9. Întrucât sunt și eu interesat de mutare și am tatonat deja terenul, adaug și eu câteva rânduri cu ce am explorat până acum:
    – Piața imobiliară este mai complicată decât la București. Sunt mai multe proiecte decente decât în capitală, însă chiar și cei cu finalizări pentru 2019 (eu am avut prima vizită exploratorie anul trecut, prin noiembrie) cer avansuri mari, 25%. Când am cumpărat în București, blocul era la nivel de 4 scări din 6, dar au cerut doar o taxă de rezervare, totul s-a achitat când blocul a fost gata de mutare. Să dai 25% pe ceva ce există doar pe planșetă sau, în cazuri mai fericite, la nivel de groapă în pământ, cam peste mână. De asemenea, voiau 50% la roșu și restul la finalizare. Oamenii își finanțează construcția din banii clienților.
    – Altă particularitate, prețuri diferite în funcție de modalitatea de plată. OK, și la București se practică discounturi pentru cei cu cash dacă plătesc în avans (nu pot înțelege de ce, pentru că oricum dezvoltatorul primește banii ceruți de la bancă), dar la Brașov ai trei prețuri diferite: cash integral, cash 25% la planșetă /50% la roșu /25% la gri, rate bancare.
    – Proiectele decente de care aminteam, includ chestii SF pentru București – dressing, baie pentru dormitorul matrimonial.
    – Există și eșecuri penibile – gen Isharan, în care ai bucătăria în sufragerie, fără nici un fel de fereastră sau posibilitate de aerisire – sunt multe apartamente la vânzare, probabil că unii le-au cumpărat în idea că se vor descurca, dar viața e complexă și are multe aspecte.
    – Puține apartamente cu 3 camere.
    – Prețurile la apartamentele și casele noi sunt aceleași ca la București, poate chiar mai mari.
    – Agenții imobiliari sunt mai spălați ca la București.

    00
    • Da, așa ne-a zis agentul de la Avantgarden, că e undeva la 10%. Nu-mi dau seama de explicație. E totuși o diferență mică între 2 și 3 camere, comparativ cu diferența între 3 camere și „casă pe pământ” (excluzând blocurile pe orizontală, vândute ca „vile înșiruite”). Ce fac familiile cu copil?

      00
    • isaran e ok. safety residence de pildă, nu se mai construiește, dar își fac în continuare reclamă. :D

      nu se caută apartamente cu 3 camere. am fost la lansarea „coresi cartierul”, ăla care se construiește vizavi de mall, și ziceau oamenii că e cererea mică de tot, sub 20%, pentru 3 camere.

    • Băboss. 93 mp utili, asfalt, 500m pana la cel mai mare mall din centrul tarii, la 52k euro ce credeai ca-ti vinde, Taj Mahal?

      00
    • Daca vrei distractie legata de imobiliare in brasov cauta „signature residence”

      00
  10. „metroul circula la 20 de minute” ? zi-mi si mie unde este metrou in Brasov te rog

    00
  11. Nu ne-ai zis nimic de transportul in comun. Din perspectiva turistului care a mers doar gara-centru pare semidecent, autobuzele sunt vechi si poluante dar relativ ingrijite. Cum e insa accesul din cartiere?
    Taximetristii mi s-au parut mai smenari decat in Bucuresti, stateam in fata garii cu aplicatia deschisa, vedeam 10 taxiuri de la firma respectiva dar in aplicatie nu raspundea nimeni, pana la urma am luat unul care parea mai spalat, mi-a cerut din start 5 lei peste bonul de vreo 15 lei pentru ca il puneam sa iasa un pic (~2km) din oras.

    00
    • Gara e singura zona in care dai de taximetristii de tipul ala. In rest sunt ok, probleme destul de rare cu ei. Fata de alte orase folosesc uber ca pot sa platesc din aplicatie, daca ar avea pos nu mi-ar fi greata sa ma sui in taxi.

      00
    • 5 lei pt 2 km in afara este puțin…cursele in afara orașului se plătesc dus-întors. Așa ca la 2 km trebuie sa-ți ceara 8 lei in plus.

      00
  12. Mișto articolele de genul ăsta, eu mă gândeam să mă mut din Bacău în Oradea sau Timișoara. Îmi plac foarte mult oamenii din Ardeal, în București nu m-aș muta, în principal tot din cauza oamenilor, mi se par prea golănași/șmecheriți.

    00
    • Pai sunt multi veniti din Bacau, Galati, Focsani etc :)

      00
    • Ai toate sansele sa dai acolo de mai multi bucuresteni (nascuti/crescuti in capitala) decat in….Bucuresti.

      00
    • @ioana
      In 2011 un pic peste 50% din aia 1,9 milioane numărați la recensământ in București erau născuți în acolo. Nu-s chiar așa rari născuții și crescuții in București. Si în restul țării erau câteva zeci de mii(fara Ilfov).

      00
    • Viziteaza ambele inainte de a lua o decizie.

      Personal sunt orasele mele preferate din Romania (sunt oradean si poate biased).

      Timisoara are in plus:
      – marime mai mare
      – mai multi studenti si o diversitate mai mare
      – suprafete pietonale mai mari (deocamdata)
      – cele mai multe cladiri monument din Romania din afara Bucurestiului (ok, nici Oradea nu sta deloc deloc rau la acest capitol).
      – aeroport cu o varietate mai mare de curse (ai si Lufthansa la Frankfurt sau Munchen cu care poti ajunge oriunde in lume cu o singura escala).
      – o selectie usor mai buna a restaurantelor

      Oradea:
      – e mai linistita
      – e mai curata
      – cladirile sunt mai ingrijite
      – transport in comun mai bun
      – bai termale, Felix aproape, aquaparcul din oras misto
      – aeroport mic, doar 5 curse externe cu Ryanair plus curse zilnice spre Bucuresti
      – unele baruri foarte misto modelate dupa ruin pub-urile din Budapesta (Moszkva, Bodega, Lokal etc).
      – trafic mult mai bun in oras
      – natura mai faina daca vrei sa iesi in jur, in jurul Timisoarei nu e fain.
      – cheltuieli mai mici per ansamblu (chiriile mai mici dar restaurantele nu neaparat).

      Ambele orase au multe spatii pietonale (in curand in Oradea numarul acestora se va dubla), se afla aproape atat de Budapesta cat si de Viena (practic egal ca timp). Spatii verzi sunt in ambele orase, personal prefer Crisul fata de Bega dar aici e o chestiune de gust. Din punct de vedere cultural, nici un oras nu e buricul pamantului, in Timisoara totusi exista mai multe evenimente, exista opera dar niciunul nu este la nivelul Clujului din acest punct de vedere (oras care din multe alte privinte nu imi place dar dpdv cultural este misto).

      00
    • andrei, tu vrei să te muți în brașov ca să fii aproape de servere?
      eventual să îți iei și un part time la romarg? :D

  13. Pentru ca sunt moldovean, intreb ce ma arde mai tare: „moldovenii” din Brasov cati ani au? Copiii moldovenilor, nascuti in Brasov, sunt tot „moldoveni”?
    Un oras totusi EDUCA un public, nu pot crede ca „moldovenii” nascuti acolo au copiat FIX comportamentul parintilor. Nimic, nici o influenta de la altcineva?

    Altfel, lenesi sunt peste tot. Si moldoveni. Iar Brasovul i-a adunat jumatate pe cei mai naspa moldoveni, aia care nu gaseau un rost in Moldova. Tarani 100%, urbanizati fortat. Imi pare rau, asta e adevarul.

    00
    • vad mai jos ca zice zoso ca bunicii stau in Giurgiu …originile sunt tot de acolo ? pt ca am si eu ceva stramosi pe linie paterna din Moldova si cand vad giurgiuveni, calaraseni, ialomitieni, buzoieni , ilfoveni, teleormaneni , ca vorbesc de ‘moldoveni’ mi se urca sangele la cap , pentru ca am avut si am experiente cu personaje din zonele mentionate , si in umila mea parere sunt cea mai proasta samanta din romanica : hoti,lingai , tupeisti , gregari, profitori ….uite asa se formeaza opiniile preconcepute …
      (p.s : pe lina materna sunt bucurestean de mai multe generatii …)

      00
    • nu, tati. am mai zis, noi suntem de loc din bulgaria. petkov :D

    • Fiica-mea are 2.5 ani. E moldoveanca, o invat sa vobeaca cu „pi jos, pi sus”.
      In rest fac bine.

      00
    • Uneori rămân la fel, daca stau in cartiere relativ compacte de moldoveni. Și mulți sunt născuți în Moldova (inclusiv primarul :)) nu sunt doar urmasii, că n-a fost așa de mult și nici nu s-a oprit migrația.

      00
    • @penciuc, eu am 15 ani de cand sunt plecat de acasa. vreo 10 ani in bukale, unul la Londra, trei+ ani in Italia.
      „Pi jos”, „pi sus”. „oleacă” nu mi-au iesit din vocabular; nu am vrut sa-mi schimb accentul.
      Accentul nu inseamna nimic in ecuatia „A FI OM”. ;)

      00
    • Moldovenii sunt civilizatori. In bucuresti, cluj, brasov, timisoara, pe oriunde au ajuns, orasele alea o duc mai bine decat restul. Uitati-va la craiova, e singurul oras mare unde nici macar moldovenii n-au ajuns si e vai de pwla lui. Constanta e urmatorul de la coada.
      Statistica, nu manele :)

      00
    • Big0ne..cred ca ai vrut sa zici invadatori…

      00
    • @bigone
      Si negrii și musulmanii sunt civilizatori in vest. Uitati-va ce dezvoltate sunt țările unde au ajuns ei și cum suntem noi și astea din jur :)

      00
    • Ioana,
      Ce case sunt invadate de gandaci?

      00
    • Moldovenilor, sârma băăă!

      00
    • Hei, a învățat gabi glume de la 1930!

      00
  14. De curiozitate, mergeti cu copiii la restaurant ? Sau aveți bunici ?

    Problema cu segregarea între IT și pulime e prezentă și în Timișoara. 45% IT , 45% salahori, 10% diferența

    00
  15. Ah, m-a durut finalul :) M-am mutat aici acu 2 săptămâni, din București. Deocamdată mă simt ca in vacanță, doar că in curând va trebui să mă uit mai serios după joburi și mi-e cam frică. Am lăsat in București job destul de stresant, dar cu salariu peste 1000€. Să vedem cum se vor așeza lucrurile aici.

    00
    • Am 5 luni de cand m-am mutat din Bucuresti in Sibiu si inca ma simt in concediu desi muncesc si sunt plecat destul de mult de acasa :)

      00
    • @BGD
      La mine mă gândeam că e pt ca-s născut și crescut aici :) deci și pt alții e la fel.
      Și pot să fac putina comparație și cu București, am lucrat odată câteva luni și acolo.

      00
    • Si eu caut sa fac relocare tot plecand de la un job platit cu peste 1000€. Ma oboseste foarte tare traficul de aici, numarul mare de suedeji/”smecheri”/videochatiste, agitatia peste masura si lipsa de bun simt indiferent de zona in care locuiesti. Imi poti spune te rog cum a mers cu gasirea unui loc de munca ok si cum te-ai adaptat? Multumesc :)

      00
  16. Stati bine fata de Cluj, aici metroul circula din 30 in 30 minute (o fi adaptat la ardeleni?).

    00
  17. Rockstad Extreme Fest, chiar daca e la Rasnov sau undeva in zona, nu se pune la festivale majore?

    00
    • nu, nu se pune

      00
    • Sunt originar din Rasnov iar nenorocitul ala de festival are loc tocmai atunci cand vin eu de la cules de capsuni. Daca iti place sapunul si ai peste 25 de ani…nu ai ce cauta acolo. M-a mancat in fund sa merg anul asta …mare greseala.

      00
    • liviu,ce anume te astepti tu mai exact de la un festival care are in componenta numelui cuvantul „extreme”?

      00
  18. Daca n-ar fi fost nevoia de a merge des la Bucuresti, ai fi renuntat la Oradea?

    00
    • nope. e prea mișto orașul. și apropierea de graniță îl făcea și mai atractiv.

    • e ok orasul, dar chiar asa tare iti place? Sistemul asta pausal ma termina psihic.

      00
    • du-te la bucurești , acolo e mai bine :)

    • macar la Bucuresti plateste primaria jumate din cheltuieli, aici in Oradea au schimbat tevile, centrala noua si tot mai scump e :)

      Daca nu era sa o ia dealul Ciuperca la vale si sistemul de incalzire care mai scartaie, Bolojan ar fi zeu necontestat in Oradea. Oricum e tare omul si intr-adevar Oradea e un oras fain in care sa-ti cresti copiii.

      00
    • Daca va fi sa ma intorc in tara, iau serios in calcul Oradea. N-o recomanzi, Andrei?

      00
    • 80% pot sa spun ca-mi place, acum depinde si de ce job ai sau calificari ai. Pe posturi de middle management sau in IT e ft bine si salarial, dar majoritatea inca is pe minim spre mediu pe economie.

      Orasul e destul de aerisit, curat, aproape de granita si gasesti cam tot ce-ti trebuie. Daca esti casatorit cu copii e ideal, daca esti tanar si vrei distractie, mai greut.

      00
    • Oradea e misto dar e apreciata doar de vinituri. Oradenii romani o dau de gard hardcore si-s lenesi. Oradenii de etnie maghiara sunt oameni decenti.

      00
    • unguroaicele nu se pun ca si „distractii?” intreb pentru un prieten

      00
    • Cipriane, ai dreptate in legatura cu oradenii romani vs cei maghiari. Dar nu 100%. Totusi, trebuie stiut ca oradenii romani sunt in foarte mare masura urmasii taranilor adusi de regimul comunist sa lucreze in fabricile nou construite. Si inca se simte chestia asta, „dupa vorba, dupa port”. Astia sunt de regula cei complet ignoranti in orice domeniu. Dar te asigur ca sunt si romani 100% care sunt foarte pasionati de acest oras si istoria lui. Oradenii maghiari traiesc oarecum in bula lor, dar sunt de treaba.

      00
    • deaa ma, asea e. daca o vrei elaborata. eu stiu putine cuvinte. da’ lasama-n durerea mea si nu-mi spune ca pot avea dreptate procentual :))) ce plm e asta?!

      00
    • backstory: ciprian e brăilean. el nu a văzut mâncare decentă până n-a ajuns în oradea. plus, avea o prietenă unguroaică cu sâni mari :D

      normal că nu mai vrea să plece din oradea!

  19. Cam zăpăcit colegul nou
    Crezând că-n Cluj avem metrou,
    A nimerit tot la subsol,
    În crama de la „Metropol”…

    00
  20. emigrare la brasov…
    parca am prevazut candva treaba asta

    00
  21. Ok, metroul merge destul de bine, desi ar putea reduce timpul la 15 min.

    Dar cum sta treaba cu aeroportul, tot la 20 min decoleaza un avion?

    00
  22. Mie mi se pare interesant că după ce ai scris chestia asta s-a aglomerat DN1…:)

    00
  23. Pe langa metrou avem și Uber, piste de biciclete în tot orasul, obiective turistice bine îngrijite de CJ-ul nostru și poți schia în Poiana Brașov unde te vei simți mai scump ca în Austria

    00
  24. E nasol in brasov, moldovean e si primarul a fost vicepresedinte in pdl sub basescu, da am zis basescu, a si sunt si unguri , destul de multi si sunt rai nu dau paine la magazin. la job trebuie sa si muncesti , e frig si zapada iarna, vara nu e foarte cald…nu va mutati la Iasov. Stati la mamele voastre, acolo unde e cald si bine. Serios in Brasov in ultimii ani sa aglomerat suficient, a da si nu avem aeroport, granita e departe si nici autostrazi. Un brasovean care se lupta sa scape !

    00
  25. Confirm cele de mai sus. M-am mutat in Brasov din iulie anul trecut, momentan nu regret. Chiria e decenta (270 EUR 2 camere decomandat, cam 55mp, vedere super misto din balcon cu toti muntii). Salariile in IT sunt poate 10% sub Bucuresti, depinde si ce faci. In rest, cam putine oportunitati, daca nu esti IT e cam nasol, csf.
    Autobuzele circula bine si la program, din cartiere spre centru ajungi in maxim 15 minute. Mai sunt exceptii cand se retrage cate unul si stai mai mult in statie decat ar trebui, dar destul de rar.
    Mult mai curat, nema poluare, traficul dupa 28 de ani in Bucuresti ma face sa rad, mai ales cand aud ca se plange cate unul ca e aglomerat. Haha, incearca sa mergi intr-o dimineata de la Lujerului la Apaca cu masina pe la 8 jumate asa, si dupa 40 de minute pe 1,2 km mai vorbim de aglomeratie.

    All in all, nu regret si nu m-as intoarce in Bucuresti, chit ca-s nascut si trait acolo.

    00
    • vii in grupul nostru de fb „bucureșteni fugiți din calvar la brașov”?

    • De acord la toate mai putin aia cu diferenta de 10% intre salarii. 10% poate doar la IBM care plateste cel mai bine, dar in rest ma cam indoiesc.

      00
    • Subscriu si eu, mai ales la partea cu traficul. Stau de 2 ani in Sanpetru, dim, ora de varf, pana in centrul civic, la scoala, max 25 de minute. Si da, nici eu nu rezist sa fac mistouri cand aud brasovenii ca se plang de trafic :)
      Dupa 20 de ani de Bucuresti.. never again!

      00
  26. Cum ți se pare Cristian pentru achiziție/construcție casă?

    00
  27. „Vecinii mai ajută femeile singure din zonă” ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    00
  28. Bun articolul. Mi-am amintit cum arăta Brașovul in ’99 când am venit eu și ce modificări s-au făcut de atunci.
    Pune in articol și locurile de ieșit în natură; Dâmbu Morii, Zoo, Pietrele lui Solomon, Cișmașu lângă Hărman, Lempeș, Moacșa, Prăpastiile Zărneștilor etc.

    00
  29. Vreau sa spun un adevar! Daca nu merge treaba la oras nu va merge nici la sat iar daca nu merge la sat nu va merge nici la oras. Se aplica in orice (serviciu, familie, distractie, ..). Asa ca nu va mai ganditi ca schimb orasul daca nu imi convine ceva!

    00
  30. As adauga la sanatate ca s-a inaugurat chiar astazi maternitatea renovata.
    Poiana o fii scumpa pentru cine vine ca turist(cazare, mancare), insa daca stai in Brasov si te duci in timpul saptamanii la ski este superb, avand in vedere ca s-au bagat ceva bani in instalatii de zapada, telescaune etc. in ultimii ani. Plus daca parchezi in poiana mica in noua parcare si iei frumos autobusul care te lasa la gondola scapi si de meltenii care vor sa parcheze pe partie!

    00
  31. M-am oprit la metrou :))

    00
  32. stiu destul de multi „bucuresteni” get beget sau veniti la facultate si care ulterior au lucrat vreo 10 ani in capitala care s-au carat in Brasov.
    TOTI programatori.

    Se pare ca Brasovul tinde sa devina un rai al programatorilor (ca si Clujul).
    Sper sa se dezvolte orasul si industria si sa nu fie vreun exod de bucuresteni care sa-l „bucurestenieze” caci daca va fi sa ma intorc vreodata in tara, chiar si la pensie, m-as muta in Brasov….ador zona si muntii din zona….

    00
    • Sigur ca da, programatorii merg in rai, adica in brasov. Nu londra, nu san diego, nu new york. Ci brasov, sa vezi ce se inghesuie.

      Si asta pentru ca brasovul nu e bucuresti, se stie…

      00
  33. Mulți ITști pe blogul ăsta! În calitate de non ITist și de bucureștean care a cochetat cu ideea mutării la Brașov, adaug câteva elemente (poate subiective):
    1. În anumite domenii, diferențele salariale sunt foarte mari (uneori de la simplu la dublu), iar viața nu mi se pare mult mai ieftină la Brașov, doar că tentațiile sunt mai puține :)))
    2. Treburile în administrație nu merg neapărat mai repede ca în București (vezi arhiva Judecătoriei, care are program ceva de genul luni și miercuri de la 9 la 11 haha!)
    3. Dacă ai prieteni în București, te-ai cam rupt de ei
    4. Să nu uităm de frig; dacă nu ești obișnuit, e cam nasol, e sensibil mai frig ca în București
    5. Dacă ești relativ tânăr și nu ai copii, stai liniștit în București, Brașovul e pentru cei trecuți de 40 de ani

    00
  34. Articolul imi pare fooarte OK. Avand rude in Bv si lucrand la o firma cu sediul in Bv, ajung maxim la doua luni in oras. Multe lucruri s-au imbunatatit – inainte de 89 transportul in comun era un cosmar, in anii 90 era problema cu apa (de baut, menajera). De fiecare data cand vin apreciez bulevardele largi si bunul simt al localnicilor (fie in trafic, fie pe strada). Exceptii sunt ca peste tot, dar e mult mai multa civilizatie si mai putini nervi decat in Oltenia (unde rezidez).
    Chiriile nu imi par prea accesibile, decat in comparatie cu Bucuresti sau Cluj.
    Overall, de 40 si ceva de ani, in Brasov ma simt „acasa”, mai ales datorita locuitorilor

    00
  35. Cam la fel e si la Sibiu. Inlocuieste doar moldovenii cu valceni. Bonus aeroport.

    00
    • voi parcă aveți suedeji în centru. noi nu :D

    • Chiar in centru nu. Sunt cateva strazi cu concentratie mare, in cartiere marginase (Turnisor, Gusterita, Borscarie). Dar altfel nu fac probleme. Nu am auzit niciodata de lupte intre clanuri, sabii ninja, etc.

      00
  36. „Orașul e un pic paralizat în weekend dacă e soare sau dacă se schiază pe câteva străzi”. Am prins ideea, dar parca prea mi-a sarit in ochi aia cu schiatul pe strazi!

    Legat de Avantgarden … Acum cativa ani imi sareau in ochi proiectele lor, eu locuind in Bucuresti, totusi. E ceva de capul lor?

    00
  37. Frigul ma cam descurajeaza… in rest pro Brasov daca ma mai dezamageste mult Bucurestiul

    00
  38. NOU
    #118

    Joburi in Jina:

    Cioban de cursa lunga.
    Merchandiser lapte/branza.
    Veterinar

    00
  39. Ai uitat să precizezi că administrația locală s-a făcut acum câțiva ani preș în fața șoferilor, fiindcă la noi asta e un fel de religie, iar acum tragem ponoasele pe care le-ai descris la capitolul ”trafic”.

    O specie aparte sunt părinții cretini și hiperprotectivi care nu pot să nu-și ducă ei copiii până-n buza școlii și astupă dimineața și la prânz anumite străzi din oraș. O să-mi sară la beregată părinții iubitori că-s hater și vai de mine, dar, proștilor, când nu poate circula salvarea pentru că tu a trebuit să-i duci curul lu’ Ăla Micu’ musai cu mașina până la școală, nu prea mai e haios. Cu atât mai puțin haios e dacă salvarea e în drum spre mă-ta/tac-tu/frac-tu/etc. și ăla moare fiindcă tu și cu alți inepți blocați zilnic străzile, fiindcă nu sunteți capabili să fiți oameni și să vă faceți un program care să excludă prostia asta. În aceeași oală sunt, de fapt, toate geniile care se smiorcăie de ”trafic”, dar care merg toți câte unul în mașină și nu-și dau seama că ei fac parte din problema pe care o deplâng.

    Lipsa benzilor pentru biciclete (am spus ”benzi”, nu spoielile periculoase de acum) e legată strâns de problemele de mentalitate descrise mai sus. O administrație normală la cap ar realiza problema și s-ar apleca asupra ei cât mai rapid: descurajarea utilizării mașinii, investiții în transport în comun, park and ride, benzi de bici etc. La noi însă se doarme prin primărie.

    Mx

    00
  40. Ce parere ai de Qualis ?

    00
  41. Ca sa fiu sincer, am venit in Brasov in 2016, cu niste asteptari destul de mari. Ceea ce am gasit nu s-a ridicat la inaltimea acestora. Farmecul orasului este umbrit de calitatea oamenilor, a vietii si a serviciilor.
    Am ajuns la concluzia ca toate articolele alea de rahat cu „Top x orase in care sa te muti” si in care Brasovul e pe primul lor, fie sunt facute la comanda, fie cei care le-au creat sunt undeva pe Phobos. Toti spun acelasi lucru, ridica in slavi calitatea aerului, oportunitatile de distractie etc. Culmea e ca nu vorbesc de preturile astronomice ale imobilelor si de oportunitatile reduse de munca (decenta).
    „Moldovean” fiind, m-am lovit din prima de o problema de genul „ai venit aici sa ne iei locurile de munca”, asta desi compania la care lucram s-a mutat in Brasov.
    Intr-un final am trecut peste asta deoarece mi-am dat seama de stupiditatea de care au dat dovada toti cei care m-au intrebat mai pe fata sau mai voalat variante de „ce dreq cauti aici”.
    Dupa aceea a inceput lupta. Familia mea a venit aici tot in 2016 dar mai spre sfarsit, si cu toate ca a venit cu job, am constatat ca lucrurile nu stau chiar asa de roz. Pana la urma a trebuit sa plece de la compania la care lucra (nationala) timp de 8 ani din cauza sicanelor. Si de atunci a schimbat numai locuri de munca de cacat, pentru ca am constatat ca numai asa ceva se gasesc in Brasov la liber (cautati voi pe portaluri joburi si o sa constatati ca 80% din ele – da ati citit bine 80% – sunt puse la hoha – pe testate). Si aici nu ma refer la IT sau salahori, ci la cele din mijloc, pentru oameni normali. Am constata ca nu se uita nimeni pe aplicari, si se reposteaza in continuu aceleasi joburi – la care nu se uita nimeni – DUH.
    Eu am bulan ca sunt IT-st si ca am un salariu comparabil cu Bucurestiul sau Cluj, ca altfel ar fi necaz mare. (sa crape ficatu’n aia care tot ma intrebau de ce am venit aici).
    Astea fiind spuse, dupa doi ani de Brasov am ajuns la urmatoarele concluzii:
    – zona frumoasa, dar atat – vorba autorului, degeaba sunt muntii frumosi daca mori de foame (nu ca ar fi cazul, dar job-usile sunt de kkt)
    – cine zice ca moldovenii sunt de kkt, sa ii cunoasca pe UNII dintre localnici, sunt si mai rau
    – sindromul „sa moara capra vecinului” este mai accentuat decat oriunde (cu exceptia Bucurestiului poate)
    – preturile imobilelor sunt tineute sus nejustificat (frumusetea zonei nu justifica 1000+ de euro pe mp la bloc vechi)
    – casele alea la pret de apartament din zonele limitrofe orasului sunt o gogorita. Promisiuni cu carul, intarzieri enorme, calitate mediocra (poate pentru ca „moldovenii” care lucrau bine s-au carat dreq afara din tara asta)
    – piata muncii este mult supraestimata. Da, sunt joburi, dar nu justifica costurile, daca nu esti op CNC sau inginer, atunci altceva decat „consiler vanzari” sau ospatar nu prea gasesti.
    – legat de punctul de mai sus, toate joburile decente (cu un salariu decent) nu apar nicaieri inafara companiilor. Drept urmare probabilitatea sa gasesti un loc de munca decent (altceva decat operator linie in 3 schimburi etc) la companiile din zona este aproape egal cu 0 daca nu ai o „intrare” la compania respectiva. Si nici atunci, pentru ca sunt altii cu mai multa „greutate”.
    Si astfel, dupa doi an de zile, am ajuns la concluzia ca nu merita sa ne ingropam viitorul aici. Poate in 10 ani lucrurile se vor schimba, insa pana atunci, frumosul fost oras Stalin isi merita numele pe deplin. Mentalitatea si rezistenta la schibare a ramas APROAPE aceeasi ca inainte.
    Totusi, probabil ca vor fi multi care vor aduce comentarii de genul „Sarma moldovene”, sau „Ce cauti aici daca nu iti place?” etc. Lor insa trebuie sa le comunic faptul ca venirea celor ca mine aici, se datoreaza inabilitatii si incompetentei unora ca ei care nu fac cata schimbarii, ca migratia este perfect legala, ca noi nu am venit aici sa cerem nimic necuvenit si ca multi dintre cei ca noi am fost cautati pentru skill-urile si cunstintele pe care le avem si pe care companiile de aici nu le gasesc.
    Asa ca haterilor de genul asta le sugerez sa tina pliscul inchis daca nu sunt in stare sa aduca un argument coerent. Si sa suga ceapa. Sau mai multe, ca zona e propice pentru astfel de culturi.
    Si da, chiar sunt dispus sa sustin cele spuse mai sus si sa le argumentez, daca cineva ma intreaba.

    00
    • Experienta mutatului in Bv descrisa de tine este similara cu a noastra, veniti de la Bucuresti. Ai perfecta dreptate mai ales in privinta gasirii unui job! E plin internetul de joburi de consilier vanzari in magazin si operatori linie in fabrici. Si cam atat. Nu stiu unde sunt celelalte joburi, oare nu exista? Oare sunt toate date prin relatii, cunostinte? De 6 luni cautam si mai nimic pe domeniul nostru (Graphic design si DTP).
      Degeaba esti pasionat de outdoor, vi in Brasov ca sa ai muntele sub nas, dar nu ai ce manca! Unde mai pui ca preturile, chiriile sunt la fel ca in Bucuresti. Iar cand ai copil, se complica si mai mult situatia.
      Cu siguranta merita facuta aceasta miscare dar cu cap. Pentru IT-sti, pentru cei cu joburi remote sau pentru cine are o cunostinta ca sa fie „bagat” undeva… merita!

      00
    • Ma pui pe ganduri,sunt electrician si doream sa ma mut definitiv in zona Fagaras-Brasov dar nu in oras prefer un sat de munte linistit,sun etnic rus,pe langa teama de unguri lipsa locurilor de munca e o problema serioasa. Oricum o sa ma mai gandesc,poate voi sta cu chirie in zona sa o analizez mai bine.

      00
    • Sa fim seriosi, problema cu locurile de munca este o problema nationala. Nimeni nu iti da mai mult de 500 de euro daca nu lucrezi in IT, Automatica, Electronica. Chestie valabila pana si in Barlad. Asa ca nu te mai plange.
      In legatura cu oameni de kkt si „Sa moara si capra vecinului”, esti sigur ca nu datorita personalitatii tale ai ajuns inntr-un cerc cu oameni de kkt?
      In fine, bine ca ai plecat. E un oras plin de bau bau care nu vrea sa-ti dea salariu mare si apartamente ieftine.

      00
  42. Am si eu niste intrebari, daca cineva poate sa imi raspunda, trimit multumiri in avans.
    Suntem o familie ce doreste sa se repatrieze din Canada, pentru pensie ( nu suntem chiar de varsta de pensionare dar vrem sa ne retragem la pensie mai devreme). Am dori sa locuim in Brasov, pe care il iubim din copilarie. Mai precis am dori sa ne construim o casa in Sacele, zona Poiana Angelescu. Puteti sa ne spuneti daca zona e ok? Nu cunoastem zona, doar ce am vazut pe internet. Nu vom lucra, deci nu trebuie sa facem naveta, insa ma intereseaza cum sunt oamenii acolo, daca sunt inundatii frecvente, daca sunt utilitati, etc, orice amanunte care pot sa ne ajute in luarea unei decizii.
    O alta intrebare: care este, in Brasov, suma minima necesara unui cuplu de 2 persoane la pensie pentru a traii decent spre foarte bine, adica o iesire sau 2 la restaurant pe saptamana, o vacanta la cateva luni prin Europa, cumparaturi normale de mancare, etc. fara economie, in conditiile in care am avea casa si masina platite integral?
    Multumesc mult!

    00
  43. Foarte fain si usor de parcurs articolul. M-am mutat si eu in Brasov de scurt si am o mare problema in a-mi gasi un job. Dupa 3 ani de facultate in Cluj, 2 ani de master in Bucuresti si experienta profesionala, nu gasesc nimic ok in domeniul PR, comunicare, marketing, social media, events etc. Ai vreo recomandare de job? Multumesc!

    00
  44. Știu, a scris deja toată lumea dar pluses și eu: timpul de așteptare la metrou nu e așa mare doar că cea mai apropiată stație e la vreo 160 km depărtare și traficul se gâtuie la Bușteni :) În rest, perfect de acord cu ce zici ;)

    00
  45. Frumos articolul.

    00
  46. Super articol. M-am mutat de 2 ani in bv.. iti dau mare dreptate cu piata locurilor de muncă.

    As mai adauga ceva, e greu sa afli o agendă culturală. Greu de gasit cursuri, evenimente pentru copiii.

    00
  47. Scheiul este o zona depresionara ,un defileu care incepe la Poarta Schei si se termina la Pietrele lui Solomon , nu un deal cu case , umezeala si egrasia nu este mai mare ca la mai toate locuintele vechi de peste 100 de ani iar de ingradit si lasata asa nu are cum avand in vedere ca toti ,,miticii” vor vila la munte si in snigura zona cu aer curat :)

    00
  48. As vrea sa ma mut in zona dintre Brasov,Fagaras,Rupea de preferat mai spre munte.
    Cum sunt oamenii,ca unii ma sperie cu ungurii?
    Locurile de munca se gasesc, eu sunt muncitor calificat?
    Eu vin din zona de sud,dar imi plac satele sasesti,casele lor si peisajul,as vrea o viata mai linistia,cu mancare mai naturala.

    00
  49. Salut Vali,

    Foarte bun articolul.

    Se merita sa cumperi apartament pentru investitie in Brasov?
    Daca da, ceva recomandari de cartiere?

    De asemenea, sa cumpar in bloc now sau mai vechi?

    00
  50. Este foarte tare tot ce ai scris… la trafic… ,,Autobuzele vin la orar, metroul circulă la 20 minute”…. Dar, intr-un oarecare sens, așa este. Pentru cei care nu știu, dacă anul 1989 ,,întârzia” vreo 4 ani, astăzi se mergea cu metrou în Brașov, fiindcă era următorul oraș în care s-ar fi construit metrou. Așa, acum, facem cam 2 ore și 20 minute până la cea mai apropiată stație de metrou

    00
  51. Dacă veniți din București, vă recomand să vă mutați pe valea răcădăului. B-dul. Valea cetății se închide în munte, așa că nu averi trafic în toate direcțiile… Eu am stat în București, pe Decebal, și când m-am mutat în Brașov am căutat o zonă cât mai propice pentru copii. Aici vin doar riveranii cu autoturismele și 3 camioane de 12 t pe săptămâna care aprovizionează un Profi. Iar pe dealul melcilor trec foarte putini spre centru… așa că nivelul noxelor este foarte scăzut.

    00
  52. Salut! Ar fi tare daca ai putea scrie un update la articolul asta… ce s-a mai schimbat dupa 1 an. M-as muta si eu acum in Brasov… singurul lucru e ca am majoritatea prietenilor in Bucuresti.. si as mai duce lipsa evenimentelor cat de cat asa. Am gasit un apartament fain aproape de Dobrogeanu Gherea langa munte pe la 120k cu vedere spre oras foarte fain.
    Ce parere ai?
    Multam!
    Stefan

    00
  53. Despre ce metrou vorbiti oameni buni!? Nu exista metrou la Brasov.

    00
  54. Ce parere aveti despre cartierul Green Valley din Noua? Multumesc

    00
  55. Salutare!

    Eu ma gandesc serios sa ma mut in Brasov, pentru ca navigator fiind de meserie, is satul de apa si vreau la munte. Din cate am inteles ca zone ok de mutat ar fi Sanpetru, Ghimbav, Tractorul, Noua, Astra si Stupini. Voi ce ziceti? Ma intereseaza si ca distanta fata de scoli, gradinite ptr copii.

    Merci anticipat!

    00
    • Buna Cosmin, si eu ma gandesc la Brasov, din zonele spuse de tine am luat in calcul doar Sanpetru si Noua. Noua e f scumpa din pacate si cu legaturi nu f bune cu centrul. La Ghimbav cred ca e viitorul aeroport, n-as vrea sa locuiesc langa aeroport. M-am interesat si de Sanpetru dar la vest e o fabrica poluanta. Dar nimic nu e perfect, o sa facem probabil un compromis.

      00
  56. Salutare din nou!

    Mobica nu stiu ce sa zic de fabrica aia din Sanpetru. O sa ma interesez si taiam dupa lista daca e. :)

    Intrebare intrebatoare! Cam cat timp se face din Timisul de Jos pana in Brasov, in zona cu scoli? Stiti cumva daca au trase si gaze? Mi se pare relativ aproape de Brasov si ma cam incanta ca si locatie pentru mutat.

    Multumesc anticipat.

    00
  57. Intrebare intrebatoare! Cam cat timp se face din Timisul de Jos pana in Brasov, in zona cu scoli? Stiti cumva daca au trase si gaze? Mi se pare relativ aproape de Brasov si ma cam incanta ca si locatie de mutat.

    00
  58. NOU
    #150

    Buna! Interesanta ideea articolului, ar fi fain sa il actualizezi la 2020
    Si eu sunt interesata de relocarea in Brasov si de moment sunt in etapa de cercetare :)

    Ce zone recomandati pentru o familie tanara, cu acces usor la gradinite si scoli si zonele centrale? Ma intereseaza o zona de case, singur in curte. Am vazut multe urbanizatii noi de case la iesirea din Brasov dar nu ne incanta ideea de a merge cu masina mereu la scoala sau de fiecare data cand vrei sa iesi in oras la o plimbare

    Multumesc

    00
    • zona cu cel mai bun raport preț/acces e tractorul.
      case bune/singur în curte găsești rar in bartolomeu/blumăna sau alte zone.
      de evitat noua sau triaj.

    • NOU
      #152

      Recomand Racadau însă e scump dar are tot ce ai cerut.

      00
  59. O întrebare pentru cunoscători în general,care este zona cea mai căutată în Brașov?

    00
  60. Cum ti se pare zona strazii Matei Barasab? Am gasit ceva fain, are si curte (unde, din cate am inteles, n-am voie sa bag masina, fiindca-i in centru?!). Casa este veche, are mai multe apartamente (eu as lua doar unul din ele, celelalte nefiind locuite), deci ar fi niste banuti de bagat in izolatie si o oarece renovare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile