BNR nu face pentru cetățean, ci pentru bănci!

Câteva chestii amuzante dintr-un articol de pe economica.net:

Deşi nu este o practică extinsă, în Europa există deja bănci care au afişează comisioanele sau, cel puţin, postează un mesaj care anunţă clientul că respectiva operaţiune este comisioanată. Aceste aparate afişează întotdeauna comisionul pentru operaţiuni, fapt care arată că soluţia tehnică există.

La niciuna dintre băncile locale nu poţi face plăţi direct cu cardul, aşa cum se întâmplă la orice comerciant,  decât plătind un comision chiar mai mare decât la ATM, în condiţiile în care băncile locale tratează această operaţiune ca retragere de numerar.

O altă operaţiune comisioantă şi neanunţată ca atare este consultarea soldului. Aceasta, în funcţie de bancă, costă între 0,2 lei şi chiar 4 lei, în cazul BRD.

 

Comision pentru consultarea soldului. Comision pentru retragerea de bani de la bancomatele proprii. Imposibilitatea de a plăti cu cardul rate și alte operațiuni. Pe cine ar ajuta asta? Pe cetățeanul simplu. Cine ar trebui să le reglementeze? Păi, Banca Națională și Mugur Isărescu, care conduce destinele băncilor românești de 20 de ani.

Hai, întrebați-vă ce a făcut BNR pentru cetățean la nivel microsocial, în afară de a lăsa să cadă BIR, BP, Bancorex și altele. Exact. Nimic. A băgat bani în bănci și le-a lăsat să pună ce comisioane și ce condiții vor ele clienților. Iar acum, când clienții se organizează și dau în judecată băncile pentru clauzele abuzive și infecte din contracte, BNR ridică din umeri. Hai, spune-ți-i lui Isărescu că erau bănci care permiteau îndatorarea cu 60% sau mai mult, să vedem ce zice.

 

sigla-raiffeisen

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

17 comentarii

  1. typo „spuneti-i”. nu publica ;)

    00
  2. NOU
    #4

    Pai nu spuneai tu sa folosim plata cu cardul ca e mai ok, uite cat de ok e sa tot dai comisioane la astia, mi se pare trist sa platesc comision daca scot din aceeasi banca cu cardul lor pe care-l platesc si pe ala pentru intretinere, e mai frumos sa stai la coada, mai pui hoitu in miscare.

    00
  3. Problema este ca multi clienti sunt lipsiti de educatie financiara. Sau lenesi. Cunosc pe cineva care lucreaza pe securitate tranzactii bancare si a zis ca nu pleaca de la BRD pentru ca are bancomat langa bloc. L-au ars de nenumarate ori cu comisioane uriase, insa „are bancomat langa bloc”.

    00
  4. Nu stiu cum de e luat in serios Mugur Isărescu. Pai a fost finantatorul tuturor guvernelor de stinga pro PSD, pro USL. Le-a inlesnit la toti mafiotii post-decembristi o gramada de minareli. Un post comunist deghizat in capitalist/finantist, cum dracu’ sa existe tupeul de a-l considera candidat la presedentie? Pt ca am vazut liste in care era considerat candidat viabil. Si bineinteles, BNR ar trebui sa interzica bancilor din Romania sa taxeze pt consultarea soldului.

    00
  5. c’mon … nu stiu daca asta e treaba BNR-ului, in sine … AFAIK, rolul BNR-ului e sa se ocupe si sa reguleze sistemul bancar la nivel macro. Gen atacul pe leu facut acum cativa ani, atac la care a participat c-o voiosie nedisimulata si ING-ul din RO. Ca sunt si cretini care-ti pun comision si pe aerul inspirat in sucursala, asta e altceva. Maine BRD-ul/Raiffeizen (campionii comisioanelor) iti pun yala cu fise la intrarea in sucursala … poate BNR-ul sa „reguleze” asta?

    si da, sunt si exceptii: a urmat directiva aia europeana care a eliminat comisioanele de rambursare anticipata la credite. Bine, ar mai fi hotararea aia cu clauzele abuzive din contracte – dar care a creat mai multa confuzie (mai ales ca cica ar fi si retroactiva) …

    00
  6. @miticosul: In R. nu exista Federal Reserve. Deci BNR ar trebui sa aibe grija de regulile sub care o „banca” se poate numi banca in R. Printre care si de ex Protectia Consumatorului. Poti sa aplici mirlanisme de-aste romanesti, de ex sa pui taxela intrare, insa BNR ar trebui sa-ti retraga numele de „banca”. Te poti numi ce vrei tu, insa banca nu.

    00
  7. Nu pot pricepe diferentele fata de bancile din lumea civilizata. Aici nu am comisioane la plata cu internet banking, nu am comisioane daca indraznesc sa rertrag banii de la bancamotul cu alta sigla decit cea a bancii la care am card. Dobinzile la credite sint mai mici. Din ce mama masii traiesc bancile straine?? Sau altfel spus, cit mai jupesc de pe clientii romani bancile pastorite de isarescu?

    00
  8. Nu ti se pare ca exprimarea din titlu e un pic chinuita, ca sa spun asta frumos?
    Lipseste un ceva, gen
    „BNR nu face CEVA/nimic pentru cetățean, ci pentru bănci!”
    Sunt convins ca trebuie sa fie o regula si pentru asta – pe care n-o cunosc, dar sigur poti afla de la cineva mai priceput, mai ales ca nu e prima data.

    00
  9. În condițiile în care băncile din România ne chelesc anual de șapte miliarde de euro din comisioane ilegale, Mugur Isărescu se opune interzicerii acestora.

    Adică, băncile ne fură anual de șapte miliarde de euro, iar Mugur Isărescu le ține partea, deci despre ce discutăm noi aici?

    BNR în loc să însănătoșească sistemul bancar, ca să nu mai depindă de comisioanele ilegale ci de o dezvoltare sănătoasă, ce face? Stă de burtă, că fraierii plătesc.

    Și știu că tot Mugur Isărescu spunea așa: „Clauzele abuzive sunt parte a unor contracte pe care oamenii le-au semnat. Intr-un stat de drept iti asumi ceea ce semnezi”.

    Teoretic, are dreptate. Practic, dacă toate băncile la care tu, cetățean din Filiași, ai acces sunt unele mai puțin etice, ce faci?

    Apoi, nu este treaba BNR ca băncile să opereze într-un cadru normal, concurențial și sănătos și, dacă da, ce a făcut până acum?

    00
  10. NOU
    #12

    is multumit de brd, dar am o conventie pe societate si multe beneficii, insa partea lor de net banking e jalnica, nu-ti arata soldul dupa fiiecare tranzactie sau la sf. de zi, trebuie sa scrii tu per un caiet !

    00
  11. Ai uitat un mic amanunt.
    La fiecare tranzactie bancara pe care o facem
    BNR si camatarul sef de acolo Isarescu, primesc „taxa de protectie”.

    00
  12. Bai Zoso, daca ai ajuns sa citezi din economica.net, e bine…

    00
  13. viata e scumpa la noi si datorita „suedejiilor” facute de banci. DAR , trebuie sa ai ochelari de cal , daca NU citesti contractul unui imprumut sau nu intrebi de anumite comisioane.

    00
  14. NOU
    #16

    cand era „boom” economic a parut „muristul” de Isarescu si a zis cu gura plina „boborului”: luati credite ca e de bine….cand a picat piata a aparut acelasi ilustru Isarescu si ne-a spus: e vina voastra ca sunteti prosti si v-ati indatorat la banci…fucking LOL nu alta…sa nu vorbim ca are niste imbecili de consilieri gen matusalemicul Adrian Vasilescu care uita ce a spus acum 2 minute…si e platit (regeste) din banii nostrii….hai sictir BNR…hai sictir pentru toate bancile (camatarii legali) din tara asta…

    00
  15. ma crucesc cand vad de cata incredere din partea popendulatiei se bucura nesimtitul asta de isarescu. bnr-ul cu el in frunte au aprobat toate drafturile de contracte de credit ticsite cu clauze abuzive. acum cand au explodat si lumea incepe sa castige dupa ce dau in judecata bancile tace malc si nu-si asuma nicio vina. jeguri!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)