Bitcoin – e mișto că moneda e descentralizată, dar…

Ca orice om interesat de internet, urmăresc chestia cu Bitcoin, chiar dacă nu scriu frecvent de ea. Dacă nu știți ce e aia un bicoin, vă explic pe scurt: o monedă virtuală, descentralizată, de fapt un algoritm matematic, bla bla bla. Rahatul ăsta face valuri de două ori pe lună, că nu știu ce investitor a băgat niște mărunțiș în zonă sau că a depășit valoarea X.

Partea amuzantă intervine acum: Mt. Gox, o piață unde se schimbau bitcoin ca la bursă, s-a închis de câteva zile. Întâi au oprit tranzacțiile, după aia au oprit scoaterea banilor, acum s-au oprit de tot. Eh, și tot rahatul ăsta cu moneda liberă și neguvernată de nimeni nu mai e acum așa de amuzantă pentru oamenii care au bani acolo. Pentru că nu au cui se plânge. S-au bucurat că au găsit o metodă să se ferească de bănci și autorități până când chestia asta le-a explodat în față.

 

bitcoin

“bitcoin” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. NOU
    #1

    la mine in sat a inceput sa fie promovata povestea asta de catre fiul interlopist-capitalist de stat-cocalarist-puscarias cu suspendare, al unui senator PSD. asa ca a fost un soi de „turnesol”. daca urmaresti atent cine promoveaza o chestie (media, indivizi, politic etc) poti sa eviti multe neplaceri ulterioare.

    00
  2. Gresala e ca pagubitii au tinut sume mari in portofelul virtual in loc sa-i pastreze in portofelul local si sa-i transfere doar atunci cand voiau sa ‘scape’ de ei.

    00
    • Nu prea inteleg ei ce este bitcoinul dar si articolul este destul de vechi. Probabil ca acum lumea stie si intelege mai bine tehnologia blockchain si la ce este utila. Despre Mtgox-ul ala gurile rele vorbesc ca ar fi un fel de teapa guvarnamentala dar in fine. Cand detii criptomonede cel mai sigur loc este sa le ai intr-un portofel hardware Ledger Nano S sau Trezor si dupa cum spui si tu, muti in exchange doar o mica parte pentru a o schimba in cash. Cat despre Bitcoin, ce pot spune, face parte din evolutia banului, traim intr-o lume in care totul evolueaza intr-un fel sau altul iar acum au aparut banii digitali. Bancile or sa inceapa cat de curand sa foloseasca tehnologia Ripple ce utilizeaza criptomoneda XRP pentru tranzactii internationale de bani si de alte valori precum aur, actiuni si chiar alte criptomonede ca bitcoinul. O alta criptomoneda pe care o consider de viitor este Vechain care te asigura ca produsul cumparat este original plus alte utilitati. Deja Vechain are contracte cu Nike, Adidas, Bmw, Mercedes si cu majoritatea producatorilor de vin. Nu toate monedele virtuale sunt scheme ponzi sau piramide, o parte din ele sunt tokeni utili in unele aplicatii sau softuri. Avand in vedere ca vorbim de o tehnologie care abia este la inceput, acum se dezvolta, din punctul meu de vedere ar fi bine sa profitam de ocazie. XRP costa undeva la 18 centi si este in scadere, iar Vechain cumperi 2 bucati de 1 cent, da, de un dolar cumperi 200 de bucati. Sa nu uitam ca in 2009 de un dolar cumparai 1300 si ceva de bitcoini si nu poti spune ca nu ti-ai fi dorit sa ai acum macar un bitcoin in portofel. Stiu ca este riscant dar in viata ca sa castigi uneori trebuie sa si risti. Consider a fi investitii mici si profitabile, o cheltuila de aproximativ 20-40 de dolari lunar bagati in crypto nu cred ca ar strica. Acum daca ii pierd consider ca de banii astia mi-am luat 1 pachet de tigari, am mancat o pizza si am baut 3 beri la o terasa. Nu sunt consultant financiar si inainte sa investesti bani in aceste utilitati ar fi bine sa citesti cat mai multe despre ele. Daca esti o persoana fara rabdare ai face bine sa nu te bagi pentru ca aceste investitii, chiar daca li se mai spune popcorn, profiturile nu vin peste noapte. In cazul bitcoinului a durat ceva, iar si mai mult a durat in cazul actiunilor Google, Ibm, Apple. La fel cum am spus mai sus, nu imi poti spune ca nu ti-ai fi dorit sa le cumperi cand o actiune costa catva centi.

      00
  3. Parcă zilele trecute niște idioți de la iRealitatea făceau reclama pentru BitCoin. Ziceau că-i o monedă faină, numa’ bună de spălat bani negri.
    Câți „afaceriști” români îi înjura oare acum?

    00
  4. @Grig – Esti pe langa. Nu e ca si cum a picat Bitcoin, a picat doar Mt. Gox.

    00
  5. Am vazut si la realitatea un „documentar” sa zic asa despre aceasta moneda.
    Am vrut sa imi instalez si eu pe PC Bitcoinu si sa vad despre ce ii vorba dar ma obliga sa bag bani sa imi iau o sursa ( inca de la inceput scrie acolo )

    Oricum mie mi se pare o chesti de viitor. Daca ar fi administrata cum trebuie si valorificata sa zic asa , ar iesi ceva bun.

    00
  6. @androidul: De ce trebuie sa amesteci politica in toate ?
    @auto: „…sa imi instalez pe PC Bitcoinu…”. Tare asta :)

    00
  7. Cum plm sa crezi ca o chestie pe care o poate replica oricine, are acoperire de orice fel. Sau cand auzi ca poti genera valoare cu calculatoare mergand si facand calcule. Ca orice chestie piramidala, cresterea se bazeaza pe noii fraieri veniti pana apare ceva sau se termina fraierii. Ei au numit asta cerere si oferta, numai ca nu e cerere reala, sunt fraieri care vor sa cumpere ceva neacoperit de nimic. Si ca in orice chestie piramidala, primii au castigat, restul au cotizat.
    Da, banii virtuali au un viitor, sunt deja cei garantati de stat. Internet bankingul asta e.

    00
  8. Voi continuati sa dati in cap Bitcoin-ului ca nu este o problema asta. Sunt zeci de monede de genul asta bune in momentul de fata si sunt destul de multi romani care profita de ele. A vorbi despre ceva fara a fi implicat in piata respectiva este foarte usor. Cat timp voi atacati un cryptocurrency (nu digital currency – e o mare diferenta intre ele si daca nu stiti diferenta, nu ar trebui sa discutati despre asta), altii isi cumpara lamborghini cu bitcoins sau upgrade-uri pe wordpress.com

    Ca un simplu PS ca nu imi place sa comentez mult, de MTGOX se stia de foarte mult timp ca o sa cada si se vorbea despre asta cam peste tot. Cine a ratat informatia nu are ce cauta sa vorbeasca despre Bitcoin sau sa tranzactioneze orice moneda de genul asta pentru ca inevitabil va pierde bani. Bursa, cu toate ca e fix 50-50 in momentul de fata si nu se poate prezice exact ce tip de evolutie va avea anul asta, e mult mai sigura decat Bitcoin related si asta dintr-un singur motiv: exista multa informatie despre bursa.

    00
  9. @zoso tks for your notification!

    00
  10. @Alex D unde am lăsat eu să se înțeleagă faptul că EU cred că a dispărut BitCoin-ul?

    00
  11. @Alex: n-a zis nimeni ca generezi valoare prin calculele alea din care ies BC-uri. BC-ul e ‘moneda’ cum e si leul (ca definitie): n-are valoarea intrinseca. E doar un mijloc de schimb si are valoare doar daca cineva ti-o accepta la o astfel de operatiune. Daca maine nu se mai accepta lei la tranzactii, ce valoare au leii aia din banca? Fix zero. Nu moneda de schimb are valoare. Sunt multe activitati ca iti aduc moneda de schimb, dar care nu au valoare in sine.

    00
    • NOU
      #15

      şi daca nu generezi valoare, cu maşinile „pe care ai instalat Bitcoinu” , atunci cine stabileşte valoarea acestei „monede” ? eu zic că nişte şmecheri care controleaza si cunosc jocul, in scopul de a o vinde la fraieri, nu de a o cupăra la noul preț stabilit de ei.

      00
  12. NOU
    #16

    @ mike
    e o chestie piramidala, hai ma. iar cu politica, ce sa zic? de obicei copiii baronilor locali sunt muştele perfecte daca vrei sa gasesti cacatul. sau sa-l eviti, dupa caz.

    00
  13. Moneda poate fi mentinuta daca se imparte oamenilor in campania electorala, in loc de ulei si zahar.

    00
  14. Marea prostie la bitcoin este sa iti tii banii la altcineva. Asta a fost tot.
    Ca si cu bancile din Cipru. Misto sa ai un milion in cont, nasol ca n-avem cui ne plange cand ne iau un sfert din ei fara sa ii putem opri.
    Bitcoinul e deocamdata un ponzi in care valoarea e data de noii veniti.

    Legat de generarea de valoare din calcule:
    Pentru necunoscatori, acele calcule care creaza valoare sunt de fapt certificarea tranzactiilor. In momentul in care vrei sa transferi bitcoini, ai posibilitatea sa oferi comision cat doresti, acest fapt determinand cat de repede se vor lupta nodurile ca sa iti proceseze tranzactia. De aici e valoarea de fapt.

    Bitcoinul e pana la urma urmei doar o moneda si atat. Asa cum te simti in Germania cand ai doar RON in buzunar, asa te simti si cand ai Bitcoin acum.
    Valoarea unei monede este data de ecosistemul in care poate fi utilizata.

    P.S. Bancile au tot interesul din lume sa nu scape de sub control moneda, desi faptul ca ii puteti trage la raspundere daca va dispar bani din cont este doar o iluzie bine intretinuta. In caz de forta majora, ii vor lua oricum.
    Ce sa mai zic de bancile insolvabile, care teoretic au x bani in cont, practic seiful e demult gol (cu rezerve cu tot).

    00
  15. @androidul: Explica-mi cum vezi tu ca bitcoinul e o chestie piramidala. Iar chestia cu baronii locali… e ca si cum ai spune ca daca ei se plimba in bmw si mercedes, sigur aceste marci sunt de rahat.

    00
  16. 1. Cumparatul bitcoin de la exchangeuri gen gox, bitstamp, btc-e etc este un risc in sine. Despre multe dintre ele nici nu este f. clar in ce tara se afla, cel mai bine (dar si mai scump) este sa cumperi de la VirWox care este o companie austriaca si care sunt specializati in tranzactii cu monede electronice de dinaintea bitcoinului (ei sunt axati pe Second Life coins). In plus poti cumpara si vinde BTC folosind cardul de credit, un ewallet gen moneybookers sau voucher no-name gen ukash. Exchsangeurile bitcoin centric nu ofera asa ceva. Pentru mai multe detaill vezi aici: http://gamblingbitcoins.blogspot.com/2017/06/how-to-buy-bitcoins-with-creditdebit.html

    2. Este amuzant cum bitcoinul ete promovat ca si modalitate de a scapa de bancile centrale (si de fiat), dar toti il cumpara in speranta de a se imbogati fix in fiat.

    00
  17. Grig se referea la faptul ca bitcoin-ul este volatil si usor de furat:

    https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Bitcoin
    https://www.blockchain.com/charts/market-price?

    Iar „afaceristul” roman vrea rezultate foarte rapide. Pana scapi de ei si-au si pierdut valoarea sau s-a inchis „bursa”:

    „At other times, Bitcoin exchanges have shut down, taking their clients’ bitcoins with them. A Wired study showed that 45 percent of Bitcoin exchanges end up closing”

    00
  18. Și care-i concluzia? Că se cern proștii de inteligenți? Excelent.

    Sigur că pentru proști există în continuare statul și socialismul, care n-o să dispară prea repede, că prostul de aia-i prost că nu poate gândi și atunci are nevoie de cineva care să-l direcționeze și să-i garanteze fondurile atunci când el face o mișcare greșită. Dar lăsând asta la o parte, Bitcoinul e de viitor. Sau mai bine zis moneda criptografică, fie că-i va zice Bitcoin, fie că-i va zice altfel.

    00
  19. Eu cred ca descentralizarea e de viitor, nu faptul ca moneda e criptografica.

    00
  20. ce e bitcoin? un fel de optimism la bursa. stabilitate minima, siguranta tranzactiilor minima, utilitate minima, risc mare. da, poti face la fel de multi bani cum poti face intr-o schema piramidala. m-a amuzat cand am vazut pe realitatea niste unele care isi dadeau cu parerea de bitcoin si nici nu intelegeau despre ce vorbesc, credeam ca si-a mutat capatos emisiunea pe realitatea.

    00
  21. 13$ pe 1BTC in ianuarie 2013. Sunt curios cati romani au avut inspiratia sa cumpere atunci si sa vanda inainte de scandal, cand pretul se apropia de 1100$

    00
  22. „Pentru că nu au cui se plânge.”
    La fel cum nu ai cui te plânge când statul îți ia banii din cont.

    00
  23. Valoarea actuala a majoritatii monedelor le gasiti aici: https://coinmarketcap.com/

    00
  24. E distractiv cum vor unii sa faca bani din nimic. Nu oferi nimic, nu primesti nimic. Cu cat inveti mai repede asta cu atat esti mai castigat. O groaza de discursuri motivationale si idei traznite, horseshit…. s-a umplut lumea de prosti. Puneti mana si invatati in primul rand sa faceti ceva concret.

    Taguri: schema Ponzi, jocuri piramidale, discursuri motivationale, inselaciune. :)

    00
  25. @Ciocanul: Eu am impresia ca esti invidios. De bursa ai auzit?

    00
  26. @ciocanul – si speculatia e ceva concret :))

    00
  27. pop the bubble :)

    00
  28. Oricum n-avea nici un viitor. Presupunand ca nu cadea datorita schemei ponzi evidente si ca s-ar fi autostabilizat din tranzactii, venea la un moment dat statul si te punea sa impozitezi un eventual profit, daca tu ca firma acceptai plati in bitcoins. Si atunci oricum se termina smecheria.

    00
  29. @andrei m-am jucat cu :

    kugutsumen.com/showthread.php?44318-Crashing-bitcoin-for-fun-and-profit

    imi pare rau ca nu am avut sa investesc mai mult, de fapt as fi putut, dar nu am avut incredere. oricum, mi-a iesit o suma bunicica.
    din pacate s-a cam terminat. anul trecut a fost un an bun, anul asta cred ca bitcoinul se duce spre moarte clinica.

    00
  30. Mă, dar oamenii chiar bagă bani în orice tâmpenie?:)))))))

    00
  31. NOU
    #36

    interesant e faptul că nimeni nu stie cine este Satoshi Nakamoto, aşa zisul creator al Bitcoin-ului. Şi chiar el însuşi vrea sa-şi țină ascunsa identitatea…probabil sa nu fie închis pentru că a înşelat atîția fraieri cu un ponzi scheme.

    00
  32. bitcoin a trecut de 7.000$

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube