Cât de bine o ducem, teoretic… (2018)

Ia fiți atenți aici:

De zece ani  are nevoie o persoană care încasează aproximativ 2.700 de lei pe lună, adică salariul mediu net pe economie, pentru a-și cumpăra o locuință cu două camere în București. Esta una dintre concluziile unui studiu lansat recent de Cold-well Banker, care vine și cu o veste bună: în 2008 era nevoie de aproape 30 de ani de economii pentru a cumpăra același tip de locuință. (sursa)

Veniturile totale medii lunare ale populației pe o gospodărie au fost 3.569 de lei, în trimestrul IV 2017, iar cheltuielile totale au fost în medie de 3.061 lei lunar pe o gospodărie, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate joi, scrie Agerpres.

Teoretic, suntem o țară care o duce bine de tot. Practic, dacă ne uităm mai atent pe comunicatul INS, vedem că salariul e tot 1.600 lei, și aia e media, adică unul care are 2.000€ pe lună ridică media pentru 10 care câștigă mai puțin de 1.000 lei.

Dar media și teoria ne spun că o ducem bine de tot. Nu e nevoie ca BNR să intervină și să pună creditarea sub control sau PSD să ia niște măsuri economice pertinente.

Economia a crescut, deficitul la fel, datoria externă la fel. Și revin la statistica aia cu „economiile au crescut, numărul celor care economisesc a scăzut”. Adică unii își dau seama că nu o să meargă treaba așa prea mult și se pregătesc, în timp ce alții au spart tot ce aveau.

 

 

casa-44

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Si teoretic si practic o ducem mai bine fata de acum 5-10 ani, salarii mai mari, masina mai noua, iesiri din tara mai multe, gadgeturi noi.Trebuie sa fii foarte prost sau ticalos sa zici ca o duci mai rau fata de acum 10 ani.O duci mai rau pentru ca refuzi sa evoluezi, daca si acum lucrezi ca vanzator la mec(nu am nici o problema cu asta, dar acest tip de job il faci la terminarea liceului) atunci la tine este problema.

    00
    • Dar șefii vânzătorilor de liceu la mec au voie să mai lucreze la mec dacă au, să zicem, 30-40-50-60 de ani? Sau corporația aia se conduce singură cu derogare de la Sfântul Duh și nu mai e nevoie nici măcar de supervisori care muncesc și ei pentru că așa e regula în firmă?

      00
    • Aberezi. Da e mai bine ca acum 10 ani ca deh capeti experienta si normal ca a crescut si venitul, dar problema este ca in multe domenii degeaba avansezi tu ca si cunostinte, ca salariul se plafoneaza foarte jos fata de cat ai merita, ca asa e in tara asta minunata. Asa ca nu mai generaliza si scoate capul din bula aia in care traiesti.

      00
    • Problema e cat de sustenabila e cresterea asta. Degeaba ai salariul mai mare, daca ti l-a marit statul din pix, sau daca lucrezi in privat, la o firma dependenta de un anumit sector, care la un moment dat va ramane fara comenzi, din cauza suprasaturarii pietei (pasul urmator fiind disponibilizarea). Sa vedem si peste zece ani, daca mai ai bani de rate. Ce ne lipseste noua, romanilor, este dezvoltarea liberei initiative. Inca mai suntem o tara de angajati (la stat, sau la privat). Suntem obisnuiti doar sa mergem la program si sa avem totul „la botul calului” (birou, calculator, contributii si asigurari platite de firma, masina de serviciu etc.).

      00
    • Corect, problema este ca nivelul de trai scade..

      00
    • Da, salarii mai mari față de acum 5-10 ani, dar de prețuri ce zici, Mihail? De câte ori au fost majorate, raporat la acum 5-10 ani și salariile prezente?

      Mașină mai nouă? Câte mașini mai vechi de 2010 ai văzut pe șosele, raportat la mașinile din 2017-2018? Aha, despre asta e vorba. Importurile din Germania și Bulgaria pentru care se merge cu autocarele (că-s mai ieftine).

      Și se pleacă din țară datorită Ryanair. Bilete la 10 eur/rută. Bănuiesc că nu îți este străină informația asta.

      00
    • @Ioana
      “salariul se plafoneaza foarte jos fata de cat ai merita“
      clar, noi suntem cei mai destepti, dar e vina altora ca nu primim salarii pe masura. fix retorica comunista inca predata prin anumite locuri.

      parerea mea e ca multi romani nu au inteles ca nu au ce sa ofere in afara de munca ieftina si proasta, daca si p-aia. nema educatie, nema salarii.

      00
  2. se trăiește mai bine ca acum 10 ani. mult mai bine. și spun asta nu din statistici, nu din ce câștig eu, ci din ce văd în jur – și nu locuiesc chiar în polul dinamismului economic din românia, din contră.

    00
    • vasluiul, modest ca intotdeauna ;)

      00
    • NOU
      #10

      cateva precizari pentru cei care se uita doar la numarul de zerouri dintr-un salariu si atat !

      1. bucurestiul nu eRomania la capitolul salarii si costuri
      2. chiar si in bucuresti un salariu de 2700 este un salariu bunicel ( ex : angajatii hypermarketurilor nu depasesc 1100 – 1500 de lei chiar daca minimul este 1900 )
      3. cu 2700 de lei traiesti greut in bucuresti fata de binisor in bacau
      4. degeaba ai 2700 de lei mediu cand benzina este dublu fata de anii 2006-2007 ( atunci media era undeva la 3,5 acum este 5,5 spre 6 )
      5. 2017 a fost anul cu cea mai mare rata a inflatiei din 2008 in coace iar anul 2018 se preconizeaza a fi chiar dezastruos spre un 4.4 %
      6. cu 100 de lei nu mai poti cumpara de mancare in 2018 ceea ce cumparai in 2016-2017
      7. faptul ca majoritatea sunt la limita supravietuirii ( adica reusesc sa si plateasca doar darile catre stat si mancarea ) nu inseamna ca o duc bine
      8. doar 6 % din populatia angajata din romania castiga peste 1000 de E ( restul de 94 % nu se poate spune ca o duce chiar pe roze, un salariu bun ar fi undeva la 4800 de lei pe luna -> bun = sa ti mai ramama si bani sa pui de o parte pentru o investitie in tine si familia ta )
      9. In afara de Bucuresti doar in Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu sau Braşov mai sunt salarii de peste 1000 de E
      10. asistatii sociali : tot bugetul de ajutor social din 2017 înseamnă peste 7 milioane de salarii minime pe economie … deci 7 milioane de oameni care castiga salariul minim pe economie platesc sa stea de pomana 283,000 de oameni adica aproape cat toata populatia judetului Ialomita de exemplu …

      P.S. :
      – ieri INS ul a zis ca NU e bine
      – Dancila a venit si a zis ca INS ul minte
      – realitatea e ca ne indreptam spre un dezastru de cea mai mare frumusete in conditiile in care Romania este cea mai „migratoare” tara din lume dupa Siria de unde lumea fuge de moarte si nu de foame !

      #DecatAtat

      00
    • @alex, adevărul adevărat că cele 2-3 drumuri pe care le-am făcut prin zona rurală a vasluiului, pe acolo pe unde acum câțiva ani era mare luptă împotriva gazelor de șist, m-au făcut să consider centura proastă și incompletă a iașului un salt de 50 de ani de civilizație. există încă multe locuri, în zona rurală din muntenia și moldova, ca și în multe orașe mici, unde se trăiește foarte greu, dar nu la fel de greu ca acum 10 ani.

      @tiran, raportarea nu e la un standard occidental, nici măcar la unul al europei centrale, ci la românia de acum 10 ani. de fapt, problema în românia, nu e decât în excepții una de supraviețuire. avem multe aspecte care nu pot fi cuprinse în statistici: câți oameni care iau salariul minim îl iau cu adevărat? câți care nu au niciun venit cuantificabil, sau au venituri foarte mici trăiesc cu ajutorul familiilor din vest? răspunsul e „milioane”, dar nu știm câte și nu știm despre ce sume vorbim. dincolo de asta, ca idee generală, dacă statul român și-ar gestiona și folosi eficient resursele pe care le are și ar asigura servicii decente în domeniile pe care un stat de secol 21 ar trebui să le ofere, infrastructură, birocrație, educație și sănătate, românii chiar ar trăi rezonabil. până atunci însă, statul român e principalul generator de inegalitate.

      00
    • „in conditiile in care Romania este cea mai “migratoare” tara din lume dupa Siria de unde lumea fuge de moarte si nu de foame !”

      tot vad chestia asta rostogolita prin presa, am cautat acum 2-3 saptamani sursa articolului, si este ceva ONG european (articole in lb engleza) unde articolul care a dat ideea asta este scris de o romanca, si cam atat, fara niciun fel de date clare, scris fiind in engleza a devenit „greu” si usor de rostogolit

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_net_migration_rate

      din .ro au disparut 437 mii persoane intre 2007-2012, iar aia e perioada in care s-au deschis efectiv granitele UE pentru noi, asa ca e absolut naturala miscarea

      437 mii / 365*5 = 239 oameni/zi -e mult in mod clar, dar departe de stirile de pe tv cu „400 oameni/zi”

      sa mergem acum pe partea de „a 2a tara dupa Siria”

      daca mergem pe cifre exacte: vedem din prima bangladesh -2.226 mil, china -1.8 mil, indonesia -700 mii, india -2.598 mil, sri lanka -484 mii, mexic – 523 mii, pakistan -1.081 mil, sudan -800mii, Somalia -400 mii, Syria -4 mil (dap e prima cu cea mai mare emigratie). deci suntem pe locul 11 ca nivel de oameni plecati – cam departe de „locul 2”

      hai ca poate wikipedia nu e o sursa buna – si cam invechita

      https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html

      Romania are o migratie pe 2017 de „-0.20” /1000 persoane – la o populatie a noastra de 20 mil, discutam de 4000 de oameni plecati efectiv in 2017, restul e can can

      00
    • @berenger

      n-ai fost in bucșani bulbucata bucuresti buturugeni brasov si gogoşari. e jale

      00
    • NOU
      #14

      @norbert :
      statistic romania a pierdut 4 milioane de oameni in 27 de ani … ( emigrare plus natalitate negativa )
      statisticile aratau ca undeva prin 2010-2011 peste 2,5 milioane erau numai in spania, italia, germania, ungaria si marea britanie ( atat aia cu acte cat si fara acte – românii constituie principala minoritate de străini cu rezidenţă în străinătate în Spania, Italia şi Ungaria )
      – 1.100.000 sunt legal cu acte in italia, 800.000 in spania, 300.000 in Germania cam la fel cu UK etc …
      – Am pierdut in ultimii 25 de ani 17% din populatia Romaniei si Cifrele vin de la Organizatia Natiunilor Unite !!!!!!!
      – din Siria, pana in anul 2015 fugisera peste 4 milioane …

      00
    • @norbert

      Uite niste date cred eu mai utile decat wikipedia si alte aberatii

      https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/6/60/Main_countries_of_citizenship_and_birth_of_the_foreign_foreign-born_population%2C_1_January_2017_%28in_absolute_numbers_and_as_a_percentage_of_the_total_foreign_foreign-born_population%29.png

      Doar adunand cifrele pentru tarile unde suntem in top 5 rezulta cam 2.9 milioane. Daca aduni maruntisul si de prin alte tari unde nu suntem in top emigranti plus emigrantii de pe alte continente, eu pariez ca depasesti lejer 4 milioane.

      00
    • @norbert Banuiesc ca cifrele in RO sunt luate de la evidenta populatiei. Pentru Romania eu inca locuiesc in tara desi sunt plecat de 14 ani. Nu am predat CI din motive practice. In cercul meu imediat de romani in strainatate cam 3 din 5 au inca CI in buzunar si nu suntem anuntati la consulat. Daca vrei numarul exact de romani mai bine il cauti in tarile in care rezida pentru ca in Romania cifrele nu sunt corecte. Fizic nu au cum sa fie corecte, nu vreau sa spun ca le masluieste cineva.

      00
    • Garantat sunt si masluite. Cand vine cu recensamantul esti trecut oricum pe foaie si daca tu nu ai dat pe acolo de ani de zile.

      Si din persoanele pe care le cunosc eu toti au buletine de Romania si dupa 8 ani de la plecare.

      00
    • La recensământ s-a luat în considerare ca populație rezidenta populația care a locuit în continuu în cel puțin ultimele 6 luni in Romania. Nu contează buletinele. Știu că în 2011 recenzorii au numărat vreo 19 milioane și după aia s-au mai adăugat vreo 1 milion până la 20,2 mil. , probabil de la evidența populației sau din alte surse, poate inclusiv statistici cu rezidenții străini din alte țări (adică de ex. cei numărați in Spania nu au fost incluși în milionul ăla negasit prin Romania decât în evidențe)

      00
  3. Ce absurditate de concluzie cu cei 10 ani de care ar avea nevoie ala cu salariu de 2700. Sa puna si o steluta idiotii aia la finalul „studiului”: *subiectul va fi mort de mult la finalul celor 10 ani, din cauza lipsei de mancare si apa. Studiu ar fi insemnat daca aveau macar logica sa scada cheltuielile minime obligatorii ale unui om pentru a supravietui, sa vedem atunci in mod real de cati ani are nevoie sa isi ia un apt. Ca de inmultit 2700 cu 12 si apoi cu 10 poate face si un copil repetent de scoala primara, fara vreun studiu.

    00
    • Pai da, nici pt comparabilitate nu e ok, pt că coșul zilnic era de alta valoare acum 10 ani.

      00
    • Probabil vroiau sa zica ca o persoana ce economiseste 2700 Ron pe luna timp de 10 ani isi permite sa cumpere un ap cu 2 camere. Desi si asta e cam cu cantec, cei 10 ani inseamna 120 rate, 2700 Ron sunt acum cam 600 Eur, am avea un total de 72.000 Eur cu un 0 avans. Taiem DAE si rezulta un credit pe o suma in jurul a 50.000 Eur. Acum eu nu cunosc piata imobiliara din Bucuresti dar ma gandesc ca e ceva mai scump un 2 camere de atat.

      00
  4. Un studiu de rahat, la fel ca multe altele de genul asta. Ca sa ramai cu 2700 in buzunar, ar trebui sa castigi vreo 4-5000 de lei. Ca din pacate mai si mananci, te imbraci, combustibil, facturi..de chirie nu mai zic. Eu din 2 locuri de munca, scot cam 2200-2500, banii astia se duc aproape toti pe, cheltuieli. Ramane salariul sotului, din care mai ia una alta, mai iesim in oras, se mai duc bani pe dentist, pe un abonament la inot samd deci nu vreo destrabalare si la final bani de pus deoparte raman, cam 5-600 de lei. Deci?

    00
  5. WTF ?

    10 ani in care sa pui tot salariul numai pentru plata locuintei
    (adica 2700 x 12 luni x 10 ani = ~ 70 000 Eu).

    Exprimarea lasa de dorit, ca sa nu zic ca te duce in eroare.
    Mai trebuie inca un membru al familiei cu salariu cel putin la fel ca sa traiesti in timpul asta…
    Iar 2700 lei in mana inseamna un brut de 1000 Eu.

    Si, apropo:
    „Salariul mediu pe economie a ajuns la valoarea de 2.487 de lei net în luna februarie a acestui an” – zf.ro

    00
  6. „O ducem” astia care , volens-nolens, am reusit/reusim sa supravietuim prin Romanica.

    Ingrijorator este ca suntem tot mai putini – anul trecut au mai plecat 200.000 de oameni.

    In ritmul asta, peste 20 de ani nu o sa mai fie nimeni care sa munceasca (chiar nimeni).

    00
  7. Anul trecut ue a tiparit 200 miliarde de euro sau mai mult. Spor la strans bani cand ai inflatie de 2-5%, preturi in crestere si dobanzi sub inflatie. Nu zic sa fii pe zero ai sa nu ai un fond de urgenta mai marisor dar e o perioada proasta de pus la ciorap.

    00
  8. Și la pib/locuitor ca putere de cumpărare suntem ca Chile , iar sub noi e Uruguay. Țări în care media e făcută probabil din extreme și mai mari. Asta ca sa fie clar cam pe unde suntem deocamdată. La nivelul timid binisor, nu bine de tot.

    00
  9. O locuinta cu 2 camere in porumb poate. Cu 2700 lei pe luna.

    00
  10. Structura cheltuielilor totale ale gospodariilor: cheltuieli pentru investiții 0,3%. Din 1600 lei venit mediu, înseamnă 5 lei. Pe gospodărie vine 10 lei.

    Structura cheltuielilor totale de consum: băuturi alcoolice și țigări – 8%; sănătate – 4,7%; educație – 0,4%

    00
  11. Cum spunea o minte luminată, dacă stai cu o bucă pe o bucată de gheață și cu cealaltă pe o plită încinsă, în medie ți-e bine.

    00
  12. Daca mergi prin tara si vezi cate peturi si gunoaie se aduna pe marginea drumului pentru ca sunt aruncate din masina, iti vei da seama ca o ducem din ce in ce mai prost. Needucati, murdari si bolnavi inseamna saracie, indiferen cat castigam

    00
    • In sfarsit cineva pune punctul pe I
      nu trebuie sa ne rezumam la propria persoana , realitatea este ca o ducem rau de tot per ansamblu , degeaba castig o gramada de bani , am ultimul tip de masina …dar cand ies din curte nu am drumuri , canalizare , scoala decenta , spital , saracie si prostie in jur cat cuprinde ….la ce potential avem noi ca tara o ducem chiar naspa ….

      00
  13. Calculul e usor eronat.Sa refacem un pic:
    Un apartament costa azi 72k euro.
    Se acceseaza imprumut.Imprumut Prima casa nu poti(suma max 57000 euro) Asta inseamna credit imobiliar, unde DAE e sensibil mai mare.In zece ani se mai adauga 20k dobanda. Rata la un asemenea credit ajunge undeva la 2700 ron lunar. Sa zicem ca venitul familiei e dublu, in momentul de fata. Raman de cheltuiala ptr familie 2700 de ron lunar.
    600 ron gaze, curent, telefon tv, internet, apa
    1000 ron after school( la 1 copil)
    280 ron plin benzina(lunar)
    4×200 ron mancare( de 4 ori pe luna super market)
    Ce mai ramane?Cu “Nimic” si urmatoarele griji:
    Sa nu creasca Euribor
    Sa nu se imbolnaveasca cineva.
    Sa nu iti pierzi jobul(valabil ptr amandoi)
    Sa nu iti ceara la scoala bani.
    Sa nu se strice masina, televizorul,centrala, telefonul.

    Aceste calcule prezentate in ziare sunt facute de retarzi, care nu inteleg viata de zi cu zi, si in mare parte sunt facute la comanda.

    00
  14. Acum 10 ani salariul mediu era 1400 lei. In dolari asta insemna cam 600. Acum salariul e 2400 lei. In dolari ar rezulta 636. O crestere semnificativa as zice.

    In euro e mai incurajator calculul. De la 380 la 515 Euro. Raiul pe pamant.

    Totusi, uitandu-ne in jur pare ca lumea o duce mult mai bine. Cum din salarii nu prea rezulta asta, deducem ca economia gri/neagra e sursa.

    00
  15. „De zece ani are nevoie o persoană care încasează aproximativ 2.700 de lei pe lună, adică salariul mediu net pe economie, pentru a-și cumpăra o locuință cu două camere în București. ”

    Serios? Cat costa un apartament cu 2 camere in Bucuresti? 30.000 de euro?

    00
  16. Nu înțeleg cum un institut de statistică decide să publice doar valorile medii dar nu și pe cele mediane. Doar așa afli cât din noua „bogăție” a ajuns la cei care o duceau deja bine.

    00
  17. Toti economistii care vorbesc de salariu mediu in romania mananca rahat si dupa se sterg la gura cu diploma de licenta. Salariul mediu nu are nici o treaba cu realitatea, cel putin nu in tara asta. Daca vrei sa vezi cum stau lucrurile te raportezi la venitul median.

    00
  18. 35% din economie e neagra.
    anul trecut 5 prieteni din ro si-au luat case/apartmaente.
    anul asta isi fac vacantele in asia

    stiu cel putin 10 familii in care unul nu munceste si totusi o duc f. bine.

    in romania se traieste bine pana se va prabusi cu totul si cu zgomot maxim.
    amin!

    00
  19. Asta e partea frumoasa cu probabilitatiile si statistica… ca e foarte usor de manipulat. Am 2 vaci, tu ai 0 ;) … statistic avem cate o vaca. Procente… alt capitol interesant de tot… ai salar mare, iti iau 25% iti dau 25% suntem chit ?… ai salar mare iti dau 25% iti iau 25% mare pe dracul… tot mic iti ramane, bine-nteles ca mai mic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile