Bieții proprietari de case vechi și valoroase…

România Liberă are un material complet aiurea despre cum ar trebui să le plângem de milă bieților proprietari de case vechi. Ia ascultați aici:

Ca un prim comentariu, considerăm că măsura este discriminatorie faţă de proprietarii caselor vechi. Până în prezent, numai în Bucureşti, zeci de mii de proprietari de apartamente din blocuri au beneficiat pe banii statului nu numai de refacerea faţadelor – cel mai vizibil şi important element legat de îngrijirea imobilelor –, ci şi de termoizolarea lor, în timp ce proprietarii de case sau de apartamente din imobile construite înainte de instaurarea regimului comunist nu au avut parte de acelaşi tratament.

Aşa cum am arătat în primele episoade ale dezbaterii, tocmai aceştia aveau cea mai mare nevoie de ajutor, iar în plus statul ar fi normal să aibă un interes special pentru aceste imobile, tot din aceleaşi motive expuse, şi ar trebui să se comporte ca un partener.

Aici sunt două probleme.

Prima e că majoritatea caselor distruse sunt locuite de săraci. De aia sunt distruse. Comuniștii au dat afară proprietarii și au pus acolo săraci care nu aveau de nici unele. Neavând e nici unele, nu au știut nici măcar să întrețină, distrugând prin nepăsare, neștiință și rea voință. De aia ridică mereu din umeri când e vorba de reparat ceva.

A doua e că tot timpul cer sume aberante pe casele astea dacă simt ei că nu mai pot sta în ele și ar vrea să se mute. De cele mai multe ori 5X valoarea reală a imobilului. Nu contează că se dărâmă, nu contează că sunt numai suedeji în jur, nu contează că trebuie renovat interior, exterior și pe dedesupt și costă câteva zeci de mii de euro, ei vor tot timpul niște sume aberante.

Sunt niște imobile de vânzare prin Brașov de când m-am mutat eu aici. 26 de camere, 1 milion de euro. Credeam că merită, că exteriorul e în stare necăzută încă, dar când am văzut tencuiala originală pe interior, prize căzând, dușumea și alte alea, am făcut un calcul mic: cât ar costa parchet, uși, tencuială pentru 26 de camere. Fără acoperiș, fără exterior, fără gard, fără instalație electrică. Doar astea. Și m-am gândit cine ar fi prostul care să dea 1 milion pe casa aia și apoi încă 200.000€ înainte să mobileze. Trebuie să fii excentric sau nebun ca să faci asta. Dar totuși, omul vreau să o vândă…

Și ca el sunt mulți, la absolut toate nivelurile de preț. Serios, sunt oameni cărora le spui „titele, casa asta valorează cât ceri tu pe ea după ce bag eu 30% din cât ceri ca să scot mirosul de cocină și gândacii din ea, las-o naibii, că banii nu cresc în copaci” și ei preferă să se mai târâie doi ani cu ea, locuind în bucătărie și un hol, ca să nu încălzească toată casa.

Dar oameni care să se înhame la așa ceva ar fi, dar dacă au făcut banii prin muncă nu sunt proști și nu dau pe casă cât nu face.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

17 comentarii

  1. Argumentul cu fatada nu sta in picioare! Primaria iti da bani si tie ca proprietar de casa daca vrei sa iti reabilitezi termic si estetic pestera.

    00
    • Primăria nu-ţi dă nimic!!
      Dacă nu eşti trecut cu imobilul într-o „grupă de interes zonal”, sau dacă imobilul tău „preznită alte interese”, îţi dă „peste bot”. Nada.
      Din păcate…

      00
  2. Aha, vrei sa ne spui delicat ca doresti sa treci in industria hoteliera :D

    00
    • pai ăla care 200.000 euro pt renovare normal ca e fraier. Noi cu experiența noastră in bricolaj ? max 50.000 si ne rămâne si de o bere la final.

      00
  3. Oamenii confunda pretul terenului pe care se afla imobilul (si care in orasele mari de obicei creste in timp, cu unele exceptii) cu pretul imobilului propriu-zis (care are nevoie de reparatii periodice altfel se degradeaza). Si daca aud ca „pretul in zona a crescut” isi inchipuie automat ca , cojmelia pe care o detin valoreaza milioane.

    00
  4. Cică un român și un suedez aveau case identice. Se hotărăsc să le vândă. Românul cere 200 de mii de euro, suedezul 600 de mii.
    „Băi suedeze, ești nebun? Cine îți dă ție de 3 ori mai mult ca mie.”
    „Îmi dă sigur, că eu nu am vecin suedez”.

    00
  5. Rezolvarea e simpla. Se duce un Gigel de la primarie, face poze caselor darapanate apoi instinteaza propietarii ca au x timp(sa zicem 2 ani) sa isi renoveze propietatea. Dupa 2 ani se verifica, daca nu e renovata ii da propietarului un termen de 6 luni sa isi vanda propietatea, daca nu reuseste atunci o scoate primaria la licitatie si ii da banii fostului propietar.
    Problema cea mare e ca o parte din case sunt in propietatea statului, unele sunt implicate in procese si pentru cele care raman renovarea este prea scumpa (declarate monumente istorice). https://zoso.ro/solutii-pentru-casele-monument-istoric-2016/

    00
  6. cât adevăr în articolul ăsta. 10+

    până la urmă mă rezum la faptul că este o problemă de educație.

    00
  7. Long story short, daca la Oradea a mers ar merge si la Bucale.

    00
  8. Incepe lumea sa se mai destupe la bibilica ,corelat si cu precautia bancilor de a mai da credite imobiliare pe banda rulanta ,rezulta ca veselia imobiliara din 2008 nu o sa se mai repete niciodata chiar daca tot felul de dezvoltatori imobiliari disperati/avari, agenti imobiliari si proprietari incerca sa ne puna placa draguta dar veche cu..”revine bula imobiliara/cresc preturile”..da..da.. si vrabia malai viseaza…
    La un comentariu asemenator m-am umplut de minusuri. Probabil ai multi proprietari, agenti imobiliari si dezvoltatori care sunt iritati de o realitate destul de evidenta.
    Ganditi-va logic, de ce bancile au sarit de cur in sus ca arse cand era vorba de darea in plata..exact..s-au intepat maxim cu tot felul de credite neperformante si acum s-au trezit pe cap cu imobile de la cei care luau credite. Oamenii cu banii gheta care cumpara prorpietati sunt putini si foarte putini.Da, deci revine piata….Salarile

    00
  9. Cine dă pe casa aia din Timişoara in stil ArtNouveau(daca imi aduc aminte bine) pe care ai pus-o intr-un articol atunci va da si pe o casa de-asta 1 mil.
    Si o va renova in stil ArtNouveau :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)