Uite fix așa: știi că nu ai voie pe trotuar, dar totuși o faci.
Postarea e halucinantă, și sunt convins că pentru ce și-a luat avertisment e asta:
Lumini albe și roșii pe bicicletă avem?
Spun că au copiii. Eu le instalez doar când mă deplasez în întuneric, pentru că mi s-a întâmplat de mai multe ori, să mă trezesc fără ele (da, în parcările pentru biciclete se întâmplă des astfel de cazuri).
Am, dar le țin acasă.
Hai să zicem că polițiștii n-ar fi comentat dacă vedeau copii. Dar mami s-a luat în gură cu organu, deși nu avea dreptate. Că așa înveți copiii să fie civilizați.
Sunt idioți care circulă pe trotuar cu viteză și nu îi vede poliția? Da. Au sărit gaborii pe ea că au văzut-o femeie cu copii? Da.
Brașovul e un oraș OK pentru bicicliști. Chiar e. Se mai întâmplă accidente cu bicicliști? Da, ca peste tot, nu mai multe, nu mai puține.
Săraca, ce proastă e
Nu suntem toți așa deștepți ca tine dar poți oferi mai multe detalii??
Pentru quality time? Da, ok, aceeași părere
Pentru că avea impresia că va fi felicitată că are casca pe cap? :))) Da, ok, aceeași părere
Pentru că i-a pus pe copii sa meargă pe trotuar???? Nu, boule, nu e proasta! Ba chiar e foarte deșteaptă! Mai bine îmi iau amenda decât să merg la înmormântare! Cum plm sa pun minoru in pericol???
Am învățat totuși ceva din articol… Ii zic odraslei sa meargă în continuare pe trotuar cu bicicleta dar, daca apare poliția, nu ne cunoaștem! E pe cont propriu!!
@Misu
Asta e un exemplu legat de cat de desteapta e tipa. Sunt mai multe daca citesti postul.
Nu vad nicio problema in ce a scris! A fost întrebată, a spus adevărul… Nu am! A dat și o explicație chiar, pe care nu o vad chiar impertinenta.
Ce voiați mai exact? Una gen, am dar nu o vezi tu! Sau o scuză penibilă că „aveam când am plecat de acasă dar s-a rupt pe drum și am pierdut o? Sau tipicul 50 lei in buzunar, nu vezi că am lumina? Aaaa, da doamna! Eu prost,n-am văzut!
Strict pe ce s-a scris, că doar n-am fost acolo…nu vad probleme în declarații!
Sa știi că șoferii sunt mai țărani la faze dastea. Este mai ușor să minți in pv, la declarația contravenientului. Daca nu exista poze sau filmare cu care sa dovedești că a mințit, in plângere ai 90% șanse de câștig!
din pacate da, e cam proasta, adica in mare are dreptate, unele lucruri trebuie schimbate si avem o legislatie de anii ’50-’60 cu privire la biciclete, dar ce e asa de greu in plm de agatat de ghidon niste luminite din alea de 10 lei si pus un claxon, nici nu e paguba mare daca ti le fura, iar modul exprimare si modul in care a pus problema distrag de la esenta mesajului
Secta de bicicliști ar trebui lăsată în pace! Mai ajutăm și noi evoluția
Nuș ce să zic, mie mi-ar fi fost rușine să menționez treaba cu soneria și să și cred că am dreptate.
Iar asta e doar povestea ei despre cum au decurs lucrurile. Sunt foarte curios cum a decurs interacțiunea live.
@Misu – ca altii sunt mai tarani nu e o scuza sa fii taran.
Tipa vrea sa se plimbe prin lume, dar nu cunoaste legile.
Zice legea ca ai nevoie de niste elemente de semnalizare obligatorii pe bicicleta? Zice ca adultii n-au voie pe trotuar? Despre ce vorbim atunci? Aia cu vrem o tara ca afara?
„Când se va schimba codul rutier, în care noi, bicicliștii, să avem drepturi și SIGURNAȚA de a circula pe STRADĂ (carosabil)?” – ce sa se schimbe? Zice legea ca trebuie 1.5m cand masina depaseste biciclistul? Da. Sunt zone unde nu se poate? Da, poti sa te tragi un pic pe dreapta, desi nu esti obligat, ca pana la urma urmei soferul e obligat sa mearga in spatele tau pana poate depasi. Si eu mi-am luat claxoane de la alti soferi ca n-am depasit biciclisti cand n-am putut lasa o distanta macar in zona de 1m.
Exact Radu, despre ce vorbim? Spui de lege și că n-ai voie pe trotuar. Corect! Dar, in situația aia, ce făceai? Tu mergeai pe stradă și copii pe trotuar? Sau ii luai și pe ai pe strada?
N-am spus că uatăbaut șoferii… Am spus că putea fi taranca precum șoferii și am dat exemplele de rigoare… Dar nu a fost taranca! Cel puțin din postare. Nu am de unde să știu dacă așa a fost discuția in realitate.
Și recitește primul mesaj… Totul a plecat de la faptul că unu a spus că-i proasta. Ori nu avem noțiunea termenilor, ori zicem așa ca sa ne dăm rotunzi! A fost în afara legii? A fost. Dar să îi spui proasta pentru asta….
Vb ta, vrem o țară că afară… Îmi amintesc că mai mergeam cu bicicleta/trotineta și gaseam bătrâni pe pista sau vreuna cu căruciorul. Îmi ceream scuze, treceam, mergeam mai departe. Nu o făceam că să dau un exemplu, așa sunt construit. Nu mă luam de ei că merg pe acolo… Nu-i schimb eu la vârsta lor! Daca as greși cu mașina în trafic și dau de vreun biciclist, crezi că m-ar înțelege și ar fi băiat de treabă acceptând scuzele? Mă îndoiesc!
Dar să cataloghezi pe cineva așa ușor drept prost… Spune multe despre tine!
PS as putea pune pariu că dacă as cunoaste-o pe cucoana, ar regreta că ne-am cunoscut în viața asta! Pare Karen style… Dar, din prisma postării… Nu o vad proasta și nici nu vad greșeli peste care nu se putea trece… Daca ar fi fost singura și nu cu copiii, poate!
@Misu nu proasta pentru ca a incalcat legea. Dar in momentul in care ti se atrage atentia ca incalci legea tu ce faci?
1. zici „scuze, am inteles nu mai fac. Mi se pare legea proasta asa ca o sa votez pe aia care vin s-o schimbe – chit ca regulile alea cu sa nu mergi pe trotuar si sa am elemente de avertizare pe bicicleta sunt pentru protectia mea si a altora, dar tot mi se pare proasta”
2. incepi sa te justifici. Ca altii sunt cum sunt, ca nu-s legi sa ma protejeze (aia arata ca e proasta, legea respectiva exista, e in codul rutier ce pot si ce nu pot face soferii vizavi de bicicilisti). Asta e dovada de prostie, ca incepi sa te justifici vizavi nu de persoane care pot face ceva (sa te plagi la un deputat sau senator inteleg, ca aia fac legile, aia pot schimba). Politistul e acolo sa aplice legea. N-o fac intotdeauna, dar tu te plangi cand aplica legea?? Eu unul ma plang cand n-o aplica.
Dap, prostie.
@Perkele arată-mi și mie luminițele de 10 lei.
Eu sunt biciclist în București și circul pe unde vreau. Poliția să mă sugă de carici, dar sunt străzi pe unde nu vreau să mă aventurez pe carosabil, că se merge cu viteze prea mare, iar benzi de biciclete nema.
Uite așa, ușurel, pe trotuar, pe unde e loc, printre oameni, aia e. Când e de mers pe stradă, merg pe stradă…
Ce prost esti… N-ai piste de bicicleta -> circuli pe carosabil la margine. Nu-ti convine, nu mai merge cu bicicleta, fmm de oligofreni, unii va luati bicicleta si sunteti mici zei.
Mutati-va in plm intr-o tara mai civilizata daca vreti sa circulati cu bicla, nici de nebun n-as circula cu ea in nebunia din Bucuresti.
What he said (glumesc).
Să știi că atunci când mă gândesc la bicicliști fix la atitudinea asta a ta mă gândesc – din păcate. Ar trebui să facem statuia biciclistului anonim, fără lumini și sonerie, cu o roată pe trotuar și una pe stradă și cariciul la vedere pentru o potențială întâlnire cu poliția, simbolizând în același timp respectul pentru ceilalți.
Mai grav e că atitudinea asta „cutare să mă sugă de carici că eu fac ce vreau” se răsfrânge și în alte sfere din viața de zi cu zi și ajungem la ce știm…
bravo boss, stiu ca oamenii o sa te injure, dar asta e atitudinea corecta, mergi pe unde e mai sigur si mai confortabil si asta o sa determine autoritatile sa faca niste schimbari
circul de cca 6 ani in Bucuresti cu bicicleta si pot spune ca nu e atat de periculos (pt un adult) pe cum se mai exagereaza. Daca mergi pe banda 1, aproape de bordura pe 90% din bulevardele din oras este ok. Mai sunt nesimtiti care nu se asigura (ca si in trafic), mai sunt soferi care se imping sa mearga cat mai aproape de bordura. Overall lumea constinetizeaza biciclistii si ff rar am fost claxonat ca merg pe carosabil. Da, trebuie sa fii atent ca nu suntem in NL dar asta tine tot de educatia generala a soferilor, participantilor la trafic, etc.
Mai ales ca odata cu cresterea nr de curieri pe bicicleta se constientizeaza prezenta lorde ceilalti participanti din trafic.
Personal (din nou, vb ca adult singur fara sa ies cu copii pe bicicleta) in Bucuresti nu e chiar atat de nasol sa mergi cu bicicleta. Vad acelasi pattern cu „vrem parcari peste tot inainte sa platim ora de parcare”. Well, pana o sa fie piste prin tot orasul cred ca putem merge pe strada. my 2 cents
@ubercool, tu esti din categoria celor care urla ca biciclistii nu sunt respectati in trafic, dar cand trebuie sa respecti tu pietonii te doare in … ?
@venom poți să mă sugi și tu de carici, la rând după poliție, tot pe unde vreau merg.
@alex și eu merg de foarte mulți ani cu bicicleta prin oraș și nu am avut nici un accident, dar am văzut destule. Mergeți voi pe banda 1, nu am nimic cu voi, e treaba voastră. Eu merg pe unde mă simt în siguranță, atâta timp cât nu există piste, e free for all.
Încearcă să mergi și noaptea cu bicicleta, când bulevardele sunt libere și se circulă cu 100km/h la 10cm de tine.
În orice caz, dacă mai aveam și un copil după mine, mergeam doar pe trotuar, în nici un caz pe prima bandă a străzii. Puteți să urlați până vă pocnesc venele, mergeți voi cu copiii voștri cu bicicleta pe stradă.
am comentat si eu aici ca bravo ubercool, chiar daca lumea te injura, pana la urma asa trebuie facut daca vrem o schimbare, dar inca n-a aparut
Mi se pare exagerate reactiile la comentariul lui Ubercool. Doar pt ca merge pe trotuar, nu insemna ca face asta cu viteza sau fara sa se asigure ca nu loveste pe nimeni.
Sunt multe zone in Bucuresti unde a circula pe strada cu bicicleta inseamna a-ti asuma un risc de a termina cursa la spital.
Personal nu am avut probleme cu biciclistii care merg pe trotuar, ci doar cu cei care fac asta cu trotineta electrica cu viteza mare si fara se le pese de cei din jur.
@venom pe cat facem pariu ca nu gasesti bulevard in Bucuresti unde sa mergi mai mult de 200m fara sa te infigi in taximetristul oprit pe avarii, sau curier, sau bombardier care isi ia tigari.
@venom: circulatul pe trotuar se poate face și cu bun simț. Într-adevăr, sunt mulți și pe trotinete și pe bicicletă ce sunt niște cretini ce se grăbesc și claxonează pietonii, dar sunt și unii ce știu că pietonii sunt prioritari și merg în ritm cu ei respectându-se reciproc.
Mă rog, ubercool nu prea știu unde se poziționează.
@Scorpy reacțiile sunt așa din cauza atitudinii de „fac ce vrea pula mea că sunt biciclist”.
Articolul e genial pt. a suscita reacții. Ăia deranjați de bicicliști nesimțiți se înghesuie să le umple frigiderele iar bicicliștilor le pocnește o venă când aud de oprit de poliție și respectat reguli.
Ca notă de subsol, sunt destul de sigur că „muie garda” cu care se laudă domnul e mai puțin o confruntare verbală sau fizică cu agenții pe teme legislative și mai mult o fugă sănătoasă că „n-au ce să-mi facă fraerii”. Thug life de middle class.
Pai tocmai ca nu e free for all, premisa e gresita. In opinia mea pot fi amendati/atentionati toti care circula cu bicla sau trotineta pe trotuar. E contrar legii. Sa dezbata cu judecatorul daca sunt mai filozofi. Am fost si eu atentionat de politie pentru asta, cand aveam 18 ani, si de atunci tin minte si spun si altora ca nu pe trotuar.
Dacă nu am exista noi, bicicliștii de azi, care ne riscăm pielea mergând pe stradă, riscăm amendă intrând uneori pe trotuar, arătând altora că se poate să ajungi la muncă îîn 20 min cu zâmbetul pe buze, atunci coi, bicicliștii de mâine, nu o să aveți niciodată condițiile civilizate pe care le visați.
@A „Ca notă de subsol, sunt destul de sigur că „muie garda” cu care se laudă domnul e mai puțin o confruntare verbală sau fizică cu agenții pe teme legislative și mai mult o fugă sănătoasă că „n-au ce să-mi facă fraerii”. Thug life de middle class.”
Nu știu de ce ai crezut că ar putea fi altceva, dar chiar asta înseamnă, ce ai zis tu.
Voi merge cu bicicleta pe strada in momentul in care voi vedea o patrula de politie dand avertismente tuturor conducatorilor auto care trec mai aproape de 1.5m de un biciclist aflat pe aceiasi banda.
Bonus: sa actualizeze legislatia actuala cu suspendarea carnetului in cazul in care nu respecta regula de mai sus.
Trebuie, noi cititorii, sa facem o categorie de articole: Vali dand cu mucii-n fasole.
Deci cum plm ajungi in siguranta cu copiii in parc, pe bicle?
Si de ce e musai sa am lumini pe bicla daca ma prinzi, ca agent, circuland ziua?
Din acelasu motiv pentru care si masinile ar trebui sa aprinda farurile ziua, sa fie vazuti mai bine.
Daca nu conduci, te rog, nu iti mai da cu parerea.
Iar daca conduci cu farurile stinse, esti idiot.
Mai minte ingusta, gandeste logic.
Merg si cu masina si cu bicla. Masina are daylight, in fine, as merge si cu farurile aprinse.
Daca nu vezi ca sofer, un biciclist, cu lumini sau fara, in timpul zilei, nu ai ce cauta la volan.
La masini/motociclete sunt necesare in timpul zilei, ca vin cu viteza si au o masa..
Daca era necesar, era reglementata treaba cu farul la bicle.
Asa o petarda de far nici nu se vede in timpul zilei.
Am fost in toate tarile nordice unde se circula mult cu bicla. Nimeni nu merge cu farul aprins.
Am stat intr un timp in olanda. Nu vei fi amendat daca nu ai far la bicla, multe nici nu au.
Vorbesc de mers in timpul zilei cu bicla
@Marian: in mare ai dreptate, dar prin Finlanda mai facea ocazional filtre si da cam 40 de euro amenda daca mergeai fara lumini noaptea (ceea ce spre iarna inseamna majoritatea timpului), dar asta cu lumini ziua n-am vazut-o nicaieri in legislatie.
băi, te întreb ceva simplu, și poate îmi răspunzi: nu puteai să comentezi fără să fii muist? ok, nu ești de acord, dar de ce trebuie să spui la modul ăsta jegos infect?
Cand e soare puternic, cu lumina dura, cu diferente mari de lumina intre zonele luminate si cele cu umbra, lumina ajuta sa fii vazut cand esti in umbra. Beleste putin ochii si vei vedea asta.
Ce strawman ieftin, nu am scris ca nu vezi deloc, doar ca vezi mai prost. Mai citeste o data daca ai probleme cu intelegerea unui text.
vali, ca sa bagi 100 de drambuie si sa spargi niste lemne sau ceva bricolaj
@Marian
In Olanda, unde ai benzi pe bune pentru biciclete si riscul e miult mai mic sa te loveasva o masina?
Da, hai sa aducem argumente cherrypicked din tari randomly, dar sa ignoram ce vedem cu ochii nostri, ca pe soare puternic nu vezi bine in zonele de umbra, iar o lumina ajuta.
@Ștefane, las-o jos, frate, cu luminile pe bicicletă. Ai avut un argument cu mașinile, ai văzut că nu e ok, acceptă.
M-am săturat de analfabetism funcţional. OUG 195 art.70 punctul 3 sună aşa: ” Bicicletele, mopedele și trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.” Nu spune nicăieri că trebuie să fie pornite ziua, spune destul de explicit şi de clar că trebuie să existe pe bicicletă permanent. Necunoaştere legii nu te fereşte de efectele ei. Suplimentar legislaţia invocată este cea referitoare la circulaţia pe drumurile publice iar conducătorii auto ar trebui să o cunoască, în totalitate, în forma ei actualizată.
@vali
Pentru ca sunt prietenul ala care nu are greata sa spuna ce nu e ok, chiar daca mai obraznic asa.
Altfel, muist esti tu ca te iei de una care tine la viata copiilor ei.
Ba, merci totusi, ca m ai determinat sa nu imi mai pierd timpul la tine pe blog.
Si..oho, pierd timp din 2007, aproape zilnic.
@ubercool
Argumentul tau fiind?
@Ștefan argumentul meu e același ca al lui Marian. E o situație diferită între mașini și biciclete. O lumină pe bicicleta aproape că nici nu contează ziua.
@uber
Lumina conteaza ziua pe bicicleta daca e soare puternic si esti in umbra ca sa te vada soferii mai bine.
Ai ochi, iesi din casa si verifica singur asta.
deci:
„dand cu mucii-n fasole” = „mod jegos infect”
„sa fii muist / idioti care circula… / cretini / etc…” = „all good, lumea ma stie ca eu doar vorbesc mai colorat”
buna scara de valori…
Lumina mi se pare foarte importanta pe bicicleta/ trotineta, indiferent ca e zi sau noapte, pentru a te asigura ca esti vazut. Sunt o gramada care nu se uita pe unde merg sau o fac cu nasul in telefon si risti sa te trezesti cu ei in fata.
@Scorpy: mai importante sunt hainele reflectorizante si in culori tipatoare decat luminile, mai ales ziua. nu poti sa compari un far de bicicleta care poate avea suprafata cat o moneda de 50 bani si sub 100 lumeni cu un far de masina. luminile de bicicleta te ajuta cand e luminozitatea mai mica, eu le pornesc seara inainte sa se innopteze si le pun de obicei sa clipeasca.
@Scorpy eu locuiesc de ceva ani intr’un oras unde lumea circula f mult pe biciclete (si din pacate mai recent si pe trotinete electrice) – biciclistii au in majoritate far pornit tot timpul alimentat de la dinam – NU se vede ziua decat daca iti bate in ochi direct (si nici atunci daca e o zi insorita de vara)
@Marian, te agiti degeaba,
Femeia aia cu copii recunoaste ca nu a avut montate lumini sau sistem de avertizare sonora pe bicicleta. Si cu toate acestea nu a primit decat o atentionare (chiar daca circula pe trotuar).
A ales sa se victimizeze pe Facebook in loc sa vina si sa prezinte frumos situatiile de care s-a lovit. Adica faptul ca legea nu iti permite ca minor sub 14 ani sa circuli cu bicicleta prin oras.
marian, 50 comentarii, primul în 2018. da, ok, 2007. drum bun.
@Marian, am gandit acelasi lucru. Astea sunt momentele in care cine ar fi inclinat sa dea la Patreon, mai pune pe asteptare. Si nu poate din cauza articolului ci si a cum reactioneaza la comentariile care nu ii dau dreptate.”Nu e hate, daca e adevarat”. Nu fi Fluture, Vali. Acomodeaza si alte idei, ca poate pe alte 99 ne potrivim. Ca sa nu devenim pentru tine jegosi infecti cand suntem in dezacord.
@Vali nu fi ipocrit ca si tu ai un mod de exprimare foarte contondent. Ori suntem golani ori nu mai suntem? In plus nu conteaza de cand e cititor pe blog (nici 4 ani nu e de colo si cred ca nu esti la curent cu cati iti citesc ani in sir blogul, dar nu comenteaza decat dupa multa vreme.
Revenind la articol, nu inteleg cum poti merge pe bicicleta, poti avea copil mic, dar nu poti empatiza cu o femeie care incearca sa isi protejeze copii. E o legislatie de cacat. Punct.Nici masinile nu au toate DRLuri si totusi nu circula ilegal cand au oprite farurile/pozitiile. In parc nu, in autobuz nu, pe trotuar nu. Nu conteaza ca e stins sau nici nu ai baterii, sa ai faruri pe bicicleta ziua nenicule, infractorule ciclist. Oricum pe aici pare ca unii au fost pusi sa invete sa mearga pe bicicleta si apoi batuti cu biciul ca nu puteau, altfel nu inteleg de unde atata ura. Poti sa fii nesimtit si doua pe doua picioare, nu-ti trebuie musai roti (2/4).
@Andrei, exista niste reguli de circulatie pe drumurile publice pentru biciclete. Reguli pe care doamna a ales sa le ignore cu buna stiinta. Printre acestea se numara:
1. sa fie dotată cu sistem de avertizare sonoră (sonerie clasică sau electronică); se interzic echiparea și folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor;
2. sa fie dotată în față cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare;
3. sa fie echipata cu elemente sau dispozitive care, în miscare, formeaza un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spițele roților.
Nu scrie nicaieri ca aceste sisteme trebuie montate doar daca circuli noaptea.
Acum desigur, fiecare poate sa aleaga sa respecte doar regulile care ii convin, gasind orice scuza doreste. Dar asta nu inseamna ca ne mai dorim civilizatie.
Andrei G, 17 august 2022 la ora 2:58 pm, #45:
„Si cu toate acestea nu a primit decat o atentionare”
Si cu toate acestea a primit doar o atentionare
Oare cum sună mai bine?
@mobutu, nu stiu cum suna mai bine. Ambele forme sunt corecte, depinde doar pe ce vrei sa pui accentul.
Eu consider ca femeia are dreptate chiar daca legea nu este de partea ei. Eu cand merg cu bicicleta sau trotineta prin oras merg si pe strada si pe trotuar. Dar toata aceasta problema este din cauza faptului ca nu sunt benzi speciale pentru biciclisti. Si chiar daca ele exista ori sunt masini pe ele ori sunt pietoni pe ele.
Culmea este ca bicicleta/trotineta este mijlocul de transport al viitorului in orasele super aglomerate si ele sunt blamate si de pietoni si de soferi.
Băi, cum ziceam mai sus, unde mă înjură lumea, eu merg la fel și pe trotuar și pe stradă. Nu știu cine blamează bicicliștii, că nu mi-am luat nici claxoane, nici înjurături de la șoferi și nici de la pietoni. Nu m-a oprit nimeni să se ia de mine sau altceva.
Respectul trebuie să fie reciproc, că ăsta e orașul pe care îl avem. Și bicicliști față de pietoni și șoferi, și șoferi față de pietoni și biciclișt, și pietoni față de … ați prins ideea.
Bai nene, ce e asa de greu?
PASUL 1: Te simti in siguranta sa mergi cu bicla pe carosabil -> mergi pe carosabil sau pe pista speciala daca exista.
PASUL 2: Sunt portiuni in care nu te simti in siguranta sa mergi cu bicla pe carosabil -> mergi pe trotuar LANGA bicicleta ca sa nu pui in pericol pietonii.
Cat de greu e sa intelegi ca e aiurea sa iti rezolvi propria ta nevoie de siguranta, punand in pericol alti oameni care nu au unde sa se refugieze ca pietoni???
cristian, pericolul ăla e mult exagerat, ce plm pericol e pt un pieton că face 2 secunde loc unei mame cu copii pe bicle?
@Cristian sunt și pieton și biciclist și șofer și pot privi din toate perspectivele. Nu m-am simțit niciodată pus în pericol de un biciclist care mergea pe trotuar și nici nu m-am simțiti niciodată deranjat de asta. De asemenea, nu simt că pun pe nimeni în pericol mergând cu bicicleta pe trotuar. Nici nu mi-a atras nimeni atenția vreodată că aș fi făcut ceva periculos, astfel că voi merge în continuare așa cum am mers și până acum. Adică pe unde mă simt relaxat.
@ Flat
In capul tau pietonii sunt toti barbati de 100 kile+ plini de muschi si biciclistii sunt toti copii de 5 ani pe triciclete? Oare e posibil sa fie si invers? Nu, nu cred.. ai dreptate..
.. pericolul e mult exagerat..
„O femeie în vârstă de 54 de ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost lovită, aseară, de un biciclist chiar lângă o stație de așteptare de troleibuz din centrul Capitalei. Femeia s-a ales cu o rană la cap și a fost supusă unei intervenții chirurgicale, iar acum se află în comă la Institutul de Medicină Urgentă.”
@ubercool
„Nu m-am simțit niciodată pus în pericol”
„..nici nu m-am simțiti niciodată deranjat”
„..nu simt că pun pe nimeni în pericol”
Daca tu nu simti, atunci inseamna ca asa e.
„Nici nu mi-a atras nimeni atenția vreodată că aș fi făcut ceva periculos” – fix asta cam face lumea aici. Iti atragem atentia ca e periculos. Dar daca tu nu simti, atunci e ok.
Si eu consider ca femeia are dreptate, chiar daca legea nu e de partea ei.
Eu cand merg prin oras cu masina prin oras ma parchez pe unde gasesc loc, ce sa fac? Mai pe loc de handicapat, mai pe trecere de pietoni. Ca pe locurile de parcare sunt alte masinini. Intelegi ce zic?
Toti avem drepturi, pula obigatii legea e gresita, sa se schimbe pentru mine personal, muie PSD etc.
@ubercool Uite ca eu m-am simțit in pericol cam de fiecare dată când a zburat pe lângă mine vreun trotinetist sau biciclist si ma bucur foarte mult ca începe poliția să se bage în ei (la un moment dat trimiteam zilnic mail la poliție pe problema asta) e prima dată când simt ca se face ceva și pentru mine din taxele enorme pe care le plătesc. N-am pretenții mari, doar un amărât de trotuar pe care să pot umbla in siguranță!
Oamenii pe biciclete tind sa spuna: confortul meu e mai important decat confortul celorlalti. Oamenii care sunt insa pe trotuar, nu se simt tocmai in siguranta cand trece careva cu bicileta sau trotineta electrica pe langa ei. E nasol, pe bicicleta/trotineta ( in general la un 25-30km/h, unii poate chiar mai mult ) cand trece o masina cu 50-60 la ora? Ei, ia imagineaza-ti cum e ca pieton la 4km/h sa treaca o bicicleta/trotineta cu cei 25-30 km/h. Plus ca atunci cand mergi asa de repede: 1) faci haos in jurul tau; 2) incurci; 3) exista riscul sa dai peste careva ( daca dai peste mine, ditai animalul de om, poate ca nu patesc nimic sau poate patesti tu sau amandoi, daca dai peste un copil sau o fata mai firava, simt ca ii amesteci putin gandurile ).
@Cristian nu are nici o relevanță ce îmi spune mie lumea aici. Mă refer la faptul că nu mi-a atras nimeni atenția pe stradă. Oameni pe lângă care am trecut. Sunt sigur că nu erau toți timizi, dacă s-ar fi simțit puși în pericol de faptul că am trecut cu bicicleta pe lângă ei, sigur mi-ar fi strigat unul, în 15 de ani, de când tot pedalez prin oraș. Cu șoferii la fel, dacă eram tâmpit, sigur îmi luam claxoane, înjurături, aveam accidente, sărea cineva să mă bată. Nu s-a întâmplat nici una din astea, deci presupun că e ok.
@dan e cam greu să mergi cu 25-30km/h pe trotuar cu bicicleta. Încearcă.
ubercool tu intelegi ca lumea nu se rezuma doar la tine si la propria ta experienta da?
@ubercool Nu e nevoie să ai 25km/h, 15 sunt suficienţi. Sunt biciclist, am 1,90 şi 130kg: M-a lovit un biciclist, adult, 45+, pe o alee pietonală venind din spate. În mod normal nu avea ce să caute pe acolo. Nu cred că avea mai mult de 18km/h. M-a aruncat în iarba, cred că ăsta a fost norocul meu şi m-am ales doar cu o coastă fisurată.
Cristian, 17 august 2022 la ora 1:12 pm, #52:
Foarte bine spus, bravo!
„Bai nene, ce e asa de greu?
PASUL 1: Te simti in siguranta sa mergi cu bicla pe carosabil -> mergi pe carosabil sau pe pista speciala daca exista.
PASUL 2: Sunt portiuni in care nu te simti in siguranta sa mergi cu bicla pe carosabil -> mergi pe trotuar LANGA bicicleta ca sa nu pui in pericol pietonii.
Cat de greu e sa intelegi ca e aiurea sa iti rezolvi propria ta nevoie de siguranta, punand in pericol alti oameni care nu au unde sa se refugieze ca pietoni???”
Entitlement: eu am o bicicleta și tre’ să merg cu ea.
Auzi la ea, „noi atenționăm cu pardon”. Nici măcar aia nu poate să-și asume că nu a fost în stare să pună o sonerie. Presupun că e pardon ăla nazal cu accent pe a, „pár-don, pár-don”. „Pârtieee” sau „la o parte că pătează” sunt la fel de eficiente.
la acel „pardon” mi-a sarit si mie siguranta.
un prieten si-a luat amenda, la galati, ca nu aveam „lumini serioase” pe bicicleta. In mijlocul zilei.
dar. totusi, lumineaza-ne zoso. Cum ar trebui sa faca o femeie care vrea sa mearga, cu bicicletele, cu 3 copii. Ea pe strada si aia mici pe trotuar? Asta e solutia, nu?
iei bicla si mergi cu ea doar in parc sau pe piste? ce plm e asa greu?
nu mai iei bicla. Ce e atata sarakye
Mie mi se pare o falsa problema. Cum ar trebui sa faca o femeie care vrea sa mearga cu 3 copii cu bicicletele prin oras? Ideal ar fi sa existe piste special amenajate, iar in lipsa lor, raspunsul e pur si simplu „nu se poate”. E ca si cum ai intreba cum faci sa ajungi din Bucuresti in New York pe autostrada, ca tocmai ti-ai luat masina. Legea din Romania pur si simplu nu prevede posibilitatea ca un copil sub 14 ani sa circule cu bicicleta pe drumurile publice. Poate merge pe langa ea pe trotuar pana la un loc unde e voie (parc sportiv cu pista de biciclete etc.) si cam atat. Eu de ex. merg cu copilul de 10 ani sa ne dam prin padure, avem un traseu pt. biciclete la 1km de casa, pana acolo mergem pe trotuar, pe langa biciclete.
@animaloo e simplu: bagi copiii si biclele in SUV, te duci in centru, parchezi gratis pe trotuar sau pe trecere la intrare in parc si va plimbati prin parc cu bicicleta.
@RaduQ „iar in lipsa lor, raspunsul e pur si simplu „nu se poate”. E ca si cum ai intreba cum faci sa ajungi din Bucuresti in New York pe autostrada, ca tocmai ti-ai luat masina.”
Sau ca și cum ai întreba cum faci să ajungi din punctul A în punctul B în București, ca pieton. Răspunsul e ”nu se poate”, că trotuarele sunt parcări de mașini sau chiar desfințate prin unele locuri (vezi sectorul 4). Mai stați în plm acasă, dacă nu vreți să vă plimbați cu mașina, că deranjați.
@ubercool, de fapt e fix invers. Practic tu le zici pietonilor „stati in plm acasa daca vreti sa umblati pe jos, trotuarul e pentru biciclisti”.
Un copil sub 14 ani nu are ce cauta sa conduca vehicule pe drumurile publice, nici pe carosabil si nici printre pietonii de pe trotuar.
@RaduQ nu știu de unde ai tras concluzia asta. Eu nu le spun nimic pietonilor.
”Un copil sub 14 ani nu are ce cauta sa conduca vehicule pe drumurile publice, nici pe carosabil si nici printre pietonii de pe trotuar.”
Nu știu ce fel de om ești tu, însă nu pari o persoană de treabă, spunând chestia asta. Îmi aduci aminte de pensionarii de la fiecare scară de bloc, veșnic nemulțumiți de gălăgia copiiilor sau ceva de genul.
Când eram copil ne jucam tenis de picior în mijlocul străzii. Aveam o parcare goală și un maidan în fața blocului unde ne jucam fotbal, 21 sau alte jocuri. Curtea școlii era deschisă pentru oricine, ne jucam și acolo. Puteam să merge cu bicicletele pe oriunde, cu rolele la fel.
Azi orașul e sufocat de mașini, curtea școlii e închisă cu lacăt și păzită, parcarea aia goală acum e plină, pe maidan s-a construit un bloc, o parcare și un mic loc de joacă cu un tobogan și 2 leagăne. Pe stradă trec mașini la minim 10-15 secunde. Pe unde ai vrea să se joace copiii ăia? Pe unde să meargă cu bicicletele?
Mai dute-n pula mea RaduQ.
„Am masina, unde plm vrei sa parchez, ca nu sunt parcari langa mine?”
„- Parcheaza doar unde e voie, sau nu iti lua masina, ce plm, masina nu e un drept!”
vs
„Am bicicleta, pe unde sa merg cu ea, ca nu e voie?”
aici nu merge
„Daca nu pe unde sa mergi legal pe ea, nu iti lua bicicleta”
?
@ubercool: Nu e nevoie sa te superi ca prostul pe sat cand nu mai ai argumente.
Copiii nu mai au pe unde sa se joace, deci in loc sa le redam locurile de joaca unde se pot da pe bicicleta in siguranta, hai sa-i bagam pe strada printre pietoni. Tu iti dai seama cat de idiot suna ideea asta?
Circulatia cu bicicleta pe drumurile publice nu e joaca. Cat de greu e sa intelegi asta?
Poate ai vrea sa se monteze si cate un fileu la mijlocul fiecarei treceri de pietoni, ca asa era pe vremea ta. Si eventual tot copiii sa conduca si masini, de ce nu? Doar n-o sa fim ca batranii aia comunisti care-ti spargeau mingea si sa nu-i lasam.
@RaduQ da, hai să ținem copiii închiși în casă până se fac locurile de joacă, în loc să îi tolerăm cu bicicleta pe trotuar. Cu mingea oricum nu prea se mai pot juca. Asta nu sună idiot, e o idee genială.
Chiar daca e ilegal sa mergi pe trotuar, nu pot sa nu fiu de acord cu ea (exceptand aia cu luminile si claxonul care sunt pastrate acasa).
Fac si eu asta si sunt constient ca la un moment dat o sa-mi iau amenda. Dar prefer amenda decat sa ma agate unul pe strada.
Si in Brasov se merge super repede. Zici ca e formula 1 prin oras. Cred ca viteza medie e 60/ora. Cand merg cu 50 sunt depasit de trolee si autobuze… Ce sa mai zic de aia care cara mancare…
Ce nu fac pe trotuar: nu circlul cu viteza, nu claxonez oamenii, nu ma bag aiurea in fata, nu le ofer motive sa ma ocoleasca.
Ok, dar intrebarea e, daca iei amenda pe trotuar te consideri persecutat/nedreptatit?
Eu cu bicla nu merg decat pe strada (inca din facultate cand nu vedeai picior de hipster pe bicicleta, ca lumea buna isi lua masinile alea noi cielo), dar cu trotineta electrica cel mai mult merg pe trotuar pentru ca nu am chef sa mor pe strada.
Insa, stiu ca legea (mai nou) s-a schimbat asa ca daca e sa imi iau amenda asta e, o platesc si merg mai departe. Asta e diferenta dintre mine si doamna care se plange pe FB.
Singurul punct unde consider ca ea are moral dreptate (dar nu legal) e la faza ca aia mici nu au voie pe trotuar cu biciclete mici (si cred ca zoso are dreptate si gabroul nu ar fi zis nimic daca vedea doar copiii, mai ales daca sunt pana in 10 ani si nu vreun „zburator” de 14 ani si 80 de kile).
In rest plm…scuze si argumente…ca sa nu mai zic de exprimarea ” mi-am dorit să organizez un program quality-time” care m-a facut sa vomit putin in gura.
Am cateva mii bune de km cu bicla prin Bucuresti, probabil peste 10k. Ce am invatat:
– daca pedalezi cu 20-25 km/h nu doar ca te faci fleasca, DAR si inhalezi masiv gaze toxice pentru ca respiri/inspiri adanc. Erau zile vara cand efectiv ma ustura gatul… o durere usor similara cu cea pe care o ai cand bei super rece. Plus ca riscurile de usa deschisa in fata sau taiat calea sunt de 2-3 ori mai mari.
– au fost faze cand oprit la semafor mai deschidea geamul cate un sofer de STB si facea cate o gluma „esti primul pe care il vad ca sta la stop”
– am vazut o multime de biciclisti idioti / kamikaze…
– ultima data eram pe B1 ca urma sa intru in Peco. Busul a oprit in fata in statie, am dat semnal si m-am uitat in oglinda sa fac stanga pe B2… ce sa vezi, un mare sportiv s-a aruncat cu bicla pe B2 in viteza. Daca ma uitam doar 1 secunda in oglinda si nu apreciam viteza il tavaleam grav pe dobitoc. ( nici casca nu avea )
Idiotii astia cu bicle care se arunca in trafic asa sunt precum pietonii care se arunca pe trecere… multe cimitire au pietoni cu dreptatea pe piept. Masina e un fier, dar un biciclist care pica cu capul de asfalt are sanse sa o mierleasca aiurea…
Sa nu uitam si de biciclistii care trec trecerea pe bicicleta sau cei care au boala sa mearga pe bicicleta prin Herastrau si alte parcuri unde abia e loc de 2 oameni, DAR ei vin cu viteza si baga „sonerie”…
„Daca ma uitam doar 1 secunda in oglinda si nu apreciam viteza il tavaleam grav pe dobitoc. ( nici casca nu avea )”
Deci ala era dobitoc ca tu depasesti fara sa te uiti in oglinda?
Idiotulc e pe B2 depasea si el busul, ii dai prioritate iar din pacate casca nu e obligatorie (e doar recomandata).
Avem un cod rutier praf si ne descurcam cum putem.
animaloo, stiu ca esti biciclist, hai sa mai cantarim odata.
Cati oameni se asteapta ca un biciclist sa alerge cu viteza pe Blvd. Iuliu Maniu intr-o zi de vineri cand e super aglomerat si se merge incet?!
Din cate vezi m-am uitat in oglinda si chiar am apreciat corect, DAR sansele sunt ft mari ca altcineva sa nu faca asta si sa il arunce in cap pe ala de pe bicicleta.
Cine e dobitocul? FIX ala care da cu capul de asfalt desi teoretic prioritatea e de partea lui. Nu stiu cu ce te incalzeste ca avea prioritate daca se alegea cu capul spart…
@ animaloo Ai ratat/omis intentionat partea in care scrie clar omul ca s-a uitat in oglinda ca sa faca stanga.
SirNeo, scuze, dar nu ai inteles bine. Acum realizez ca probabil nici animaloo.
Deci eu eram pe B1 iar ala cu bicla tot de pe B1 venea. Eu aveam semnal DAT si ma uitam in oglinda sa apreciez viteza celorlalti, DAR el s-a simtit mai sportiv ca o masina si s-a aruncat in fata mea pe B2… Practic de la 2-3 metri din spate… un dobitoc kamikaze.
Uite cum am zis:
„– ultima data eram pe B1 ca urma sa intru in Peco. Busul a oprit in fata in statie, am dat semnal si m-am uitat in oglinda sa fac stanga pe B2… ce sa vezi, un mare sportiv s-a aruncat cu bicla pe B2 in viteza”
De la inceput am spus ca ala s-a aruncat de pe B1 pe B2…
Ăla era în deplasare şi a schimbat direcţia mai rapid decît tine drept pentru care a devenit un vehicul căruia tu trebuia să-i acorzi prioritate, nu merge cu „s-a aruncat”.Mă îndoiesc că a semnalizat corect schimbarea direcţiei de mers.
@Nimeni
Cand e in fata ta un sens giratoriu, accelerezi ca sa fii primul in el, sa ai prioritate?
Revenind la analfabetismul funcţional, asta e şi pentru rdb, Depășirea
Articolul 45
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depășire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în fața sau în spatele lui nu a inițiat o asemenea manevră. Asa ca s-a aruncat nu merge. Dacă atunci cînd te uitai în oglindă l-ai văzut că se aruncă însemnă că se afla în situaţia de la articolul doi. Nu pot să nu remarc că din descrierea ta cam toţi sunt idioţi. Deci să recapitulăm, erai pe B1 pentru că doreai să intri la benzinărie, care presupun că nu era departe, cel mult 50-100m, cînd autobuzul din faţă opreşte în staţie. Presupun că era alt idiot, unul care nu semnalizează, pentru că tu ai fi văzut că şi-a semnalizat tentativa de a opri. Te-ai uitat o secundă, scuze de data asta mai mult de o secundă, în retrovizoare şi ai văzut un idiot, pe bicicletă, care s-a aruncat în depăşire – în traducere a iniţiat o manevră de depăşire. Explici la final pe un ton condescendent – superior cum l-ai evitat la limită pe dobitoc – în traducere ai respectat la limită legea . Dacă nu reuşeai ai fi accidentat un om pentru cea mai stupidă manevră din lume – depăşirea unui autobuz ca să intri peste 50 m într-o benzinărie – este că e de noaptea minţii ? Am renunţat să mai conduc în urmă cu 25 de ani pentru că aveam 2 din problemele pe care le-am detectat la stilul tău de a conduce, o atenţie distributivă deficitară şi o precipitare în luarea deciziilor la apariţia de stimuli noi bazată pe automatisme prost formate.
Poate eram mai empatic cu doamna daca ieri nu era sa dea unul peste mine cu bicicleta pe trotuar. Om la ±35 ani, nu 12. Puterea exemplului for the win, lipsa casca, lipsa lumini, sonerie nema, strigam noi cand ajungem langa om!!
Oricum, asta cu eco friendly e o laba in cerc, nu exista asa ceva la noi in tara. Sa fii eco la noi inseamna ca cheltui mai mult si sa depui mai mult efort pentru orice aspect. Imi pare rau pentru ea ca a aflat in maniera asta.
deci. O femeie cu 3 copii dupa e e de cacat ca peste tine era sa dea un darlau la 35+
Aha
pentru mine de cacat e cand mergi ca un nesimtit pe bicla, in tesla sau in avion. iar din cauza a 2-3 cacati de astia se dau legi pentru toti, chit ca ne place, chit ca nu.
@Robert: de unde concepția asta ca pentru a fi eco trebuie sa plătești mai puțin si/sau sa depui mai puțin efort?
Din punctul meu de vedere poate sa meargă cu bicicleta pe unde vrea (necesar doar câteva reguli de bun simt în privința vitezei printre pietoni și luminilor când se insereaza). Un biciclist în plus e o mașină în minus în trafic. Deci piste de biciclete/trotinete peste tot!
Despre polițiști… vorba bancului: rămâne cum am stabilit!
@Robert să înțeleg că nu ai avut niciodată întâmplări nefericite în trafic, cu șoferi de mașini? Sau chiar cu alți pietoni, care te-au călcat pe bombeuri, poate?
Toți bicicliștii sunt de căcat, pentru că unul a făcut ceva ce nu ți-a plăcut, dar restul categoriilor de oameni sunt ok, chiar dacă se mai întâmplă una alta.
Cei care merg cu bicicleta frumos pe trotuar printre pietoni nici macar nu claxoneaza, ca evita ei oamenii si merg destul de incet incat daca le apare ceva in fata franeaza rapid si pun piciorul jos. Exista multi ca ei si pe astia nici nu ii vezi, nu ai treaba cu ei.
In rest, exista ceilalti care baga viteza si iti fac cu soneria din spate pe trotuar, da-te ca vine io; astia sunt ca soferii aia care calca pietonii pe trecere, ies in evidenta din pacate.
Cea mai buna metodă este emigrarea.
Nimic nu ma seaca mai mult decat sa merg pe un trotuar cu latime de 1m si sa ma „atentioneze” un biciclist care vrea respect.
pai mori daca te dai la o parte? sau esti doar prost?
Mori daca ma ocolesti pe strada? Mori daca mergi conform legii (pe pistele de biciclete unde exista sau pe carosabil unde nu exista piste)?
Ca esti foarte prost stim deja. Ce am aflat nou este ca esti si an entitled little bitch.
Cocalarilor soferi le-a luat ma-sa strada, tie ti-a luat trotuar. Csf!
Logica lui Ted spune ca, de pe un trotuar de 1 m latime, pietonul trebuie sa coboare pe strada (nicidecum biciclistul) si sa-i faca loc biciclistului. Jesus dude.
Si nu o baga pe aia ca aveti loc amandoi, pe un trotuar de 1 m latime abia au loc doua persoane (pedestre) fara sa se loveasca umar in umar.
Logica mea spune ca daca te seaca ca te-a clacsonat un biciclist esti carnat. Nu am zis sa iesi pe strada sau asa ceva. Poate trebuie sa faci un pas in stanga sau in dreapta sa trecem de un pom sau o masina parcata. Sau poate trebuie sa nu stai pe mijlocul trotuarului. „Seaca”e problema.
@Ted:
carnatu’ din ecuatia asta nu e ala care se supara ca e claxonat in timp ce mergea legal pe trotuar, e ala care claxoneaza ca n-are nici bun simt si nici nu stie regulile.
La Brașov chiar sunt piste, spre deosebire de Bucuresti. Daca pe asta cu farurile pe timp de zi nu o inteleg la bicicleta restul e destul de legit.
Conform legislatiei in domeniu, este obligatoriu sa ai montat un set de iluminare pentru bicicleta (faruri si catadioptri) doar atunci cand vizibilitatea este redusa sau circuli pe timp de noapte, atat in interiorul localitatilor, cat si in exteriorul acestora. In rest, pentru mersul pe bicicleta pe trotuar agentii de politie au fost amabili si au aplicat doar avertisment.
din pacate astea sunt legile, copiii sub 14 ani nu au voie pe strazile publice pentru ca noi cu bicicletele inca suntem la mentalitatea de prin anii ’50-’60 si inca masinile sunt in topul prioritatilor autoritatilor, asta se vede mai ales la infrastructura si e un cerc vicios, practic nu e suficient de sigur de mers cu bicicleta, tot mai putini oameni merg, tot mai multi spun ca nici nu e nevoie de infrastructura.
pe langa asta, in multe orase sunt piste de biciclete absolut deampulea, majoritatea pe trotuare ca sa nu incurce pe saracii soferi, ca aia sunt importanti, nu #sarakii care merg pe jos sau cu bicicleta. de exemplu, in Iasi sunt piste care mai lasa vreo 30 de cm de trotuar pentru pietoni sau care sunt ocupate de chioscuri, dar politia iti da amenda daca mergi pe drum.
pe langa asta, desi avem marcaj de trotuar comun pentru pietoni si biciclete, cei de la rutiera si de la primarii nu au niciun interes sa le foloseasca, ori nu stiu ori nu vor sa se complice ori au mentalitatea aia ca vai o sa mearga Turul Frantei pe trotuare si o sa faca macel printre pietoni, desi cred ca orice trotuar mai lat de vreo 5m e suficient de lat si pentru pietoni si pentru biciclete.
fiți în pula mea mai toleranți, eu cunosc situația periculoasă de pe șosea și când văd o doamnă care se chinuie cu bicla sau un amărât de srilankez cu rucsacul ăla de glovo în spate îi fac loc, chiar dacă e pe trotuar…
atâta încrâncenare pentru ceva inofensiv, că noi pe bicle suntem agresați la fiecare 30 de secunde de mașini care circulă ca pe circuit de racing, șterg umărul câte unii care trec razant deși legea acum specifică o distanță minimă de juma de bandă
sunt curios câte amenzi au dat capetele de cretă pt așa ceva, depășiri ilegale de biciclist pe b1.. milițieni infecți care se scarpină pe burdihan în polo și s-au găsit cui să dea amenzi, cicliștilor și trotinetiștilor de pe trotuare.. mari pericole publice.. când apare un interlop nu știu cum să se tireze în boscheți sau, mai bine, să se salute cu el ce faci vericule ne vedem sâmbătă la un grătar..
chiar, daca nu ma insel in codul rutier scrie asa:
daca tot e sa aplicam strict legea, si-a luat vreodata vreo masina amenda sau avertisment ca a trecut prea aproape pe langa un biciclist?
Da, sa știi ca sunt foarte mari pericole publice bicicletele si trotinetele pe trotuar, au si murit pietoni din cauza lor, așa ca să-si bage toleranța undeva, ca eu dacă prind unu il imping in stradă unde îi e locul, după ce mi-a trântit copilul un cretin de asta nu mai am nici urmă de milă față de ei!
Lia, câți bicicliști au murit din cauza mașinilor și câți pietoni din cauza bicicliștilor? Hai să vedem perspectiva.
Vai, tragedie, a trântit copilul, a făcut buba, îți dai seama ce traumă.. de parcă copilul nu o să mai cadă de 713255645 de ori în viața asta pe jos.
@Lia: tu stii cati oameni au murit ca sunt masini pe strada? adica eram tolerant, dar dupa ce un bou au trecut razant pe langa mine prin fata mea cand eram pe trecere si traversam (el venea din vale, eu inca nu depasisem axul drumului, mai aveam doar un pic, ca daca depaseam ma lua pe capota) am hotarat ca nu trebuie sa mai fie masini pe strada.
@zoso: vezi ca am ceva comentariu cu legislatia ca daca aplicam strict legea ar trebui sute de amenzi si soferilor care nu respecta distanta de depasire a bicicletelor, se poate as il aprobi?
@Flat: Tu compari cazatura unui copil cu lovitul unei biciclete de el? Inseamna ca nu comentezi nici daca te ia unul pe sus pe trecere, ca doar ai mai cazut si o sa mai cazi, ce atata bai?
NU SE MERGE CU BICLA PE TROTUAR FMM.
Ce-i asa greu de inteles?
„Ma tem sa merg pe strada”… Da’ cand esti sofer incepator si te temi sa iesi in trafic conduci pe trotuar???
„Si copilasii???” Copilasii sa mearga in parc/ in parcare/ la tara si unde mai vor ei, sa bage bine la cap regulile de circulatie si la 14 ani ies in trafic. Da’ NU PE TROTUAR.
E excelent ca se dau amenzi pentru chestia asta, la mai multe!
Fac intre 15 si 20000 km pe an cu bicla. Si nici un metru pe trotuar.
Acum cativa ani eram in concediu in Elvetia si am intrat cu bicicleta intr-o zona pietonala, fara sa observam semnul. Amenda 50 de franci bucata. Si cica am avut noroc de amenda minima, aia maxima ii de 500. Pun pariu ca aia de pe-acolo nu incearca sa se miorlaie la politai si nici nu posteaza dupa aia ca vai, ce nedreptate. Si nu, nu sunt nici acolo piste peste tot. Sunt portiuni unde trebuie sa iesi pe strada si ghici ce, lumea circula pe strada.
Nu se parchează pe trecerea de pietoni FMM.
Ce-i așa de greu de înțeles?
Nu se depășește limita de viteză legală FMM.
Ce-i așa de greu de înțeles?
Nu se parchează pe trotuar FMM.
Ce-i așa de greu de înțeles?
Nu se parchează la mai puțin de 5 m de intersecție FMM.
Ce-i așa de greu de înțeles?
Nu se depășește colana de mașini FMM.
Ce-i așa de greu de înțeles?
Nu se depășește pe linie continuă FMM.
Ce-i așa de greu de înțeles?
Nu se trece pe culoarea roșie a semaforului FMM.
Ce-i așa de greu de înțeles?
Nu se aruncă gunoaie pe jos FMM.
Ce-i așa de greu de înțeles?
Nu se traversează strada prin locuri nepermise FMM.
Ce-i așa de greu de înțeles?
Nu se stă cu picioarele pe bancă FMM.
Ce-i așa de greu de înțeles?
Nu se {chestie care nu se face} FMM.
Ce-i așa de greu de înțeles?
@ubercool: Corect, sa fie toti ceilalti in litera legii si abia apoi ma gandesc si eu poate fac la fel! Ce, io-s mai prost?
@ion nu, frățioru, o să respect eu toate legile, în timp ce orașul e o junglă, doar ca să am un avantaj moral și să primesc mânuță verde de la tine.
Atunci ne luam toti arme si ne impuscam in cap cand nu ne convine ceva. Stii cum e, mortul nu poate da manuta rosie.
@ion exagerezi. De la a ocoli legea, încercând să deranjezi cât mai puțin, până la a îți lua armă și a îți face legea singur, e cale lungă.
În orice caz, dacă tu respecți fiecare lege din țara asta, ai tot respectul meu. Totuși, mă îndoiesc de asta.
Deci, o mama cu 3 copii pe bicicleta sa circule pe strada? Wtf?
Și dacă o dam la întors cu „luminile”, confirm ultimului cod, sunt obligatorii noaptea sau în condiții de vizibilitate redusă.
nu, ca n-au voie copiii pe strada, dar nici bicicletele n-au voie pe trotuar daca nu e marcaj special pentru asta. copiii ar trebui sa fie cu bicicleta prin aer, probabil.
Deci o mama cu 3 copii sa ia autobuzu’/troleu’/autotalpa pana acolo.
Daca vrea pe bicicleta sa mearga in parc, sau pe trasee de MTB, care nu-s drumuri publice.
That’s the law.
E cum zicea cine a mai inainte – io mi-am lost masina, si vreau sa merg in America. Well, nu poti.
@RoadRider la cat de agitat esti eu as propune inchiderea traseelor de pe munte ca retarzii ca tine intra si pe potecile unde nu au voie bicicletele ca sa ajunga la zonele unde doar bicicletele au voie
daca nu as merge si eu pe 2 roti, poate as fi si mai agresiv dar prefer sa ma calmez si sa mor la varsta normala si sa nu-mi plezneasca o vena cand scriu un comentariu ca asa am senzatia ca esti tu cand scrii ceva
Sunt curios daca isi invata si copiii sa claxoneze pietonii de pe trotuar, cum am patit eu cand eram la plimbare cu copilul, pe un trotuar de nici 1 metru; sa ma dau, ca vine el si copilul pe bicicleta.
Si daca te dadeai ce era? Deveneai mai destept ca prost est destul!
Priviti partea buna, discutam un subiect care tine de civilizatie si nu de evul mediu sau decizii de viata si de moarte. Evoluam
Mda… inca o misecuvinista paralela cu realitatea care are impresia ca legile sunt facultative si are dreptul sa le respecte numai pe alea care-i plac. NU AI CE CAUTA PE TROTUAR CALARE PE BICICLETA. Daca vrei neaparat sa mergi cu bicileta, mergi prin locurile permise, sau mergi frumos pe langa ea, impingand-o de ghidon, pana ajungi intr-un loc unde ai voie sa te sui pe ea. Nu ai posibilitatea sa mergi, NU MERGI. S-a ajuns la un grad fantastic de nesimtire, tot felul de p#lifrici avand impresia ca lor, sau bitongilor lor pe care-i si „pregatesc” pentru viata, li se cuvine totul…
eu nu zic ca n-ai dreptate, dar mergand pe acelasi principiu, ai fi de acord ca toti soferii care depasesc bicilistii fiind prea aproape de ei sa isi ia avertisment si amenda, conform legislatiei in vigoare? sau aplicam legea numai la biciclisti si la soferi nu? mai ales pe sensurile unice unde merge un biclist si nu e suficient spatiu sa il depaseasca legal (sa zicem ca ar fi, dar sunt masini parcate ilegal pe margine sau pe jumatate de trotuar) o masina, ai fi de acord ca toti cei care nu asteapta cuminti cu 10-20 kmh in spatele biciclistului si trec la cativa centimetri pe langa el sa isi ia amenda?
@Perkele: evident că aș fi de acord. Daca există un regulament sau o lege în vigoare și le incalci cu bună știință, amenda e perfect justificată. Nu-ți convine legea, fa ceva in privința ei, caută pe alții care gândesc ca ține și fa ceva… Dar să te justifici că „și alții încalcă legea” sau că îți creează ție probleme, e penibil
Doamna a avut 5 puncte in povestea ei…
1. Bicicleta pe trotuar…Mi se pare corect ! nu faci NFS cu MTB, dar e absurd sa merg cu Bicicleta la 10 km/h, cand trec pe langa mine bolizi la 50 km/h mai mai sa te dea jos
2. No comment- idiotenie marca RO
3. vezi mai sus !
4. Ai nevoie de claxon sau un mijloc de avertizare…dar nu e motiv asta de amenda
5. Da, ai nevoie de lumini, si nu poti lasa asta scriind in lege: pe timp de seara/noapte ca nu e ca si cum agentul va decide: ora 6-seara . Dar la fel, o avertizare ar fi indeajuns
Per total, scopul politiei e clar: hai sa ne luam de biciclisti, nu sa avem radere mobile in zone cu accidente !
Da, categoric nu ai ce cauta cu bicicleta pe sosea. Dai sa ocolesti o groapa => da unul in tine. Circuli langa masini parcate => deschide unul usa in fata ta.
Bosmang, știi de ce a fost omul „muist” mai devreme cu asta?
Pentru că articolul începe cu „huo, așa nu tre’ sa fii biciclist, ce biciclist de căcat” după care reiese că era vorba de o mamă cu trei copii pe care un polițist fără altă treabă o întreabă de ce n-are șapcă. După care mai jos ești de acord că da, poliția cam exagerează aici, dar mai dă-o dreq și p-asta cu copii ei că Brașovul rulează fin de fapt.
Nu, nu e vorba de „eu vreau să se aplice legea, dar nu mie” pentru că sunt convins ca 90% dintre bicicliștii ocazionali nu au habar că le trebuie lumini ziua în amiaza mare (90% din ei nu au nici căști, but that’s none of my business), deci nici nu ar ști ce lege să se aplice. Și dacă o știi poți să fii un cetățean model până îl agață unul pe fi-tu care circulă absolut regulamentar pe lângă trotuar (că nu are voie pe el), cu cască în cap și cu lumini aprinse. Că și despre asta e vorba aici, zice și femeia – știe că nu are voie pe trotuar cu bicicleta, dar nu se riscă să-și lase copii pe stradă, indiferent cât de „prietenos” e Brașovul cu bicicliștii…
Booon, discutii despre lacune in lege si cum aplicam litera legii dar nu pricepem spiritul ei.
1. Daca esti biciclist sub 14 ani NU EXISTI. Adica nu ai voie sa te misti pe „drum public”. Statul zice clar: mai stati dracu’ in casa de saraci
Articolul 70
(2) Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.
(Drum public = orice cale de comunicaţie terestra, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile)
Mai departe
Luminile, aici legiuitorul a pus-o „din poignet”, chiar daca esti ziua pe soare orbitor trebuie sa le „ai”, insa doar noaptea e interzis
(3) Bicicletele, mopedele şi trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.
Acum, tot legat de renumitele „lumini” ziua, legiuitorul s-a gandit mai bine si a dat-o asa:
§ 2. Condiţiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească bicicletele (…):
a)prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;
b)prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;
c)dotată cu sistem de avertizare sonoră;
d)echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;
Deci pe timp de noapte, da?
Din pacate Politia are la indemana acest articol:
Articolul 161
(1) Se interzice conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică, după caz:
….
c)să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete
…..
i)să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor;
Trecand peste mwile reciproce biciclisti-soferi si vice-versa (si de multe ori meritate de ambele tabere), faptul ca legiuitorul face din start niste articole idioate (nu poti sa ignori educatia rutiera a copiilor pana in 14 ani pur si simplu stergandu-i din calcule) nu este o scuza de aplicare a legii de-amboulea.
In acest stil, extrapoland, imaginati-va ca vin echipajele de politie in orice parc si iau la amendat parintii tuturor copiilor care circula pe DRUM PUBLIC/TROTUAR pe articolul de mai sus . Ca scrie la lege clar, nu?
De ce nu se intampla asta ? Exact ce scriam mai sus: legea se aplica si in litera dar si in SPIRITUL ei, nu trebuie sa fii robot fara cap.
Am mers pe bicicletă (doar regulamentar) până când m-a lovit un deștept care nu s-a asigurat și tot nu pot să fiu de acord cu stimabila.
Trotuarul e pentru pietoni și atât. Nu pentru mașini (aviz bucureștenilor care acum plâng că nu mai pot parca gratis), nu pentru trotinete, biciclete sau alte mijloace de locomoție care depășesc considerabil viteza medie de deplasare a unui om.
Momentan mă deplasez greu, am o problemă nasoală la un picior. Mai ies la plimbare doar în zonele unde sunt trotuare late, tocmai ca să nu încurc. Seară de seară atât pe bd Brâncoveanu cât și pe Obregia mă atenționează sonor mămici, tătici, plozi și practic tot familionul care circulă în viteză cu bicicleta pe trotuar. Cum credeți că e, când eu știu că am nevoie să mă mișc dar in același timp știu că sunt la un pas greșit distanță de o operație nasoală la picior? Tot văd prin comentarii că aoleu, mămică cu 3 copii, vai și amar cum se poate duce biata de ea în parc să plimbe copilașii? Ei bine, pe mine cine mă apară și eventual îmi plătește operația dacă pățesc ceva?
Eu sunt un caz izolat, dar văd și alți oameni cu probleme de deplasare care întâmpină dificultăți în a se deplasa liniștiți pe un trotuar lat dar totuși insuficient pentru vitezomanii eco.
Sunt inca de parere ca NICI UN BICICLIST nu are ce sa caute pe sosele fara cursuri in prealabil. La fel si trotinete/ scutere electrice.
Ce am vazut in trafic ma ia groaza: biciclisti care nu stau la rosu si trec ca berbecii, 1 din 10 sta la semafor indiferent ca e biciclist sau trotinetist, trotinetisti care merg cu 60 la ora razant cu masinile, scuteristi care taie fata la masini de zici ca au tir. Si preferata mea: claxon pe trotuar de la biciclist iritat, sa ma dau la o parte.
Toti astia nu au ce cauta pe strazi, nu fara un curs in prealabil, pentru ca nu ai nici o idee despre ce inseamna REGULI.
Femeia nu avea ce cauta acolo cu copiii, nici pe trotuar si nici pe strada. Nu poti sa indoi legea pentru o femeie cu copii, pentru ca te trezesti cu toti berbecii peste pietoni. Si nici copiii nu poti sa ii pui sa mearga pe strada, pentru ca ii arunci in nebunia de trafic.
Solutia: piste de biciclete dedicate si legislatie pentru toata lumea. Si locuri soecial amenajate pentru pedalat. Sa poata merge mama cu copiii pana la parc pe piste speciale, unde sa fie in siguranta si in parc sa poata pedala fara sa se catere pe oameni. Cursuri in scoli, o conduita preventiva minimala, lucruri care sa ajute sa tina oamenii astia afara din spitale.
daaaaa măh că șoferii au și mult respect pt. REGULI.. bullshit
exact ei care se opun pistelor de biciclete, dacă ia șoferilor o bandă să facă piste urlă toți că ce-i asta și mai rău, circulă nonșalant cu mașinile pe ele (splaiul Independenței, București)
Soferii au respect, cat au, pentru ca iau amenzi si puncte , chiar raman fara permis uneori (vorbesc la modul general, nu despre mine sau vreun alt caz particular). Biciclistii nu prea patesc nimic daca incalca reguli pentru care un sofer sta pe dreapta luni de zile (trecut pe rosu). Cand li se da un avertisment (atentie, nu este vorba de amenda, chiar daca in subsidiar au pierdut banii dati pe bilete) fac gura de zici ca pica cerul. Pai da-o in pixda masii de treaba.
Soluţia la problemă se numeşte zonă rezidenţială.
oug 195 art.6 pct 40 zona rezidențială – perimetrul dintr-o localitate unde se aplică reguli speciale de circulație, având intrările și ieșirile semnalizate în conformitate cu prevederile legale.
Regulament
Zona rezidențială și pietonală
Articolul 158
(1) În zona rezidențială, semnalizată ca atare, pietonii pot folosi toată lățimea părții carosabile, iar jocul copiilor este permis.
(2) Conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteza de cel mult 20 km/h, să nu staționeze sau să parcheze vehiculul în afara spatiilor anume destinate și semnalizate ca atare, să nu stânjenească sau să împiedice circulația pietonilor chiar dacă, în acest scop, trebuie să oprească.
In calitate de pieton, urasc cu spume biciclistii care circula cu bicicleta pe trotuar. Trotuarul e pentru pietoni.
dar in calitate de șofer, te doare-n pl de pietoni si o parchezi pe trotuar?
sau de bicicliști și îi depășești razant, fără a semnaliza și schimba banda?
@Flat: Nu, am prostul obicei sa platesc parcarea (am avut abonament in centru, la Universitate, cand lucram in zona, tocmai ca sa nu o las aiurea) iar pe biciclistii care circula corect (nu pe contrasens cum se mai simt creativi cate unii) ii depasesc la o distanta rezonabila.
Dar tu? cum circuli?
aparent in romania, singura metoda sa mergi cu bicicleta si in siguranta si regulamentar este sa nu mergi cu bicicleta.
La fel si cu condusul masinii, daca esti sofer si ai sub 16 ani, nu existi.
fiica-mea face ciclism de pe la 6 ani. De pe la 13 a inceput sa iasa la antrenamente singura. Cam juma de an in ilegalitate, evident, ca nu ai voie copil in romania sa mergi pe bicicleta decat daca te teleportezi intr-o padure (si nici acolo ca te scot padurarii in multe cazuri).
De cand merge nu cred ca a fost zi in care sa nu mentioneze un kkt patit in trafic. Cel mai frecvent depasiri din fata (este ilegal si extrem de periculos sa intri in depasire cand ai un biciclist pe sensul celalalt dar who cares, biciclistii sunt vinovati ca n-au ce sa caute pe drumuri da-i in plm).
Da, mai merge pe trotuar acolo unde sunt late si se simte mai in siguranta. Singura regula este – cand te urci pe trotuar prioritate are pietonul. Ocolesti pietonii larg si la viteza mica. Respecta-i pe ailalti din jur si poate in viitor o sa fii respectat.
Fabulos insa ca discutam despre biciclisti pe trotuar cand trei sferturi din trotuare sunt pline de masini:) alea cum au ajuns acolo?
Cat despre muism de la de ce dai cu mucii in fasole la esti muist cred ca e o mare diferenta si cred ca picatura care a umplut paharul si pt mine. hate placut in continuare
Doamna n-a mai vazut cuc de cand l-a facut pe cel mic, altfel n-ar avea atata chef de scandal. Este un tzatzism tipic romaneac, sa fie ca afara dar eu nu trebuie sa respect nimic.
Eu am cateva opinii (unele pertinente unele nu)
1. Din punctul de vedere al soferului toti ne dorim un trafic mai scazut – da sa-i ia dracu” pe aia cu bicicletele [insert nemultumire here].
2. Din punctul de vedere al biciclistului – imi doresc sa merg pe bicicleta in siguranta, dar sa-i ia dracu’ pe bombardierii care-mi dau peste cot cu oglinda.
Nu prea exista alb si negru din punct de vedere uman; din punct de vedere legal „cap de creta” avea legea de partea lui, dar a dovedit ca este uman si intelege si nu a „ars-o” pe contravenienta.
Zicea cineva mai sus ca legea e tampita – da, e mega tampita. Pt a putea merge cu copilul sa se dea undeva legal cu bicicleta (si legalitatea dusa la extrem – revin cu detalii mai jos), ar trebui sa pui bicicleta pe masina si sa te deplasezi prin trafic pana la locul specificat, total aberant.
Legat de legalitatea dusa la extrem, stiati ca pe drumurile forestiere (care nu sunt DN/DJ sau DC) circulatia este interzisa fara acordul explicit al administratorului drumului. Asta mi-a spus-o un agent de asigurari care avea o speta in care nu putea sa dea dreptate pagubitului pentru ca accidentul s-a produs pe un drum forestier.
Revenind la bicicleta, trotinete, skate-uri si alte chestii cu roti si/sau motor – as institui obligativitatea sub sanctiunea confiscarii vehicolului pentru purtarea de vesta reflectorizanta in trafic, nu becuri, nu licurici, nu far, nu catadioptrii si alte manele – nu, vesta de-aia verde de santier; si ziua si noaptea o vesta de-aia se vede de pe luna, deci se vede si purtatorul in trafic. Am evitat la mustata un accident cu unul cu o trotineta(si trotineta avea si ceva led pe fata si spate) pentru ca l-am vazut in ultimul moment. El era angajat intr-un giratoriu, iar eu veneam din laterala lui (directia mea de deplasare era perpendiculara pe directia lui de deplasare) si l-am vazut in momentul in care a trecut prin dreptul unor faruri ale unei masini ce stationa.
Am avut noroc amandoi – omul s-a oprit, eu m-am oprit sa discut cu el. Tipul foarte constient de ce s-a intamplat imi arata ca avea in rucsac si o vesta, dar ca nu a mai imbracat-o ca se grabea spre casa – noaptea. Si-a promis siesi ca o va purta nonstop.
Legat de legislatia cu privire la biciclisti, a fost facuta de un cretin fara legatura cu lumea reala si realitatile imediate. Eu mi-am asumat ca merg cu copilul pe drum cu bicicleta, el pe trotuar, eu pe drum in paralel cu el. Daca vrea careva sa-mi dea amenda – nu ma pot opune, dar bicicleta are toate dotarile (becuri, sonerie, catadioptrii). Desi in multe cazuri conteaza foarte mult atitudinea si mediul – daca tu te dai cocos/gaina si vrei sa-ti faca lumea loc doar pentru ca te deplasezi in caravana prin oras (eventual pe trotuare aglomerate si stramte) e clar ca enervezi si de la atitudine asta ti se trage si scandalul. Eu merg deobicei pe ceva drumuri cu cat mai putin trafic (nu-s fan noxe in plamani) si cu trafic pietonal minim – asa nu jenez pe nimeni.
In Berlin (si probabil Germania in general) copiii pana la implinirea varstei de 8 ani sunt obligati sa mearga pe trotuar, iar pana la implinirea varstei de 10 ani il pot folosi cand sunt pe bicicleta, daca doresc. In aceste conditii, parintele / supraveghetorul adult (insa doar unul) are dreptul de a circula cu copilul pe trotuar. Insa aici copiii invata de mici la scoala sa mearga pe bicicleta si sa circule respectand semnele de circulatie / codul rutier, ca la un moment dat or deveni adulti.
Altfel, daca mergi pe trotuar cu bicicleta si te prinde politia pe biciclete (da, exista si asa ceva) amenda de la 55 de euro in sus. Apropo, amenzile se aplica si la trotinete electrice folosite pe trotuar. Exista bineinteles si trotuare unde se poate circula la comun cu pietonii, semnalizate corespunzator sau cu piste marcate. Google Maps imi arata traseul cand specific ca merg cu bicicleta, astfel incat sa ajung doar pe unde am voie sa circul.
Cat despre cearta cu luminile / farurile, stau si ma gandesc ce macel ar iesi in Romania daca legea ar prevedea sa poarte biciclistii vesta galbena / reflectorizanta (ca luminile le aprinzi ziua doar daca e innorat eventual) atunci cand circula.
păi atunci să obligăm și șoferii să își vopsească mașinile în galben-verde fosforescent, altfel amendă. . ce e aia mașină neagră? nu se vede.
Ne bucurăm că ai reținut doar faptul că bicicliștii circulă pe carosabil dacă nu e pistă pe trotuar. Poate ar fi trebuit să mai observi și următoarele:
– au piste peste tot iar acestea sunt mai late decât la noi.
– în zonele cu piste pe trotuar dacă ești pieton și dă cineva peste tine când mergi pe pistă tu ești vinovat (în Munchen aveau avertizări care spuneau „țineți copiii de mână în zona”).
– dacă ești pe carosabil și dă mașina peste tine șoferul e vinovat.
– din punclul de vedere al polițistului sunt foarte puține cazuri în care biciclistul nu are dreptate.
@ic tot ce se poate, nu stiu cum e in München dar in Berlin nu sunt deloc piste peste tot. Daca dai cu bicicleta peste copilul cuiva chiar si pe pista de pe trotuar, sau provoci daune materiale, ai face bine sa ai Haftpflichtversicherung (liability insurance) ca vei avea de platit si nu e chiar asa cum spui tu. Aici Fahrradpolizei da amenzi serioase biciclistilor care nu respecta regulile. Fie ele de circulatie sau de… bun simt. Prefer asa decat sa fie plin de biciclisti sociopati ca in Olanda sau Danemarca. Si o spun atat ca pieton, cat si ca biciclist care iese aproape zilnic la ture de 30 de km.
Cat despre cine are dreptate daca da masina peste tine ca biciclist… mai bine sa nu aflam, zic
O nelamurire pentru biciclistii fierti sa mearga pe trotuar pe bicicleta. Argumentul e ca mergi atent si incet. Ok.
Daca mergi incet PE BICICLETA, asta inseamna ca mergi cam cu aceeasi viteza cu care merg pietonii pe jos. Ca la ei te raportezi cand zici ca mergi incet.
In cazul asta, de ce nu ai merge LANGA bicicleta? De ce esti fiert sa stai pe bicla daca tot mergi in acelasi ritm cu pietonii?
P.S. Daca mergi mai rapid decat merg pietonii asta nu inseamna ca mergi incet. THE END.
auzi la ăsta
voi sunteți reali? gravitatea impactului ipotetic ține de diferența între viteze.
pieton 5km/h, să zicem
bicicletă pe care pedalează mămică grijulie sau copil învățăcel, maxim 10km/h, nu se întâmplă nimic
cursieră pe care circulă un contratimpist dement cu costum mulat, 35km/h, probleme
Hai ca ai amendat tu legea. „Daca mamica e grijulie si copilul invatacel atunci e OK sa incalce legea.”
Daca ma doare un pic spatele cand vreau sa parchez, pot sa las masina pe trotuar jumatate si jumatate pe trecerea de pietoni handicapati? Pun si avariile daca e.
Dar daca berea pe care am baut-o e handmade? Pot sa conduc beat?
„Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decat altele”. Recte biciclistii.
Se știe că pietonii merg toți la fel cu viteza melcului precum ardelenii, nu merge niciodată unul mai repede ca celălalt. La fel se știe că n-ai voie să alergi pe trotuar. Dacă te grăbești n-ai decât să iei mașina, alergatul e pentru săraci sau Usain Bolt.
Cand ești cu 3 copii sub 14 mergi pe trotuar, nu pe strada, bai dobi
Mergi sau pedalezi?
cine nu stie zona, poate sa spuna prostii, cine stie poate sa inteleaga anumite elemente si ar fi cateva
– in zona aia se circula pe trotuar cu bicicleta de cel putin 10 ani, m-am uitat acum pe google maps pe versiuni mai vechi de poze sa vad de cand nu mai e trasata pista acolo – se pare ca nu a fost trasata niciodata
– din racadau spre centru aia e singura zona prin care se poate merge in siguranta (am vazut cu biciclete/trotinete pe dobrogeanu garii dar nu cred ca aia sunt normali la cap), altfel intri cu trotineta/bicicleta intr-un sens giratoriu (judetean) pe 3 benzi unde totdeauna cineva alearga si urca peste tine daca ai ghinion, foarte urata zona
– pentru ruta racadau – centru daca mergi pe strada si faci giratoriu la judetean ajungi in giratoriul de la toamnei – mergi pe toamnei (strada cu 5-6 benzi) si trebuie sa faci stanga peste 3 benzi sa te incadrezi spre kogalniceanu – cu bicicleta te mai poti incadra, cu trotineta insa daca nu e modificata sa mearga mai rapid de 25km/h e sinucigasa trecerea(*), scapi si de zona asta esti la toamnei/cec si mergi spre kogalniceanu, din pacate este pe banda „4” in kogalniceanu si pista (deja de acolo exista) este pe banda 0 asa 50/50 in functie de cum au parcat oamenii masinile, de acolo e frumos pana spre camera de comert unde ati ghicit, iarasi trebuie trecute 3 benzi in strada cu 6 benzi, apoi iarasi traversata strada de 3 benzi pt. a reveni pe pista si de aici ai pista decenta pana la 200m de drumul de poiana.
– daca trotuarul ala de 800-1000m dinspre racadau spre str titulescu ar avea o pista de trotinete atunci absolut toate riscurile spre centru ar disparea la modul ca vi dinspre racadau pe bld valea cetatii – urci pe trotuar inainte de giratoriu – 800-1000m trotuar – cobori pe strada pe titulescu – mers intins pe strada pana la universal – urci pe postavarului pana langa saguna, apoi spre tocile pe strada pana la drumul vechi, absolut singura zona necesara este acel trotuar unde sta acum politia
– la retur din oras ca sa folosesc expresia actualului presedinte „ghinion” – nu exista niciun pic de pista spre racadau, dar macar la retur nu esti chiar asa de sinucigas sa traversezi de 3-4ori imbinari de trafic unde sari 3 benzi pana la bordura, revenim din oras pleci de la primarie si ai o banda acceptabila pana la castanilor unde faci dreapta pe titulescu (strada cu trafic mai scazut, si regim de viteza 30-40 vs ce era pana acum 50-90 uzual), din titulescu ajungi fix pe zona cu trotuarul minune, pe acest retur sunt sanse sa il eviti si sa mergi pe strada cu risc minim/mediu si sa continui spre racadau, dar trotuarul e suficient de lat si poti sa ocolesti pietonii fara sa-i deranjezi
– bonus pe trotuarul unde sta politia, sunt parcate de la titulescu pana la statia de autobuz masini pe ambele parti ale trotuarului, nu am vazut nicio amenda pentru parcare interzisa, daca masinile alea ar disparea s-ar putea face o pista de trotinete demarcata de trotuar.
ps. sunt si sofer si trotinetist, prefer trotineta spre munca, zilnic trec pe acel trotuar – pana acum nu am prins politia acolo, dar sotia i-a vazut cateva zile la rand; din pacate tin la soriciul meu si nu vreau sa devin kamikaze sa sar 3 benzi. pe trotuar (pe langa cel magic, cam 20%) pana la munca fac undeva la 20 minute, daca trec pe strada fac 15 minute, asa ca prefer sa merg pe strada pe oriunde imi permite siguranta
am pus o * acolo si am uitat sa o explic, la trecerile nasoale de 3 benzi am vazut un tip acum 2 zile aplicand o tehnica interesanta, oprea la ultima trecere de pietoni inainte de intersectie devenea pieton – trecea strada si apoi pleca linistit ca biciclist, teoretic tehnica asta se poate aplica in toate situatiile de traversat 3 benzi doar ca te costa 2-4 minute la fiecare trecere de pietoni in plus fata de masini, daca e sa fim absolut anti trotinete/biciclete exista varianta sa te simti mai in siguranta
faza am vazut-o pe final de titulescu spre centru, acolo e o curba la stanga de facut si cei care vin de pe castanilor au prioritate, omul a devenit pieton a traversat spre hiperdia, si de acolo era sens unic spre centru, eu am facut dreapta si am urcat pe trotuar – a ajuns in acelasi timp cu mine la parcarea de la spitalul militar/sf maria (eu trotineta, el biciclist)
toamnei – kogalniceanu – prima situatia periculoasa https://www.google.ro/maps/@45.6539499,25.614601,3a,59.1y,142.14h,69.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbIltxKNBOdQlGd0eh0XsZA!2e0!7i16384!8i8192
trecere din banda 1 in banda 4 pentru intrare in intersectie – incrucisare cu finalul de la harmanului trecere din banda 4 in banda 0 (pista de biciclete)
zona 2 – kogalniceanu – grivitei
treci de pe pista pe banda 3 in fata, apoi revi pe pista din banda 3 in banda 0
https://www.google.ro/maps/@45.6527366,25.6083749,3a,69y,190.78h,76.88t/data=!3m6!1e1!3m4!1sueDqSxWRkPXGxQkl12RUXQ!2e0!7i16384!8i8192
zona 3 – usor nesigura
iuliu maniu – parcati permanent pe pista , sau cu spatele in pista (iesi super greu, fara asigurare, fara cineva in exterior risti sa iei pe cineva )
https://www.google.ro/maps/@45.6508534,25.6076828,3a,75y,249.49h,70.47t/data=!3m6!1e1!3m4!1sfMT92wbEeH1dIVfQHOZ9aA!2e0!7i16384!8i8192
de aici pana la parc/primarie e destul de safe, pista trasata, nu mai sunt obstacole decat rare (sunt prin filmuletele puse de zoso cand se plimba cu bicicleta)
Legea din Romania interzice si transportul copiilor sub 14 ani pe motociclete ca pasageri.
Oare ce efecte asupra traficului din Romania ar avea scaderea acestei limite la 10 ani, 8 ani, 6 ani, avand in vedere ca dimineata in marile orase multi parinti isi duc cu masinile copiii la scoala?
asta pt ca se stie, motociclistii sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre soferi… mai multi ca ei e fix ce trebuie
@renton, de parca nu sunt destule accidente cu victime printre motociclisti. Asta lipsea in Romania, ca printre victimele alea sa fie si copii intre 6 si 14 ani.
am cam o rata de 50% de comentarii aprobate, cui trebuie sa dau spaga sa fie mai multe, mai ales ca n-am jignit sau injurat pe nimeni? @zoso, cine e managerul tau din corporatia care detine blocul? as vrea sa fac o reclamatie
nu stiu ce ai pățit azi, dar ceva a fost in aer.
Sunt străzi pe care îmi este frică sa merg cu bicla. Ca șofer văd cel puțin 1x pe săptămână accidente cu biciliști pe un traseu anume. Când sunt cu bicicleta acolo merg pe trotuar. Încet, atent, dau prioritate pietonilor însă merg pe trotuar. Chit că plătesc amendă sau nu. O dată am plătit, o dată am explicat de ce merg pe trotuar (m-au lăsat in pace), de cele mai multe ori polițiștii lasă oamenii in pace dacă nu merg ca niște nebuni.
Cred că următoarele treburi ar fi ok:
1. Despărțit (nu, nu împărțit) carosabilul auto/ biciclete. Cam cum este pe Calea Victoriei.
2. Bicicliștii ar trebui sa participe măcar o dată la un curs de circulație. Fără examene, fără nimic, numai sa afle și biclistul de rând ca o mașina nu se oprește instantaneu, ce înseamnă culorile de la semafor, etc…
Cum adica,a i primit amenda si nu au facut ditamai postarea pe Facebook? Doamna asta din articol nici macar nu a primit amenda si s-a victimizat de nu se poate.
Mi se pare ciudat ca a pierdut si filmul la care deja cumparase bilete. Tinand cont ca atunci cand te duci cu copii la cinematograf sigur iti iei in calcul minim 10 minute pentru a cumpara popcorn, ca de obicei ai cel putin 10 minute de reclame si ca oricum poti sa intri la film si daca ai intarziat 5-10 minute, ajung la concluzia ca politistii aia au tinut-o la discutii cel putin 30-40 de minute.
Slaba campanie de constientizare daca dureaza atat de mult discutia cu fiecare cetatean in parte.
Bineînțeles că în sinea mea m-am enervat, dar am învățat să și mai tac. Așa am economisit diferența dintre cei 10 Euro plătiți și 150 posibili (ar fi putut pune periclitate și ce-ar fi put pune in plus).
Aveau dreptul sa ii dau amenda. Da’ imi pun aceeasi intrebare ca atunci cand ii vad stand la panda cu radarul: n-au altceva mai bun si mai util de facut? De exemplu, sa dirijeze traficul in intersectiile dificile sau sa dea amenzi dobitocilor care conduc agresiv, depasesc pe linia de tramvai etc.?
Femeia asta care mi se pare ca a respectat regulile de bun simt, tinand cont ca era si cu copiii, era chiar asa prioritatea lor in momentul ala?
Hai să te întreb ceva referitor la,, respectarea regulilor de bun simț,, cu mersul pe trotuar cu bicicleta însoțit de copilași care pedalează în căutare de quality time.
Dacă eu în timp ce merg pe trotuar, vorbesc la telefon, nu sunt atent la,, pardon,, și ,,mulțumesc,, mă întorc brusc că mi-am uitat în mașină poșeta LV și îi troznesc un 80 de kile/umăr unuia dintre copilași care pică și își sparge mwia de asfalt, cum facem?
Băi, paco, dar dacă copilul ăla e în spatele tău mergând pe jos și te întorci brusc și calci cu 80kg pe el, că ți-ai uitat tu poșetuța în mașină, nu e tot aia?
@ubercool, lipit de cwrul meu încă nu a mers nimeni. Bicicliști pe trotuar care mergeau la aspirație, da. A picat un verstapen de la Globo că m-am oprit brusc să caut ceva prin buzunare, de mi-au dat mie lacrimile. Era o bucată de trotuar fără marcaj pentru biciclete și în loc să coboare și să meargă 50 de metri, el făcea slalom printre oameni.
Cacat, pe principiul asta stam in casa, sa nu murim ca cade unu mare pe noi.
Dar nu asta era ideea comentariului meu, am si zis ca politistii aveau motiv de amenda. Problema mea e cu politistii, care cred ca au lucruri mai periculoase de prevenit, nu mamici si copiii care merg cu bicicleta pe trotuar si care se dau jos de pe bicicleta cand traverseaza pe la trecere.
@Radu, era doar o campanie de constientizare facuta de Politia Romana. Nu s-a dat nici o amenda, au fost „impartite” doar atentionari.
Si din cate a spus autoarea postarii, pe acea atentionare nu s-a notat nimic legat de copii, au fost specificate doar problemele gasite la bicicleta adultului.
Plin de fripti care sustin sau incearca sa explice incalcarea legii.
„Pe unde sa circule o mamica…” – smiorc fmm, sa nu circule, deloc.
La fel ca aia cu parcarile – „parchez pe bulevard si ocup o banda pentru ca nu am unde parca in alta parte, deci autoritatile sunt de vina CA EU INCALC LEGEA”.
Daca nu aveti cum trai fara sa incalcati legea, muriti, fmm de romanache basiti.
poate legea e bășită și tu laolaltă cu ea, ți-a trecut prin cap acest neuron singuratic? probabil că nu, vierme bășit
@Bart https://lege5.ro/Gratuit/geydembrha/art-166-circulatia-pietonilor-regulament?dp=gmydcnjvguzdq
”Pe timp de noapte, pietonul sau persoana asimilată acestuia care circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.”
Sunt sigur că ai fost forțat să mergi pe partea carosabilă a drumului, dacă trăiești în România, că altfel nu prea ai cum. Sunt sigur că au fost situații din astea și noaptea. Sper că ai avut accesorii fluorescent-reflectorizante sau surse de lumină pe tine, atlfel îți doresc să mori fmm.
@Flat, daca legea este gresita din punctul tau de vedere, nu este o scuza sa o incalci. Faci o petitie, faci o companie si ceri ca legea sa permita circulatie bicicletelor pe trotuare.
Sau o incalci, dar iti asumi consecintele. Consecinte care in cazul asta au constat intr-o atentionare din partea Politiei.
O faza misto din cluj: doi imigranti (si nu turisti) asiatici si-au inchiriat cate o trotineta Bolt. Erau la o plimbare, aveau chipurile asa senine si relaxate intr-o duminica dupa-masa, cum rar vezi la lume in zilele astea. Ei mergeau pe trotuar, si fiindca viteza lor de deplasare e mai mare decat a pietonilor, claxonau in continuu pe toata lumea.
Ne bucuram ca militia inchide ochii la toti imbecilii parcati pe trotuare, pe piste de biciclete, pe treceri de pietoni, sau la nici un metru de trecerile de pietoni, blocand vizibilitatea. Deasemenea par sa ignore complet pe toti schumacherii care circula in oras cu viteze mult peste cele permise in mod legal, si pe baietii conducand cotete cu tobe modificate sa rasune tot orasul. Maxim de respect militiei ca a reusit sa identifice sursa tuturor problemelor in trafic copii care circula pe trotuar pe bicicleta, in lipsa unei piste de biciclete, si de frica sa nu fie calcati de un imbecil care circula cu 70-90 prin oras in timp ce vorbeste la telefon, pe care jegosii de politisti il ignora!
saptamanal vad zeci de biciclisti bauti care circula aiurea, zeci de trotinetisti care umbla pe trotuar cu viteza si mai nou in gasca + cate 2 pe trotineta, zeci de soferi care fac jaloane printre oameni pe trecerea de pietoni, politisti care circula cu telefonu in mana, etc etc etc nu mai zic de parcari aiurea si ghici ce? Politia se implica tocmai cand vad o mamica cu copii pe trotuar cu bicla….:)))
Asta e din acelasi material cu lupta cu evaziunea prin atacarea babelor care vand patrunjel in piata fara acte
Probabil dacă nu se lua în gura cu polițistul nu se ajungea la situația asta.
Ca biciclist folosesc trotuarul când nu am piste de biciclete sau nu consider ca sunt în siguranță pe carosabil. Ma bine risc o amenda decât să-mi risc integritatea corporala, și nu vorbesc de România aici ci de o tara civilizata cu mii de km de piste.
Am pățit-o în România, am pățit-o și în afara sa nu mi se acorde prioritate la stop, mori cu dreptatea în mana dacă o luam asa.
Legat de lumini, în cazul meu am un set de la Lupine cu faza scurta + lunga led adaptiv, sistem care e în jur de 500 euro și pe care nu vreau sa îl risc când las bicla legata la supermarket dar pentru asta merg ori cu bicla ieftina și cu lumini banale sau le dau jos de pe cealaltă.
Din experienta mea (in Bucuresti)
Daca mergi pe sosea pe langa trotuar soferii o sa iti lase cam 1 metru cand te depasesc (sunt cativa complet idioti care iti lasa 5 cm, dar sunt din ce in ce mai rari )
Cand stiu ca soseaua nu imi permite sa merg in siguranta pe ea si merg pe trotuar, daca merg mai incet cand sunt pietoni nimeni nu se supara, ba mai mult imi fac loc cu mult timp inainte sa ajung la ei
Pe scurt daca mergi cu bun simpt (ca sa poata sa respire si cel de langa tine) nu vei avea probleme
Acum legat de lipsa pistelor de biciclete, cat timp nu se fac cereri de piste de bicicleta, primaria nu le va face. Exista o varianta ca politistii sa le ceara dar stim cu totii ca asta nu se va mai intampla.
PS: acum 2 zile am facut o cerere pentru ca sa se faca piste de bicicleta pe bulevardele oltenitei si calea vacaresti, sper sa le aprobe si sa inceapa lucrul la ele
Dar de ce ai facut cerere? Nu era mai simplu sa urlii pe Facebook? Am vazut ca asa par sa se rezolve toate lucrurile acum.
Haha, ce de oameni inteligenți și iubitori de lege aici. Deși e o lege de căcat, din epoca de piatră. Cel mai mișto e cum de juisează cu Schadenfreude la ”s-a luat în gură cu ei, bine i-au făcut!”. Adică ”ciocul mic, bă!”. De parcă legea aia ”care trebuie apărată cu orice preț” e de aplicat în moduri diferite pentru oameni care pleacă capul, față de ăia care pun întrebări. Să stăm drepți la șefu’ și să-l pupăm un pic în cur, să nu ne luăm amendă! Splendid!
Asta în condițiile în care în Brașov contribuțiile poliției la siguranța traficului sunt… zero. Chiar Vali tot povestește despre poliția rutieră care stă cu radarul prin boscheți și apoi scapă câte un smiorc că ”de ce nu e respectată”. Păi de aia nu sunt respectați polițiștii. Pentru acțiuni ”de prevenție” din ăstea, unde concluzia e că orice ai face nu ai bască.
Să încerce cineva să sune la poliție sau la poliția locală pentru chestii mai stringente. Gen: ”bună seara, la Roata Norocului este blocată cu totul o bandă de către clienții localului, nu se poate înainta”. Răspuns: ”nu e treaba noastră”. Sau: ”bună ziua, avem o mașină parcată ilegal, care încurcă traficul”. Răspuns: ”nu e treaba noastră”. Eu: ”Păi cum nu e, e vorba de trafic!” Ei: ”Sunați la poliția locală, că ei se ocupă de parcări.”. Sau: ”bună seara, tocmai au trecut 5 mașini care se întreceau blană pe lângă mine, aveau lejer suta”. Răspuns: ”de unde știți că aveau suta? Oricum nu avem ce să facem.” Cam asta e poliția rutieră și hiper competența ei.
De comisia de circulație din Brașov, care autorizează toate aberațiile, nici nu are sens să vorbim. But a funny thing: în ultimii zece ani, fiecare polițist de la rutieră cu care am vorbit, în context de piste de biciclete și trafic, a mărturisit că ”și el ar merge cu bicicleta în oraș, dar i-e frică”. Poliția, bă, poliția spune asta! Îți moare creierul.
Deci toate acțiunea asta de flexat mușchii la mame cu copii pe trotuar e de tot căcatul, punct. Sunt sigur că băieții veseli cu cașchetă nici n-au văzut toate mașinile parcate ilegal pe trotuar, care înjumătățesc trotuarul. Iar dacă le-au văzut, sigur spun ”a, nu putem face nimic, că nu sunt pe carosabil și nu e treaba noastră”.
Și nu, nu avem un oraș OK pentru bicicliști, Vali. Aia ar însemna să avem benzi delimitate fizic, cum prevede normativul european. Noi avem ”trafic fluid”, șoferi cărora le pică curul dacă nu dau blană și șoferi RAT care se pișă pe tine și intră cu autobuzul peste tine când au chef. Chestie probată, a propos, chiar în tura de verificare a traseului ”Calea Verde”, în toamna lui 2020, cu oameni de la primărie, AMB și RAT. Mai avem mult până să avem un oraș prietenos cu bicicletele și bicicliștii. Dar ce ne trage în jos e mentalitatea proastă, că biciclistul e cetățean secundar, pe lângă bosulenii cu paișpe mașini, din care paișpe parcate în stradă, două funcționale.
Suntem bine, ce să zic.
Mx
@Maximilian – tu ai idei faine de multe ori, dar uneori nu sunt fixate in realitate complet, in cazul asta sunt de acord cu 95% din ce ai scris pana la punctul cu „benzi delimitate” care in teorie ar fi extraordinare in realitate ar fi un esec complet.
serios vorbind, in brasov cat timp crezi pot pedala casual riders? nu discutam de maniacii care ar iesi la o plimbare la -20 de grade? discutam de vreme acceptabila de prin final de aprilie daca nu ninge ca in ultimii 2 ani si gheata vreo 4 zile dupa ninsoare, mai e 50/50, iunie e 90%, iulie 90%, august 90%, septembrie 50/50, noiembrie deja iti clantane dantii pe bicicleta daca iesi si risti un pic de gheata care te trimite in spital. in total ai 0.5+0.9+0.9+0.9+0.5 = 3.7 luni in care lumea poate merge cu bicicleta (pasionatii nu au nicio jena nici acum in trafic, si nici iarna cand e doar ger deci ii scoatem din exemplul asta). consideri ca ar merita sa inchizi cate 1 banda pe fiecare strada pentru mai putin de 25% din an? si in acelasi timp pe banda aia sa treaca un adormit la cateva minute deci o folosire de maxim 15% /ora?
si eu as vrea benzi sa fiu in siguranta cand vin de pe calea bucuresti si langa bordura ai obstacole haioase gen gropi, canale, denivelari interesante, dar cu toate astea ma gandesc ca daca se fac acele benzi, in zilele in care ploua si nu vreau sa ajung jegos la munca si aleg autobuzul, ala in loc de 25 de minute de queens pub pana in livada, o sa faca 40 de minute ca strada nu mai are 3 benzi ci doar 2, eventual doar 1 pe zona maniu-iorga, asa ca sunt realist si zic ca merita sa fie macar trasate benzile alea si sa fie ca acum tu ii zici trafic fluid, eu zic un share band.
btw pe zona aia unde stau politistii ar trebui sa mature toate masinile alea parcate ca toti sunt angajati pe la elektrobit, remax. iar accesul cu autobuze acolo e chiar decent, 5/17 vin la 5 minute si s-ar misca 200m de la statie, oricum se duc acolo sa-si ia un covrig. daca dispar masinile acolo apar 3m de trotuar si inca 2m unde se poate face o pista delimitata fizic ca la carte
am uitat sa zic @max, tu te ai mai bine cu alen asa ca poti sa-i faci propunerea, eventual daca faci o petitie lasa un link
@norbert – vorbești de parcă ne-am cunoaște, interesant
Pistele delimitate (și nu benzi, că nu suntem mașini) sunt un reper de siguranță elementar, de aceea la nivel european doar așa sunt reglementate. Ca să nu poată să vină să dea unul cu mașina peste tine. Sau să-i fie greu. Proiectele aflate acum în desfășurare, cel puțin două dintre ele, sunt cu astfel de benzi. Avem probleme în anumite noduri, în general giratorii, fiindcă așa s-a proiectat haotic orașul în ultimii 20 de ani, fără proiecție realistă de viitor, unde vrem să ajungem și cum, adică.
Pari un tip absolut decent, care e interesat să discute pe bune, dar reiei o marotă clasică: aia cu ”la Brașov nu poți pedala pentru că e frig și plouă”. Realitatea e un pic alta: vremea se tot încălzește. Îl ultimii doi-trei ani am pedalat PRIN PĂDURE în decembrie și ianuarie pe soare. Deci lunile ălea nasoale de care zici nu sunt atât de multe. Plus că există echipament pentru zilele mai nasoale, dacă e nevoie. Realist vorbind, ai nevoie doar de o pereche bună de mănuși cu care să poți și controla bicicleta, ochelarii și casca tind să cred că îi are oricine pedalează chiar și casually. Deci dacă mergi prin oraș în, să zicem, aprilie sau noiembrie, nu ai nevoie de cine știe ce haine super speciale, ci doar de hainele pe care le porți oricum pe frig, plus mănuși. Aripi ar trebui să fie pe bicicleta de oraș oricum. Și dacă pedalezi pe o pistă delimitată fizic ești și-n siguranță. Nu știu unde e gheața aia care te trimite în spital, că pistele delimitate se deszăpezesc la fel ca și restul carosabilului, nu e nevoie de minuni. Pe scurt însă: dacă-i oferi omului infrastructură, el o va și folosi. Vezi ce a făcut ciotul ăla de pe Victoriei pentru București! Presupunerile tale cu utilizatori insuficient de mulți sunt doar presupuneri, să mă scuzi. Și nu închizi musai o bandă pe peste tot, dar faci o rețea integrată armonios, cu considerație și pentru transport în comun și automobile. Yes, something’s gotta give. Dar șoferii au deja totul la Brașov, fiindcă aia s-a pompat, restul nu au nimic, de unde să tai de altundeva.
Hai să-ți mai spun o chestie drăguță: atitudinea de toată pula a comisiei de circulație, complet ostilă față de bicicliști din principiu. De exemplu, oamenii au dat aviz negativ pentru un amețit de marș de biciclete de la Șaguna spre Parcul Central în 2017, că li s-a părut prea mult ca bicicliștii să ocupe 5 minute banda de coborâre, ar fi fost o tragedie! Pe de altă parte au avizat favorabil fel de fel de inepții, spre exemplu alveola de la noul Radisson etc. Băieți deștepți, ce mai! Vrei să auzi ultima lor scorneală? Nu sunt de acord cu eliminarea de parcări în spic (cele mai periculoase) pe 15 noiembrie, pentru a face loc unor parcări laterale plus bandă de bici și vor, cică, ”să li se demonstreze” că ar trebui desființate ălea. Cam acolo suntem.
În rest, cred că mă confunzi în ce privește influența, nu mă ocup cu așa ceva. Și nici nu mai am chef de petiții acum, sincer, cu trei proiecte de piste în desfășurare, gestionate de oameni net mai competenți decât mine, cu background bun.
Da, ai dreptate cu amenajarea actuală mai prietenoasă cu bicicliștii, dar acolo trebuie cei angajați să îngrijească de drum să-și facă treaba, atât pe asfaltare smooth, cât și pe curățenie. Și ai dreptate și cu faptul că polițiștii sunt cârnați și închid ochii la mașinile parcate nasol în zona respectivă, dar nu despre asta vorbim aici? Despre polițiști cârnățari, adică.
Numai bine,
Mx
am mai discutat partial in contradictoriu acum 2-3 ani parca, cand era proiectul ala de facut un drum forestier, multe link-uri de la tot felul de oameni duceau la tine pe fb la o petitie de-asta mi-ai ramas in minte ca cineva cu care se poate discuta
mie personal imi place maxim ca se incalzeste in brasov, sunt absolut satul sa dezapezesc masina in fiecare zi, sau sa fac asta in aprilie (ultimii 2 ani am avut runde de 1-2 sapt de zapada maricica prin aprilie), dar totusi imi e greu sa cred ca o sa fie oameni pe pista si mai important ca cineva o sa intre cu ceva de deszapezit pe acea banda, nu au niciun utilaj mic, in mod normal pe pista de pe kogalniceanu maniu eroilor, se aduna tot varful de zapada cand treceau cu freza, imi imaginez banda delimitata care o sa fie evitata sa nu o rupa si o sa evite de tot.
saritoarele de la intersectii se scot ca nu pot trece cu lama, dar alea sunt la treceri, vs o pista care are prinderi la fiecare metru
ideal eu vad situatia ca vara sa existe piste, iar iarna sau cat e vreme nefavorabila sa fie desfiintate – oare e posibil sa faca asta?
am vazut niste filmari super tari din olanda cu giratoriu si biciclete care oarecum trec de jur imprejur dar acolo era maxim prioritate la biciclisti, care merg destul de rapid chiar haotic, mi se parea chiar ca nu se uita deloc la masini.
Punctual:
Și pistele separate pot fi desăpezite, că nu e sfârșitul lumii. Cum se pot deszăpezi în alte părți, se poate și la noi. Da, e mizerabil că nici marcajele existente nu sunt curățate ca lumea de către compania care are drumurile în grijă. Totuși, credeam că vorbim despre cum te poți da cu bicicleta mai mult decât se sugerează, fiindcă iernile sunt mult mai scurte, inclusiv la Brașov, și ninge considerabil mai puțin. Situațiile când e gheață sau zăpadă să nu poți înainte sunt rare, mai degrabă ai mocirlă, iar acolo ajută aripile de care pomeneam.
Trebuie să înțelegem că MARCAJELE actuale NU SUNT piste pentru biciclete. Nu respectă nici un standard și pe alocuri sunt chiar periculoase. Deci ele nu sunt de luat în serios.
Din ce înțeleg, bumperele sunt eliminate pentru confortul celor care deszăpezesc, nu fiindcă nu s-ar putea deszăpezi și cu ele.
Nu văd rostul unor piste sezoniere. Repet: singurele acceptabile sunt cele suficient de late și cu o delimitare fizică clară. Doar ălea aduc un plus de siguranță, nu dungile pe asfalt. Iar pe ălea le faci și basta.
Discuția cu giratoriile e complicată și România diferită de Olanda. Noi avem multe giratorii mari, spre deosebire de ei. Și avem prea multe giratorii, punct, dar oamenii sunt în negare în ce le privește inutilitatea de la o anumită capacitate încolo. Giratoriile uriașe alienează pietonii și bicicliștii. Ideal ar fi să le înlocuim cu intersecții semaforizate civilizate, dar asta nu se va întâmpla prea repede. Repet: oamenii sunt în negare și, dacă îndrăznești să spui ceva de Sfântul Girarorie, o să sară la tine, de parcă vrei să le devorezi copilașii.
Mx
am pedalat o oră jumate și n-am pățit nimic
Good for you. Dar totuși, asta e măsura absolută? La asta raportăm totul? Come on!
Mama ce ati halit-o p-asta …
man, dacă nu mai vrei să comentezi aici zi.
Probleme?
Ma amuzam si eu, pare un flame pe stil vechi.
Plm, eu am luat avertisment la piața victoriei că nu eram pe pizda de biciclete. Venit de pe buzești, care are pistă de biciclete și se termină cu 50 de metri înainte de intersecție, apoi mergeam mai departe cu mașinile, că n-am emoții și țin pasul la plecările de pe loc. Nope, dacă ai pistă (chiar dacă probabil nici nu te deplasezi în direcția în care merge ea), ești obligat să o folosești, chiar dacă e proiectată de unu care a fumat marijuana acum 7 zile și designul pistei presupune să ocolești ca boul toată intersecția și să stai la 3 semafoare în plus la grămadă cu toți pietonii.
Bonus meme: dacă n-ai pistă mergi pe lângă bordură, chiar și dacă urmează să faci stânga undeva, asta e, rămâi lângă bordură, conform la domnul polițist.
În rest interacțiunea a fost foarte prietenoasă de partea ambelor părți, n-am vrut nici eu să ridic tonul
deși întârziasem la muncă și mi se părea absurdă chestionarea în condițiile în care la orice oră la pța victoriei trec băbălăi care au mașini și gps-uri și tot le e greu cu alegerea benzilor.
Nici polițistul n-a fost pe moarte și pedeapsă deși probabil era a suta oară când mă vedea pedalând ca bezmeticul printre mașini, am stat patruj de ani până mi-a completat foița și apoi am mai stat de vorbă și ne-am salutat cu zâmbetul pe buze.
Eu nu înțeleg de ce se înverșunează unii cu atâta ardoare când e vorba de făcut mici abuzuri cu bicicleta. Mi se pare absurd să impui unui biciclist aceleași limite ca unui șofer, în condițiile în care biciclistul are dimensiuni și capacitate de propulsie infima comparativ cu a unei mașini. Înțeleg că e hatereală pe curierii cu glovo și pe ăștia cu trotinetele electrice, dar imaginați-vă că ar fi fost toți cu mașinile, pe lângă faptul că e mult mai ineficient crește și riscul de accident și lipsă parcări și orice, eu zic să fim fericiți cu ăștia pe care îi avem și să nu ne mai căcăm pe noi când taie unul linia continuă sau o ia pe contrasens pentru că ne afectează fix 5%, exact cât ocupă ei din suprafața unei mașini. Noi șoferii să ne ocupăm de mersul nostru, că dacă apare scandal când e o mașină și un ciclist pe stradă, de aia merge traficul cum merge.
Probabil o sa imi sara multa lume in cap, dar imi asum.
In Bucuresti si in toata tara de fapt, nu biciclistii sunt problema, ci soferii inconstienti. Sunt atat sofer cat si biciclist (cam 7.000 km pe an pedalez).
Azi am fost 30 km inspre Giurgiu, nu m-am intalnit cu niciun biciclist. In schimb, au trecut cel putin 10 masini la 40-50 cm de mine cu 100 km/h, unu m-a inghesuit intr-un sens giratoriu si tot asa.
Efectiv nu am iesire cu bicicleta in orice directie in jurul Bucurestiului sa nu treaca vreun idiot inconstient cu 100 km/h la 20-30 cm de ghidonul meu. Senzatia este de cosmar, doar cine a trecut prin asta stie ce inseamna. Am stopuri intermitente sub sa si pe casca ziua, noaptea nu circul… nu sunt atat de nebun.
De fapt, un top al fazelor patite de mine e asta:
1) depasire la cativa zeci de cm
2) depasire si imediat oprire brusca sau viraj dreapta
3) vin peste tine in sensul giratoriu, efectiv te imping in bordura
4) deschis usi fara sa se asigure, pe ambele parti
5) se baga in depasirea unei coloane cand tu vii din celalalt sens
Sunt si soferi ok, insa destul de putini. Cei mai atenti sunt cei profesionisti, tiruri, dube etc. Mai putin turcii, ei nu au legislatie legata de biciclisti si e bine sa te feresti de ei. Nici puhoiul de tiruri din Ukraina nu prea le are cu biciclistii. Apoi sunt cei cu masini hibride/electrice… destul de atenti si ei.
Cei mai periculosi sunt cei cu gioarse, Golf, VW si Dacii de 15 ani… care daca nu te calca oricum te omoara cu noxele.
De fapt, cu cat e mai veche si cazan masina… cu atat empatia rutiera e mai mica.
Unul din multele exemple: https://streamable.com/ihkpg3
PS: Daca merg in parc cu fii-miu cu bicicleta, mergem frumos pe trotuar in plimbare, viteza de maxim 7-8 km/h. Nu-s nebun sa-l bag pe strada. In fata poate ii deschide usa unu, in spate fiind micut nu se vede.
Sfatul meu este să vă uitați la video-ul de mai jos înainte de a merge pe trotuar. Ok, e un tronson mai periculos pe carosabil, vă e frică, fie, mergeți pe trotuar, dar măcar să mergeți încet, cereți scuze, mulțumiți.
Apoi, farurile cu led pe dinam sunt destul de ok în ziua de azi, unele au și condensator și rămân aprinse în staționare. Să zicem 100 de lei. Am avut, am fost mulțumit. Dacă nu aveți dinam, există lămpi decente pentru toate buzunarele. Acum am un ebike, farul este Busch&Muller care bate chiar foarte bine, e cu antiorbire ca la mașini, foarte ok și pe drum, și pe alei întunecoase. La fel în spate, lampă cu care pot merge liniștit că sunt văzut. Dacă e ceață, îmi mai pun o lampă intermitentă în plus. Ajută. La fel și o vestă reflectorizantă sau brățări la gleznuță. Catadioptri pe roți. Sunt și niște chestii reflectorizante pentru spițe. 2 lei, nu știu cât costă bucata. Cu 10 vine circul în oraș. Nu strică niște autocolante reflectorizante pe cască sau pe rucsac.
Pă partea dă acustică, există sonerii electrice la vreo 50, hai 100 de lei. Ține bateria, nu vă speriați.
Și respectați semafoarele, stopurile, prioritățile. Nu beți alcool. Zero, ca la șoferi. Verificați-vă frânele cât mai des. Oglindă. Mai mult decât utilă în aglomerație. Pe ghidon, pe cască sau pe ochelari, după caz. Iar dacă totuși mergeți pe trotuar, descălecați la traversare. Descălecați ori de câte ori vi se pare că nu e safe pentru voi și pentru ceilalți. E incomod la început, dar o să vă obișnuiți. Am văzut biciclist care a trecut în viteză, pe roșu, printre pietoni în traversare, și când l-a atenționat o doamnă a băgat-o în p1zd4 mă-sii. Când o comiteți, repet, să aveți scuzele la îndemână. Și nu uitați să mulțumiți. Toate detaliile astea fac diferența.
https://youtu.be/RxKDsxzAZyQ
Am renuntat la bicicleta cu multi ani in urma din aceste motive. Dupa o serie de situatii la limita (soferite care stau pe telefon si conduc in zig zag, complet rupte de realitate, soferi care nu se asigura cand vin de pe o strada secundara, mitocani care te injura ca de ce umbli pe bicicleta pe strada si incearca sa te sicaneze), am decis ca nu merita sa imi pun viata in pericol.
Am patit in schimb sa fiu pe trotuar, stationar, asteptand un autobuz, sau plimband copilul cu carutul si sa ma trezesc cu cate un Lance Armstrong pe bicicleta care pedaleaza in draci si tipa la lume sa i se faca loc pentru ca, citez „trotuarul e pentru biciclete”.
Problema in Romania este una de educatie. Femeia aia nu are ce cauta pe trotuar cu bicicleta. Si la viteze mici, daca nu esti atent, sau esti praf pe bibicleta, poti lesne lovi pe cineva, un copil mic sau un batran, care se poate lovi la cap, si aia a fost. Un minim de empatie din partea ei. Nimic nene, sa se dea plozii pe bicicleta. Si sa invete de mici sa fie un factor de risc pentru cei din jurul lor.
Si mai este si extrem de proasta. Efectiv nu inteleg ce este atat de dificil sa montezi lumini si diverse insemne reflectorizante? Sunt pentru siguranta ei. Nu poti asuma ca vremea e mereu perfecta si frumoasa. Daca se innoreaza sau incepe sa ploua? Este in interesul ei sa fie vizibila de la distanta cat mai mare pentru soferi. E acelasi principiu ca obligativitatea de a circula cu farurile aprinse. Despre ce vorbim?
Targoviste – da, orasul cu parola, stiti voi. Toate pistele de biciclete sunt pe trotuare. Poti lovi pe cineva ca biciclist, sau poti fi lovit de un biciclist, daca nu esti atent. Deci, cum facem? Pe unde mergem? Sincer, e periculos si pe strada, si pe pista de pe trotuar.
Legea e lege, nu se discuta, i te supui asa cum e firesc. Inclusiv organului desemnat sa o aplice, ca-l respecti sau nu e o alegere care trebuie sa ramana personala si care sa nu influenteze interactiunea ta ca cetatean cu acesta.
Buna, rea, legea incearca sa legifereze modul de deplasare tinand cont de situatia de fapt din teren. Nu de idealuri, vise, planuri de dezvoltare cincinale si alte bazaconii.
Nu ai curaj sa te deplasezi conform legii stai acasa sau daca faci cum te taie capul, atunci fii constient de asta inclusiv de posibilitatea astfel asumata de a fi tras la raspundere, cu bun temei.
Zice legea sa ai ckaxon si sistem de iluminare la bicla cand circuli pe drumul public? Pai ori le ai, ori nu le ai. „Pardon, multumesc” sunt nice to have dar nu inlocuiesc dotarile obligatorii prin lege. Unii biciclisti parca nu sunt constienti ca sunt participanti la trafic cu o cota de drepturi dar si de obligatii.
Daca legea nu reglementeaza specific deplasarea cu bicicleta a copiilor, atunci il dai cu bicla la padure, pe terenuri virane, acolo unde e permis (sau nu e interzis). Parte din educatia copilului este respectarea legii in primul rand de catre adultul care il insoteste. Unii zic, sa avem si noi benzi dedicate unde copiii si adultii pot merge in siguranta. Nimic mai fals decat acest concept ca pista de bicla = siguranta.
Drumul public, din care face parte si pista de bicicleta, ofera fix atata siguranta cata rezulta din respectarea regulilor de circulatie de catre TOTI participantii la trafic.
Existenta infrastructurii ajuta dar nu inlocuieste respectarea legii ca factor determinant pentru cresterea sigurantei in trafic, indiferent cum si cu ce vehicul participi la trafic.
Restul.sunt nestiinta, tupeu si vise de popa beat…
Când nu se aplică legea nu ne convine, dar când ni se aplică nouă, iar nu ne convine…
Merg cu bicicleta in București de cand eram copil. Nu am avut o problemă in a merge pe stradă… da sunt si idioți pe stradă, dar daca știi cum sa mergi nu o sa ai probleme… iar copiii pot merge si pe jos pe langa bicicleta până in parc, educatia se face de mic, oricum multi biciclisti au pretentia sa le faci loc pe trotuar. Eu unul găsesc de prost gust sa fiu caxonat pe trotruar de un biciclist cand e strada libera, nu ai voie pe trotuar, cand esti cu bicicleta ești cu un vehicul, locul tau e pe carosabil.
Ca ti se pare periculos pe carosabil asta e problema ta, ca soferii nu sunt obișnuiți cu alte vehicule pe strada in afara de masini, asta tine de educația sau mai bine zis non-educatia lor, dar asta e alta discutie.
Daca totuși circuli pe trotuar trebuie sa o faci in asa fel încât sa nu incurci pietonii si sa nu ii deranjezi…
Mai sunt zone in București in care unii biciclisti zic „pai politia mi-a zis sa trec pe trotuar”, si nu o fac pentru ca nu ar ști legea, biciclisti uita sa zica sau nu au orientare in spatiu si nu vad ca in zona respectivă trotuarul e foarte lat, nu e plin de pietoni si e mai sigur pentru toata lumea, sa circuli pe trotuar, dar tot pietonii au prioritate chiar daca polițistul ti-a zis sa mergi pe acolo.
Oricum daca vrei sa mergi cu bicicleta cu adevărat o sa vezi ca de fapt e mult mai bine pe carosabil (nu mai ocolești toti pietonii, nu mai iei fiecare bordura de la fiecare colt de strada, parcurgi distanța mult mai repede… etc).
Cat despre echiparea bicicletei cu lumini, ochi de pisica, claxon… astea sunt necesare oricum pentru siguranța ta ca biciclist si ii ajuta si pe șoferi sa te vada noaptea.
Poate faptul ca sunt atat pieton, biciclist si sofer ma ajută sa vad din toate punctele
de vedere problema.
Regulile sunt facute cu un scop pana la urmă, faptul ca unele persoane nu le respecta sau nu se asigură ca sunt respectate asta e alta discutie. Baftă!
Să aveți parte de amintiri minunate in călătoriile voastre!