Benzina şi motorina s-au scumpit iar!

Barilul de petrol se ieftineşte cu 20 dolari. Petroliştii de la noi au ieftinit combustibilii cu 4 bani litrul la câteva săptămâni după, că avea petrol scump pe stoc. Barilul de petrol creşte azi la 89 dolari. Petroliştii scumpesc combustibilii cu 6 şi 12 bani. Previziunile sunt bune, însă, să scadă cu 2 bani peste 6 luni.

Într-o ţară normală, legile ar fi permis şi impus nişte amenzi fenomenale pentru asemenea măgării. Nu şi la noi. 

  aral

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Si totusi e aglomeratie pe sosele. Poate sa fie litrul de benzina 7 lei, tot o sa fie aglomerat, pentru ca suntem descurcareti :D

    00
  2. Iar vor plati cu maruntis? :D

    00
  3. Da cum sa fi atat de nesimtit, sa cresti preturile in halul asta. Ei in timp de criza au scos profit mai mare decat in 2008. Aici si noi suntem de vina. Ar trebui sa iesim cate 2-3 mii de oameni in strada si pur si simplu sa le dam foc, nenorocitii dracu!

    00
  4. Unde e consiliul concurentei sa ii arda pentru ca s-au inteles pret?! Si ultimul idiot isi da seama ca nu e coincidenta.

    00
  5. Fix aceeaşi măgărie e şi în Italia. Nici aici nu dă nimeni amenzi. Plus că de mâine creşte TVA-ul de la 20 la 21 % şi asta se traduce, printre altele, cu o nouă mărire a preţului la pompe. PLM, o să ajungem (şi noi şi italienii) să plătim 2 € pe litru. Asta până la sf anului. Cu toate că preţul pe baril dacă nu scade măcar rămâne pe loc.

    00
  6. La greci este 1,7 euro/litru. Oricum, la citi vad ca circula singuri cu masina spun ca benzina este inca ieftina.

    00
  7. Mdeah, trec zilnic pe langa o benzinarie, iar de alaltaieri am vazut ca e dat jos panoul ala cu preturile, am banuit care vor fi urmarile…nici azi nu era inca pus la loc, dar clar, banuielile mele s-au adeverit!

    00
  8. La 1.3euro/litrul suntem inca in partea de jos a clasamentului european. Bine, asta nu scuza politicile benzinarilor.

    00
  9. n-are nimic. Cu Basescu si PDL spre victoria finala….:)))) Sper sa mai ramana macar 5 mil. de locuitori in tara asta la finalul mandatului lu’ base

    00
  10. Lumea se plange de scumpirile carburantilor din ultimele luni dar nu vad sa fie afectat direct cineva, calatoresc destul de des prin tara, strazi la fel de aglomerate, orase sufocante in orele de varf, romanul e prea comod sa renunte la masina, mai degraba face foamea decat sa mearga pe jos sau cu transportul in comun ca e prea rusinos. Atat timp cand nimeni nu e afectat, sa se faca si 10 lei…

    00
  11. Asa e cu toate viciile, se tot scumpesc tigarile, oamenii se plang ca mor de foame, da nu renunta niciunul la tigari, se scumpeste benzina, oamenii mor de foame, dar n-ai sa vezi colegi de munca care stau in acelasi bloc ca vin impreuna in aceeasi masina ( nu zic transport in comun)ca doar d’aia au rate cat trei sferturi de salaruiu la banca, sa vada tot poporul ca au masina!

    00
  12. Pentru ca isi permit sa fie „hoti” in tara noastra… Uite si motivul:

    00
  13. Probabil iar vor aparea cativa penibili prin benzinarii cu pumni de monezi prin buzunare, ca sa-si planga saracia si nevoile si neamul. Apoi mai multi tristi treziti din adormire vor scanda iar texte de genul hai cu boicotul frate. Credeti ca-i pasa cuiva ca se umfla orzul in ei? Se pare ca nu, ca a mai fost asta.

    00
  14. Intr-o tara normala lumea ar fi mers mai putin cu masina-la noi pun GPL si tot merg cu ea la fel de mult ca si inainte!

    00
  15. Uraaa!! O sa aibe bani Patriciu sa-si plateasca furnizorii sa bage din nou bere la Micul.ro din colt.

    00
  16. Ce bine ma simt ca nu am masina…

    00
  17. asta se intampla daca nu e concurenta.

    00
  18. creste, creste. normal, daca nu sunt legi, treaba merge. +ca e ca painea sau apa pentru unii. nu pot trai fara.

    00
  19. ma bucur! sper sa se scumpeasca mai mult! mi-e dor de „prostestele” sezonierilor care platesc cu monede in benzinarii…

    00
  20. Intreaba p orgonas si t lamureste el, cu atitudine, ca sunt indreptatiti sa scumpeasca

    00
  21. Ce-mi plac mie astia care cred ca doar „cei cu masina” sunt afectati de scumpirea benzinei :D Ceva de vis.
    Bai Trijin, paine mananci? Cu ce crezi ca se transporta ea ca produs final, cat si ingredientele ei? Carnea creste in copac langa bloc sau e adusa in piata/hipermarket folosindu-se benzina? Vai de capul tau…
    Scumpirea benzinei duce la scumpirea tuturor serviciilor si produselor la consumatorul final. Pana si ce se transporta maritim sau aerian tot are treaba cu benzina, direct sau indirect.
    Sa traiti bine!

    00
  22. Bai eu am ajuns azi la o conluzie … ne plangem de mila mai rau ca grecii. Daca aveam cojones iesam in strazi nu 1000, nu 2000, cateva sute de mii.

    Eu nu am trait revolutia, eram inca in stadiul divizarii celulare pe vreamea aia, dar sunt tare curios cine are reusit ca scoata atatia romanii in strada …

    Mi-a placut cand ii vedeam pe astia la „proteste” marca psd, prm, ong, pulele etc …. la ora 5 se spargea gasca, si pana atunci 2-3 speriati cu portavoce iar restu cu 3-4 fuliere amarate si u banner/mesaje pe carton …

    Nu sunt pentru violenta, dimpotriva, dar cu asa animale care le spui ca fura, le dovedesti ca fura, cu chiu cu vai ii bagi in puscarii, ii faci de rahat in mas media, nimeni nu mai are increde in ei, ajung sa faca 1-2 ani de puscarie cu tam-tam si dupa ies cu suspendare si buna purtare ori pe caz de boala si se intorc si fac ce faceau pana cum dar cu sigtagma de gat „persecutat politic” … nu „corupt sau nenorocit”.

    Visam cu ochii deschisi daca inca speram ca putem sa facem precum francezii, spaniolii, englezii ori grecii …. sa ne stragem cu sutele de mii.

    Datul cu parerea pe la colturi este o caracteristica tipic romaneasca … vorba multa si fara rezultate.

    00
  23. Poate ma insel -dar acu cateva luni ti se parea normal sa se scumpeasca, pt ca nu avem preturile la combustibil aliniate la piata europeana si internationala.Nu ma mai obosesc sa caut, stii ce ai scris. Si ce ai spus/sustinut.Sper(daca nu, nu conteaza- m-am obisnuit). Ce conta atunci ca avem zacaminte de petrol?Ce conta ca la salar de 250 euro e benzina/motorina 1.25-1,65 euro fata de „tarile civilizate’unde e 1.80-2.05euro? Pt venituri de 600-800 euro lunar? da-i in pla de romani ca sunt prosti ( puteam sa scriu „puma” dar nu vad rostul sa ma ascund dupa deget. Te las sa ghicesti care)

    00
  24. n-are nimic. Cu Basescu si PDL spre victoria finala….:)))) Sper sa mai ramana macar 5 mil. de locuitori in tara asta la finalul mandatului lu’ base

    Ce legatura are una cu alta ?
    Poporul roman maninca benzina ? A aparut un virus nasol in Ro si benzina e singurul tratament ? A organizat Baselu niste „tabere de vara” de ajunge (in mintea unora) poplatia de la 20 de milioane la sub 5 milioane ?

    PS: Daca ar ramine doar 5 milioane, nu ar fi neaparat ceva rau. Poate ca nu ar creste IQ-ul mediu si prostii vor reprezenta tot aprox 90% din poplatie, insa macar vor fi mai rari.

    00
  25. Nu conteaza ca avem zacaminte, si Norvegia are de zece ori cat avem noi si pretul benzinei e dublu. De vandut, tot la pretul pietei se vinde, plus accize. Mai ieftin ar fi doar daca statul ar decide sa o subventioneze sau sa taie din accize (si la ce foame de bani este… slabe sanse).

    Nu dupa salarii se fac preturile, ori poate si masinile noi ar trebui sa se vanda la jumate de pret fata de Germania din cauza ca avem salarii mici?

    Preturile se fac dupa vechea si antica metoda a maximizarii profitului. Iar romanii contribuie cu brio la asta. Ieri seara am stat juma de ora in coloana la rondul din Barcanesti de pe DN1.

    Da’ e scumpa benzina, nene! Hai sa punem de-un alt protest de 50 de bani, la propriu! Daca se tine sa-mi ziceti, vin si eu cu masina.

    00
  26. Ii astept pe cei care n-au masina sa se laude ca pe ei nu-i afecteaza pretul combustibililor….cu ocazia asta ii rog sa se abtina si de la facut copii…

    00
  27. dar ce salarii primesc romanii care lucreaza instatiile de benzina??? nu cred ca mai mult de 3-4.000 de lei, in timp ce in Austria o cunostinta ia 2.000 de euro ca vanzator la OMV. Dublu, poate chiar triplu!!!

    00
  28. De unde ai scos cifrele astea? 4000 de RON, in Romania, pentru ala care vinde benzina / casier? In realitate 90% din casierii petrom – OMV nu iau nici o treime din banii aia.

    Si eu stiu pe cineva in Vienna, care ia 1400 ca si casier, fix la OMV. 2200 brut. Are +5 ani in spate. Insa din aia 1400, ii raman vreo 400 la final de luna. Vezi tu, in strainatate deseori ai costuri generale mai mari ;) Asa ca hai sa nu comparam mere cu banane.

    00
  29. @zoso, deci se confirma regula. Din ce stiu nici in afara nu sunt super platiti. Si nici taxele nu sunt neaparat de vina pentru cresterea preturilor, in Romania avem undeva la 50% taxe totale in litru, fata de 56% in UK. Cresterile astea sunt niste magarii care pleaca de la faptul ca cererea e destul de inelastica la combustibili, in sensul ca scaderea consumului este mai lenta decat cresterea pretului. Asa ca, hai sa marim preturile.

    Protestele de genul platim cu monede, sunt niste aberatii puse la cap de oameni care n-au ce face acasa.

    In mod normal statul ar trebui sa fie cel care supravegheaza nisa, fiind una de importanta strategica. Si cum la noi statul nu e deloc omnipotent/omniprezent si omniscient, chestia asta o sa mai mearga. Daca nu ar exista un cartel, fie el si unul bazat pe o intelegere tacita, cresterile astea aiurea nu ar putea exista.

    00
  30. Poate OMV si restul au facut hedging cand pretul petrolului era $100. Acum pierd bani din hedge si trec pierderile pe spinarea consumatorului.. asa ca relatia cu pretul petrolului e cu dus-intors.

    00
  31. @Emil, cum adica nu sunt super platiti afara? Mie mi se pare ca da, in conditiile in care ti-am zis ca stiu pe cineva care primeste 2.000 pe luna brut la o statie din Floridsorf, Viena… La noi zice zoso ca primeste 800… Pai e normal? Diferenta de pret de ce e atunci asa mica??? Nu cred ca la ei sunt cheltuieli mai mici cu chiriile sau publicitatea, ci chiar mai mari. Ce fac sindicatele din Petrom/LukoilA/Mol etc.?

    00
  32. Nu prea exista loc de comparatii sincer. De ce? Pretul combustibilului in RO = Pretul combustibilului din UE. Cat despre salarii?! Minimul pe economie la noi e 600Lei, pe cand intr-o tara civilizata este de 700Euro+. E o mica mare diferenta.
    Deci, ce mi-e ca se scumpeste cu 2 ori 3 ori 5 bani pe litru cand pentru a fi in randul oamenilor, la salariile noastre, ar trebui sa coste motorina in jur de 1.8 – 2 Lei/litru!…

    00
  33. @c3
    Se vede ca esti basist convins…tot dupa IQ mi-am dat seama. Pai parca intervenise in forta premierul vostru Boc, cu controale la benzinari, cu amenintari legate de impozit pe profitul lor si asa mai departe. Ce s-a intamplat pana la urma?
    Problema romanilor e ca sunt extrem de usor de prostit…si chiar daca te superi, nici tu nu faci exceptie.
    PDL nu are nicio vina pt nimic, normal…totul a plecat de la razboiul din 101-102 :)))))

    00
  34. eu dau putin peste 1,4€ pe litru in Austria. Daca nu as avea nevoie de masina mi-as face treaba cu autobuzul. Prefer sa platesc 40€ pe luna pe autobuz, care ma duce in tot orasul unde vreau eu si ma scuteste de griji, de stres, de asigurare masina si de benzina. Daca stau sa calculez asa platesc asigurarea la masina + benzina peste 200€ pe luna, asa ca masina sucks.

    00
  35. La noi ne putem astepta la altceva?

    00
  36. @Flaviu, plauzibil. Insa asta ar insemna automat ca o crestere in pretul petrolului nu ar trebui sa conduca la o noua crestere a benzinei la pompa, pentru ca spreadul este deja acoperit in pretul de referinta (considerat pretul curent).

    @Nicu, 2000 e salariul brut nu net – asa cum si tu spui. Adica netul e 1200. Iar 1200 nu este un salariu enorm tinand cont de faptul ca structura costurilor difera intre Austria si Romania, fundamental.

    @Madmike, pretul carburantului nu este o functie avand ca variabila salariul in tara unde combustibilul se vinde. Teoretic prin armonizarea standardelor privind calitatea, si prin eliminarea taxelor la importul/exportul de produse in spatiul EU, indiferent de salariul cetatenilor unui stat EU este relativ normal ca pretul carburantului sa fie comparabil/sau chiar identic intre state EU. Exceptia o fac tari precum DE unde pretul este mai ridicat pentru ca include direct taxe de drum (gen rovigneta).

    @Robert, +

    00
  37. Pai atunci OMV de ce ii plateste MUUUUULT mai prost pe angajatii din Romania? Le da cate un plin de benzina pe tura si se compenseaza asa? Sau la noi se vinde mai putina benzina? Sunt taxele mai mari?

    00
  38. Pentru ca ala e pretul pietei pentru forta de munca din Romania. Diferenta e profit ;)

    00
  39. Tipic romanesc.La ce va asteptati, sa scada pretul?nah, va mai creste pentru ca asa e la noi si nu intervine nimeni pentru ca si cei ce ar trebui sa intervina trebuie sa „manance” ceva

    00
  40. Pretul benzinei creste fara niciun impediment, bazandu-se pe enorma cerere. Nu e moral, dar asta e adevarul.
    Si parca citeam ceva de genul ca, o mare parte din pret este reprezentat de taxe nationale.

    00
  41. Ce bine ca nu-mi consuma masina decat 12/100…

    00
  42. @Radhoo

    este aglomeratie mare pentru ca lumea se misca, merge la munca, isi rezolva treburi etc. NU poti sa stai ca in anii ’80 sa-ti pice ceva din cer. Daca ai gandi un pic ti-ai da seama ca e nevoie de aceasta miscare.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile