De ce bătrânii rămân singuri…

…de obicei la țară, dar și la oraș. Ca follow-up la articolul ăsta.

 

Sunt căpoși

Lumea din jurul lor s-a schimbat. Sănătatea s-a șubrezit. Dar tataie nu vrea deloc să se miște din loc și vrea în continuare să conducă destinele familiei după bunul său plac, deși e depășit de vremuri.

Foarte puțini realizează că nu mai sunt în putere și poate e cazul să treacă destinul și deciziile familiei în mâna celor tineri. Tineri care ajung la 40-50 de ani și sunt umiliți de tataie, pentru că pământul și casa sunt pe numele lui. Și tataie se mai îmbată și îi mai dă afară din casă, că e a lui.

Nu contează că fi-su a mai fost la oraș sau a mai văzut la televizor ceva, lucrurile se fac așa cum zice el, că el e șeful. Nu contează că ăla micu’ a muncit în Spania și a văzut metode noi de construcție, tu n-auzi bă că ești prost și faci cum zic eu?

 

Sunt mizerabili

Am asistat de câteva ori la discuții care se rezumau prin “nu contează că ai dreptate, eu sunt tac-tu și faci cum zic eu”. Oameni în toată firea refuzau adevărul și argumentele doar pentru că nu puteau concepe să aibă fiul sau fiica dreptate.

Și după niște episoade din astea se întrebau de ce nu mai vine fi-su să îl ajute în gospodărie.

O altă categorie sunt cei care și-au tratat copiii și nevasta ca pe sclavi. Femeia e făcută să gătească și să ia bătaie, copiii sunt făcuți să suporte abuzuri verbale și umilințe de tot felul (pentru că e amuzant să te duci la ședința cu părinții beat rangă).

 

Au crescut copii mizerabili

Copiii au nevoie de o vorbă bună, de o încurajare, de chestii din astea sufletești. A-i umili și a-i asmuți pe unii împotriva celorlalți nu duce decât la ură și la singurătate.

Plus, când sunt mai mulți și nu prea au ce împărți, ajung să se certe unii cu alții pentru puținul care există.

 


Ce putem face este să învățăm din greșelile alor noștri și să nu ajungem la fel. Să nu ajungem hoarderi, să ne încurajăm și stimulăm copiii, să discutăm cu ei altfel decât cu logici de tipul “eu te-am făcut, eu te omor” și așa mai departe.

 

batran

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

90 comentarii

  1. Batranetea e urata iar singuratatea e groaznica … indiferent de motivele din care ajungi batran si singur.

    30
  2. Lucrurile au inceput sa se schimbe (cam peste tot in lume, nu numai in Romania) cam de vreo 25 de ani. Intamplator asta a coincis la noi cu revolutia, cu inchiderea fabricilor si apoi cu emigrarea in masa catre Spania si Italia – insa din America pana in China a ajuns la maturitate o generatie care a inceput sa puna intrebari si sa fie ghidata de un cu totul alt set de valori decat parintii sau bunicii lor. Sigur, au fost oameni „inaintea vremurilor” in toate generatiile, incepand din epoca industriala, insa acum fenomenul se apropie de masa critica. Or sa se umple tabloidele de povesti cu „parinti abandonati” (prin sate parasite sau prin azile) sau cu bunici care se duc la judecator pentru drept de vizitare al nepotilor.

    20
    • ai dreptate. Diferenta de valori dintre generatia veche si a noastra e infiorator de mare.
      Si nu numai in Romania. Batranii se agata de ce stiu

      30
    • toți facem asta, dar parcă noi suntem mai deschiși un pic la posibilitatea sa ne inșelăm. ei deloc.

    • Vali, din punct de vedere al evolutiei societatii din 1990 si pana acum au trecut cam una mie ani. Tu esti un pic mai mic decat mine, dar noi suntem ultima generatie crescuta fara internet, si tot am inceput de mici. Mortii ma-sii eu mi-am scris prima linie de cod (FORTRAN go me) in 89. Acum 26 de ani.

      SI gandeste-te cum e sa fi fost 40+ in 89. Cum tot ce stiai despre lume s-a intors cu fundul in sus. E o experienta traumatica.

      50
    • Vali zici asta acum, pentru ca nu ai inca 60 de ani

      11
  3. well in Blighty bosorogii tocmai au livrat un nou guvern Tory. Futu-le muma-n gat de fosile.
    pe de alta parte, avand in vedere planurile astora, pana in 2020 majoritatea bosorogilor o sa dea ortu’ si poate pana atunci e mai desteapta unii.

    On topic: nu-s numai batranii de la tara care fac chestiile astea. Multi dintre aia de la oras sunt la fel, chiar intelectualii. Oamenii care s-au luat si au facut copii si asa se face de obicei ajung niste parinti infiorator de prosti, si cresc copii cu probleme.
    Citeam un studiu acu’ ceva vreme care zicea ca bebelusii care nu primesc suficienta afectiune au o dezvoltare diferita a creierului.

    30
    • Tinand cont de situatia actuala, un guvern conservator e cel mai bun lucru care se putea intampla. In general britanicilor si chiar noua imigrantilor un guvern conservator e cel mai bun lucru care ni se poate intampla. Sau vroiai sa castige BNP?

      00
    • nu e omule, chiar nu e deloc. Recordul conservatorilor pe economie e de fapt foarte prost- programul de suteritate a taiat foarte mult din cresterea economica, Osbourne a dublat datoria tarii in 4 ani, imprumutand mai mult decat toate guvernele Labour intr-o suta. Mica revitalizare economica e fost hranita de housing bubble si e deja pe moarte. Deficitul a scazut foarte putin, au pierdut ratingul AAA si au ratat toate targeturile pe care le promisesera in 2010. Productivitatea e foarte scazuta.
      5 ani de Tory inseamna distrugerea completa a NHSului, reducerea asistentei sopciale mai ales a celei pentru bolnavi si handicapati.
      Chestiile astea sunt rele. Tories au si promis iesirea din ECHR- ceea ce inseamna o reducere in drepturile omului.
      Ca sa nu mai vorbim de referendumul promis pentru iesirea din EU in 2017.
      Un guvern Tory nu e bun decat pentru bancheri. Daca nu esti bancher? Chiar daca e frumos sa ti se reduca putin taxele? costurile in alta parte sunt mai mari.
      VATul o sa creasca. NHSul o sa se duca pulii de suflet ca e deja jumate mort.
      Pe de alta parte, cum am zis mai sus, asta inseamna ca bosorogii care sunt electoratul Tory o sa cam dea ortul pana in 2020.

      Fuck that I’m moving.

      10
    • si daca chiar vrei sa-ti dai cu parerea ar fi folositor sa stii macar atat: BNP-ul a murit in 2010. Banuiesc ca voiai sa zici Ukip. Au luat 3.6 milioane de voturi chiar daca astea nu se traduc in prea multe locuri de parlamentar. sa speram ca macar Farage nu iese.
      Stii ce inseamna asta? ca englezii devin din ce in ce mai xenofobi si rasisti- banuiesc ca fie nu esti in UK de prea mult timp fie nu te uiti la stiri ca sa vezi cat sunt de buni tory+ukip pentru emigrantii est europeni

      10
    • Ce chestie.. in Canada conservatorii au facut muci economia in ultimii 8 ani. Firmele mari, bancile, societatile de telecomunicatii, petroliere, au primi avantaje peste avantaje. In martie au reusit performanta de a avea luna cu cel mai mare deficit inregistrat vreodata. Asta dupa ce liberalii au avut surplusuri pentru ani buni.

      20
    • Cum am vazut eu, care vreau sa vin incolo, treaba de aici din Ro la bbc … laburistii n-au avut oferta au venit cu ceva gen taxe mari pt. bogati n-au convins … lib-dem si-a luat-o pe merit in special de la tineri cu taxa pe studii si cu justitia care cica era a lor … problema nu e anti-emigratie , ukip a luat 1 loc, ci mai degraba interna snp, a luat scotia toata iar chestia cu studenta de 20 de ani mi se pare un mesaj ca anumite lucruri intern nu merg pe partea educatiei … un student a incercat sa-si faca un selfie la chiloti cu clegg. Tot scotienii parca erau mai degraba pro-euro iar acel referendum s-ar putea sa nici nu exista cu un mic efort din partea UE, o reforma UE tot trebuie.

      00
    • Alexx- e mult mai complex. Labour a avut o oferta sociala buna dar MUrdoch si ziarele lui l-au macelarit pe Ed miliband de ani de zile. Campania labour nu a fost facuta bine, ei au mers pe faptul ca englezii nu-s prosti, si s-au inselat.
      Ukip au luat 1 loc de parlamentar la 3.6 milioane de votury. SNP au luat 56 la nici jumate.

      00
    • Lucrez in sistemul social si da, iti impartasesc ingrijorarile. Referendumul de iesire din EU e inevitabil, nu inseamna insa ca se va si intampla iesirea. Pe de alta parte gargara lui Ed Milipenis e extrem de neconvingatoare. Laburistii cu un alt lider s-ar fi descurcat poate mai bine, dar Edy a fost slab in prestatiile publice.

      00
    • Ed a punctat destul de bine in prezentele publice, dar adu-ti aminte ca a luptat impotriva imperiului Murdoch cam de unul singur.
      Sunt de acord ca putea fi mai puternic. Ideea de a prelungi austeritatea care nu functioneaza a fost foarte proasta.
      Ed a fost puternic sabotat de catre propriul partid.
      Dar daca ma uit la statistici si la harta electorala, pierderile Labour au fost in primul rand in Scotia, si cateva marginale.
      Si au luat o buna parte din Londra.
      Si SNPul chiar au fost prieteni cu doua fete. Eu zic ca Scotienii o sa plece.
      Labour ar fi trebuit sa se lepede de toti Blairitii, si sa faca foarte publice cifrele adevarate ale datories/deficitului din 2010.

      00
  4. Majoritatea raman singuri pentru ca au cautat o viata mai buna. Ei au plecat de unde au crescut pentru o viata mai buna, copiii lor au plecat unde au gasit de lucru mai bine, cu timpul cei care le erau aproape au murit etc. Motivele scrise de tine sunt niste cazuri izolate. Te bagi in domenii pe care nu le stapanesti, va veni si vremea ta si o sa-ti schimbi parerile

    22
    • Te contrazic, spre exemplu ai mei au rămas singuri pentru că nu au căutat o viață mai bună. Când au văzut că încep să moară minele și orașele din Jalea Viului încet, dar sigur, și-au băgat ordonanța, au ieșit la pensie și au rămas pe loc, n-au încercat să caute un loc mai bun, unde să se descurce și urmașii lor. A rămas deci ca noi să ne descurcăm singuri și ne-am descurcat binișor, care pe unde a putut. Acum nu se mai descurcă ei, din păcate…și nici nu mai e nimeni să-i ajute. Nu concep să-și vândă șandramalele și să încerce să se mute aproape de unu’ dintre copii.

      31
    • Exact.
      E foarte usor sa dai vina pe batrini. Sint altfel, dar, surpriza, la fel vom fi si noi in comparatie cu copiii nostri.

      21
    • @Irositu’
      viata mai buna o cautati intr-o anumita perioada, nu mai poti dupa 40-50 de ani sa fii la fel de optimist, increzator, cutezator ca la 20 de ani. Cand mai esti legat si cu copiii de gat – poate ca in cazul parintilor tai – esti si mai retinut, ca poate ajungi mai rau

      12
  5. Asta e genul de articol cu disclaimer, asa-i? Stii, cand te scoli cu fata la cearceaf si te apuci sa generalizezi. Eventual sa folosesti ca argumente suplimentare impotriva batranilor, situatiile in care adultii (copiii lor, cum ar veni) se dovedesc ei parinti slabi.

    21
  6. NOU
    #26

    ai descris bunicii mei in proportie de 90%… minunat

    10
  7. Batranii mai raman singuri si din cauza ca, in orase, lumea locuieste in majoritate in cotete de 40mp cu 2 camere (a se citi: un dormitor si un living in care se si doarme) in care deja stau 3-4 persoane claie peste gramada. Unde sa mai incapa si mamaie cere a ramas vaduva si nu are niciun ajutor?

    00
  8. majoritatea batranilor nu inteleg ca de la o varsta totul ar trebui sa fie despre copii si nepoti, deloc despre ei.

    Cunosc batrani care nu vor sa treaca apartamentul pe numele copiilor pentru ca nu pot sa se lipseasca de bunul lor, si ca le e frica sa nu fie dati afara din casa in ultimii ani din viata. Asta chiar daca, dupa moartea lor, se prefigureaza o batalie intre rude pe apartamentul cu pricina.

    01
    • Nu trebuie sa-l treci pe nume. Sunt contracte de ingrijire. Exista testament. e o lege, nu se bate nimeni pe nimic.
      Pe mine ma enerveaza cei care abia se descurca in bucuresti, dar nu s-ar muta in alt oras ( ca sa nu zic in orasele din care provin).

      00
    • Ce m**e o sa ia ai mei cand mor bunicii si fratii o sa ceara partea lor.Asta e eu m-am facut cu o casa ingrijind un batran 2 ani am izolat pe dinafara la vara am sa investesc un pic in el.Pe fratemio il doare in p**a de toate astea de parca mama o sa traiasca pana el iasa la pensie…

      Acum scuzati-ma,dar m-am descarcat un pic.

      11
    • stai liniștit că nu ești singurul care așteaptă să se intoarcă roata. am un amic care a plecat in franța cu jobul și părinții s-au plâns că le e greu în românia și ar avea nevoie de ajutor și ăsta le-a zis rece „păi nu vă ajută frati-miu, că pe el l-ați ținut în brate toată viața”? păi nu prea, că nu vrea.

    • N-am inteles de ce sa-si cedeze apartamentul?

      00
    • Am doi baieti cat brazii, muncesc au masini bune in curand apartamente. I-am crescut foarte greu, 89 m-a prins cu o varsta la care nu se mai faceau angajari, toti vroiau tinere pentru relatii nu pentru munca mai ales arabii. M-am descurcat, am vandut lucruri pe strada, am avut grije de copii (umilira si acplo, mamica copiluluu punea semne pana si la punga de malai din dulap, numara biscuitii fix 5). Ai mei au crescut am platit facultate, examene de licenta, masterate, acum au salarii bune si de toate, traiesc la standarde foarte bune. Eu am pensie sub 700 lei pentru ca am intrerupt serviciu 4 ani pentru unul din ei,a avut celiacjie, acum e bine. Am cerut bani cu imprumut sa merg la dentist ” nu avem mama!!!” imi trebuiau doar 600 de lei pe care ii returnam. Am vrut sa vand apartamentul „cum sa vinzi mama,casa noastra?” adica a lor. In conditiile acestea nu voi avea grije de nepoti pentru ca voi munci sa ma intretin si voi vinde casa sa pot plati azilul. Da, azil pentru ca, cu asa copii zgarciti nu voi capata nimic. Mentionez ca au masini de cca 15 ani dar eu n-am fost invitata niciodata la o plimbare. Instinctul meu de conservare imi spune ca trebuie sa iau atitusine si sa ma protejez.

      40
  9. Am auzit pe cineva spunând „Au avut noroc că au murit aia bătrânii devreme și au putut să facă ce vor” pentru că lucrurile in familiile de români se petrec cam asa.
    – Tataie vreau să refac baia. R. Darâmi casa, e casa mea
    – Tataie vreau să iau tractor. R. Să iei dar la mine în curte să nu te prind cu el
    – Tataie vreau să construiesc ceva aici. R. Nu e bine, fă așa cum spun eu.

    După episoade de genul asta, tinerii spuneau pas și se mutau, iar tataie rămânea singur să facă „ce vrea” în „casa lui”. Și încerca să le facă zile fripte celor tineri până la adânci bătrâneți.

    21
    • La drept vorbind, ce cauta ficiorul sa traiasca cu părinții ?
      Zburati si va realizați :P
      Tot pe capul altora si tot voi va plangeti

      30
    • Pentru că una e să pleci în viață cu o bază, cu o avere. Și alta e să pleci în viață în pla goală.

      50
    • Daca folosirea casei bătrânului însemnă plecat… :)

      10
  10. aceeasi situatie traim si noi [cu ambele perechi de parinti], ajunsi la 30 de ani ne-am saturat de povestile lor si ne-am luat apartament cu credit. Ei tot nu inteleg de ce graba asta si de ce ii vizitam de 2 ori pe an [deh, benzina e pe bani, ca si ratele la banca…]. Nu spun ca mai cotizam si la ei ca au pensii mici si intretinerea vine prea mare la apartamentele de 3 camere in blocurile comuniste….

    22
  11. daca twerker a fost cuvantu anului 2013 sau 2014 nu mai stiu exact cred ca „hoarder” de cuvantul anului 2015

    00
  12. parintii nostri sunt baby boomers- cea mai rasfatata si iresponsabila generatie din istorie. NU se simte chiar atat de tare in Ro, dar in Vest e crancen.
    Sunt batranii care se plang ca aud o vorba straina in supermarket sau ca li s-a mutat unindian pe strada.
    In Romania sunt aia care-si forteaza, cum s-a zis mai sus- copii sa stea cu ei in apartamente comuniste infecte. care-si santajeaza emotional copii adulti sa vina inapoi in rahatul de orasel natal mort etc.
    acu fo doi ani am avut rahat, reuniunea de 20 de ani de la terminarea liceului. Sa vezi gramada de oameni pe care i-au fortat sau santajat mama si tata sa se intoarca si sa se stabileasca in Alexandria. Sa vezi fete lungi si triste, care si-au futut viata pentru niste bosorogi egoisti si un apartament comunist.

    31
    • mortii ma-sii am mancat un i la copii. Shoot me, de doua ori. Grrrrr

      00
    • Trebuia sa le explici ca voi in Alexandria aveti indieni pe strada dintotdeauna si nu s-a dus pe copca orasul din cauza asta…or wait.

      10
    • Din pacate in Canada e generatia ce mai numeroasa si se vede la vot. Ei sint care au avut educatie ieftina, joburi cum ieseau din facultate, case ieftine si sevicii de sanatate perfecte. Cei ce vin dupa nu au nimic din toate astea. Ba mai mult, anii de guverne conduse de ei au reusit sa consume toate resursele, sa nu economiseasca nimic iar noua generatie are de platit oalele sparte.

      La discutiile legate de bugetul federal de anul acesta, la intrebarea legata de consecintele unei decizii controversate, ministrul de finante a spus ca aia va fi problema nepotilor si nu a lui.

      Egoism si ipocrizie cit cuprinde.

      40
    • Alex- nu s-a dus pe copca orasul… asa a fost intotdeauna, pe copca.

      00
    • NOU
      #47

      Baby boomers in comunism ? Vai de capul vostru…vorbiti ca sa nu adormiți cu capul pe tastatura.

      10
    • Daca citeai cu atentie vedeai si disclaimerul cu „nu se simte foarte tare in Ro”.

      00
  13. 1) Nu există multe familii perfecte, în care să stea copilul cu părinții până la adânci bătrâneți și să nu i se dea des peste nas că nu e casa lui, deci se supune deciziilor. Nici nu e musai rău, pentru ca astfel de frustrări îi fac pe mulți tineri să plece de acasă, să iasă din zona de confort și să evolueze pentru un trai mai bun.

    2) Odată cu vârsta, rezistența la schimbare crește, de cele mai multe ori în detrimentul logicii și a argumentelor raționale. Probabil o să ni se întâmple și nouă când o să ajungem acolo, dar realitatea e că extrem de mulți bătrâni rămân singuri pentru că nu iau în considerare să schimbe bârlogul mai aproape de locul unde pot primi ajutor.

    Rezistența la schimbare se vede și în cazul punctului 1), bătrânii pur și simplu nu-și pot schimba mindset-ul că nu mai au dreptate, că nu mai sunt la fel de capabili să ia decizii și să o lase pe seama ălora mai capabili.

    Și na, dacă progreniturile au rămas în mediu nașpa până au ajuns părinții boșorogi, normal că-s afectați.

    20
  14. Raman singuri acei batrini care nu au copii sau nu au incredere in copii lor. Cine invata pe copii INCREDEREA asta daca nu chiar parintii. Insa aceia ca nu stiu ce e nici macar increderea in sine..ajung sa ramana singuri.

    21
  15. Una dintre chestiile pe care le vad aici in Blighty ( UK daca nu stiti ce e aia) e urmatoarea: parintii si copiii adulti nu sunt foarte apropriati unii de altii. Am vazut rar bunici care sa aiba grija de nepoti etc- sunt multe cazuri in care copiii lor trebuie sa plateasca o caruta de bani sau unul din ei renunta la slujba ca sa aiba grija de pruncii proprii, iar pe bunici ii doare in cot. Si bineinteles ca atunci cand numitii bunici ajung batrani si ramoliti, copiii lor ii decarteaza intr-un care home si uita de ei.

    30
    • Asa e si prin Canada. Ai copil….sa-ti fie de bine! Noi mergem in vacanta ca trebuie sa ne traim viata. Cam asta spun batrinii.

      10
    • Un prieten apropiat- bunica-su are 70+ de ani, traieste singur si e in putere. Batranul are rei copii, o fata care are copii mari, un baiat care e gay si e in afara tarii si cel mic care are 3 copii mari din prima casatorie si 4 dintr-a doua.
      Sotia astuia trebuie sa stea acasa sa vada de copii pentru ca, nu-i asa, 4 baieti intre 2 si 10 ani… daca nu stai sa-i supraveghezi chiar daca doi sunt la scoala… ai dat-o dracului.
      Mosul e sanatos tun, iese la pub seara de seara, chefuieste, are o gagica cu 20 de ani mai tanara ca el.
      Cand am facut greseala sa intreb de ce nu-l intreaba pe mos daca nu ar vrea sa vada de nepoti cat sunt parintii la munca ( ca a trai 6 oameni dintr-un salariu suge) mosul a zis ca el si i-a crescut pe ai lui si astia mici nu sunt problema lui.

      Mortii ma-sii o fi romania cum o fi dar macar ai batrani vedeau de noi cand erau parintii la serviciu. Tataie a avut grija de 14 nepoti si ( nu in acelasi timp).

      20
  16. Raman singuri pentru ca n-au stiut sa-si creasca copiii si sa-i tina aproape.

    30
    • asta cu tinutul aproape suna ca naiba – santaj emotional, e plin la noi de asa ceva, nu sunt lasati tinerii sa-si vada de viata lor, li se aduce mereu aminte cine i-a facut, si viceversa, nici batranii nu sunt lasati sa-si traiasca viata asa cum le place: daca vor faianta aia din ’80 pe care au cumparat-o cu stat la coada 3 zile si care are o valoare sentimentala, lasa-i cu faianta aia.

      Am o matusa cu fata plecata in Italia, vine in fiecare vara si ii da viata peste cap, a daramat peretele dintre sufragerie si balcon si nu mai are unde sa-si usuce rufele, a pus gresie prin toata casa si acum ii e frica sa mearga prin casa (are spre 80 ani) ca aluneca, si ii tine frig la picioare … si pentru ce, ca nu cred ca se mai intorc in tara, isi cheltuie banii aiurea, deja s-a demodat ce au facut.

      In ceea ce priveste batranii singuri, cred ca e o problema in Romania, eu stau intr-un bloc vechi cu peste 100 de apartamente, e plin de batrani care nu mai ies din casa decat rar, ii vezi pe la balcoane ca bufnitele … decat asa mai bine la un azil decent, unde sa ai cu cine povesti de telenovele, Aznavour, Dalila etc

      00
  17. Actuala generaţie de bătrâni e tot ce-a produs mai sinistru România în istorie. Ei sunt cei care i-au dat lui Ceauşescu puterea totală, cei care au adus delaţiunea la nivel de artă şi cei care în ’90 l-au făcut pe Iliescu preşedinte cu 85%, ca să „moară de necaz Raţiu şi Câmpeanu” şi „tinerii drogaţi”.

    Ei sunt generaţia ascultatului prin pereţi cu paharul, a denunţurilor la Securitate, a FSN-ului, PDSR-ului şi PSD-ului şi a lui „nu ne vindem ţara”.

    31
    • NOU
      #57

      Şi generaţia asta ce crezi că face?
      45% dintre votanţii lui Ponta în turul 1 au fost oameni până în 49 de ani (adică la revoluţie aveau maxim 24). Şi totuşi 45% au votat cu el.

      10
    • Aberezi gross. Pe aceeaşi idee ca şi cei care zic că pe rege l-a durut în cur şi ne-a abandonat luând averea cu el.

      Deşi sunt tânăr, n-am chiulit de la orele de istorie când ne-a explicat clar că la noi comunismul a fost impus cu armata roşie care încă era pe teritoriul româniei, şi care a declarat clar suportul pentru comunişti…ori haos.

      Nici un ţăran din ţara asta nu şi-a dat terenurile la colectivizat de bună voie. Nici un tânăr nu a crezut vreodată în comunism.

      Comuniştii abia reuşeau să racoleze fraieri de prin închisori, şi în general rataţi cu 4 clase, cizmari, muncitori care nu ştiau 1 + 1.

      Au pus mâna pe putere cu armata rusiei, de alegeri se ştie că au fost falsificate, nu mai are rost să zicem ceva.

      Spune-mi dacă azi, s-ar repeta istoria, şi un anumte partid ar avea susţinere militară, vama să fie securizată să nu poţi fugi, cum te-ai putea împotrivi? Ai face ce ai putea ca să fie bine familiei tale şi asta este.

      Ce să mai zic de rezistenţa din munţi care au rezistat ani buni, de toată opoziţia politică arestată peste noapte, şi alte cele. Nu cred că PCR luase în fapt mai mult de 0,001% din voturi la „alegerile” alea.

      Crede-mă cu mult sânge s-a impus comunismul, cu mult sânge s-a menţinut, şi la fel a fost şi distrus.

      20
    • @manu144x, cei care s-au opus comunismului sovietic au murit de mult, au fost cu totul altă generaţie.
      Ăştia sunt supravieţuitorii, cei educaţi în comunism, cohorta tâmpă şi cenuşie care a făcut din RSR cea mai eficientă dictatură din blocul estic, spre deosebire de Polonia sau Ungaria, de exemplu.

      11
  18. Am mai pus un comentariu, dar l-a mancat filtrul de spam. Sper ca nu s-a inecat (filtrul se spam, that is).

    00
  19. Referitor la bosorogii care nu sunt ajutatii de copiii lor, desi acestia ar avea de unde sa mai dea cate o mana de ajutor.
    Cum ii cresti asa ii ai. Sa-si asume raspunderea si esecul educarii progeniturilor si sa sufere pentru propriile greseli.

    60
  20. multi dintre ei sunt legati de amintiri,de amintirile lor. Au un alt stil de viaţă. BTW mie mi-a zis un puţoi la muncă nenea.

    10
  21. Ieri un batrin din asta basinos (70 ani) a intrat pe autostrada cu masina in sens invers si a lovit frontal o alta masina.

    Autoritatiilor le e frica sa impuna batrinilor teste de sanatate dupa o anumita virsta pentru e vedea daca mai pot conduce sau nu. Sint multi si votul lor conteaza.

    20
  22. @zoso ma simt de parca eu as fi părintele responsabil în casa. Ei au rămas în zona aia de confort de nu le pasa de nimic.Un exemplu ar fi reducerea de costuri din casa telefonia un exemplu,reparatii,mici investiții un curte. Tu crezi ca 6 ani i-am bătut(pe bani mei vroiam ca îmi era rușine când veneau colegi la colindat și sa le arat buda în fundu curtii) în cap sa puna WC în casa și asta după ce mama și-a rupt mana ca a alunecat în curte.

    10
  23. E absolut firesc si normal ca batranii sa ramana „singuri”, in sensul ca da, odata ce esti adult te duci in treaba ta, nu stai pe capu’ lu mamica’ si taticu’. Daca relatiile din familie au fost normale, firesti, atunci si copiii se vor stradui sa-si viziteze parintii, si viceversa. Problema e cu mentalitatea aia ca daca esti batran ti s-a terminat viata si nu mai ai altceva de facut decat sa-i bati pe aia tineri la cap. Poti, si la batranete, sa-ti ocupi timpul cu diverse, chiar daca nu ai bani de calatorii. Exista cluburi ale pensionarilor in practic toate orasele si in multe sate, ai dreptul sa mergi 15 zile intr-o statiune balneo platind doar juma de pensie (indiferent cat e pensia respectiva), ma rog, te straduiesti sa faci ceva ca sa nu stai deprimat si plictisit toata ziua, asteptand sa te sune copilul.
    Familiile in care copiii raman sa locuiasca cu parintii dupa ce au devenit adulti, s-au casatorit etc. mie mi se par anormale. Ma rog, daca exista o casa foarte mare care ofera suficienta intimitate sau mai stiu eu, e o afacere de familie care impune sa fie toata lumea prezenta undeva inteleg, dar astea sunt exceptii.

    30
  24. NOU
    #74

    Îmi e frică de bătrâneţe şi de moarte. Dar de singurătate, nu.
    Eu şi acum pot sta săptămâni, luni (ani nu am încercat), fără să duc dorul cuiva. Dă-mi laptop, net şi niciodată nu voi fi singur.

    Până ajung bătrân, cu siguranţă va evolua şi IT-ul. Singurătatea şi plictiseala sunt ultimele griji..
    Generaţia mea va avea cu totul alte probleme la bătrâneţe.

    31
  25. NOU
    #75

    Am văzut un singur comentariu mai sus care a adus în discuţie modificările uriaşe faţă de acum 25 de ani.

    Părinţii mei (aveau 40 de ani la revoluţie) au aşteptat 10 ani să vină romtelecomul să le bage telefon fix (în 1995). Acum tata citeşte ziarele pe telefon. Când i-am arătat acum câţiva ani, ce şi cum se vede pe Google Earth, era mut. Nu putea concepe aşa ceva. Saltul tehnologic e uriaş, iar pentru cei de vârsta lor asta le cam dă totul peste cap.

    Educaţia la noi a fost făcută prost. Şi încă mai este, dovadă cardurile de sănătate băgate în bancomate pt a scoate bani. Aşa au fost ei învăţaţi să îşi ducă viaţa, nu au avut de unde să o copieze, decât de la generaţia de dinaintea lor. Acum 25 de ani, cea mai rapidă ştire o aflai de la radio. Acum dai un search pe net şi iaca informaţia de care ai nevoie.Noi avem acces la informaţie cât nu a avut nimeni în ultimii 2000 de ani. Noi vedem că modul lor de a trăi nu e bun. Dar asta pentru noi. Pentru ei e bine, nu ştiu că se poate şi altfel.

    10
    • Ba stiu ca se poate si altfel dar nu vor sa invete. Si asta iti spun din punctul meu de vedere cand am fost consilier vanzari la Orange. Cand se schimba vremea tu ai idee cati oameni peste 45-55 ani imi veneau sa le schimb ora? Si crede-ma ca nu erau bosorogi decrepiti. Si veneau majoritatea cu scuza eterna „stiti noi, suntem mai batrani si nu stim”. Nu vroiau sa invete o amarata de comanda, in conditiile in care mai toti au telefoane ieftine si simple gen Nokia 108 sau samsung e122 in care e la „doi pasi” functia ora si data de setat. Le aratam chiar, sa stie pentru data viitoare dar nu vroiau sa invete.

      Si tata a jucat rolul asta de victima pe la 40 si ceva de ani pana a vazut ca noi nu avem tot timpul sa-l ajutam. De la omul care scotea din priza calculatorul ca nu stiam pe atunci ca asa se opreste pana acum la omul care isi face platile(cand vrea si daca vrea) prin internet banking si comanda acasa tot felul de produse… Eu zic ca a evoluat enorm. Dar s-a pus si a invatat, si a experimentat. Ca si-a virusat calculatorul pe la inceputuri e una dar nu s-a lasat cu una cu doua. La fel si la telefon. Da, nu-i plac touch-urile dar stie sa le foloseasca daca vrea, stie la ce foloseste un cont de gmail daca are telefon android… stie multe. Pentru ca a vrut sa invete si sa nu ramana in urma. Chapeau for my dad :D

      20
    • NOU
      #77

      Băi, terminaţi cu legenda cardurilor de sănătate băgate în bancomate. Dacă tot repetăm o prostie, până la urmă vom rămâne cu ideea că aşa s-a întâmplat.

      Nu a băgat NIMENI nici un card de sănătate în bancomat. Este imposibil de băgat! Până şi băncile au zis că nu au existat astfel de cazuri. Sunt legende urbane doar, preluate şi răspândite de anumite ziare online de cancan.

      Ştiu că jubilăm la gândul că există oameni atât de proşti şi ne excităm făcând mişto de moldoveni. Dar de data asta chiar nu este cazul.

      30
  26. Oare Ion Iliescu se simte singur?

    10
  27. Una din cauze e poate si faptul că uneori copiilor „li se rupe” pur si simplu de părinţi ?

    10
  28. NOU
    #82

    Din ce citesc trag concluzia că ești sanatos NU! :-( :-( :-(

    00
  29. Nu stiu cum e cu batranii, ai mei bunici au murit ca sa zic asa „devreme”, cand eu aveam 5 ani, respectiv 16 ani… Poate daca ar fi trait si acuma, puteam sa zic mai multe. Insa deja incep sa vad la taica-meu. Pe perioada cand firma mai era prospera si terminasem liceul si eram la facultate, ma atragea perspectiva/ideea de a lucra cot la cot cu el si sa preiau mai departe firma. Nu stiu daca din nevoia de a detine controlul (inca nu era pregatit sa cedeze fraiele) sau ca nu avea incredere in mine (el zice ca nu despre asta era vorba), tot ma ducea cu zaharelul: „Termina-ti facultatea si apoi vedem/vorbim …”, asta in momentele in care eram acasa si il rugam sa ma invete aia sau sa-mi arate cealalta chestie. Cand am terminat eu facultatea deja firma mergea greoi si adunase datorii. Da, a mers cat a mers (25 ani) pana anul trecut dar deja nu mai aveai, ca si tanar, ce revolutiona si schimba. Nu era numai vina lui ci si vina economiei si anumitor schimbari de ordin politic la nivel local unde el nu avea sprijin. Per total nu am ce sa-i reprosez, cred ca isi reproseaza el destul ca ii este ciuda ca a ajuns in insolventa si apoi in faliment dupa atatia ani. Am avut tot ce mi-am dorit insa mi-as fi dorit intr-un fel sa aiba mai multa incredere sau sa-mi dat mai mult de lucru in firma decat firimituri cand lucram pe vara la el. Poate era altcumva sau invatam si eu mai multe.

    Acuma s-a mutat la tara (20 km departare de oras), e vaduv si e singur. Deocamdata in putere. Ma duc la el, il vizitez, il chem la masa duminicile, mie asa ciuda ca nu si-a gasit pe nimeni de 12 ani, poate ar fi fost ok daca era macar in oras. Ma gandesc cu groaza la momentul in care o sa imbatraneasca si o sa se imbolnaveasca mult mai tare (are diabet tip II si probleme cu inima). Oare o sa vrea sa se mute cu noi sa-l ingrijim sau o sa fie incapatanat ca bunicu’ (care n-am putut sa-l scoatem din casa lui de la tara sa-l ducem mai aproape nicicum). Nu stiu ce va fi, sper doar ca timpul sa il faca mai maleabil nu invers. Poate si din momentul asta nu m-am gandit sa plec departe peste mari si tari ci inca raman in orasul asta. Suna stupid, nu am regrete in acest sens ca imi si place orasul in care locuiesc, dar nu am incredere in sora mea ca va face ce va trebui la batranete.

    Asa ca da, sunt o „specie” mai aparte. Cu cat gap-ul dintre generatii e mai mare, cu atat este mai greu sa ajungem la un numitor comun cu ei si sa-i intelegem sau sa fim intelesi de catre ei. Si ciclul asta continua la nesfarsit pentru ca mai mult ca sigur asa o sa facem si noi. Ca mai mult sau mai putin, e partea II-a oricat ar incerca sa faca Zoso o diferentiere intre el si generatia asta. Tot in urma vom ramane putin …

    01
  30. In principiu ai dreptate dar toti vom ajunge mai devreme sau mai tarziu la o lada de gunoi a vietii. Asta daca nu dam coltu…

    00
  31. Pe vremuri era o vorba: „cine n-are batrani, sa-si cumpere”. Acum despre batrani spunem ca sunt bosorogi. Mai trist este ca foarte multi chiar sunt.
    Iar si mai trist (si poate mai greu perceptibil) este ca cei „tineri” de azi sunt mult mai deplorabili ca generatia parintilor lor.
    Stati sa vedeti generatia noastra peste 30-40 ani…

    10
  32. NOU
    #86

    Bunicul toata viata a fost mare si tare.N-a avut nevoie de nimeni si nimic,absent nemotivat la nunti ,botezuri,necazuri si bucurii ale copiilor(4 la numar).A murit cu numele tuturor pe buze(spusele stramatusii care l-a vegheat) fara sa aiba nici un copil aproape.Dumnezeu sa-l odihneasca.
    PS:Ai mei au 10 zile concediu,s-au dus la tara sa-i „faca mormantul”( floricele ,alea-alea).

    00
  33. Imi mai trebuiau 1000 de euro ca sa-mi iau masina pe care mi-o doream. I-am spus asta tatalui meu care are o afacere prospera. Mi-a zis ca merge firma prost si nu poate sa ma ajute. Cifra de afaceri a firmei a crescut cu 40% in ultimul an.

    De fapt a vrut sa-mi zica ca fiecare are viata lui. END OF STORY

    31
  34. Ati pus-o de mamaliga, baietii mosului. E bine totusi ca aveti un plan de viata care merge 100%. Pana cand se realizeaza, rabdare si tutun.
    Doar sa aveti grija sa aveti bani de chirie, iar pentru cei care stau cu babacii, sa puneti mileul de pe televizor in pozitia corecta dupa ce faceti curat in sufragerie.
    Cand veti avea copii sa ii invatati secretul succesului si sa va grabiti sa dati ortul popii ca sa se poata realiza si ei cat mai repede.
    Scuze celor cu capul pe umeri.

    10
  35. O chestie de observatie personala: ai batrani, adica aia care au facut razboiul etc mie mi se par mult mai luminati la cap decat ai nostri astia nascuti in 40-50.

    tataie era nascut in 1907. A facut razboiul, a fost la Stalingrad si pe urma pana in Tatra. Mi-aduc aminte in ianuarie februarie 90 cand ne zicea ca Iliescu asta e curva perversa.
    N-a incercat niciodata sa-si impuna vointa asupra copiilor sau nepotilor, dar nici sa renunte la independenta n-a vrut.
    Vorba lui era „face ce vrei dar sa nu vii sa plangi dup-aia”

    50
  36. „Tineri care ajung la 40-50 de ani și sunt umiliți de tataie, pentru că pământul și casa sunt pe numele lui.”
    N-am inteles ideea. Tinerii asteapta pomana? Daca au nevoie de ceva (pamint, casa), sa puna mina si sa munceasca. „Tataie” si-a rupt spinarea muncind, ca sa si le faca, sa-si cumpere pamint, sa aiba de pe ce scoate mincarea. Sa munceasca si tinerii, ca altfel, nu vor sti sa pretuiasca nimic.
    Am vazut in comentarii, cineva spunea: copiii mei au masini bune, in curind si apartamente. Pai cum, nu trebuie sa-ti asiguri locuinta prima data? Mofturile, pe urma. Apropo, sunt tinar.

    30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile