Cum ne bărbierim corect*

* articol la cererea publicului :)

Nu am fost primul din clasa mea de liceu care s-a bărbierit. Din grupul meu de trei prieteni, am fost al treilea.
M-a speriat foarte tare când s-a bărbierit pentru prima dată Ciprian, și a dezvoltat o eczemă foarte urâtă. Mi-a spus că a folosit aparatul lui taică-său.
La sfârșitul clasei a XII-a încă avea eczema aia.
M-a sperit atât de tare încât trusa mea de bărbierit conține musai și un flacon cu spirt medicinal, cu care dezinfectez sculele de bărbierit, asta după ce le spăl cu apă clocotită (înainte și după ras).
Unele principii din textul de mai jos le-am aplicat chiar dacă am la dispoziție „tehnica modernă”. De exemplu, mă spăl foarte bine cu săpun pe față înainte de a aplica spuma de ras. Care spumă, întotdeauna o aplic cu pămătuful, minimum 2 minute.
Pe lângă asta, mai fac alte chestii descrise în text – și mă pot lăuda că nu m-am tăiat aproape niciodată (m-am pișcat de câteva ori în 20 de ani), și nu m-am iritat aproape niciodată (nu am amintiri cu ultima dată când m-am iritat).
Cât păr pe față am? După două luni de lăsat barbă am vopsit-o cu spray alb de recuzită și am făcut pe Moș Crăciun. (furați ideea, e noiembrie, aveti timp ;) )

Acest text este ca o adăugire a textului despre poluarea cu plastic, în care comparam lamele clasice cu aparatele de unică folosință, din plastic.

 

Caleidoscop cosmetic
O carte scoasă la Editura Medicală, care carte are și un capitol pentru bărbați.
Am avut noroc, am găsit cartea chiar în perioada când începeam să mă bărbieresc.

Citez câteva pagini din capitolul cu pricina, și o fac cu speranța că Editura Medicală poate va relua și readapta conținutul cărții la anii în care trăim.
În mod sigur aș cumpăra ediția 2020, „revizuită și adăugită”.

COSMETICA PENTRU TOȚI

1. SĂ NU-I UITĂM NICI PE BĂRBAȚI

Cosmetica privește numai pe femei? Desigur că nu! îngrijirea cosmetică are ca scop să mențină pielea în stare perfectă de sănătate, să corecteze imper-fecțiunile și să înfrumusețeze corpul. Nu este un lux și nici privilegiul unui sex.
Omul civilizat consideră îngrijirea igieno-cosmetică ca o necesitate, urmărindu-se prin ea curățirea și hrănirea pielii. Dar, ea trebuie să devină o obișnuință și o datorie față de propria persoană. Există produse cosmetice pentru bărbați, există cabinete cosmetice specializate în care se fac tratamente științifice, folosindu-se aparatură modernă pentru estetica corpului etc.
Nu numai rasul bărbii și pieptănatul părului trebuie să constituie preocuparea bărbaților în materie de cosmetică.
Cosmetica ne vine în ajutor prin indicațiile metodelor de îngrijire a tenului după tipul fiecăruia, cum să îndepărtăm unele defecte ale pielii, cum să ne îngrijim părul, cînd să mergem și ce să cerem de la un cabinet cosmetic.
Cosmetica masculină devine o necesitate cînd ne gîndim cîtă personalitate și prestanță capătă un bărbat îngrijit care strălucește de curățenie, are o ținută a corpului corectă și elegantă. Dorința de a arăta dt mai bine este comună femeilor și bărbaților din cele mai vechi timpuri. Fiecare epocă a culturii umane este caracterizată și prin propriile ei criterii asupra frumosului,, pe care bărbații ca și femeile se străduiesc să le respecte întocmai, pentru o anumită eleganță a trupului, a îmbrăcăminții și a întregii lor ființe. în acest scop au fost folosite rețete, preparate și tehnici de înfrumusețare, mai mult sau mai puțin secrete. Au fost păstrate și reguli de igienă deosebite, întrudt se consideră că nu poate fi frumos cine nu este și de o curățenie pilduitoare.
Estetica bărbaților la ora actuală prezintă o sferă largă de preocupări. Vom prezenta mai detailat unele aspecte ale igieno-cosmeticii specifice bărbaților, celelalte cu caracter general fiind tratate în cuprinsul lucrării.

a) Epilarea părului de pe față

Este operațiunea cea mai comuna cu care un barbat își începe ingrijirea igeno-cosmetică și constituie pentru foarte mulți o preocupare zilnică; se practică în frizerii sau acasă, folosind mijloace clasice ori moderne.
Sunt folosite două sisteme:
– rasul electric și rasul mecanic.
Rasul electric apărut ca metodă curentă după anul 1900 având avantajul că nu necesită apă, săpun sau pensulă, ci doar existența unei prize electrice.
Nu irită pielea, constituie un masaj al pielii obrazului, evita folosirca săpunului de ras și propagarea de infecții ale părului.
S-au născut totuși unele controverse cu privire la utilizarea acestui sistem și foarte mulți bărbați folosesc încă sistemul clasic briciul sau aparatul de ras.
Rasul mecanic are o vechime de peste 200 de ani, fiind folosit prima oară în Franța.
Avantajele sale sunt: accesibilitatea și minimum de dificultăți, părul de pe obraz putâd fi ras în mod rapid, în funcție de îndemânarea celui care folosește briciul sau aparatul de ras.
Sistemul prezintă însă și inconveniente, provocând sîngerări.
Operația necesită: săpun, pămătuf, aparat de ras cu lamă sau brici, puf și oglindă, toate alcătuind trusa de bărbierit, care se recomandă a fi individuală.
Săpunul de bărbierit îndepărtează grăsimea părului bărbii și-i modifică structura chimică, umflîndu-l, ceea ce îl face să devină mai puțin rezistent și mai ușor de înlăturat.
(…)
Folosirea lamelor inoxidabile prezintă avantajul unei folosiri repetate, bineînțeles în funcție de asprimea părului de pe față. Lama trebuie să taie bine, deoarece în caz contrar irită epiderma.
Marginea tăioasă a lamei nu este dreaptă, ci cu mii de dintișori pe fiecare centimetru liniar. La lama uzată, dințișorii sunt deranjați din alinierea lor, datorită folosirii repetate.
Odată cu parul, lama poate desprinde și cîteva rînduri de celule din epidermă. Efectele acestei desprinderi de celule se constată prin umezeala care apare după ras, care se amestecă cu apa de spălat, dar care poate servi ca mediu favorizant pentru dezvoltarea microbilor.
Pamatuful, de preferință, din păr de bursuc, trebuie să fie moale mai ales pentru persoanele cu parul curbat.
Pamatuful aspru irită pielea. După folosire, pămătuful ud trebuie așezat vertical, cu firele în sus.
Briciul trebuie să fie bine ascuțit și dezinfectat înainte de folosire.
Puful pentru pudrat trebuie să fie individual. El va fi curățat din cînd în cînd și păstrat într-o cutie specială.
În ultimul timp, săpunul de bărbierit a fost înlocuit cu creme care pot fi: creme spumoase, care se întind cu ajutorul pămătufului și cremene spumoase, care se întind cu degetele.
Cremele spumoase sunt similare săpunurilor de bărbierit; ele înmoaie părul, îl ung și ușurează acțiunea aparatului de ras. Nu se usucă în timpul rasului.
Sunt mult mai puțin alcaline decât săpunurile de ras și deci mai ușor suportate de piele.
Dezavantajul lor este acela că îndepărtează mai puțin grăsimea, fapt care se remediază efectuându-se rasul după ce fata a fost spălată cu săpun de toaletă.
Compoziția acestor creme este asemănătoare cu crema de zi pentru femei.
Cremele de ras spumoase sunt preparate pe bază de săpun de potasiu, obținut prin saponificarea stearinei, a uleiului de cocos etc., la care se adaugă diferite substanțe. Glicerina nu trebuie adăugată în cantități prea mari, deoarece ea poate irita pielea proaspăt bărbierită.
Cremele de ras nespumoase, pe bază de stearați, prezintă o simplificare și un progres față de săpunul și crema de ras spumoasă, care necesită , pămătuful și apa caldă.
Întinse uniform cu degetele, ele înmoaie barba, fac pielea mai netedă, mai puțin iritabilă și permit lamei să taie mai ușor.
Datorită cantității de substanțe plinute pe care le conțin aceste creme de ras evită formarea ridurilor, care pot fi și consecința folosirii săpunului de ras, deoarece acesta îndepărtează grăsimea naturală a feței. Cremele de ras nespumoase tind să înlocuiască săpunul de ras și cremele de ras spumoase.
Din punct de vedere al compoziției lor cremele de ras nespumoase sunt o variantă a cremelor pe bază de stearați, dar conțin mai mult acid stearic și mâi multă apă decît acestea, precum și unele adaosuri care înmoaie pielea și calmează iritațiile ei. Ele se întind repede și uniform pe piele și nu picură de pe obraz în timpul bărbieritului.
Cînd conțin lanolină sau adaosuri similare, pot realiza un ras mai neted decît acela obținut cu spuma de săpun sau cu cremele de ras spumoase.
Crema de ras rămasă după bărbierit nu trebuie spălată de pe față, ci masată, pînă intră în piele. în ultimul timp sunt folosite spray-uri mentolate.
Tot după bărbierit pielea mai poate fi unsă și cu o cremă de zi, semigrasă, emolientă, gen Nivea – masînd-o ușor pînă intră în piele. Se aplică apoi o pudră, folosind în acest scop puful personal, fiind de preferat chiar folosirea tamponului de vată, care este apoi aruncat.
După bărbierit este indicată pudrarea abundentă pentru evitarea iri- tațiilor si a înroșirii pielii. Pudra joacă și rolul unui pansament al eroziunilor provocate de ras. Nu este nevoie de o pudră cosmetică, ci poate fi folosit chiar talcul obișnuit.
O acțiune răcoritoare au și pudrele bogate în amidon.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. Cred ca singurul lucru pe care il urasc mai cu patos decat barbieritul este stransul fanului vara. Aparatele de ras electrice nu le suport, nu vreau sa imi vibreze ceva pe obraz. Bic Flex 5 face treaba binisor, dar parca as vrea ceva si mai eficient. Foloseste cineva brici pentru asta si nu si-a taiat gatul pana acum?

    00
    • Stranul fanului incarcatul lui in mijloacele de transport inca sunt proaspete in mintea mea chiar daca au trecut 35-40 de ani de atunci, mi se parea cea mai oribila munca a campului vara, si numai, uneori trebuia urcat si in podul șuri 😀

      00
    • @keepcalm, seceratul graului este cea mai oribila. munca la fan este pistol cu apa pe langa secera de grau. facuta cu secera din aia cu care stramosii porneau la rascoala, pe 36-38 grade, fara pic de umbra in lan, timp de 4-5 zile. mancarea aia pe care o mancam seara simteam ca este meritata cu varf si indesat, 150%. :) mai era si seceratul ovazului, dar acolo spicele erau mai moi, ceva mai placuta atingerea lor pe bratele goale, sau pe gat, so era pe locul 2 in top. abia dupa aia venea munca la fan… noroc ca le faceam doar 2-3 saptamani pe an, eram mai mult cu scoala.

      00
    • @Radu, in anii 75 unde ma identific eu cu ce am spus in sus deja era totul mecanizat in privinta seceratului, nu am participat la asemenea actiune, stiu doar senzatiile din povestirile parintilor mei
      Despre senzatia de caldura nu imi povesti, de 11 ani o ard pe la 45-50 de grade vara, acuma e minunat, 24-28 in cursul zilei

      00
    • @Skyler: Incet-incet se lasa seara, iar faptul ca inca n-ai primit un raspuns la intrebarea ta ma duce cu gandul ca, din pacate, nu exista supravietuitori ai barbieritului cu briciul. Recomandarea mea e sa continui cu BIC-ul sau sa incerci sa treci pe aparat clasic cu lama. Eu asa am facut in urma cu vreo 3 ani si nu-mi pare rau. Pentru teste iti poti lua ceva ieftin si, daca-ti place, faci trecerea la ceva mai bun. Bafta!

      00
  2. Step #1. Get a decent razor.
    Step #2. Shave like a man from 2020.
    Step #3. Don’t read shaving tips from 30 fucking years ago!
    Step #4. Profit?

    00
    • Știi că la frizeriile de lux ești bărbierit cum se bărbierea lumea prin 1945, da?
      Oare de ce? Oare de ce nu te dau ăia cu Bic pe față, și pa?

    • Nu am barba insa as merge la un salon de ala doar pt imaginea aia care o am din filme sau cum mergea mosu din PawnStars :)) mai un barbierit, o socializare, un uschi, poate un trabuc sau o tigara de foi… ca baetz.

      00
    • >>Știi că la frizeriile de lux ești bărbierit cum se bărbierea lumea prin 1945, da?

      Singurul motiv e ca altfel nu-ti pot cere atatia bani.
      La doctor ai pretentia la bisturiu de unica folosinta, dar la frizer merge brici dat cu spirt? Fiecare cu alegerea lui, eu prefer metoda moderna, sigura si la fel de eficienta: aparatul electric. Recomand Philips OneBlade.

      00
    • @cristici pentru că ți s-ar părea că dai banii pentru nimic. Așa scoate unul o curea de piele, își freacă briciul de ea, își trosnește degetele, te unge cu cremă, apoi te ia încet cu briciul. Toată treaba asta durează, și pare că e mare șmecherie să razi părul.

      00
    • @cristici

      Pentru că dacă vrei cu Gillete cu 3 lame o faci tu acasă. Nu dai 60 lei fără bacșiș pentru asta, dai pentru prosopul fierbinte pe moacă, pentru un pic de spectacol/ceva ieșit din comun și alea două zile cât arată super mișto. Lumea a mai evoluat, nu are nimeni timp pentru a se bărbieri ca la ’45

      Offtopic, dacă ai sub 40 de ani, ai deja o minte prea îmbătrânită. Sper să mă înșel și să ai peste 50 de ani.

      00
    • @Eugen, nici daca treci de 50 nu trebuie sa ramai in gandirea aia

      Urasc barba, ma barbieresc zilnic, gel nivea si dupa gilette fusion proglide, pana anu trecut am folosit mach 3 sensitive, a fost o criza si nu am mai gasit ai am trecut la fuzion proglide simplu sau power, nu imi pare rau, la barbieritul zilnic au viata destul de lunga, aftershave nu folosesc(ma irita), dupa barbierit folosesc, crema de fata

      00
    • @ Radu, da, fix de-aia se sterilizează instrumentarul chirurgical, inclusiv bistruriele, pt că sunt de unică folosință!

      00
    • Beware, a spus Eugen ca am minte îmbătrânită. Eugen știe, Eugen e tânăr, el cunoaște.
      Ia mai zi, Eugen.
      Fii atent, nu beau cafea de la Starbucks! Nu am ultimul model de telefon! Nu am blugi cumparati gata uzați!
      Ia, fa tu pe „profilerul”, după creierul tău. Cum arată unul care „nu lare o minte prea îmbătrânită”? Se barbiereste cu plastic, corect?
      Căcat.

      00
    • Am uitat de asta: port ciorapi. Nu port mocasini de cacat, desculți in ei; port ciorapi și altfel de încălțări.
      Sa te ajute la „profil”. Cam câți ani are mintea mea îmbătrânită?

      00
    • Este amuzant cum un articol dintr-o carte de acum 30 de ani l-a facut pe unu’ de tipul Eugen „sa stie el”, „sa cunoasca”, „sa identifice” cum e omul care a citat un text.
      Banuiesc ca pe la orele de istorie o arde cu „proful e imbatranit”, pe la orele de mate… „Care ma, Pitagora, esti dus? Pai nu e modern!”
      Cum ajungi, măi Eugen, sa emiti din astea „dacă ai sub 40 de ani, ai deja o minte prea îmbătrânită.”? Ce algoritm folosesti?

      Input: „Știi că la frizeriile de lux ești bărbierit cum se bărbierea lumea prin 1945?”
      Output: „dacă ai sub 40 de ani, ai deja o minte prea îmbătrânită.”

      Input: „asa ma barbieresc eu, si nu m-am iritat aproape niciodata, sfat pentru cei care se barbieresc si se irita.”
      Output: „dacă ai sub 40 de ani, ai deja o minte prea îmbătrânită.”

      Input: „pentru ca vreau sa o ard ecologist, folosesc lame clasice in loc de plastic. Uite, cam asa se folosesc, cu rutina asta.” (nici nu as fi citat textul, daca nu mi se cerea la un articol precedent, cu ceva like-uri pentru cel care a cerut textul)
      Output: „dacă ai sub 40 de ani, ai deja o minte prea îmbătrânită.”

      Zi, ma, Eugene, ce sistem de operare ai in cap, cum face el conexiuni logice?
      Apropo, mintea ta cati ani are? Cati ani CREZI ca are? :)
      Si ce inseamna „sa nu ai minte imbatranita?” Da exemple.

    • @cristici

      Wow. Duda, atunci când îți expui ideile pe internet trebuie sa te aștepți și ca vor fi unii care nu gândesc la fel ca tine. Chiar mai mulți decât ai crede. Și ca, la dracu, nu deții adevărul absolut. Dacă nu poți accepta asta, you gonna have a bad time.

      In alta dezordine de idei, chiar nu ma încadrez în tipologia creata de tine despre mine. Și am pielea al naibii de groasă, trebuie sa te străduiești puțin mai mult sa ma insulti. În schimb tu sari de fund în sus ca unul te contrazice pe intenete. Bafta!

      00
    • Așa că chestie, bărbieritul cu briciul e cel care irită cel mai puțin dacă e ascuțit cum trebuie iar pămătuful e mai eficient la dus crema/spuma de ras la rădăcina firului de păr.

      Cel puțin din ce am experimentat eu. Depinde de pielea fiecăruia. Nu am luat brici pentru acasă că nu mă pricep dar în rarele ocazii când m-am bărbierit la frizer am avut parte de mai puține iritații.

      00
    • diferețna briciului e că nu-ți rașchetează pielea de pe față atât de tare ca aparatul de ras cu 2-3 lame, uleiurile naturale și primul strat de piele nu se reface ușor odată ce e ras, contează însă cum îți pregătește fața ca să-ți deschidă porii, masaj, prosopo cu aburi, rece pt închis porii.

      00
    • Cred ca se impun cateva precizari.
      1. la barbier se utilizeaza briciuri cu lame interschimbabile aka shavette;
      https://bespokeunit.com/shaving/shavette-vs-straight-razor/
      2. „joaca” cu prosopul fierbinte inainte si cel rece dupa barbierit are rostul ei pentru un barbierit de calitate;
      3. lamele de barbierit clasice, cu 2 taisuri, sunt superioare celor moderne pentru ca taie firul de par mai aproape de piele, sistemul cu lame multiple taie mai mult par dar nu atat de fin si in plus produce iritatii prin frecarea multipla (2,3,5 lame trec peste fata la o singura pasa);

      00
  3. 12 ani ma barbieream saptamanal, imi amintesc cand taica-miu se trezea dimineata la 4 sa se barbiereasca, acum mi-am cumparat un aparat electric si-mi las barba de 3 mm, cea mai buna alegere. Acum la moda sunt hipsterii cu barba si ochelari, eu cand ma barbieresc par un copil care se pregateste de balul la liceu, cu barba ma saluta si babele in piață.

    00
    • Aleluia!
      Am peste 7 ani de cand nu m-am mai barbierit.
      Aparat de tuns barba Philips, tuns de 2 ori pe saptamana la 0.5mm sau 1mm.
      Fara iritatii, fara crema, fara taiat, fara after-shave.

      00
  4. Dupa barbierit folositi piatra de alaun. Inchide porii.

    00
  5. De la electric ma irit incredibil, am incercat odata si mi-a ajuns.
    Folosesc Gilette de unica folosinta, alea cu 3 lame si banda de aia verde sau albastra.
    Numaidecat spuma de ras sa fie data cu pamatuf din ala moale care a fost dat prin apa fierbinte inainte.
    Dupa barbierit folosesc Nivea for Men, e singura lotiune din asta care imi calmeaza pielea si nu imi pare iritatie imediat dupa barbierit.

    De curiozitate pentru autor, folosesti brici din otel pe care il ascuti, sau din ala in care bagi lame?
    Bunicul meu avea un brici din ala si il ascutea de o bucata de piele, intotdeauna mi s-a parut fascinant cum poti sa te razi cu briciul ala.

    Ah da si am mai vazut prin filme cu mafioti ca le punea inainte de ras pe fata un prosop fierbinte, are cineva idee ce rol avea?

    00
    • Prosopul fierbinte deschide venele, pentru un asasinat mai eficient.

      00
    • Se inmoaie parul si este taiat mai usor. Ca simplu test, barbiereste-te inainte si dupa baie si o sa vezi diferenta.

      00
    • Aparat clasic, bulgaresc comunist, cu lama clasica. Primul, si unicul.
      De fapt, „brutul” il fac rapid cu Bic cu 3 lame (cu rezerve, sa nu poluez prea mult :) ), iar finisajul (mustata, cioc) cu ce am zis mai sus. Aparatul cu lama are o parte cu „safety”, si una care, daca nu esti atent, te tai ca naiba. Am reusit, nu m-am taiat aproape niciodata.

      Cum spune si Martha Logu, rutina de barbierit include niste apa fierbinte pe fata. Propospul fierbinte are acelasi rol.
      Apoi pamatuf cu spuma, cateva minute. Abia apoi dau cu lama.
      Te iriti mai greu/rar/deloc daca respecti o anumita rutina.

      Bine, eu ma rad si pe cap, cu lama, singur.
      A fost o emisiune candva pe Discovery, cu skinheads, care spuneau ca esti adevarat skinhead daca te poti rade singur pe cap.
      Sunt. :)

    • Am incercat si eu aparate de alea mai cu tzspe lame care fac si dreg… ori am fost prost gramada ori nu m-am impacat eu cu ele… am revenit tot la Giletu ala care zici tu, doar ca portocaliu sensitive sau cum ii zice.

      00
    • Alea cu multe lame… cum de pun aia multe lame? Micsoreaza spatiul dintre ele, una din solutii. Spatiu mai mic, se infuda mai usor. Chinul dracului.
      Bibliografie :) : https://youtu.be/7B-iV7ltfpg
      Aici apare si un roman: https://youtu.be/9uOJ6TupMpo

    • La mine a fost invers ma iritam de alea cu 3,4.. lame dar dupa am trecut pe un philips 9000 si nu mai am nicio problema. Ma barbieresc o data pe sapt asa ca mai intai dau cu trimmer-ul incorporat ca e prea lung sa il taie direct.

      00
  6. Citind comentariile imi dau seama ca-s norocos. Imi las barba sa creasca pana cand ma deranjeaza ori vizual, ori la gura sau nas. In functie de starea de spirit, o tund electric, sau o dau jos electric, apoi pe uscat dau cu ce lama imi pica-n mana (ori mach 3 ori bic de unica folosinta). ma spal pe fata si aia e.

    00
    • Când am început să mă bărbieresc, aveam și eu un aparat de ras din ăla cu lamă întreagă, clasic. La fel, făceau și eu tot ritualul pe care îl văzusem la taică-miu. Problema e că eu nu am părul lui taică-miu, ci un puf. Recent dau cu mașina de tuns electrică și aia e. 1-2mm de păr e perfect.

      00
  7. Odată pe lună brici, ca să nu uit cum se face. În rest, Mach 3.
    Întotdeauna gel de ras (Gillette de regulă). Niciodată nu folosesc oglinda. E degeaba, varful degetelor e mai eficient.
    After shave obligatoriu.

    00
  8. Aici s-a ajuns !?
    Cum ne bărbierm PE FAȚĂ !?

    00
  9. Fericiți sunt cei care își permit să stea o săptămână doua fără bărbierit!
    Eu trebuie să bărbieresc un glaspapir! Nimic nu durează mai mult de 36h. Singura soluție care nu mă promovează la „random check” in aeroporturi ar fi bărbierit zilnic. Supraviețuiesc o dată la două zile.
    Dacă sunt super leneș poate 3 zile, dar mă mănâncă de mă duc voluntar la bărbierit!
    Lamă – niste ani pe motiv că nu aveam altă variantă (a se citi Amazon și returnat produsul dacă nu prestează). Ok, făcea treabă, dar simțeam pielea cum se chinuia! Nu mă irit. Schimbat „tradiția” că te bărbierești dimineața…Mdeah, du-te la înot în ocean/mare sau la diving sau la snorkeling după ce te-ai bărbierit!
    Brici la frizerie: am fost de câteva spre multe ori. Mi s-a explicat civilizat cum că barba mea e într-un mare fel tare și senzația de smuls de pe față nu are soluție.
    Primul aparat electric, un Braun seria 3. Bun! Scăpat de senzația de smuls fața! Dar nu făcea treaba calumea.
    Încercat niste Panasonic, Philips (parcă) – nope, nimic diferit.
    Acum vreo 5 ani (sau 6, sau 4) încercat un Braun seria 9. Că spuneau ei pe acolo că asta ar fi pentru glaspapir.
    Ok, scumpă, dar eu am găsit răspunsul!
    Un cap de ras nu devine neplăcut înainte de un an jumate. Capul de curăț nu e scump!
    Aftershave? Am renunțat să folosesc. Nu mai e nevoie. Poate ceva apă cu arome d’ale doamnei, de regulă cu trandafiri, eu suficient.
    Spălat, bărbierit, poate aftershave, done!
    Nu e un produs ieftin că investiție inițială. Dar taie perfect păr tare. Ușor de curățat! Eu am și stația de curățat, dar nu o folosesc mai des de o dată pe săptămână. Are niște consumabile care trebuie cumpărate.
    Capetele și consumabile de pe amazon.de. Mult mai rapid și mai ieftin decât .co.uk. Bonus demenții de britanici nu mai livrează nimic lichid, că logică lor mult înainte de brexit! Din .de nu e nici o problemă, că UE.
    Important: m-am bărbierit o dată la 1-2 zile pentru 3 săptămâni, cum o singură încărcare! Folosit doar peria de curățat. Perfect pentru vacanțe!

    00
    • cred ca singura parte naspa la barba si diving e ca daca nu o speli dupa cu ceva otet….se face ca peria de sarma. :)

      si daca te dai cu dry-suit, ma tine si de frig :)))

      nimic altceva

      00
  10. Eu zic sa va intrebati doamnele. Toate stiu cum se “aranjeaza” cu lama o zona sensibila, predispusa la iritatii. Ca naturalismul nu prea mai e ma moda (sau a revenit?)

    00
  11. Si va plangeati de fluture…

    00
  12. Doamne cati fatalai (vb lui doamna Budeanu) au comentat pana acum. Auzi sa dea cu piatra de alaun, altul cu busuioc, altul nu suporta vibratiile, altul vrea hipsterisme de salon cand stie ca totul e o discutie fortata si ala se roaga de tine sa pleci naibii acasa, altul ca cu nu stiu ce crema, altul e frustrat ca arata ca un copil fara par pe fata, etc. Gata! Bai, unii au glande sebacee active apar cosuri si tre sa dai cu creme si inmuiat si etc…dar dupa un numar de ani, barbatii se barbieresc si cu o lama plina de cacat, ca nu mai apar eczeme sau cosuri sau fire de par sub barba. La un moment dat poele se tabaceste

    00
    • Toate ca toate, dar cu piatra de alaun ce ai? Nu e hipsterism inventat acum, creionul ala cu care se dadeau pe taiturile dupa ras bunicii ce crezi ca era?

      00
    • Stii ca poti fi elegant, imbracat frumos, barbierit proaspat, sa stii ce e ala buton de camasa… si tot sa-i futi un pumn in gura proastei aleia.
      Nu se exclud cele doua chestii.

  13. Citind articolul asta mi-am adus aminte cum am folosit prima data aparatul de barbierit a lui taica-miu, cu intentia de a-mi scurta perciunii. Pana am reusit sa-i egalizez am ajuns la nivelul superior al lobului urechii. Doamne ce rusine mi-a fost peste cateva zile cand incepea anul scolar si trebuia sa iesi la careu. Da, era pe vremea aia cand te cautau de paduchi si te verificau la unghii si batistuta.

    00
  14. Anul asta m-am barbierit de 2 ori. Mach 3 cu lama originala din pachet (ceva sensitive) cumparat acum 4-5 ani. Fara spuma, eventual sapun/gel de dus ce imi pica in mana; fara after shave. Tunsa inainte la „zero” cu masina de tuns.
    Asta cand ma mai apuca nebunia sa imi amintesc cu arata fata mea. In rest barba de 5-10mm, o tund cand simt ca imi atinge buza de sus.

    00
  15. Am 2 reguli:
    1. Apa calda inainte de barbierit ( spalata foarte, foarte bine fata cu apa cat poti indura de calda )
    2. Apa rece dupa barbierit ( nu am folosit after shave de cativa ani )

    Bine, acum am ajuns sa imi las barba (tunsa undeva la 1,5 cm) , cele 2 reguli raman insa valabile pentru ca ma rad in cap

    00
  16. stie cineva ce-i cu spam-ul de la vodafone ? am primit 11 sms-uri de la ei pana acum cu activarea contului…

    00
  17. Ma barbieresc cu un Gillette Black Beauty mostenit de la bunicul meu si lame Gillette albastre, sapun de barbierit si pamatuf de la Muhle. De obicei dupa baie, sa fie porii deschisi. Dupa dau cu multa apa rece. After shave folosesc Tar de la Farmec. Am un ten destul de sensibil, predispus la acnee si asta e metoda sa nu il distrug foarte tare.

    00
  18. În urmă cu vreo 10 ani eram exasperat de faptul că, folosind tot felul de aparate Gillette terminându-se rezervele, atunci când aveam nevoie de unele noi găseam numai pentru alte tipuri de aparate. De exemplu eu aveam Excel și găseam numai pentru Excel MamaNaibii. Și atunci mi-am zis că e timpul să revin la cele clasice.
    Așa că am investit într-un aparat de ras clasic, un pămătuf de calitate – cu păr de bursuc, lame clasice și cremă de ras bună. În timp aparatul mi s-a dus acum vreo 2 ani și de atunci folosesc un Safety Razor Feather cu închidere tip fluture (mai am unul primit cadou – ceva Merkur – mai scump), dar Feather își face treaba și am mai luat un pămătuf, mai bun ca primul.
    Cumpăr odată, maxim de două ori pe an creme de ras. Folosesc PRORASO cel mai des, creme care bat la fund orice Nivea sau Gillete (dacă nu vă plac cremele și pămătuful, recomand spuma lor la tub). Folosesc și alte produse – de exemplu Taylor sau Musgo. Lame – Persona, Merkur, ce-o fi, sunt ok. Mă bărbieresc 6 zile pe săptămână. De ani de zile. Și am făcut niște economii serioase. Aparatul de ras – 70 lei, pămătuful – luat din DE circa 300 lei, lame pentru un an (folosesc o lamă la 2 săptămâni fără probleme) circa 26-30 lame adică vreo 3 pachete de 10 lame maxim 8 lei/pachet = 24 lei/an.
    Cremele de ras circa 3 tuburi de PRORASO – adică vreo 20-24 lei/buc – alți 60-68 lei/an.
    Dacă vreau să mă răsfăț – mai iau uneori ulei pre-shave. Dar nu tot timpul. Am așadar un cost de 100 lei/an legat de bărbierit. Înainte cu aparatele gillette cu țânșpe lame o rezervă de aia mă ținea maxim 7-8 bărbierituri. Asta înseamnă circa 48 de rezerve de lame. La un cost de minim 70 lei/set de 8 cât e acum, dar depinde de aparat – înseamnă doar rezervele vreo 420 lei/an. BIC-uri de alea ieftine nu am putut folosi niciodată – m-am tăiat sau m-am iritat de m-a luat naiba de la ele și le foloseam mult mai puțin decât rezervele gillette.
    Plus că, la un moment dat schimbai aparatul.

    Ca tehnică – spălat cu apă caldă, imediat după duș și mai bine. Săpunit bine cu pămătuful crema de ras – 1 minut în bol, 1-2 minute pe față. Dat cu cremă pe față și prima trecere cu lama e cu lama în jos pe obraz, spre pământ, în direcția creșterii firului de păr, dat iar cu cremă pe față și cu lama în lateral (nu în răspăr) și în majoritatea cazurilor e de ajuns, iar dacă vreau și mai fin dau și a treia oară cu cremă și cu lama în răspăr. Spălat cu apă rece.
    Iritații – zero. De tăiat, da, uneori, când mai uit destrâns aparatul de ras sau dacă am ceva coș apărut te miri cum. Dar senzația de curățare a feței după ce folosești o cremă de calitate, față de senzația aia uleioasă a cremelor „obișnuite”, e ceva de nedescris. Nu fierb aparatele sau pămătuful. Le dezinfectez cu spirt de 2 ori pe lună și la ceva timp le mai las în soluție de apă cu oțet să mai curăț din depunerile de calcar/săpun uscat ce ar putea rămâne pe ele. Le folosesc doar eu, că juniorul mai are până să ajungă la vârsta la care ar utiliza un aparat de ras :)
    Nici plătit nu aș mai folosi bic-uri sau minuni de alea cu n lame. Sunt doar reclamă goală.

    00
  19. Mult timp aveti :)
    De 30 de ani ma barbieresc de 2 ori pe saptamana, înmuiat cu apa calda, spuma de ras intinsa cu mana, Mach 3, odata de sus in jos, inca o data de jos in sus, verificat cu mana pe la colțuri , spalat cu apa calda si gata.

    5 min. max.

    Auzi ma la ei, piatra de alaun.

    00
  20. Astept cu interes urmatorul articol din serie. Cum ne radem corect la sula, oua si, de ce nu, pe cur.

    00
    • Pe cur e simplu, la cur…nu stiu ce sa zic. Poate cum zicea un coleg de mai sus ca se barbiereste fara oglinda, ca degetele cica vad mai mult.

      00
    • Care ar trebui sa fie stilul articolelor de pe acest blog?
      Da exemple cu „asa da”, si „asa nu”.
      Într-o lume de tineri cu bube pe față, că mă și mir de unde au unii atatea cosuri, ce fel de articole ar trebui sa apara pe zoso?
      În secolul in care „in cartea tehnica a masinilor din 2020 scrie sa nu bei antigelul”, despre ce ar trebui sa fie niste articole la care merita sa dai click?
      Sa nu mai zic ca articolul se numeste „Cum ne bărbierim corect*” (* articol la cererea publicului) iar tu ai dat click pentru… pentru ce? Ce putem gandi despre tine? :)

    • @Vasile: degetele „văd” mai bine. Când tragi cu degetele în direcția firului de păr și nu agață, e perfect.
      Fă un test după ce ți dai mutra la întors. Barbierește te și după aia testează trecand cu varful degetelor de la barbă spre ureche. Dacă simți șmirghel undeva, n ai văzut bine în oglindă.
      N ai făcut armata, hm?

      00
  21. Eeehee, sunt ani de cand lama n-a mai atins fata mea…pentru barbierit :D altfel…mno
    Nici acum nu m-am scapat de un cacat de dermatita care mai al dracului e daca ma barbieresc…
    desi stiu si acum ce fain te simti dupa un barbierit stock :D

    00
    • Hidrocortizon ATB, dat in strat foarte subtire in zonele cu pielea uscata/decojita si in 24 de ore iti trece. Repeat as needed.

      Secretul ii sa pui foarte putina crema – cica daca te tencuiesti, se agraveaza.

      00
    • Na asta n-am mai incercat-o, dintre paleta enorma de creme si solutii de asta achiar nu stiam.
      Se da fara reteta? E relativ usor de gasit in farmaciile clasice sau am nevoie de 3 perechi de oua si un noroc mare sa gasesc asa ceva?
      Multumesc frumos!

      00
    • teoretic trebuie reteta (eu am avut la inceput pentru Dermatita Seboreica – se decojeste pielea pe nas, frunte si in spatele urechilor).

      Se ia de la farmacie, 10 lei un tub iti ajunge un an cel putin. Citeste prospectul, nu te lua dupa mine.

      Daca la mine functioneaza – nu inseamna ca la tine ii ok.

      00
    • Daa! foarte mare dreptate ai! Eh, e bine de testat totusi. O sa-mi intreb amica farmacista poate ma ajuta asa, inafara orelor de program :D
      Multumesc inca o data. Sanatate!

      00
  22. Nu sunt genul tree hugger, mananc carne si port incaltari de piele, dar ma zgarie o chestie: am plecat de la ecologie si nevoia de a nu folosi aparatele de ras de plastic, pentru a salva planeta, si am ajuns la pamatuf din blana de bursuc. Adica cineva fie omoara bursuci, fie ii tine in captivitate si ii tunde pentru obtine un rahat de pamatuf scump cu care sa va intindeti niste spuma pe fata.
    Un simplu google zice ca exista alternative, atat vegane cat si „domestice”: cal, mistret (astia se cresc oricum pentru carne).
    Sau folositi beaver-ul doamnei. Beaver, badger, tot acolo.

    00
    • Se vede ca nu esti tree hugger, ca astia se ocupa cu caini, pisici si animale simpatice de cat mai departe, gen pui de foca. Cand apare bursucul sa le manance plantatia de rucola l-au facut piftie cu sapa.
      Eu stiam ca pamatuful ala ieftin e din par de porc. Cred ca sunt ecologist ca-l folosesc pe acelasi de 20 de ani. O sa-i ofer o ofranda religioasa porcului care mi-a permis sa nu arat, foarte des, ca o maimuta.
      De altfel, in nenumaratele mele preumblari prin padurile din jurul Bucurestiului nu tin minte sa fi gasit un aparat de ras aruncat. Am gasit tone de PET-uri, pungi, moloz, casolete de plastic, neasteptat de multe scaune de masina, si alte componente, gen portiere, diverse ambalaje de la Mac sau Kfc, din motive care imi scapa, ambalaje de ciocolata, haine. Cam astea cred ca ar fi categoriile principale.

      00
    • In disperare de cauza, iti lasi barba sa creasca vreo doua luni si apoi iti confectionezi din ea un frumos pamatuf.

      00
  23. Port barbă de câțiva ani asa ca am nevoie doar sa ma fac pe gat odată pe săptămână. Folosesc Phillips Oneblade și apoi dau cu niște balsam Nivea. Schimb capul aparatului cam la vreo 2 ani, când simt ca nu mai face față

    00
  24. Pt asta exista aparate, de pe la mai multi producatori…nu neaparat pizdificarea barbatului, dar lungimea parului este direct proportionala cu intensitatea mirosului! Evoluam si noi?

    00
  25. Doar electric. Și pentru că suntem diferiți, nu suport Braun neam, doar Philips. Obraz gros, ten uscat cu nuanță de suedez din Ferentari, barbă rară și aspră.
    Sfat la băieții electrificați. Un aftershave de calitate pe bază de alcool și o cremă hidratantă nu vă subțiază gleznele.

    00
  26. Bai frate.. guests astia care scrieti pe aici.. va plictisiti acasa? Aveti prea mult timp liber? Acu pe bune.. sunt un om ocupat, si printre altele apreciez la Zoso stilul mitraliera.. articole multe, la obiect, un paragraf-doua.. fara lalaiala. Ce facem aici? Pe bune.. ce facem aici?

    00
    • Ne barbierim!

      00
    • Esti un om ocupat, dar dai click pe un articol numit explicit „Cum ne bărbierim corect”, si mananci rahat comentand.
      Cine se plictiseste acasa? Cine are prea mult timp liber?

    • Poate multe comentarii sunt pe langa subiect, dar odata ce ai intrat aici si esti curios cum se mai barbiereste lumea si ce procedee clasice a la almanah din 80 mai aplica, trebuie sa te multumesti. PS pt baiatul care a afirmat ca femeile trebuie sa stie cum e cu lama pe partile sensibile: n-ar trebui! nightmare on wax

      00
  27. Asta e ca și tutorialele alea cum sa combini gagici, bune în teorie dar eșuează în practica. Dacă stai sa citești un tutorial cum sa te barberești ai eșuat în viata ca și bărbat.

    00
  28. In carantina din primavara am avut timp si am scobit prin niste cutii.
    Am (re)gasit briciu’ lu’ bunicu’ Petrache. Scula dinainte de razboi.

    Din aprilie am prestat de vreo 15 ori si abia acum reusesc sa termin treaba fara servetel lipit pe taieturi.

    00
    • Cred ca ai sanse mult mai mari sa-ti tai carotida cu ala decat sa mori de covid. Eu m-am dat in tinerete cu lama d-aia clasica si era minunata pentru regenerarea pielii. Luai un strat de piele si se regenera. Briciul mi se pare pentru oamenii care se barbieresc de 2 ori pe zi, de 10-20 de ani, si deja au fata ca talpa de la pantof.

      00
  29. Io nu credeam ca cineva poate scrie atat despre bărbierit.

    La mine e o activitate uzuala, dau cu spuma, las 2 minute, dau cu lama, after-shave, am incheiat. Cel puțin o data pe saptamana.

    Schimb lama cand se lasă cu sângerica.

    Ritualul de la frizer mi se pare penibil și inutil.

    00
  30. Colegul tau s-a barbierit cu aparatul cu care tac-su se radea la pla.

    00
  31. masina de tuns fara pieptan o data la 2 3 saptamani. in intervalul asta creste cam de un centimetru si se carlionteaza in asa fel incat incepe sa ma „zgarie”. am incercat sa o las mai mult dar nu mai creste. activitatea in sine ma enerveaza, mi se pare o pierdere de vreme, o aman cat pot.

    00
  32. Articolele astea or fi OK, dar daca textul e mai lung de un ecran si nu ma prinde cu talentul precum eftimie in primul paragraf, zic pas.

    00
  33. Pana termini un barbierit in stilul asta, deja trebuie s-o iei de la inceput.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)