Băncile şi lucrul cu cash

M-am dus la bancă să schimb bani pentru a plăti chiria. La BCR aparent nu poţi cumpăra euro cu cardul. Şi nu poţi face operaţii cu cardul, pentru că nu au POS-uri. La alte bănci poţi să plăteşti chestii cu cardul, că e normal. La altele nu. Ar face prea mult sens să poţi plăti cu cardul pe care iei salariul rata la bancă sau alte servicii. Dar nu. Mai bine treci matale pe la bancomat, scoţi banii de pe card şi apoi vii şi ni-i dai nouă, că noi nu ştim din astea cu carduri. Nu ştim de unde le aveţi, nu ştim cine le emit. Şi dacă sunt şi de la altă bancă se screm fetele de la ghişeu şi mai rău.

De asta e mişto în vest. Ai două carduri şi 50 de dolari în buzunar. Ţi se rupe, pentru că poţi plăti totul cu cardul. Dacă vrei să le dai bancnote mai mari se uită ciudat la tine.

 

bani

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Ugh he came on her hair :D

  2. Gif-ul din ce video e facut ? Cine-i manelistul arab? Ceva informatii, sunt curios. :)

  3. Măcar la BCR au casă de schimb. La ING nu au auzit de așa ceva.

  4. foarte rar am si cate 20 in buzunar. cardul merge peste tot

  5. din ce clip e gif-ul? link pe youtube pls.

  6. Eu am ramas f dezamagita in Germania ca nu am putut folosi cardul la comercianti. E chiar asa naspa Visa? Peste tot acceptau Maestro, MasterCard, Visa nu :(

  7. Azi la BCR euro se cumpara cu fix 4,5 RON. La RIB, CEC si Carpatica cu 4,47. La alte 10 cu valori intre acest 4,47 si imensul 4,5 aplicat de bancile astea cu cota mare de piata gen BCR, BRD, Raiffeisen, ING etc.

    Daca ai o rata de 400€, sa zicem, dupa ce ai scos banii cash, daca ai fi cumparat de la una din cele 3 banci cu 4,47 ai fi economisit 12 lei.

    Nu suna mult, dar stim ca bancile sunt mai toate una langa alta, deci nu e greu de schimbat la aia cu cursul cel mai bun in ziua respectiva si platit rata/schimbat pentru chirie la ala care au curs nesimtit.

    Sunt 12 lei lunar, bani pe care ii pierzi din comoditate. Pentru un fumator aia sunt un pachet de tigari, pentru tine sunt doua-trei cola cherry la cutie :) Ideea e ca aia sunt bani pe care banca ii ia degeaba, lunar, de la milioane de oameni ce nu compara cursul de la casele de schimb in ziua ratei/chiriei.

  8. @Catrina: nu, nemtii si olandezii au o relatie mai speciala cu MasterCard

  9. Ma zgarie expresia cu „face sens”. Da’ na, „face sens” s-o folosim aiurea, a?

  10. mai sunt si altele pe care nu le poti face, pe banii tai. ciupeala le asigura averea. 50 de centi de la tine, 50 de la mine, etc…

  11. @CristinaTM Ba poti sa schimbi si valuta: https://ing.ro/persoane-fizice

  12. @Auras: la olandezi nu se acceptă nici MasterCard în magazine. Regula este că nu se acceptă carduri de credit. Se acceptă doar carduri de debit chip & pin, care sunt numite „pinpass” (Maestro sau Visa Electron).

  13. Ai avut tu ghinion :)

  14. Nu mai bine faci transfer bancar online in contul proprietarului?

  15. Poti sa „cumperi” cu cardul euro direct de la bancomat daca ai card la ING.

    https://ing.ro/persoane-fizice

  16. Poti sa cumpar cu cardul euro direct de la bancomat daca am card la ING?

  17. Aici e reversul medaliei: dacă dai bancnote (chiar și de 10 sau de 20) se uită la bec prin ele, le verifică cu tot felul de te simți ca curu. Și toată lumea de la coadă te privește ca pe un criminal. Nedovedit, desigur, dar tot criminal:D

  18. Încă ceva: BCR nu.

  19. @SilviuB: la aparatele de Self-Bank din agentiile ING da, dar nu cred ca poti chiar la orice bancomat :)

  20. din lipsa de cash m-am oprit la un bancomat brd din busteni. din pacate nu mergea nicio tasta :)

  21. Da, este mai bine in strainatate, ca nu trebuie sa te plimbi cu o gramada de bani la tine, este de ajuns sa ai numai cardul.

    @SPLR https://youtube.com/watch?v=aMQaxVIkww0 aici gasesti video-ul… asa-i pe la ei ;)

  22. „Ar face prea mult sens” ar avea sens daca ar fi corecta gramatical.

  23. pt ca eram ciudata fara card cu 100 usd in mana, le-am zis direct repede ca sunt turista si au zambit…

  24. Sunt cateva faze interesante legate de bancnote prin occident.
    Am patit la Madrid de cateva ori sa-mi treaca bancnota printr-un aparat care verifica autencititatea, cand incercam sa platesc la supermarket cu 500 euro.
    In Mallorca am gasit supermarketuri care aveau afisat ca nu primesc bancnote mai mari de 100 de euro.
    In Madrid la transportul in comun nu poti plati cu bancnote mai mari de 5 euro deoarece dureaza prea mult sa-ti dea rest soferul, iar in majoritatea magazinelor de tip „bazar” (conduse de chinezi) ai limita de minim 5-6 euro ca sa poti plati cu cardul.
    Toti au apucaturile lor.

  25. Acum niste ani prin Rhodos nu acceptau in unele locuri Visa Electronul meu de la ING, ca deh, eram din Romania. In Germania unele magazine nu acceptau Visa Electron de la ING pentru ca aveau pata pe ING, nu pe Romania.
    Mai la obiect, daca ai lua valuta direct cu cardul te-ar f* doar o data cu cursul de schimb si ti-ar lua banii. Asa daca scoti cash iti trag comisionul de scoatere numerare si pe urma te f* si la cursul de schimb.
    Ce, credeati ca de prosti nu fac ei tranzactii directe cand iti fura 2% din suma scoasa numerar la fiecare extragere de la bancomat?

  26. Dupa ce am citit comentariile despre cardurile ING, mi-a picat fisa de ce au scos astia cardurile ING personalizate (iti poti pune ce poza vrei tu pe ele), sa nu se vada ca sunt ING :D

    Si tocmai mi-am facut card la ING … :|

  27. Aia care nu accepta Visa/Mastercard/Amex (carti de credit) o fac pt ca ii costa cam 2.5 euro pe tranzactie (si daca nu ma insel aproape dublu la Amex).

    Maestro si Visa Electron sunt carduri de debit. Nu stiu cum/cit se plateste pt ele, dar in mod sigur mult mai putin (si poate nu pe tranzactie ci suma fixa) pt ca poti plati cu cardul si un pachet de guma sau o cola de 1.5 euro daca vrei. Rareori am vazut sa fie limita pt carduri de debit (dar am vazut si asta – 1 data sau de 2 ori, cred)

  28. De asta urasc sa stau la cozi la ghisee. O data o pizduta de la banca in loc sa trimita in St Petersburg Russia a trimis in Olanda. v
    aci, n-au nici o treaba. Astept sa automatizeze astia toate serviciile, sa nu mai ai de-a face cu retarzii astia.

  29. Am avut conturi deschise la toti, de la BRD la raiffeisen… cei mai tari mi s-au parut ING pentru ca poti baga bani pe card si la 2 noaptea! Bancomatele alea sunt fantastice, functioneaza non-stop.

    Cat despre saraca @CristinaTM nu a vazut ca in fiecare sucursala ING e un ATM special pentru tot felul de operatiuni…

    Momentan am cont doar la BT care sunt relativ ok… :lol:

  30. Am plătit mai bine de o luna în germania cu un card visa electron de la ing şi nu am avut nici o problema, singurele locuri unde nu poţi plăti sunt automatele de bilete pentru transport în comun.

  31. @thundermar: fals. Poti sa intri la orice ora din zi si mai ales noapte sa depui si sa scoti banii din conturile ING. Cu cinditia sa ai la tine in oras o sucursala ING.
    Pe de alta parte, in Suedia cash-ul este 3% din operatiuni. In SUA cash-ul este la 7%. In Suedia cash-ul este 3% din operatiuni, dar acolo poti sa platesti si la taxi cu cardul inca de acum 10 ani. As fi curios la noi cam cat e? 30-50%? Un franzez zicea ca o solutie la economia neagra si spagi ar fi sa trecem cat mai mult pe plati non cash (OP-uri banca, carduri, etc), astfel banii negrii ar fi mai greu de spalat/plasat.

  32. @adrian D. Da, poti sa bagi bani la bancomatele ING la 02:00 daca intri prin efractie in Self’Bank, ca ele se inchid la 23:00 https://ing.ro/ingb/persoane-fizice.html)

  33. Asta nu e nimic , sa vezi tu cand iti blocheaza BCR-ul cardul fara sa te anunte pe motiv ca, „Cardul a fost utilizat la un bancomat cu risc ridicat de frauda ” …
    Sucks !!

  34. NOU
    #35

    thundermar: crezi ca sta cineva langa usa la ora 23 sa o inchida cu cheia? :) asa e programul afisat, dar poti intra non stop la automate.

    Aveam astazi de vandut 1500e, ma uit pe net, cel mai bun curs la ALPHA BANK, perfect, ma urc in masina, ma duc la Chibrit, cea mai aproape de mine. Astept cuminte cat pizdutza de la ghiseu ii povestea ceva pizdutzei ce platea cate o factura ( ii dadea una cate una ) si intr-un final imi vine randul:
    -vaai 1500e ?! sa verific daca pot sa va dau atatia lei
    eu: wtf?!
    -ne pare rau croncane ea, dupa ce se sfatuieste cu colegele, doar 500e pot sa va schimb.
    eu: wtf?!
    Intr-un final, imi revin vocea si ma interesez ca sa fiu sigur ca inteleg.. In toata cacareaza asta de banca, nu aveti 6000 lei sa cumparati euro? In ideea in care (stiti ca) aveti cel mai bun curs la cumparare?
    -daaa, zice duduia, noi suntem agentie, nu sucursala
    eu: wtf?

  35. @ Serban Cristian ramai surprins ca intr-o agentie nu au mult cash poate in total echivalentul a 20.000 euro, daca agentia e mai mare ajung la 50.000 euro (asta inseamna lei, usd , euro si alte valute). Cardurile de credit au 3% comision pe tranzactie in US pentru comerciant , cardurile de debit au comision fix de obicei ( 0.5 – 2$ )pe care il plateste cumparatorul. Au aparut servicii gen squareup.com iti atasezi un mic device la smart phone . Romania are multi bani care trebuie spalati si asta se poate face unde se ruleaza mult cash.

  36. Nu poți să plătești cu cardul, pentru că poți face refuz la plată până se finalizează chestia. și-și iau mumu.

  37. Chiar „face prea mult sens” daca te gandesti la Comision Extragere Numerar!
    De ce sa cheltuie bani pe POS-uri ca sa platesti tu fara nici un comision? :D

  38. Azi in Cora nu mergea sa platesti cu cardul („motive tehnice”) – au POS-uri de la Raiffeisen – asa ca trebuia sa stai la coada la bancomatul de langa case, ati ghiciti, tot Raiffeisen. Iar la vetu’ de unde iau de obicei sacul de mancare pentru animalul asta mic azi n-a vrut neam sa mearga visa electronu’, in schimb a mers mastercardu’ de credit emis de aceeasi banca. Nu-i mai fun sa scoti tot salariul la bancomat si sa mergi cu teancu’ de bani dupa tine?

  39. pai inca nu s-au trezit sa ofere servicii ca afara.
    In momentul in care or sa vada ca nu mai pot supravietui or sa isi puna problema asta(servicii complete, de calitate si AUTOMATIZATE)

  40. De la Germania citire:
    – plata cu cardul de credit arareori – numai in locuri speciale (surprinzator, la Metro nu accepta card de debit, doar de credit)
    – plata cu carduri de debit (EC Card) aproape peste tot; dar cu cardurile astea nu poti sa faci nimic altceva in afara de plati la fata locului si extrageri de cash de la ATM
    – pentru locuri unde nu e infrastructura de verificare a PIN si debit (pentru carduri de debit), nemtii au inventat GeldKarte: asta e un chip bagat in cardu’ de debit, pe care poti sa pui pana la 200 euro, bani pe care nu poti sa-i scoti la ATM. Ce poti sa faci cu el? Cumperi bilete de autobuz (in statie sau in autobuz – da, au masinarie in autobuz), platesti parcarea la automate (care sunt din 50 in 50 m) si alte porcarii de-astea micute.
    – exista limita minima de tranzactie (in majoritatea locurilor 5 euro) pentru plata cu cardul de debit
    – majoritatea tranzactiilor (chirie, facturi, impozite etc) se fac prin banca – doua variante majore, fie ordine de plata, fie debitare directa (iti trag ei banii din cont automat)
    – cashul se foloseste doar la carciuma si pentru chestii mici, cumparate de pe strada
    – bancnotele mai mari de 100 de euro nu prea sunt acceptate

  41. daca am putea sa platim peste tot cu cardul in ro economia reala ar creste cu cel putin 40%
    hmmmm….imagineaza-ti ca te duci la piata si platesti branza, ceapa si rosiile cu cardul ….. sau…..te duci in dragonul rosu la chinezi si achiti perdele cu cardul

  42. Am testat simbata si am platit o parcare de 1 euro cu Maestro (debit card). N-am vazut sa se plinga.

    Apropo de ce zice Adi de GeldKarte, in Belgia exista Proton. Nu prea e folosit pe scara larga, si nu prea vad de ce, pt ca mi se pare extrem de util si facil si nu mai ai treaba cu cash, marunti, fise de 1 si 5 centi.

  43. NOU
    #44

    Am facut prostia sa incerc sa scot bani de la bancomate BCR de cateva ori. De 3 ori tranzactia a fost esuata cu un mesaj de genul „fonduri insuficiente” desi banii mi-au fost retrasi. Noroc ca ING mi i-a returnat fara vreun efort din partea mea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile