De fiecare data cand calatoresc peste hotare, raman cu un pumn de marunt de 1,2,5,10 si 20 eurocenti. Mai scap pe el pe la benzinării.
De ce raman cu marunt? Ca vesticii sunt obisnuiti sa iti dea rest pana la ultima centima. La ei nu exista conceptul de bacsis decat la restaurant. Si asta depinde foarte tare de zona in care se afla restaurantul. Primul motiv pentru care primesti tot restul inapoi sau pentru care esti tratat frumos este ca omul vrea sa iti multumeasca pentru ca ai intrat in birtul lui. Mai ales daca in aceeasi zona mai sunt inca 2-3 restaurante. Pentru ei, fiecare client conteaza. Pentru ei, fiecare om care intra in birt trebuie sa plece multumit. Daca e multumit, vine si maine. Si aduce si un prieten. Si asta e un castig mai mare decat cei 2 euro pe care ii baga chelnerul in buzunar sau ii lasa clientul.
hmm, ai dreptate. sa-i vezi pe australieni cum sunt ! ai senzatia, pe bune, ca acolo s-a inventat cinstea. noi, cu ce ne remarcam oare?
La noi din start nu iti da maruntisul. Am incercat d emulte ori sa dau eu fara acei 3 bani. Dupa ce s-au uitat urat am dat mai mult asteptand restul
De vreo cateva ori am dat pastile de guma in locurile in care am primit restul in felul asta (caramele, guma, pliculete de nes).
Si bulgarii iti dau restul pana la ultimul banut.
la noi ne mai baga pe gat si niste caramele/ gume de mestecat
…era si o vorba: „si de restu….caramele!”
Bacşiş, nu bacşis
la noi isi iau singuri bacsisul cand vad ca se „drink” mai multe beri la o masa, ca zic ca nu se prind mesenii. ei isi inchipuie ca sunt aburiti, dar cand cei de la masa riposteaza, se incurca in explicatii.
E vorba de o regula a economiei de piata, nu de bun-simt (bine, e si bun-simt, pe undeva). Abilitatea de a vinde inseamna a sti cum sa tratezi clientul, sa fii comunicativ cand el e comunicativ si sa nu fii cand el nu e, etc. Si a da restul (sau a avea marunt pentru rest) e unul din amanuntele ce fac clientul sa rezolve rapid problema neplacuta a cumparatului. It’s about selling, si ei au invatzat lectiile astea demult – daca vrei sa vinzi trebuie sa fii pus la punct brici. Noi mai avem..
in ultimul timp am inceput sa iau si eu maruntii primiti rest la magazin (chiar si 10-20-70 de bani), iar la baruri-restaurante nu las niciodata mai mult de 10% bacsis
in plus, la cumparaturi prin Hypermarket, am inceput sa ma uit la preturi inainte de a achizitiona ceva (inainte, rareori faceam asta, doar luam ce-mi trebuia de pe raft si bagam in cos)
criza ne obliga sa punem mai mult accent pe educatia financiara
succes
pt ca sunt idiot, anul trecut cu niste prieteni am zis sa mergem la campionatul european. am stat in germania, linga granita si ne-am pimbat prin elvetia, unde aveau baetii meciuri.
chestia cu restul dat imediat pina la centima este regula – dar noi, romani boieri, evident lasam de fiecare data citva euroi. eram coplesiti de fiecare data de modul frumos in care ni se multumea, era o placere sa lasi un bacsis.
la o pizzerie din nuremberg am cerut un sos iute, care s-a dovedit ca nu se putea minca de iute ce era. noi, romani, am zis: tzeapa, asta e. cind a aflat fata ca pizza ramine nemincata, a venit cu bucatarul care si-a cerut scuze si cu o noua pizza in 5 minute, fara sa cerem, fara sa o platim in plus.
cam asta e diferenta dintre noi aici si ei acolo.
@kos „noi, cu ce ne remarcam oare?”
cu prostia si hotia?
„Primul motiv pentru care primesti tot restul inapoi sau pentru care esti tratat frumos este ca omul vrea sa iti multumeasca pentru ca ai intrat in birtul lui.” – corect si logic! dar romanul va reactiona asa: „ba, hai in alta parte, ca acolo imi da numa’ piese pana si de-o centima. eu-mi bag picioru’, doar nu m-oi umple de metale. hai la ala de peste drum!”
@envi: Am vazut cu ochii mei in Plaza Romania cum un tip a schimbat valuta la automat si a primit pe langa bancnote si ceva maruntis, cateva monede de 10 bani. A injurat si i-a aruncat pe jos asa de tare ca era sa sparga niste vitrine. Nu numai ca s-a simtit jignit dar a vrut sa vada si cei din jur ce jmecher e el.
Alta mentalitate…
Dacă plăteşti cu cardul la restaurant în România, ţi se aduce totuşi şi suportul cu nota de plată, să nu cumva să uiţi să laşi bacşiş…. indiferent de cât de bune/proaste au fost mâncarea şi servirea.
asa e. uneori parca is deranjanti cand vezi cat se agita sa-ti dea rest 1-2 eurocenti…
Opinia mea privind modul prin care in tarişoara noastră se practică această metodă de „smuls” maruntisul are la origini salarizarea la limita subzistentei .
Pai cum sa fie corecti ai nostri cand au salarii de 10 ori mai mici ca-n occident .
Tinand cont ca angajatii straini castiga in categoria serviciilor (vanzator , chelner , ospatar etc.) minim 1500 $ si au preturile la produse mai mici ca in Romania , cum sa se uita la cativa centi :)) .
CONCLUZIA : Cand vom avea salarii europene vom eradica bacsisul, pana atunci aceast mijloc de marire artificiala a salariului va perpetua pana la adanci batranetii . La noi nu numai la restaurant se practica bacsisul , ci si la doctor , politie , peste tot ce sa mai zic .
Si in Romania se da restul pana la ultimul leu/ban Doar ca de multe ori in gume de mestecat sau chibrituri
si tu explici chestia asta la romani? pacat ca multi dintre aia care ar trebui sa priceapa asta nu citesc bloguri.
Primul motiv pentru care iti da inapoi tot restul este pentru ca sunt obligati de lege sa faca asta. doar ca la noi legea e interpretabila….
incepe sa se schimbe si la noi – deja e frecventa politica aia a patronilor care zic cu cati bani intra vanzatorul in magazin, tot cu atatia pleaca, si ce consuma plateste. Poate o sa ia amploare ceva mai mult pe viitor, si o sa se respecte lucrul asta. Oricum, nu-ti da nimeni in cap nici la noi daca ceri restul cand nu ti-l da :p
Şi eu iau restul, în bani, că e dreptul meu. Cum dau mărunt când e nevoie aştept să îl şi primesc. Mi se pare o chestie ce ţine de respect iar eu ţin să fiu respectat, că de aceea plătesc.
„Oricum, nu-ti da nimeni in cap nici la noi daca ceri restul cand nu ti-l da.” Nu…dar ar fi ok sa iti dea cineva o palma, asa de control, daca nu dai restu’, fiind vanzator.
Din cauza asta, in Germania e o „datina”, sa trimiti copii cu plasa de centi (1-2 kile) la Sparkasse unde sa-i toarne in „aparatul care numara monezi”.
E ca un fel de „dusul gunoiului”
Fiecare filiala mai maricica de banca are un asemenea automat.
apropo de bacsis…
in germania iti poti pierde jobul daca primesti bacsis.
exceptie fac serviciile.
Da cu restul pana la ultima centima ai dreptate,chiar vreiam sa plec de la casa si m-a strigat sa imi dea cateva centeze.
Dar in Austria in peco am fost tratati ca pe niste cacati,si am dat-o in engleza ca erau niste rromani pe acolo si deja am zis ca nu e bine sa le dau prilejul sa se bage in seama cu mine.
Pot sa iti zic ca am stat 20 de minute sa ma serveasca cu un redbull si vre-o 4 cafele,al dracu eram 5 clienti la rand dar omul se uita la stiri:|
Apropo am zis ca numai cumpar in viata mea din peco decat tigari.3,5 E redbulul si in italia il luam cu 0,89 centi
Putem considera bacsis si alegerile europarlamentare. Dupa servirea foarte proasta de la alegerile parlamentare (PDL+PSD=LOVE) ei au ramas cu mana intinsa sa isi ia bacsisul (europarlamentare) .Si au luat prea mult 27% -de obicei se da 10%.
Cel mai civilizat mi s-a parut in afara faptul ca pe bonul fiscal era inclus si tipsul. Si nicaieri nu mi-a parut rau sa-l las. Pentru ca intr-adevar sunt constienti de importanta clientilor.
apropo de bacsis – am vazut asta in multe restaurante italiene – daca va uitati bine pe notele de plata o sa observati ca scrie „bacsisul este inclus in pret” sau alta chestiune cu acelasi inteles… si era 10% din nota !
daca e impozitat sau nu bacsisul, nu stiu, dar dupa ce ti-l luau in nota, normal ca-ti aduceau tot „restul”
La noi daca primesti marunt, il tii la pusculita, sau il tine copilul la pusculita! 1 luna si mai mult, fara sa se intoarca in piata. Uitati-va la raportul monede/bancnote din tara noasta , si la acelasi rapot din zona EUR!
BNR a cam incetat sa mai emita monezi de 1 si 5 bani, datorita costului lor, si a numarului mare ce trebuie produs. Oamenii o data ce le iau, le pierd prin aspirator. Ce-i drept, nici nu se obosesc sa le scoata din circulatie, ca si operatiunea de retragere costa!
SUA: magazin-‘poftiti restul, 12 centi! Luati-i, altfel ma dau afara!’
SUA-Restaurant cu servire execrabila: pe nota de plata trecut – ‘Recommended tip:20% trecut deja in nota’
Canada- pub: ‘Berea costa 3,75$, dar tip-ul nu e inclus in pret!’
La ei mai rar, dar suficient sa te enerveze.
mi s-a intamplat odata sa iau masa cu un cuplu (un francez- o romanca)… nota am impartit-o in mod egal si nu am lasat bacsis, francezul spunea ca la ei nu se face….
de ceva vreme incoace imi astept restul maruntis, chiar daca asta inseamna 10, 20.. 50 de bani (preferabil nu in pastile, caramele si alte alea) , pentru de cealalta parte atunci cand cumpar ceva si mai am nevoie de 10 bani ca sa nu schimb una de 50 de ron vanzatoarea nu ma va scuti de 10 bani… asa ca intr-un locsor al portofelului am intotdeauna marunt… ca sa ii ajut pe domni si doamnele vanzatoare
de aia s-a uitat la mine ciudat arabetele de m-a dus cu mertanul lui de la aeroportul vienez pana in centru la hotel si caruia pentru o cursa de 35 Euro i-am lasat bacsis 5 Euro. Cred ca m-am zgarcit.
oo7 nu mai explicati nesimtirea si hotia din tara asta cu faza de genul „salarii mici’. In Romania sunt destui oameni cu salarii decente si nu toti s-au prostituat pentru asta. Nu iti place salariul, FA CEVA. Esti bun? Gaseste un job mai bun. Daca ramai insa undeva, accepta-ti si salarizarea. Mai mult nu poti.
Asa .. revenim deci …
La nemti clar ca vii cu pusculita plina de la cate o tura de shopping. Nu stiu cum soarele meu au astia rest pentru orice. Probabil ca se „pregatesc” de dimineata, nu stiu. Nu s-a intamplat niciodata da nu primesc rest si de multe ori is eu idioata si merg cu bancnota, ca mi-e lene sa caut monede. Si primesc prompt restul.
In .ro am inceput sa refuz gume de mestecat si rahaturi din astea (ca am aparat si nu pot mesteca . asta e o motivatie buna) si unele „doamne” incep sa se simta. Daca sunt multumita, las si eu bacsis, dar ma deranjeaza cand se ia automat acest bacsis.
Mai avem de invatat … poate dupa ce tot vedem la altii, incepem si noi sa facem la fel prin tara noastra.
Eu imi fac cumparaturile la renumitul Kaufland,cand sunt in tara, care se vrea a fi nemtesc la origini, si vanzatoarele pur si simplu nu iti dau „banutii”, iti trantesc in fata bacnotele si eventual o moneda de 50 de bani, si la revedere, cu o nesimtire iesita din comun, nici macar nu se scuza cu nu are, sau sa iti dea o guma …
Locuind in Germania si facandu-mi si aici cumparaturile la Kaufland, vad diferenta, aici primesti , dupa cum au spus-o si altii pana la ultimul banut.
Eu cred ca e de vina si comoditatea , pentru ca si in Romania ar putea seful de tura sa mearga , inainte de a se deschide magazinul, la banca, sa schimbe cativa saci cu maruntis.
Citeam aseara despre turismul din Grecia. Ei baga bacsisul pe nota de plata, dar pe langa asta, taximetristi si cei de la hotel primesc pana la 10% din suma platita.
@xlashu: nu si daca sunt chelneri romani :))
nu pot decat sa-ti dau dreptate. la noi e obiceiul sa dai gume sau bomboane in loc de rest
@ xslashu : era impozitul; in italia se calculeaza si ‘coperto’, sa spunem ‘locul la masa’, de obicei nu mai mult de 1-2EUR la restaurant, care la bar se transforma in 1,20 pt o cafea la masa fata de cea de 0.90 in picioare.. dar tot e divers, nu este ‘bacsisul’
@ oo7 : ‘Tinand cont ca angajatii straini castiga in categoria serviciilor (vanzator , chelner , ospatar etc.) minim 1500 $ si au preturile la produse mai mici ca in Romania , cum sa se uita la cativa centi :))’… serios? eu am fost chelnerita in Italia vreo 2-3 ani si te asigur ca nu este asa.
Si nimeni nu s-ar gandi vreodata sa isi ia bacsisul singur de la client. Nu este pur si simplu logica de pe aici. Cand incepi sa muncesti stii exact cat vei castiga, daca nu iti place nimeni nu te obliga! Ar fi ca si cum lucrand la casa unui supermarket, decid ca nu ma platesc destul si atunci imi iau 20EUR in fiecare zi din casa!
@ Virgil :’Primul motiv pentru care iti da inapoi tot restul este pentru ca sunt obligati de lege sa faca asta.’ – absolutely not: se gandeste asa, pur si simplu.
In fine, se numeste ‘respect’ faptul ca eu, fiind client si deci platind serviciul pe care il primesc (iar si la magazin, si la bar sau restaurant stim bine care e diferenta intre marfa bruta si cea pe care o primim), merit cel putin dreptul de a decide daca este cazul sa mai las ceva.
Si este adevarat ca asta nu se face in mod obisnuit niecaieri, sau aproape, din europa de vest.
dar scuze pentru hotie si smecherie noi stim prea bine de unde sa scoatem, nu? Daca cu adevarat lumea este prea putin platita fata de cei din occident, de ce tot mai aruncam banii luati de la automat?