Avem nevoie de proceduri afișate

Cred că o listă cu puncte de urmat când intrăm într-o instituție, fie ea Poliție, spital, ANAF sau orice altceva, are nevoie de niște proceduri afișate. Ar tria un pic din idioții care fac gura mare aiurea.

De pildă, ar putea începe cu ceva simplu: “ai buletinul la tine? n-ai? marș acasă!” și ar avansa la chestii mai serioase.

De exemplu, la medicul de familie. Intri în sala de așteptare, dai bună ziua, (pentru moldoveni și mitici, adică deschizi gura și saluți lumea, chiar dacă nu îi cunoști), și întrebi oamenii pe care tocmai i-ai salutat una din două: stau la coadă la asistentă sau la doctoriță. După asta, întrebi cine e ultima persoană la unde ai treabă.

Mă amuză foarte tare când trebuie să dezarmez oameni mari cu întrebări simple. Ieri, un cuplu tăbărâse pe o doamnă care avea treabă cu asistenta și ei credeau că se bagă în fața lor la doctoriță. Nervi și spume, toți aveau ceva de comentat. După cinci minute de vociferări, i-am luat simplu și blajin:

– Eu zic să ne certăm mai tare, sigur rezolvăm!
– Păi nu vedeți că se bagă în față? Înaintea copiilor ăstora!
– În față unde?
– Cum adică?
– Unde se bagă în față?
– Păi… să intre!
– Să intre la cine?
– La medic!
– Ați întrebat-o dacă are treabă la medic sau la asistentă?
– Păi…
– Ia întrebați-o, că pun pariu că merge la asistentă.
– Da, la asistentă merg!

Eu râdeam. Ei nu.

Unii nu știu procedurile. Alții se simt pierduți. Alții sunt jenați să întrebe. Alții profită de primele trei categorii pentru a se băga în față.

socializam

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. Aia iesire in familie. Ce au mancat?

    00
    • Reglement:

      Art. 1: la intrarea in bar/pub/crasma/whatever, toti participantii vor tine telefoanele in buzunar.
      Art. 2: Pana in momentul iesirii din crasma, cine scoate din buzunar telefonul pentru orice alt motiv decat ca a fost sunat, plateste runda curenta.

      Simplu…

      00
  2. De regulă, instituțiile statului au afișate procedurile și lista documentelor necesare, atât în interior, cât și pe site-ul propriu, și nu e foarte greu să le afli înainte și să mergi pregătit. În plus, există birouri de informare care îți verifică înainte documentele. Dar există suficienți plăvani care ignoră, asta fiindcă românii nu sunt prea obișnuiți cu procedurile. De aceea, pentru mulți suportul tehnic de la X/YZ este un chin, fiindcă nu înțeleg că omul acela trebuie să urmeze pașii procedurii chiar dacă ȘI el știe că problema este alta și, înainte de a escalada nivelul trebuie să bifeze toți pașii procedurii, altfel e dat afară.
    Mi se pare aberant să te apuci să comentezi cu funcționarul de la ghișeu de ce e nevoie de documentul X sau de formularul Y. Nu asta este treaba lui, nu este decizia lui, iar cearta asta inutilă mănâncă aiurea timpul altora. Asta pentru că timpul lor oricum nu valorează nimic, dar își închipuie că nici al altora. „Ce moșule, mori dacă stai cinci minute?”

    00
  3. Daca esti bo$$ nu stai la rand.

    00
  4. Oamenii nu sunt chiar atat de bolnavi. Dar in salile de asteptare se cearta, se urasc, le creste tensiunea, venele se umfla, inima bate, ametesc, picioarele se inmoaie, tremura…

    00
  5. dupa atatia ani, eu mi-am filtrat chestiile obligatorii la care merg dupa un principiu simplu.
    doar pe baza de programare. chiar daca e in aceeasi zi sau dupa 1 luna.
    nu in sensul ca ma astept sa intru la ora la care sunt programat (car cu mine un kindle obligatoriu), dar in sensul ca apare asistenta si cheama oamenii. nu stau sa ma uit cine e ultimul, nu ma intereseaza cine intra in fata.

    00
  6. Bai, cum adică „n-am buletinul la mine”? Costă 13 lei bucata aia de plastic și îți dă acces la o grămadă de chestii mișto – biciclete de închiriat, telefonie mobilă sau chestii de la bancă.

    Și mai e o specie care umblă cu o copie după buletin trasă la xerox în portofel…

    00
    • Ca idee: buletinele romanesti sunt studiate ca exemplu negativ („Asa nu”) vis-a-vis siguranta lor in toate „border controls” de prin EU. Si problema principala e data de valabilitatea mult prea mare coroborata cu lipsa de elemente de siguranta.

      00
    • Ca idee: Ce legatura au cele doua comentarii?

      00
  7. mai eficient e sa-i pui pe oamenii de paza din institutiile publice in spatele unui ghiseu pe care sa scrie info pentru ca oricum acei oameni stiu mai mult decat oricine de acolo procedurile :D

    00
  8. sa ii pupi in carici pe mitici si moldoveni! ;)

    00
  9. Tu te consideri ardelean?!? :)

    00
    • nu, sunt mitic, dar asta nu mă oprește să râd de alți mitici :)

    • Nu cumva ești regățean? Din câte cunosc, „mitici” are sens peiorativ, deci nu l-aș folosi să-ți stabilesc apartenența originară la o anumită regiune geografică. Știu că e folosit de provinciali pentru a-i eticheta pe bucureșteni, însă semnificația și originea cuvântului denotă atribute ce pot fi regăsite adeseori printre ardeleni, moldoveni, olteni și alți locuitori ai României: mârlănie, fudulie, incultură.

      00
  10. moldovene, sezi bland.

    00
  11. Dar care-i diferența între intrat la medic și la asistenta? Ce faci la fiecare?

    Cel mai simplu este cu număr de ordine, eventual diferite pentru asistenta și doctor. Spitalele private nici asta nu mai au, iese direct medicul și te strigă pe nume, că știe din calculator cine așteaptă.

    00
  12. Familie de mitici la Festival 39 :)

    00
  13. O chestie simpla cum e bonul de ordine ar fi utila in institutii, dar nu prea am vazut.

    00
  14. Nu stiu exact in ce institutii ale statului ati fost voi, dar de fiecare data cand mergeam la una din institutiile astea ieseam cu o idee simpla: inca una care trebuie desfiintata. Fie ca e vorba de doctor, anaf, primarie, politie, posta sau in general orice insititutie condusa ca pe vremea lui Ceasca.
    Problema pe care am vazut-o la stat nu e lipsa unor postere cu reguli, sau bon de ordine, sau alte cosmetizari. Problema e de la baza: reguli/legi scrise foarte prost implementate de oameni fara baze sociale, economice si educationale. E ca si cum ii dau unui om fara educatie, bani si prospecte o lista scrisa cu picioarele de un alt idiot: „Acum du-te si fa-o sa functioneze!”. Clar!
    Pana cand nu avem o educatie publica serioasa (nu avem si nici nu vom avea vreodata), nu vom avea nici oameni bine pregatiti.
    Problema nu e lipsa de reguli.
    Problema e lipsa acuta de oameni de calitate.

    P.S. Situatia e atat de dezarmanta incat cu un salariu de doar 5000ron, un roman se poate considera in top 2% venituri din tara. Daca asta nu e trist, nu stiu ce e.

    00
  15. Eu nu dau buna ziua ca nu-mi pasa de cine / ce se petrece acolo, si nu ma simt vinovat pt asta. Cat despre stat la rand, mult mai simplu urmaresti persoanele care vin dupa tine decat sa stai sa le interoghezi pe cele dinaintea ta. Fara nicio procedura. Simplu. In liniste.

    00
  16. Da. Asta vreau sa fac cand sunt 10 in fata mea, sa stau de sase si sa verific mereu cine vine in loc sa citesc ceva sau sa fac alte chestii. Evident, te inteleg – daca habar n-ai sa dai buna ziua e clar ca pusul hnei intrebari gen ‘buna ziua, cine e ultimul?’ te omoara :)

    00
  17. plm, sa vezi ca e nevoie si de proceduri stocate :B

    00
  18. Ca tot ai pomenit de DMV americanilor, ei au numere de ordine. La supermarket la fel, la institutiile statului cu mai multe departamente este un automat la intrare si alegi departamentul si apoi primesti numar de ordine.

    00
  19. Sa vezi cand se schimba „procedurile” la institutiile finaciare ce frumos e………..cand se schimba saptamanal:))).si esti plimbat in juma de de bucuresti,la alte ghisee decat saptamana trecuta

    00
  20. M-am regasit in povestire ! La medicul de familie in general coada e de 2-3 persoane care asteapta pentru consult medical si 2-3 care asteapta pentru asistenta .

    00
  21. Acelasi lucru am patit si eu cu un cuplu de batrani, dar la local unde se manca. Noi nu ne asezaseram in fata lor, pentru ca erau 2 randuri, dar ei au tinut neaparat sa ne mentioneze ca se asezasera la coada inaintea noastra ;))). Le-am raspuns politicos, deoarece e mai simplu sa ii tratezi astfel, chiar daca nu au dreptate.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile