Avem nevoie de oameni care să creeze conținut

Când auziți de povești despre algoritmul Facebook sau despre content marketing sau despre strategie interactivă de marketing și comunicare în social media, trebuie să știți ceva: deși pare ușor, e greu să faci conținut.

Rahaturile astea de rânduri pe care le scriu eu aici acum au o ordine, o logică și o atracție care vă face pe voi, cititorii, să, ei bine, le citiți. Nu sunt ușor de făcut. Nu mă bat pe spate, explic de ce majoritatea site-urilor românești sunt falimentare, de ce brandurile screm postări obosite pe feisbuc și așa mai departe. Pentru că nu e așa ușor. Pare, dar nu e. Zilele trecute observa cineva că am redus motoarele rău de tot, pentru că, din când în când, trec printr-o perioadă în care sunt secat de idei. Nu de tot, dar pur și simplu nu mai pot bascula 3-4 articole pe zi. Nu-mi vin. O fi de la vară, o fi de la copii, nu știu. Ce știu e că o să treacă.

Ce voiam să spun aici e că știu cât de greu e să scoți ceva zilnic. Poveștile alea inventate de pe feisbuc, greu. Întâmplările de la Mega. Trebuie nu doar să observi chestii din jurul tău, dar să fii capabil să le povestești într-un mod atractiv și nu toată lumea poate asta.

De aia nu vedeți mare lucru prin presă. 90% nu au capacitatea să scoată o știre de la ei, sunt doar buni să traducă. Analiștii nu sunt buni de analize, trebuie să le dea cineva ideea. Consultanții de feisbuc au nevoie de articole din presa internațională ca să aibă idei. Și tot așa.

De aia înțeleg, și sunt printre puținii, fazele de genul:

A murit un prost înecat. Nasol. Ce aș putea face din știrea asta să fie citită? Că doar prost paranoic mincinos înecat nu merge. Hai să pun deținător de bitcoi. Hai să zic că avea 1 milion de bitcoi. Că n-are cum să verifice cineva. A zis prostul mincinos la un moment dat că are 1 milion? A zis. Deci e adevărat. Și știrea nu mai e “un prost mincinos a murit înecat”, ci “un miliardar în bitcoi a murit înecat”. O să mă îngrop în afișări!!!

Și presa a luat și a tradus. Și a publicat. Și a cerut reacții de pe la alții. O secundă nu s-a oprit să se întrebe dacă e adevărat. N-au pe cine să sune în Timișoară să întrebe 2-3 oameni, care îl știu pe prostul mincinos, măcar din vedere, să întrebe ce fel de om era. Dacă mai trecea strada când se întâlnea cu femei pe care le jignea pe net. Dacă își mai lăsa singur comentarii pe blogul lui. Nope. N-au dat nici măcar o căutare pe net, să vadă știrile cu el de dinainte de presupusa moarte. Au publicat direct. Fără discernământ.


De la faze din astea nu ai cum să ai încredere în presă. Citești, dar ești 50% convins că ăla care a scris nu știe pe ce lume e. Că nu e în stare să pună virgulele corect, n-are cum să aibă discernământ.

Nu ai cum să faci conținut dacă strategia ta e să nu se prindă oamenii că ești prost care nu știe pe ce lume e.


ps: nu cred că prostul ăla a murit. e prea prost pentru așa ceva. a profitat de o coincidență de nume și acum stă undeva și râde. care știți spaniolă știți că nu ai cum să confunzi “român” cu “polonez”, cum era în știrea inițială.

 

cioco

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Probabil mulți pornesc cu idei bune, însă cred ca este un cerc vicios din care este greu sa ieși, deoarece :
    – fiecare ziar online, influencer etc. vrea sa aiba cați mai mulți cititori/vizitatori pe pagină, asta inseamna publicitate și implicit bani
    -ca să ai așa ceva trebuie sa ai articole/idei bune constant;
    -doar ca putini pot face chestia asta, iar pentru majoritatea nu este posibil sa ai atatea articole bune si atunci este oarecum mai simplu sa mai bagi o poza cu femei mai dezbracate, mai o barfa de doi lei, mai un titlu socant etc. – și așa supraviețuiești

    Si uite asa treptat omul se transformă.

    Specific pentru România mai este o chestie și anume oamenii vor lucruri gratis sau foarte ieftine – fie ca sunt articole scrise de diverși, fie ca vorbim de concerte, muzica, fotografii etc., adică oamenii nu vor să dea bani.
    Cred că este relevant aici ca în România doar vreo cațiva artiști foarte bine vazuți cum ar fi Smiley, Irina Rimes și înca vreo 2 – 3 și-au permis să facă turnee naționale in cateva orase din țară pentru ca ceilalți artiști nu pot umple nicio sală cu 800 de oameni la Bacău (să zicem), deși vorbim de un oras cu 170.000 de locuitori.

    Ei, ieftin și bun nu prea exista iar cei care scriu/canta trebuie sa traiască din ceva si la un moment dat probabil este mult mai usor sa se gandească mai mult la ei și mai puțin la repararea nedreptăților lumii.

    00
    • @Mirel – In Bucuresti, Smiley umple Hard Rock Cafe la un concert solo…350 locuri… La o populatie de 2 milioane ;-).

      Aproximativ aceeasi audienta au si restul! Poti spune eventual de Subcarpati ca fac un sold out la Arenele Romane, dar ei baga un concert, maxim doua pe an in Bucuresti.

      Faptul ca iti spune Zu, Rock fm sau alt radio ca sunt binevazuti e ca trebuie sa traiasca si ei, adica fix ce ai scris tu in primul paragraf. Si vezi ca sutele alea de zecile si sutele de milioane de vizionari de pe YT nu sunt chiar atitea cind poti cumpara 100000 de vizionari cu 500$ – https://youtubemarket.net/en/buy-youtube-views

      00
  2. NOU
    #3

    Nu inteleg de ce crezi ca trebuie sa scoti 4 articole pe zi. Din punctul meu de vedere poti sa scrii si unul la 2 zile. Nu simt nevoia sa citesc articolele altora pe blogul tau, nu pentru ei intru aici si nu dau click pe articolele lor – sunt ciudati (din punctul meu de vedere – cristici si alterego sunt ok). Poti sa-i pui in lista si mai intram noi din cand in cand la ei ;)

    00
    • Lumea intra aici pt ca e tot timpul content nou. Daca nu esti consecvent, te duci dracu.

      Citeam inainte si piticigratis si la fel ca si aici eram in asentiment cu aprox 60-70% din continut.

      Dar am renuntat la un moment dat fiindca posta la 3-4-5 zile. Apoi chiar si mai rar, 1-2 pe luna. Si acum plange pe fb ca nu mai intra nimeni pe blog si ca reachu’ pe fb e mic, smiorc. Si ca e vina noastra a fanilor ca nu intram zilnic la el pe blog ca sa ce, sa puna el un articol pe luna acolo?!

      00
    • Eu am filtrat să-mi apară în feed doar ale lui zoso, nu mă interesează absolut deloc ce postează oricine altcineva

      00
    • @michael, ce citești, citești pe gratis, presupun ca nu decartezi nimic la bloguri. Sau smiorc, dai banu și nimic?

      00
    • @Paco, nu decartezi nimic la bloguri, dar nici ei nu decarteaza nimic la tine astfel incat sa aiba pretentia sa intri zilnic sa citesti. Si atunci daca de exemplu ai un banner pe blog, dar tu publici 2 articole pe luna, nu prea o sa faci cine stie ce afisari. Sau daca ai 2 articole pe luna, cat de des poti pune un articol publicitar si sa te astepti ca cititorii sa il acceseze?

      00
    • radu e ocupat să facă bani. scrie scenarii pentru selly și bromania.

  3. Lumea nu vrea rosii culese cu mana, lumea vrea rosii ieftine culese industrial … la fel si cu continutul … cine mai are timp de citit analize de 5000 de cuvinte?

    00
    • Aici nu ai dreptate, pentru că lumea vrea roșii culese cu mana la preț de roșii culese industrial.

      Referitor la articole într-adevăr putini oameni mai stau sa citească articole de 5.000 de cuvinte (cam 500 de rânduri) dar asta pentru că 5.000 de cuvinte sunt foarte multe, este foarte greu sa scrii lucruri de substanță sau de divertisment cu care sa umpli 500 de rânduri și asta zilnic sau la 2-3 zile deci inevitabil dacă îți propui așa ceva vei dilua ideile astfel încât să faci nr de cuvinte

      Eu de exemplu în meseria mea citesc constant texte noi de zeci de pagini, uneori chiar zilnic, care au substanță pentru că sunt specifice pe subiect dar nu pot acorda aceeași atenție unor articole despre altceva.

      00
    • Mie exact asta mi-a placut la Vali de la inceput, ca are articole scurte si concise. Asta l-a diferentiat de ceilalti bloggeri care considerau ca trebuie sa spui o poveste de 10-20 de minute in fiecare articol.
      Mai citesc din cand in cand si postarile facute de guest_autori, dar majoritatea sunt prea lungi, nu prea se potrivesc cu stilul consacrat al blogului. Si efectiv, asa cum spune si @Mirel, sunt multe randuri de umplutura. Idei diluate si uneori repetate de 2-3 ori in cadrul aceluiasi articol.

      00
    • @ Andrei G

      Exact, vorba bardului, „Brevity is the soul of wit”.

      Prea multa lume considera ca mai multa informatie este mai buna. Lucrurile importante se pot spune in putine cuvinte.

      00
    • Capacitatea de a fi atent este intr-adevar in scadere din ce vad eu, asa ca 5000 de cuvinte nu-si mai au nici un public. De cele mai multe ori discutia e legata de primul paragraf, ca lumea nu mai are capacitatea de a citi tot. Asta cel putin in lumea vestica, restul poate o duc mai bine.

      00
    • @Andrei G:

      Si efectiv, asa cum spune si @Mirel, sunt multe randuri de umplutura. Idei diluate si uneori repetate de 2-3 ori in cadrul aceluiasi articol.

      Pentru că, de multe ori, oricît de clară e ideea și de oricît de multe ori o repeți și explici, tot se vor găsi o mînă de indivizi care să te întrebe în comentarii care e ideea, că ei n-au priceput, și apropo, vezi că n-ai dreptate în legătură cu detaliul ăla lipsit de relevanță, știu eu mai bine, că mi-a zis un prieten căruia i-a zis un prieten.

    • @Alex, nu spun neaparat ca este gresit si stilul acesta, doar ca nu este neaparat pe placul meu. Cu siguranta sunt multi cititori, inclusiv aici, carora le place sa vada un articol detaliat, care cuprinde multe informatii.

      00
  4. Exemplul cel mai actual si relevant e cu stirea ca grecii acum testeaza pe toti la granita. Toti „ziaristii” preiau stirea de la Ministerul de Externe nemestecata si o dau mai departe. E greu sa faci putina cercetare, sa ceri un punct de vedere de le greci, inainte sa dai stirea.
    Era senzationala stirea? Era! Sa mai verifici ca e adevarata inainte sa o publici, asta nu mai e interesant si pierzi in fata concurentei care o da mai repede.

    00
    • Dacă așteptau după părerile/confirmările altora, cum mai făceau sute de mii de vizualizări? Le luau alții breaking newzul.

      00
    • Ziariștii ăia au citat oficiali ai Ministerului de Externe. Ce draci să mai verifici?!
      Că oficialii ăia s-au dovedit tâmpiți nu e vina ziariștilor.

      00
  5. Aia cu grecii controleaza tot era o stire oficiala, de la o institutie a statului roman. Iar MAE nu prea a dat rateuri cand e vorba de informatii de interes public. De aia nu au verificat, probabil, pentru ca au mers pe incredere si de data asta.

    00
  6. Dar eu ma intreb ce va mai fi in viitor legat de stiri ? Deja e race to the bottom la modul total. Deja nu mai exista bani in presa si „stiri” sunt pe toate gardurile furate sau luate moca si traduse. Am inceput sa vad pe FB ca apare sub „stire” daca este stire din sursa verificata sau neverificata.

    00
  7. Îți înțeleg aversiunea pentru Mircea. Probabil te-a luat și pe tine la scărmănat. M-a luat și pe mine, nu-i problemă. Probabil că ți-a provocat pagube mai mari decât mi-a provocat mie. Mă miră însă puțin că-l urăști așa de tare. Mă așteptam să te găsesc mai echilibrat. Sau poate că ai dreptate și nu ești cinic și lipsit de orice empatie. Căci așa pari acum.

    Cât despre minciuni, să trăiești în SUA, Mexic, Costa Rica și Egipt… ei bine, nu te califică pentru conceptul de „sărac”. Oricum ai vrea să iei tu asta… omul ăla avea ceva la bază. Pe parte economică, desigur.

    Lăsăm partea cu Mircea. Trecem mai departe.

    Zici tu așa:

    „De la faze din astea nu ai cum să ai încredere în presă. Citești, dar ești 50% convins că ăla care a scris nu știe pe ce lume e. Că nu e în stare să pună virgulele corect, n-are cum să aibă discernământ.”

    Zici absolut corect. Dar un pic mai sus ai mai scris ceva:

    „Rahaturile astea de rânduri pe care le scriu eu aici acum au o ordine, o logică și o atracție care vă face pe voi, cititorii, să, ei bine, le citiți. ”

    Uită-te doar la fraza asta. Doar la ea. Pot să mai citez din textul tău, să știi. Ți se pare corect ce este acolo, vorbind strict de fraza asta?

    00
    • Așa cum o arzi pe sentiment, eu am impresia că băiatul ăsta din discuție ți-a provocat daune la găoz.

      00
    • Da, mi se pare corect ce este acolo. Spune tu ce e incorect.

      00
    • bogdan, ar trebui să ai mai multă încredere în mine.

    • @Zoso – N-am probleme să nu am. Doar îmi pun niște întrebări. Nu este ca și cum nu m-aș fi lovit de Mircea, vorba aia, știu și eu câte ceva despre el. Însă treaba asta ar părea prea mult… :)

      @Paco – Aia este, tati, cum ai descoperit-o tu după cursurile alea de psihologie la seral :)

      00
    • pornografia cu copii, atacarea mea, plimbatul cu urâtele alea prin oraș, omul e disperat după atenție. vine o vreme când te crezi prea deștept și vrei să fii măcar luat în seamă, dacă nu admirat și respectat. și încerci să faci trecerea de la păcălici la orice altceva. „dețin un miliard de bitcoi”. „încasez 600€ pe oră”. faze din astea, bune pentru o parte din public. cum ziceam, păcălici cu pretenții. și m-am prins de asta acum 10 ani, când a apărut brusc din nimic și a început să susțină că are trafic mai mare ca mine, aserțiune bazată pe…spusele lui. la fel ca milion de bitcoi și alte tâmpenii. între timp, mai dădea nas în nas cu oameni prin Timișoara.
      dar eu n-am un război cu el. el e un pacălici. subiectul era presa, care înghite pe nemestecate.

  8. Trebuie doar sa actionezi dupa niste patternuri imobiliare, educatie, mici barfe, criticat cate un brand pe bune. Doar ala e intre ghilimele

    00
  9. După mine cred că cel mai greu lucru pentru un blogăr este să încerci să răspunzi la cât mai multe comentarii, idioate, funny sau pe subiect pentru că știi că toată lumea vrea acea validare sau un răspuns a celui care a scris acel articol.

    00
    • treci peste sau ștergi.
      cea mai bună strategie este, când vezi un comentariu care începe cu „sunt sigur că nu o să aprobi”, să ștergi direct fără să citești mai departe :)

    • @Vali Adica ii validezi asteptarea :)

      00
  10. Las asta aici:

    Deci, vorbesc un numar de limbi, si citesc inca si mai multe, parte dintre ele moarte inainte sa-mi intre mie pe mina, restul inca in lucru. Cunosc constante si conventii din matematica pina-n critica moderna asupra lui George Bernard Shaw si-napoi in „stiinte” sociale. La ce-mi folosesc toate astea in viata ?

    Oare n-au ele nici o legatura cu faptul ca daca eu vreau sa-mi fac blog imi fac blog, nu ma sug din pix, si daca vreau sa scriu un articol pe zi scriu un articol pe zi, nu trag mita de coada o pe saptamina, si daca vreau sa scriu cinci articole pe zi scriu cinci articole pe zi, si „inspiratia” sade in genunchi intr-un colt pe coji de nuca si-mi cinta ea mie ode ?

    00
  11. Poate sunt eu putin mai ciudat, dar hai sa incerc o descriere mai plastica a acestui blog: Vali a construit in timp si cu mult efort si rabdare o arena in ale carei tribune stau cumintei cititorii care nu posteaza comentarii, dar intra zilnic sa vada ce se mai intampla. In mijlocul arenei stam ca niste hiene cei care mai comentam cateodata. Vali iese din cand in cand si ne arunca o ciozvarta de carne si ne admira cum ne sfasiem intre noi, spre amuzamentul celor din tribune. Din cand in cand mai apare cate un individ gen Fluture, Eftimie, etc… care incearca sa tina cate un discurs. Bineinteles, cei mai multi incep sa huiduie copios, sangele din arena fiind totusi mai interesant decat discursurile lungi si sforaitoare. Valabil si la “dincolo”, comentatorii si audienta, fiind cam aceeasi.

    00
  12. Mie imi place cum e in ultimul timp cu mai multi autori de articole, mai aflu ceva nou, se mai recomanda o carte noua, mai citesc niste prezentari realiste despre mediul de business, cate ceva psihologie, si din cand in cand cum spune un comentator mai sus, mai arunca vali o halca de carne in arena sa o sfasiem, e bine, nu e rau

    00
  13. Lasa ca multi dintre cititorii tai de astazi nu te suportau prin anii 2008-2009. Probabil stii si tu asta. Eu sunt unul dintre ei, imi aduc aminte de prin 2008 cand incepusem sa fac site-uri si dadeam de tine prin multe locuri. Aveam impresia ca ai o atitudine usor superioara iar blogul tau parea a fi unul de duzina pentru ca oferea sfaturi simple si nu fantezii cum intalneam prin alte locuri din online. Continutul de calitate isi va face loc si in Romania, dar deocamdata sunt de inteles cei care fac fake-news si clickbait. Am testat pe propria piele diferentele de trafic. Dupa distribuirea a mai multor articole pentru 2mil de fani pe facebook s-a dovedit a fi o diferenta enorma intre cele doua tipuri de continut. O zi cu 5 articole de calitate au adus in jur de 6000 vizitatori pe site iar o zi cu 5 articole mizerabile atractive publicului slab educat au adus 22000 vizitatori. Ori in capitalismul asta agresiv, oricat de moral si etic ai fi, parca alegi varianta care aduce mai mult trafic si care chiar e mai usoara avand in vedere ca doar traduci niste mizerii de articole sau le rastalmacesti titlurile.

    00
  14. Ba ce somn imi e….

    00
  15. Daca aveam un milion de bitcoini, ii puneam pe altii sa inghita pentru mine

    00
    • dacă aveai 1 milion de bitcoi, nu erai prost.

    • Daca aveai 1 milion de bitcoini vindeai 10% din ei si aveai mai multe lichiditati decat Bezos, Musk si Zuckerberg la un loc. Si din momentul acela iti traiai viata in lux si nu te mai complicai sa inveti alti fraieri cum sa devina bogati din criptomonede.

      00
    • @punKreas înseamnă că n-ai văzut pozele publicate de MP.

      00
    • Daca aveai 1 milion de bitcoini, vindeai 10% din ei, se ducea pa p00la piata de crypto si ne permiteam si noi plebeii niste placi video la preturi normale.

      00
  16. M-am asteptat sa fie bagat la tag si viermele irelevant. Sunt dezamagit.

    00
  17. Abia astept sa te apuci de podcasturi

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)