Întâi de toate, cred că trebuie să separăm depresia normală, a oamenilor, cu depresia vedetelor. Una e să fii deprimat că ți se pare că nu te ridici la nivelul așteptărilor tale și alta e să fii deprimat că ai fost 10 ani idolul a milioane de oameni și acum ai ajuns o glumă și te sinucizi în casa ta de 5 milioane de euro și lași copiilor o avere de 20-30 milioane sau tragi pe nas 1.000€ pe zi, ca Mackaulay Culkin.
Articole despre depresia oamenilor: People in rich countries are dying of loneliness, Have smartphones destroyed a generation, So many are depressed because they are expected not to be și Is the world really better than ever.
Filmulețe: Whats on your mind, Thank you, Scott și Are you living an Insta-lie.
Mă uit la cei care se întreabă de ce aleg tinerii să stea cu nasul în telefoane când lumea din jurul lor e plină de tot felul de minuni. De ce stau închiși în casă și sunt atât de singuratici când au atâtea metode de comunicare.
Cei care se întreabă asta nu se uită la ce fac și ce văd tinerii pe telefoane.Nu văd că viața de acolo e mult mai mișto. Poze superbe, divertisment constant, sute de seriale bune și foarte bune, totul fără cel mai mic efort. Să ieși să joci un fotbal cu vecinii? Nu mai bine te uiți la cele mai bune goluri din lume? Nici nu te murdărești și nici nu transpiri. Să gătești? Nu mai bine te uiți la cineva gătind? Să cauți o gagică pentru sex? Nu mai bine te uiți la unii care fac sex și o fac bine?
Toată conectivitatea asta are și o parte negativă. Afli de oameni care au mai multe lucruri decât tine. Mașini mai bune. Haine mai noi. Ceasuri mai scumpe. Ceva ce ne dorim, orice. Și asta ne deprimă. După care citim cât costă acel lucru și ne dăm seama că nu avem bani să îl cumpărăm, că am dat deja banii pe altceva pentru care ne invidiază alții.
Și apoi citim că lumea e la apogeu, sărăcia e la nivel minimal, o ducem foarte bine. Cum să o ducem foarte bine dacă eu văd că Gigel are Rolex și eu n-am?!?!
Mă uit de câteva zile la poza de mai sus. Credeți că oamenii ăia sunt deprimați? Credeți că le folosește la ceva să știe că există 20 tipuri de Rolexuri pe care le pot cumpăra când vor fi mari? 12 tipuri de mixere de bucătărie? 43 de tipuri de becuri economice? 8 motorizări la noul model de SUV?
Nu zic că social media e rea sau că oamenii sunt răi, dar cu cât petreceți mai puțin timp uitându-vă la alții și preocupându-vă să vă aranjați fiecare aspect al vieții, cu atât lucrurile vor fi mai mișto.
Bravo doctore, excelenta analiza, ai pus punctu’ pe i…
Nu-i invidiez pe cei care au ditamai casoaia si merg in vacanta in Seychelles sau in Zanzibar, ci pe cei care merg la Mamaia, in grupuri mari, cu parinti, bunici, prieteni.
Eu nu invidiez pe nimeni ca merge la mamaia. Chiar nu merita.
Nu, oamenii din poza aia NU sunt deprimati. Probabil casa e a lor, n-au de platit inca 30 de ani in franci elvetieni. Deci nu-s deprimati. Iar intr-un astfel de loc, comunitatea e mult mai bine inchegata decat intr-un rezidential nou dar la dracu-n porumb. Singura problema ar fi ca n-au parcare in fata casei, probabil e facuta la baza dealului :))
Parcarea sigur e la baza dealului, iar bolizii pasc linistiti toata ziua…
Nu cred că este cineva deprimat că nu are Rolex. Depresia pare să fie boala oamenilor inteligenți dar slabi, care nu reușesc să-și asume sau să-și depășească condiția. În ro poți pica în depresie mai degrabă văzând la alții că au autostrazi, sau școli, sau orașe organizate, sau oameni educați. Depresia de lipsă de Rolex se numește mai curând manea :-). (fac abstracție de copii care pot face depresie din alte motive, un subiect serios care nu cred că face obiectul articolului tău).
Confirm depresia provocată ca „alții pot avea X, iar noi românii nu”. Ma tot chinui sa-i trimit lui zoso un articol „fără poze turistice” despre Grecia, care ilustrează ce spui.
bo$$, nu romania era tara aia care zicea ca depresia se vindeca cu o tuica, o palma peste cap sau un sfat inteligent de la familie („hai mama, mai las-o, ca nu-i asa grav”)?
in alta ordine de idei, noua ne merge prea bine, aia e problema! Da, chiar si in romania sunt probleme de lux si de multe ori, oamenii aleg sa fie in situatia in care sunt…
Despre oamenii singuri nimic de zis?
citesti si articolul inainte sa lasi comentariu? hint: „People in rich countries are dying of loneliness”.
Nu prea ai ce sa faci… eu am incercat Badoo, Toow, Tinder, okcupid si nimic :)) toata lumea vrea sa stea de vorba pe chat nu sa iasa afara…
karlyis, iar alea care vor sa iasa sunt grase…
Karlos și the black nu știți voi cum sa le abordați. Perseverenta e totul!
Poate nici nu sunt chiar asa de multi deprimati precum crezi. Pe mine de ex. ma deprima ca vad poze din vacanta de la prieteni care merg cu neveste prietene, prieteni si se distreaza. Sunt 30+ si poate zici pai de ce n-ai mers si tu, sunt singur n-am ce cauta acolo s-au zici pai iesi si iti gaseste la fel iti raspund ca singur ii foarte greu ca sa iesi cand majoritatea prietenilor tai care ii mai ai au catre 30, 35+… Si uite asa mai trece un concediu, incepe o alta perioada de munca si apoi vin sarbatorile cand te simti la fel. Pentru unii astea sunt povesti de oameni slabi dar ei nu inteleg si nici nu au cum sa inteleaga. Depresia vine fara sa iti dai seama si dupa mine principala cauza nu e bogatia presupusa a celorlalti ( pe care o vezi in poze ) ci singuratatea.
Cat de greu o fi sa inchizi mizeria aia de Facebook, daca te face nefericit? Cat de greu o fi sa apesi pe butonul „delete account”? Viata tuturor e perfecta pe Facebook, pun poze din vacante, cu prieteni, prietene, neveste, boraci, chestii de care nimanui nu-i prea pasa. Egoul ala trebuie hranit cumva, mai ales cand exista o discrepanta enorma intre „viata traita pe Facebook” si mizeria sufleteasca in care se scalda multi dintre noi.
du-te, cois, la cursuri de dans. Se organizează călătorii pe munte, pe facebook, înscrie-te. Bagă-te voluntar la chestii, înscrie-te în partid. Dacă ai mașina, sigur se organizează întâlniri ale posesorilor, plm, soluții sunt, nu te mai masturba plângând cu capul în pernă.
Pfff, confirm, cand mergeam la cursuri d dans nu era niciun mascul singur, in schimb tipe singure destule. Pe alese, de la 25 la 65 de ani.
@Deea zici ca inchizi contul ii usor doar apesi un buton numai ca atunci nu mai existi sau cum se spune :). mai sunt si parti bune, mai iei legatura cu fosti colegi mai razi de altii care pun poze cu mancare ( ce idioti … ) doar ca in perioadele astea concediu vara si sarbatorile de iarna nu iti prea vine sa intri.
@A si nu pari un fel de hipsteras tintit ca sa aghete femei el neavand nici o treaba cu dansul?
Nu mai stiu cine, cred de la noi si care face standup, spunea ca acum oamenii cumpara produse dupa ce scrie pe eticheta ca NU contin. Cred ca asa e si cu fericirea: trebuie sa inveti sa nu vrei toate lucrurile care te inconjoara.
Poate ca avem nevoie de cineva care sa ne indrume spre moduri de gandire mai constructive. In loc de „de ce ala merge in Maldive si eu nu?” sau „n-o sa ajung niciodata ca aia” in „chiar am nevoie de lucrul asta? ce pot face ca sa-l obtin?” Poate fi chiar un curs la scoala/serviciu.
Am citit mai demult un articol interesant despre cauzele depresiei si cum sa o tratezi. Era o ipoteza cum ca grijile si gandurile astea aiurea ne fac sa visam mai mult(in vise se incerca rezolvarea lor), ceea ce ne facea sa ne trezim mai obositi si prost dispusi si sa continuam acest ciclu vicios de ganduri deprimante/dormit prost. Recomand:
https://www.clinical-depression.co.uk/depression-learning-path/
Chiar povestea cu niste colegi din scoala generala. Pe vremuri se rugau parintii de noi sa terminam cu joaca si sa ne intoarcem acasa. Acum se roaga parintii de copii sa iasa afara si sa se joace. Tehnologia asta a facut mult bine, dar ce e prea mult strica. Orice lucru folosit in exces nu duce la nimic bun.
Se rugau pentru ca nu erau alternative. Când începea Mihaela era pustiu in fata blocului.
La fel si cand incepea Sandy Bell, Michel Vaillon, Cedric…
alternativele, boss.
Fa bine si initiaza un joc cu copiii, si o sa vezi cum nu se mai uita la telefon.
Astia nu stiu sa se joace, noi am invatat de nevoie. Ei au nevoie de initiere, ca nu stiu care-i ideea.
Cineva are o replică bună la articolul ”Have smartphones destroyed a generation?”
”Yes, Smartphones Are Destroying a Generation, But Not of Kids”
https://daily.jstor.org/yes-smartphones-are-destroying-a-generation-but-not-of-kids/
Tot rumunul care-i suparat ca sta doar la doua camere in Titan,ar trebui sa priveasca prima poza de trei ori pe zi.
Bo$$, problema nu e ca stai la două camere în Titan, problema e că plătești o viață întreagă ca să poți sta acolo.
ăia din titan sunt fericiți, ăia din popești sau prelungirea ghencea plâng seara in pernă că plătesc 30 și stau și la porumb.
„La porumb” e fix unde o sa imi iau urmatoarea casa.
Invidia poate fi un motiv sa schimbi ceva la tine si sa-ti croiești o viata mai buna pentru tine dar mai ales pentru urmașii tai.
In poza de mai sus nu cred ca cineva este deprimat pentru ca ei traiesc intr-o comunitate unde toti sunt la fel de saraci dar macar se au unii pe altii.
Problema cu cei bogati este ca se izoleaza de restul, consuma pastile cu pumnul si apoi o dau in anxietate si depresie.
Cel mai bun remediu este sa mergi in călătorii, sa-ti resetezi organismul, sa cunosti oameni noi care sa te ambitioneze sa mergi inainte indiferent de greutati.
Cine mai are timp de socializat cand trebuie sa udam gradina cu furtunul ala recomandat de tine ?
btw vezi ca au scos duster cu automata
vezi aici discuția cu duster https://zoso.ro/romanii-fericiti/#comment-1144576
E naspa sa plangi in timp ce iti numeri banii, se stie ca au bacterii si microbi, si daca te stergi in timp ce ii numeri te poti infecta.
La subiect, am mai zis si la cetin pe blog la un post: toti isi pun poze din locuri exotice, cu lucruri scumpe, mancare scumpa, doar o saptamana pe an. Ca in rest nu o sa puna poze cu foaia cu ratele la banca, pateul cu paine si rolexul stricat, ca era luat din bazar.
lasa ca o sa pun io din locuri exotice. si peste doo luni din malta. Si peste alta luna si din bucegi.
Toata lumea se chinuie sa fie CUM TREBUIE. Asta e marea problema. Ai bani putini? Nu trebuie sa faci nimic, te poti distra foarte bine si la krapets. Sau la mal la Arges
faza e, dacă ești pe mal la argeș, nu ești nefericit că stai la umbră și apă rece, ești nefericit că ăla cu cioc de gay e in malta. de aia nu te poți distra.
Cred că aș fi fost mult mai deprimat dacă in viața mea ar fi contat (și) partea materială.
Dar cum poți să convingi un om ca există un sens pentru viața asta, ca nu trăim degeaba?
–-
Am mers azi pe cursa sătească, in microbuz supraaglomerat. Trei s-au urcat dintr-un sat, veniți de la o înmormântare:
– Și ce om gospodar era! Ce casă. .. ce case! Și până la urmă, ce a luat cu el? Treizeci de coroane pe mormânt. Treizeci i-am pus.
– L-a chemat patronul la el… Dar tânăr, eu l-as mai fi lăsat 15 ani.
De ce s-o separam? Vedetele sunt fiinte umane si depresia se simte la fel indiferent de cauze. Ce ziceai de uitatul cu invidie la altii? Sau in cazul asta catalogarea negativa unui grup social doar pentru ca „e bogati si are bani si e celebri si n-au voie bre sa fie deprimati”.
Pentru ca nu stim sa apreciem ceea ce ne inconjoara si pentru ca nu stim ce e aia foame.
zoso, ai imbatranit si ai devenit mai intelept.
Coreea de Nord e dovada că fericirea e subiectivă. Că îți poți găsi mici fericiri indiferent de viața pe care o duci.
Ba, macar au curent…
daca iti iei un bec si o priza inteligenta … este nirvana.
bre, depresia e o boală, nu ce scrie prin articol și prin comentarii. Hai să facem un mic efort.
„Macaulay” Kappa
Cand 8 (opt) oameni au la fel de multa avere ca 3,5 miliarde (miliarde!!!!) , discutia mi se pare inutila. Nu e clar ca suntem sclavi? Evident ca incercam cu totii sa gasim fericirea in lucruri ce nu tin de partea materiala, dar cand copilul plange de foame seara, parca e greu sa te bucuri de curcubeu.
Corect mai ales ca nu exista curcubeu ca apusul!
Exact cum ești sclav? Ce exact ți se cuvine dar nu poți avea din cauza alora X care sunt miliardari?
@ Cristi: My friend, nu stau eu acum sa-ti fac educatie financiara, ca nu e treaba mea. Daca te intereseaza totusi, vezi cum apar banii in circulatie, cine are acces la ei prima data, si cat se devalorizeaza pana ajung in manuta ta calda. Si cat trebuie tu sa muncesti ca sa ai acces la ei, asa devalorizati cum sunt. Si dupa, o sa intelegi de ce esti sclav. Pup la tine.
In principiu (nu e regula) ,am observat ca depresia vine asupra oamenilor un pic mai inteligenti decat media. Cunosc oameni care au trecut prin nenorociri pe care pe altii i-ar fi doborat definitiv si totusi isi continua viata fara sa aibe abateri vizibile. Cred ca tine de un grad de constiinta avansat sa percepi realitatile nasoale.
Am trecut printr-o perioada de depresie. Stii ce auzeam de la cei din jur ? ” las ca trece,las ca nu e asa rau bla bla ” si tot ce puteam sa gandesc in momentul ala era „as vrea sa pot privi si eu situatia ca un prost,asa senin „
De unde si expresia Senina si cretina!Prostii/ proastele nu fac depresii.Nu poti fi depresiv daca nu ai interioritate.
Saracia relativa e mai greu de suportat decat saracia absoluta !
Pe vremea lui ceasca tot eram cam la fel de saraci, un apartament si maxim o masina cam de acelasi tip (Dacia, Lada, Skoda). Nu aveai pe cine sa invidiezi si sa intrii in depresie.
M-ai luat prin surprindere cu asta. ⭐️
O parte, destul de importantă, din esența românismului contemporan.
Recomand Cap. 8 din „Fericirea e un ac de siguranta” a lui Exarhu.
ăai nu-s depresivi dintr-un singur motiv: nu poți avea o colaborare fructuoasă cu păduchii și să fii depresiv!
Cred ca nu ar strica sa scrii un articol despre deprimare (care poate duce la depresie) si depresia clinica (o boala tare nasoala si de multe ori netratata).